Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Tinuta in Biserica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5026)
-   -   Oare trebuie sa ne spalam? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6092)

mirelat 03.05.2009 02:38:44

Citat:

În prealabil postat de ClaudiuT (Post 133030)
mirelat, sincer postarile tale imi lasa senzatia ca n-ai deschis prea des Sfanta Scriptura. Fara suparare, iti suna cunoscut : "Cercetati Scripturile, ca socotiti ca in ele aveti viata vesnica. Si acelea sunt care marturisesc despre Mine."

da, ai dreptate ca nu citesc Sf. Scriptura pe cat de des ar trebui, pentru ca am ajuns sa imi pierd timpul in fel si chip. de aceea eu una apreciez ff mult cand pot sa invat ceva concret de la cineva, mai ales daca se bazeaza pe experienta sa de viata ca si crestin, si nu pe ceea ce a citit el/ ea prin carti. Scriptura e vie, in unii din noi.

si ca sa revin la topic, ideea era de fapt ca aceasta curateniei excesiva a trupului a ajuns aproape un cult, il citez pe Andrei:

[COLOR=SeaGreen]"Ii vezi cum se scoala de dimineata , nu fac ochi bine si se arunca in dusuri, dupa care vin de la servici alta baie, mai transpira un pic si iar sar in mod obsesiv sa nu cumva sa aibe "ceva" transpiratie pe ei..."

[COLOR=Black]de asta s-a gandit omul sa caute daca exista si o explicatie biblica ptr asa ceva.[/COLOR][/COLOR] si nu vad de ce trebuia certat ptr asta, de unii induhovniciti.

Anca-Miha 03.05.2009 07:43:50

Scriptura e vie in tine?
- Si cum se manifesta acest lucru?
- Si cum ai reusit acesta performanta?
Sunt uimita... Felicitari!

mirelat 03.05.2009 09:02:38

nu ma refeream la mine cand am spus ca Scriptura e vie, ci la cei de la care am ce invata.

ClaudiuT 03.05.2009 09:24:57

ce sa zic mirelat ..... "Noi traim, noi nu citim!" - asta-i deviza cu care n-ai sa faci prea mare lucru si toata viata ai sa ramai tot in stadiu de dat raspunsuri la postari de genu "oare trebuie sa ne spalam?" si mai stiu eu care....
Cat despre Sfanta Scriptura, n-ai face rau s-o mai lecturezi si deasemenea sa citesti simultan talcuirile Sfintilor Parinti si apoi iti garantez ca o sa vorbim altfel :) si pe alte subiecte ... nu de alta dar citeste-o sa ai ce pune in practica, ca nu prea ai ce.
Cat despre mine ... de is de induhovnicit sau nu, nu sta in demnitatea mea de ortodox sa judec, Dumnezeu stie.
O duminica binecuvantata mirelat si tuturor.

Har si Pace de la Domnul!

cristiboss56 03.05.2009 13:41:16

Citat:

În prealabil postat de ClaudiuT (Post 133076)
ce sa zic mirelat ..... "Noi traim, noi nu citim!" - asta-i deviza cu care n-ai sa faci prea mare lucru si toata viata ai sa ramai tot in stadiu de dat raspunsuri la postari de genu "oare trebuie sa ne spalam?" si mai stiu eu care....
Cat despre Sfanta Scriptura, n-ai face rau s-o mai lecturezi si deasemenea sa citesti simultan talcuirile Sfintilor Parinti si apoi iti garantez ca o sa vorbim altfel :) si pe alte subiecte ... nu de alta dar citeste-o sa ai ce pune in practica, ca nu prea ai ce.
Cat despre mine ... de is de induhovnicit sau nu, nu sta in demnitatea mea de ortodox sa judec, Dumnezeu stie.
O duminica binecuvantata mirelat si tuturor.

Prea multe observații pe minut, mai ales când majoritatea participă la Dumnezeiasca și Sfânta Liturghie ! ! ! ! ! ! !

cristiboss56 03.05.2009 14:08:55

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 133054)
Deci, practica fara reguli = haos. Asa am zis si eu.

Crestinismul, o religie a cartii??? Nu. Mai intai a fost credinta si apoi a fost consemnata.
Si eu, mai intai am crezut, apoi am citit. Si ca mine, multi...
Sa nu contrazicem, doar de dragul de a contrazice.

Păi , cam așa este ! Și regulile si semnele de circulație au apărut ca o necesitate pe măsură ce traficul a devint ceva real și problemele au apărut pe "traseu". Teoria e născută din practică și practica e susținută intru final de teorie.

ClaudiuT 03.05.2009 14:17:57

cristiboss56, Sfanta Liturghie incepe la ora 10:00 si se termina undeva pe la 11:30 .... mesajul a fost postat la alta ora...

cristiboss56 03.05.2009 14:39:49

Citat:

În prealabil postat de ClaudiuT (Post 133092)
cristiboss56, Sfanta Liturghie incepe la ora 10:00 si se termina undeva pe la 11:30 .... mesajul a fost postat la alta ora...

[COLOR=Red]Inseamna ca de la 8 la 12 , la Biserica la care mreg ( si nu numai ) , visam , meditam . . . . Sa fim seriosi.:44:[/COLOR]

ClaudiuT 03.05.2009 18:29:26

in fine, nu are nici o relevanta cu ce am spus eu ..... cat despre ce faci in Biserica, e problema ta strict personala si poate sa ramana ca atare. Dar daca totusi ai vrut sa ne-o faci cunoscuta si noua, nu ne incurca cu nimic... succes in continuare (nu mai fac observatii)

cristiboss56 03.05.2009 19:12:44

E bine când , totuși , ajungi la o concluzie ceva mai înțeleaptă, cât despre Sfânta Biserică , ori și cum ar fi, Sfânta Slujbă de Duminică nu durează nici unde doar o oră și, cel puțin în Bisericile Ortodoxe. Cât despre observații, poți să le faci , dar nu încolți pe cel deja încolțit de altul, cum era cazul lui Mirela. Nu era nici pe de parte cazul ! ! ! Doamne ajută ! +

Har si Pace de la Domnul![/quote]

ClaudiuT 03.05.2009 19:29:35

n-am vrut sa incoltesc pe nimeni, Doamne fereste de vreun gand rau! Daca s-a simtit cineva asa, imi cer iertare.

Anca-Miha 03.05.2009 20:18:34

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 133139)
E bine când , totuși , ajungi la o concluzie ceva mai înțeleaptă, cât despre Sfânta Biserică , ori și cum ar fi, Sfânta Slujbă de Duminică nu durează nici unde doar o oră și, cel puțin în Bisericile Ortodoxe. Cât despre observații, poți să le faci , dar nu încolți pe cel deja încolțit de altul, cum era cazul lui Mirela. Nu era nici pe de parte cazul ! ! ! Doamne ajută ! +

[/quote]

Cristian, poate ca ar fi bine sa-i mai scrii cate un cuvant de invatatura si Mirelei, nu numai sa te adresezi exclusiv celor, care vor sa-i arate ca are unele greseli, ce trebuie indreptate. Poate de la tine primeste un sfat bun, daca in rest este refractara.
Daca intervii numai intr-o directie, inseamna ca esti de acord cu ce scrie ea, inclusiv toate aberatiile si injuriile, adica sustii o atitudine neortodoxa, ceea ce nu cred ca este in intentia ta. Cu vorba buna si duhul blandetii, de care esti in stare, multe lucruri se pot indrepta.
Iti multumesc.

cristiboss56 03.05.2009 20:22:47

Cristian, poate ca ar fi bine sa-i mai scrii cate un cuvant de invatatura si Mirelei, nu numai sa te adresezi exclusiv celor, care vor sa-i arate ca are unele greseli, ce trebuie indreptate. Poate de la tine primeste un sfat bun, daca in rest este refractara.
Daca intervii numai intr-o directie, inseamna ca esti de acord cu ce scrie ea, inclusiv toate aberatiile si injuriile, adica sustii o atitudine neortodoxa, ceea ce nu cred ca este in intentia ta. Cu vorba buna si duhul blandetii, de care esti in stare, multe lucruri se pot indrepta.
Iti multumesc.[/quote]

Vă respect și vă iubesc pe cei ce i-am găsit aici in urmă cu aproape trei ani. Și totuși :
:6:

Florin-Ionut 03.05.2009 20:40:28

Din Patericul egiptean

PENTRU MARELE VASILE
Spunea unul din batrani, ca Sfantul Vasile mergand la o viata de obste, dupa
cuviincioasa invatatura, a zis egumenului: ai vreun frate aici care sa aiba
ascultare? Iar el a zis lui: toti robii tai sunt si se sarguiesc sa se mantuiasca,
stapane. Iarasi a zis lui: ai cu adevarat vreunul care sa aiba ascultare? Iar acela ia
adus lui un frate. Si l-a intrebuintat pe el marele Vasile slujitor la masa. Iar
dupa ce a gustat, i-a dat lui de s-a spalat. Si i-a zis sfantul Vasile: vino sa-ti dau
si eu sa te speli! Iar el a primit, turnand sfantul apa. Si i-a zis lui: cand voi intra
in biserica, vino sa te fac diacon! Si dupa ce s-a facut aceasta, l-a facut preot si la
luat cu sine la episcopie pentru ascultarea lui.

Ioan 13, 10:
Iisus i-a zis: Cel ce a făcut baie n-are nevoie să-i fie spălate decât picioarele, căci este curat tot. Și voi sunteți curați, însă nu toți.

Anca-Miha 03.05.2009 20:47:07

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 133163)
Iti multumesc.

Vă respect și vă iubesc pe cei ce i-am găsit aici in urmă cu aproape trei ani. Și totuși :
:6:[/quote]
Ce dragoste e aceea, daca asisti cum greseste sinuspui un cuvant?!? Si asisti cum jigneste si accepti, tacand?!?

cristiboss56 03.05.2009 21:01:24

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 133170)

Ce dragoste e aceea, daca asisti cum greseste sinuspui un cuvant?!? Si asisti cum jigneste si accepti, tacand?!?[/quote]

Dragă Anca , de câte ori nu am fost "călcat în picioare", înjosit, și câți oare rânjeau pe la colțuri ? Pâna la urmă ești mult , cu mult mai vrednică ca mine, pentru a-ți fi apărător și apoi nu doresc să vă rănesc pe nici una din voi două.

Anca-Miha 03.05.2009 21:28:34

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 133177)
Ce dragoste e aceea, daca asisti cum greseste sinuspui un cuvant?!? Si asisti cum jigneste si accepti, tacand?!?

Dragă Anca , de câte ori nu am fost "călcat în picioare", înjosit, și câți oare rânjeau pe la colțuri ? Pâna la urmă ești mult , cu mult mai vrednică ca mine, pentru a-ți fi apărător și apoi nu doresc să vă rănesc pe nici una din voi două.

Cristian, chiar te rog sa nu ma aperi pe mine, caci acele cuvinte nu ma ating in nici un fel.
Asa cum Pr. Arsenie Papacioc isi facea ganduri in privinta tortionarilor, nu in privinta sa, aflat realmente pe pragul dintre viata si moarte, tot asa imi fac si eu ganduri, cum se poate mantui un om care, jigneste in mod repetat si gratuit; si imi plange inima, crede-ma. In mod normal nu as fi vrut sa scriu acest lucru; dar asa e.
Nu se pune problema de a rani, cí de a vindeca!
Nu te concentra la mine, caci multe viscole mi-au intarit radacinile; nu ma clatin eu cu una cu doua.
Dar intinde o mana celui care se scufunda.
Degeaba stim ce e dragostea, daca atunci cand putem darui dragoste nu o dam.

ory 03.05.2009 22:55:41

Mda!!!
Pana la urma,sa ne spalam sau nu?Adica,cand sa ne spalam sau nu?Deci,nu prea s-a inteles acest subiect,oricum mizez pe spalat,mai ales atunci cand ai ascultare la grajd si intra mirosul,nu doar in haine,ci si in piele.
Cristi,sa stii ca Slujba de Duminica tine cateva ore,adica pana in 5 ore,depinde de biserica,dar si de praznuirea zilei respective,insa Sfanta Liturghie din cadrul slujbei de duminica,si nu numai,tine o ora si jumatate,exact cat a precizat cineva pe-aici...maxim 2 ore.

mirelat 03.05.2009 23:34:12

pentru ClaudiuT:

In general vorbind, sfaturile sunt bune, dar trebuiesc date numai celor care le cer.

Mihailc 03.05.2009 23:57:09

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 133163)
Iti multumesc.

În asemenea cazuri îmi aduc aminte de sfatul unui domnitor înțelept către fiul său :"...în gâlceava muierilor să nu te-amesteci...".

patinina34 04.05.2009 00:31:11

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 133167)
Din Patericul egiptean

PENTRU MARELE VASILE
Spunea unul din batrani, ca Sfantul Vasile mergand la o viata de obste, dupa
cuviincioasa invatatura, a zis egumenului: ai vreun frate aici care sa aiba
ascultare? Iar el a zis lui: toti robii tai sunt si se sarguiesc sa se mantuiasca,
stapane. Iarasi a zis lui: ai cu adevarat vreunul care sa aiba ascultare? Iar acela ia
adus lui un frate. Si l-a intrebuintat pe el marele Vasile slujitor la masa. Iar
dupa ce a gustat, i-a dat lui de s-a spalat. Si i-a zis sfantul Vasile: vino sa-ti dau
si eu sa te speli! Iar el a primit, turnand sfantul apa. Si i-a zis lui: cand voi intra
in biserica, vino sa te fac diacon! Si dupa ce s-a facut aceasta, l-a facut preot si la
luat cu sine la episcopie pentru ascultarea lui.

Ioan 13, 10:
Iisus i-a zis: Cel ce a făcut baie n-are nevoie să-i fie spălate decât picioarele, căci este curat tot. Și voi sunteți curați, însă nu toți.

Bravo Florin, uite aici cineva care intr-adevar citeste cartile sfinte si Biblia, care este cartea noastra de capatai!

Noit toti aici, ar trebui sa luam exemplul pozitiv de la Florin!

cristiboss56 04.05.2009 05:22:37

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 133218)

În asemenea cazuri îmi aduc aminte de sfatul unui domnitor înțelept către fiul său :"...în gâlceava muierilor să nu te-amesteci...".[/quote]

De ce ? Iese fum, scântei și face Bumm ? Apăi , să nu facem discriminări . Nu prea sunt benefice !

patinina34 04.05.2009 06:50:13

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 133218)

În asemenea cazuri îmi aduc aminte de sfatul unui domnitor înțelept către fiul său :"...în gâlceava muierilor să nu te-amesteci...".[/quote]

Mihailc - m-ai facut sa rad...:21::53:
De ce ti-e frica?:21:
Pai femeia reprezinta frumosul si partea cea sensibila a barbatului, daca nu ma insel. S-a schimbat ceva intre timp?:21:

sherlock_holmes 04.05.2009 08:35:13

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 130058)
Oare exista referiri in Biblie la spalatul corpului in totalitatea sa?
Sunt amintite spalarile pe miini, pe picioare insa Evangheliile nu amintesc nimic despre Mintuitor ca ar fi facut vreodata baie cu scopul spalarii corpului ci doar o data in Iordan la botez

draga Andrei,

Pentru omul casatorit,sigur trebuie baie pentru intreg corpul...chiar si pentru cei necasatoriti dar care incep viata sexuala mai devreme.

sherlock_holmes 04.05.2009 08:46:45

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 133214)
pentru Anca:

Draga Anca, imi cer scuze pentru postarea prea directa, am cerut deja admin-ului sa stearga portiunea cu pricina.

pentru ClaudiuT:

In general vorbind, sfaturile sunt bune, dar trebuiesc date numai celor care le cer.

"Un pas mic pentru Mirela, dar un salt urias pentru umanitate!"

Se spune ca micile intepaturi,sau ironii,sau acuze,sau judecati neplacute la adresa noastra din partea semenilor nostri,in viata de zi cu zi,sau pe un forum ca al nostru...sint de fapt purtari de grija ale lui Dumnezeu fata de noi....ocazii de a scoate demonii slavei desarte din noi,in cazul cind nu raspundem cu rau la rau,sau nu ne justificam sau indreptatim.

PS.de obicei,demonii ramin la locul lor,daca nu cumva se si inmultesc ( stiu ce spun,va vorbesc din proprie experienta ).Sper ca ce am scris eu aici nu este un sfat...

ClaudiuT 04.05.2009 10:25:21

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 133214)
pentru ClaudiuT:

Multumesc frumos de apreciere .... propun de acum sa intocmim formulare de cerere, ca sa se stie exact cine trebuie sa dea sfat si cine nu.

carmina 04.05.2009 11:09:08

relaxare

propun deschiderea unui nou topic - urzica - de unde sa aflam subiecte care merita sa fie urmarite ;nu de altceva,dar are dreptate sherlock_holmes cand spune:

"... ca micile intepaturi,sau ironii,sau acuze,sau judecati neplacute la adresa noastra din partea semenilor nostri,in viata de zi cu zi,sau pe un forum ca al nostru...sint de fapt purtari de grija ale lui Dumnezeu fata de noi....ocazii de a scoate demonii slavei desarte din noi,in cazul cind nu raspundem cu rau la rau,sau nu ne justificam sau indreptatim.

...de obicei,demonii ramin la locul lor,daca nu cumva se si inmultesc ( stiu ce spun,va vorbesc din proprie experienta ).Sper ca ce am scris eu aici nu este un sfat... "

ps:loc de dat cu capu' vom avea,pe cand si unu' de relaxare?

eduardd 04.05.2009 12:11:07

Citat:

În prealabil postat de carmina (Post 133289)
propun deschiderea unui nou topic - urzica - de unde sa aflam subiecte care merita sa fie urmarite ;nu de altceva,dar are dreptate sherlock_holmes cand spune:
ps:loc de dat cu capu' vom avea,pe cand si unu' de relaxare?

Exact acelasi lucru il ceream si eu pe un alt topic. Tonul folosit in ultimul timp de unii useri, ma indeamna tot mai mult sa iau o pazua de forum din nou.. Stiu ca sunt multi care nu "gusta" nici mesajele mele, dar cred ca ar trebui sa fi mai ingaduitori si mai civilizati la urma urmei..

Anca-Miha 04.05.2009 13:04:13

Sa intelegem ca toata lumea e necivilizta in afara de tine? Sunt sigura ca nu asta ai vrut sa scrii. De aceea sa evitam cat putem afirmatiile generalizatoare.
Totusi nu realizati, ca din cauza unora cu pareri neortodoxe,am ajuns sa ne "razboim" intre noi ortodocsii?!? Iata ce face raul dezbinator. Sa privim deci lucrurile in ansamblu, nu sa judecam situatia dupa mici amanunte nesemnificative.

eduardd 04.05.2009 13:35:18

Multumesc Anca, voi incerca sa pun in practica sfatul tau. :6:
Acum sa ne revenim la topic ca acus' ne mustra Andrei.. Scuze Andrei de off topic. :9:

costel 04.05.2009 15:17:29

Sigur trebuie sa ne spalam Andrei. Lumea in care traim nu e lumea pustnicilor. Daca as cunoaste ca de maine lumea nu se mai spala, iti spun sincer ca as renunta la transportul in comun. Daca sunt persoane care put si atunci cand sunt macar stropite, ma gandesc cu groaza la ce ar fi daca omul nu s-ar mai spala. Si daca s-ar arata si soarele mai zambaret, ar trebui sa umblu ca in Mexic - cu ceva la gura si la nas.

zoridezi 04.05.2009 15:27:04

Nu am reusit sa citesc tot topicul... dar mie mi-a spus cineva ca dinainte de a te ruga e obligatoriu sa te speli pe fata.. eu una nu cred asa ceva, ce rost are sa te mai speli pe fata cand sufletul ne este incarcat de pacate?

ClaudiuT 04.05.2009 16:06:30

Dupa agitatia de pe acest topic care m-a scos din normal, sincer am si eu nevoie mare de relaxare... cu siguranta eu am fost acela care v-am incordat si pe voi si vreau sa-mi cer iertare de la toti ..... dar dupa cum spune banateanul: cand ii musai ii musai.

andrei91 04.05.2009 16:17:14

Citat:

În prealabil postat de nightwish (Post 133350)
Nu am reusit sa citesc tot topicul... dar mie mi-a spus cineva ca dinainte de a te ruga e obligatoriu sa te speli pe fata.. eu una nu cred asa ceva, ce rost are sa te mai speli pe fata cand sufletul ne este incarcat de pacate?

eu stiu doar ca dimineata inainte sa te rogi este obligatoriu sa te speli pe fata :D

carmina 04.05.2009 16:26:27

ii rost de pauza si schimbare,oare?

zoridezi 04.05.2009 16:50:11

Citat:

În prealabil postat de andrei91 (Post 133359)
eu stiu doar ca dimineata inainte sa te rogi este obligatoriu sa te speli pe fata :D

Pai da, de dimineata.. am uitat sa mentionez. poti sa imi spui si de ce e obligatoriu? Scrie undeva asta?

Cat despre tema, nu scrie in biblie ca nu ceea ce intra in gura spurca pe om ci ceea ce iese? atunci am putea spune si ca nu nespalarea trupului spurca pe om ci faptele sale... poate gresesc ^:)^

ory 04.05.2009 17:04:19

"daca ochiul tau e curat,tot trupul tau e curat!"...imi apunea cineva odata la o manastire.Asa deci,privirea va spune intotdeauna cat de "curata"este acea persoana,fiindca ochii nu stiu sa minta,indiferent cat am mima noi privirea.

costel 04.05.2009 17:08:35

Sa nu uitam ca intalnirea cu Dumnezeu nu e intalnirea cu un semen. In intalnirea cu Dumnezeu nu este de ajuns spalarea trupului, e nevoie de o alta spalare, adusa nu de apa, ci de lacrima.

zoridezi 04.05.2009 17:17:51

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 133366)
"daca ochiul tau e curat,tot trupul tau e curat!"...imi apunea cineva odata la o manastire.Asa deci,privirea va spune intotdeauna cat de "curata"este acea persoana,fiindca ochii nu stiu sa minta,indiferent cat am mima noi privirea.

Aici cred se refera la alt ochi, la cel duhovnicesc... ba pot sa spun ca unele persoane chiar se pricep de minune sa minta cu privirea.... aparentele inseala foarte mult!

cristiboss56 04.05.2009 20:23:21

Citat:

În prealabil postat de zoridezi (Post 133376)
Aici cred se refera la alt ochi, la cel duhovnicesc... ba pot sa spun ca unele persoane chiar se pricep de minune sa minta cu privirea.... aparentele inseala foarte mult!

[COLOR=red]Privirea nu minte, ci din potrva te poate trada oricand.:30:[/COLOR]

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:32:35.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.