Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Pentru o intelegere corecta a ortodoxiei (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6503)

Anca-Miha 17.06.2009 16:58:31

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 146191)
A vindecat sambata, dar de ex. el si apostolii au culesc spice de grau ca le era foame sambata; Iisus i-a zis slabanogului sa-si ia patul in spinare si sa umble etc. Si cand a fost criticat a zis ca 'nu omul este pentru sabat ci sabatul este pentru om', si 'Fiul Omului este domn si al sabatului'. A vrut sa le arate ca nu in tinerea unor reguli tine dragostea de Dumnezeu si credinta, pana la urma.
Orice asemanare cu diversele discutii actuale pe acest forum este, nu-i asa, o pura intamplare. ;-)

Daca nu scrie in Biblie nu inseamna ca nu a ras. Nu putem decat specula, evident.

Ce zice Noessisaa este adevarat despre spitale. As mai adauga: Eu stiu din proprie experienta ca se pot face glume cand esti bolnav grav si chiar in pericol de moarte, si poti si sa razi de asta (chiar cel de aproape drag poate). Daca nu intelegi, Anca, nu iti pot explica.
In plus, da, El vedea tot raul si toata suferinta, dar fiind Dumnezeu vedea si tot binele si manturiea si Imparatia. Care castiga. Invierea se vede din persopectiva crucii. Deci..

Inteleg totul din punct de vedere omenesc, dar nu stiu cum este sa fii Dumnezeu si sa privesti spre omenire, vazand pacate, boli, nu numai la cei de fata, ci si la cei, care nu erau de fata; si la generatiile dinainte. Dar poate stiti voi... in special tu, Fani! Dar iti multumesc pentru lamurire. Eu ma gandisem ca Iisusu mergand si citind scrisputrile si apoi explicandu-le, tinea sambata. Dar, ce-i drept a vindecat sambata, ceea ce nu le-a placut evreilor.
Si sa nu uitam ca Iisus stia cum este in cer; si atunci ma gandesc ca nu prea avea de ce râde aici pe pamant.

Fani71 17.06.2009 17:08:28

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 146286)
Inteleg totul din punct de vedere omenesc, dar nu stiu cum este sa fii Dumnezeu si sa privesti spre omenire, vazand pacate, boli, nu numai la cei de fata, ci si la cei, care nu erau de fata; si la generatiile dinainte. Dar poate stiti voi... in special tu, Fani! Dar iti multumesc pentru lamurire. Eu ma gandisem ca Iisusu mergand si citind scrisputrile si apoi explicandu-le, tinea sambata. Dar, ce-i drept a vindecat sambata, ceea ce nu le-a placut evreilor.
Si sa nu uitam ca Iisus stia cum este in cer; si atunci ma gandesc ca nu prea avea de ce râde aici pe pamant.

Anca, eu habar n-am, ca nu ma pot pune in locul Lui.. Am zis cum mi se pare.

bogdan268 17.06.2009 17:46:52

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 146277)
Eu nu am intalnit nicaieri o obligatie de a face munca misionara!

Noua ni se cere pocainta si smerenie in primul rand.
Daca mie mi se nazare ca stiu ceva (da, chiar cazul de fata!) si ma apuc sa invat pe altii crezand ca fac bine, deja am cazut in mandrie.

De asemenea, te rog sa observi ca ortodocsii NU au facut cruciade si "misionariat" cu forta.

Nu prea înțeleg, aș vrea un răspuns puțin mai elaborat.
Nu scrie nicăieri că trebuie să faci muncă misionară, adică să răspândești credința, să o faci cunoscută altora ?!
În același timp, cine încearcă să răspândească religia cade în păcatul mândriei, iar credincioșii trebuie să fie smeriți.
Iar oamenii din alte religii, dacă nu ajung să cunoască religia creștină, nu vor ajunge la Dumnezeu. Asta nu înseamnă că adepții creștinismului n/au făcut nimic pentru ca și celelalte miliarde de oameni de pe planetă să ajungă la Dumnezeu ?
Cum ar trebui să cunoască ei religia, să se documenteze singuri, să intre pe internet, să călătorească în cele câteva țări ortodoxe ?

Să rezum nedumerirea:
1) Creștin/ortodocșii nu fac misionariat pentru că se consideră a fi un păcat (mândrie), și n/ar mai fi smeriți.
2) Sunt conștienți că se ajunge cel mai aproape de Dumnezeu doar prin ortodoxism ?
Deci ei nu fac nimic pentru celelalte popoare ?

Fani71 17.06.2009 17:59:55

Citat:

În prealabil postat de bogdan268 (Post 146305)
Nu prea înțeleg, aș vrea un răspuns puțin mai elaborat.
Nu scrie nicăieri că trebuie să faci muncă misionară, adică să răspândești credința, să o faci cunoscută altora ?!
În același timp, cine încearcă să răspândească religia cade în păcatul mândriei, iar credincioșii trebuie să fie smeriți.
Iar oamenii din alte religii, dacă nu ajung să cunoască religia creștină, nu vor ajunge la Dumnezeu. Asta nu înseamnă că adepții creștinismului n/au făcut nimic pentru ca și celelalte miliarde de oameni de pe planetă să ajungă la Dumnezeu ?
Cum ar trebui să cunoască ei religia, să se documenteze singuri, să intre pe internet, să călătorească în cele câteva țări ortodoxe ?

Să rezum nedumerirea:
1) Creștin/ortodocșii nu fac misionariat pentru că se consideră a fi un păcat (mândrie), și n/ar mai fi smeriți.
2) Sunt conștienți că se ajunge cel mai aproape de Dumnezeu doar prin ortodoxism ?
Deci ei nu fac nimic pentru celelalte popoare ?

De fapt, misiunea este pentru un crestin nu numai o posibilitate, ci o obligatie, dupa cele scrise in Evanghelie.
Din pacate sunt slaba la gasit citatele repede. Imi vine in minte doar indemnul lui Iisus catre apostoli, 'predicati popoarelor'.. Si nu se poate spune ca noi, care zicem ca avem credinta apostolica, suntem scutiti de asta. Toti am primit Duh sfant prin mirungere. Toti suntem preoti dupa 'preotia imparateasca' de care vorbeste sf. Petru.

Este evident ca uneori misiunea, in occident mai ales, s-a unit cu tendintele colonialiste si asta nu a fost bine. Dar nu inseamnca ca misionarii catolici au fost cei care au participat activ, in general, la genocidurile care au fost de ex. in America (am mai si participat din pacate). Si au facut si multe lucruri bune si au si convertit cu adevarat oameni.

In lista ta ai uitat misiunile rusesti care au fost foarte extinse, in Siberia, Alasca, Japonia etc. In sec. 20 s-au mai trezit si ceilalti ortodocsi si au facurt misiune in Africa, China, Filipine (parca)...
Deci au mai facut si ortodocsii misiune. A fost o perioada in care nu puteau face, cand erau sub jugul otoman si abia reuseau sa reziste fara sa isi uite credinta. A fost sa zicem o perioada de somn, din care nu ne-am trezit inca de tot..

Am participat odata la o intalnire de o saptamana organizata in Albania pe aceasta tema, si am fost impresionata si m-a pus mult pe ganduri. Si in Albania este cativa o misiune ortodoxa, pentru ca Biserica ortodoxa de acolo a trebuit reconstruita din temelii, ceea ce s-a facut partial cu misionari ortodocsi veniti dinafata; Chiar arhiepiscopul Albaniei, Anastasios, grec de origine, a fost inainte misionar in Africa.

Nu inseamna ca fiecaruia dintre noi i se cere sa plece in tari straine, dar macar sa marturiseasca dupa putintele lui acolo unde se afla, fara agresivitate si prozelitismul, bineinteles.
Mai stii cum vorbeste Steinhardt despre asta? Lui ii apatine si expresia 'primejdia marturisirii'..

anna21 17.06.2009 18:38:24

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 146309)
De fapt, misiunea este pentru un crestin nu numai o posibilitate, ci o obligatie, dupa cele scrise in Evanghelie.
Din pacate sunt slaba la gasit citatele repede. Imi vine in minte doar indemnul lui Iisus catre apostoli, 'predicati popoarelor'.. Si nu se poate spune ca noi, care zicem ca avem credinta apostolica, suntem scutiti de asta. Toti am primit Duh sfant prin mirungere. Toti suntem preoti dupa 'preotia imparateasca' de care vorbeste sf. Petru.

Fani, eu stiu ca asta a spus APOSTOLILOR:
"Și apropiindu-Se Iisus, le-a vorbit lor, zicând: Datu-Mi-s-a toată puterea, în cer și pe pământ.
Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh,
Învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, și iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin. " (Matei 28:18-20)
si daca imi amintesc corect, intai ei au primit Duhul Sfant, apoi au raspandit cuvantul.
In plus, femeile nu au voie sa invete pe altii.

Cel putin asa am inteles eu lucrurile.

Fani71 17.06.2009 18:55:39

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 146335)
"Și apropiindu-Se Iisus, le-a vorbit lor, zicând: Datu-Mi-s-a toată puterea, în cer și pe pământ.
Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh,
Învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, și iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin. " (Matei 28:18-20)
si daca imi amintesc corect, intai ei au primit Duhul Sfant, apoi au raspandit cuvantul.

Prin apostoli, ne-a zis si noua. Toti am primit Sf. Duh. Mai sunt si alte pasaje dar nu imi vin in minte :-(
Femeile dintotdeauna au invatat in Biserica, intr-un fel sau altul.
Daca ar fi asa, cine i-ar mai invata pe copii regilia? (familia fiid mica biserica..) Sau de ce s-ar accepta profesoare de religie?
La urma urmei si tu inveti, dai raspunsuri pe forum cand pune cineva intrebari ;-)

anna21 17.06.2009 19:00:56

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 146335)

Ma refer la faptul ca nu oricine poate face activitate misionara, ci cei doar carora li s-a dat asa ceva. Asa ca nu poate fi vorba de o obligatie in acest sens. Dar poate gresesc (ma mai gandesc la asta).

Fani71 17.06.2009 19:09:07

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 146346)
Ma refer la faptul ca nu oricine poate face activitate misionara, ci cei doar carora li s-a dat asa ceva. Asa ca nu poate fi vorba de o obligatie in acest sens. Dar poate gresesc (ma mai gandesc la asta).

Fiecare la nivelul lui, bineinteles.. sa marturisim fiecare acolo unde suntem pusi, dupa putinta, sa nu ascundem candela sub oboroc.

anna21 17.06.2009 19:09:28

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 146343)
Prin apostoli, ne-a zis si noua. Toti am primit Sf. Duh. Mai sunt si alte pasaje dar nu imi vin in minte :-(
Femeile dintotdeauna au invatat in Biserica, intr-un fel sau altul.
Daca ar fi asa, cine i-ar mai invata pe copii regilia? (familia fiid mica biserica..) Sau de ce s-ar accepta profesoare de religie?
La urma urmei si tu inveti, dai raspunsuri pe forum cand pune cineva intrebari ;-)

Da, eu nu ma pot abtine... am cate o parere despre orice!
Despre interdictia ca femeia sa invete pe altul: I Timotei 2:11-12.. si in alte locuri.

bogdan268 17.06.2009 20:34:24

A zecea întrebare.
Este adevărat faptul că Biserica Ortodoxă cultivă intoleranța și discriminarea față de LGBT și militează pentru blocarea drepturilor civile pe care aceștia le au în multe țări civilizate ?
(LGBT este o abreviere care include persoanele Lesbiene, Gay, Bisexuali și Transexuali)

Este adevărat că BOR, precum și credincioșii care o susțin, reclamă că homosexualitatea este o boală – care poate fi vindecată, care este și obiectivul lor asupra acestui aspect ?
Este adevărat că doctrina ortodoxă învață că adoptarea acestei intoleranțe reiese cât se poate de clar din Scriptura inspirată de Duhul Sfânt, prin urmare aceasta este decizia lui Dumnezeu ?
Este adevărat faptul că credincioșii ortodocși obișnuiți cred cu adevărat că aceste persoane “infectate” nu pot aduce nimic pozitiv în societate, ci doar contribuie la decăderea ei accelerată ?

Este adevărat faptul că majoritatea credincioșilor ortodocși nu cunosc că foarte mulți oameni din categoria LGBT au pus o cărămidă esențială la cultura lumii în care trăim și fără ei civilizația umană ar fi fost mult mai săracă ?
Și fără a invoca sofismul apelului la autoritate mă refer la personalități istorice (Alexandru cel Mare, Cezar), trecând prin filosofie (Socrate, Platon, Ludwig Wittgenstein), lumea filmului (Pedro Almodovar, P.P. Pasolini), actori (Marlon Brando, Angelina Jolie), muzică (P.I. Tchaikovsky, Elton John), scriitori (Marcel Proust, Oscar Wilde, Goethe, H.C. Andersen), oameni de știință (Alan Turing, căruia îi datorăm faptul că noi batem aici tastele la calculator și fără de care cine știe peste cât timp am fi făcut asta) sau artiști (Leonardo da Vinci, Michelangelo – care a zugrăvit imagini unice în civilizația umană cum ar fi Capela Sixtină).

Vă rog a răspunde în parte la fiecare din cele 5 întrebări de mai sus, care privesc în ansamblul lor poziția ortodoxă asupra homosexualității.

Traditie1 17.06.2009 21:36:10

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 146193)
Nu. Eu nu cred ca este adevarat. S-a dus despre asta o discutie pe alt thread despre ecumenism, in care eu am adus citate din carti publicate. cel mai important este cel dintr-o carte publicata in chiar anul mortii sale, 1993, si in care vorbeste foarte bine de ecumenie.
O sa caut iar sursa sa o pun si aici.
Aceasta afdirmatie care se gaseste peste tot este dintr-un interviu dubios, care nu apare decat pe internet si cuprinde si alte greseli. Nu este nici stilul parintelui Staniloae sa vorbeasca in acest fel.

Dumitru Staniloae:
„ Eu nu prea sunt pentru ecumenism! A avut dreptate un sarb, Iustin Popovici, care l-a numit panerezia timpului nostru! Eu il socotesc produsul masoneriei. Iara relativizeaza adevarul, credinta adevarata. De ce sa mai stau cu ei, care au facut femeile preoti, care nu se mai casatoresc, homosexualii in America si cu Anglia …

Fragmentul din interviu în format mp3 aici:

http://www.ortodoxmedia.com/inregist...spre-ecumenism

[SIZE=2][/SIZE]

antoniap 17.06.2009 23:12:54

[quote=bogdan268;146372

Este adevărat faptul că majoritatea credincioșilor ortodocși nu cunosc că foarte mulți oameni din categoria LGBT au pus o cărămidă esențială la cultura lumii în care trăim și fără ei civilizația umană ar fi fost mult mai săracă ?
[/quote]

Cei care au trecut printr-o scoala generala, printr-un liceu ori printr-o facultate mai stiu cate ceva despre personalitatile amintite, chiar daca sunt ortodocsi !!! Fireste ca nu sunt prea multi care stiu pacatele acestora. Nu tot ce pretuiesc oamenii pretuieste si Dumnezeu. Cine garanteaza ca acele personalitati s-au si mantuit? Cine stie daca unii dintre ei nu s-au pocait cu adevarat, asa cum s-au pocait si mari talhari si alte tipuri de pacatosi? Nu pacatele i-au facut valorosi, in niciun caz.

Pentru pacatele lor vor da raspuns la fel ca si un incult care face aceleasi pacate! Nu e treaba noastra sa-i judecam, nici sa le pomenim pacatele. Ale noastre ne sunt suficiente! Terfelirea unor nume celebre e o practica ce a prins amploare in ultimii ani. Ne ajuta cu ceva? Ii ajuta pe homosexuali sa-si apere drepturile...

A mers odata un tanar la un pustnic inainte-vazator sa-i ceara parerea in legatura cu logodnica sa. Pustnicul, pe masura ce tanarul raspundea afirmativ atunci cand era intrebat daca fata respectiva are o anumita calitate ( frumoasa, inteligenta etc.), scria pe o hartie cate un zero, fapt care-l nedumerea pe tanar. La sfarsit, pustnicul l-a intrebat daca fata este si credincioasa. Dupa ce tanarul a raspuns afirmativ si la aceasta intrebare, pustnicul a asezat cifra ,,1'' in fata zerourilor scrise. I-a explicat apoi cum credinta da valoare celorlalte calitati. Caci depinde cui ii dedici timpul vietii.

orthodoxia.i.thanatos 18.06.2009 00:01:30

Citat:

În prealabil postat de bogdan268 (Post 146229)
A noua întrebare:
Este adevărat că prin misionarism (a răspândi religia în patria celor care nu o au), creștinii consideră că urmează voința lui Dumnezeu, deși de/a lungul a peste o mie de ani misionarismul a îmbrăcat următoarele forme: la început creștinismul a fost răspândit de romani, când Constantin l/a declarat religie oficială, apoi a urmat războaiele cruciaților, apoi faptele conchistadorilor și a alor invadatori, și în cele din urmă activitatea coloniștilor europeni – toate aceste acțiuni misionare fiind însoțite strâns de moartea multor oameni ?

Crestinismul a fost raspindit de apostoli si de credinciosii de dupa ei. Propovaduirea cuvintului lui Dumnezeu nu a incetat nici astazi.

Adoptarea crestinismului ca si religie de stat in Imperiul Roman n-a facut decit sa consemneze o realitate: crestinii, in ciuda persecutiilor, devenisera o categorie sociala de care trebuia sa se tina seama. Probabil ca recunosterea crestinismului ar fi putut sa mai intirzie fara interventia lui Dumnezeu asupra lui Constantin cel Mare prin semnele pe care i le-a aratat. De la el inainte raspindirea crestinismului a fost foarte mult ajutata prin implicarea imparatilor crestini care au finantat misionarismul si au promovat crestinismul in relatiile externe. Crestinarea insa nu s-a facut niciodata cu sabia. In 987 trimisii printului pagin Vladimir au fost invitati sa participe la slujba de la Sfinta Sofia in Constantinopol. Cind s-au intors la Moscova au raportat printului descriind liturghia: “nu mai stiam daca ne aflam in cer sau pe pamint”, “si [n-am mai vazut] nici o asemenea frumusete, despre care nici nu stim cum sa vorbim.”

Cruciadele au avut drept scop eliberarea Tarii Sfinte (atunci cind obiectivele nu erau deturnate – vezi cruciada a patra, cucerirea Constantinopolului in 1204) si mai putin evanghelizare. Acestea au fost razboaie purtate in spiritul acelor vremuri, cu nimic mai singeroase decit altele. De altfel, in istoria araba nu au o semnificatie deosebita. Au capatat insa conotatii false in zilele noastre prin literatura si productii holywood-iene de propaganda anti-crestina. In crestinism nimeni nu converteste cu sabia.

“Faptele conchistadorilor și a altor invadatori” sint faptele lor si nu ale unor crestini. Misionarii crestini care au ajuns acolo au dus cuvintul Domnului ridicindu-i pe bastinasi din starea semi-animalica in care traiau si scotindu-i de sub influenta unor religii satanice. Ca sa-ti faci o imagine despre ce insemna civilizatie in America Latina inainte de venirea spaniolilor, iti recomand sa vezi Apocalypto, un film din 2006 facut de Mel Gibson si foarte bine documentat. Criticile cu privire la autenticitatea aspectelor istorice si culturale prezentate in film nu au adus decit venin gratuit din partea unor activisti. Din aceasta perspectiva, viata amerindienilor, chiar daca dusa in saracie (cauzele sint complexe si nu intotdeauna exterioare) este incomparabil mai buna.

Colonizarea Africii si a Lumii Noi a fost facuta de puterea lumeasca, de multe ori violent. Misionarii crestini au venit in urma si au fost alaturi de cei slabi cu vorba si cu fapta. Acolo poti sa ii gasesti si astazi, si peste tot in lume, in tabere de refugiati, linga cei bolnavi si nu odata platind cu viata.

Ortodoxia a facut intotdeauna misionarism. Cum altfel am putea numi lucrarea apostolica a sfintilor Chiril si Metodie printre slavi? Iar mai inspre zilele noastre, in secolul al XVIII-a si pina la inceputul secolului XX, crestinarea eschimosilor in Alaska ? Exista sate in tundra inghetata in care lumea vorbitoare de aleuta si engleza umbla de la casa la casa colindind in slavona de Craciun. Toate s-au facut prin jertfa sfintilor Bisericii si cu ajutorul imparatilor si tarilor crestini. O fi seducind ortodoxia, dar trebuie sa o duci celor care n-au vazut-o ca sa li se bucure inima si sa le ramina in suflet.

orthodoxia.i.thanatos 18.06.2009 00:15:11

Citat:

În prealabil postat de bogdan268 (Post 146372)
A zecea întrebare.

Citat:

Este adevărat faptul că Biserica Ortodoxă cultivă intoleranța și discriminarea față de LGBT și militează pentru blocarea drepturilor civile pe care aceștia le au în multe țări civilizate ?
(LGBT este o abreviere care include persoanele Lesbiene, Gay, Bisexuali și Transexuali)
Si in tarile civilizate exista opozitie puternica din partea bisericilor si organizatiilor religioase, a societatii civile, in general. Aceste “drepturi” au fost trecute in legislatie pe usa din dos: prin decizii ale curtilor supreme de justitie si parlament. Toate incercarile de a le impune prin referendum s-au soldat cu esec pina in prezent.

LGBT, in calitate de cetateni, au toate drepturile confirmate prin constitutie. Biserica Ortodoxa nu militeaza pentru blocarea drepturilor nimanui, dar ia atitudine impotriva incercarilor de a face acceptata si chiar legifera imoralitatea de orice fel. De asemenea, Biserica nu cultiva intoleranta si discriminarea fata de homosexuali, ci incurajeaza ajutorarea acestora ca pe unii ce sint bolnavi si fizic si sufleteste.

Citat:

Este adevărat că BOR, precum și credincioșii care o susțin, reclamă că homosexualitatea este o boală – care poate fi vindecată, care este și obiectivul lor asupra acestui aspect ?
Eu nu pot sa vorbesc in numele BOR.

Din punctul meu de vedere, absolut, da! Faptul ca asociatia psihiatrilor a scos homosexualitatea din nomenclatorul bolilor psihice nu are relevanta. Psihiatria insasi este contestata ca si stiinta. De asemenea, nu exista nici un fel de dovada ca homosexualitatea este “naturala” – determinata de gena, chiar daca exista speculatii de o asemenea natura si incercari de acreditarea a ideii in media.

Citat:

Este adevărat că doctrina ortodoxă învață că adoptarea acestei intoleranțe reiese cât se poate de clar din Scriptura inspirată de Duhul Sfânt, prin urmare aceasta este decizia lui Dumnezeu ?
Nu exista intoleranta fata de pacatos, ci fata de pacat. Dumnezeu a pedepsit Sodoma si Gomora pentru imoralitate, pentru practicarea homosexualitatii, in particular, de catre majoritatea populatiei din cele doua orase.

Citat:

Este adevărat faptul că credincioșii ortodocși obișnuiți cred cu adevărat că aceste persoane “infectate” nu pot aduce nimic pozitiv în societate, ci doar contribuie la decăderea ei accelerată ?
Nu, nu este adevarat. Fiecare este de presupus ca are si alte preocupari in afara de viata sexuala prin care poate contribui pozitiv la nivel de societate.

Citat:

Și fără a invoca sofismul apelului la autoritate mă refer la personalități istorice (Alexandru cel Mare, Cezar), trecând prin filosofie (Socrate, Platon, Ludwig Wittgenstein), lumea filmului (Pedro Almodovar, P.P. Pasolini), actori (Marlon Brando, Angelina Jolie), muzică (P.I. Tchaikovsky, Elton John), scriitori (Marcel Proust, Oscar Wilde, Goethe, H.C. Andersen), oameni de știință (Alan Turing, căruia îi datorăm faptul că noi batem aici tastele la calculator și fără de care cine știe peste cât timp am fi făcut asta) sau artiști (Leonardo da Vinci, Michelangelo – care a zugrăvit imagini unice în civilizația umană cum ar fi Capela Sixtină).
Intrebarea este irelevanta din doua motive:

1. Majoritatea oamenilor probabil ca nu au prea mult habar nici cine sint personalitatile pe care le enumeri.

2. Toti cei pomeniti au realizat lucruri remarcabile punindu-si in valoare calitati umane, general valabile, si nu facind sex cu persoane de acelasi sex.

padurariucristi 18.06.2009 03:09:01

Tu vrei sa-l cunosti pe Dumnezeu.Insa Dumnezeu este ca un munte.De departe il vezi tot.Ti se pare ca totusi este mic.Insa cu cat te apropii mai mult de el,cu atat este mai mare.Si te trezesti la picioarele lui si vrei sa-l stii pe tot.Oare i-ti ajung 5 excursii ca sa-l cunosti?

Alexandrucror 18.06.2009 12:00:45

Raspunsul meu

Biblia zice Ca Iisus tinea cel mai mult, la apostolul sau Ioan (Evanghelistul). Ca sa te lamuresti despre D-zeu sau Iisus mai citeste V. sau Noul Testament, in legatura cu preferintele Lui. Dar fiecare ajunge sa creada ceva despre D-zeu, spre exemplu, de cele mai multe ori, ca este mult mai presus de noi si nu putem sa-i stim gandurile sau sa spunem ceva despre El. In realitate cat timp existam pe Pamant suntem destinati sa credem tot felul de lucruri despre D-zeu si care mai tarziu sunt dovedite a fi false ori adevarate dar in final nimeni nu poate determina daca sunt cu adevarat veridice. Pana in prezent intentiile lui D-zeu, caracterul lui nu pot fi determinate. Eu pot sa spun despre El, din inima, ca iubeste pe toti oricum ar fi ei. Bineinteles inafara de cei care fac rau, dar vrea indreptarea lor.
Despre D-zeu este un subiect foarte dificil. Cauta-l in inima ta.

padurariucristi 18.06.2009 12:51:07

Tocmai asta spuneam si eu.Nu ai cum sa cunosti un munte in fiecare coltisor al lui,fiecare fir de iarba sau fiecare grauncior de pamant.Asa si cu Dumnezeu.Nu poti sa-l cunosti pe Dumnezeu doar din cateva pareri.

bogdan268 18.06.2009 16:09:21

@antoniap
“Terfelirea unor nume celebre e o practica ce a prins amploare in ultimii ani.”
A menționa un nume celebru pentru a susține ideea că nu trebuie luptat prin orice căi împotriva homosexualilor este o terfelire doar din perspectivă credincioasă. Eu cred că îi ajută pe LGBT să/și apere drepturile, prin conștientizarea populației credincioase, care este convinsă tot mai mult că un homosexual se rezumă doar la aspectele din dormitor și acest grup de oameni duce la decăderea spirituală a societății românești, dacă ar avea mai multe drepturi decât au.

@orthodoxia.i.thanatos
“Psihiatria este contestată ca și știința” – este o propoziție FOARTE interpretabilă. Dar am promis că mă voi abține de la comentarii.

Într/o altă ordine de idei, nu ai înțeles pe deplin nedumerirea mea. Eu vroiam să spun că BOR are o putere extraordinară asupra societății românești, pentru că 87% dintre români sunt creștin/ortodocși, chiar dacă nu toți practicanți. Iar opinia BOR este lege pentru majoritatea românilor, astfel că dacă biserica se pronunță (fie și în treacăt sau mai puțin pertinent asupra unei chestiuni) românii își raliază atitudinea după cler. Iar dacă BOR a blocat articolul 200 și întotdeauna când este o polemică televizată sau în mass/media pe această temă afirmă că se opune, automat iese la iveală funcția de formator de opinie. Dacă faci un sondaj reiese clar că atitudinea lor este dată nu de cunoaștere imparțială a fenomenului și de declarația BOR sau a duhovnicului sau a parohului – care se pronunță fără ezitare împotrivă, deseori în totală necunoștință de cauză.
Astfel că majoritatea credincioșilor consideră că homosexualii trebuie ignorați, prigoniți, vindecați, fără să știe că sunt oameni cât se poate de normali, fără să știe că, uneori, fac lucruri mult mai bune decât așa/zișii credincioși.
Cu alte cuvinte Biserica induce voit o opinie deloc favorabilă asupra persoanelor LGBT.

@Pădurariucristi, Alexandrucror
Mi/e teamă că nu ați înțeles menirea acestui topic.
Căutarea lui Dumnezeu este un drum mult prea intim să/l discutăm pe forumuri. Este un proces tăcut și discret.
Rolul acestor întrebări nu constituie decât o vale pe care sunt nevoit s/o traversez. Este cunoșterea corectă a religiei în care m/am născut și despre care adepții ei consideră că este singura potecă prin care ajungi cel mai aproape de Dumnezeu. Nu încerc să/L cunosc pe Dumnezeu din 5 păreri însă ... voi cunoaște foarte bine ce părere au despre cuvântul Lui credincioșii ortodocși.

Fani71 18.06.2009 18:34:16

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 146286)

M-am gandit la inca ceva: cand a fost bebelus, copil mic, PRECIS a ras! Voi credeti ca era altfel ca alti bebelusi, nu era om desavarsit?
Voi ati vazut cum rade un bebelus, si cum rade el de bucurie?
Hristos a fost (este) si dumnezeu desavarsit, si om desavarsit. Deci nimic ce este uman nu i-a fost strain, in afara de pacat.
Poate vi se pare ca insist pe un subiect minor, dar mie mi se pare important. Mi se pare ca unii dintre noi uita de simtul umorului si de ras. Care sunt calitati importante, de ex; pentru simtul proportiilor, pentru bucurie, pentru neincrancenare etc.

sherlock_holmes 18.06.2009 21:54:47

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 146530)
M-am gandit la inca ceva: cand a fost bebelus, copil mic, PRECIS a ras! Voi credeti ca era altfel ca alti bebelusi, nu era om desavarsit?
Hristos a fost (este) si dumnezeu desavarsit, si om desavarsit. Deci nimic ce este uman nu i-a fost strain, in afara de pacat.
Poate vi se pare ca insist pe un subiect minor, dar mie mi se pare important. Mi se pare ca unii dintre noi uita de simtul umorului si de ras. Care sunt calitati importante, de ex; pentru simtul proportiilor, pentru bucurie, pentru neincrancenare etc.

Iisus Hristos Dumnezeu traieste si prin Sfintii Lui...daca au fost sau mai sint sfinti care zimbesc,sint bucurosi...atunci stim si cine zimbeste sau este bucuros in ei.
De aceea pentru ortodocsi,aproape totul este o icoana.(suferinta,rugaciunea,frumusetea,intelepciu nea,omul bun,aproapele,cel care cere mila,vaduva,copilul,musafirul,sfintul...)

Fani71 19.06.2009 00:15:52

Citat:

În prealabil postat de sherlock_holmes (Post 146571)
Iisus Hristos Dumnezeu traieste si prin Sfintii Lui...daca au fost sau mai sint sfinti care zimbesc,sint bucurosi...atunci stim si cine zimbeste sau este bucuros in ei.
De aceea pentru ortodocsi,aproape totul este o icoana.(suferinta,rugaciunea,frumusetea,intelepciu nea,omul bun,aproapele,cel care cere mila,vaduva,copilul,musafirul,sfintul...)

Da, Sherlock, ce frumos spus!

Anca-Miha 19.06.2009 00:37:38

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 146530)

Si Iisus a fost bebelus, dar nasterea Lui nu a fost una obisnuita, caci Maica Domnului a ramas fecioara.
Multi copii s-au pierdut de parintii lor, dar nu s-au dus direct la biserica ca sa se intalneasca cu Tatal.
Oricum L-am privi pe Iisus, nu a fost un copil obisnuit, asa cum nu a fost nici un adult obisnuit, caci avea ceea ce altora le lipseste: Dumnezeirea.

Fani71 19.06.2009 00:48:34

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 146608)
Si Iisus a fost bebelus, dar nasterea Lui nu a fost una obisnuita, caci Maica Domnului a ramas fecioara.
Multi copii s-au pierdut de parintii lor, dar nu s-au dus direct la biserica ca sa se intalneasca cu Tatal.
Oricum L-am privi pe Iisus, nu a fost un copil obisnuit, asa cum nu a fost nici un adult obisnuit, caci avea ceea ce altora le lipseste: Dumnezeirea.

Sigur, dar pe langa Dumnezeuirea deplina a avut si umanitatea deplina.
Ceea ce spui miroase a monofizitism.. ;-)
Este o ispîta in biserica noastra, nu trebuie sa cadem nici in extrema asta nici in cea a nestorianismului (adica sa vedem mai mult umanitatea lui Hristos si sa uitam de dumnezeire)

Anca-Miha 19.06.2009 01:24:18

Era doar o replica la a ta cu Iisus bebelus...
De acum am aflat ca Iisus a fost Om si Dumnezeu totodata; asa ca sa nu invocam ereziile...
..si sa nu ridicam degetul aratator, doamna profesoara!

orthodoxia.i.thanatos 19.06.2009 03:14:56

Citat:

În prealabil postat de bogdan268 (Post 146500)
“Psihiatria este contestată ca și știința” – este o propoziție FOARTE interpretabilă. Dar am promis că mă voi abține de la comentarii.

Într/o altă ordine de idei, nu ai înțeles pe deplin nedumerirea mea. Eu vroiam să spun că BOR are o putere extraordinară asupra societății românești, pentru că 87% dintre români sunt creștin/ortodocși, chiar dacă nu toți practicanți. Iar opinia BOR este lege pentru majoritatea românilor, astfel că dacă biserica se pronunță (fie și în treacăt sau mai puțin pertinent asupra unei chestiuni) românii își raliază atitudinea după cler. Iar dacă BOR a blocat articolul 200 și întotdeauna când este o polemică televizată sau în mass/media pe această temă afirmă că se opune, automat iese la iveală funcția de formator de opinie. Dacă faci un sondaj reiese clar că atitudinea lor este dată nu de cunoaștere imparțială a fenomenului și de declarația BOR sau a duhovnicului sau a parohului – care se pronunță fără ezitare împotrivă, deseori în totală necunoștință de cauză.
Astfel că majoritatea credincioșilor consideră că homosexualii trebuie ignorați, prigoniți, vindecați, fără să știe că sunt oameni cât se poate de normali, fără să știe că, uneori, fac lucruri mult mai bune decât așa/zișii credincioși.
Cu alte cuvinte Biserica induce voit o opinie deloc favorabilă asupra persoanelor LGBT.

Probabil nu am inteles motivele care iti determina nedumerirea. Din cite pot sa-mi dau seama din ultimul tau mesaj, cred ca ai o intelegere idealista a societatii, a modului in care lucreaza mecanismele acesteia. Genul de democratie pe care o invizionezi, in care toti paticipantii sint educati, cu spirit civic, au acces la surse obiective de informatie, emit judecati pertinente, si in care politica se face cu onestitate nu prea aduce cu lumea in care traim. Contesti rolul bisericii ca formator de opinie, dar pari sa nu ai obiectii cind e vorba de organizatii mai mult sau mai putin guvernamentale, care isi promoveaza obiectivele operind tot asupra societatii, sau cind e vorba de mass media, care propaga interesele a diverse grupuri, sau chiar de guvern, cazul cel mai grav, care modeleaza prin scoala mintile cetatenilor dupa ideologii ce nu se reflecta in traditiile si aspiratiile majoritatii. Democratia inseamna un joc de forte, si nu curat, si nu intotdeauna drept intre diferite grupari de putere care isi disputa votul cetatenilor. Regulile jocului sint insa acceptate de catre majoritate, grupuri si indivizi, pentru ca pare sa fie mai putin oprimant pentru societate decit in alte forme cunoscute de omenire. Din pacate exista astazi centre de interes foarte puternice care forteaza implementarea propriei ideologii, un socialism liberal bazat pe o noua ordine sociala sustinuta printr-o moralitate de tip umanist - ateu, abuzind institutiile democratice si facindu-le sa lucreze impotriva vointei majoritatii. Asistam la un proces gigantic de inginerie sociala (se intimpla pretutindeni), de re-educare a omenirii in spiritul unor valori decise de o minoritate, de formare a omului nou care sa sustina modelul social menit sa aduca profituri mari si sigure. Ce se intimpla in Romania nu-i decit deja-vu pentru cei care le-au trait in alta parte a lumii. Mai itii minarea casatoriei prin introducerea divortului la intelegerea partilor, urmeaza decriminalizarea homosexualitatii, apoi legiferarea concubinajului prin uniuni civile conferind aceleasi drepturi ca si prin casatorie, dar care uniuni pot fi desfacute in orice moment si fara nici un fel de obligatie de a confirma juridic despartirea, apoi exinderea uniunilor civile si la parteneriatele homosexuale, dupa care re-definirea casatoriei la cupluri fara deosebire de sex. Aceasta transformare masiva este dirijata prin usa din spate: prin decizii ale curtilor supreme de justitie si parlament. Toate incercarile de a obtine aprobarea populatiei prin referendum s-au soldat cu esec. Constient sau nu, esti un activist al unor interese straine de democratie. Vorbesti de drepturi in timp ce negi drepturile majoritatii de a se exprima si crede. De-altfel, istoria nu face decit sa se repete. Ce ma sperie insa este rapiditatea cu care se intoarce. Constitutia Republicii Socialiste Romania a fost una dintre cele mai liberale din lume. Iti garanta dreptul la libera exprimare, credinta, asociere etc. …atita timp cit nu contraziceai adevarul unora. Noutate cu care vine de asta data consta intr-o simpla schimbare de atribut, adevarul altora, dar prin el se insereaza si mai multa perfiditate.

Biserica se ocupa cu vindecarea pacatosilor. Ca atare nu poate actiona in sensul formarii unei opinii favorabile fata de grupurile de pacatosi - atei, betivi, curvari, homosexuali sau oricare alta ar fi natura viciului lor. Unde ar fi efectul educativ?

Daca preotii BOR induc sau incurajeaza manifestari discriminatorii si violente fata de LGBT, atunci ar fi complet impotriva invataturii Bisericii, iar daca chiar se intimpla, imi imaginez ca sint cazuri izolate, care trebuie facute conoscut, dar nu vreau nici sa te contrazic, poate chiar ai fost martor la astfel de iesiri in bisericile si manastirile pe care le frecventezi.

Apreciez modul inteligent si elegant prin care iti faci lucrarea.

bogdan268 19.06.2009 10:17:43

@Orthodoxia.i.thanatos
“Apreciez modul inteligent si elegant prin care iti faci lucrarea” = ???!!!
N-am înțeles. La ce te refereai: la lucrarea de licență, la a “diavolului”, la lucrarea de militare pentru LGBT (de care nu aparțin), lucrarea de cunoaștere corectă și de la sursă a doctrinei ortodoxe ?

Întrebarea a unsprezecea.
Teoria evoluției reprezintă, în știință, cea mai bună dintre toate explicațiile privitoare la modul în care ne-am dezvoltat ca ființe vii. Evoluționismul (fie el teist sau ateist) nu se referă și la abiogeneză (modul în care am apărut). Marea majoritate a oamenilor de știință (fie ei români, francezi, ruși, indieni, chinezi, japonezi sau nigerieni) consideră adevărată această teorie, susținută d.p.d.v. științific. Dintre oamenii de știință care o contestă (foarte puțini numeroși) o parte o fac din convingeri religioase, fiind identificați credinței creaționismului științific – care încearcă să caricaturizeze, ironizeze dovezile care au fost invocate, iar ceilalți se leagă de aspecte strict punctuale aflate în “litigiu”, care, dacă n/ar exista, știința n/ar fi evoluat niciodată.
Este adevărat că teoria evoluției este considerată de creștin/ortodocși falsă din punct de vedere științific ?
Este adevărat că, din viziune ortodoxă, lumea a fost creată acum doar câteva mii de ani, universul, planeta, organismele vii și omul în doar șase zile (iar evoluția prin care au trecut este doar evoluția care s/a petrecut în cele câteva mii de ani), după cum reiese din interpretarea literală a genezei biblice ?
Este adevărat că se susține faptul că Noe a construit o arcă uriașă cu un compartiment pe măsura fiecărei pereche de viețuitoare, știindu/se faptul că pe Terra există (aproximativ) 500.000 de specii de plante și 1.500.000 de specii de animale ?

Fani71 19.06.2009 10:26:54

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 146628)
Era doar o replica la a ta cu Iisus bebelus...
De acum am aflat ca Iisus a fost Om si Dumnezeu totodata; asa ca sa nu invocam ereziile...
..si sa nu ridicam degetul aratator, doamna profesoara!

Ei, asta e, deformatie profesionala! :-)

Fani71 19.06.2009 10:34:15

Citat:

În prealabil postat de bogdan268 (Post 146676)
@Orthodoxia.i.thanatos
“Apreciez modul inteligent si elegant prin care iti faci lucrarea” = ???!!!
N-am înțeles. La ce te refereai: la lucrarea de licență, la a “diavolului”, la lucrarea de militare pentru LGBT (de care nu aparțin), lucrarea de cunoaștere corectă și de la sursă a doctrinei ortodoxe ?

Teoria evoluției reprezintă, în știință, cea mai bună dintre toate explicațiile privitoare la modul în care ne-am dezvoltat ca ființe vii. Evoluționismul (fie el teist sau ateist) nu se referă și la abiogeneză (modul în care am apărut). Marea majoritate a oamenilor de știință (fie ei români, francezi, ruși, indieni, chinezi, japonezi sau nigerieni) consideră adevărată această teorie, susținută d.p.d.v. științific. Dintre oamenii de știință care o contestă (foarte puțini numeroși) o parte o fac din convingeri religioase, fiind identificați credinței creaționismului științific – care încearcă să caricaturizeze, ironizeze dovezile care au fost invocate, iar ceilalți se leagă de aspecte strict punctuale aflate în “litigiu”, care, dacă n/ar exista, știința n/ar fi evoluat niciodată.
Este adevărat că teoria evoluției este considerată de creștin/ortodocși falsă din punct de vedere științific ?
Este adevărat că, din viziune ortodoxă, lumea a fost creată acum doar câteva mii de ani, universul, planeta, organismele vii și omul în doar șase zile (iar evoluția prin care au trecut este doar evoluția care s/a petrecut în cele câteva mii de ani), după cum reiese din interpretarea literală a genezei biblice ?
Este adevărat că se susține faptul că Noe a construit o arcă uriașă cu un compartiment pe măsura fiecărei pereche de viețuitoare, știindu/se faptul că pe Terra există (aproximativ) 500.000 de specii de plante și 1.500.000 de specii de animale ?

Nu este adevarat.
Exista unii autori ortodocsi si unii ortodocsi care gandesc asa sau cu nuante (autorul cel mai invocat este Seraphim Rose), dar multi altii care nu gandesc asa (exista lucrari in acest sens, p. Doru Costache, p. Dumitru Popescu; Kalamiros (nu am citit inca ultima carte), Bouteneff etc.
Iarasi, au loc discutii aprinse pe acest forum..
Stiinta nu poate fi combatuta decat cu atgumente stiintifice, deci nu are cum religia sa 'fie impotriva' descoperirilor ei.
Referatul biblic al facerii nu este un text stiintific in sensul stiintei moderne. Este un text teologic, simbolic (in sensul cel mai proifund alc cuvantului) si poetic. Nu trebuie inteles ad literam. Asta au vazut si parintii bisericii, insa ei au foloisit pentru interpretarea lui cosmologia din epoca lor.

bogdan268 19.06.2009 12:12:29

Încă o dată mi se confirmă (una dintre concluziile acestui topic) faptul că doctrina ortodoxă este deschisă la interpretări și există deopotrivă credincioși care cred în literalismul Bibliei și alții care interpretează altfel geneza.

La fel cum trebuie studiată concepția călugărului Seraphim Rose, aceeași aplecare trebuie acordată și lui Pierre Teilhard de Chardin.
E un lucru remarcabil că există și unele voci (în teologia românească) cum ar fi preotul Doru Costache. Mi/a picat în mână doar o singură lucrare de/a lui, dar esențială, anume “Viziunea teologiei ortodoxe asupra controversei creaționism-evoluționism [elemente pentru un discurs de metodă]”.
Cosmologia biblică din lumina Sfinților Părinți exclude orice unilateralitate, adică nu susține creaționismul literal biblic. Dar de ce nu este Doru Costache angrenat în cursuri pentru a deschide niște ferestre profesorilor de religie din învățământul preuniversitar, care sunt educați în cel mai profund spirit dogmatic al acestei chestiuni. Spunea odată un filosof creștin român (este vorba de LB și al lui Marele Anonim), drag mie, însă ignorat de Biserica Ortodoxă: “Oamenii se hrănesc cu dogme și dogmele cu oameni”.
Înainte să se pronunțe asupra acestei chestiuni (în totală necunoștință de cauză și din ignoranță), cei în măsură să ne lumineze (religios) mințile ar trebui să se pună la curent cu faptul că nu este corectă o interpretare literală a genezei.
Însuși doctorul Doru Costache a propus abordarea mystagogică (nici literalism, dar nici alegorie) prin “despicarea literei” cum zice Grigorie Teologul. Dar ce ne facem, tot el se întreabă, cu manualele de teologie ortodoxă marca Zăgrean și Todoran, care se abat puțin de la direcție; oare în sens bun, oare în sens rău, asta mă întreb eu, că nu le/am citit !

Dacă îmi permiteți o concluzie incipientă. Observ păreri, venite din cadrul aceleiași comunități a credincioșilor ortodocși, (aparent) divergente, nuanțate. Asta induce pluralismul interpretărilor și schițează pozițiile mai mult sau mai puțin ... pătimașe ale unor useri.
Dacă personal prefer o poziție mai relaxată, și nu profund dogmatică, în acest demers de cunoaștere a doctrinei am nevoie nu de interpretări personale, viziuni mai destinse, ci chiar de literalism, de pozițiile “pătimașe”, care, în viziunea mea, se mulează mai bine, precis pe religia ortodoxă în învățăturile ei. Corectați/mă dacă greșesc când spun că poți cunoaște o doctrină doar prin susținătorii ei acerbi.
Asta nu înseamnă că nu le mulțumesc sincer pentru răspunsurile lor, deopotrivă, lui Fani71 și orthodoxia.i.thanatos; (desigur și celorlalte persoane cu care am dialogat).
PS: Aștept răspunsul care mă interesează mai mult.

sherlock_holmes 19.06.2009 22:32:29

Citat:

În prealabil postat de bogdan268 (Post 146709)
Încă o dată mi se confirmă (una dintre concluziile acestui topic) faptul că doctrina ortodoxă este deschisă la interpretări și există deopotrivă credincioși care cred în literalismul Bibliei și alții care interpretează altfel geneza.

Intr-un sens,doctrina ortodoxa nu este deschisa la interpretari ( exista o singura interpretare, a Duhului Sfint Dumnezeu,data Sfintilor din totdeauna,de ieri si de astazi,in comuniune )

Sint credinciosi care cred in literalismul Genezei si altii care interpreteaza altfel...
Printre credinciosi se numara si Sfintii Efrem Sirul,Vasile cel Mare si altii...chiar daca cu ceva nuantari.

Citat:

La fel cum trebuie studiată concepția călugărului Seraphim Rose, aceeași aplecare trebuie acordată și lui Pierre Teilhard de Chardin.
Calugarul Serafim Rose este ortodox in primul rind,si considerat sfint de multi ( ma numar si eu printre ei ) pe cind [SIZE=1]Pierre Teilhard de Chardin [/SIZE][SIZE=2]este un catolic mai ratacit,al carui dumnezeu este antihristul....[/SIZE]

...

Ne mai ramine acum sa ne intrebam:oare principalul "prooroc" al Noii Religii din Occidentul modern,teihard de chardin,si-a primit ideile prin contact direct cu puterile vrajmasesti...

Am vazut deja cum a luat cunostinta Teihard de " invelisul constient" ce inconjoara pamintul,exact in tarimul sub-ceresc unde,potrivit teologiei ascetice ortodoxe,salasluiesc demonii.

Dar un pasaj inca mai limpede se gaseste intr-una din scrierile timpurii ale lui Teilhard,intitulata " Puterea spirituala a Materiei ",ce pare a fi relatarea dramatizata a unei experiente mistice prin care Teilhard trecuse de curind.
Relatarea incepe asa:

" Omul mergea prin desert,urmat de tovarasul sau,cind Lucrul s-a napustit asupra lui...Apoi,deodata o suflare de aer arzator trecu peste crestetul sau,strapunse bariera pleoapelor sale inchise si patrunse in sufletul sau.
Omul a simtit ca inceteaza a mai fi doar el insusi;o rapire irezistibila l-a luat in stapinire,ca si cum toata seva lucrurilor vii,varsindu-se dintr-odata intre prea strimtele hotare ale inimii sale,ar fi remodelat cu putere slabitele fibre ale existentei sale...

Si in acelasi timp,spaima de o primejdie supraomeneasca il asuprea,un simtamint nedeslusit ca puterea ce se napustise asupra lui era echivoca,tulbure,esenta combinarii raului cu binele...

" - M-ai chemat:iata-ma" [ spune Lucrul ]

" - Satui de abstractii,de atenuari,de vorbaria vietii sociale,ai dorit sa te masori cu Realitatea intreaga si neimblinzita...Te asteptam spre a fi facut sfint.Iar acum m-am asezat asupra ta pe viata,sau pe moarte...Cel ce m-a vazut odata,nu ma poate uita niciodata;el trebuie fie sa mearga intru osinda impreuna cu mine,fie sa ma mintuiasca o data cu sine."

[Vizionarul raspunde ]

" -O,tu cel divin si puternic,care e numele tau ? Vorbeste. "
.....

Dupa citarea acestei relatari in cartea sa despre Teilhard,Dr. Wolfgang Smith observa: " Este intr-adevar ciudat ca Teilhard sa numeasca " divin "un spirit ce nu este sfint,fiind susceptibil de a fi cazut..."

PS. Marele Anonim al lui Blaga...nu este de loc anonim pentru noi,crestinii ortodocsi...a venit si pe pamint,S-a intrupat,a patimit,S-a ingropat si a inviat a treia zi dupa Scripturi! F bun ca poet insa...Eu nu strivesc corola de minuni a lumii...

PS1....uite un fel de dogma.Nu poti sa-ti tai capul si trupul ramas sa mearga unde doreste,...te-as sfatui sa nu o incalci!

orthodoxia.i.thanatos 20.06.2009 01:27:20

Citat:

În prealabil postat de bogdan268 (Post 146676)

Acest subiect se discuta pe alte threaduri si nu cred ca are vreun rost sa-l extindem aici. Totusi, incitat de afirmatiile surprinzatoare pe care le faci cu referire la evolutie, care ar fi un adevar ca si dovedit, imi permit sa-ti cer sa te gindesti la o problema simpla, de mecanica, care poate fi rezolvata la nivel de cunostiinte de clasa a IX-a, prin care incerc sa-ti sugerez ca poate stiinta ar mai avea multe de explicat la capitolul “trivialitati” inainte de a-si propune teluri grandioase la marginea universului sau dincolo de istorie.

Sa presupunem ca Pamintul este o sfera care se invirte in jurul axei sale, de la vest spre est cu viteza de 1.600 km/h (forma si valorile exacte nu sint relevante). Atmosfera Pamintului, un amestec de gaze, se roteste odata cu Pamintul, dupa cum sustine stiinta, desi nu prea poate sa explice de ce un corp aflat in miscare de rotatie intr-un gaz antreneaza gazul in miscare de rotatie, chiar introducind si gravitatia in calcul, dar sa admitem toate aceste “super calitati” ale materiei ca pe un dar de la Big Bang. Sa ne imaginam acum un avion care decoleaza dintr-un punct de pe ecuator indreptindu-se spre vest (impotriva miscarii de rotatie a Pamintului si atmosferei) si care incepe sa accelereze (sa presupunem prin reducere la absurd ca ar fi capabil sa o faca) pina atinge viteza de croaziera de 1.600 km/h. Orice elev de clasa a IX-a ar trebui sa fie in stare in acest moment sa compuna vectorii vitezei avionului si atmosferei prin raportarea sistemului la avion ca punct de referinta. Rezultatul, sistemul echivalent, poate fi descris ca un avion in nemiscare (viteza 0 km/h) infruntind un vint din fata de doar 3.200 km/h. S-au putut observa in natura ravagiile pe care le face un uragan care bate cu ceva numai peste 200 km/h, si totusi, in conformitate cu ce stim noi despre lume, avionul in cauza reuseste asemenea performante miraculoase. Sa ne imaginam ca un elev de clasa a IX-a ar avea curajul sa strige ca Imparatul e gol (vezi Hainele cele noi ale Imparatului) si ca lumea l-ar crede. Atunci concluzia logica ar fi ca atmosfera Pamintului nu se roteste odata cu Pamintul, caz in care ar fi ca si cum peste suprafata Pamintului ar sufla o usoara briza cu viteza de 1.600 km/h de la est spre vest. Ca urmare fata Pamintului ar arata nespus de frumos: slefuita perfect neted si stralucitoare.

Bineinteles, a fost o gluma, problema de mai sus e puerila, si oamenii de stiinta i-au dat de rost cu mult inainte de a cauta tainele universului la capatul galaxiei. Solutia e si ea uluitor de simpla si poate fi gasita in sertarele masoneriei.

bogdan268 20.06.2009 13:03:29

@Orthodoxia.i.thanatos
Ai dreptate că nu are niciun rost să extindem această discuție aici. Ar însemna să fim destul de off-topic.
Drept urmare, voi trece la următoarea întrebare.

A douăsprezece întrebare.

Din ce motiv lui Augustin i se spune Fericitul Augustin, iar pe tărâmuri românești se vorbește despre Prea Fericitul Teoctist, Daniel ? Induce acest lucru o diferențiere în gradul de fericire, în sensul că unul era mai fericit decât celălalt ?

idita60 21.06.2009 14:23:21

Cu aceleasi bune intentii pe care le-ati afirmat si voi simt nevoia sa fac 2 observatii cu caracter general - adica valabil pentru toate intrebarile de pana acum. Si aceasta pentru ca pana la 30 de ani am fost ostila Bisericii, iar acum cred ca am capacitatea de a intelege fundamentul fals pe care se bazeaza neintelegerea religioasa, insotita - ca in cazul din trecutul meu - sau neinsotita, in cazul altora, de ostilitate.
Daca interventia mea vi se pare nepotrivita va rog sa ma iertati si sa o ignorati.

1. Bogdan, modul in care formulezi intrebarile, incepand cu prima, se datoreaza faptului ca te raportezi juridic la Dumnezeu. Si raspunsurile, unele foarte "teologice", s-au formulat pe masura. Doar vreo doua-trei au sesizat ca baza intrebarii e falsa.

Dumnezeu este Tatal nostru. A te mantui inseamna a deveni fiu al lui Dumnezeu. Daca ne uitam si la oameni, un parinte care are mai multi copii se comporta diferit cu ei, in functie de personalitatea lor, desi ii iubeste pe toti si le vrea tuturor acelasi bine. De aceea unii copii, comparand comportamentul parintelui fata de ceilalti frati ai sai, poate socoti - fals, insa - ca parintele este partinitor.

Un parinte, om fiind si supus greselii, poate gresi, insa la Dumnezeu lucrurile stau altfel: Concluzie: subiectiv, Dumnezeu pare partinitor, obiectiv - nu este!

Calea ortodoxa este calea prin care fiecare om dobandeste convingerea intima si lucratoare ca este fiu al lui Dumnezeu. Daca nu o dobandeste, chiar botezat fiind, nici botezul nu-l poate sili sa devina fiu al lui Dumnezeu. Religiile sunt cai de a constientiza ca suntem fii ai lui Dumnezeu, unele mai compatibile, altele mai putin compatibile cu felul propriu de a fi al lui Dumnezeu. Noi socotim ca ortodoxia este cea mai apropiata cale accesibila omului de a-l cunoaste pe Dumnezeu si de a-i deveni fii, intrucat Insusi Fiul Sau a marturisit despre Dumnezeu, atat cat este posibil omului aflat in trup sa primeasca. A nu te mantui, ortodox sau neortodox fiind, inseamna a accepta, eventual, la modul intelectual, ca exista un Dumnezeu, dar a nu deveni capabil sa fii fii, sa il accepti ca Tata. De aceea moralitatea atee nu mantuieste.

Pentru toate intrebarile tale, schimba baza de referinta si incearca sa fundamentezi intrebarea pe faptul ca Dumnezeu este, in mod esential, Iubire, un Tata care isi ajura fiecare copil sa ii devina copil.

Exista un comentariu extraordinar la parabola fiului lui Dumnezeu, pe care insa nu il am la indemana, in care se remarca exact modul in care ne raportam noi, oamenii, la Dumnezeu, in functie de situatia in care ne aflam:
- fiu care si-a insusit averea si o cheltuie
- fiu care realizeaza desertaciunea averii
- fiu care se intoarcea acasa, dar inca juridic raportandu-se la Dumnezeu, gandind sa-i ceara sa-l primeasca sluga, intrucat isi pierduse "dreptul" de fiu
- fiu intrat in casa Tatalui, cunoscand adica iubirea neconditionata a Tatalui fata de copiii sai
- fiul mai mare, corect, dar tot cu o raportare juridica la Tatal, incapabil sa cunoasca deplin ce fel de Tata are - a carui alegere de a intra sau nu in casa Tatalui ramane deschisa in parabola biblica.

2. Parintele Staniloae afirma, in Teologia Dogmatica, vol. I, un lucru care m-a marcat. Nu-l retin ca citat, dar ideea este ca o persoana necredinciosa nu este capabila de a primi rational - in sens de intelectual - nici un raspuns din cele care i se dau, pana cand duhul sau nu va intalni, intr-o persoana credincioasa, credinta ca o putere lucratoare mai presus de fire.
Bogdan, am verificat acest lucru. Poti sa pui oricate intrebari vrei si sa ti se ofere cele mai destepte raspunsuri. Chiar si un sfant daca ti-ar raspunde pe forum e zadarnic. Pana nu vei intalni puterea credintei lucratoare, intr-o persoana oarecare, intelectul ramane blocat in rationamente discursive.
De abia dupa aceea ti se schimba baza de referinta si ratiunea accepta raspunsurile, intrucat credinta este (supra)rationala, nu irationala.

Fani71 21.06.2009 17:41:25

Citat:

În prealabil postat de bogdan268 (Post 146910)
@Orthodoxia.i.thanatos
Ai dreptate că nu are niciun rost să extindem această discuție aici. Ar însemna să fim destul de off-topic.
Drept urmare, voi trece la următoarea întrebare.

A douăsprezece întrebare.

Din ce motiv lui Augustin i se spune Fericitul Augustin, iar pe tărâmuri românești se vorbește despre Prea Fericitul Teoctist, Daniel ? Induce acest lucru o diferențiere în gradul de fericire, în sensul că unul era mai fericit decât celălalt ?

I se spune fericitul Augustin in loc sa i se spuna sfant, ca la toti sfintii, pentru ca desi este recunoscut ca sfant nu este asa de cinstit ca in occident, pentru ca a spus si niste lucruri care au fost la baza unor erori ulterioare. (In ortodxie nu se face in rest diferenta de 'grad de sfintenie' ca la catolici, sfant vs fericit, asta e singura exceptie dupa cate stiu eu).
'Prea fericitul' cutare este pur si simplu o formula cum ar fi in lume 'majestate pentru rugi, nu are legatura nici cu fericirea nici cu sfintenia acelei persoane. In alte limbi li se spune sanctitate, sau excelenta sau mai stiu eu cum.. Nu stiu de ce la romani s-a ales 'preafericitul'.

bogdan268 22.06.2009 21:36:10

Cam acestea au fost întrebările mele.
Vă mulțumesc tuturor pentru răspunsuri.

sherlock_holmes 23.06.2009 12:22:30

Citat:

În prealabil postat de bogdan268 (Post 147316)
Cam acestea au fost întrebările mele.
Vă mulțumesc tuturor pentru răspunsuri.

Si acum la treaba Bogdane....fara filioque de acum incolo,ca nu se poate asa ceva,....Biserica este si in iad,si pe pamint,si in Imparatia Cerurilor iar cu "miinile" ei cuprinde intreg universul,istoria si vremurile...asa ca nu poate fi un om muritor si mic punctuletz in spatiu ...Capul ei.

Fani71 23.06.2009 15:44:43

Citat:

În prealabil postat de sherlock_holmes (Post 147437)
Si acum la treaba Bogdane....fara filioque de acum incolo,ca nu se poate asa ceva,....Biserica este si in iad,si pe pamint,si in Imparatia Cerurilor iar cu "miinile" ei cuprinde intreg universul,istoria si vremurile...asa ca nu poate fi un om muritor si mic punctuletz in spatiu ...Capul ei.

Totusi, o precizare: nici catolicii nu spun ca papa e capul bisericii, ci ca e 'locum tenens' al lui Hristos.

sherlock_holmes 23.06.2009 20:03:30

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 147501)
Totusi, o precizare: nici catolicii nu spun ca papa e capul bisericii, ci ca e 'locum tenens' al lui Hristos.

Ai mai fani,iar folosesti expresii ecu...ca sa nu mai inteleg nimic.

Adica catolicii nu cred ca in papa traieste Iisus Hristos Dumnezeu ?...si nici in credinciosi ?...ca sta doar in Calea Lactee si atit ?

Stii ce credem noi...citi in Hristos v-ati botezat,in Hristos v-ati si imbracat!

sau ce spune Sfintul Apostol Pavel...nu eu mai traiesc,ci Hristos traieste in mine...adica aici pe pamint,evident.

sau atitea cuvinte sfinte din Scripturi prin care Dumnezeu ne incredinteaza ca traieste cu noi pe pamint,pina la implinirea vremurilor....cu noi si in noi.

sau in Sfinta Euharistie,nu il avem pe Dumnezeu ?
......

15.De Mă iubiți, păziți poruncile Mele.
16. Și Eu voi ruga pe Tatăl și alt Mângâietor vă va da vouă ca să fie cu voi în veac
....
23.Iisus a răspuns și i-a zis: Dacă Mă iubește cineva, va păzi cuvântul Meu, și Tatăl Meu îl va iubi, și vom veni la el și vom face locaș la el.

Sfânta Evanghelie după Ioan ,cap 14
....

Papa e loctiitor de Dumnezeu iar sfintii ortodocsi,in sensul celor de mai sus,sint purtatori de Dumnezeu....uriasa diferenta....dupa parerea mea.

Fani71 24.06.2009 01:06:28

Citat:

În prealabil postat de sherlock_holmes (Post 147596)
Ai mai fani,iar folosesti expresii ecu...ca sa nu mai inteleg nimic.

Hai Sherlock, mai lasa castravetele cu ecu... :-) (cred ca stii bancul cu elevul care nu invatase decat castravetele la examenul de biologie si orice il intreba, el ajungea tot la castravete.. Acum, nu vreau sa zic ca tu nu stii altceva, departe de mine, sa nu ma intelegi gresit!! Dar sa mai lasam ecu.. cand nu e nevoie neaparat)

Deci, e o expresie catolica, inseamna cel care ii tine locul (lui Hristos).
Si nu am aparat teologia papala catolica. Am precizat numai, pentru ca e o greseala care se face adeseori. Daca ii criticam, macar sa stim ce cred ei de fapt.

Citat:

Adica catolicii nu cred ca in papa traieste Iisus Hristos Dumnezeu ?...si nici in credinciosi ?...ca sta doar in Calea Lactee si atit ?

Nu, din cate stiu eu, ei nu cred ca Hristos 'traieste' in papa, ci doar ca acesta este 'vicarul' Lui, ii tine locul pe pamant.
Si bineinteles, ei cred ca si noi ca Hristos este intru noi, prin euharistie.

Citat:

Stii ce credem noi...citi in Hristos v-ati botezat,in Hristos v-ati si imbracat!

sau ce spune Sfintul Apostol Pavel...nu eu mai traiesc,ci Hristos traieste in mine...adica aici pe pamint,evident.
sau atitea cuvinte sfinte din Scripturi prin care Dumnezeu ne incredinteaza ca traieste cu noi pe pamint,pina la implinirea vremurilor....cu noi si in noi.

sau in Sfinta Euharistie,nu il avem pe Dumnezeu ?
......

15.De Mă iubiți, păziți poruncile Mele.
16. Și Eu voi ruga pe Tatăl și alt Mângâietor vă va da vouă ca să fie cu voi în veac
....
23.Iisus a răspuns și i-a zis: Dacă Mă iubește cineva, va păzi cuvântul Meu, și Tatăl Meu îl va iubi, și vom veni la el și vom face locaș la el.

Sfânta Evanghelie după Ioan ,cap 14
....

Asta cred si ei.

Citat:

Papa e loctiitor de Dumnezeu iar sfintii ortodocsi,in sensul celor de mai sus,sint purtatori de Dumnezeu....uriasa diferenta....dupa parerea mea.

Sigur, dar nici la catolici nu se spune ca papa ar fi mai presus ca sfintii.

Sigur, este gresit sa spunem ca papa este unicul vicar al lui Hristos. La noi se spune ca fiecare episcop il reprezinta pe Hristos. Nu ca ar fi chiar vicarul sau loctiitorul Lui, dar intr-un fel il reprezinta, deci pe undeva pe aproape. Ce e gresit este sa spui ca exista un fel de superepiscop care il reprezinta mai cu mot ca ceilalti. Asta e problema cu papalitatea.
Mai e si problema cu infailibilitatea, dar aia e doar cand vorbeste ex catedra si asta nu s-a intamplat decat de doua ori de cand a fost proclamata.
Totusi, ramane faptul ca daca spune papa 'ase!', apoi ase o fost (ca in bancul cu Ceausescu descris de ardeleanul care se intoarce de la congres), chira daca nu vorbeste ex catedra, in practica.

sherlock_holmes 24.06.2009 02:15:07

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 147699)

Nu, din cate stiu eu, ei nu cred ca Hristos 'traieste' in papa, ci doar ca acesta este 'vicarul' Lui, ii tine locul pe pamant.

Si bineinteles, ei cred ca si noi ca Hristos este intru noi, prin euharistie.

N-am stiut ca la catolici doar papa nu se impartaseste...poate de aceea e infailibil.

PS.cu ecu ai dreptate,trebuie sa va mai las si pe voi sa respirati...sa nu va am pe constiinta...ce parere ai de rugaciunile cu....

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:31:01.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.