![]() |
Citat:
Erotism nu este acelasi lucru cu eros si dragoste erotica (vorbeam despre diversele sensuri ale cuvantului dragoste si echivalentele lui in greaca acolo) Erotism contine acel -ism care ii da aici un sens negativ, de ceva inchis in sine, individualist. Exact ce nu este dragostea trupeasca adevarata. Tot asa cum noi nu credem in orodoxism ci in ortodoxie. De aia propuneam eu in alta parte termenul de ecumenie in loc de ecumenism.. Nici o grija, ca nu va propun aici erotia :-)) |
Citat:
Regret ca trebuie sa spun acest lucru, dar dragostea trupeasca in rai mi se pare o idee draceasca. |
Citat:
Ma mir de tine, care esti casatorita, sa opui un semn de egalitate intre ele. Oricum, nu stim cum ar fi fost, de vreme ce a avuit loc caderea, din PACATE. Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Sexul e sex, ieftin sau scump. |
Citat:
|
Citat:
|
Tocmai! Dar adevarul lui Dumnezeu si adevarul nostru, in care credem unii, nu concorda. Asta am vrut sa spun. Sa nu asteptam ceva si sa ne trezim cu altceva...
Tristetea va veni din faptul ca nu vom avea acces la rai... ceea ce e f probabil. |
Dragoste - a te gandi afectuos la altcineva.
Asa spus putin ca dragostea e o taina fara sfarsit. |
Citat:
|
Citat:
Iar daca totusi se poate face intru IUBIRE, ce mai poate avea necurat? Unde e iubirea mai e loc de necuratie? |
@Hatyran: gresesti, si eu am experienta (vasta) in relatii cu publicul, am incercat sa vad lumea si prin ochii altora, si tot nu pot spune ca experienta ta e reprezentativa. faptul ca exista si problema materialului, indiscutabil, ea a existat de cand lumea, de pe vremea cand casatoriile se negociau (In anumite culturi asa se face si acum), in vremurile in care baza casatoriei o reprezenta averea familiei rezultate prin unirea celor 2, celelalte aspecte venind dupa casatorie. Cred chiar ca in zilele noastre, oamenii se casatoresc mult mai adesea din motive ne-materiale decat o faceau in vechime. Nu stiu in ce masura asta e un lucru bun insa, daca ma gandesc si la rata divorturilor.
|
Citat:
Ce spunea Pr. Paisie Olaru: greu se intra in rai! De ce sfintii nu stiu inainte de moarte daca se vor mantui, ca doar ei fac mai multe fapte placute lui Dumnezeu ca noi, si tot nu indraznesc sa afirme ca se mantuiesc, ci isi aduc aminte de toate pacatele lor. La fel si eu... regret ca nu am stiut mai multe din tinerete. Macar voi, care sunteti tineri sa nu va pierdeti timpul in ce nu e folositor, chiar daca e placut: desertaciune a desertaciunilor si toate se platesc. Bine ar fi sa ne mantuim cu totii! |
@Anca_Miha: cred ca obiectia ta cu privire la dragostea fizica inainte de caderea in pacat nu e integral justificata. Inteleg ca tu "simti" ca nu s-ar potrivi, si in adevar nu avem de unde sti cu certitudine cum ar fi fost si daca ar fi fost, indiferent daca ar fi avut sau nu timp adam si eva.
Argumente in favoarea acestui act ar fi totusi cateva. Constitutia anatomica si fiziologica a celor 2 proaspat creati ar fi unul dintre argumente, pe criteriul ca Dumnezeu nu ar fi "proiectat" creatiilor sale organe pe care acestia nu ar fi avut la ce a le foloseasca. Un alt argument ar fi celebrul "Cresteti si va inmultiti" cu accent pe "va inmultiti" unde nu prea vad cum altfel s-ar putea interpretadecat sa va inmultiti numeric, prin urmasi, caci omul nu avea alta posibilitate de a se inmulti, nefiind capabil si el la randul sau de creatia lui Dumnezeu, caci atunci ar fi fost identic cu Dumnezeu. Un alt argument ar fi ca omul este inzestrat cu capacitatea de iubire, si nu numai cu capacitatea, iar iubirea este creatoare, cuma fost si este si iubirea lui Dumnezeu care ne-a creat din iubire, si ce altceva ar fi putut crea omul decat urmasi, din iubire? Eu cam asa vad. |
Citat:
|
Citat:
Despre curatie citeste aici: http://www.scribd.com/doc/249275/Pr-...ntru-imparatie Se merita. Lectura placuta. |
Citat:
Termenii folositi pt a exprima iubirea au inteles precis in limba greaca si nici unul nu inseamna pasiune/erotism! (am postat cred pe alt topic). In plus.. vezi ce spune Sf. Apostol Pavel despre iubire.. In plus, din literatura patristica, atat cat am citit.. iubirea se impleteste cu durere si cu lacrimi.. cel care-l iubeste pe celalalt, ii plange si pacatele! Nu am gasit iubire pt. altul imbinata cu satisfactia sau altceva de aceeasi natura (ci doar iubire-durere). Tu faci acum o noua teologie: a erotismului. |
Citat:
conform studiilor psihologice. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
(Evident, iubirea este altceva, dar daca voi insistati cu erotismul..) |
Voi vorbiti de pasiunea erotica, eu nu...
Pacat ca doar asta vedeti in relatia dintre soti... |
Citat:
|
Citat:
Daca noi ne-am naste asa n-am mai fi parte din mama si parte din tata...Nici unul nu si-ar pune contributia...Bine, atata ca femeia ar purta copilul in pantece, dar in rest deloc nu si-ar aduce contributia la creatie, si tocmai asta e minunea, sa poti participa la "procreeatie" |
Sf. Ioan Damaschin
Cei trupesti si cei iubitori de placeri blameaza fecioria si aduc drept marturie urmatorul text: “Blestemat este cel care nu ridica samanta in Israel” (Deuteronomul XXV, 9.). Dar noi avand incredere in Dumnezeu Cuvantul, care s-a intrupat din Fecioara, spunem ca fecioria este de la inceput si ca dintru inceput a fost sadita in firea oamenilor. Omul a fost plasmuit din pamant virgin. Din Adam numai a fost facuta Eva. In paradis domnea fecioria. Dumnezeiasca Scriptura spune ca atat Adam cat si Eva erau goi si nu se rusinau (Facerea II, 25.). Cand insa au calcat porunca, au cunoscut ca erau goi si, rusinandu-se, si-au cusut lor invelitori. Si dupa calcarea poruncii, cand au auzit: “Pamant esti si in pamant te vei intoarce”( Facerea III, 19.), cand prin calcarea poruncii a intrat moartea in lume, atunci “a cunoscut Adam pe Eva, femeia Lui, si a zamislit si a nascut”( Facerea IV, 1.). Pentru aceea a fost infiintata casatoria, ca sa nu se distruga si sa se desfiinteze, din pricina mortii, neamul omenesc, pentru ca, prin nasterea de copii, avea sa se mantuiasca neamul omenesc.
Poate ca cei care au facut obiectia de mai sus vor intreba: ce vor sa spuna cuvintele: “Barbat si femeie” (Facerea I, 27.) si cuvintele: “Cresteti si va inmultiti” (Facerea I, 28.). La acestea vom spune: cuvintele “Cresteti si va inmultiti” nu indica numaidecat inmultirea oamenilor prin impreunarea conjugala. Dumnezeu putea sa faca sa se inmulteasca neamul omenesc si in alt chip daca ar fi pazit pana la sfarsit necalcata porunca. Dar Dumnezeu, prin prestiinta Sa, cel care stie pe toate inainte de nasterea lor, stiind ca au sa calce porunca si au sa fie condamnati la moarte, anticipand aceasta, a facut barbatul si femeia si a poruncit sa creasca si sa se inmulteasca. |
Fecioria e pentru cei care traiesc in celibat si pentru monahi.
Sfantul Ioan Damaschinul se refera acolo la cei care traiesc ca celibatari adica necasatoriti si la monahi privitor la feciorie. Canonic daca sotia vrea sa traiasca in feciorie si sotul nu e de acord sotia trebuie sa accepte voia sotului. La fel si invers daca sotul doreste sa traiasca in feciorie si sotia nu sotul trebuie sa se supuna sotiei in aceasta. Asa zic Sfintele Canoane. Daca ambii se invoiesc la a trai in feciorie atunci e voie. In cununie sotia e stapana din acest punct de vedere pe trupul sotului si sotul pe trupul sotiei precum arata Sfantul Apostol Pavel. Sfintele Canoane nu gresesc si urmarea lor duce la Mantuire. |
Citat:
|
Citat:
Ridicol mi se pare... ce ar mai fi?!? nici nu vreau sa ma gandesc... |
Citat:
(Dar mesajul meu anterior era un raspuns pentru Fani care spunea ca dragostea erotica ar fi putut avea loc in rai. Nu a sustinut nimeni ca nu te mantuiesti in viata de familie.. discutia este despre altceva). |
Chiar nu inteleg obsesia aceasta pt erotism care apare pe toate topicurile!
|
Un articol frumos despre iubire (si alte lucruri):
http://www.razbointrucuvant.ro/2008/...-este-plansul/ |
Citat:
plus ca prin asta poate ne gasim perechea...prin atractia fizica... sa intamplat de multe ori! e o parere! |
In Paradis nu exista unirea sexuala (actul sexual) intre barbat si femeie.
Dar dragoste erotica intre dansii exista - asa zice parintele Staniloae ca dragostea erotica intre Adam si Eva exista si era o simpla imbratisare. Fara act sexual. Acum probabil sunt destui soti care se iubesc foarte mult si nu au relatii sexuale.Si se iubesc asa la varste inaintate. Asta nu e dragoste erotica?Ca e mai puternica ca cea de mama,tata,sora,frate. Nu vedeti cat de mult il iubea Eva pe Adam ca ii da si lui sa manance din mar? Vedeti asa a salvat Dumnezeu omul de la cadere prin lucrarea acestei dragoste ca Eva nu doreste ceea ce ii ofera Satana numai pentru ea si ii ofera si lui Adam.Aci se pare esueaza planul Satanei prin lucrarea lui Dumnezeu. Conceptia conform careia existau acte sexuale intre Adam si Eva in Rai e luata de la bogomili. |
Citat:
Aia cu trei ani e valabila poate pentru iubirea-pasiune, iubirea-indragostire, nu pe cea bazata pe respect, tolenarnat, intelegere, jertfa reciproca, rugaciune, in Hristos, mai ales. Dragostea adevarata trebuie construita, trebuie lucrat la ea in continuu, si atunci devine ca vinul, mai bun la batranete. Eu cunosc cupluri care au stat impreuna 50 de ani si isi spun vorbe tandre, se poarta unul cu altul cu iubire, spun ca Dumnezeu i-a binecuvantat cu sotul sau sotia lor. Am multe exemple din astea in jur, cateva in familie. Sa nu ne facem exemplele negative model, ci pe cele pozitive. Aste este dupa parerea meza o atitudine crestina. Auzi, Anna? (cealalta) Vezi ce scrie si cristina2012 ;-) |
Citat:
|
Citat:
Cum zice Anna, ecioara Maria a zamislit oricum fara barbat, este un exemplu unic. |
Citat:
Exista si altele, o sa le dau cand o sa apuc, acu trebuie sa plec. |
citat
Despre casatorie vs monahism
Sfântul Ioan Gură de Aur: “soții desăvârșiți nu sunt cu nimic mai prejos decât călugării, ei pot să dea dovadă de virtuți mai mari decât cele monastice”(PG LXII, 147; LI, 209). |
Citat:
(eu nu am afirmat contrariul! discutia este despre dragostea erotica - pregustare a raiului!) |
Citat:
Dar si Anca a zis lucruri asemanatoare aici. Discutia cu pregustarea raiului era parca mai mult pe 'distractia', sau le incurc eu acuma? Oricum, sunt pe cale de a cauta texte, nu ar trebui acum sa ma mai lungesc. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:17:01. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.