Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Din minunata lume a necuvantatoarelor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5667)

nume 20.04.2009 19:06:14

Citat:

În prealabil postat de patinina34 (Post 128283)
Pai se refrea la animale blande, nu cele de atac!
Mastiff Napoletan - este un caine de atac, draga bmd.

bai nene, nu-i mastino napoletano, e dogue de bordeaux. Si e una dintre cele mai exchilibrate si blande rase de molosi. Si aia e "fiorosenie"? Aberati. Fiorosi cu adevarat sunt oamenii care-i considera asa.

Si periculosi sunt doar cainii invatati de om sa fie asa. Doar oamenii pot fi rai si fiorosi.

Daca va arat o poza cu al meu caine intr-un exercitiu de atac, o sa credeti ca-i dracu' in persoana. De fapt, exercitiile de atac se fac tocmai pt a-l putea controla... In fine, cam multa filosofie.

Hai mai bine sa intelegem elefantii, suricatele si alte d-astea, nu? ... of, greu.

nume 20.04.2009 19:09:22

aici ar fi buna heaven sa tzina predica. sau altii de pe animale.ro :)))

numai bine! dream on

cand trec pe langa biserica cu cainele in lesa oricum nu bag in seama injuraturile gratuite de la enoriasi...

nume 20.04.2009 22:19:38

Citat:

În prealabil postat de podolski_2 (Post 128666)

ce frumos ar fi daca ar putea intra si ele in rai.

din cate am inteles eu, chiar intra. Sunt ceva scrieri de genul ca in rai leul se va juca cu oaie, etc, ca vor fi toti vegetarieni, etc.Deci si cainii, si alte animale tot asa, vegetarieni or sa fie, si-or sa se joace unii cu altii fara regulile ierarhice pe care le au ca specie aici pe pamant. Deci direct in rai se duc.

Calculez ca dupa ce mor, cainii se duc in rai si-i scarpina ingerii pe burta acolo. Eu daca mor si ajung in iad, deci, toti cainii mei care au murit si evident, au ajuns in rai, or sa vina la gardul iadului, si-or sa zgarie la poarta sa vina la mine. :)))))

sia 20.04.2009 23:09:26

Da ,[COLOR=purple]nume[/COLOR] ai dreptate ,uneori animalele sunt mai bune decat oamenii si ar trebui sa ajunga in Rai !

silverstar 20.04.2009 23:11:32

[COLOR=green]În România e mai bine să fii câine decât om...[/COLOR] :108:

sia 20.04.2009 23:12:07

Da ,[COLOR=purple]nume[/COLOR] ai dreptate ,uneori animalele sunt mai bune decat oamenii si ar trebui sa ajunga in Rai !

nume 21.04.2009 01:18:01

Citat:

În prealabil postat de silverstar (Post 129575)
[COLOR=green]În România e mai bine să fii câine decât om...[/COLOR] :108:

spui asta pt ca n-ai intrat prin boscheti, prin canale dupa catei, nu i-ai frecat cu solutii ca sa-i vindeci de diverse boale,nu i-ai ingrijit dupa sterilizare, n-ai dat cu mopul dupa ei...n-ai vazut caini arsi cu bricheta, cu smoala, taiati cu cutitul, cu labute taiate, batuti, la cheremul la toti dezaxatii,n-ai tinut in brate nici unul cand a trebuit eutanasiat... nu stii ce viata duc saracii caini si ce chinuiti sunt, sub nasul nostru are loc zilnic un fel de "holocaust" al cainilor...

patinina34 21.04.2009 03:50:08

Citat:

În prealabil postat de nume (Post 129537)

[COLOR=red]În prealabil postat de patinina34 [/COLOR][COLOR=red]http://www.crestinortodox.ro/forum/i...s/viewpost.gif[/COLOR][COLOR=red] [/COLOR]
[COLOR=red]Pai se refrea la animale blande, nu cele de atac!
Mastiff Napoletan - este un caine de atac, draga bmd.[/COLOR]

[COLOR=#ff0000][/COLOR]
[COLOR=#ff0000][/COLOR]
bai nene, nu-i mastino napoletano, e dogue de bordeaux. Si e una dintre cele mai exchilibrate si blande rase de molosi. Si aia e "fiorosenie"? Aberati. Fiorosi cu adevarat sunt oamenii care-i considera asa.

Si periculosi sunt doar cainii invatati de om sa fie asa. Doar oamenii pot fi rai si fiorosi.

Daca va arat o poza cu al meu caine intr-un exercitiu de atac, o sa credeti ca-i dracu' in persoana. De fapt, exercitiile de atac se fac tocmai pt a-l putea controla... In fine, cam multa filosofie.

Hai mai bine sa intelegem elefantii, suricatele si alte d-astea, nu? ... of, greu.

http://www.countryroadbordeaux.com/c...ner..new-1.JPG

Si ACUM MASTIFF NAPOLETAN:

The Neapolitan Mastiff
The Neapolitan Mastiff is a direct descendant of the Middle East war dogs: the Molossus. It was often used to fight against lions, bears or gladiators in Roman arenas.
The Neapolitan Mastiff fought with the Roman legions. This is how they got spread everywhere in Europe. This breed was rediscovered approximately in 1940, in Italy, and is now becoming more and more popular.

http://www.trainpetdog.com/images2/n...nmastiffhm.bmp

nume 21.04.2009 04:30:32

Tu vrei sa dau copy-paste dupa standardele raselor? da-o drq de treaba...

una e dogue de bordeaux, si alta e mastino napoletano

nu vezi niste diferente absolut evidente dupa cate bag eu de seama.

http://www.a-castore-et-polluce.de/enstandard.htm ---aici ai standardul rasei Mastino Napoletano.

http://www.doguedebordeauxclub.co.uk/standard.htm ---si aici e standardul rasei Dogue de Bordeaux

Dupa cum vezi, sunt rase care n-au nici in clin, nici in maneca, nici macar in falduri de-a face una cu alta. Nu se interesecteaza nici in istoric, nici in caracteristici fizice/de temperament. ABSOLUT NIMIC!

nume 21.04.2009 04:41:11

Citat:

În prealabil postat de patinina34 (Post 129607)
http://www.countryroadbordeaux.com/c...ner..new-1.JPG

Si ACUM MASTIFF NAPOLETAN:

The Neapolitan Mastiff
The Neapolitan Mastiff is a direct descendant of the Middle East war dogs: the Molossus. It was often used to fight against lions, bears or gladiators in Roman arenas.
The Neapolitan Mastiff fought with the Roman legions. This is how they got spread everywhere in Europe. This breed was rediscovered approximately in 1940, in Italy, and is now becoming more and more popular.

http://www.trainpetdog.com/images2/n...nmastiffhm.bmp

Ce legatura au intre ele aceste imagini?

Sus ai pus un banner cu dogue de bordeaux, si jos o mica particica din instoricul rasei mastino napoletano, plus o poza cu un mastino napoletano asa cum arata el in prezent. Tanti... de cand cu istoricul, pana in prezent, rasa a suferit MULTE modificari. Acum mastino este folosit pt companie si paza, nicicum pt altceva.

Si ca sa lamurim mai bine treaba, ca poate lecturarea standardelor nu ajuta, uite poze, vor aia, "hai sa-ti desenez".

MASTNO NAPOLETANO:

http://img02.picoodle.com/img/img02/...am_4af3a03.gif

DOGUE DE BORDEAUX:

http://img02.picoodle.com/img/img02/...am_184b72e.jpg

Nu mai zic de CEA mai evidenta chestie, culoarea robei, nici p-aia n-ai luat-o in seama cel putin...

valentin.viliga 21.04.2009 07:58:49

Citat:

În prealabil postat de nume (Post 129612)
Ce legatura au intre ele aceste imagini?

Sus ai pus un banner cu dogue de bordeaux, si jos o mica particica din instoricul rasei mastino napoletano, plus o poza cu un mastino napoletano asa cum arata el in prezent. Tanti... de cand cu istoricul, pana in prezent, rasa a suferit MULTE modificari. Acum mastino este folosit pt companie si paza, nicicum pt altceva.

Si ca sa lamurim mai bine treaba, ca poate lecturarea standardelor nu ajuta, uite poze, vor aia, "hai sa-ti desenez".

MASTNO NAPOLETANO:

http://img02.picoodle.com/img/img02/...am_4af3a03.gif

DOGUE DE BORDEAUX:

http://img02.picoodle.com/img/img02/...am_184b72e.jpg

Nu mai zic de CEA mai evidenta chestie, culoarea robei, nici p-aia n-ai luat-o in seama cel putin...

bre si din topicu asta facurati motiv de cearta, iar ca tot veni vorba de caini mie imi plac 3 rase Rottweiler, Ciobanesc german si Ciobanescul Romanesc(de asta am un catel care va creste mare:x) si sunt deacord cu nume, cainele e rau daca e invatat asa

valentin.viliga 21.04.2009 08:00:25

Dupa mine cainii si caii sunt cei mai buni prieteni ai omului

patinina34 21.04.2009 08:09:07

4 atașament(e)
Citat:

În prealabil postat de valentin.viliga (Post 129616)

Aceasta este prietena mea cea mai fidela( German Shepperd & Black Labrador):Sasha.

Ataşament 694

Ataşament 695

Ataşament 696

Ataşament 697

:108:

nume 21.04.2009 08:13:09

Citat:

În prealabil postat de valentin.viliga (Post 129616)

Si eu cred la fel. De cai insa am avut putine sanse sa ma apropii mai mult,cel mult am avut ocazia sa petrec cateva clipe sa-i mangai sau sa-i vad alergand. Mi-au dat impresia ca sunt niste animale foarte inteligeste si foarte sensibile, cu adevarat... nobile. Mi-ar place sa cunosc mai multe despre cai, poate o sa am ocazia vreodata, cine stie...
Si caii sufera rele tratamente din partea oamenilor ca si cainii, pisicile... si orice animal domestic, bun, si cu incredere in oameni...In romania parca e cel mai rau.

mahatma gandhi spunea ca "gradul de civilizatie al unui popor poate fi judecat dupa felul cum isi trateaza animalele."

P.S.-nu e cearta, doar o confuzie pe care a facut-o doamna intre 2 rase

silverstar 21.04.2009 09:24:30

1 atașament(e)
[COLOR=green]"Învață de la păsări, când liber ești să zbori..." (Lirică norvegiană)[/COLOR]

[COLOR=green]În vara aceea, cât am stat la munte, în stațiune, a plouat în fiecare zi și a fost foarte frig. [/COLOR]

[COLOR=green]La un moment dat, vrăbiuțele locului, au venit la geam și, în stilul binecunoscut mie, pentru că mi se întâmplase și acasă, au ciripit strident și au bătut cu aripile-n geam ca să le dau de mâncare. [/COLOR]

[COLOR=green]Am coborât la cantina restaurantului și am adus o farfuriuță plină de mălai pe care am pus-o jos, într-un colț de balcon. [/COLOR]

[COLOR=green]Câteva zile am avut liniște apoi vrăbiuțele au început din nou să-mi bată-n geam cu aripile lor și să ciripească strident. [/COLOR]

[COLOR=green]Am ieșit pe balcon și, cu mătura, am adunat mălaiul căzut împrejurul farfurioarei, l-am pus înapoi în farfurie și... [/COLOR]

[COLOR=green]Dar vrăbiuțele au continuat, mai disperate, mai flămânde să bată în geam și să ciripească dureros ca și cum ar fi vrut să-mi transmită că ele sunt flămânde și eu ce fac, nu le hrănesc?[/COLOR]

[COLOR=green]M-am uitat la farfuriuța cu resturile de mălai. Era neatinsă și nu înțelegeam de ce.[/COLOR]

[COLOR=green]După trei zile, mi-am zis să-ncerc și am luat farfuriuța cu mălaiul neatins, am aruncat mălaiul, am spălat bine farfuriuța și-am coborât la cantina restaurantului să cer iar mălai. [/COLOR]

[COLOR=green]Vrăbiuțele vesele, ciripind încântate s-au chemat unele pe altele și, în sfârșit, au servit o masă pe măsura pretențiilor lor. [/COLOR]

[COLOR=green]Cred că ați înțeles ce s-a întâmplat: vrăbiuțele au refuzat să mănânce mălaiul amestecat cu praf și cu gunoaie.[/COLOR]

adorcrysti 22.04.2009 09:35:15

Top 10 cele mai periculoase lucruri pentru pasari

1 atașament(e)
Pasarile sunt expuse numeroaselor pericole sau accidente care le pot pandi chiar in locuinta ta. Ceea ce le face atat de sensibile la pericol sunt: marimea lor mica, metabolismul lor rapid si sistemul lor respiratori foarte sensibil. Papagalii au in plus o curiozitate care le poate pune viata in pericol. Iata deci de ce trebuie sa ai grija atunci cand alegi sa cresti o pasare:

1. Otravirea
Pasarile pot sa se intoxice cu multe substante, fie prin ingerarea acestora, fie prin inhalarea lor. Una dintre cele mai comune otravuri pentru pasari este insecticidul. Alte otravuri pentru pasari sunt: amoniacul, inalbitorul, substantele pentru curatarea aragazului, diferite tipuri de lipici, acetona, vopseaua, parfumurile si metalele grele. Un pericol pentru pasari il reprezinta si plantele toxice.

2. Oalele de teflon
Gazele pe care le degaja oalele si tigaile de teflon atunci cand sunt incalzite, ca si gazele degajate din alte obiecte din fier (ondulator de par, feon, calorifere, fiere de calcat) sunt toxice pentru pasari.

3. Apa
Toaletele sunt cele mai des intalnite surse de apa neacoperita din casa si e foarte posibil ca pasarea sa cada in vasul de toaleta si sa se innece. Alte suprafete de apa care reprezinta acelasi pericol se pot aduna in chiuvete, cazi de baie, si vasele pentru adaparea cainilor sau pisicilor. In bucatarie pericolul poate fi reprezentat de oalele cu apa care fierb pe aragaz.

4. Mancaruri neadecvate
Ceea ce ii dai pasarii tale sa manace o poate afecta, de la hrana nesanatoasa, pana la hrana care o poate ucide. Ciocolata e toxica pentru multe animale de companie! Bauturile alcoolice sau cu continut de cofeina sunt de asememean periculoase. Avocado trebuie de asemenea evitat in ceea ce priveste hranirea pasarilor.

5. Cablurile electrice
Pasarile exporeaza lumea din jur cu ciocurile iar cablurile electrice pot reprezenta un pericol daca sunt ciugulite. Tine cablurile electrice departe de colivia pasarilor si inveleste cablurile electrice expuse in tuburi de palstic anticorozive.

6. Jucariile prost fabricate
Chiar si jucariile pentru papagali pot fi periculoase. Trebuie sa fii foarte atent ca partile mari sa nu poata si detasate de intreg si inghitite. De asemenea, jucariile din sfoara pot fi periculoase, cunoscandu-se cazuri in care papagalii au reusit sa rasfire sfoara, sa se incolaceasca in ea si sa se sugrume.

7. Ventilatoarele
E usor sa-ti dai seama de pericolul pe care il poate reprezenta un ventilator in functiune fata de o pasare care zboara prin camera. Pasarile sunt stresate deseori de obiectele aflate in miscare asa ca nu le aseza un ventilator langa colivie.

8. Ferestrele, usile si oglinzile
Ferestrele si oglinzile sunt un real pericol pentru pasarile care vor incerca sa treaca prin ele. Ferestrele si usile deschise te pot face sa-ti pierzi pasarea mult iubita daca aceasta vrea sa incerce gustul libertatii. Chiar si usile din interiorul apartamentului pot fi o problema: daca pasarii ii palce sa stea pe usa deschisa ea poate fi ranita daca usa este inchisa brusc.

9. Alte animale de companie
Desi pasarile pot trai foarte fericite alaturi de alte animale de companie, totusi stapanii trebuie sa fie foarte atenti cand pasarea e in apropierea cainelui sau pisicii. Miscarea brusca a pasarilor poate declansa instinctul de vanator din pisica sau din caine si pasarea poate fi mancata sau ranita. O rana care se infecteaza poate fi fatala pasarii.

10. Calitatea aerului
Calitatea aerului este foarte importanta pentru pasari. Nu folosi asadar odorizante de camera si nici un fel de produs pe baza de aerosoli. Nu fuma si fii foarte atentila emisia de monoxid de carbon.

adorcrysti 22.04.2009 09:37:17

De ce torc pisicile?

1 atașament(e)
Oamenii interpreteaza de obicei sunetul pe care pisicile il fac cand torc ca pe un sunt ce exprima prietenia sau multumirea. Observatia se bazeaza pe faptul ca majoritatea pisicilor torc atunci cand sunt tinute in brate si mangaiate de oameni. Interpretand acest sunet ca pe un semn de afectiune, majoritatea oamenilor adora sa asculte si sa tina in brate o pisica ce toarce.

Cu toate acestea, se pare ca nu doar placerea face pisica sa toarca. Este clar ca pisicile torc si atunci cand sunt nelinistite, nervoase sau cand sufera dureri mari, cu scopul probabil de a se linisti, de a se calma. Atunci cand pisica toarce isi poate reduce durerile, se vindeca mai repede si isi intareste oasele. Atunci cand pisicile torc si isi ascut ghearele pe pamant atunci ele incearca sa se elibereze de stres sau sa se aline de vre-o suferinta. Femelele cu pui vor toarce astfel, zgariind pamantul atunci cand devin prea stresate si obosite de atentia pe care trebuie sa le-o acorde puilor, si torc pentru a se linisti.

Este interesant de observat felul in care torsul este un semnal intre pisici, si nu doar in relatia dintre pisici si oameni. Pisicile femele torc atunci cand nasc, si dupa nastere, pentru a-si usura durerile si a se vindeca mai usor, in timp ce puii nou nascuti torc atunci cand sug, probabil pentru a transmite mamei semnalul ca "totul este bine".

Unele pisici, cu proprietati vocale mai puternice reusesc chiar sa miaune fara sa intrerupa torsul.

Toate pisicile domestice se nasc cu abilitatea de a toarce, pe care si-o dovedesc inca de la nastere, in timp ce sug. Nivelul pe care variaza gama de sunete pe care pisica le emite cand toarce este intre sunetele joase, profunde, pana la sunete inalte, fracturate, in functie de dispozitia pisicii si de temperamentul ei.

adorcrysti 23.04.2009 17:00:20

Pisica ta e agresiva?

1 atașament(e)
Deseori se intampla ca pisicile sa fie alungate sau abandonate de stapanii lor din cauza unui comportament agresiv, care implica muscaturile si zgariiturile. Pisica ta musca sau zgarie prea tare atunci cand vrei sa te joci cu ea, are un comportament prea agresiv si asta te frustreaza? Ceea ce trebuie sa intelegi ca in cazul oamenilor orice comportament este motivat. Acest aspect este valabil si in cazul pisicilor.

Nici o pisica nu te va zgaria si nu te va musca fara motiv. De cele mai multe ori motivele acestei agresivitati a pisicilor sunt cauzate chiar de comportamentul oamenilor. Trebuie sa te gandesti bine daca tu esti cel/cea ce o sperie pe pisica, ce o face sa sufere, sau a suferit traume din partea oamenilor inainte de a ajunge sa fie un membru al familiei tale.

Pentru a invata cum sa te porti cu pisica ta agresiva trebuie sa-i intelegi cauzele comportamentului.

Pisica musca si zgarie in joaca
Pisicile atunci cand sunt mici invata cum sa faca fata atacatorilor sau cum sa-si prinda prada jucandu-se intre ele. Joaca dintre doi pui de pisica implica asadar zgarieturi si muscaturi. Pisicuta ta se va juca cu tot ce-i apare in cale si pare a fi o jucarie, si va musca si zgaria fie un soricel de panza pentru pisici, fie o manusa, fie o bila de cauciuc, fie mainile tale. Nu iti invata pisica sa se joace cu mainile tale sau te vei trezi cand iti e lumea mai draga, cand vrei sa tastezi la calculator, cand vrei sa tai o paine sau sa stergi praful, ca pisica ta sare pe mainile tale zgariindu-le sau rozandu-le cu placere.

Deci pentru a preveni acest comportament, nu-ti invata pisica sa se joace cu mainile tale. Ce te faci totusi daca pisica deja stie ca mainile tale sunt jucaria ei preferata. Daca esti in aceasta sitautie iata cateva sfaturi pentru tine:

1. Taie ghearele pisicii!
Pana cand iti vei invata pisica sa se dezobisnuiasca de a se juca cu mainile tale si de a sari la ele trebuie sa ii tai ghearele. Este o metoda eficienta de a te proteja impotriva zgarieturilor. Trebuie sa fii atent/a ca aceste gheare sa nu creasca inapoi in carne, provocand suferinta pisicii. Asadar, nu taia ghearele prea scurt, ca sa nu ranesti pisica, si supravegheaza cresterea lor. Taie ghearele pisciii regulat.

2. Spune "AU!"
Nu trebuie sa strigi, ci doar sa spui cu voce ferma, puternica, "AU!" in momentul in care pisica sare la mainile tale. Asta ii va atrage pisciii atentia si nu se va mai concentra asupra mainilor, moment in care vei putea sa-ti retragi usor mainile dintre ghearele ei. Nu trage brusc mainile pentru ca pisicia va percepe acest aspect ca pe o provocare la joaca si va infinge si mai tare dintii si ghearele in carnea ta.

3. Da-i o "chelfaneala"
Nu este vorba in nici un caz despre o bataie. Daca iti bati pisica risti sa o omori, si nici o persoana care iubeste animalele nu ar putea face asa ceva. Este doar o metoda folosita de pisica mama atunci cand puisorii ei intrec masura. Apuca usor pisica de blanita de la ceafa, ridic-o unsor in aer si tine-o suspendata asa 3-4 secunde. Nu depasi aceasta durata ca sa nu-i faci rau pisicii. Nu ridica pisica mult deasupra solului, ci doar atat cat ea sa nu maia tinga panmantul cu corpul. ALtfel risti sa o sperii foarte tare sau sa o scapi si sa o ranesti. Cad o eliberezi pisica probabil se va supara ca i-a fost ranita demnitatea, dar in timp va invata ca mainile tale nu sunt jucariisi va renunta sa mai sara la ele.

4. Atrage-i atentia
Deseori pisica sare la joaca pentru ca se plictiseste. Atrage-i atentia cu o jucarie interactiva si ea va prefera sa se joace cu aceasta.

Pisica musca si zgarie cand este mangaiata
Majoritatea pisicilor adora sa fie mangaiate. Totusi, fiecare pisica are o perioada de timp in care se plictiseste de aceasta operatiune. Daca pisica ta este satula de mangaierile tale, acestea devin enervante pentru ea. Totusi tu nu-ti dai seama de ce simte si e posibil sa te trezesti zgariat sau muscat. Cum sa eviti asta? Urmareste limbajul corpului pisicii. Cand pisica nu mai apreciaza pozitiv mangaierile tale isi da urechile pe spate. Daca ignori acest mesaj si ajungi pana cand incepe sa dea nervoasa din coada e posibil sa incazi si o scarmaneala din partea ei.

Pisica zgarie sau musca din teama
Aceasta teama poate fi provocata de o alta pisica. Pisica ta pote vedea chiar pe geam o pisica straina, se poate speria si poate ataca primul obiect sau primul om care ii apare in cale. Daca iti dai seama ca pisica ta se teme de ceva incearca sa o indepartezi de ce anume i-a provocat spaima, da-i o mancare buna si o mangaiere tandra atunci cand se calmeaza. Daca spaima e foarte mare poti merge cu pisica la veterinar.

Pisica musca sau zgarie din motive de sanatate
Trebuie sa ai invedere ca e posibil ca pisica sa muste si sa zgarie pentru ca nu se simte bine. Ea poate sa iaba leziuni sau rani interne si externe, poate fi stresata de purici sau poate avea un dezechilibru hormonal. Mai ales daca pisica ta era blanda si cuminte si a devenit brusc agresiva, cu precadere cand incerci sa o atingi sau sa o iei in brate, du-o neaparat la medicul veterinar pentru ca s-ar putea sa aiba dureri sau sa fie bolnava.

Ceea ce trebuie sa stii mereu este ca pisica musca si zgarie ca urmare a naturii ei de pisica, deci se comporta normal. Daca acest comportament devine prea agresiv sau te face sa iti pui anumite intrebari du pisica ta la un medic veterinar.

adorcrysti 23.04.2009 17:03:24

Esti gata pentru un acvariu?

1 atașament(e)
Pestii tropicali sunt frumosi atunci cand ii privesti, dar cresterea lor cere multa dedicatie si multa munca. Acvaristica este o pasiune pa care multi ar vrea sa o aiba, dar cu care putin reusesc sa se descurce. Fiind copii, majoritatea isi doresc sa aiba acvarii in camera, mai ales daca au vazut asemenea acvarii la prietenii lor. Totusi, este bine ca oricine sa-si faca un acvariu? Iata cateva lucruri la care e bine sa te gandesti daca planuiesti sa incerci acest hobby.

Inainte de toate, gandeste-te ca desi nu pot latra sau mieuna cand le este foame, cand sunt maltratati sau lasati o lunga perioada de timp fara sa li se faca curatenie, pestii sunt totusi fiinte vii care au nevoie de multa atentie si de ingrijire responsabila. Hotararea de a avea un acvariu necesita acelasi tip de dedicare pe termen lung ca si hotararea de a achizitiona un catel sau o pisica. Un acvariu implica o serie de cheltuieli, munca de cercetare si curatenie saptamanala. Pestii trebuei sa fie hraniti cel putin o data pe zi, asa ca daca calatoresti mult si locuiesti singur nu e o idee prea buna sa-ti iei un acvariu. Pe de alta parte un acvariu este o buna modalitate de a te educa in ceea ce priveste cresterea unor fiinte in mod responsabil si iti va decora in acelasi timp locuinta cu o pata de culoare.

Exista doua tipuri de acvarii: acvariile de apa dulce si acvariile de apa sarata. Ca regula de baza acvariile de apa dulce sunt mai usor de amenajat si de intretinut, dar sunt si mai susceptibile la schimbari subtile, cum ar fi temperatura apei sau nivelul iluminarii. Acvariile de apa sarata sunt mai dificil de amaenajaat si necesita mai multa cheltuiala, dar o data ecosistemul format ele vor avea nevoie de mai putina intretinere si de mai putina munca decat acvariile de apa dulce. Ai in vedere totusi ca inainte de a decide sa amenajezi un acvariu trebuie sa te documentezi foarte bine referitor la speciile de pesti pe care le poti creste, la compatibilitatile dintre specii, la conditiile pe care fiecare specie le prefera, la spatiul de care au nevoie, temperatura apei, nivelul ph-ului si duritatea apei. Fii sigur ca iti faci temele cu privire la toate aceste detalii inainte de a merge la pet shop si de a cumpara cativa pestisori. Ai in vedere ca un acvariu mic poate fi usor de amenajat, dar neangrijit asa cum trebuie poate la fel de bine sa devina un dezastru care sa-ti distruga pasiunea pentru acvaristica si viata unor fiinte nevinovate.

adorcrysti 23.04.2009 17:05:19

Plante vii sau artificiale in acvariu?

1 atașament(e)
Desi in anii trecuti nu exista optiunea de a alege intre plante artificale si plante naturale in acvariu, in utlima vreme au aparut plante artificiale pentru acvariu din plastic sau din matase care imita extraordinar de bine plantele vii, astfel incat un observator mai putin atent nici nu ar putea face diferenta. Care este solutia ideala pentru acvariul tau? Plantele naturale sau cele artificale? Nu vom gasi un raspuns precis, pentru ca nici specialistii in materie de acvaristica nu resusesc sa se puna de acord asupra subiectului. Sa vedem insa care sunt avantajele si dezavantajele folosirii fiecarui tip de planta in parte.

Plantele pentru acvariu vii
Trebuie sa recinoastem ca un acvariu populat cu plante naturale este mai spectaculos decat unul decorat cu plante artificiale. In plus, plantele naturale ofera un mediu mai sanatos si mai real pestilor, creand un habitat cat mai apropiat de cel din natura. Spre deosebire de plantele artificiale, cele vii traisc efectiv in acvariu, respira si modifica constant mediul in care traiesc. In timpul zilei ele absorb dioxidul de carbon si degaja oxigen, contribuind la cearea unei atmosfere sanatoase in acvariu. In timpul noptii, in schimb, procesul se inverseaza. Asadar, in acvariile bine plantate se poate ajunge la un deficit de oxigen pe timpul noptii. Daca pestii incep sa inoate la suprafata acvariului in cautarea aerului ar fi bine sa montati un sistem de oxigenare a apei care sa functioneze doar pe timpul noptii.

Plantele vii ajuta la proliferarea bacteriilor care descompun fecalele. Un acvariu plantat bine intretinut are nevoie de foarte putina curatenie din punct de vedere chimic. Mediul creat este curat si sanatos prin simpla existenta a plantelor. Pe de alta parte, insa, daca plantele se imbolnavesc sau mor ele intra repede in putrefactie producand compusi chimici care pot dauna pestilor. Alt pericol care vine din partea palntelor este faptul ca ele pot fi purtatoare de paraziti sau microbi care sa provoace boli pestilor din acvariu.

Un alt avantaj pe care il ofera plantele este faptul ca ele pot fi mancate de pesti, ceea ce este foarte bine mai ales daca ai pesti ierbivori, pentru ca ei trebuiesc hraniti des si in cazul in care ai sarit peste o masa ei nu vor suferi de foame ci vor consuma din plantele vii. Reducand nivelul nitratilor din acvariu plantele vii vor inhiba tendintele de crestere ale alegelor.

Avantaje ale plantelor vii in acvariu:
- absorb dioxidul de carbon ziua
- degaja oxigen ziua
- absorb toxinele
- ajuta la proliferarea bacteriilor benefice
- sunt sursa de hrana
- inhiba cresterea algelor

Dezavanteje ale plantelor vii in acvariu:
- noaptea pot cauza lipsa de oxigen
- cand mor creaza reziduri
- pot fi purtatoare de paraziti
- nu sunt usor de curatat
- au nevoie de multa lumina

Plantele pentru acvariu artificiale
Plantele artificiale sunt atat de sofisticat create incat au aspectul unor plante reale. Spre deosebire de plantele vii, plantele artificiale nu vor muri, nu vor creste prea mult sau nu vor imbatrani, devenind urate. Daca se murdaresc sau sunt acoperite cu alge plantele artificiale pot fi scoase usor din acvariu si curatate. Spre deosebire de plantele naturale cele artificiale nu au nevoie de lumina suplimentara fata de lumina pe care prorpietarul acvariului o are disponibila pentru acesta.

Plantele artificiale din plastic sau matase se gasesc intr-o mare varietate de culori si marimi si pot fi procurate pe tot parcursul anului. Pentru ca nu au mai fost intr-un acvariu inainte de a le cumpara tu, ele nu vor risca sa-ti molipseasca pestii cu vre-o boala. Pentru ca nu sunt naturale ele nu vor participa cu nimic la crearea unui mediu natural si sanatos in acvariul tau, dar sunt recomandate incepatorilor care se vor descurca mai bine la inceput fara sa aiba si grija palntelor de acvariu.

Avanteje ale plantelor artificiale in acvariu
- nu afecteaza nivelul oxigenului din acvariu
- nu creaza deseuri
- nu au paraziti
- se indeparteaza si se curata usor
- nu au nevoie de lumina speciala

Dezavantaje ale plantelor artificiale in acvariu
- nuabsorb dioxidul de carbon
nu elibereaza oxigen
- nu absorb toxine
- nu ajuta la proliferarea bacteriilor benefice
- nu pot fi folosite ca sursa de hrana
- nu inhiba cresterea alegelor

adorcrysti 23.04.2009 17:06:43

Cum alegi pestii in funcite de dimensiunea acvariului si invers

1 atașament(e)
Inainte de a incepe sa procuri acvariul sau pestii gandeste-te foarte bine ce fel de acvariu vrei sa amenajezi. Un acvariu de apa dulce sau de apa sarata, un acvariu cu pesti mari sau cu pesti mici. Gandeste-te foarte bine la speciile de pesti pe care vrei sa le combini si cauta informatii despre modul lor de viata. Sunt specii de pesti care sunt incompatibile cu altele. Unele incompatibilitati rezulta din preferintele diferite pentru ph-ul apei sau pentru duritatea acesteia, altele rezulta din faptul ca unii pesti sunt molatici si nonagresivi in timp ce altii sunt cat se poate de bucurosi sa se infrupte din primii.

Inainte deci de a incepe orice achizitie hotarasta-te in cunostinta de cauza ce specii de pesti doresti sa cresti. Informeaza-te despre dimensiunile pe care le ating aceste specii la maturitate si ai in vedere sa le oferi un acvariu destul de larg, in care pestii sa se simta confortabil, si nu inghesuiti. Ai in vedere sa nu suprapopulezi acvariul Suprapopularea acvariului duce la moartea pestilor sau la imbolnavirea acestora.

Este de recomandat ca mai intai sa iei doar cativa pesti dintr-o specie mai rezistenta, de exemplu Zebra Danio sau Plati. Incearca sa nu te lasi tentant la inceput de achizitionarea pestilor mai exotici pentru ca s-ar putea sa-i pierzi. Este bine ca dupa ce amenajezi acvariul sa-l lasi cateva zile sa se linisteasca chiar fara sa pui pesti in el. Atunci cand cumperi pestii ai in vedere sa-i alegi pe cei mai sanatosi. Uita-te la pete pe corp, urme de rani sau innot lent. Daca vezi astfel de semne sau orice alt semn cum ca pestele nu ar fi sanatos nu-l achizitiona. Fii sigur ca pestii pe care i-ai ales sunt cei care arata cel mai bine din punct de vedere al vitalitatii.

Ai in vedere si marimea pestelui cand acesta atinge maturitatea. Daca te gandesti sa cresti intr-un acvariu mic 6 Pesti-Ingeri vei avea o mare dezamagire cand in decurs de un an acestia vor fi practic inghesuiti in micul lor acvariu. Eroarea se poate produce atunci cand, in necunostinta de cauza, poti confunda un peste tanar cu un adult. Pestii tineri incep sa capete culorile adultilor si sa se asemene cu acestia la forma, fara ca insa sa aiba dimensiunea lor. Nu fa asadar eroarea sa iei niste pesti micuti si colorati crezand ca nu vor creste mai mult de atat, pentru ca risti sa te trezesti cu niste pesti de dimensiune mare inghesuiti in acvariu. Intereseaza-te din timp de dimensiunile la varsta maturitatii ale speciilor pe care vrei sa le achizitionezi.

Atunci cand ai ajuns acasa cu pestii, presupunand ca apa in acvariul tau a avut timp sa creeze un mediu echilibrat dupa ce ai lasat-o in acvariu cel putin o saptamana, nu introdu pestii direct in acvariu. Daca apa din acvariu e mai rece decat apa din punguta in care sunt pestii, sau invers, pestii pot face un soc termic si cei mai sensibili pot chiar muri. Trebuie sa obisnuiest treptat pestii cu temperatura apei din acvariu. Pentru a face asta aseaza punguta cu tot cu apa si cu pesti in acvariu si las-o acolo in jur de 15-20 de minute.

Cand cumperi pesti ai deci in vedere aceste aspecte:
- fii sigur ca pestii cumparati sunt sanatosi
- nu cumpara niciodata pesti dintr-un acvariu in care vezi pesti cu aspect nesanatos
- nu cumpara pesti tineri daca nu stii marimea la care vor ajunge
- acomodeaza pestii cu apa din acvariul tau inainte de a-i pune inauntru

Nevoile pestilor fata de dimensiunea acvariului
Gandeste-te mai ales la confortul pestilor atunci cand vrei sa amenajezi un acvariu. Sigur, un acvariu are mare potential decorativ, dar pe primul loc trebuie sa fie confortul si multumirea pestilor tai. Desi ei nu sunt precum un caine sau o pisica si nu vor da din coada daca sunt fericiti si nici nu ti se vor catara in brate, trebuie sa stii ca si pentru ei o viata buna conteaza si tu le-o poti oferi. Intereseaza-te asadar despre nevoile fiecarei specii de pesti atunci cand amenajezi acvariul. Fiecare specie are preferintele ei. Incearca sa combini speciile cu aceleasi preferinte.
Ai in vedere ca Pestele Pisica si Pestele Labirint, de exemplu, prefera acvariile adanci, cu multa apa. Pestii Inger vor fi mult mai fericiti in acvarii inalte, pestii Tetra si Danio care traiesc in bancuri adora sa innoate repede si sa se intreaca prin acvariu, deci au nevoie de spatiu. Alte specii de pesti sunt mai timide si au nevoie de ascunzatori, in timp ce altele adora un acvariu bine plantat, uneori cu plante plutitoare. Pentru a vedea de ce anume au nevoie pestii tai informeaza-te. O sursa de informatii gasesti si pe acest site in sectiunea Specii de pesti.

Greseli ale incepatorilor
Pe langa faptul ca pot lua pesti tineri dintr-o specie care creste la dimensiuni mari si se pot insela in privinta dimensiunii corecte a acvariului pentru acesti pesti incepatorii mai comit alta eroare grava.
Aceasta eroare consta in a lua prea multe specii de pesti si a-i inghesui intr-un acvariu prea mic. Suprapopularea acvariului duce la dezechilibrarea mediului din acvariu, la formarea unui numar prea mare de toxine rezultate din descompunerea fecalelor care va duce in timp la imbolnavirea si moartea pestilor. Cel mai bine este sa se procure un numar minim de pesti. Acestia vor avea mai mult spatiu, vor fi mai fericiti si vor produce mai putin fecale. Ca sa fii siguri cam ce numar de pesti se cuvine sa avi in acvariu foloseste aceasta formula matematica:

Lungimea acvariului X Latimea acvariului = Suprafata apei din acvariu : 40 cm (dimensiune standard). Imparte rezultatul la lungimea medie a pestelui adult din specia pe care doresti sa o cresti. Rezultatul este numarul optim de pesti care pot fi crescuti in acvariu.

Exemplu:

90 cm (lungimea acvariului) X 35 cm (latimea acvariului) = 3150 cm2 : 40=79 : 5 cm (lungimea pestelui) = 15 pesti in acvariu

Solutia corecta este sa preferi intotdeauna un numar mai mic de pesti decat un numar mai mare. Astfel pestii vor fi mai fericiti si va va fi mult mai usor sa cureti acvariul care va fi mai putin poluat.

adorcrysti 23.04.2009 17:07:41

Schimbarea apei in acvariu si curatarea acvariului de apa dulce

1 atașament(e)
Curatarea unui acvariu nu este partea cea mai usoara si mai placuta a pasiunii pentru pestii tropicali, dar este o datorie pe care orice iubitor de pesti trebuie sa si-o asume. Cel mai bun mod de curatare a unui acvariu este curatarea saptamanala, o data cu schimbarea unei cantitati de 25% din apa acvariului.

Daca in loc sa faci aceasta curatenie saptamanala alegi sa faci una lunara aceasta din urma va va ocupa mult mai mult timp pentru ca va trebui sa fie completa si va fi mult mai dificil de realizat. O astfel de curatenie implica si schimbarea intr-o proportie mai mare, daca nu chiar totala a apei din acvariu, ceea ce nu este benefic pentru pestii din acvariu si pentru mediul creat in acesta. Schimbarea totala a apei din acvariu duce si la indepartarea coloniilor de bacterii benefice care se fomeaza in apa si care indeparteaza toxinele din aeasta. Astfel, in noua apa se pot forma acumulari de nitrati sau de amoniac care sa duca chiar la moartea pestilor.
Alege asadar sa schimbi apa intr-un procent de 25% in fiecare saptamana pentru ca iti va fi mai usor atata tie cat si pestilor. Si acum, sa trecem la treaba!
Mai intai si mai intai fii sigur ca ai la indemana toate lucrurile de care vei avea nevoie. Pregateste-ti toate ustensilele si fii sigur ca atunci cand ai nevoie de ceva nu va trebui sa cauti acel lucru prin toata casa.

Ai in vedere ca pentru curatarea acvariului vei avea nevoie de:
- apa pregatita pentru acvariul proaspat curatat. Apa trebuie preparata din timp in cantitatea necesara, cu ph-ul ajustat la nivelul potrivit, cu un neutralizator de cloruri adaugat si lasata peste noapte sa se decanteze.
- un aspirator simplu pentru substrat, dar unul care sa nu foloseasca baterii.
- o galeata de 10 litri speciala pentru acest scop.
- solutie pentru curatat sticla acvariului cumparata de la un magazin de specialitate.
- o lama pentru indepartarea depunerilor solide de pe peretii acvariului

Nu uita niste aspecte importante cand e vorba de curatarea acvariului!
Trebuie sa te speli pe maini foarte bine de fiecare data cand te pregatesti de curatarea acvariului, dar si dupa ce ai termiant aceasta treaba. Trebuie sa fii spalat pe maini cand atingi obiectele din acvariu. O idee buna pentru dezinfectarea mainilor este folosirea alcoolului sanitar care poate fi procurat foarte usor.

Nu inlocui mai mult de 25% din cantitatea de apa din acvariu o data. Ai in vedere faptul ca in acvariu se creaza un mediu stabil pentru pesti si inlocuirea unei cantitati mai mari de 25% din apa poate duce la dezechilibrarea acestui mediu, la impiedicarea formarii nutrientilor, la cresterea cantitatii de amoniac si nitrati sau in anumite cazuri chiar la moartea pestilor. Daca schimbi 25% din apa acvariului in fiecare saptamana acvariul tau va fi protejat fata de toate aceste pericole. In acelasi timp, daca inlocuiesti mai putin de 25% din apa acvariului o data la o saptamana numarul nitratilor din apa va creste prea repede si mediul creat nu va fi prea sanatos pentru pestii tai.

Atunci cand cureti acvariul nu uita sa cureti si filtrul. Daca neglijezi acest aspect filtrul se va infunda cu depuneri si nu isi va mai face datoria. Pentru a vedea la cat timp si in ce mod trebuie curatat filtrul tau citeste manualul de folosire al acestuia.

Daca nu e nevoie nu prinde pestii in plasa incercand sa-i indepartezi din acvariu. Acest lucru ii streseaza foarte mult pe pesti iar stresul este una dintre principalele cauze ale aparitiei bolilor la pestii de acvariu.

Curatarea efectiva a acvariului
Mai intai indeparteaza toate elementele decorative din acvariu. Daca faci o curatare a acvariului in fiecare saptamana lasa plantele vii si pestii in acvariu. Daca faci curatenia o data la luna trebuie sa scoti absolut totul din acvariu si sa ai la indemana substrat curat pentru inlocuirea celui vechi.

Apoi incepe evacuarea apei intr-un vas de 5 litri printr-un tub de evacuare a apei. Poti indeparta pana la o treime din apa din acvariu, dar ai in vedere ca aceiasi apa va fi pusa inapoi. Lasa apa astfel scoasa din acvariu sa se decanteze cat timp te ocupi cu restul curateniei. Apoi trebuie sa incepi sa aspiri substratul cu un aspirator special pentru substrat. Astfel toata mizeria, resturile de harna si excrementele pestilor vor fi aspirate si indepartate din substrat. Daca ai substratul format din nisip nu folosi aspiratorul ca pe o lopata sapand in nisip cu el. Foloseste doar tubul cu care indepartezi apa din acvariu, tinut foarte aproape de suprafata nisipului, pentru a aspira mizeria fara a deranja nisipul.

Peretii de sticla ai vasului vor fi curatati mai intai in interior, apoi in exterior cu o solutie speciala. Nu folositi in nici un caz solutiile pentru curatarea sticlei pe care le folositi in general in locuinta, pentru ca ele contin detergenti ce pot fi letali pestilor. Alegeti solutiile speciale pentru curatarea sticlei avariului din magazinele de specialitate sau din pet-shopuri. Pentru depunerile solide care se incapataneaza sa ramana lipite de sticla folositi o lama, sau daca aveti un acvariu din acril folositi o lama de plastic.

Algele se indeparteaza cel mai usor de pe obiectele de decor din acvariu daca acestea sunt curatate cu otet si frecate cu o perie cu peri tari. Dupa terminarea operatiunii trebuie sa clatesti foarte bine toate aceste obiecte pentru a indeparta orice urma de murdarie dar si de otet.

Aseaza la locul lor in acvariu toate obiectele decorative inainte ca apa noua sa fie adaugata. Adaoga apa proaspata dar preparata special pentru acvariu, si ai in vedere ca ea sa fie la temperatura acvariului. Este posibil ca apa sa se tulbure, dar ar fi normal ca in cateva ore sa devina limpede.

Acum sa curatam partile exteriaore ale acvariului, peretii si acoperisul acestuia. Incercati sa nu folositi produse de uz casnic nici pentru aceasta operatiune. Decat sa folositi astfel de produse care contin amoniac si nu sunt bune pentru sanatatea pestilor incercati sa folositi otetul sau produsele special create epntru curatarea acvariului. Aveti in vedere sa clatiti foarte bine peretii acvariului.

Sfaturi utile pentru curatarea acvariului
Ai in vedere faptul ca un acvariu mai mare este mai usor de intretinut si de curatat decat un acvariu mic.

Alege un aspirator potrivit, care sa indeparteze cantitatea corecta de apa din acvariul tau. Alegerea marimii aspiratorului se face in functie de marimea acvariului tau.

Dezinfecteaza aspiratorul de fiecare data dupa ce termini curatarea acvariului curatandu-l cu apa fierbinte. Este un detaliu important pentru ca in felul acesta indepartezi pericolul ca anumite bacterii sau chair microbi sa fie reintroduse in apa la urmatoarea curatire.

Ai in vedere declorarea apei. Unele persoane lasa apa la decantat 12 ore inainte de a o folosi pentru a indeparta astfel clorurile din ea. Ai in vedere daca acest procedeu functioneaza la apa din zona ta. Daca nu foloseste un produs pentru indepartarea clorurii din apa special pentru acvarii.

adorcrysti 23.04.2009 17:08:57

Apa tulbure in acvariul tau?

1 atașament(e)
Una dintre cauzele cele mai frecvente pentru tulburarea apei din acvariu este dezvoltarea exagerata a bacteriilor, algelor, sau dezvoltarea exagerata a carbonului dizolvat de natura organica.

Apa tulbure alba in acvariu
Daca ai in acvariu apa tulbure alba sau gri, si abia ai amenajat acest acvariu, cauza ar putea fi efctul prafului de pe pietris sau din nisip. Fii sigur ca ai clatit bine pietrisul si nisipul din substrat inainte de a le adauga in acvariu. Acest lucru este mai dificil de facut cu nisipul, dar particulele de praf ar trebui sa coboare la fund intr-o zi sau 2.

Daca acvariul a fost amenajat in urma cu putin timp, apa tulbure poate fi rezultatul unei cresteri rapide a numarului de bacterii, ceea ce se intampla frecvent in acvariile proaspat amenajate sau in cazul in care prea multi pesti tropicali sunt adaugati prea repede in acvariu. Situatia se va regla de la sine atunci cand un numar suficient de bacterii se fixeaza pe filtrul biologic.

Pentru a preveni stresul pestilor tropicali poti realiza schimbari ale apei in proportie de 25 % zilnic si ii poti hrani mai putin pana ce ciclul nitrogenului se termina si apa se limpezeste.

Apa tulbure verde in acvariu
Aparitia apei tulbure verde este de cele mai multe ori rezultatul cresterii numarului de alge din acvariu. Apa tulbure verde nu le va dauna pestilor, dar nu e prea placuta la privit. Acest fenomen se produce din cauza cantitatii de nutrienti si de lumina care intra in acvariu. Apa din acvariu este bogata in nutrienti, ceea ce poate insemna ca le dai prea multa hrana pestilor tai. Alte explicatii ar fi suprapopularea si aglomerarea acvariului sau faptul ca nu schimbi apa destul de des, sau chiar o combinatie intre toate aceste motive. Ca sa rezolvi problema evita sa plasezi acvariul in locuri din care poate primi lumina directa a soarelui. Lumina solara directa va cauza nu doar probleme cu alge, dar si fluctuatii de temperatura.

In plus, efectueaza schimbari ale apei in proportie de 25% zilnic, schimba componentele filtrului, pentru a reduce cantitatea de nitrati din apa, hraneste pestii cu putin mai putina mancare si intrerupe iluminatul acvariului pentru cateva zile sau pana ce apa se limpezeste. Daca ai grija asa cum trebuie de acvariul tau si continui sa ai probleme cu apa din acavriu verifica sursa apei pe care o pui in acavriu. Este posibil sa introduci nitrati si chiar fosfati in apa din acvariu fara stirea ta in timp ce schimbi apa. Incearca sa cresti in acvariu plante vii, care vor concura cu algele pentru nutrinetii disponibili.

Persoanele care au lacuri folosesc uneori in lacurile lor un Sterilizator UV, pentru a controla cresterea algelor. Desi se stie ca acesti sterilizatori pot avea un efect pozitiv asupra cresterii algelor din acvariu, exista totusi metode mai ieftine si mai bune de a controla cantitatea de alge din acvariu si iti sugeram sa incerci una din metodele prezentate mai sus.

Daca nimic nu functioneaza, ca o ultima solutie poti sa folosesti produse farmaceutice pentru distrugerea algelor dina cvariu. Aceste produse ar trebui sa elimine rapid problema algelor. Este important sa folosesti aceste produse conform instructiunii de pe ambalaj. Problema nu va fi rezolvata cu adevarat decat atunci cand iti vei da seama ce anume cauzeaza aceasta crestere exagerata a algelor in acavriul tau.

Apa tulbure galbena in acvariu
Apa galbena si tulbure poate fi rezultatul catorva factori: fecale ale pestilor, resturi de mancare, plante putrezite si alte moduri de dizolvare ale carbonului de natura organica. Acest aspect se intampla des in acavriile in care s-au introdus obiecte din lemn plutitor noi, pentru ca taninul din lemn este eliminat in apa. Problema ar trebui sa dispara dupa ce lemnul plutitor a stat in acvariu cateva luni.

Cea mai buna metoda de a indeparta colorarea apei in galben este sa realizezi schimbari partiale ale apei mai frecvente, impreuna cu folosirea carbonului activ. Carbonul activ are multe roluri in filtrul unui acvariu, inclusiv acela de a indeparta carbonul de natura organica din apa, de a indeparta mirosurile si de a face apa sa para mai curata. Incearca sa schimbi carbonul din filtru destul de regulat, cel putin la cateva luni.

adorcrysti 23.04.2009 17:10:25

Un acvariu pentru incepatori

1 atașament(e)
Un acavariu in general este usor de ingrijit, ai nevoie doar de cateva ore la sfarsit de saptamana pt a-l curata. Inainte de a cumpara pestisorii trebuie sa cumperi un acvariu si acesoriile pt acestia. Este bine sa cumperi un acavariu spatios, dar marimea lui depinde si de marimea si numarul pestilor. Pentru a te obisnui sa ii ingrijesti e bine sa ai mai putini pesti la inceput.

Acvariu trebuie accesorizat, poate fi decorat cu pietricele, casaute si plante in care pestii se pot ascunde.Importante sunt si echipamentele auxiliare: filtre, aerarea, iluminare, un termometru si un miniciong cu care sa pote lua pestele din acavariu . Toate aceste se gasesc in magazinele de profil.

Inainte de a alege pestii trebuie sa stiti ca exista pesti de apa dulce si de apa sarata . Daca doriti pesti marini acestea sunt putin mai greu de intretinut deoarece sunt mai pretentiosi. Daca doriti pesti mai putin pretentiosi puteti opta pt niste pesti exotici cum ar fi guppy, carasii aurii, zebrele.

Daca cumparati pesti noi e bine sa iti tineti cateva zile in carantina pentru a preveni - in cazul in care sunt bolnavi - imbolnavirea celorlalti.

Pestii trebuie cumparati din magazinele de specialitatea. Acolo gasiti diferite specii, iar modul de ingrijire a lor este mult mai bun decat la cei cumparati din piata.
Pestii sanatori sunt alerti, au inatotoarele intacte, sunt vii colorati. Un peste bolnav este lent, se ascunde in colturile acvariului, are pete albe sau rosietice pe corp si inotatoare. Sa nu cumparati niciodata pesti dintr-un acavriu unde este un peste mort sau cu aceste punbcte albe sau rosii pe inotatoare.

valentin.viliga 23.04.2009 17:59:02

mie-mi plac pestii guppy

adorcrysti 23.04.2009 20:19:12

Inmultirea pestilor Guppi

Ai Guppi in acvariu si vrei sa-i inmultesti? Inmultirea Guppilor in captivitate se produce destul de usor, si uneori neplanificat, dar daca vrei sa cresti pui de Guppi este bine sa stii la ce sa te astepti si sa fii pregatit pentru acest eveniment.

Gestatia
Fata de pestii care depun oua, Guppii fac parte din categoria pestilor care expulzeaza pui vii, ce incep sa innoate imediat dupa nastere. Reproducerea lor este relativ usoara. Nu trebuie sa le asiguri conditii speciale Guppilor pentru a se inmulti. Daca ai un mascul si o femela in acvariu in cele din urma femela va ramane gestanta. Perioada de gestatie la Guppi este de obicei de 24 de zile dar poate varia de la 20 la 40 de zile.

Daca te intrebi cand vei sti ca femela este gestanta este de ajuns sa observi aparitia unei pete triunghiulare, de culoare inchisa in apropierea aripioarei anale. Aceasta pata se va mari si va deveni mai intunecata pe masura ce sarcina se dezvolta.

Daca reproducerea Guppilor este usoara, cel mai dificil este sa ai grija de pui imediat dupa nastere. Daca vor ramane in acvariul principal puii vor fi mancati de pestii adulti. De aceea ei trebuie separati si asezati intr-un acvariu mai mic, in care sa fie crescuti pana cand devin destul de mari ca sa-si poarte singuri de grija. Este o idee buna sa achizitonezi iarba pentru acvariu, in care puii sa se poata ascunde daca nasterea s-a petrecut pe neasteptate si nu ai avut timp sa muti femela gestanta in acvariul mai mic amenajat pentru pui. Puii nou nascuti se vor duce instinctiv spre fundul acvariului unde se vor ascunde in iarba si vor fi astfel protejati de ceilalti pesti din acvariu.

Cea mai buna solutie este totusi sa muti femela gestanta cu cateva zile inainte de a naste intr-un acvariu special amenajat, de unde sa o scoti apoi imediat ce a nascut.

Hranirea puilor
Puii nou nascuti au nevoie de foarte putina mancare, si foarte faramitata. Foloseste mancarea pe care o dai de obicei pestilor, dar faramiteaz-o foarte bine intre degete sau piseaz-o pana devine o pulbere fina. Puii trebuiesc hraniti cu 3 mese pe zi, iar cantitatea de hrana trebuie sa fie destul de mica.

Curatarea acvariului-cresa
Oricat de putina mancare le vei da ei tot nu o vor manca pe toata, deci mancarea se va depune pe fundul acvariului. Pentru a evita crearea unui mediu nesanatos in acvariu este bine sa schimbi din cand in cand apa, nu total, ci doar in proportie de 25%. Pentru schimbarea apei foloseste un furtun cu care sa evacuezi apa si deseurile de pe fundul acvariului, dar fii foarte atent sa nu aspiri si un puiut de peste o data cu aceste deseuri. Aceste schimbari de apa trebuiesc facute saptamanal.

Mutarea puilor in acvariul principal
Dupa 8 saptamani puii sunt de obicei destul de mari pentru a putea fi mutati in acvariul mare. Trebuie totusi sa ii verifici pe fiecare in parte, pentru ca nu toti cresc in acelasi ritm. Daca ai dubii sau stii ca in acvariul principal ai pesti mai agresivi sau mai mari mai intarzie mutarea puilor cu cateva saptamani.

Ai in vedere sa tratezi problema responsabil daca se intampla sa gasesti pui de pestisor innotand in acvariul tau si nu poti sa-ti permiti mai multi pesti decat ai deja. Nu alege sa ucizi puii nou nascuti. Sunt viata, si trebuie sa-i respecti. Daca nu doresti sa-i cresti poti sa ii vinzi unui pet-shop din apropiere sau sa incerci sa dezvolti in sufletul prietenilor tai pasiunea pentru acvaristica. Oricum ar fi esti responsabil pentru noile vieti nascute in acvariul tau si trebuie sa faci tot posibilul pentru a le asigura o viata frumoasa.

adorcrysti 23.04.2009 20:22:34

Cum sa avem grija de broastele testoase acvatice

1 atașament(e)
Broastele testoase acvatice sunt de mai multe feluri. Ele sunt reptile, animale cu "sange rece" si au nevoie de multa atentie si ingrijire pentru a supravietui si a fi fericite in captivitate. Inainte de a-ti procura broasca testoasa este bine sa cunosti notiuni diverse despre modul ei de viata si despre conditiile pe care trebuie sa i le creezi.

Temperatura
Temperatura necesara fiecarei specii de broaste acvatice in parte poate fi depistata prin observarea broastei testoase: la temperaturi mici broasca testoasa devine apatica si nu mai mananca. Temperatura care ii prieste cel mai bine broastei dumneavoastra este temperatura la care manaca bine, dar nu este superactiva. Majoritatea broastelor testoase se vor acomoda la teperaturra camerei, dar cele care provin din zonele tropicale vor avea nevoie de o sursa de incalzire suplimentara. Daca tineti broastele intr-o piscina sau un acvariu exterior trebuie sa le asigurati constant o temperatura constanta, apropiata cu cea a mediului lor de viata natural. Aveti in vedere ca temperatura aerului sa nu difere mult de cea a apei.

Acvariul pentru broastele testoase
Daca va cresteti broasca testoasa in interior cel mai recomandat este un acvariu de sticla. Cu cat broastele testoase sunt mai multe cu atat acvariul trebuie sa fie mai mare. Daca aveti pui de broaste testoase cumparati un acvariu mai mare, sau aveti in vedere sa-l schimbati pe cel initial cu unul mult mai mare cand broscutele testoase vor creste. Daca preferati sa tineti broastele testoase afara o piscina din ciment neted este ideala. In orice caz, evitati suporturile din metal, care ar putea sa va raneasca broastele testoase. Puteti adauga acvariilor acoperisuri, filtre si plante. Cel mai de indicat ar fi sa nu puneti nici un asternut pe fundul acvariului, pentru ca va fi foarte greu de curatat. Daca totusi doriti sa folositi un asternut fiti sigur ca este non toxic, non abraziv si nu poate fi inghitit de broastele testoase. Apa nu trebuie sa fie foarte adanca, dar trebuie sa fie macar de 2 ori cat inaltimea broastei testoase. Apa ideala pentru broastele testoase este apa de ploaie. Daca nu puteti aduna astfel de apa lasati apa sa se decanteze timp de 8 ore si apoi folosit-o pentru acvariu. Aveti in vedere sa oferiti neaparat broastelor testoase o suprafata destul de mare in acvariu in care ele sa poata iesi din apa si sa se usuce la soare. Este bine ca si broastele testoase aflate in acvarii din interiorul casei sa poata beneficia de lumina directa a soarelui.

Lumina
Lumina solara este necesara pentru sanatatea broastelor testoase. Daca e posibil, broastele testoase ar trebui sa poata avea parte de 2 pana la 4 ore de soare direct, la care sa se usuce stand pe suprafata iesita din apa amenajata in acvariu. Lumina soarelui trebuie sa cada asupra broastelor testoase direct, si nu prin sticla acvariului, pentru ca lumina care trece prin sticla isi pierde ultravioletele si nu mai are nici un efect benefic asupra broastelor testoase.

Bazinul broastelor testoase
Daca vreti sa cresteti broastele testoase intr-un bazin exterior trebuie sa alegeti un loc in care sa fie si soare direct, dar si portiuni de umbra. Adancimea bazinului trebuie sa varieze de la zone adanci, la zone mai putin adanci. Nu uitati de suprafetele de teren uscat pe care broastele testoase sa poata iesi la soare. Aveti in vedere si montarea instalatiei de scurgere si a filtrului. Aveti in vedere ca cimentul de la suprafata bazinului sa fie foarte fin, fara suprafete abrazive, si spalati-l bine cu mai multe ape pana sa puneti apa in care vor sta broastele testoase.
Daca doriti sa tineti broastele in bazin pe timul verii aveti in vedere sa le oferiti un acvariu spatios in interior pe timpul iernii. Nu lasati broastele testoase sa stea afara atunci cand este prea frig si constatati ca nu mai manaca si devin apatice.

Cazuri speciale
1. De cele mai multe ori diferite specii de broaste testoase acvatice traiesc bine impreuna, dar este mai bine sa separati broastele agresive de cele nonagresive. De asemenea, nu combinati specii foarte mari cu specii micute si nici specii de broaste testoase care au nevoie de apa de diferite temperaturi.
2. Aveti in vedere faptul ca anumite specii de broaste testoase au preferinte mai sofisticate in ceea ce priveste apa, hrana (broastele testoase de Malaezia mancatoare de scoici vor dori sa manace..ati ghicit..scoici!), iar alte specii, cum ar broastele testoase Matamata nu prea stiu sa innoate.
Trebuie sa va interesati cu atentie asupra caracteristicilor speciei de broaste testoase marine pe care doriti sa le procurati.

Hranirea broastelo testoase
Broastele testoase trebuie sa manance in apa!
Pentru majoritatea speciilor de broaste testoase acvatice o dieta de tipul 3/4 carne si 1/4 vegetabile este o dieta corecta. Alimente pe care le puteti servi sunt: bucati de peste, mancare in conserva pentru caini, hrana uscata pentru caini inmuiata in apa, carne de vita dezhidratata, ficat, inima, rinichi. Cautati in magazine si hrana speciala pentru broastele testoase acvatice. Toate tipurile de hrana trebuiesc maruntite la o dimensiune care sa poata fi inghitita de broastele testoase.

Toate broastele testoase au nevoie de calciu si de fosfor pentru cresterea carapacei. Acestea pot fi adaugate la mancare sau pot fi puse in bazin sub forma blocurilor de calciu sau de fosfor. De asemenea este important sa adaugati in hrana broastelor testoase vitamine. Vitamina A este cu precadere importanta, pentru ca broastele testoase o asimileaza mai greu. In cazul unei diete dezechilibrate oferiti surplus de vitamine broastelor testoase adaugandu-le in mancare vitamine pentru copii pisate.

Hibernarea
Hibernarea broastelor testoase este un fenomen normal atunci cand temperatura incepe sa sacada. Este de preferinta sa incercati sa evitati ca broastele testoase sa intre in hibernare si sa le mentineti o temperatura constanta, la care sa poata fi active tot timpul anului. Daca pastrati vara broastele testoase afara aduceti-le in interior cand observati ca din cauza temperaturii scazute nu mai manaca si devin apatice.

Sexul si imperecherea broastelor testoase
La puii de broasca testoasa este destul de greu de definit sexul. La adulti este destul de simplu: masculii au coada mai lunga, ghearele mai lungi, iar anusul este situat langa marginea carapacei. Femelele sunt mai mari, au coada mai scurta si ghearele mai scurte, iar anusul situat la baza cozii.
Broastele testoase se imperecheaza in captivitate, in apa, dar fiecare specie are necesitati diferite in ceea ce priveste conditiile de imperechere, care pot fi deseori greu de oferit.

Depunerea oualor
In primavara sau la inceputul verii femela gestanta va depune ouale sapand cu picioarele posterioare o gaura in pamant. Daca aveti femele mature in acvariu sau in bazim fiti siguri ca au zone suficient de mari de pamant in care sa-si depuna ouale. Ouale depuse in apa mor imediat. Broasca va acoperi ouale cu pamant si se va intoarce in apa. Nu deranjati broasca testoasa in timpul acestor activitati materne.

sia 23.04.2009 21:43:03

[COLOR=#dda0dd]][/COLOR]http://www.acvarist.ro/poze/guppy/po...reticulata.jpg un guppy frumos

cristiboss56 23.04.2009 21:49:00

Citat:

În prealabil postat de sia (Post 130379)
[COLOR=#dda0dd]][/COLOR]http://www.acvarist.ro/poze/guppy/po...reticulata.jpg un guppy frumos

Și ei au fost lăsați spre bucuria noastră, dar am uitat să ne mai bucurăm în încrâncenarea și ignoranța noastră.

adorcrysti 24.04.2009 08:16:51

Totul despre broastele testoase

1 atașament(e)
In Romania se intalnesc mai mult specii de broscute testoase :
Broasca testoasa de apa este o este o broscuta mica, cu pete sau dungi galbene sau aurii pe carapace.

Broasca testoasa cu tample rosii este o broscuta de marime mijlocie care poate ajunge si pana la 1-2 kg. La broastele testoase tinere, culoarea in exterior este foarte intensa, cu carapacea verde, brazdata de linii galbene, verzi si negre, iar in zona posterioara a ochilor se gaseste o pata de culoare rosie

Broasca testoasa de uscat este o broasca de marime mijlocie, de culoare galben-portocalie, cu pete de culoare neagra si doua benzi de aceeasi nuanta la nivelul plastronului. Este o specie vegetariana, se hraneste cu frunze si vlastari sau cu fructe de padure.

Daca te-ai horata ca vrei o brascuta testoasa e bine sa stii ca existe specii protejate de lege, iar altele nu se adapteaza in captivitate.

Este bine sa le cumperi dintr-un magazin de specialitate. O broscuta sanatoasa trebuie sa fie vioaie si usor sperioasa. Cand este luata in mana, se va retrage in, carapace. Dupa un timp broasca revine si isi misca membrele in gol, cu miscari vioaie de pedalare. Pielea broastelor testoase trebuie sa fie neteda, lucioasa, bine intinsa, fara rani sau cicatrice, ochii vioi, mari, expresivi, iar cavitatile nazale sa fie bine deschise.

Tot in magazinele de specialitate poti gasi si hrana granulata speciala pentru broscute.

Broscutele in general sunt animale longevive si deosebit de rezistente la conditiile mediului inconjurator, dar si ele se pot inbolnavi. Daca broscutele sunt bine ingrijite si harnite adecvat riscurile de imbolnavire vor scadea.

Broscutele au temperatura corporala variata. Temperatura optima cresterii broastelor testoase este intre 28 si 30oC, iar cea critica - intre 38 si 42oC. Trebuie sa aiba destul spatiu pentru a putea innota, si sa se poate depalsa. Este indicat sa fie tinute intr-un avariu a carui fund va fi acoperit cu un strat de nisip amestecat cu pamant. Acavriul poate fi decorat cu plante exotice, cateva pietre si casaute unde broscutele se pot ascunde. Aveti insa ca acestea sa fie de dimensiuni destul de mari pentru ca broscutele sa nu raman blocate in ele.

Asigurarea luminii se poate face cu ajutorul unui tub fluorescent iar caldura va fi asigurata de un bec dublat de o lampa cu infrarosii. Pentru broscutele acvatice 80% din acavariu va fi acoperit cu apa . Temperatura apei trebuie sa fie intre 23 si 26oC. Apa trebuie schimbata la 2 -3 sapamani si acavariu trebuie curatat. Se poate folosi si un filtru.

adorcrysti 24.04.2009 18:32:46

Cel mai potrivit caine pentru copii

1 atașament(e)
Care e rasa ideala de catel atunci cand ai copii? Este o intrebare obisnuita, dar fara un raspuns exact. In teorie aproape orice caine are potentialul de a se intelege bine cu copiii. Se pot face speculatii referitoare la rasele cele mai potrivite pentru copii, dar nu vei sti niciodata cum se va comporta fiecare catel in parte. Sunt multi factori care afecteaza capabilitatea catelului de a se intelege bine cu copiii. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere inainte de a lua un catel de familie.

Dresajul catelului
Dresajul prin care iti inveti cainele sa fie ascultator este absolut necesar. Asigura-te ca cineva din familia ta poate petrece destul timp dresand cainele, mai ales daca este un puiut. Daca un copil doreste sa participe la dresaj trebuie sa faca asta sub supravegherea unui adult. In acelasi timp, copii vor trebui invatati cum sa se poarte cu catelul.

Varsta si marimea catelului
Gandeste-te la varsta si la nivelul activitatii copiilor tai. Daca ai copii mici ei pot fi practic rasturnati de un catel prea mare, care nu e constient ca poate face astfel rau. Copiii mai mari ar putea strivi un catel mai mic daca nu sunt destul de atenti la joaca. Poate ar trebui sa te gandesti sa-ti iei un catel matur, care a mai petrecut timp in preajma copiilor. Un catelus are nevoie de foarte multa atentie si grija.

Personalitatea catelului
O familie cu copii are nevoie in mod ideal de un caine inteligent, cu un temperament bun si un nivel de energie moderat. Anumite rase de caini par a fi in mod natural potrivite pentru copii. Iata cateva dintre acestea:

Labradorii si Golden Retrieverii
Aceste rase sunt de obicei excelente pentru copii. Cateii sunt destepti dar pot deveni prea activi daca nu au parte de destul antrenament si exercitii.

Pudelii
Credeti sau nu, pudelii sunt foarte destepti si cu un temperament foarte bun. In plus, puteti alege diferite marimi ale rasei: jucarie, miniatura sau standard. Ingrijirea blanii este esentiala si necesara.

Bichonii Frise
Acesti mici ghemotoci de blana adora sa se joace dar nu sunt hiperactivi. Sunt catei de talie mica, potriviti pentru copii, dar au nevoie de ingrijirea permanenta a blanii.

Colie si Ciobanestii de Shetland
Ambele rase de caini sunt foarte calme si tolerante si se vor intelege bine cu copiii de toate varstele ( va amintiti de Lassie, nu?).

Ciobanescul german
Ciobanestii germani sunt foarte loiali si protectori, dar trebuie sa fie bine dresati. Cateii, mai ales acei tineri sunt chiar jucausi.

Cateii de rasa comuna
Cateii de rasa comuna sunt de obicei bine echilibrati si inteligenti. De cele mai multe ori sunt catei cu adevarat uimitori! In plus, poti salva un catel de la viata in adapost.

Cum gasesti un catel bun pentru familia ta
Cand te hotarasti sa iei un catel pentru familia ta viziteaza mai intai adaposturile de animale. Intreaba-i pe ingrijitori despre comportamentul cainilor. Ingrijitorii cunosc cel mai bine fiecare catel in parte.

Daca alegi sa iei un caine de rasa intereseaza-te despre reputatia crescatorilor si viziteaza mai multi crescatori. Medicul veterinar te-ar putea indruma bine, la fel ca ceilalti iubitori de animale din orasul tau. Dupa ce ai ales un crescator discuta mult cu el despre comportamentul cateilor. Un crescator bun va cunoaste bine cateii si pe parintii aestora si te va ajuta cu toate informatiile de care ai nevoie

In sfarsit acasa
Felicitari! Acum ai gasit un catel potrivit pentru familia ta! Un catel este o modalitate minunata de a imbogati dezvoltarea copiilor tai si de a le crea amintiri frumoase. Relatia dintre catei si copii poate fi magica. Ai in vedere totusi ca munca ta nu se trmina aici. De fapt, abia incepe. Dresajul catelului si educarea copiilor referitor la comportamentul fata de catel vor dura intreaga viata. Trebuie sa fii un stapan responsabil asa cum esti un parinte responsabil. Succes!

sia 25.04.2009 11:34:35

Apropo de oameni,cani si copii

Ieri,asteptand in statie troleibuzul, in fata unei banci ,am asistat la o secventa de viata impresionanta ,dupa parerea mea .
..Pe treptele din fata bancii ,statea o doamna ..a strazii ,trecuta demult de prima parte a vietii ,murdara saraca ,cu ceva bagaje langa ea si care manca un rest din ce fusese o felie de pitza .
Deodata , un caine (cred ca setter ,suberb cu blana lunga roscata si lucioasa) s-a dus drept la ea ,voios si poate ademenit de ce manca ea ..doamna strazii si-a ferit imediat mana in care tinea mancarea ,ducand-o la spate ,totusi ,zambint .Cam toti din statie am vazut scena ..credeti-ma ca n-am judecat-o pe acea sarmana , mi-a produs mai multa mila ...
In secunda doi, cainele a fost chemat si el a ascultat imediat asezandu-se langa un tanar (nu-mi place sa zic stapan ! ) De langa o pereche de tineri ,un copilas de cel mult trei ani s-a apropiat cu bucurie de caine, oferindu-i ce avea el in mana ..o napolitana ..Cainele si-a privit stapanul asteptand aprobare iar copilul astepta si el cu manuta intinsa uitandu-se tot la tanar..Tanarul cu cainele, a dat din cap si nu pot sa va descriu fericirea baietelului ..toata fata-i era un zambet , a batut din palme de cateva ori de bucurie ... M-am urcat in troleibuz cu lacrimi in ochi, gandindu-ma la ce ne-a spus Domnul Iisus : [COLOR=purple]de nu veti fi precum pruncii ,nu veti intra in imparatia cerurilor.[/COLOR]

adorcrysti 25.04.2009 17:24:34

Citat:

În prealabil postat de sia (Post 130827)
Ieri,asteptand in statie troleibuzul, in fata unei banci ,am asistat la o secventa de viata impresionanta ,dupa parerea mea .
..Pe treptele din fata bancii ,statea o doamna ..a strazii ,trecuta demult de prima parte a vietii ,murdara saraca ,cu ceva bagaje langa ea si care manca un rest din ce fusese o felie de pitza .
Deodata , un caine (cred ca setter ,suberb cu blana lunga roscata si lucioasa) s-a dus drept la ea ,voios si poate ademenit de ce manca ea ..doamna strazii si-a ferit imediat mana in care tinea mancarea ,ducand-o la spate ,totusi ,zambint .Cam toti din statie am vazut scena ..credeti-ma ca n-am judecat-o pe acea sarmana , mi-a produs mai multa mila ...
In secunda doi, cainele a fost chemat si el a ascultat imediat asezandu-se langa un tanar (nu-mi place sa zic stapan ! ) De langa o pereche de tineri ,un copilas de cel mult trei ani s-a apropiat cu bucurie de caine, oferindu-i ce avea el in mana ..o napolitana ..Cainele si-a privit stapanul asteptand aprobare iar copilul astepta si el cu manuta intinsa uitandu-se tot la tanar..Tanarul cu cainele, a dat din cap si nu pot sa va descriu fericirea baietelului ..toata fata-i era un zambet , a batut din palme de cateva ori de bucurie ... M-am urcat in troleibuz cu lacrimi in ochi, gandindu-ma la ce ne-a spus Domnul Iisus : [COLOR=purple]de nu veti fi precum pruncii ,nu veti intra in imparatia cerurilor.[/COLOR]

Multumim cu drag,pentru cele postate,Sia.

silverstar 25.04.2009 17:34:45

Citat:

În prealabil postat de silverstar (Post 129629)
[COLOR=green]"Învață de la păsări, când liber ești să zbori..." (Lirică norvegiană)[/COLOR]

[COLOR=green]În vara aceea, cât am stat la munte, în stațiune, a plouat în fiecare zi și a fost foarte frig. [/COLOR]

[COLOR=green]La un moment dat, vrăbiuțele locului, au venit la geam și, în stilul binecunoscut mie, pentru că mi se întâmplase și acasă, au ciripit strident și au bătut cu aripile-n geam ca să le dau de mâncare. [/COLOR]

[COLOR=green]Am coborât la cantina restaurantului și am adus o farfuriuță plină de mălai pe care am pus-o jos, într-un colț de balcon. [/COLOR]

[COLOR=green]Câteva zile am avut liniște apoi vrăbiuțele au început din nou să-mi bată-n geam cu aripile lor și să ciripească strident. [/COLOR]

[COLOR=green]Am ieșit pe balcon și, cu mătura, am adunat mălaiul căzut împrejurul farfurioarei, l-am pus înapoi în farfurie și... [/COLOR]

[COLOR=green]Dar vrăbiuțele au continuat, mai disperate, mai flămânde să bată în geam și să ciripească dureros ca și cum ar fi vrut să-mi transmită că ele sunt flămânde și eu ce fac, nu le hrănesc?[/COLOR]

[COLOR=green]M-am uitat la farfuriuța cu resturile de mălai. Era neatinsă și nu înțelegeam de ce.[/COLOR]

[COLOR=green]După trei zile, mi-am zis să-ncerc și am luat farfuriuța cu mălaiul neatins, am aruncat mălaiul, am spălat bine farfuriuța și-am coborât la cantina restaurantului să cer iar mălai. [/COLOR]

[COLOR=green]Vrăbiuțele vesele, ciripind încântate s-au chemat unele pe altele și, în sfârșit, au servit o masă pe măsura pretențiilor lor. [/COLOR]

[COLOR=green]Cred că ați înțeles ce s-a întâmplat: vrăbiuțele au refuzat să mănânce mălaiul amestecat cu praf și cu gunoaie.[/COLOR]

[COLOR=teal]Eu știu că nimeni nu citește copy/paste, loc inutil ocupat într-un forum. Dar această întâmplare, absolut adevărată, chiar nu a fost citită de nimeni? Nu a transmis nimănui nimic? [/COLOR]
[COLOR=teal][/COLOR]
[COLOR=teal]Mă străduiesc eu într-o părere, dar văd că sufletele vă sunt prea împietrite. N-o să mai postez pe forumul acesta pentru că nu vreau să mă molipsesc și să devin și eu o statuie fără suflet, de gheață ori, mai rău, un roboțel...[/COLOR] :5:

adorcrysti 25.04.2009 17:49:13

Citat:

În prealabil postat de silverstar (Post 129629)

Am citit aceasta postare si mi-a placut foarte mult.Te rog nu te dezamagi,nu inseamna ca daca nu a raspuns nimeni,nu a citit nimeni cele scrise decatre tine.Noi te iubim si suntem prietenii tai.Toate bune si frumoase.

adorcrysti 25.04.2009 23:44:12

Ce trebuie sa stim despre iepurii de casa

1 atașament(e)
Iepurii devin animale de companie din ce in mai iubite. Animale sociale, active si jucause, ei sunt animale ideale de companie pentru proprietarii responsabili. Speranta de vioata a iepurilor de casa variaza intre 5 si 15 ani.

Avantaje si dezavantaje ale cresterii iepurilor de casa
- Iepurii sunt animale sociabile, usor de imblanzit, care trebuiesc ingrijite cu blandete.
- Iepurii sunt jucausi si e distractiv sa-i privesti.
- Fiind animale sociale, iepurii au nevoie sa se joace mult cu stapanul sau cu alti iepuri pentru a fi fericiti. Iepurii au nevoie de timp de joaca in afara casei si de exercitii zilnice
- Iepurii nu sunt usor de ingrijit. Este nevoie de multa munca pentru a avea grija de un iepure.
- Mancarea speciala pentru iepuri nu este suficienta. Ei au nevoie de fan de buna calitate si de o mare varietate de fructe, legume si verdeturi proaspete.
- Iepurii pot fi invatati sa faca la olita.
- Iepurii trebuie sa rontaie, deci le trebuiesc multe jucarii care pot fi rontaite, iar locurile in care au voie sa se joace trebuie sa fie protejate impotriva tendintei lor de a rontai.
- Iepurii au nevoie de custi destul de mari. De asmenea, e mai bine sa fie tinuti in interiorul casei, unde pot fi mai sociali cu memebrii familiei, vor fi in siguranta fata de animalele pradatoare si fata de vremea extrema.
- Pentru ca sunt animale destul de tacute, iepurii nu sunt animalele ideale pentru copii mici foarte activi, care pot sa nu fie destul de atenti cand ii ridica in brate sau cand se joaca cu ei.
- Iepurilor le place sa stea in apropierea oamenilor dar nu le place sa fie tinuti in brate.
- Iepurii pot avea nevoie si de ingrijirea veterinarului, ceea ce poate fi destul de scump. Iepurii ar trebui castrati la o varsta mica de catre un medic veterinar priceput in interventii chirurgicale la iepuri si e posibil sa trebuiasca vaccinati.
- Mirosul urinei iepurelui este destul de puternic, asa ca va trebui sa curatati des olita. Castrarea poate ajuta la reducerea mirosului. Urina iepurelui este bogata in calciu si poate lasa urme albe pe olita care, cand se usuca, pot fi greu de curatat (otetul va va ajuta in aceasta problema).

adorcrysti 25.04.2009 23:45:50

Cum ingrijim dintii si unghiile iepurilor de casa?

1 atașament(e)
Iepurii care stau in apartament nu au posibilitatea de a-si toci ghiarele, asa cum fac iepurii salbatici sapand cu ele tuneluri sau zgariind suprafete mai dure. De aceea unghiile lor pot creste excesiv, devenind o adevarata pacoste. Unghiile se pot agata de diverse denivelari sau santulete din podea sau pot sa se incovoaie si sa creeze un adevarat discomfort iepurelui, ajungand chiar sa i se infinga in pielea labutei.

De aceea, pentru a evita ca iepurele tau sa sufere este bine sa-i tai ghearele la intervale de timp regulate. Pentru ca aceasta sarcina nu este usor de indeplinit poti apela la un veterinar pentru asta. Daca totusi vizitele repetate la veterinar ajung sa fie prea scumpe pentru tine va trebui sa incerci sa te descurci singur cu aceasta operatiune.

Iata cateva sfaturi despre cum poti taia cu succes unghiile iepurelui tau.

Cel mai bine este ca pentru aceasta operatiune sa ceri ajutorul cuiva. In 2 treaba va merge mult mai usor. Mai intai inveleste iepurele intr-un prosop mai mare. Astfel il vei tine mai usor imobilizat, el nu va mai putea sa te zgarie si sa se zbata. Acum scoate afara din prosop doar o labuta pe rand. Examineaza atent ghearele. Trebuie sa observi in interiorul ghearei o vena care o vascularizeaza. Aceasta vena nu trebuie taiata. Daca ghiarele sunt negre foloseste o lanterna ca sa descoperi vena. Ai in vedere ca locul din care alegi sa tai gheara sa fie la o anumita distanta de vena, apoi taie cu incredere folosind o unghiera bine ascutita.

Daca se intampla ca din greseala sa tai vena unghiei trebuie sa stii ca iepurele va simti o durere si va incepe sa sangereze. Trebuie sa dezinfectezi locul care sangereaza si sa incerci sa opresti sangerarea cu un tampon de vata si un dezinfectant. Sangerarea in mod normal nu trebuie sa fie prea puternica si ingrijita corespunzator rana se va vindeca cu succes. Important este sa ai in vedere sa nu se infecteze.

Este posibil ca unii iepuri sa se sperie de zgomotul pe care il face unghiera atunci cand taie unghia, deci este de recomandat ca in cazul acestor iepuri, daca unghiile nu sunt prea mari sa folosesti o pila.

Marimea corecta a dintilor iepurilor de casa
Un alt aspect pe care trebuie sa-l ai in vedere sunt dintii iepurelui. Din cauza dietei sau din cauze ereditare este posibil ca dintii iepurelui sa creasca prea lungi. Ca si unghiile, dintii iepurelui cresc in mod continuu, dar se tocesc atunci cand iepurele manaca, deci normal al fi sa ramana la dimensiunea optima.

Se intampla insa ca din cauza lipsei mancarii mai dure sau a unor obiecte de rontait dintii iepurelui sa creasca prea mari. Este bine sa-i verifici starea danturii, maia les daca constati ca iepurele tau nu mai mananca asa ca inainte sau nu mai manaca deloc.

Pentru a verifica starea dintilor ia iepurele in brate tinanadu-l ferm, dar fiind sigur ca nu il strangi prea tare si nu il faci sa sufere. Plaseaza degetul aratator si degetul mare de fiecare parte a gurii iepurelui si ridica cu blandete buza superioara. Analizeaza bine dintii. Ei trebuie sa fie drepti si macinati in mod egal, deci sa aiba aceiasi lungime. Daca un dinte este mai lung pentru ca celalat s-a rupt el se va toci in timp si va ajunge sa fie egal cu cel rupt. Trebuie sa monitorizezi totusi atent activitatea iepurelui si daca observi ca acest aspect il dernajeaza la mancat du-l la veterinar ca sa-i scurteze dintele mai lung.

Dintii de sus trebuie sa-i depaseasca pe cei de jos doar cu putin. Daca ti se pare ca iepurele tau are dintii prea lungi, dar el continua sa manace ca de obicei si nu da semne de apatie nu trebuie sa-ti faci griji. Daca iepurele nu se mai alimenteaza corect si este evidenta disproportia dintilor du-l la veterinar. El va taia dintii la marimea corecta si iepurele va incepe din nou sa manance si sa se simta bine.

adorcrysti 25.04.2009 23:48:07

Ingrijirea hamsterilor

1 atașament(e)
Cusca hamsterului
Atunci cand alegeti o cusca pentru hamsterul dumneavoastra aveti in vedere sa aiba bare orizontale si nu verticale. Hamsterii sunt foarte activi si au obiceiul sa se catere peste tot iar aceste bare orizontale ii ajuta la catarat. Puneti de asemenea in cusca platforme asezate pe diferite nivele, rotite in care hamsterii se joaca cu placere, scarite si casute. Aveti grija ca spatiul din cusca sa fie suficient de spatios, sa permita hamsterului sa faca miscare si sa nu se raneasca in jucarii din cauza spatiului restrans. Aveti grija ca usa custii sa fie destul de mare. Trebuie sa aveti in vedere specia de hamster pe care o detineti cand ii cumparati o cusca. Daca aveti hamsteri rusesti de iarna sau hamsteri chinezesti ei vor ramane la dimensiuni mici chiar cand vor fi adulti. Din contra, hamsterii sirieni sau aurii vor creste mai mari si vor avea nevoie de o cusca spatioasa.
Cusca trebuie accesorizata cu vase pentru hrana si oadapatoare cu apa mereu proaspata. Vasele trebuiesc curatate constant si dezinfectate prin fierbere. Cusca trebuie de asemenea pastrata foarte curata. Nu folositi ca asternut rumegusul de rasinoase (cedru, pin, brad, molid), pentru ca sunt toxice pentru hamster si pot duce la moartea lui.

Hrana hamsterului
Hamsterul, ca si alt animal de casa trebuie sa aiba o dieta variata, care sa-i satisfaca atat aportul caloric cat si necesarul de vitamine. Ca hrana oferiti-i asadar alimentatia uscata ce se gaseste in magazin in combinatie cu fructe, legume si verdeata. Bazati-va pe mere, broccoli, capsune si dovlecei si evitati salata verde, citricele, ceapa sau usturoiul. Daca sesizati ca hamsterul are diaree opriti servirea verdeturilor pentru cateva zile. Daca dupa 24 de ore diareea nu inceteaza hamsterul este suspect de boala cozii umede si trebuie dus la doctorul veterinar. Oferiti intotdeauna hamsterului apa proaspata si nu-l supraalimentati, ca sa nu devina obez.

Curatenia custii hamsterului
Hamsterul are nevoie de o cusca curata pentru a-si pastra sanatatea. Minim o data pe saptamana curatati cusca si dezinfectati prin fierbere vasele in care mananca. Nu folositi produse de curatare toxice pentru hamster. E de preferinta sa folositi doar apa calda la curatarea custii si sa fierbeti vasele din care hamsterul mananca. Inlaturati din cusca depozitele pe care hamsterul le face cu mancarea servita in zilele precedente.
Nu faceti baie hamsterului. El este un animal din desert si nu este obisnuit cu apa. Hamsterul se curata singur si se descurca bine la asta. Daca blanita hamsterului este murdara sau neglijenta atunci hamsterul este suspect de boala si trebuie dus de urgenta la medicul veterinar.

Perierea si manipularea hamsterului
Hamsterii cu parul mai lung au in special nevoie de periere. Este bine sa-i periati de cel putin 2 ori pe saptamana. Pentru ca sa nu se sperie si sa nu va muste trebuie sa-i vorbiti calm, mangaietor. Hamsterii au un auz foarte bun, ei va vor recunoastre vocea daca le veti vorbi des. Hamsterii prezinta caderi de par sezoniere. Daca parul hamsterului dumneavoastra cade in mod constant este bine sa-l duceti la un doctor veterinar.
Nu luati hamsterii din cusca atunci cand dorm, Ei se pot speria si va pot musca. Vorbiti-le ininte de a-i ridica in maini si purtati-i cu grija, pentru a nu-i scapa jos si rani. Nu lasati hamsterii sa umble prin casa in locuri de pe care ar putea cadea sau in locuri in care s-ar putea pierde.

Sanatatea hamsterului
In primul rand urmariti aspectul hamsterului atunci cand il achizitionati. El trebuie sa aiba blanita lucioasa si curata, ochii limpezi, fara secretii, sa fie vioi si dinamic, sa nu prezinte secretii la urechi, botic si zona anala. Cumparati hamsterul mai spre seara si nu dimineata, pentru ca hamsterii sunt animale nocturne si dimineata dorm.
La cel mia mic semn ciudat in comportamentul hamsterului mergeti imediat la doctor. Pentru mai multe detalii despre bolile hamsterilor va rugam cititi articolul "Bolile hamsterilor" dand click AICI.

adorcrysti 25.04.2009 23:49:35

Porcusorii de Guineea - animale sociabile

1 atașament(e)
In genele acestor mici mamifere dragalase a ramas intiparit instinctul sociabil, varianta domestica prefera si ea viata in grup. Daca vrem ca porcusorul nostru sa se simta bine, sa-i oferim un prieten. Se vehiculeaza ideea ca porcusorii se pot imblanzi mai usor daca traiesc singuri, ei se simt bine si fara partener - cine afirma acestea, probabil pune interesul lui inaintea interesului vietuitoarei preferate. Pana si porcusorii tinuti in custi separate, dar asezate in imediata vecinatate se simt mai bine decat cei singuratici, deoarece pot simti mirosul si pot auzi sunetele partenerului (partenerilor) - fiind animale sociabile, la acestea este importanta mentinerea contactului olfactiv si auditiv cu specia proprie. Decizia este a noastra. Putem avea un singur porcusor, aceasta optiune fiind potrivita doar pentru noi, sau putem avea doi sau mai multi porcusori, oferindu-le in acest fel o viata mai buna.
Fiecare porcusor are o personalitate distincta, unii se imprietenesc mai usor, altii mai greu, preferintele lor fiind individualizate. Nu (atunci) devine mai bland, daca il tinem singur. Traind cu sau fara un alt porcusor, el are nevoie de o perioada de acomodare in care invata sa nu-i fie frica de noi, pentru a se obisnui cu prezenta noastra.
Cu micutul stapan in pat Daca ne ocupam cu el, daca il luam mai des in brate, il ademenim cu diferite mici recompense (o felie de castravete sau un alt aliment preferat), il hranim uneori in poale vorbind des cu el, incet-incet se va imblanzi si nu se va mai speria la manipulare. Ne va recunoaste vocea, simtind mirosul pielii noastre se va linisti, si cu mormaitul lui specific ne va arata afectiunea.

Ori de cate ori ne apropiem de cusca, sa-i adresam cateva cuvinte – este bine sa ne auda vocea inainte de a fi scos - in asa fel el nu se va speria. Porcusorul are un simt al auzului bine dezvoltat, ne poate recunoaste chiar si dupa felul cum pasim, deosebind pasii nostri de ai altora.

Ii sustinem corpul cu ajutorul ambelor maini. Important! De fiecare data, cand dorim sa-l ridicam sau sa-l scoatem din cusca, porcusorul sa prindem cu ambele maini. Cu o mana sa ii sustinem partea posterioara, iar cu cealalta sa-l apucam pe sub piept.

De ce este avantajos sa avem doi sau mai multi porcusori? Cateva argumente:
Relatia reciproca (interactiunea) are un efect pozitiv asupra sanatatii lor, se pot mirosi reciproc, cu sunetele lor specifice pot comunica unul cu altul avand un limbaj propriu exprimat si cu ajutorul diferitelor miscari ale corpului. Toate acestea intensifica starea lor emotionala;
In general au un apetit mai bun, un regim alimentar mai echilibrat. Daca unul dintre ei consuma un aliment care celalalt nu a consumat pana atunci, exemplul in general va fi urmat (este o strategie buna la introducerea unei noi alimente, au un efect benefic asupra celor „mofturosi”);
Prezenta congenerului il stimuleaza, devine activ, se joaca, circula, la plimbarile comune se urmaresc, sar, se ascund si se cauta reciproc si se simt mult mai bine;

In grup domneste o ierarhie puternica. Un singur porcusor mascul (matur din punct de vedere sexual) domina un grup de femele, el conduce haremul. Femelele din grup traiesc dupa un sistem de subordonare a rangurilor, puterilor intre ele. Cea dominanta va fi prima dintre femele la alegerea hranei, a locului preferat etc., urmatoarea este subordonata primei, dar este superioara celorlalte s.a.m.d. Aceasta relatie nu este permanenta, ea oricand se poate schimba, de ex. femelele gestante si cele care au pui, devin "dominante" (chiar daca erau subordonate in trecut), ele dobandesc aceasta comportare tocmai datorita instinctului matern.
Mai rar, se poate intampla ca doua femele puternic dominante/agresive sa nu se impace, sa se bata. In salbaticie in aceste cazuri masculul intervine si datorita acestei interventii conflictul dintre femele este aplanat.
Daca in captivitate doua femele nu se inteleg, sa le urmarim cu atentie - daca se cearta incontinuu, ele trebuie separate. In cazul in care o femela de rang superior hartuieste, deranjeaza intr-una (permanent) o femela de rang inferior, cu aceasta atitudine va tine sub stres si celelalte femele din grup, aceasta stare de tensiune are un efect negativ asupra sanatatii celor din cusca, din aceasta cauza femela respectiva se va desparti de celelalte cu o gratie ce va fi pusa intre ea si cei din grup, sau se va scoate si se va aseza intr-o alta cusca, asezata langa cusca femelelor.
In salbaticie fiecare membru se simte raspunzator pentru puii din grup, puii sunt ocrotiti si ingrijiti de oricare membru si in captivitate. Daca o femela nu poate alapta un pui, puiul va fi acceptat si de catre o alta femela care alapteaza, cea din urma devenind mama surogata chiar si in cazul unui pui orfan. Daca un pui se rataceste, se simte singur sau tipa, unul dintre adulti ii vine imediat in ajutor, puiul fiind condus catre mama sau ingrijit de oricare membru al grupului. Datorita acestei comportari devine extrem de usoara combinarea unui porcusor adult cu un pui, ei se vor imprieteni foarte usor si repede.
In natura masculul tanar isi alege femelele si formeaza un nou grup. In captivitate, daca proprietarul nu separa masculii, ei se vor bate in prezenta femelei/femelelor. Masculul invins nu va avea sperante nici in cazul in care masculul alfa il va lasa in viata, deoarece va fi tinut mereu in stare de tensiune, masculul conducator ii va limita accesul la hrana si apa, condamnandu-l incet la pierire. Din aceasta cauza nu se va tine niciodata doi sau mai multi masculi impreuna cu femele!

Masculii au un puternic instinct sexual, ei vor incerca sa curteze (sa monteze) chiar si puiul mascul recent introdus. In primele ore masculul matur poate hartui - in adevaratul sens al cuvantului - partenerul (in special pe cel care a fost recent intarcat, adus dintr-un mediu unde era cu mama, surori si/sau alte femele. Dupa putin timp (dupa cateva ore) insa aceasta atitudine dispare. Mai rar, in cazuri mai speciale, se poate intampla ca masculul sa fie prea insistent, prea agresiv, si prin comportarea lui sa streseze intens puiul. In acest caz pentru cateva ore sau pentru o zi ei vor fi separati, de preferat intr-o cusca comuna, despartita cu o gratie la mijloc, sau in custi separate puse una langa alta, si ulterior (initial pe un teren neutru) reuniti.
In cazul in care vrem sa tinem mai multi masculi maturi impreuna, le vom asigura un spatiu mai mare, fiecare avand un loc propriu de odihna (casuta, paturica, hamac etc.) si hrana suficienta, pentru a nu se bate intre ei. Femela/femele nu vom introduce niciodata intre ei, prezenta, mirosul (!) femelelor va dezbina coexistenta pasnica intre masculi.
Important! Daca vrem sa tinem doi sau mai multi masculi impreuna, nu vom introduce femela/femele nici macar intre masculi care au fost castrati. Castrarea in acest caz nu poate fi o solutie, deoarece nu va schimba comportarea lor. In prezenta femelei/femelelor masculii se vor bate intre ei, chiar daca unul (mai multi/toti) dintre ei a (au) fost castrat(i).

sia 25.04.2009 23:52:45

Pentru Silverstar

Si eu am citit si m-a impresionat ce-ai scris si de regula citesc toate poeziile ,intamplarile cu talc sau mai stiu eu ce postezi.. .. intamplarea cu daliile sau cea cu paharele de bere si in mod special copilul in pijama mi-au atins inima .Sunt intamplari cu mesaj divin pe care nu oricine le traieste ....dar, cum stiu ca nu prea vrei sa stau ,,aproape ,, de tine ..am tacut - imi pare tare rau ca nu-ti sunt pe plac dar asta-i viata ,simpatiile si gusturile nu se discuta .
Poti sa ramai pe forum ,nu ai cum sa te schimbi in statuie fara suflet asa ceva ,,nu se ia ,, trebuie sa te nasti asa ...ceea ce nu-i cazul tau .
Toate bune si speranta !
P.S . Undeva ti-am spus ca nu-mi place sa spun adio deci , La revedere !

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:55:15.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.