![]() |
Ai dreptate, Marius. Cu trecerea generatiilor, oamenii devin din ce in ce mai inteligenti si mai deschisi la minte.
|
Citat:
Orice activitate recreativa, teatru, discutii etc pot fi facute si fara a le da o tenta religioasa. Spuneam ca alternativa e doar teoretica pentru ca scoala pune la dispozitia copiilor NUMAI prof. ortodocsi, pentru ceilalti ar trebui sa vina parintele si sa-i duca unde doresc. Din comoditate sau pentru a nu pune copilul intr-o situatie mai ciudata (cazul meu), prefera sa lase copilul la acele ore. |
Da, insa degeaba isi sporesc doar inteligenta, daca nu sporesc si in intelepciune. Altfel, doar din cei "deschisi la minte", foarte multi sunt "inchisi la inima". De aceea, in ceea ce ma priveste, nu m-ar fi deranjat daca omul zilelor noastre nu ar fi fost atat inteligent, cat iubitor, smerit, nefatarnic etc. Nu atat inteligent, cat cu dreapta cugetare, cu dreapta socoteala, cum spune romanul.
|
Citat:
Cine spune altceva ignora multimea de oameni inteligenti si cultivati care sunt credinciosi. |
Citat:
|
Citat:
|
spune-le
[quote=getagrip;159435]
De fapt da, exista nenumarate dovezi. ....................... Macar una. Biblia este dovedita de arheologi. Datele sunt concrete. De exemplu Turnul Babilonului. Si Arca lui Noe, gasita in urma cu cativa ani. Au ateii dovezi ale existentei umane inainte de anul 0? In ce priveste "povestile" sunt multe scrieri antice in afara Bibliei. Biblia este un rezumat din scrierile evreilor. Evreii pastreaza toate dovezile din "povesti". Mergi si le vezi! Asa cum sunt si vreo 70 de evanghelii apocrife scrise de ucenicii lui Iisus Hristos, care nu au fost cuprinse in Noul Testament. Dumnezeu sa binecuvinteze pe toti ateii si pe cei ce au fost atei! |
ex topic
Pentru Getagrip
Daca vrei sa continuam, nu am nimic impotriva, dar e cazul sa ne mutam de aici pentru a nu discuta in afara topicului. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Ce anume ti se pare ridicol? Propaganda (indoctrinare) homosexuala se intimpla deja in scoli. Ti-am dat exemple. Motivatia nu are nimic de-aface cu ocultul, dar este un alt subiect cu care nu mai vreau sa-mi pierd vremea aici. Cu privire la insinuarea ta ca multi ajung sa calce strimb indiferent de ce li se citeste (predica), e doar un alt exemplu sublim de logica. E exact ca si cum ai spune ca poti sa le dai alcool celor de la gradinita pentru ca, oricum, unii dintre ei tot or sa ajunga betivi. Si mai ai pretentia sa judeci ce-i bine pentru copiii altora! Si ne mai gasim si noi sa te bagam in seama… |
Citat:
|
Datorita îndoctrinarii îndelungate, de generatii, astazi teoriile stiintifice sunt considerate adevar indubitabil iar religiile doar niste supozitii.
Credinta în teoriile stiintifice este însa o credinta ca si celelalte credinte. Fac o paranteza. Credinta în stiinta presupune ca Dumnezeu nu exista sau ca exista dar a creat lumea potrivit unor legi pe care stiinta ni le-a revelat în vremea din urma. 'Evanghelia' cea noua a stiintei pare si oamenilor credinciosi ceva bun, dar oare este? Binele sau raul trebuie masurate dupa efectele pe plan duhovnicesc asupra oamenilor. Daca ceva ne face sa devenim mai smeriti si mai ravnitori în împlinirea poruncilor divine atunci e un lucru bun. Dar descoperirile stiintifice au alt efect, ele devin un obiect de cult datorita carora Dumnezeu este pus pe planul 2, ignorat. Revenind, religia si doctrina stiintifica despre lume trebuie considerate în mod egal si sa fie prezentate ori ambele ca optionale ori ambele ca obligatorii. |
corect!
Citat:
|
Subscriu si eu dar aceste propuneri trebuie sa ajunga la minister prin reprezentantii nostri si sa stiti ca avem. Anul trecut l-am cunoscut la Facultatea de Teologie din Bucuresti pe dl. Vasile Timis, inspector in Ministerul Educatiei pe probleme de religie, un om care merita tot respectul. Mi-a dat in format electronic ,,Religia in scoala,, care e teza lui de doctorat. Cine o doreste, n-are decat sa mi-o ceara.
|
Toata tevatura in jurul materiei religie din preuniversitar are drept sursa caracterul confesional.
Aici e toata buba. Daca maine ar numi-o "etica religioasa, istoria religiilor" ar fi imbratisata de "toata lumea". Ori, caracterul confesional, chiar daca e firesc, deranjeaza foarte multe cercuri de interese. Aici nu ma refer la tot felul de neofiti, care isi dau si ei cu parerea pe forumuri ca asa e la moda, ci la organizatii ce au un program bine conturat, definit pe perioade lungi de timp (spun asta pentru ca am avut la indemana date despre astfel de intentii). Majoritatea familiilor romane, avand o orientare religioasa clara, in majoritate crestina, deranjeaza. Ori, lucrand la nivel de educatie, mai ales la nivel gimnazial, cand viitorul adolescent isi formeaza, definitoriu, parerea despre propria persoana si locul in lume, aceste organizatii pot pregati terenul pentru..... Daca se va merge pe scoaterea religiei din scoli, se vor introduce in paralel materii, de genul: "introducere in filosofie" sau "educatie morala" sau "Sa vorbim despre Platon si Socrate". Loviturile sunt foarte bine tintite, coerente si dibace. Nu sunt venite din partea unor luptatori pentru "libertatea de constiinta", ci din partea unor organizatii cu experienta. Iar chestia cu "scoaterea religiei din scoli" este doar un episod. Vor urma si altele. Cand o sa cititi noul pachet de legi pe marginea educatiei, sa aveti in vedere nu neaparat ce se spune despre materia religie, ci ce se discuta pe margine, lucruri conexe sau nu. Lucrurile trebuiesc privite in ansamblu pentru a intelege mecanismul. Referitor la libertatea copilului, este necesar sa precizam ca, prin acest caracter confesional, se respecta tocmai drepturile omului (art. 18). Tanarul intra in scoala deja apartinand unui grup religios (chiar daca parintele se declara ateu sau agnostic- are o optiune - crede in ceva). A scoate religia din scoala inseamna a limita parintelui sau tanarului optiunea, libertatea de a alege. P.S: In Franta, fieful ateismului, se discuta deja despre introducerea unor ore de religie in scoala. |
bogdani: P.S: In Franta, fieful ateismului, se discuta deja despre introducerea unor ore de religie in scoala.[/quote]
In Franta sunt ore pentru studiul Bibliei in functie de optiunea confesionala ... |
Bogdani, nu cred ca punerea in paralel cu religia a unei materii de etica ar dauna studiului religiei.
Da, problema este confesionala: sunt in Romania si oamenii de alte confesiuni, chiar daca minoritari. Sunt si atei. Toti ar trebui respectati. Daca noi nu ii respectam pe ei, nu putem avea pretentia ca ei sa ne respecte pe noi. Vai noua de altfel daca si noi ajungem in minoritate, cu mentalitatea asta triumfalista si aroganta de 'noi suntelm religia majoritara si noi detinem adevarul, ceilalti o sa vada ei la Judecata de apoi cine a avut dreptate' etc. Uite, aici in Belgia NU suntem in majoritate, si pretindem a fi respectati, dar evident, trebuie si noi sa ii respectam pe ceilalti. Nu functiuneaza intotdeauna, dar incercam. Deci, de ce nu s-ar putea face si in Romania o alegere intre confesiunea ortodoxa si alte confesiuni si relgii, pentru (puutinii) copii catolici, protestanti sai chiar evrei sau musulmani, cati or fi, si de etica pentru atei (copii de atei, mai exact)? Sa stii ca eu am fost la scoala atee din Romania lui Ceausecu unde nu se facea decat filosofie marxista. Tocmai acest fel de gandire m-a facut sa incep sa-mi pun intrebari si sa caut. De ce nu ar putea un copil de atei care mlerge la cursuri de etica sa inceapa sa se intrebe in numele cui totusi ni se cere un comportament etic, si multe altele? Repet, religia nu ar trebui sa fie, mai ales in epoca noastra a multiple chioice-ului generalizat, o obligatie. Nu facem decat sa ne taiem craca de sub noi cu astfel de idei. |
Citat:
|
Citat:
In acest fel, acesti copii au cursuri in acelasi timp cu ceilalti, sanctionate de un inspector la fel cu ceilalti. |
Hristos impartasit copiilor
Patriarhia a inceput, de cateva luni, sa desfasoare un program de cateheza pentru copii.
Programul va fi sustinut de catre preotii din parohii si se numeste "Hristos impartasit copiilor". Se desfasoara pe categorii de varsta si este abia la inceput. |
Citat:
|
Citat:
ÉTIC, -Ă, etici, -ce, s.f., adj. 1. S.f. Știință [COLOR=#000000]care[/COLOR] se ocupă cu [COLOR=#000000]studiul[/COLOR][COLOR=#000000]teoretic[/COLOR] al [COLOR=#000000]valorilor[/COLOR] și condiției [COLOR=#000000]umane[/COLOR] din [COLOR=#000000]perspectiva[/COLOR][COLOR=#000000]principiilor[/COLOR][COLOR=#000000]morale[/COLOR] și cu [COLOR=#000000]rolul[/COLOR] lor în viața socială; [COLOR=#000000]totalitatea[/COLOR][COLOR=#000000]normelor[/COLOR] de conduită morală corespunzătoare; morală. 2. Adj. [COLOR=#000000]Privitor[/COLOR] la etică (1), de etică, [COLOR=#000000]bazat[/COLOR] pe etică, [COLOR=#000000]conform[/COLOR] cu etica; moral. – Din fr. éthique, lat. ethicus. Nu stiu unde vezi tu scris divinitate in definitiile de mai sus |
Citat:
De aceea eu pledez pentru curs de istoria religiilor (sau de etica laica), comun, si duminica cursuri de religie in bisericile proprii, fiecare pe unde doreste. |
Citat:
Crezi ca tinerii ortodocsi nu au nevoie de educatie sexuala? |
Citat:
|
Astăzi a fost dat un comunicat !
Citat:
|
Citat:
Ce vreau eu sa te intreb este de ce nu cereti, pe acelasi criteriu, sa se faca si religie dacica sau romana, care si-au adus si ele un aport important in istoria noastra? |
Citat:
|
Citat:
Nu cred ca as fi sugerat asa ceva. Se poate foarte bine preda biologie si fara a aborda problema originii vietii. De asemenea, istoria ar putea sa inceapa la date mult mai recente lasind deoparte fabulatiile legate de preistorie. Iar in fizica si chimie ar trebui sa se insiste in prezentare asupra caracterul stiintific al acestor discipline, ca instrumente de cunoastere, si nu ca si filozofie care explica lumea. |
Citat:
Daca vrei sa faci predictii, si unul dintre scopurile invatarii stiintei asta este, trebuie sa intelegi nu numai cum functioneaza o anumita chestiune ci si de ce a ajuns sa functioneze astfel. De exemplu, dl Emil Constantinescu este geolog si crestin, dupa cum s-a declarat. Stim cu totii intrebarea faimoasa pusa lui Iliescu in campania electorala de acum citiva ani, nu o mai repet. Daca eram in locul lui Iliescu, ii raspundeam cu o intrebare: citi ani are cea mai veche roca studiata de domnia sa? Ma intelegi? Cind faci stiinta nu poti trece peste niste evidente, sa le lasi la o parte numai ca sa se potriveasca cu o teorie veche de 2000 de ani. Stii cumva la citi ani deveneau activi sexual oamenii de acum 2000 de ani? |
Citat:
Cat despre etic si moral constat ca nu ne intelegem, am recomandat DEX-ul pentru a observa deosebirea dintre aspectul conceptual si cel practic. Pentru Sfintii Parinti diferenta dintre unul care crede si altul care nu crede nu este de ordin moralist (legalist), ci de ordin ontologic. |
Citat:
Cu privire la DEX, te-am rugat sa imi arati unde se pomeneste cuvintul divinitate in cele doua definitii. |
Citat:
Cat despre moar vs etic nu mai revin ptr ca rupi anumite lucruri din context. M-am referit in special la raportul practic si teoretic sau abstract. |
Citat:
Sint adeptul unor ore de civism sau moralitate laica, care sa uneasca copiii, nu sa ii dezbine. |
Citat:
Criticam religia ca este ideologie, pentru mine nu este, si o inlocuim cu o alta ideologie, chipurile neutra, dar de fapt atee.Asat este cercul vicios al "moralitatii laice". Prea mult subiectivism. |
Citat:
E vorba de chestiuni simple, cum ar fi sa nu minta, sa nu fure, sa invete sa se joace impreuna fara sa se bata, sa admire si sa protejeze natura etc fara legatura cu vreo ideologie |
Citat:
|
Citat:
Modele reale sint aceleasi Modele abstracte se gasesc si laice |
Citat:
|
Citat:
Si apoi exista si alte metode, nu neaparat cu modele Dupa parerea mea, e greu de inteles pentru un copil de clasa I motivul ce il indeamna pe un sfint sa fie sfint si motivul pentru care un sfint e considerat sfint. Se pot alege exemple de comportament mai aproape de copii, mai pentru mintea lor |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 12:16:44. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.