Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Reguli in Biserica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5027)
-   -   Ortodox fiind, savarsesti un mare pacat rugandu-te intr-o Biserica Catolica? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6921)

elizabeta 27.11.2009 21:08:18

Da, pentru mine (cel putin) e o mare durere...

Noesisaa 29.11.2009 20:42:24

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 185413)
La unii catolici, de tendinta mai traditionalista, exista dragostea pentru slujbele bizantine si le slujesc uneori. Insa le mai schimba pe ici pe colo, mai scurteaza, de ex. partea cu catehumenii, sau chiar (am vazut odata cand am fost) 'Usile, usile..' (poate in ideea ca sa nu para ca dau pe cineva afara ;-)
Deci, nu sunt greco-catolici, ci invers, catolici simpatizanti ai slujbelor ortodoxe. In Belgia exista manastirea Chevetogne care are doua comunitati, una latina si una bizantina, insa sunt toti catolici din nastere. (nu provin din ortodoxie)

Da, sa stii ca ai dreptate. Am fost astazi la liturghia bizantina, si da, preotii erau calugari catolici, diaconul era si el olandez catolic, dar slujba in sine a fost dupa tot tipicul pe care il stiu eu, fara prescurtari. Nu, nu au sarit nici peste "Usile, usile." :D Dupa felul cum se inchinau, dupa felul cum au spus rugaciunile "in taina" in slavona, dupa gesturi, proscomidie, nu m-as fi gandit ca nu sunt de fapt ortodocsi nici intr-o suta de ani! Din pacate Crezul a fost cantat de cor in slavona, nu mi-am putut da seama daca era cu sau fara Filioque. Impresionant si frumos totusi, n-am crezut ca exista asa ceva. :)

Adrian2009 26.12.2009 11:01:59

S-ar parea ca schimbarea crezului prin adaugare e foarte rea si trebuie sa ii ajutam catolicismul sa scape de ea:
http://www.danionvasile.ro/blog/2007...-cea-de-taina/
"În Viața Sfântului Spiridon al Trimitundei, care a apărat credința în Sfânta Treime la primul Sfânt Sinod Ecumenic, putem citi o minune făcută spre rușinarea catolicilor care au o învățătură greșită despre Dumnezeu și despre Sfânta Liturghie:

„André Pizanis, conducătorul flotei venețiene și guvernatorul insulei Corfu, a avut ideea de a construi un altar nou în Biserica Sfântului, pentru a se sluji acolo Liturghia, după ritul latin, în fiecare zi. El gândea că în acest fel va aduce mulțumire Sfântului pentru eliberarea de sub jugul turcesc a Insulei. Dar cum ar fi putut Sfântul Spiridon, apărătorul Ortodoxiei, să permită să se realizeze Sfânta Jertfă, Dumnezeiasca Liturghie, în cuvioasa sa biserică, de preoți ne‑ortodocși și cu azimă? Sfântul îi apăru de două ori guvernatorului în vremea somnului și i‑a poruncit să abandoneze proiectul său. Dar acela nu făcu ascultare, acordând mai multă încredere unui teolog care‑i spuse că visul său este de la diavolul. Acesta îi amenința chiar și pe preoții care alcătuiau «garda» de la racla Sfântului, care refuzau și ei o astfel de inovație. Văzând că apariția Sfântului Spiridon nu l‑a deturnat pe guvernator de la ambițiile sale, focul cuprinse depozitul de pulbere – pulberăria – al cetății. Explozia zgudui strașnic locuințele din jurul depozitului și îi ucise pe André Pizanis și pe toți care erau împreună cu el, inclusiv mulți latini (catolici). André Pizanis fu atins de două schije uriașe, care‑i deschiseră două găuri în gât, iar nenorocitul său teolog se află și el mort într‑o curte interioară a casei. Garda care avea în pază pulberăria l‑a văzut pe Sfânt care s‑a apropiat cu două torțe în mâini. Dar el, gardianul, fu salvat prin purtarea de grijă a Sfântului, care l‑a luat și l‑a dus până la Biserica Răstignirii. Un venețian, locuitor în Corfu, care se afla în podul casei sale în acel moment, a văzut trei flăcări izbucnind din clopotnița bisericii Sfântului și care s‑au îndreptat către fortăreață. Și, imediat după aceea, rezerva de muniție a garnizoanei a explodat. În aceeași noapte, la Veneția, o flacără căzu peste portretul lui Pizanis și‑l arse cu totul, fără ca nimeni din casă să înțeleagă cum s‑a petrecut aceasta și fără ca vreunul să pătimească alt rău. Toate aceste evenimente extraordinare – o minune, o slavă a Ortodoxiei – s‑au petrecut în 12 noiembrie[5] 1718” [115; 57‑58][6].

Da, prin această minune Dumnezeu a arătat că în bisericile ortodoxe nu trebuie să se facă liturghii eretice (fie ele catolice, monofizite sau de altă culoare heterodoxă)."

speranta1970 26.12.2009 12:12:05

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 160380)
Noesisaa, si Andrusca, pe situl parohiei ortodoxe romanesti de la Bruxelles www.catedrala.be se transmite in direct slujba liturghiei in fiecare dumnica dimineata, cred ca si vecernia de sambata seara. Poate va ajuta asta.7
Pe mine m-a ajutat cand eram imobilizata in pat ca sa nu nasc prematur ;-)

Noesisaa, in Olanda sunt unele biserici ortodoxe de limba olandeza foarte bune, poate o sa ajungi la ele din cand in cand. Din pacate nu cunosc adrese dar se pot afla. Exista si o manastire la Asten in Olanda. Dar poate stii.

VAI MULTUMESC CA AI PUS ACEST LINK PE SITE, CHIAR AS FII DORIT SI EU SA ASCULT LA O LITURGHIE DIMINEATA DUMINICA ca si eu gasesc dificil sa ajung la o biserica ortodoxa unde sa pot intelege ce spune. cunosc o biserica ortodoxa greaca aproape de mine dar nu au liturghie duminica in limba greaca nu inteleg nimic, si numai o data la doua saptamini vineri seara de la 6.30 au liturghie in limba engleza. dar nu e ca si cum ai asculta in romaneste.multumesc mult ca ai pus acest link.

mihailt 28.12.2009 00:07:38

Eu acum mai degraba ma simt aproape de Dumnezeu intr-un magazin de icoane ortodoxe decat in bisericile catolice.

Am fost de putin ori prin biserici catolice da nu m-am inchinat la vreo icoana de a lor,asta cum de curand,ca am mai fost la un moment dat da demult (acum vreo 16-17 ani)la un parastas la greco-catolici,da nu mai tiu minte daca m-am inchinat pe la icoanele lor sau daca oi fi facut si ceva mai grav de atat,adica sa fi luat anafura sau sa fi lasat preotul lor sa ma miruiasca.
De impartasit sigur nu m-am impartasit.

Nici bisericile ortodoxe care arata catoliceste adica cu icoane putine,cu atmosfera intunecata sau/si cu icoane pictate nu foarte ortodox etc nu mi se par foarte folositoare pentru suflet.

Cred ca pentru cineva care nu are biserica ortodoxa langa el,poate sa isi amenajeze o camera cu o candela de cea cu ulei,sau cu un bec mic cu lumina galbuie,sa imite pe cea a candelei,cu Sfinte icoane crestin ortodoxe,nu foarte luminata,da nici intunecata in care sa se roage.
Camera respectiva daca se poate sa fie sfintita de un preot crestin ortodox.
Si in respectiva camera sa nu se faca nimic care sa fie impotriva legii lui Dumnezeu.

andrei_im 28.12.2009 11:04:58

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 194506)
Cred ca pentru cineva care nu are biserica ortodoxa langa el,poate sa isi amenajeze o camera cu o candela de cea cu ulei,sau cu un bec mic cu lumina galbuie,sa imite pe cea a candelei,cu Sfinte icoane crestin ortodoxe,nu foarte luminata,da nici intunecata in care sa se roage.
Camera respectiva daca se poate sa fie sfintita de un preot crestin ortodox.
Si in respectiva camera sa nu se faca nimic care sa fie impotriva legii lui Dumnezeu.

Foarte, foarte bun sfatul acesta. Cred ca intentia celor ce intra in biserici catolice pentru a se ruga (negasind o Biserica ortodoxa prin apropiere) este, totusi, una laudabila. Ei cauta harul lui Dumnezeu, acolo unde lucreaza El cel mai mult, si mai aproape de noi. Si este normal sa credem ca harul lucreaza cel mai mult in Sfanta Biserica. Nu o spunem noi, pacatosii, ci ascultam de Sfintii Parinti, care ne-au tot spus din primii ani de vietuire crestina si pana in zilele noastre (unii si-au dat si viata pentru aceasta marturisire), ca harul lui Dumnezeu nu lucreaza in "bisericile" catolice. Apa lor nu este sfintita, statuile lor nu sunt ferestre catre Dumnezeu, si "preotii" lor nu pot transforma painea si vinul in Sfantul Trup si Sange al Mantuitorului. Cine paraseste Biserica nu poate forma o alta Biserica, ci doar o erezie. Va rog sa nu sariti cu comentarii de genul "pai asta inseamna ca ei nu se vor mantui?", pentru ca nu stim noi pe cine mantuieste Dumnezeu din mare mila Sa, nici pe cine nu mantuieste. Nu suntem noi judecatori. Noi stim doar ca Adevarul, asa cum ne-a fost lasat de Hristos si de Sfintii Apostoli, a fost pastrat in Biserica Ortodoxa, singura Biserca. In afara Bisericii nu este decat inventie omeneasca, nu revelatie. Asadar, la catolici nu exista Biserica in sensul de Trup al lui Hristos, ci doar cladiri din piatra in care omul, saracul de el, a incercat sa faureasca de capul lui un adevar. Nu vei gasi acolo mai mult har decat vei gasi pe strada din fata! Cel mai bine este sa urmezi sfatul lui mihailt - sa iti faci un coltisor de rugaciune in casa (sau chiar o camera daca se poate). Daca poate veni un preot ortodox sa sfinteasca acest loc, este foarte bine. Daca nu, nu este o tragedie. Incearca sa cumperi daca se poate gasi un magazin, sau sa comanzi de pe internet icoane ortodoxe, tamaie, mir sau orice obiect de cult ce poate fi folosit si de noi, mirenii. Roaga-te in acest coltisor si vei simti tu, in sufletul tau, mai mult har decat in oricare "biserica" catolica. Sa iti ajute Dumnezeu!

gabriela8 28.12.2009 15:04:49

Parerea mea

Sa ne rugam in Biserica Ortodoxa chiar daca ajungem rar din motive obiective. Am participat la o Cununie catolica si totul mi s-a parut lipsit de traire, mai mult spectacol... De fapt in Biserica Catolica nu exista Duhul Sfant! Sunt multe diferente! Cununia la ei de fapt e o intelegere intre miri, preotul este doar un martor. Slujba Cununiei la ei se oficiaza in cadrul Sfintei lor Liturghii si consta in punerea inelelor de catre miri... Nici nu stiu de ce se numeste la ei Cununie pentru ca nu li se pun cununii pe cap.

georgeval 28.12.2009 15:21:56

Sa nu uitam ca preotii din diaspora slujesc liturghia in Bisericile Catolice, pentru ca nu au spatiu si nici putere financiara sa se ridice o biserica ortodoxa. Oare este pacat?
Cred ca trebuie sa facem o distinctie intre a participa la o slujba catolica si locasul de rugaciune catolic, insa in care se oficiaza o slujba ortodoxa.

andrei_im 28.12.2009 15:27:40

problema slujbelor ortodoxe oficiate in biserici catolice este foarte delicata. eu m-am referit strict la rugaciunea intr-un lacas de cult catolic, ca o cautare a harului. mergem la catolici deoara credem ca acolo gasim mai mult har decat acasa. Acest lucru este valabil la ortodocsi, caci in Biserica lui Hristos suntem cel mai aproape de Adevar, avem Trupul si Sange Mantuitorului in Sfantul Altar. Insa in "bisericile" catolice nu lucreaza harul lui Dumnezeu, asta o stim de la Sfintii Parinti. Pacatul nu reprezinta altceva decat neincrederea in invatatura Sfintilor Parinti (sau nestiinta).

sophia 28.12.2009 16:41:59

Dumnezeu este peste tot, daca il simtim si cautam. Eu asa gandesc.
El nu este (numai) intr-o cladire, sau in anumite slujbe.
Si decat deloc, e bine intr-o biserica...crestina. In afara de rugaciunea privata, de acasa.
Slujbele sunt diferite,este adevarat, dar fiecare are farmecul si respectiv partea neplacuta, fie ele Liturghii, sau cununii, sau botezuri.
Depinde si de ce vrem si putem noi sa simtim.

mihailt 28.12.2009 17:15:36

Sfantul Ioan Maximovici intrand intr-o biserica catolica sa o viziteze a zis:
"Nu este pic de har aici".
Daca preotii crestin ortodocsi savarsesc in biserici catolice Sfanta Liturghie crestin ortodoxa au Sfantul Antimis de la arhiereu crestin ortodox pe care savarsesc Sfanta Liturghie,in care sunt cusute Sfinte Moaste de Sfinti Mucenici crestini ortodocsi.Apoi preotul e hirotonit de Dumnezeu prin arhiereul crestin ortodox.Si au si binecuvantare de la arhiereu sa faca asa.
Se pare ca trebuie stropit acel loc si cu Sfanta Aghiasma mai inainte sa zica cineva care stie randuiala completa.
Asa se poate savarsi Sfanta Liturghie cu binecuvantare si afara (vedeti de Sfintele Manastiri crestin ortodoxe care au Sfinte Altare de vara).
Eu nu stiu ca e har sau nu e har in BC,am pus doar ce zice parintele Cleopa si Sfantul Ioan Maximovici.

Antoni0 28.12.2009 17:52:06

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 194658)
Sfantul Ioan Maximovici intrand intr-o biserica catolica sa o viziteze a zis:
"Nu este pic de har aici".
Daca preotii crestin ortodocsi savarsesc in biserici catolice Sfanta Liturghie crestin ortodoxa au Sfantul Antimis de la arhiereu crestin ortodox pe care savarsesc Sfanta Liturghie,in care sunt cusute Sfinte Moaste de Sfinti Mucenici crestini ortodocsi.Apoi preotul e hirotonit de Dumnezeu prin arhiereul crestin ortodox.Si au si binecuvantare de la arhiereu sa faca asa.
Se pare ca trebuie stropit acel loc si cu Sfanta Aghiasma mai inainte sa zica cineva care stie randuiala completa.
Asa se poate savarsi Sfanta Liturghie cu binecuvantare si afara (vedeti de Sfintele Manastiri crestin ortodoxe care au Sfinte Altare de vara).
Eu nu stiu ca e har sau nu e har in BC,am pus doar ce zice parintele Cleopa si Sfantul Ioan Maximovici.

Cum pot sa aiba ereticii Har? Lucreaza Sfantul Duh in tainele ereticilor?

Daca Sfintii au zis ca romano-catolicii sunt eretici, de ce multi afirma ca defapt nu sunt eretici si ca sunt doar un pic rataciti! De ce prefera "iubirea omeneasca" in detrimentul adevaratei iubiri dumnezeiesti?

andrei_im 28.12.2009 17:58:00

din pacate majoritatea ortodocsilor spun astazi ca acelasi Dumnezeu este la toti, la toate religiile, chiar la toate cultele crestine. Harul lui Dumnezeu e si la catolici, si la protestanti care "vorbesc in limbi" etc. marea tragedie e ca aceasta afirmatie e o parere strict personala. Ce ne facem oare cand toti sfintii (care datorita vietuirii lor bineplacute lui Dumnezeu au primit o autoritate de netagaduit in Biserica) spun altceva?
Sa ma ierte Dumnezeu daca e prea mare indrazneala, dar cred ca pe langa citatele din parinti legate de lipsa harului in "bisericile" catolice, ar trebui si noi, pacatosii, sa avem curajul sa afirmam cu vorbele noastre ca Biserica lui Hristos este Biserica ortodoxa, singura Biserica! Oricate pacate am avea, de Adevar sa ne tinem si cu dintii daca e nevoie. Doamne ajuta!

andrei25 28.12.2009 18:45:19

...

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 194623)
Sa nu uitam ca preotii din diaspora slujesc liturghia in Bisericile Catolice, pentru ca nu au spatiu si nici putere financiara sa se ridice o biserica ortodoxa. Oare este pacat?
Cred ca trebuie sa facem o distinctie intre a participa la o slujba catolica si locasul de rugaciune catolic, insa in care se oficiaza o slujba ortodoxa.

Asa este. Trebuie sa facem o distinctie clara. Dar dupa numele topicului, cred ca ne referim la o persoana ortodoxa care se afla intr-un loc unde nu gaseste o biserica ortodoxa, si care intra intr-o biserica catolica ca sa se roage, crezand ca si o biserica catolica este Casa Domnului, adica gaseste si acolo Harul. Daca acea persoana ar stii ca numai in Biserica Ortodoxa lucreaza Harul Duhului Sfant, nu ar mai intra intr-o biserica catolica, ci ar merge acasa si s-ar ruga in fata unei icoane ortodoxe.
Legat de ce spui tu, cu oficierea unei slujbe ortodoxe intr-un locas catolic, daca acel locas s-a sfintit de catre preoti ortodocsi si s-a curatat de tot ce e eretic in el, nu vad nicio problema (asa cred).

ihodios 22.02.2010 01:42:25

Hristos a inviat!! ;)

In strainatate intram si in biserici catolice sa zic cateva rugaciuni, insa duminica mergeam 200km dus intors sa ascult slujba ortodoxa Sfanta LITURGHIE , in limba romana chiar daca se savarsea intr-o biserica cedata de catolici pentru noi!!

iricriss 29.06.2010 22:59:04

Unde?

Salutari!Pe scurt:caut biserica ortodoxa romaneasca in zona Brabant,am auzit ceva de Eindhoven...Multumesc anticipat.

Noesisaa 30.06.2010 00:10:44

Noord Brabant in Olanda?

Singura biserica romaneasca din Olanda este in Scheidam, langa Rotterdam, in cealalta parte a tarii. In schimb cred ca gasesti biserica ortodoxa in Eindhoven, doar ca nu romaneasca. http://www.orthodox-eindhoven.nl/nek...e.php5?lang=nl

IonelS 20.07.2010 12:37:58

Nu-i un pacat sa te rogi intr-o biserica catolica, insa nici mare castig n-ai.Sa zicem ca participi la Sfanta Liturghie.. Rugaciunea impreuna cu ceilalti oameni este benefica, insa nu prea mai primesti Duh Sfant, dat fiind ca au schilodit Sfanta Liturghie. La fel si cu celelalte slujbe ...Le-au schimbat, "imbunatatit"...Deci tot ce ramane este rugaciunea imppreuna !

Feith27 13.03.2011 19:29:09

Citesc comenturile voastre si ma minunez,cum pot unii sa afirme care este casa Domnului,cum va puteti numi crestini mandrindu-va cu religia ortodoxa?nu sunt eretica nici atee dar cred in Dumnezeu,nu critic celelalte biserici si religii pt ca este pacat,sa fii credincios inseamna sa crezi intr-un Dumnezeu,in Isus Hristos si in Fecioara Maria nu sa stai sa potezi cine stie ce comenturi sa critici diferite religii si oameni.Sa va fie rusine ,in loc sa mergeti la biserica si sa va rugati,sa multumiti lui Dumnezeu ca v-a dat viata voi stati si ponegriti bisericile.Pt mine Dumnezeu este unul si doar Lui ma inchin indiferent de religie atata timp cat sunt crestina si cred in El si stiu sa fac o Sf Cruce!Asta vad ca invata unii sa faca diferenta intre oameni dar nu uitati ca pe pamant toti suntem frati din acelasi aluat asa ca luati-o mai usor cu criticile,nu uitati ca si mandria e pacat!

catalin2 13.03.2011 21:27:00

Citat:

În prealabil postat de Feith27 (Post 347633)
Citesc comenturile voastre si ma minunez,cum pot unii sa afirme care este casa Domnului,cum va puteti numi crestini mandrindu-va cu religia ortodoxa?nu sunt eretica nici atee dar cred in Dumnezeu,nu critic celelalte biserici si religii pt ca este pacat,sa fii credincios inseamna sa crezi intr-un Dumnezeu,in Isus Hristos si in Fecioara Maria nu sa stai sa potezi cine stie ce comenturi sa critici diferite religii si oameni.Sa va fie rusine ,in loc sa mergeti la biserica si sa va rugati,sa multumiti lui Dumnezeu ca v-a dat viata voi stati si ponegriti bisericile.Pt mine Dumnezeu este unul si doar Lui ma inchin indiferent de religie atata timp cat sunt crestina si cred in El si stiu sa fac o Sf Cruce!Asta vad ca invata unii sa faca diferenta intre oameni dar nu uitati ca pe pamant toti suntem frati din acelasi aluat asa ca luati-o mai usor cu criticile,nu uitati ca si mandria e pacat!

Nu de putine ori am observat ca cei ce sunt mai liberali, mai ecumenisti cum s-ar zice, sunt foarte toleranti cu orice idee, oricat de absurda ar fi, in schimb sunt foarte intoleranti fata de oameni, mai ales fata de cei ce nu au aceleasi idei ca si ei. Exemplele noastre trebuie sa fie sfintii, iar acestia nu erau intoleranti sau lipsiti de dragoste, desi luau atitudine fata de erezii. Trebuie sa-i iubim pe cei din alte religii, dar sa nu iubim greselile lor.

Melissa 13.03.2011 21:45:59

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 347671)
Trebuie sa-i iubim pe cei din alte religii, dar sa nu iubim greselile lor.

Buna seara Catalin :3:

Te rog sa imi explici daca ai chef,afirmatia ta de mai sus.O intalnesc mereu si la altii, dar eu n-o inteleg. Cum vine asta?Este exact ca si chestia cu pacatele.Sa iubim pacatosul dar sa uram pacatul lui.Nu pricep cum se aplica in practica.

Concret,de exemplu,un sectar si un betiv.Spune-mi cum faci sa iubesti acesti oameni dar greselile/pacatele lor, nu !Cum se poate desparti omul de greseala?Practic,nu teoretic!

Multumesc!:-)

vultur77 13.03.2011 21:58:50

Citat:

În prealabil postat de Feith27 (Post 347633)

Suntem frati doar ca unii au plecat din casa TATALUI,SI AU PREFERAT ORFELINATELE PLINE DE MIZERIE SI MINCIUNI.EI SINGURI SI DE BUNAVOIE S-AU FACUT ORFANI.IN plus daca esti ortodox(a) ar trebui sa citesti canoanele SFINTILOR PARINTI,asta asa ca sa fii mai informat(a).

xanixade 14.03.2011 02:42:10

Mă dar aveți dume mari în voi.
Ce vi-e vouă dacă nu sunt biserici ortodoxe și sunt numai catolice? Ce vă trebuie să intrați în biserici catolice, voi fiind ortodocși? Ce nu vă mulțumiți cu ortodoxia voastră? Într-adevăr Sf. Liturghie are o importanță foarte mare, dar făcută la catolici nu mai e bună deloc. Că aceia au rupt, au ciunțit credința ortodoxă, astfel că atunci când se roagă la Dumnezeu nu se mai roagă cu toată credința cea bună care suntem învățați noi ortodocșii, ci în cea ciunțită.
Astfel slava pe care o aduc lui Dumnezeu nu mai e bineplăcută lui, și Acela nu o binecuvântează, iar liturghia lor nu e în nici un fel. Eu zic că mai bine era să nici să n-o fi auzit.
Nu scrie și în canoane că n-are voie credinciosul să meargă la alte confesiuni, că nu mai primește împărtășire, numai cu o oarecare întârziere?
Gândiți-vă logic. Dacă cinstiți toată Sf. Tradiție, Biserica, dar veți rupe ceva din ele, sau adăugați ceva lor, care să nu se asemene lor, ci să fie după cum vreți voi, oare Dumnezeu se mai apropie de voi? Dacă greșiți lui Dumnezeu, oare Dumnezeu se mai apropie de voi, dacă stăruiți în păcat?Așa e și cu sectele, și și cu catolicii.

catalin2 14.03.2011 19:17:25

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 347679)
Buna seara Catalin :3:

Te rog sa imi explici daca ai chef,afirmatia ta de mai sus.O intalnesc mereu si la altii, dar eu n-o inteleg. Cum vine asta?Este exact ca si chestia cu pacatele.Sa iubim pacatosul dar sa uram pacatul lui.Nu pricep cum se aplica in practica.

Concret,de exemplu,un sectar si un betiv.Spune-mi cum faci sa iubesti acesti oameni dar greselile/pacatele lor, nu !Cum se poate desparti omul de greseala?Practic,nu teoretic!

Multumesc!:-)

Draga Melissa,
Probabil doar sfintii sau cei induhovniciti ajung sa-i iubeasca pe toti cu adevarat. Noi putem sa nu condamnam sau sa ne para rau pentru ei si sa-i ajutam. De exemplu pentru cineva care bea nu poate decat sa iti fie mila, pentru ca are o patima de care nu se poate lasa singur.
Sau putem avea mila si parere de rau pentru cineva care nu se poate mantui fiind in alta religie si sa incercam sa il ajutam. Daca ii spunem ca e bine si asa, sau mai rau sa ne insusim si noi conceptiile gresite din acea religie normal ca nu il ajutam, dimpotriva.

Melissa 15.03.2011 01:30:17

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 347884)
Draga Melissa,
Probabil doar sfintii sau cei induhovniciti ajung sa-i iubeasca pe toti cu adevarat. Noi putem sa nu condamnam sau sa ne para rau pentru ei si sa-i ajutam. De exemplu pentru cineva care bea nu poate decat sa iti fie mila, pentru ca are o patima de care nu se poate lasa singur.
Sau putem avea mila si parere de rau pentru cineva care nu se poate mantui fiind in alta religie si sa incercam sa il ajutam. Daca ii spunem ca e bine si asa, sau mai rau sa ne insusim si noi conceptiile gresite din acea religie normal ca nu il ajutam, dimpotriva.

:21: Hai ca m-ai facut sa rad Cataline..
Pai teoria este foarte frumoasa...Dar practica?? Aici pe forum de exemplu, cam cum reactioneaza majoritatea ortodocsilor( multumim la Dumnezeu ca NU TOTI) care discuta cu cineva de alta religie despre care cred ei ca nu mantuieste??Cum spui tu?Cu mila,cu parere de rau?Ii ajuta? Sau ii iau la omor virtual??Incep sa dea cu pietre si daca nu se indreapta, pun mana pe topoare,lopeti,tepe,alea,alea...

Deci raspunsul e foarte clar: NU PUTEM DESPARTI OMUL DE PACAT/GRESEALA! Asta este ceea ce vad in jurul meu..Si nu doar pe forum, evident..

Deci ori ii iubim, ori nu..
Ce nu inteleg, de ce se foloseste atat de des expresia asta.."noi iubim pacatosul dar nu si pacatul lui"..Va place cum suna???:7:

catalin2 15.03.2011 13:30:24

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 347989)
:21: Hai ca m-ai facut sa rad Cataline..
Pai teoria este foarte frumoasa...Dar practica?? Aici pe forum de exemplu, cam cum reactioneaza majoritatea ortodocsilor( multumim la Dumnezeu ca NU TOTI) care discuta cu cineva de alta religie despre care cred ei ca nu mantuieste??Cum spui tu?Cu mila,cu parere de rau?Ii ajuta? Sau ii iau la omor virtual??Incep sa dea cu pietre si daca nu se indreapta, pun mana pe topoare,lopeti,tepe,alea,alea...

Deci raspunsul e foarte clar: NU PUTEM DESPARTI OMUL DE PACAT/GRESEALA! Asta este ceea ce vad in jurul meu..Si nu doar pe forum, evident..

Deci ori ii iubim, ori nu..
Ce nu inteleg, de ce se foloseste atat de des expresia asta.."noi iubim pacatosul dar nu si pacatul lui"..Va place cum suna???:7:

Daca vezi bine si ortodocsii se cearta intre ei, nu numai cei de religii diferite. Sa vezi alte religii ce spun de ortodocsi, aici cei de alte religii sunt mai rezervati pentru ca e forum ortodox.
Oricum si sfintii se mai enervau impotriva blasfemiilor, dar asta nu insemna ca Sfantul Nicolae nu era un sfant bland. Uite si la Iisus, care e Iubirea, cum se lua de evrei, desi EL e cel ce iubeste cel mai mult.
Poate nu ai observat pana acum, pe forumuri e o situatie diferita fata de viata reala. In viata reala vezi cu cine vorbesti si nu te injuri cu el, dar pe forum e mai mare liberate din cauza ca nu vezi omul. Deci e ceva total diferit.

FiulRisipitor 15.03.2011 13:32:53

Eu cred cum spuneau sfintii ca va fi contabilizat si efortul depus pentru a fi aproape de Dumnezeu. 100 km nu e un capat de tara si daca stam sa ne gandim ca vorbim de Germania asta inseamna o ora de mers (plus sau minus - eu am 29,4 km pana la cea mai apropiata biserica si fac maxim 20 de minute). 2 ore pierdute intr-o duminica pentru liturghie poate ca nu e asa de mult pe cat pierdem cu alte nimicuri zi de zi...
Daca de lene sau din comoditate preferam o biserica catolica atunci pot sa spun ca e ca si cand nu te-ai ruga.

cocorel 15.03.2011 13:39:43

ca sa zic

efortul e de laudat mai ales ca sunt unii ca mine care au biserica ortodoxa in apropiere si tot nu reusesc sa merg mereu.E un pas catre Dumnezeu si asta.E doar cam tentant ca deja cine face asta a ales ceea ce e mai comod-biserica din apropiere si urmeaza poate si sa inceapa sa ii placa slujba catolica ca e mai scurta.

Noesisaa 15.03.2011 14:02:23

Citat:

În prealabil postat de cocorel (Post 348066)
... urmeaza poate si sa inceapa sa ii placa slujba catolica ca e mai scurta.

...sau fiindca te apropie de Dumnezeu.

Citat:

Daca de lene sau din comoditate preferam o biserica catolica atunci pot sa spun ca e ca si cand nu te-ai ruga.
E relativ. 100 de km pentru cineva care nu are masina e mult. Chiar si pentru cineva care are masina. Si e mult pentru cineva care vrea o relatie cu Dumnezeu mai mult decat o ora-doua duminica. Sa fii la 100 de km distanta de biserica este o distanta anormala, un crestin are nevoie de biserica in apropiere, nu trebuie sa faca o adevarata excursie ca sa ajunga la ea.

FiulRisipitor 15.03.2011 14:18:54

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 348073)
E relativ. 100 de km pentru cineva care nu are masina e mult. Chiar si pentru cineva care are masina.

Recunosc nu stiu detaliile (dispune sau nu de masina), am presupus doar ca ar dispune. Daca este mult sau putin depinde de om...

Citat:

Si e mult pentru cineva care vrea o relatie cu Dumnezeu mai mult decat o ora-doua duminica.

Ce ne impiedica sa avem si in timpul condusului o relatie cu Dumnezeu? In mintea mea liturghia nu este chiar "orice" relatie, si cred ca e de preferat o liturghie decat multe ore de rugaciune.

Citat:

Sa fii la 100 de km distanta de biserica este o distanta anormala, un crestin are nevoie de biserica in apropiere, nu trebuie sa faca o adevarata excursie ca sa ajunga la ea.

Aici sunt de acord - dar nu stiu cine e vinovat de asta: noi ca am ales sa traim departe de ortodoxie sau ortodoxia ca nu e atat de "dezvoltata" aici...

Melissa 15.03.2011 14:37:08

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 348059)
Poate nu ai observat pana acum, pe forumuri e o situatie diferita fata de viata reala. In viata reala vezi cu cine vorbesti si nu te injuri cu el, dar pe forum e mai mare liberate din cauza ca nu vezi omul. Deci e ceva total diferit.

Da, am observat si ai mare dreptate.

Cred ca omu`strange frustari la serviciu fiindca seful e adventist si nu-i poate zice nimic..Si vine apoi pe forum si cand prinde un adventist ii da ce-i a lui si pentru sefu`...:-)))

Apoi chiar m-am gandit mai demult , cand imi venea sa ies la vanatoare de sectari( acum incerc sa iubesc omul cu tot cu pacate:-)).. ) ca eu avand o functie publica, eram in contact cu oameni pe care evident ca nu-i intrebam ce orientare religioasa au.Si numai Dumnezeu stie pe cati sectari i-am ajutat fara sa stiu ca sunt sectari si la cati oameni le-am zambit fara sa stiu ce hram poarta..fiind amabila si binevoitoare cu toata lumea..

Acum incerc sa iubesc omul, nu religia pe care o are..si in viata de zi cu zi si pe forum..:-)

georgeta florica 15.03.2011 16:40:41

Doamne ,ma ingrozesc

De ce sa fie oare asa mare pacat daca ma opresc si intru intr.o biserica catolica ,eu fiind ortodoxa ?Probabil in romania gandeam si eu la fel ,n.as fi intrat pentru ca erau destule ortodoxe .Dar cand e mai aproape de mine una catolica, intru si nu cred ca e ceva rau ca ma asez pe o banca, in liniste si ma rog.

xanixade 15.03.2011 17:15:23

Citat:

În prealabil postat de georgeta florica (Post 348107)
De ce sa fie oare asa mare pacat daca ma opresc si intru intr.o biserica catolica ,eu fiind ortodoxa ?Probabil in romania gandeam si eu la fel ,n.as fi intrat pentru ca erau destule ortodoxe .Dar cand e mai aproape de mine una catolica, intru si nu cred ca e ceva rau ca ma asez pe o banca, in liniste si ma rog.

Este oprit de canoane astfel de lucruri, deci e păcat. Pentru că e și o prostie, că se promovează mult ecumenistmul acesta, în lume. De parcă Dumnezeu ar fi la fel cu dumnezeul sectanților, până la Allah, și mai știu eu ce zei...

Citește Singur Ortodoxia de Arsenie Papacioc, Călăuză în credința ortodoxă de Cleopa. Aceștia îți vor spune și de ce, mai pe larg și mai bine decât cineva de pe forumuri.

Da, chiar dacă te miri, e păcat. Eu așa zic. Oricât la neîndemână e o biserică ortodoxă, aceea e bine de căutat, oricâte biserici catolice ar fi la îndemână. Mult mai mult va primi și va prețui Dumnezeu dacă te vei ruga în biserica ortodoxă decât în cea catolică, oricât ar semăna de bine. Iar dacă nu ai la îndemână biserică ortodoxă, liniștește-te și te roagă acasă. Nu pățești nimic dacă nu mergi la biserica ce este catolică.

costel 15.03.2011 18:02:19

Citat:

În prealabil postat de xanixade (Post 348118)
Iar dacă nu ai la îndemână biserică ortodoxă, liniștește-te și te roagă acasă. Nu pățești nimic dacă nu mergi la biserica ce este catolică.

Nu cred ca suntem noi in masura sa spunem cuiva sa ramana acasa sa se roage. Daca trairea lui este mai aprinsa in biserica romano catolica decat acasa, oare nu vom da seama pentru astfel de sfaturi?

Nu s-a pus in discutie trecerea la catolici, ci doar intrarea intr-o biserica romano catolica pentru a se ruga, in lipsa bisericilor ortodoxe.

Nu cred ca daca omul se duce cu gandul sa se roage, chiar si intr-o astfel de biserica, Dumnezeu nu-l va asculta. Dar cred ca de va ramane acasa doar ca sa se indreptateasca pe sine ca este superior celorlalti, nu va ajunge placut lui Dumnezeu.

Dumitru73 15.03.2011 18:22:00

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 348126)
Nu cred ca suntem noi in masura sa spunem cuiva sa ramana acasa sa se roage. Daca trairea lui este mai aprinsa in biserica romano catolica decat acasa, oare nu vom da seama pentru astfel de sfaturi?

Nu s-a pus in discutie trecerea la catolici, ci doar intrarea intr-o biserica romano catolica pentru a se ruga, in lipsa bisericilor ortodoxe.

Nu cred ca daca omul se duce cu gandul sa se roage, chiar si intr-o astfel de biserica, Dumnezeu nu-l va asculta. Dar cred ca de va ramane acasa doar ca sa se indreptateasca pe sine ca este superior celorlalti, nu va ajunge placut lui Dumnezeu.

mai Costel, tu gandesti din perpectiva lui Dumnezeu, pe care nu il intereseaza in ce cladire i se roaga credinciosii.
pe El nu il intereseaza cat de lunga ai barba sau cu ce haine te imbraci. pe El il intereseaza inima ta, fapta ta.
dar pentru oameni conteaza carei grupari ii apartii.
mai bine stai acasa decat sa te rogi intr-o biserica catolica?!
asta este o afirmatie ce tine de politica, nu de religie. asa ar trebui.
cine spune asta, o spune din frica sa iti placa prea mult acolo.

xanixade 15.03.2011 19:40:10

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 348126)

Nu e chiar așa. Pentru că există diferențe între trăiri. Iar cea mai binecuvântată pentru un ortodox este cea ortodoxă.
Eu cu mare drag aș da seama pentru astfel de sfat. Pentru că nu spun decât să cinstești biserica că este ortodoxă. Plus că spun asta și după sfinți părinți care spun asemenea.
Atunci când cineva va începe să creadă că are trăiri mai mari decât în ortodoxie, eu zic că este înșelat.
Și eu tot așa am pus problema de la început. Catolicii au tăiat din credința ortodoxă, susțin credința lor, care e plină de diferențe. Iar liturghia nu înseamnă decât reprezentarea credinței, mărturisirea ei, și pentru noi și pentru ei, la fel ca și bisericile lor, altfel ar fi o singură biserică.
Dacă noi de exemplu avem adevărul, atunci nu e bine să mergi la catolici, în bisericile lor, să asculți liturghia lor, ci păcat, că ei susțin altceva. Oricare ar fi situația.La fel și cu cei care sunt pe moarte.

Omul când începe să se roage, dacă e ortodox, e ascultat de Dumnezeu. Dar și rugăciunea nu e așa simplă că spui și gata. Ci e grea- apar tot felul de gânduri, care ne conturbă, iar rugăciunea noastră nu mai e așa de plăcută lui Dumnezeu. Ci se apropie de păcat. Iar dacă se duce acolo unde efectiv învățăturile despre Hristos, despre care noi credem că sunt drepte și desăvârșite, adică întregi, sunt tăiate și cizelate, șlefuite după alții, atunci facem păcat, rugăciunea noastră nu e plăcută deloc de Dumnezeu.

Mai ales dacă nu ai biserici ortodoxe, nu ai mijloacele și putința să mergi la o bisercă ortodoxă atunci ești îndreptățit să rămâi acasă și să te rogi lui Dumnezeu, și să te smerești că nu ai fost vrednic de intrarea în vreo biserică ortodoxă. Pentru că, dacă ești ortodox, tu cunoști pe Dumnezeu, pe când ceilalți nu știu decât după învățăturile lor, care nu sunt bune. După ortodoxie, tot cel ortodox e îndreptățit că crede lui Dumnezeu, dar asta în smerenie.
Deci nu se va mândri nimeni că e ortodox și e superior celorlalți că așa va greși lui Dumnezeu.

allisa 15.03.2011 20:16:05

Îndrumare duhovniceasca

În momentul actual,chiar daca relatiile între biserici s-a mai îmbunatatit,nu înseamna, ca, catolicii s-au întors la Ortodoxie deci, exista o diferenta si nu putem avea cu ei împartasire. Eu stiam ca daca un crestin ortodox primeste o taina de la un preot catolic,acel credincios este esclus imediat din Biserica Ortodoxa si nu este pericol mai mare ptr un crestin ortodox ca acesta.Chiar a accepta numai ideea ca catolicismul,protestantismul si Ortodoxia sunt acelasi lucru,înseamna nerecunoasterea credintei stramosesti, a credintei ortodoxe. Trebuie sa fim atenti si la preotii greco-catolici care pot jura ca sunt cu adevarat ortodoxi; ei sunt cu adevarat preoti catolici îmbracati ca preotii ortodoxi. Nu are importanta daca slujesc ca noi,sau în limba noastra, ci Liturghia este importanta,sa fie ortodoxa si preotul care o slujeste sa apartina Bisericii Ortodoxe, nu a cuiva care o imita.Se-ntampla ca sunt prezenti la întruniri si preoti catolici, si preoti ortodoxi dar asta nu înseamna ca unirea s-a facut ci doar se studiaza, se confrunta ideile fiecaruia.
Eu zic sa va cautati o Biserica Ortodoxa. Daca ai s-o gasesti, vei simti ca esti acasa la tine. Daca este departe...mergeti macar de 2 ori pe luna.E GREU sa traiesti în o tara care nu este ortodoxa dar trebuie sa ne aducem aminte ca osteneala si jertfa noastra în a tine drumul cel adevarat are mare valoare în fata lui Dumnezeu. Exista f multi lupi rapitori,fiti atent!
Daca nu se poate si nu se poate....cautati cel putin o carte de rugaciuni Ceaslov, Psaltirea si Sfanta Scriptura sau carti ale Bisericii noastre ortodoxe si la ora cand stiti ca este Sfanta Liturghie rugati-va acasa în fata Sfintelor icoane daca aveti, e mai corect. Bineînteles ca pe orice altar sta Bunul nostru IIsus dar....sa ne mentinem dreapta credinta, credinta noastra ORTODOXA.

xanixade 15.03.2011 20:46:45

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 348127)
mai Costel, tu gandesti din perpectiva lui Dumnezeu, pe care nu il intereseaza in ce cladire i se roaga credinciosii.
pe El nu il intereseaza cat de lunga ai barba sau cu ce haine te imbraci. pe El il intereseaza inima ta, fapta ta.
dar pentru oameni conteaza carei grupari ii apartii.
mai bine stai acasa decat sa te rogi intr-o biserica catolica?!
asta este o afirmatie ce tine de politica, nu de religie. asa ar trebui.
cine spune asta, o spune din frica sa iti placa prea mult acolo.

Pe Dumnezeu tocmai că îl interesează în ce clădire se roagă credincioșii. De aia sunt tot felul de mărturii, predanii, tradiții șamd., de aia Biblia e scrisă într-un anumit fel. Tot așa îl interesează și cărei grupări aparții. Oare la judecata Sa cea sfântă îi va judeca pe oameni la fel? Cei drepți vor fi la fel cu cei nedrepți? Cei necredincioși cu cei credincioși?
Da, dacă ești ortodox, e bine să îți vezi de ortodoxie, să nu îți nedreptățești dragostea către Dumnezeu, mărturisită în ortodoxie, care e o politică dumnezeiască.
Pe care am spus-o nu din frica de a plăcea mai mult într-o parte decât în alta, ci de neștirbire a credinței ortodoxe.

xanixade 15.03.2011 21:16:02

Citat:

În prealabil postat de allisa (Post 348142)
Bineînteles ca pe orice altar sta Bunul nostru IIsus

Poate în bisericile ortodoxe.
La fel cum susținem că e un singur botez, noi, ortodocșii.

catalin2 15.03.2011 21:18:36

Cei din strainatate care vor sa vada Trinitas Tv il pot gasi aici gratis: http://www.pbxtelecom.ro/

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:53:15.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.