Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Pocainta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5019)
-   -   Pacatul (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5652)

LapetiteMoc 23.10.2009 02:51:01

Rabdare !

Citat:

În prealabil postat de Diana23 (Post 175498)
Eu am pacatuit,am citit Moliftele Sfantului Vasile si de atunci imi merge foarte rau.Acum nu mai stiu ce sa fac.Am in familie o persoana care se ocupa cu lucruri necurate si am crezut ca va fi bine daca le citesc.Nu am crezut ca doar preotul are voie sa le citeasca,am crezut in puterea lui Dumnezeu.Acum am impresia ca i-am dat putere mai mare acelei persoane,parca o forta malefica o ajuta sa-mi distruga familia.Bunul Dumnezeu sa ma ierte!

Nu deznadajdui !!! Continua sa te rogi ! Aceste rugaciuni ale Sfantului Vasile sunt derutante , dar puterea lor este uriasa. Roaga-te neincetat, pentru ca numai astfel vei ajunge la capat bun.

Le-am facut o singura data, a fost cumplit, dar, cand a venit lumina lui Dumnezeu peste toate, limpezite si rezolvate au fost problemele.

Doamne ajuta!

Diana23 23.10.2009 03:49:28

Multumesc!!!

andreicozia, LapetiteMoc,
va multumesc din suflet pentru raspunsuri,aveam nevoie de aceste cuvinte.Ma simt distrusa si vinovata de toata suferinta celor dragi mie.
O sa ma rog cat mai mult la bunul Dumnezeu si sper ca Lumina Lui sa revina in viata mea.
Dumnezeu sa va ajute!Multumesc!!!

lavinia40 23.10.2009 18:49:30

Mirenii citesc Moliftele Sf.Vasile???S.O.S!!!

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 175505)
Stiu EXACT despre ce vorbesti. La fel am patit si eu insa asa cum m-a sfatuit Duhovnicul am avut rabdare si am asteptat pina s-a facut lumina din nou in viata mea.
Rabdare, deoarece LUCRAREA ESTE INCEPUTA..si este in desfasurare chiar daca deocamdata doare.... Nu este asa cum te asteptai, curios nu?:)).., insa asta este semnul ca Dumnezeu te-a auzit!

Ai incredere in Molifte! Sunt extrem de puternice!
Mie duhovnicul mi-a spus dupa un oftat, ca inainte sa-mi fie bine mai mult ca sigur IMI VA FI RAU! Sub ce forma va veni acest rau nu stie( si a fost surprins pina la lacrimi in ce fel violent a venit peste mine) insa dupa aceea, CU AJUTORUL LUI, al Duhovnicului meu,... mi-a fost chiar FOARTE bine

Ma cutremura ceea ce am citit in aceasta postare!!!Eu stiu ca doar preotii dupa o anumita randuiala se incumeta la citirea lor!!!!!Si mai stiu ca nu oricine dintre ei le citeste!!!.Si crestinii care le asculta trebuie sa fie pregatiti cu post, spovedanie, etc.......

Doamne, Doamne, Doamne Ajuta!!!!!!!

andreicozia 23.10.2009 19:23:48

Citat:

În prealabil postat de lavinia40 (Post 175627)
Ma cutremura ceea ce am citit in aceasta postare!!!Eu stiu ca doar preotii dupa o anumita randuiala se incumeta la citirea lor!!!!!Si mai stiu ca nu oricine dintre ei le citeste!!!.Si crestinii care le asculta trebuie sa fie pregatiti cu post, spovedanie, etc.......

Doamne, Doamne, Doamne Ajuta!!!!!!!

Intradevar Lavinia, sa nu crezi ca repararea unei situatii dificile in viata se va manifesta prin bucurii, si o succesiune de clipe fericite si de beatitudine.
Nu, o mizerie care necesita curatenie se face de catre Dumnezeu tot printr-un proces deseori neplacut de curatire a locului de mizerie si acest proces nu este dragut!

Duhovnicul meu a simtit ceva foarte clar manifestindu-se in jurul nostru mai ales dupa ce a citit si rugaciunile de exorcizare ale Arhanghelului Mihail!

GeorgeS 23.10.2009 19:32:51

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 175639)
Intradevar Lavinia, sa nu crezi ca repararea unei situatii dificile in viata se va manifesta prin bucurii, si o succesiune de clipe fericite si de beatitudine.
Nu, o mizerie care necesita curatenie se face de catre Dumnezeu tot printr-un proces deseori neplacut de curatire a locului de mizerie si acest proces nu este dragut!

Duhovnicul meu a simtit ceva foarte clar manifestindu-se in jurul nostru mai ales dupa ce a citit si rugaciunile de exorcizare ale Arhanghelului Mihail!

Frate Andrei, poate ne spui de unde ti-a citit parintele "Rugaciunile de exorcizare ale Arhanghelului Mihail" ca in Molitfelnic sa stii ca nu sunt!!!

lavinia40 23.10.2009 20:02:02

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 175639)

Andrei, eu stiu ca mirenii nu pot citi Moliftele SF.Vasile!Nici toti preotii nu le citesc!!!Am umblat prin multe manastiri, am citit zic eu..suficient pe aceasta tema.Am avut duhovnici din 2 manastiri ortodocse supercunoscute ...dar nici pe departe asa ceva.
Uite, eu nu pot citi nici toti psalmii..(doar primele 8 si utimele 5 catisme-si exista topic pe aceasta tema).
Eu sunt un biet om, ce bare-mi incearca sa se informeze corect...caci daca-i vorba de traire, sunt varza.
Nu postez aceste lucruri de dragul de a ma baga in seama, ci sincer m-a cutremurat mult ce am citit!

Doamne-Ajuta!

andreicozia 23.10.2009 20:38:18

Citat:

În prealabil postat de lavinia40 (Post 175654)
Andrei, eu stiu ca mirenii nu pot citi Moliftele SF.Vasile!Nici toti preotii nu le citesc!!!Am umblat prin multe manastiri, am citit zic eu..suficient pe aceasta tema.Am avut duhovnici din 2 manastiri ortodocse supercunoscute ...dar nici pe departe asa ceva.
Uite, eu nu pot citi nici toti psalmii..(doar primele 8 si utimele 5 catisme-si exista topic pe aceasta tema).
Eu sunt un biet om, ce bare-mi incearca sa se informeze corect...caci daca-i vorba de traire, sunt varza.
Nu postez aceste lucruri de dragul de a ma baga in seama, ci sincer m-a cutremurat mult ce am citit!

Doamne-Ajuta!

Lavinia, nu intotdeauna avem timp sa umblam dupa duhovnici cu har pentru molifte. Tinem post, ne rugam mergem la masluri si-i rugam pe cei care sunt de acord sa le citeasca.

Cind vezi ca toate posibilitatile lumesti de remediere a dezastrului din jurul tau au fost epuizate nu ne mai ramine decit sa recurgem la "chirurgie divina" prin aceste rugaciuni ale puterilor ceresti care lupta pentru noi incontinuu

Nu ai nici o idee ce se poate intimpla. Daca crezi ca poti anticipa niste evenimente care dupa logica omeneasca ar trebui sa se intimple, iti spun ca nici prin cap nu-ti trece ce se poate intimpla...apar brusc de nicaieri oameni necunoscuti, ajungi in locuri noi, etc care contribuie la desfasurarea LUCRARII INCEPUTE, ... iar tot ce faci mai departe, toate deciziile pe care le iei,... fii sigura ca faci sub ascultare de ce ti se spune de duhovnic

lavinia40 23.10.2009 21:08:00

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 175661)
Lavinia, nu intotdeauna avem timp sa umblam dupa duhovnici cu har pentru molifte. Tinem post, ne rugam mergem la masluri si-i rugam pe cei care sunt de acord sa le citeasca.

Cind vezi ca toate posibilitatile lumesti de remediere a dezastrului din jurul tau au fost epuizate nu ne mai ramine decit sa recurgem la "chirurgie divina" prin aceste rugaciuni ale puterilor ceresti care lupta pentru noi incontinuu

Nu ai nici o idee ce se poate intimpla. Daca crezi ca poti anticipa niste evenimente care dupa logica omeneasca ar trebui sa se intimple, iti spun ca nici prin cap nu-ti trece ce se poate intimpla...apar brusc de nicaieri oameni necunoscuti, ajungi in locuri noi, etc care contribuie la desfasurarea LUCRARII INCEPUTE, ... iar tot ce faci mai departe, toate deciziile pe care le iei,... fii sigura ca faci sub ascultare de ce ti se spune de duhovnic

Poate ti se pare o intrebare ..asa..Ai citit Pelerinul Roman?

cristiboss56 26.11.2009 21:07:11

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 172525)
"Despre bine si rau, in sens etic, nu se poate vorbi decat in sfera libertatii. Libertatea este capacitatea de optiune a unei vointe concrete, intr-un spatiu concret. [...] Raul etic este abaterea de la legea morala sau nesocotirea ei. Legea morala este absoluta, dar ea nu poate fi formulata decat in termeni contingenti. [...] Suntem liberi sa vrem sa fim liberi". (P. Cretia)

Harul Dumnezeiesc nu anulează libertatea , ci conlucrează cu ea doar la împlinirea poruncilor lui Dumnezeu. Unii zic , de ce nu am un asemenea har, sau de ce nu primesc Harul Dumnezeiesc ? Simplu , pentru că nu ne lăsăm în voia lui Dumnezeu, ci trăim după voia noastră !

Noesisaa 13.12.2009 23:13:53

Ce inseamna...

Aveam o nelamurire mai demult, si mi-am readus-o aminte recent.

La una dintre rugaciunile de dinainte de spovedanie se spune, printre alte pacate ceva de genul "frumusete straina au vazut si cu dansa si-au ranit inima."

Ce inseamna practic treaba asta?

Bun, cam banuiesc eu, dar...Se refera la invidie? La a te indragosti de cineva nepotrivit (casatorit, calugar, ruda...)? Nu cred ca se refera la a te indragosti de cineva care nu este de aceeasi nationalitate...

Probabil ca intrebarea ar fi putut fi pusa si la topicul Sophiei despre limbajul bisericesc mai putin pe inteles.

elizabeta 14.12.2009 00:12:36

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 190878)
La una dintre rugaciunile de dinainte de spovedanie se spune, printre alte pacate ceva de genul "frumusete straina au vazut si cu dansa si-au ranit inima."
Ce inseamna practic treaba asta?

Din cate stiu eu, ochiul trebuie sa ne ramana curat, cu alte cuvinte, 1. sa nu ne lasam "furati" de frumusetea celor din jur - femei sau barbati, dupa caz - pentru ca de-aici si pana la a pofti in inima nu mai este decat un pas; si 2. nici nu trebuie sa ne placa in sensul de invidie, masina, casa, gradina etc aproapelui nostru, pentru ca din samanta invidiei se nasc in inima omului gandurile de ucidere care, chiar daca nu vor fi duse la indeplinire, ciobesc integritatea sufletului, murdarindu-l...

Noesisaa 14.12.2009 00:17:24

Bun si daca nu te uiti la frumusetea altora, cum iti mai gasesti pe cineva sa te casatoresti?? :21: Fiindca totusi, nu stiu daca e cel mai potrivit sa te casatoresti cu cine vezi tu mai urat si neatragator ca sa nu iti ranesti inima cu frumusetea lui/ei. :)

elizabeta 14.12.2009 00:23:40

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 190919)
Bun si daca nu te uiti la frumusetea altora, cum iti mai gasesti pe cineva sa te casatoresti?? :21: Fiindca totusi, nu stiu daca e cel mai potrivit sa te casatoresti cu cine vezi tu mai urat si neatragator ca sa nu iti ranesti inima cu frumusetea lui/ei. :)

Ce figura esti!...
Da, dar daca cineva e imbracat provocator, isi scoate in evidenta muschii pectorali sau mai stiu eu ce, se fardeaza, se dichiseste ca si cum si-ar adora trupul, atunci asupra acestora nu se cuvine sa insistam cu privirea, pentru ca, prin atitudinea lor generala, intind curse sufletelor noastre...eu asa am inteles...
...daca-i pierzi pe unii ca acestia, chiar n-ai pierdut nimic..

cristiboss56 14.12.2009 00:25:42

Citat:

În prealabil postat de elizabeta (Post 190917)
Din cate stiu eu, ochiul trebuie sa ne ramana curat, cu alte cuvinte, 1. sa nu ne lasam "furati" de frumusetea celor din jur - femei sau barbati, dupa caz - pentru ca de-aici si pana la a pofti in inima nu mai este decat un pas; si 2. nici nu trebuie sa ne placa in sensul de invidie, masina, casa, gradina etc aproapelui nostru, pentru ca din samanta invidiei se nasc in inima omului gandurile de ucidere care, chiar daca nu vor fi duse la indeplinire, ciobesc integritatea sufletului, murdarindu-l...

Ochiul vede și cere ! Normal că un gând nestăpânit , lăsat în voia lui, să te tulbure , să-ți încolțească alte și alte gânduri trufașe ce-ți rănesc fără sens inima și-ți tulbură mintea . Gândul necontrolat , îți readuce mereu în minte situația X , imaginea Y , le amplifică până te duce la făptuirea păcatului în sine, mai ales în cele ce au legătură directă sau indirectă cu desfrânarea. Gelozia este iar rezultatul gândului ce rănește voit inima , zmintește mintea , cu imaginea închipuită a unei frumuseți închipuite . Iată cum un simplu gând , dezvoltă scenarii diabolice , ce duc la violuri, crime, familii dezmembrate, sinucideri , etc.

cristiboss56 13.01.2010 14:22:49

Poruncile divine ne asigură adevărata libertate

Prin botez, creștinul dobândește libertate față de păcat, iar această libertate se păstrează prin respectarea poruncilor lui Dumneze . Am discutat despre acest aspect la topicul de specialitate :"Botezul" și la "Biserica Ortodoxă în general", prin subtopicele deschise în ultimii ani acolo. Acum doresc a reaminti pe baza celor citite din Sfinții Părinți , despre cele trei categorii de credincioși , ce sunt clasificați din punctul de vedere al maturizării duhovnicești , respectiv: robii , năimiții și fiii, sau cei liberi. În categoria robilor, se încadrează credincioșii care respectă poruncile divine, de frica de a nu fi pedepsiți de Dumnezeu. Dar așa cum ne spun Sfinții Părinți , adevărata friä a creștinului trebuie să fie lipsa comuniunii cu Dumnezeu. În acest sens , Sfântul Ioan Gură de Aur învăța că " cel ce are simțire și minte , deja a răbdat ghena când se desparte de Dumnezeu, fiindcă starea dinaintea lui Dumnezeu este mai înfricoșătoare decât pedeapsa. Suntem vrednici de ghenă , fiindcă ne temem de ghenă mai mult decât Hristos. . . Pentru că de L-am iubi pe Hristos , asa cum se cuvine să Îl iubim, am cunoaște că șederea la judecată dinaintea Celui pe care Îl iubim este mai înfricoșătoare decât gheena. Dar fiindcă nu Îl iubim , nu cunoaștem mărimea chinului acestuia". Cei care respectă poruncile lui Dumnezeu , pentru a fi răsplătiți, sunt considerați asemenea slujitorilor năimiți, consideră Sfântul Maxim Mărturisitorul. Dar și această categorie nu dovedește suficientă maturizare duhovnicească. Năimiții , asemenea robilor, se mișcă la nivelul legii și nu simt libertatea harului. Virtutea lor nu este dezinteresată și iubirea lui Dumnezeu nu le-a cuprins viața , așa cum ne arată și Cuviosul Ioan Sinaitul , care ne mai îndeamnă "Să ne sârguim a învăța cele dumnezeiești mai degrabă prin sudoare și prin osteneală, și nu prin cuvântul simplu", pentru că până la urma urmei pentru dobândirea mântuirii , nu este suficient să cunoaștem poruncile divine, ci este nevoie și de aplicarea lor în practica de zi cu zi.

Marius22 25.01.2010 17:58:12

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 200239)
Prin botez, creștinul dobândește libertate față de păcat, iar această libertate se păstrează prin respectarea poruncilor lui Dumnezeu

Spunea un parinte: "Biserica este fara de pacat, dar nu va fi niciodata fara pacatosi." Libertatea fata de pacat a avut-o deplin numai Domnul Hristos si de aceea numai in unire cu El, nazuim si noi catre ea. Dar tot pacatosi suntem.

Sfintii chiar daca ajung la a nu mai savarsi sau gandi multe pacate, au totusi constiinta pacatului. Si o au, pana in clipa mortii, intr-un grad infinit mai mare decat noi.

Oricum, datori suntem, ca in aceasta lupta cu pacatul sa folosim "armele Bisericii": Botezul, Spovedania, Maslul, Sfanta Euharistie, rugaciunea, pocainta si marturisirea gandurilor etc. Daca le avem pe acestea, luptam alaturi de Hristos. Chiar daca moartea nu ne va gasi biruitori, important este sa ne gaseasca luptand. Nu trebuie sa renuntam la a mai lupta, inainte de vreme, sau sa ne lasam invinsi.

costel 25.01.2010 18:11:08

Toader Hordrag, un taran din Plopenii Mici - Botosani, povestea ca «Omul pune pe cal mai intai poclada, apoi seaua; strange bine tofturul, ii aseaza in gura zabala de la frau, pune piciorul in scara si apoi ii sare in spate. Tot asa pune si dracul stapanire pe om, cu incetul: mai intai ii arunca o pofta mai mica, apoi altele, din ce in ce mai mari si mai vinovate. Si dupa ce ti-a sarit in spate si te hatuieste bine, mai fa tu, omule, ceva ca sa scapi de necurat sau mai zi daca ai ce zice».

cristiboss56 25.01.2010 21:43:55

Rugăciunea principală armă împotriva păcatului

Când ne rugăm , ne izbăvim sufletul de răutăți ,iar lenevirea de la rugăciune face locaș diavolilor în noi. Cel ce se așează la rugăciune pune capăt păcatului,iar cel cd pune capăt rugăciunii începe a păcătui. Am discutat pe topicul dedicat rugăciunii despre importanța deosebită ce o are rugăciunea sinceră , rugăciunea continuă. Spunea un Sfânt Părinte că omul lui Dumnezeu trebuie să fie omul rugăciunii, și numai omul rugăciunii poate fi omul lui Dumnezeu, și așa este,iar în omul lui Dumnezeu nu are cum să zăbovească PACATUL.

cristiboss56 27.01.2010 03:52:34

Avertizare

Sfântul Ioan Teologul ne avertizează: "Dacă zicem că păcat nu avem, ne amăgim pe noi înșine și adevărul nu este întru noi. Dacă mărturisim păcatele noastre, El este credincios și drept, ca să ne curățească pe noi de toată nedreptatea. Dacă zicem că n-am păcătuit , îl facem mincinos și cuvântul Lui nu este întru noi " ( I Ioan 1, 8-10 ). Despre păcatele făcute cu voia, el spune următoarele : "Oricine rămâne întru El nu păcătuiește ; oricine păcătuiește nu L-a cunoscut. Copii , nimeni să nu vă amăgească. Cel ce săvârșește dreptatea este drept, precum Acela drept este. Cine săvârșește păcatul este de la diavol, pentru că de la început diavolul păcătuiește. Pentru aceasta S-a arătat Fiul lui Dumnezeu, ca să strice lucrurile diavolului. Orcine este născut din Dumnezeu nu săvârșește păcat, pentru că sămânța lui Dumnezeu rămâne în acesta ; și nu poate să păcătuiască, fiindcă este născut din Dumnezeu. Prin aceasta cunoaștem pe fiii lui Dumnezeu și pe fiii diavolului " ( I Ioan 3,6-10 ) .

cristiboss56 29.01.2010 15:53:22

Cand omul pacatuieste rupe legatura cu Dumnezeu !

Cand omul pacatuieste , rupe legatura cu Dumnezeu cel Unul sfant , pentru-ca pacatul se opune sfinteniei si atunci cand noi pacatuim incalcam voia lui Dumnezeu ne rupem din comuniunea de iubire cu Dumnezeu si , prin neascultare , prin nesocotire a bunatatii lui Dumnezeu si adesea prin uitare , prin neglijenta , prin nebagare de seama .

cristiboss56 16.03.2010 21:59:47

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 206066)
Cand omul pacatuieste , rupe legatura cu Dumnezeu cel Unul sfant , pentru-ca pacatul se opune sfinteniei si atunci cand noi pacatuim incalcam voia lui Dumnezeu ne rupem din comuniunea de iubire cu Dumnezeu si , prin neascultare , prin nesocotire a bunatatii lui Dumnezeu si adesea prin uitare , prin neglijenta , prin nebagare de seama .

Pacatul este despartirea de Dumnezeu , iesirea din comuniune cu El , este indepartarea de viata Dumnezeiasca si vesnica pentru care a fost creat omul .

cristiboss56 28.04.2010 21:00:08

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 175153)
Bine ales citatul din Sf. Antonie.
Pacatele sunt voluntare, dar pot fi si involuntare, multe si ele ca nisipul marii si pe care poate nici nu le stim si nu le spunem la spovedanie. De aceea dupa taina sfintei spovedanii, preotul ne da iertarea pentru "cele facute cu voie sau fara voie".

Sa fim cu mare atentie cand vin gandurile , ca sa nu ne indulcim cu ele . Iar cand navalesc asupra noastra , sa cerem ajutor de sus , chemand numele Domnului nostru Iisus Hristos si al Maicii Sale cu post ,iar dupa unele recomandari, si metanii . Sfintii Parinti ne atrag atentia ca cel ce s-a hotarat sa faca pactul , aceasta se cheama invoire . Iar invoirea este pacat al inimii , Si dupa invoire ,mai totdeauna urmeaza lucrarea sau savarsirea pacatului .

cristiboss56 14.01.2011 20:06:45

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 171424)
Prin pacat eu aleg un alt mod de existenta, fara Dumnezeu.

Intorcand efectiv spatele lui Dumnezeu ! Avem acest "drept " , dar cu ce pret ! ! !

Yasmina 15.01.2011 08:15:02

pana la urma care este cel mai mare pacat?care sunt cele capitale?
este cel mai mare pacat sa te sinucizi(sau sa incerci)?sa ucizi pe cineva sau sa nu crezi ca exista Dumnezeu?

Yasmina 15.01.2011 08:26:54

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 206066)

Da,cel mai trist imi pare cand niste copiii nestiutori intr-ale religiei,fara a cunoaste nici macar cele 10 porunci,se gandesc cu usurinta la sinucidere sau chiar ii dau curs...Sunt din start niste victime,nici macar nu-si dau seama ce fac,vb aia"Doamne iarta-i ca nu stiu ce fac!"
Nu stiu,dar cazurile astea sunt diferite de cei care stiu foarte bine ce fac dar nu au pasare,cel putin asa par pt mine...

Mihnea Dragomir 15.01.2011 09:47:58

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 323634)
pana la urma care este cel mai mare pacat?care sunt cele capitale?

Tremenul de "păcat capital" are două accepțiuni diferite, fapt care uneori poate duce la ambiguități și erori de comunicare. Astfel, păcat capital, în funcție de context, poate însemna:
-păcat de moarte sau păcat grav, care duce la ruperea legăturii spirituale cu Dumnezeu și la pierderea stării de grație, fără de care mântuirea nu este cu putință. Cei care mor în această stare suferă damnarea perpetuă. Ei pot să refacă legătura cu Dumnezeu, atâta timp cât trăiesc, prin una dintre cele două Taine pentru cei morți: botezul sau spovada, după caz.
-păcat "arhetipal" ca să zic așa, adică unul din lista de șapte păcate care începe cu mândria și se termină cu lenea. Acesta este "balaurul cu șapte capete". Față de mulțimea speciilor de păcate, acestea sunt genurile ireductibile unele la altele. Unii oameni suferă mai mult de mândrie, alții de lăcomie sau de necurăție (curvie, ca să vorbim pe șleau). Este necesar să știm care este păcatul capital (în această accepțiune) de care suferim cel mai mult, ca să putem să luptăm mai eficient cu acel cap al balaurului care ne amenință cel mai mult să ne înghită. Apoi, vom avea vreme și pentru celelalte.

Cu greu se poate vorbi pe tema "care e cel mai grav păcat", fiindcă înseamnă a clasifica în oroare. Probabil că în vârful unei asemenea sinistre piramide ar sta păcatele teologice, adică păcate "directe" contra lui Dumnezeu, din specia hulei (blasfemiei) sau din specia sacrilegiului, în mod deosebit în legătură cu Domnul Euharistic. În Biserica Catolică există un fel de tribunal special (Penitențieria Apostolică) care judecă, în cel mai mare secret, cele mai grave abateri de acest fel ale preoților, în mod special la adresa lui Cristos prezent în Euharistie. Nefericitul preot care ar desacra Sf Trup și Sânge s-ar găsi în stare de excomunicare automată, pedeapsa canonică și eventuala absolvire fiind de competența acestui for.
Desigur că și celelalte păcate, cum ar fi uciderea, sinuciderea, avortul sunt deosebit de grave. În mod special avortul, care are componentă de păcat teologic: de aceea, cei vinovați de avort (atât femeia ucigașă, cât și eventualul ei instigator, precum și medicul și personalul medical care au participat la aceasta) sunt, până la obținerea absolvirii, în stare de excomunicare automată, fiind în afara Bisericii.
Pe de altă parte, potrivit unei celebre revelații particulare (Fatima), Sf Fecioară a comunicat oamenilor motivul cel mai frecvent pentru care sufletele ajung în iad în număr atât de mare ("precum cad fulgii de zăpadă pe pământ" după cum s-a exprimat Preasfânta). Acestea sunt păcatele în legătură cu sfera sexuală, păcatele necurăției. Deci, nu sunt cele mai mari, dar sunt cele mai de temut.

Yasmina 15.01.2011 23:39:48

@Mihnea Dragomir

ca intotdeauna ,raspunsurile dvs sunt foarte relevante,multumesc :)

cristiboss56 18.01.2011 21:43:24

Sa avem nadejde !

" Unii " , au gandit ca nu zice bine Domnul Hristos cand a spus : " Pacatele tale sunt iertate ! " > Domnul Hristos , cunoscandu-le gandurile , i-a intrebat : " Ce este mai lesne a spune : << Scoala-te si umbla >> ?" Si le-a dovedit oamenilor ca are putere vindecatoare . Deci Domnul Hristos are trei chipuri in fata omului :iertator al pacatelor , cunoscator al gandurilor si vindecator al bolilor ! Fara ajutorul Lui , nimic nu putem realiza in lupta noastra cu pacatul , si rugaciunea are acest rol deosebit de important in a mentine legatura noastra cu Dumnezeu . Rugaciunea din acest punct de vedere este vitala !

cristiboss56 20.01.2011 09:33:23

Patima este definită de Sfinții Părinți ca find o mișcare a sufletului împotriva firii fie spre o iubire nerațională , fie spre o ură fără judecată a vreunui lucru , sau din pricina vreunui lucru din cele supuse simțurilor. De pildă , e o mișcare spre iubirea nerațională a mâncărurilor , sau a femeii , sau a avuției , sau a slavei trecătoare , sau a altui lucru din cele supuse simțurilor , sau din pricina acestora. Sau e o mișcare spre ură fără judecată a ceva din cele spuse mai înainte sau din pricina acestora. Sau iarăși păcătoșenia este o judecată greșită cu privire la înțelesurile lucrurilor, care îi urmează reaua întrebuințare a lucrurilor. Cel ce urmărește plăcerea greșește în judecată , socotind ce nu e bine ca bine.

Silencer 20.01.2011 10:55:10

"prea marea incredere in Dumnezeu" - pacat impotiva Duhului Sfant ?? Imi explica cineva asta ??

Mihnea Dragomir 20.01.2011 11:12:30

Citat:

În prealabil postat de Silencer (Post 325774)
"prea marea incredere in Dumnezeu" - pacat impotiva Duhului Sfant ?? Imi explica cineva asta ??

Este vorba de ispitirea lui Dumnezeu, în felul în care Isus este îndemnat de diavol, la una dintre cele trei ispitiri, să se arunce în gol de pe "tâmpla Templului", fiindcă până jos vor interveni îngerii. Răspunsul Lui a fost (reproduc din memorie): "scris este: să nu Îl ispitești pe Domnul Dumnezeul tău !"

Silencer 20.01.2011 11:15:29

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 325781)
Este vorba de ispitirea lui Dumnezeu, în felul în care Isus este îndemnat de diavol, la una dintre cele trei ispitiri, să se arunce în gol de pe "tâmpla Templului", fiindcă până jos vor interveni îngerii. Răspunsul Lui a fost (reproduc din memorie): "scris este: să nu Îl ispitești pe Domnul Dumnezeul tău !"

Aha, am inteles, mersi mult :) Ma gandeam si eu la alt ceva, este doar si rugaciunea de lasare in voia lui Dumnezeui, cam intrau gandurile mele in contradictie deja :)

cristiboss56 20.01.2011 13:41:52

Citat:

În prealabil postat de Silencer (Post 325774)

Încrederea nesocotită în bunătatea lui Dumnezeu , vezi referirile lăsate de Antonie cel Mare ! A miza continuu pe bunătatea lui Dumnezeu și a ne baza doar pe iertarea lui . . . .

cristiboss56 01.02.2011 02:58:30

Pricina tuturor relelor sunt PĂCATELE ! ( Sf.Ioan Gură de Aur )

"Pricina tuturor relelor sunt păcatele. Din pricina păcatelor vin întristările ; din pricina păcatelor, tulburările ; din pricina păcatelor, războaiele ; din pricina păcatelor , bolile și toate patimile greu de vindecat , care ne necinstesc ".

George.m 14.02.2011 21:22:09

Urmarile pacatului pacatului

Cuviosul Sofronie Saharov arata ca pacatul, inteles ca indepartare de viata adevarata, are urmari asupra savarsitorului, dar si asupra intregii lumi:

Odata savarsit, pacatul se repercuteaza asupra starii psihice si fizice a omului care l-a comis; el se rasfrange in infatisarea sa exterioara si influenteaza asupra destinului sau personal; se revarsa inevitabil dincolo de limitele vietii individuale a pacatosului, pentru a ingreuna si mai mult povara raului ce apasa asupra vietii intregii umanitati si, prin urmare, afecteaza destinul intregii lumi.

Nu numai pacatul stramosului nostru Adam a avut consecinte de amploare cosmica, ci orice pacat, aratat sau ascuns, al fiecaruia dintre noi se repercuteaza asupra destinului lumii intregi.

cristiboss56 14.02.2011 23:23:01

Bine venită postarea ta !

Citat:

În prealabil postat de George.m (Post 337774)
Cuviosul Sofronie Saharov arata ca pacatul, inteles ca indepartare de viata adevarata, are urmari asupra savarsitorului, dar si asupra intregii lumi:

Odata savarsit, pacatul se repercuteaza asupra starii psihice si fizice a omului care l-a comis; el se rasfrange in infatisarea sa exterioara si influenteaza asupra destinului sau personal; se revarsa inevitabil dincolo de limitele vietii individuale a pacatosului, pentru a ingreuna si mai mult povara raului ce apasa asupra vietii intregii umanitati si, prin urmare, afecteaza destinul intregii lumi.

Nu numai pacatul stramosului nostru Adam a avut consecinte de amploare cosmica, ci orice pacat, aratat sau ascuns, al fiecaruia dintre noi se repercuteaza asupra destinului lumii intregi.

Un răspuns bun , foarte bun , pentru thread-ul deschis de sophia . Mulțumim !

cristiboss56 11.03.2011 17:14:08

Cine se teme de Dumnezeu . . .

"Cine se teme de Dumnezeu , nu-i place sa ia avutul altuia . Cine se teme de Dumnezeu , nu se duce la femeia altuia. Cine se teme de Dumnezeu , si cu sotia sa traieste in curatie , dupa randuiala bisericii. Cine se teme de Dumnezeu , nu face avorturi , nu-i betiv , nu-i tutungiu , nu-i bataus , nu-i ravnitor de avere straina , nu-i nesupus . . . Cine se teme de Dumnezeu , nu doarme in timpuul Sfintei Liturghii , acasa , Duminica . Cine se teme de Dumnezeu , nu lasa copiii sa creasca in faradelegi . . . " ( Parintele Clleopa )

George.m 09.04.2011 00:28:58

Amintirea pacatului

Amintirea pacatului poate fi prilej de pocainta sau poate duce la repetarea acestuia; in primul caz, pacatul este adus in mintea noastra prin lucrarea dumnezeiasca, iar in al doilea, prin cea diavoleasca.

"Oricand iti vine amintirea sau strapungerea inimii pentru cele ce ai gresitintru stiinta sau nestiinta, ia seama sa nu-ti vina aceasta din lucrarea diavolului spre o osanda si mai mare. Si daca te intrebi: cum sa o cunosc pe cea adevarata si pe cea din lucrare diavoleasca, asculta.

Cand iti vine in minte o astfel de amintire si te silesti sa te indrepti prin fapte, este cea adevarata si prin ea ti se iarta pacatele. Dar cand vezi ca, strapuns de amintire, cazi in aceleasi pacate, sau in ispite si mai rele, cunoscut sa-ti fie ca ea este o amintire dusa de vrasmasul, care ti-o arunca spre osandirea sufletului" (Sfantul Varsanufie).

George.m 11.05.2011 01:31:23

Cred ca tare mult Il suparam pe Dumnezeu cand staruim in pacate.
Foarte frumos spune Sfantul Isaac Sirul:

"Sa nu ne intristam cand lunecam in vreo greseala, ci cand staruim in ea. Caci lunecarea se intampla adeseori si celor desavarsiti; dar staruirea in ea este moarte deplina.

Iar intristarea cu care ne intristam pentru lunecarile noastre ni se socoteste in loc de lucrare curata prin har. Dar cel ce, in nadejdea pocaintei, aluneca a doua oara, umbla cu Dumnezeu cu viclenie. Acestuia ii vine moartea pe nestiute si nu mai apuca timpul nadajduit ca el sa implineasca faptele virtutii".

Mihnea Dragomir 11.05.2011 08:04:05

Citat:

În prealabil postat de George.m (Post 360400)
Foarte frumos spune Sfantul Isaac Sirul:

"Sa nu ne intristam cand lunecam in vreo greseala, ci cand staruim in ea. Caci lunecarea se intampla adeseori si celor desavarsiti; dar staruirea in ea este moarte deplina.

Iar intristarea cu care ne intristam pentru lunecarile noastre ni se socoteste in loc de lucrare curata prin har. Dar cel ce, in nadejdea pocaintei, aluneca a doua oara, umbla cu Dumnezeu cu viclenie. Acestuia ii vine moartea pe nestiute si nu mai apuca timpul nadajduit ca el sa implineasca faptele virtutii".

Și Sf Petru vorbește despre acest lucru în 2 Pt 2:
Căci mai bine era pentru ei să nu fi cunoscut calea dreptății, decât, după ce au cunoscut-o, să se întoarcă de la porunca sfântă, dată lor.
Cu ei s-a întâmplat adevărul din zicală: Câinele se întoarce la vărsătura lui și porcul scăldat la noroiul mocirlei lui.

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:50:50.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.