Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   dragostea (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6628)

Fani71 13.07.2009 01:33:38

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 152662)
Intr-adevar nu ai zis erotism, ci dragoste erotica...si erosul transfigurat prin cununie.

Exact.
Erotism nu este acelasi lucru cu eros si dragoste erotica (vorbeam despre diversele sensuri ale cuvantului dragoste si echivalentele lui in greaca acolo)
Erotism contine acel -ism care ii da aici un sens negativ, de ceva inchis in sine, individualist. Exact ce nu este dragostea trupeasca adevarata.
Tot asa cum noi nu credem in orodoxism ci in ortodoxie. De aia propuneam eu in alta parte termenul de ecumenie in loc de ecumenism..
Nici o grija, ca nu va propun aici erotia :-))

Anca-Miha 13.07.2009 01:36:59

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 152656)
Nu ca as fi eu asa experimentata, ca uite, si anna21 si anca sunt casatorite si mai demult decat mine, dar eu nu vad nici o problema cu dragostea trupeasca in rai, daca nu ar fi avut loc caderea tare frumos si simplu ar fi fost, nu complicat ca acuma.. Ar fi fost asa cum doar intrezarim noi acuma prin dragostea noastra.

Intrebarea care se pune este: oare ceea ce vrei tu si ce vreau si eu si toti oamenii este si vointa lui Dumnezeu? Ca tu nu ai nici o problema cu dragostea trupeasca in rai este irelevant, caci noi ne-am obisnuit sa o vedem peste tot: la TV, in filme, oriunde. Dar intrebarea e ce zice Dumnezeu; si eu cred ca zice:NU!
Regret ca trebuie sa spun acest lucru, dar dragostea trupeasca in rai mi se pare o idee draceasca.

Fani71 13.07.2009 01:40:02

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 152667)
Intrebarea care se pune este: oare ceea ce vrei tu si ce vreau si eu si toti oamenii este si vointa lui Dumnezeu? Ca tu nu ai nici o problema cu dragostea trupeasca in rai este irelevant, caci noi ne-am obisnuit sa o vedem peste tot: la TV, in filme, oriunde. Dar intrebarea e ce zice Dumnezeu; si eu cred ca zice:NU!

Sigur, este vorba de ce vrea Dumnezeu, iar mie mi se pare ca sexul ieftin pe care il vedem noi la TV nu este acelasi lucru cu dragostea trupeasca asa cum era ea de la Dumnezeu, si nici cu dragostea trupeacsa a unui cuplu casatorit crestin care se iubeste si se respecta.
Ma mir de tine, care esti casatorita, sa opui un semn de egalitate intre ele.
Oricum, nu stim cum ar fi fost, de vreme ce a avuit loc caderea, din PACATE.

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 152667)
Regret ca trebuie sa spun acest lucru, dar dragostea trupeasca in rai mi se pare o idee draceasca.

Ca ti se pare tie draceasca este irelevant... Important este ce zice Dumnezeu. ;-)

Anna 13.07.2009 01:43:07

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 152669)
Ca ti se pare tie draceasca este irelevant... Important este ce zice Dumnezeu. ;-)

hahahahhaha, vai, cand o sa ajungem sa stim totusi ce zice Dumnezeu in privinta asta?

Anca-Miha 13.07.2009 01:43:16

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 152669)
Sigur, este vorba de ce vrea Dumnezeu, iar mie mi se pare ca sexul ieftin pe care il vedem noi la TV nu este acelasi lucru cu dragostea trupeasca asa cum era ea de la Dumnezeu, si nici cu dragostea trupeacsa a unui cuplu casatorit crestin care se iubeste si se respecta.
Ma mir de tine, care esti casatorita, sa opui un semn de egalitate intre ele.
Oricum, nu stim cum ar fi fost, de vreme ce a avuit loc caderea, din PACATE.

Iar eu ma mir de tine, ca teolog, ca poti vedea sexul ca avand locul lui in rai.
Sexul e sex, ieftin sau scump.

Anca-Miha 13.07.2009 01:46:49

Citat:

În prealabil postat de Anna (Post 152671)
hahahahhaha, vai, cand o sa ajungem sa stim totusi ce zice Dumnezeu in privinta asta?

Da, s-ar putea sa fie trist cand vom afla adevarul...

Anna 13.07.2009 01:49:42

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 152673)
Da, s-ar putea sa fie trist cand vom afla adevarul...

Ce????????? Eu nu cred ca adevarul relevat de Dumnezeu ar putea sa fie trist. Adevarul nostru e trist de te dai cu capul de pereti, ceea ce vine de la Dumnezeu e minunat, atat de minunat ca de am afla totul acum am face atac de cord si atac cerebral in acelasi timp de emotie :)) De aceea are rabdare cu noi, sa facem pasi mici, ca altfel am lua-o razna, minunatiile lui Dumnezeu ne-ar strivi pentru ca nu avem taria sa le acceptam...

Anca-Miha 13.07.2009 01:54:06

Tocmai! Dar adevarul lui Dumnezeu si adevarul nostru, in care credem unii, nu concorda. Asta am vrut sa spun. Sa nu asteptam ceva si sa ne trezim cu altceva...
Tristetea va veni din faptul ca nu vom avea acces la rai... ceea ce e f probabil.

mihailt 13.07.2009 01:54:36

Dragoste - a te gandi afectuos la altcineva.
Asa spus putin ca dragostea e o taina fara sfarsit.

Anna 13.07.2009 01:56:32

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 152680)
Tocmai! Dar adevarul lui Dumnezeu si adevarul nostru, in care credem unii, nu concorda. Asta am vrut sa spun. Sa nu asteptam ceva si sa ne trezim cu altceva...
Tristetea va veni din faptul ca nu vom avea acces la rai... ceea ce e f probabil.

Ancaaaaaaaaa, cum sa nu avem acces la rai? Toti avem acces la rai, noi nu vrem sa intram! Toti teologii stiu ca de fapt oamenii din iad nu vor sa iasa de acolo, de aia sunt acolo, nu pentru ca n-au acces in rai. Si de ar avea 10 usi spre rai tot n-ar vrea sa mearga...

Anna 13.07.2009 02:00:53

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 152672)
Sexul e sex, ieftin sau scump.

Daca m-ar convinge cineva ca sexul in casatorie nu poate fi facut intru IUBIRE nu m-as mai casatori niciodata...
Iar daca totusi se poate face intru IUBIRE, ce mai poate avea necurat? Unde e iubirea mai e loc de necuratie?

cristinamaria 13.07.2009 02:14:12

@Hatyran: gresesti, si eu am experienta (vasta) in relatii cu publicul, am incercat sa vad lumea si prin ochii altora, si tot nu pot spune ca experienta ta e reprezentativa. faptul ca exista si problema materialului, indiscutabil, ea a existat de cand lumea, de pe vremea cand casatoriile se negociau (In anumite culturi asa se face si acum), in vremurile in care baza casatoriei o reprezenta averea familiei rezultate prin unirea celor 2, celelalte aspecte venind dupa casatorie. Cred chiar ca in zilele noastre, oamenii se casatoresc mult mai adesea din motive ne-materiale decat o faceau in vechime. Nu stiu in ce masura asta e un lucru bun insa, daca ma gandesc si la rata divorturilor.

Anca-Miha 13.07.2009 02:16:07

Citat:

În prealabil postat de Anna (Post 152682)
Ancaaaaaaaaa, cum sa nu avem acces la rai? Toti avem acces la rai, noi nu vrem sa intram! Toti teologii stiu ca de fapt oamenii din iad nu vor sa iasa de acolo, de aia sunt acolo, nu pentru ca n-au acces in rai. Si de ar avea 10 usi spre rai tot n-ar vrea sa mearga...

Fara virtuti, Anna, sa avem acces la rai? Ai uitat de vamile vazduhului, care te purica de toata pacatele, ca nici unul sa nu intre in rai?!?
Ce spunea Pr. Paisie Olaru: greu se intra in rai!
De ce sfintii nu stiu inainte de moarte daca se vor mantui, ca doar ei fac mai multe fapte placute lui Dumnezeu ca noi, si tot nu indraznesc sa afirme ca se mantuiesc, ci isi aduc aminte de toate pacatele lor.
La fel si eu... regret ca nu am stiut mai multe din tinerete. Macar voi, care sunteti tineri sa nu va pierdeti timpul in ce nu e folositor, chiar daca e placut: desertaciune a desertaciunilor si toate se platesc. Bine ar fi sa ne mantuim cu totii!

cristinamaria 13.07.2009 02:19:51

@Anca_Miha: cred ca obiectia ta cu privire la dragostea fizica inainte de caderea in pacat nu e integral justificata. Inteleg ca tu "simti" ca nu s-ar potrivi, si in adevar nu avem de unde sti cu certitudine cum ar fi fost si daca ar fi fost, indiferent daca ar fi avut sau nu timp adam si eva.

Argumente in favoarea acestui act ar fi totusi cateva. Constitutia anatomica si fiziologica a celor 2 proaspat creati ar fi unul dintre argumente, pe criteriul ca Dumnezeu nu ar fi "proiectat" creatiilor sale organe pe care acestia nu ar fi avut la ce a le foloseasca. Un alt argument ar fi celebrul "Cresteti si va inmultiti" cu accent pe "va inmultiti" unde nu prea vad cum altfel s-ar putea interpretadecat sa va inmultiti numeric, prin urmasi, caci omul nu avea alta posibilitate de a se inmulti, nefiind capabil si el la randul sau de creatia lui Dumnezeu, caci atunci ar fi fost identic cu Dumnezeu. Un alt argument ar fi ca omul este inzestrat cu capacitatea de iubire, si nu numai cu capacitatea, iar iubirea este creatoare, cuma fost si este si iubirea lui Dumnezeu care ne-a creat din iubire, si ce altceva ar fi putut crea omul decat urmasi, din iubire?

Eu cam asa vad.

Anna 13.07.2009 02:21:43

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 152691)
Fara virtuti, Anna, sa avem acces la rai? Ai uitat de vamile vazduhului, care te purica de toata pacatele, ca nici unul sa nu intre in rai?!?
Ce spunea Pr. Paisie Olaru: greu se intra in rai!
De ce sfintii nu stiu inainte de moarte daca se vor mantui, ca doar ei fac mai multe fapte placute lui Dumnezeu ca noi, si tot nu indraznesc sa afirme ca se mantuiesc, ci isi aduc aminte de toate pacatele lor.

Tocmai, de aceea erau asa sfintii, pentru ca stiau ca nu virtutile te baga in rai, si nici ei insisi nu se curata de pacate, ci mila lui Dumnezeu. Ei nu voiau sa se increada in faptele lor, ci in Dumnezeu, dar isi plangeau pacatele. Nu uita de talharul de pe cruce, care n-a mai apucat sa-si dezvolte virtutile si a fost primul in Rai!. De aceea, si cel mai mare pacatos, cu un singur cuvant de intoarcere catre Dumnezeu si intra in Rai...

Anca-Miha 13.07.2009 02:24:10

Citat:

În prealabil postat de Anna (Post 152684)
Daca m-ar convinge cineva ca sexul in casatorie nu poate fi facut intru IUBIRE nu m-as mai casatori niciodata...
Iar daca totusi se poate face intru IUBIRE, ce mai poate avea necurat? Unde e iubirea mai e loc de necuratie?

Anna, sa stii ca iubirea "vesnica" dureaza doar un timp. Depinde de cei doi cum reusesc sa mentina un echilibru in familie, ca ea sa reapara, mai viguroasa ca prima data si sa dureze.
Despre curatie citeste aici:
http://www.scribd.com/doc/249275/Pr-...ntru-imparatie
Se merita. Lectura placuta.

anna21 13.07.2009 02:25:04

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 152665)
Exact.
Erotism nu este acelasi lucru cu eros si dragoste erotica (vorbeam despre diversele sensuri ale cuvantului dragoste si echivalentele lui in greaca acolo)
Erotism contine acel -ism care ii da aici un sens negativ, de ceva inchis in sine, individualist. Exact ce nu este dragostea trupeasca adevarata.
Tot asa cum noi nu credem in orodoxism ci in ortodoxie. De aia propuneam eu in alta parte termenul de ecumenie in loc de ecumenism..
Nici o grija, ca nu va propun aici erotia :-))

Ti-am mai spus, Fani, in NT nu apare iubirea cu sens erotic!
Termenii folositi pt a exprima iubirea au inteles precis in limba greaca si nici unul nu inseamna pasiune/erotism! (am postat cred pe alt topic).

In plus.. vezi ce spune Sf. Apostol Pavel despre iubire..

In plus, din literatura patristica, atat cat am citit.. iubirea se impleteste cu durere si cu lacrimi.. cel care-l iubeste pe celalalt, ii plange si pacatele!
Nu am gasit iubire pt. altul imbinata cu satisfactia sau altceva de aceeasi natura (ci doar iubire-durere).

Tu faci acum o noua teologie: a erotismului.

anna21 13.07.2009 02:26:10

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 152697)
Anna, sa stii ca iubirea "vesnica" dureaza doar un timp. Depinde de cei doi cum reusesc sa mentina un echilibru in familie, ca ea sa reapara, mai viguroasa ca prima data si sa dureze.

trei ani, mai precis!
conform studiilor psihologice.

Anna 13.07.2009 02:26:40

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 152697)
Despre curatie citeste aici:
http://www.scribd.com/doc/249275/Pr-...ntru-imparatie
Se merita. Lectura placuta.

Eu imi iubesc mama, tata si sora de 24 de ani. De ce sa nu-mi iubesc sotul care imi va fi mai apropiat decat ei tot asa???

Anna 13.07.2009 02:27:16

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 152701)
trei ani, mai precis!

Aia nu e iubire, e doar indragosteala

anna21 13.07.2009 02:27:53

Citat:

În prealabil postat de Anna (Post 152702)
Eu imi iubesc mama, tata si sora de 24 de ani. De ce sa nu-mi iubesc sotul care imi va fi mai apropiat decat ei tot asa???

pasiunea erotica tine 3 ani.. cauta pe situri de specialitate.

(Evident, iubirea este altceva, dar daca voi insistati cu erotismul..)

Anna 13.07.2009 02:35:31

Voi vorbiti de pasiunea erotica, eu nu...
Pacat ca doar asta vedeti in relatia dintre soti...

Anca-Miha 13.07.2009 02:39:46

Citat:

În prealabil postat de cristinamaria (Post 152693)
@Anca_Miha: cred ca obiectia ta cu privire la dragostea fizica inainte de caderea in pacat nu e integral justificata. Inteleg ca tu "simti" ca nu s-ar potrivi, si in adevar nu avem de unde sti cu certitudine cum ar fi fost si daca ar fi fost, indiferent daca ar fi avut sau nu timp adam si eva.

Argumente in favoarea acestui act ar fi totusi cateva. Constitutia anatomica si fiziologica a celor 2 proaspat creati ar fi unul dintre argumente, pe criteriul ca Dumnezeu nu ar fi "proiectat" creatiilor sale organe pe care acestia nu ar fi avut la ce a le foloseasca. Un alt argument ar fi celebrul "Cresteti si va inmultiti" cu accent pe "va inmultiti" unde nu prea vad cum altfel s-ar putea interpretadecat sa va inmultiti numeric, prin urmasi, caci omul nu avea alta posibilitate de a se inmulti, nefiind capabil si el la randul sau de creatia lui Dumnezeu, caci atunci ar fi fost identic cu Dumnezeu. Un alt argument ar fi ca omul este inzestrat cu capacitatea de iubire, si nu numai cu capacitatea, iar iubirea este creatoare, cuma fost si este si iubirea lui Dumnezeu care ne-a creat din iubire, si ce altceva ar fi putut crea omul decat urmasi, din iubire?

Eu cam asa vad.

Dar Fecioara Maria? Iata ca se poate si altfel... Inmultirea astfel trebuia sa se faca; dar din cauza pacatului adamic procedam acum altfel.

Anna 13.07.2009 02:46:00

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 152710)
Dar Fecioara Maria? Iata ca se poate si altfel... Inmultirea astfel trebuia sa se faca; dar din cauza pacatului adamic procedam acum altfel.

Vai saracii barbati :)) N-ar mai exista tati atunci...Pentru ca Fecioara Maria a nascut fara de barbat, chiar deloc. Hristos a trebuit sa se nasca asa, pentru ca El este nascut, iar nu facut.
Daca noi ne-am naste asa n-am mai fi parte din mama si parte din tata...Nici unul nu si-ar pune contributia...Bine, atata ca femeia ar purta copilul in pantece, dar in rest deloc nu si-ar aduce contributia la creatie, si tocmai asta e minunea, sa poti participa la "procreeatie"

anna21 13.07.2009 02:46:12

Sf. Ioan Damaschin

Cei trupesti si cei iubitori de placeri blameaza fecioria si aduc drept marturie urmatorul text: “Blestemat este cel care nu ridica samanta in Israel” (Deuteronomul XXV, 9.). Dar noi avand incredere in Dumnezeu Cuvantul, care s-a intrupat din Fecioara, spunem ca fecioria este de la inceput si ca dintru inceput a fost sadita in firea oamenilor. Omul a fost plasmuit din pamant virgin. Din Adam numai a fost facuta Eva. In paradis domnea fecioria. Dumnezeiasca Scriptura spune ca atat Adam cat si Eva erau goi si nu se rusinau (Facerea II, 25.). Cand insa au calcat porunca, au cunoscut ca erau goi si, rusinandu-se, si-au cusut lor invelitori. Si dupa calcarea poruncii, cand au auzit: “Pamant esti si in pamant te vei intoarce”( Facerea III, 19.), cand prin calcarea poruncii a intrat moartea in lume, atunci “a cunoscut Adam pe Eva, femeia Lui, si a zamislit si a nascut”( Facerea IV, 1.). Pentru aceea a fost infiintata casatoria, ca sa nu se distruga si sa se desfiinteze, din pricina mortii, neamul omenesc, pentru ca, prin nasterea de copii, avea sa se mantuiasca neamul omenesc.

Poate ca cei care au facut obiectia de mai sus vor intreba: ce vor sa spuna cuvintele: “Barbat si femeie” (Facerea I, 27.) si cuvintele: “Cresteti si va inmultiti” (Facerea I, 28.). La acestea vom spune: cuvintele “Cresteti si va inmultiti” nu indica numaidecat inmultirea oamenilor prin impreunarea conjugala. Dumnezeu putea sa faca sa se inmulteasca neamul omenesc si in alt chip daca ar fi pazit pana la sfarsit necalcata porunca. Dar Dumnezeu, prin prestiinta Sa, cel care stie pe toate inainte de nasterea lor, stiind ca au sa calce porunca si au sa fie condamnati la moarte, anticipand aceasta, a facut barbatul si femeia si a poruncit sa creasca si sa se inmulteasca.

mihailt 13.07.2009 04:00:53

Fecioria e pentru cei care traiesc in celibat si pentru monahi.
Sfantul Ioan Damaschinul se refera acolo la cei care traiesc ca celibatari adica necasatoriti si la monahi privitor la feciorie.

Canonic daca sotia vrea sa traiasca in feciorie si sotul nu e de acord sotia trebuie sa accepte voia sotului.
La fel si invers daca sotul doreste sa traiasca in feciorie si sotia nu sotul trebuie sa se supuna sotiei in aceasta.
Asa zic Sfintele Canoane.
Daca ambii se invoiesc la a trai in feciorie atunci e voie.
In cununie sotia e stapana din acest punct de vedere pe trupul sotului si sotul pe trupul sotiei precum arata Sfantul Apostol Pavel.
Sfintele Canoane nu gresesc si urmarea lor duce la Mantuire.

hatryan 13.07.2009 04:06:26

Citat:

În prealabil postat de Anna (Post 152707)

poate nu... dar este un llucru foarte important... care da roade relatiei si care aduce fericire de multe ori...

hatryan 13.07.2009 04:09:42

Citat:

Hristos a fost 1... nu putem fi toti ca El

Ridicol mi se pare... ce ar mai fi?!? nici nu vreau sa ma gandesc...

anna21 13.07.2009 04:13:27

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 152721)
Fecioria e pentru cei care traiesc in celibat si pentru monahi.
Sfantul Ioan Damaschinul se refera acolo la cei care traiesc ca celibatari adica necasatoriti si la monahi privitor la feciorie.

Canonic daca sotia vrea sa traiasca in feciorie si sotul nu e de acord sotia trebuie sa accepte voia sotului.
La fel si invers daca sotul doreste sa traiasca in feciorie si sotia nu sotul trebuie sa se supuna sotiei in aceasta.
Asa zic Sfintele Canoane.
Daca ambii se invoiesc la a trai in feciorie atunci e voie.
In cununie sotia e stapana din acest punct de vedere pe trupul sotului si sotul pe trupul sotiei precum arata Sfantul Apostol Pavel.
Sfintele Canoane nu gresesc si urmarea lor duce la Mantuire.

De acord. :)

(Dar mesajul meu anterior era un raspuns pentru Fani care spunea ca dragostea erotica ar fi putut avea loc in rai. Nu a sustinut nimeni ca nu te mantuiesti in viata de familie.. discutia este despre altceva).

anna21 13.07.2009 04:17:40

Chiar nu inteleg obsesia aceasta pt erotism care apare pe toate topicurile!

anna21 13.07.2009 04:20:06

Un articol frumos despre iubire (si alte lucruri):
http://www.razbointrucuvant.ro/2008/...-este-plansul/

hatryan 13.07.2009 04:33:07

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 152725)
Chiar nu inteleg obsesia aceasta pt erotism care apare pe toate topicurile!

cum adica obsesie? din experienta vorbind... dragostea este si va fi,dar trebuie mentinuta vie,si prin erotism se face mai usor... plus ca de multe ori erotismul aduce dragostea...
plus ca prin asta poate ne gasim perechea...prin atractia fizica... sa intamplat de multe ori!

e o parere!

mihailt 13.07.2009 04:43:30

In Paradis nu exista unirea sexuala (actul sexual) intre barbat si femeie.
Dar dragoste erotica intre dansii exista - asa zice parintele Staniloae ca dragostea erotica intre Adam si Eva exista si era o simpla imbratisare.
Fara act sexual.
Acum probabil sunt destui soti care se iubesc foarte mult si nu au relatii sexuale.Si se iubesc asa la varste inaintate.
Asta nu e dragoste erotica?Ca e mai puternica ca cea de mama,tata,sora,frate.
Nu vedeti cat de mult il iubea Eva pe Adam ca ii da si lui sa manance din mar?
Vedeti asa a salvat Dumnezeu omul de la cadere prin lucrarea acestei dragoste ca Eva nu doreste ceea ce ii ofera Satana numai pentru ea si ii ofera si lui Adam.Aci se pare esueaza planul Satanei prin lucrarea lui Dumnezeu.

Conceptia conform careia existau acte sexuale intre Adam si Eva in Rai e luata de la bogomili.

Fani71 13.07.2009 11:21:31

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 152701)
trei ani, mai precis!

Anna21, sa stii ca incep sa ma intristeze observatiile tale oarecum cinice despre dragoste, zau asa. Gandeste-te ca sunt pe aici oameni care nu sunt inca casatoriti, ce exemplu le dai?

Aia cu trei ani e valabila poate pentru iubirea-pasiune, iubirea-indragostire, nu pe cea bazata pe respect, tolenarnat, intelegere, jertfa reciproca, rugaciune, in Hristos, mai ales. Dragostea adevarata trebuie construita, trebuie lucrat la ea in continuu, si atunci devine ca vinul, mai bun la batranete.
Eu cunosc cupluri care au stat impreuna 50 de ani si isi spun vorbe tandre, se poarta unul cu altul cu iubire, spun ca Dumnezeu i-a binecuvantat cu sotul sau sotia lor. Am multe exemple din astea in jur, cateva in familie.
Sa nu ne facem exemplele negative model, ci pe cele pozitive. Aste este dupa parerea meza o atitudine crestina.
Auzi, Anna? (cealalta) Vezi ce scrie si cristina2012 ;-)

Fani71 13.07.2009 11:22:59

Citat:

În prealabil postat de Anna (Post 152707)

Exact, anna, eu nu voresc de erotism ci poate de eros (dedi nu eu am introdus termenukl asta prima), mai exact de dragostea conjugala. Nu stiu de ce Anca ci Anna21 tot vorbesc de erotism.

Fani71 13.07.2009 11:27:22

Citat:

Aici, anca, hai sa iti dau SI dreptate, de altfel am mai spus: probabil fara cadere unirea dintre soti ar fi fost altfel, nu ca acum, i-ar fi lipsit adpectul de preponderenta a animalicului. Atentie, am zis preponderenta, primul loc acordat, pentru ca nu animalicul este periculos in sex, ci faptul ca nu conduce duhul, ci trupul. In rai, conducea intotdeauna duhul peste trup (animalic), deci si sexualitatea ar fi fost altfel. Cum nu stim, exista diverse speculatii dar nu au fost dogmatizate (nu s-a hotarat la nici un sinod) deci avem voie daca vrem sa speculam in continuare.
Cum zice Anna, ecioara Maria a zamislit oricum fara barbat, este un exemplu unic.

Fani71 13.07.2009 11:29:18

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 152716)
Cei trupesti si cei iubitori de placeri blameaza fecioria si aduc drept marturie urmatorul text: “Blestemat este cel care nu ridica samanta in Israel” (Deuteronomul XXV, 9.). Dar noi avand incredere in Dumnezeu Cuvantul, care s-a intrupat din Fecioara, spunem ca fecioria este de la inceput si ca dintru inceput a fost sadita in firea oamenilor. Omul a fost plasmuit din pamant virgin. Din Adam numai a fost facuta Eva. In paradis domnea fecioria. Dumnezeiasca Scriptura spune ca atat Adam cat si Eva erau goi si nu se rusinau (Facerea II, 25.). Cand insa au calcat porunca, au cunoscut ca erau goi si, rusinandu-se, si-au cusut lor invelitori. Si dupa calcarea poruncii, cand au auzit: “Pamant esti si in pamant te vei intoarce”( Facerea III, 19.), cand prin calcarea poruncii a intrat moartea in lume, atunci “a cunoscut Adam pe Eva, femeia Lui, si a zamislit si a nascut”( Facerea IV, 1.). Pentru aceea a fost infiintata casatoria, ca sa nu se distruga si sa se desfiinteze, din pricina mortii, neamul omenesc, pentru ca, prin nasterea de copii, avea sa se mantuiasca neamul omenesc.

Poate ca cei care au facut obiectia de mai sus vor intreba: ce vor sa spuna cuvintele: “Barbat si femeie” (Facerea I, 27.) si cuvintele: “Cresteti si va inmultiti” (Facerea I, 28.). La acestea vom spune: cuvintele “Cresteti si va inmultiti” nu indica numaidecat inmultirea oamenilor prin impreunarea conjugala. Dumnezeu putea sa faca sa se inmulteasca neamul omenesc si in alt chip daca ar fi pazit pana la sfarsit necalcata porunca. Dar Dumnezeu, prin prestiinta Sa, cel care stie pe toate inainte de nasterea lor, stiind ca au sa calce porunca si au sa fie condamnati la moarte, anticipand aceasta, a facut barbatul si femeia si a poruncit sa creasca si sa se inmulteasca.

Da, este una dintre teoriile de care ziceam.
Exista si altele, o sa le dau cand o sa apuc, acu trebuie sa plec.

Fani71 13.07.2009 15:03:22

citat

Despre casatorie vs monahism

Sfântul Ioan Gură de Aur:
“soții desăvârșiți nu sunt cu nimic mai prejos decât călugării, ei pot să dea dovadă de virtuți mai mari decât cele monastice”(PG LXII, 147; LI, 209).

anna21 13.07.2009 15:04:53

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 152890)
Despre casatorie vs monahism

Sfântul Ioan Gură de Aur:
“soții desăvârșiți nu sunt cu nimic mai prejos decât călugării, ei pot să dea dovadă de virtuți mai mari decât cele monastice”(PG LXII, 147; LI, 209).

Deviezi discutia!
(eu nu am afirmat contrariul! discutia este despre dragostea erotica - pregustare a raiului!)

Fani71 13.07.2009 15:11:54

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 152892)
Deviezi discutia!
(eu nu am afirmat contrariul! discutia este despre dragostea erotica - pregustare a raiului!)

Nu deviez, revin la ceva ce a spus mai sus altcineva, sau oare era pe alt topic?
Dar si Anca a zis lucruri asemanatoare aici.
Discutia cu pregustarea raiului era parca mai mult pe 'distractia', sau le incurc eu acuma?
Oricum, sunt pe cale de a cauta texte, nu ar trebui acum sa ma mai lungesc.

Ora este GMT +3. Ora este acum 09:17:01.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.