![]() |
|
http://au.wrs.yahoo.com/_ylt=A0oGkzX...enie_Boca.html
Profetia pictata a parintelui ARSENIE BOCA la Biserica din Draganescu http://www.formula-as.ro/magazine/at...1247422774.jpg Pe pojghita varului de fresca din pronaosul bisericii din Draganescu, pe care parintele Arsenie Boca a pictat-o incepand cu anul 1968, parintele a strecurat inexplicabil cateva imagini premonitorii, neobisnuite prin actualitatea lor: telefonul mobil, turnurile gemene incendiate pe 11 septembrie la New York sau naveta Discovery. Desi plasate vizibil pe cei doi pereti laterali de la intrare, scenele respective nu sunt usor de observat, parand a se dizolva pana la contopire in multitudinea altor scene biblice importante: Invierea, infatisarea iadului si a Cetei celor Drepti. Oricat te-ai stradui, din intregul picturii nu distingi nimic, in afara unor chipuri biblice, desenate pe cat de canonic, pe atat de aparte si de potrvit lirismului meditiativ din arta parintelui. Biserica Draganescu nu e o sala de muzeu renumit, in care intri doar sa-ti domolesti orgoliul sau curiozitatea intelectuala. La Draganescu trebuie sa vii de mai multe ori si sa ai rabdare,cerandu-i parintelui Arsenie sa-ti "arate"!!!!! . Dupa o vreme, cu alti ochi si alta stare sufleteasca, incepi sa vezi!!!!!!!!!!!!!!!!! Mesajul si proorocia parintelui se afla chiar in fata ta. Cu litere de un rosu sangeriu, sta scris cuvantul: "Faradelegile atrag pedeapsa pe pamant". Alaturi, intr-o completare tainica si complicat de simpla, apare desenul si toata prefigurarea evenimentelor care vor cutremura iremediabil lumea moderna: de la terorism la modificarea genetica; de la globalizarea mondiala la secularizarea new-age-ista a bisericii lui Hristos. "Zdreanta rosie, secera si ciocanul, steaua in cinci colturi o sa dispara" Multe se spun despre minunile si profetiile cuviosului Arsenie Boca. Unii sunt convinsi ca parintele putea intra si iesi prin orice usa zidita, asa cum putea calatori nestingherit prin aer, fiind prezent deopotriva in temnita de la Canal, dar si la inmormantarea mamei sale, din comuna Vata de Sus, aflata in apropiere de Apuseni. Altii se indoiesc, considerand ca toate acestea sunt exagerari venite din idolatrie si nalucire sentimentala; ca sfintenia parintelui nu mai avea nevoie de asemenea efuziuni patetice de admiratie si pietism. Nici acum, dupa 30 de ani de la mutarea sa la cele sfinte, nu stim prea bine daca parintele a prefigurat cu adevarat ororile bolsevismului sau caderea lui Ceausescu, caruia i-a transmis printr-un om al Securitatii ca nu o sa mai apuce anul 1990. Ceea ce stim cu siguranta este ca parintele Arsenie avea darul "inainte-vederii", dar niciodata nu facea din asta prilej de uimire si de spectacol printre credinciosi. Dimpotriva - atatea cate erau, cuvintele lui profetice nu-ti vorbeau in clar, ci te chemau discret la cautarea sensului ratacit printre alte sensuri, asa cum s-a intamplat cand parintele a prezis marile cutremure ale secolului XX, spunand ca Bucurestiul "se va oua de doua ori", iar la a treia ouare, marele oras va fi sters de pe fata pamantului pentru pacatele lui. Tot asa, in ascunzisul tainei, parintele va rosti inca din 1940 o profetie legata de ascensiunea comunismului, dar si de inlocuirea lui cu o ispitire si mai mare: "Zdreanta rosie, secera si ciocanul, steaua cu cinci colturi o sa dispara, dar va veni steaua cu sase colturi, anarhia, si va fi vai si amar de lume (...) Asta va fi peste multi ani, si noua, Dumnezeu nu ne va harazi sa vedem acele vremi (...) Mie nu-mi va fi dat sa vad, dupa sarbatoarea desarta a victoriei, cati dintre cei drepti au mai ramas. Caci dupa aceasta victorie desarta, putini dintre cei drepti vor fi in picioare si la sarbatoare. Peste tot vor fi naimiti (vanduti dusmanului) si abia atunci va incepe o noua lupta, fara jertfa de sange, dar la fel de lunga ca si cea pe care am inceput-o noi acum!". Apocrife greu de datat si, in acelasi timp, ciudat de actuale, cuvintele parintelui par sa ne certe. Degeaba ispitim viitorul in cautarea unor intamplari uimitoare. Degeaba cercetam amintirile fagarasenilor care l-au cunoscut si mergem in pelerinaj la Prislop, pentru a cere raspuns la crucea si tarana mormantului. Adevarul e mult mai aproape de noi. Marele si adancul sau discurs profetic se afla chiar sub ochii nostri, la doi pasi de Bucuresti, intr-o modesta bisericuta de tara. Acolo, in icoanele si chipurile de sfinti de la Draganescu, e raspunsul. Acolo trebuie sa gasim mesajul si cheia de intelegere a spuselor parintelui. Asa cum observa marele profesor de mistica teologica, Nichifor Crainic, parintele Arsenie a asternut pe varul bisericii - nu ipostaze si scene biblice, ci predici fierbinti, cugetari si ganduri mustind de intrebari si intelesuri. Pe zidurile de catedrala taraneasca de la Draganescu, parintele a pictat crezul sau, deopotriva cu taina unui mesaj profetic, pe care nimeni - nici teologi, nici oameni de arta - nu au incercat pana acum sa-l cerceteze si sa-l inteleaga !!!!!!!!!! "Voi ati inceput sfarsitul lumii" Sa ne imaginam o clipa locul si armonia culorilor. La orice ora din zi si din noapte, pe zidul din stanga bisericii troneaza regala si de nerepetat capodopera parintelui. In irizari unice si translucide, ca o adiere sau un suspin de om indragostit, parintele a pictat chiar fundamentul credintei noastre crestine: Invierea lui Hristos, biruirea mortii si triumful Luminii fara de sfarsit. In contrast, pe zidul opus, sta avertizarea - Scaunul de Judecata si glasul pictat al parintelui, cu gandurile si viziunile sale iluminate. Ascunse discret si cu o cheie mereu schimbata in linii si tonuri de culori, cuvintele parintelui Arsenie te indeamna insistent sa zabovesti asupra lor si sa iei aminte. Intr-un tarziu, intelegi si te cutremuri. Ceea ce in anii '70-'80 parea viziune subiectiv artistica si adaos indraznet la erminia bizantina, astazi, dupa aproape 30 de ani, ni se arata a fi un teribil strigat de trezire - o manie profetica, plina de repros si ingrijorare: imaginea apocaliptica a unor zgarie-nori incendiati, ca o prefigurare a zilei de 11 septembrie;imaginea unei navete cosmice, prefatand parca dezastrul misiunii Apollo 13 ; imaginea lui Nietzsche si Platon, conversand probabil despre adevar, despre genealogia moralei si "moartea" lui Dumnezeu, in timp ce fata cinic zambitoare a unui diavol sopteste la urechea umanitatii otrava spuselor lui paradoxale: "Eu nu exist", implinind astfel cea mai perfida si mai ucigatoare ispita a lumii moderne: ignorarea celui rau; acceptarea lui prin indiferenta, lene sau toleranta. Ca sa intelegi ceva din mesajul parintelui, trebuie sa te apropii atent si indelung de fiecare trasatura de penel. In parte, orice detaliu te uimeste prin ceva: faptul ca si diavolii au aura (una stricata, serpeasca, desigur); faptul ca in pictura parintelui nu exista nici o tusa pregnanta de negru, iadul fiind desenat doar in palalai incendiare de rosu sau caramiziu murdar; faptul ca, in una din scene, insusi Hristos o tine in brate pe Fecioara Maria ca pe o copila si nu invers, cum o consacra erminia bizantina; faptul ca cele doua mari biserici crestine (Sf. Sofia de la Constantinopol si Sf. Petru de la Roma) stau impreuna intr-un semicerc cu raze, dar intr-un loc nedecis inca - undeva intre Iad si Rai. |
icoana mea draga
Citat:
|
continuare
"Sfanta Liturghie mai tine lumea"
Dureaza ceva pana sa observi marile scene si dezvoltari ideatice; sa observi tulburatoarea tema a Calugarului rastignit (cu picioarele in iad si mintea in Rai) sau locul central oferit Nuntii din Cana Galileei, uimitoare prin interpretarea parintelui, care aduna la aceeasi masa fara sfarsit - nu numai mirii, dimpreuna cu cei 40 de mucenici de la Sevasta, in floarea varstei, dar si cortegiul menit sa-l petreaca pe staretul Zosima pe ultimul sau drum, sugerandu-ne astfel ca la bucuria nuntii ceresti exista doar trei cai de a ajunge: casatoria crestina, calugaria si mucenicia martirica. [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Sam/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image001.jpg[/IMG] Cina cea de taina (fragment) Pe zidurile bisericii din Draganescu, semnificatiile se succed in straturi suprapuse. Nici un chip de sfant nu seamana cu altul. Chiar si in multime, in Ceata celor Drepti, privirile Cuviosilor exprima ganduri si vointa proprie. Pictura nu fixeaza gesturi anume si nu opreste din drum pasii vreunui Apostol, cum se intampla pe zidurile altor biserici. Pictura de la Draganescu se unduieste, tresare, palpaie, respira si se inalta din teluric, spre apoteoza Invierii pe Cruce si intarirea mesajului lasat de parintele, ca o ultima avertizare: "Sa nu credeti ca veti intra dupa moarte in Imparatia in care nu ati trait pe pamant". Sunt multe "indrazneli" si actualizari tulburatoare in pictura bisericii si toate par sa repete acelasi strigat de trambita apocaliptica, adresat omului: "Cu stiinta ati dezlantuit cataclismul stihiilor asupra voastra. Asa va trebuie. Ati inceput sfarsitul lumii!". O spune parintele Arsenie Boca, absolventul de medicina, teologie si bellearte - calugarul simplu si "omul imbracat in haine de in", care citea deopotriva Filocaliile si ultimele carti despre quasari sau unde cuantice, fara sa vada o contradictie intre crestinism si stiinta, intre iutimea cunoasterii intelectuale si miracolul energiilor necreate ale lui Dumnezeu. Cu fiecare cadru pictural inscris pe perete, discursul parintelui pare sa devina tot mai clar si ultimativ - sa fugim de mandrie desarta, de neadevarul si minciuna zilelor noastre, care ne repeta mereu ca omul e stapanul deplin al lumii, care ne indeamna sa ne bucuram de placerile vietii si ne consoleaza perfid: "Fii pe pace. Ai destul timp sa te mantuiesti. La batranete ce ai sa faci?". "Incepe timpul mucenicilor" Neindoielnic, parintele isi cunostea sfarsitul. Ucenicul sau, Preasfintitul Daniil, episcopul ortodox din Varsetul Voivodinei, isi aminteste ca, in decembrie 1988, la ultima lor intalnire de la Prislop, parintele a plans pentru prima si ultima oara, in fata obstii adunate sa celebreze apropierea sfintelor sarbatori de Craciun. Anul urmator, in prag de iarna, parintele va cadea nemiscat la pat si se va stinge sfielnic si tacut, ca palpairea unei lumanari suflate de boarea unui vant. Nimeni nu poate sti cui anume ii erau adresate lacrimile de la Prislop. Cu siguranta, era un semn de despartire, dar si de intarire a ceea ce se spune ca profetise pentru ultima oara poporului roman, cu putin timp inainte de caderea comunismului: "Imi pare rau pentru voi. Frica e de la diavol... Imi pare rau pentru voi. Vor cadea multi dintre cei alesi. Va vor pune impozite, taxe si alte dari. Nu veti mai putea fi sfinti... Acum nu mai e timpul sfintilor. Acum incepe timpul mucenicilor". [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Sam/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image002.jpg[/IMG] Previziunea viitorului Parintele Arsenie trebuie sa se fi despartit de noi cu regret si amaraciune. Nu numai ca vedea in duh ce o sa ni se intample, dar ne iubea pe toti atat de mult, incat ar fi vrut sa-i puna pe fagaraseni, dimpreuna cu tot poporul credincios, intr-o icoana a neamului romanesc, intruchipata sub forma unui taran simplu si imbracat in in, ce sta in rugaciune cu bratele spre cer, ca Moise pe munte, avand deasupra culmile carpatine, pe care se ridica crucea de pe Caraiman, cu o ceata de cuviosi dincolo de zare, sub profilul celor trei mari lacasuri ale neamului: Cozia, Voronet, biserica de lemn a lui Horea. In cei aproape 80 de ani ai sai, parintele nu a mai avut timp sa ne lase decat niste insemnari si niste schite, desenate infrigurat in minuscula sa chilie de la Sinaia. Cercetandu-le cu atentie, vom descoperi cu uimire ca, in recluziunea meditativa de la Draganescu, parintele nici nu a profetit si nici nu a transpus dogmatic Scriptura in desene, ci a incercat, dupa cum singur recunoaste, sa picteze ceva mult mai important: zborul si tacerea. E limpede ca nu poti sa-l iubesti pe Dumnezeu si sa I te apropii cu o catime macar, daca nu esti un pic vizionar si poet, daca nu repeti si nu crezi odata cu parintele ca prezentul nici nu ne domina si nici nu ne apartine. Atunci cand ne ocupam prea mult de el, prezentul e o iluzie si o capcana. Sa nu-l preamarim niciodata. "Prezentul", spunea cuviosul Arsenie Boca, "e doar viitorul trecutului". |
Mii de multumiri, Marina Alca, pentru articole si picturi, le-am vazut acum pentru prima data! :53::11:
|
Citat:
|
http://bp3.blogger.com/__K3uo7ylakY/...antuitorul.JPG
Domnul Iisus Hristos, deasupra muntilor Fagarasilor-asa cum a fost VAZUT de parintele Arsenie Boca |
Citat:
Gestul Lui m-a incurajat sa-i spun: "As dori si eu ceva, Doamne!" "Spune!" "As putea sa am un cont deschis sa pot oricand sa intru si sa vorbesc cu Tine?" "Ma voi ocupa chiar eu sa ai ce-ti doresti!" (Nu inteleg de ce "cont", dar asa a fost visul!) I-am multumit cu recunostinta si m-am scuzat spunandu-i ca trebuie sa merg sa ma culc si eu fiindca este trecut de sase seara (N-am inteles nici de ce spuneam asa ceva, fiindca eu ma culc mai mereu dupa miezul noptii.) "Nu, nu e 6 seara, ci 6.20 dimineata, iar lumea se trezeste la aceasta ora!" M-am trezit din vis si mi-am aruncat instinctiv ochii pe ceas, exact in momentul cand se schimba cifra din 6.19 in 6.20 si cand si eu trebuia sa ma trezesc pentru o noua zi. Cand s-a trezit si sotia, i-am spus: "Stii tu cine-a mai dormit in casa noastra asta noapte?" "Cine?" "Mantuitorul si cred ca Parintele Arsenie Boca, daca nu ma insel, desi nu mi-a vorbit si nu i-am vorbit, dar asa-mi place mie sa cred ca el era cel care-l insotea!" |
Citat:
Ceea ce ma bucura este ca Mintuitorul mult te iubeste si mult te binecuvinteaza daruindu-ti 3 asemenea evnimente de partasie cu el . Nici o data nu am inteles de ce parinti calugari cu multe nevointe(de exemplu : f. multi dintre parintii patericului)nu au aproape nici o data sansa intilnirii in vis sau aievea cu Hristos. Eu, personal , ma bucur de ceea ce ne marturisesti . Si ca sa fiu alaturi de tine ...cu o alta bucurie duhovniceasca iti recomand (cu multa iertare si scuze circumstantiale)sa lecturezi si sa devorezi lucrarea : ,,Razboi in vazduhul inimii" scrisa de ,,Nevoitor". Daca o privesti si primesti cu multa seriozitate este posibil sa-ti schibe triedul de orientare duhovniceasca ! Sa nu imi iei recomandarea ca un afront ,nu asta am dorit, ci ca o recomandare de suflet ! Multa pace si spor duhovnicesc binecuvintat !!! |
despre Iisus,sfinti si barbile lor!
Citat:
|
Ne ocupam prea mult de detaliile exterioare cum spunea si Mantuitorul...ne legam prea mult de ceea ce e la vedere... de ce judecam sau ne dam cu parerea...habar nu avem cine a fost si este Arsenie Boca...atat ne mai place sa ne dam cu parerea...spre exemplu la poeti...ce ar fi vrut el sa zica prin nu stiu ce versuri...pai de un sa stim noi ce gandea sau simtea el cand scria acele versuri sau de un stim noi ce simtea Arsenie cand striga unuia de la poarta manastirii ce pacate avea sau cata pocainta facea pt acest lucru...am citit Cararea imparatiei si nu am vazut nimic deosebit fata de ce scriu ceilalti parinti contemporani ci mi-a explicat si din punct de vedere stiintific medical anumite lucruri...nu l-am cunoscut dar stiu sigur ca il voi vedea in cele 6 zile cat voi vizita Raiul iar mai apoi de acolo de jos am sa-l vad bucurandu-se cu ingerii in sanul lui Avraham...haideti sa nu ne mai dam cu parerea ....Papacioc o avea si el motivele lui sa faca ce face dar nu ne e dat noua sa stim acest lucru...
|
Si eu l-am visat cu vreo doi ani in urma pe parintele Arsenie Boca, desi nu l-am cunoscut. Era primavara si era o perioada cand bantuia gripa. Se facea ca eram impreuna cu alti crestini pe un deal. Parintele Arsenie Boca se afla undeva pe o stanca mai sus si ne-a spus in graiul sau ardelenesc: ,,Mancati catina, ma!''
Eu chiar aveam niste borcane de catina cu miere pe care le ocoleam. A doua zi nu mi-am mai pus intrebari ce fel de vis a fost acela. Pur si simplu am inceput sa mananc catina cu miere si, astfel, am traversat cu bine Postul Mare. De atunci numai neglijez acest remediu naturist. |
Cititi in ultima propozitie ,,nu mai".
|
Citat:
|
Doamne ajuta! A citit cineva cartea Parintele Arsenie "Omul imbracat in haina de in" si "Ingerul cu cadelnita de aur?" V-a placut? Ce impresii v-a lasat?
|
Citat:
|
contunuare la afirmatia lui andreicozia
COSTIINTELE NOASTRE DESTUL DE ADORMITE INCEARCA SA LE TREZEASCA PRIN SCRIERILE LUI ,PARINTELE ARSENIE BOCA ..si mai mult ne arata si consecintele pacatelor ,la ce duc ele ..dc noi nu vrem sa credem asta ..sa nu judecam ..mai bine sa ne trezim contiinta proprie sa sa o punem sa judece prin prisma prezentata de parintele si vom vedea cita dreptate are!..o trimbita a lui DUMNEZEU ,cum este parintele arsenie boca nu trebuie NICIODATA subestimata!!..caci este daunator pt. propriile noastre suflete!
|
Nu toate cartile unde scrie 'Arsenie Boca' pe coperta sunt scrise de parintele.
Chiar au aparut in ultima vreme si tot soiul de profetii care ii sunt puse in spate dar cu o autenticitate indoielnica. Unele sunt marturii, mai mult sau mai putin subiective, depinde mult si contextul in care s-au intamplat anumite lucruri. Iar in unele pareri s-ar putea ca parintele sa greseasca, dar asta e o alta chestiune. |
zvon sau incercari
Asa putem numi,parintele Arsenie Boca ramane ,cel putin pentru cei ce i-au citit atat cartile,manuscrisul tiparit recent ,Cararea imparatiei,Cuvinte vii,restul sunt carti scrise de alte persoane care l-au cunoscut sau au studiat amanuntit viata dumnealui,Un mare duhovnic roman.
Nimeni nu poate opri un crestin sa citeasca despre parinte si singur sa-si formeze pareri personale. Mie mi-a schimbat mult viata de cand am citit cartile mai sus amintite si de 2,3 ori merg la Prislop. Ma incarc cu energie pozitiva si ma determina sa ma ocup mai mult de sporirea in viata duhovniceasca. Incercati si va veti convinge. Doamne ajuta! |
Credeti oare ca Parintele Arsenie Boca s'ar bucura de cele rostite de catre unii dintre voi, care sunteti "de partea lui" ?
Nu acesta este duhul Parintelui, nu acestea sunt roadele pe care le asteapta de la "ucenicii" lui. Am citit inca de la capat topicul acesta. Ma intristez cand vad cum un mare parinte este "aparat" (de parca ar avea nevoie) de ucenici lipsiti de dragoste si blandete. Sa citim cu atentie cuvintele fiecaruia, sa nu sarim mai inainte de a le intelege si chiar de ar fi mai reci, sa le incalzim noi. Sa luam aminte ca nici un lucru bun sa nu ne dezbine. Sa nu se rupa intre ei cei care cunosc si cei care nu cunosc inca un anumit lucru. Cine cunoaste sa se foloseasca, cine nu cunoaste sa caute ajutor unde poate. Atata timp cat un lucru naste polemici si discutii golite de dragoste, este mai intelept a nu deschide acest subiect decat cu cei ce impartasesc aceleasi convingeri. Sa luam aminte la duhul pe care trebuie sa'l vada in noi omul de aproape ! Am mai scris in alt post, cuvantul acesta: "Fraților, chiar de va cădea un om în vreo greșeală, voi cei duhovnicești îndreptați-l, pe unul ca acesta cu duhul blândeții, luând seama la tine însuți, ca să nu cazi și tu în ispită. Purtați-vă sarcinile unii altora și așa veți împlini legea lui Hristos." (Galateni 6,1-2) |
..
Nu stiu ce sa zic, nici de rau nu vreau sa zic (ca sa nu supar pe vreun sfant daca a ajuns sfant, Doamne ajuta!) dar nici de bine, ptr ca am niste semne de intrebare, am citit sa zic destul de multe carti duhovnicesti si vieti de sfinti si am vazut si-i Pateric dar mai ales in minunata carte "Pateric despre visuri si vedenii" pe care v-o recomand NEAPARAT!! sa o cititi, sa vedeti lupta calugarilor din Muntele Athos cu demonii, le apar demoni in chipul Maicii Domnului si a Mantuitorului la tot pasul, cititi cartea si sa va cutremurati, ei nu iau orice viziune sau vis in seama, dimpotriva, fug de ele ca de nu stiu ce, pun la indoiala totul, sa vedeti cazuri acolo de parinti demonizati doar ca au crezut ca li s-a aratat Maica Domnului si i-a induhovnicit, te cutremuri, cum o astfel de aratare necercetata de sfinti induhovniciti din acel Munte (si care au o smerenie de neimaginat) le-au dat calugarilor "puteri" de ghiceau tot viitorul si ziceau ca e darul Domnului ca li s-a aratat lor Domnul si le-a dat darul inaintevederii, si chiar spuneau totul ca la carte, stiatu tot vechiul testament pe de rost dupa o astfel de aratare, norocul lor era ca traiau si traiesc intr-o colectivitate in care cum apare un astfel de caz e cercetat foarte bine si descopereau prin rugaciuni ca nu de la Domnul aveau puterile, si-apoi sa vezi lupta cu cel rau care pusese stapanaire deja pe acel suflet si u mai vroia sa iasa, ca zicea el ca e induhovnicit.
Toti Sfintii de prin Muntele Athos spuneau ca toate aceste cazuri au ca pricina mandria unui calugar cat un praf de nisip, spun ei ca, ca si calugar, trebuie sa n-ai mandrie nici un fir de praf ca-i foarte urat inaintea Domnului, care El insusi a venit pe pamant, Dumnezeu fiind, care a facut universul tot si era tare smerit, iar daca Domnul a criticat pe cineva El e totusi Domnul, noua ne-a lasat smerenia sa urmam. Deci nu stiu ce sa zic, nu vreau nici sa spun asa nici invers, prefer sa ma antin dar sa-mi pun totusi intrebari, Sfanta Matrona din Rusia, mare sfanta si pe toti ii iubea care veneau la ea, vazatoare cu duhul, spunea: nu alergati dupa preoti sau calugari vazatori cu duhul ca de la unul ca acesta va puteti pierde Harul pe care-l aveti de la Domnul, ca nu toti sunt vazatori prin puterea Domnului. La parintele (care sper din suflet sa fi ajuns Sfant totusi iar eu sa ma insel) am observat exact ce-am citit in "Pateric despre visuri si vedenii", toti sfintii acolo spuneau ca numai cei smeriti desavarsit, care dau dovada de o iubire fara margini pentru pacatosi, si care se distanteaza de lume, numai unii, din cand in cand pot primi vreun dar de la Dumnezeu. Dar daca pe vreun calugar il pandeste vreun duh de mandrie de care n-a scapat inca, si cu toate ca are acest duh de mandrie cere de la Domnul Daruri mari, sa se incredinteze ca va aparea si demonul in forma de inger care sa-i mangaie orgoliul, oferindu-i darurile lui si ridicandu-l mai sus decat pe fratii lui, din pricina grauntelui de mandrie (care e cel mai neplacut pacat la Domnul, Lucifer din cauza lui a cazut). Parintele de exemplu spunea intr-o carte "numai jertfa Brancovenilor m-a adus pe mine la acest popor", sau "pe mine cand vreti sa va rugati mie sa ma strigati -duhul parintelui Arsenie Boca ajuta-ma-", sau faptul ca dumnealui spune ca niciodata nu facea slujbe demonizatilor, tot dumnealui povesteste ca a facut o data slujba ca i-a cerut neaparat o familie iar acel demonizat cand a inceput sa citeasca rugaciunile a luat o piatra si era sa-i sparga capul parintelui, iar parintele a fugit in chilie si acela arunca cu pietre, tot dumnealui spune ca "pe demonizati sa-i lasi asa, ca inseamna ca asa a vrut Domnul cu ei" cand eu cred ca aici se vede lupta tuturor sfintilor, uitati-va la smerenia Sf Serafim de Sarov si lupta sa cu demonii. Nu mai zic de pictura, unde a inclus telefoane mobile si alte lucruri care chiar daca ar fi fost profetice nu isi aveau locul intr-o biserica, poate intr-o pictura personala mai bine. Cititi viata Sfantului Serafim de Sarov care am inteles ca l-a ajutat pe parinte, eu cred ca ar fi trebuit sa-si puna o oarecare amprenta acest duhovnic mare si extraordinar de smerit, ceva de nemaivazut, care-i IUBEA pe toti si cu dusmanii dumnealui vorbea foarte bland si smerit, cititi. Faptul ca parintele (i-a spus vreo viziune sau nu stiu cum) a decis sa nu fi deshumat, desi randuiala monahiceasca te lasa sa ii exhumezi la 7 ani, ptr ca asa se descopera sfintii, uitati-va la Parintele Ilarion Argatu, mare exorcizator roman, smerit si dumnealui, care a fost exhumat prin 2005 si are moastele in Moldova. Cititi "Cararea imparatiei" pe care o am, e scris numai din Vechiul Testament, nimic din Noul Testament, exact cum am citit ca semn in cartea "Despre visuri si vedenii", acei monahi iubeau vechiul testament dar pildele Mantuitorului din Noul Testament le aminteau foarte rar. Ar fi mult de spus dar ma opresc aici, nu stiu, daca gresesc, il rog sa ma ierte, nu vreau sa supar un sfant (daca e), dar daca e sfant stiu ca nu se va supara pe mine, ptr ca insusi Mantuitorul spune sa cercetam duhurile, chiar daca 1000 spun ca-i bun noi sa le cercetam bine inainte, deci fac si eu asa cum recomanda acest Pateric, sa cercetez bine, iar daca consider, mai bine sa stau in banca mea decat sa dau in cine stie ce probleme, ptr ca Sfintii nu s-ar supara daca te vad cantarind totul foarte bine, ei inteleg ca in vremurile din urma se vor chinui necuratii pana si pe cei alesi sa-i atraga in jocul lor, ca si ei fac minuni dar cu puteri de-ale lor, asa ca vom stii toate dupa ce nu vom mai fi. |
Of, Doamne!
Citat:
Imi pare rau, dar trebuie sa te corectez. "Cararea Imparatiei" este plina de texte si trimiteri atat din Noul Testament cat si din Vechiul Testament. Nu stiu cum poti sa spui ca ai aceasta carte si sa scrii asa ceva. Trebuie sa te obisnuiesti sa citesti si trimiterile din subsolul paginii daca vrei sa-ti fie de folos aceasta lectura. Ca sa fie clar: - pe prima pagina sunt 6 trimiteri din care una din Vechiul Testament si cinci din Noul Testament. - pe a doua pagina sunt 8 trimiteri din care 2 din Vechiul Testament si 6 din Noul Testament. - pe pagina a treia sunt 8 trimiteri din care 1 la Vechiul Testament si 5 la Noul Testament. Deci, sora draga, daca tot ai cartea, ce-ar fi sa o si citesti? Acum intelegi de ce il vezi atat de stramb pe Sf. Arsenie Boca? Pentru ca nu ai incercat sa il cunosti si vorbesti din auzite. "Cararea Imparatiei" si "Cuvinte Vii" sunt singurele carti pe care le avem direct de la Sfantul Arsenie Boca. Citeste-le incet, inclusiv trimiterile si vei fi mult castigata. Doamne-ajuta! |
Ceea ce spui ca te sminteste...sunt numai teorii...Cu adevarat pe un sfant la adevarata valoare nu-l poate intelege decit tot un sfint de aceaasi inaltime dar ii mai simt sfintenia si cei smeriti. Cei care-l judeca pe P Arsenie Boca "cu cartea in mina" sa aiba grija sa nu faca ca si fariseii care-l judecau pe Mintuitorul ca nu tine simbata..Cititi viata Sf Serafim si o sa vedeti ca in anumite momente si SF Serafim era f aspru, dar o facea din rivna fata de Dumnezeu si dragoste de oameni. Voi care sunteti parinti, asa va educati copiii: ii pupati toata ziua, nu-i certati de loc, le dati numai dulciuri, ii lasati sa faca orice vor ei???? Cu atat mai mult ei ca parinti duhovnicesti sunt mult mai atenti si cu grija fata de sufletele noastre..Dupa acest criteriu al asprimei ar insemna, dupa aceasta judecata, ca nici Sf Ioan Botezatorul nu e sfint! Dar atunci il contrazicem chiar pe Mintuitorul.....
Parintele Arsenie, din smerenie nu a vrut sa fie dezgropat, dar face minuni de acolo din mormint si de la distanta cu cei ce-l striga cu credinta. Faptul ca vorbea mai aspru nu insemna ca nu avea dragoste, din contra il dureau pacatele oamenilor si-si punea sufletul pt ei, nopti intregi statea in fata Sfintei Mese si se ruga pt acest popor. Tu te-ai rugat vreo data pt tara si popor in miezul noptii? EL a fost trimis pentru un fel de oameni, nici sfintii apostoli nu erau toti la fel, asta nu inseamna ca nu sunt toti sfinti: Sf Ioan era intr-un fel, SF Petru in alte fel, etc. Avea un dar f mare pe care l-a primit de la Dumnezeu pt a-i ajuta pe oameni. Pictura lui de la Draganescu este profetica, analizati detaliile si o sa vedeti multe profetii pictate pe peretii. Da, nu e canonic sa picteze blocuri turn in flacari, telefoane, etc....Dar de ce le-a pictat? Ca sa ne spuna noua ceea ce urmeza, e mesajul sau pt noi, generatiile care nu l-am cunoscut personal. Nu avea voie atunci sa scrie si sa primeasca pe nimeni caci era urmarit de sucuritate. Dar cine are ochii de vazut vede! APoi Filocalia stiti de cine a fost tradusa...de Parintele Arsenie Boca si supravegheata de Pr Staniloaie care ii era profesor la teologie.... Nu judecati si nu veti fi judecati! |
Orbi si mandri
Doamne-ajuta!
Pictura de la Draganescu este testamentul sau. BOR l-a lasat sa picteze asa pentru ca era singurul compromis prin care il putea tine practic in biserica impotriva dorintei securistilor. Nu este intru-totul canonica. Nimeni nu sustine aceasta. Ca putea sa picteze si altfel, canonic, este evident si marturie sta pictura de pe bolta altarului de la Biserica Sf Elefterie din Bucuresti. Avea studii superioare de pictura si nu se pune problema in termeni de frumos sau urat, de canonic sau nu, de ascultare sau spirit rebel. Cine afirma ca Sf Arsenie Boca nu facea ascultare fata de BOR este complet in afara subiectului. A indurat orice si nu a spus nici un cuvant impotiva BOR. Cine nu a citit si nu a incercat sa vorbeasca cu cei care l-au cunoscut, de la oameni fara pregatire teologica si pana la mari ierarhi, ar face bine sa isi tempereze elanul defaimator. Sunt suficiente cozi de topor in aceasta tara. Este firesc ca atunci cand ai o nelamurire sa intrebi. Imi pare un frumos act de incredere si sinceritate. Dar sa vii pe un forum crestin ortodox si sa arunci cu rautati in stanga si in dreapta, fara sa ai habar despre ce vorbesti, doar pentru ca ai dreptul la o opinie, asta este pacat. Pentru cei care si-au facut o datorie din a-si etala rautatea, iata ce le spune Sf Arsenie in cuvantul de inceput din "Cararea Imparatiei", o carte de exceptie pe care "eminenti depozitari ai culturii patristice" nu au considerat-o demna de nivelul lor: "Adunatu-s-au aci o seama de cuvinte, - raspunsuri la atatea lacrimi... si unele si altele se adunau la masa sfintei spovedanii, unde mila lui Dumnezeu stralucea in ele, ca soarele in picurii de roua. Stralucirile acelea, prinse din lacrimi, impreuna le dam - Parinte si parinti - invataturi din vreme urmasilor, in neam si-n neam, ca sa nu mai orbecaiasca si ei in noaptea nestiintei si a lipsei de sfat, de unde vin toate relele care chinuiesc pe oameni, intuneca vremile si prea adesea crunta pamantul. Este o singura cale senina: trairea invataturii crestine, in toata adancimea ei si in toata sinceritatea noastra. Asta ramane singura cale sigura, pe care trebuie s-o invatam mereu, in fiecare rand de oameni. Cu parinteasca iubire, tuturor ostenitorilor, si cu multa smerenie, la toti crestinii." Inca o data, va rog frumos, oferiti 30 de minute din timpul vostru si vizionati filmul polonez "Most (The Bridge) si incercati pentru o clipa sa va inchipuiti acel tren al vietii care ii duce pe semenii nostri catre Iad. Nu se poate sa nu va zguduie sufletul aceasta privire desprinsa de lume si sa nu simtiti nimic pentru aproapele vostru care se duce catre pierzare. Si, poate asa intuim o farama din durerea imensa din Cer si din sufletul sfintilor inca in viata de aici, cand vad ca, in ciuda tuturor avertismentelor si dovezilor de necontarzis, oamenii aleg sa mearga, generatii dupa generatii, incolonati in timp, spre moarte si chin tractand cu patimile lor prezentul si viitorul. Asa, poate veti simti ceva si din durerea uriasa din sufletul Sf Arsenie Boca, care isi vedea neamul ducandu-se in pacat in ciuda eforturilor pe care le facea. Ce credeti ca simte azi parintele Arsenie Papacioc, sau parintele Iustin Parvu cand vad unde ii duc vagoanele pierzarii pe parinti si pe copiii condamnati de proprii lor parinti? Ne oprim oare vreodata din iuresul cotidian impartasind durerea Lor? Suspina ceva in noi odata cu Maica Domnului? Plange vreo icoana a sufletului nostru cand ne aducem aminte cat de orbi si de nesimtitori suntem? Si atunci, cum de ne miram ca Sf Arsenie Boca a mai certat cand si cand pe cineva in public pentru cine mai stie ce pacate. Atat ati retinut din ce a facut Sfantul printre noi? Nu va fie cu suparare, dar asta este o dovada ca inca nu puteti vedea binele si frumosul. Veniti si faceti incercari disperate de a desfiinta o personalitate ascunzand tot ce a facut in spatele unui ceva care vi se pare neconform cu perfectiunea fratiilor voastre. Il comparati cu parintele Arsenie Papacoic. Sa va spun un secret. Si parintele Arsenie Papacioc se mai rasteste cand si cand la cate unul care depaseste cu mult masura. Asta ar trebui sa tinem minte despre dansul? Va inchipuiti ca Sfintii nu au avut momente cand au ridicat tonul sau cand pedagogia lor nu a fost chiar cea mai blanda? Si, dincolo de toate acestea, intreb pentru a nu stiu cata oara: cine suntem noi sa ne permitem sa judecam personalitati de talia Sf Arsenie Boca? Nu cumva suntem cei pentru care Sfantul uda podeaua bisericii sau a chiliei cu lacrimi cerand Mila Domnului pentru noi? Doamne-ajuta! |
Sa admitem ipoteza extrema: chiar e adevarat ca parintele Arsenie Papacioc s-a exprimat cum spune primul posting si ca il considera pe parintele Boca asa si asa. Bun. O prima treaba: si unul si altul, si orice ipoteza despre ei sunt la capitolul "teologumene", nu ating principiile de baza ale bisericii. O a doua: noi consideram folositoare scrierile lui Augustin, desi credea in predestinare si intr-o gramada de alte rataciri, deci stim sa folosim lucrurile bune asa cum se gasesc, fara sa ne poticnim de 10188283 de diferente. Ultima si nu cea de pe urma, poate (spun accentuat: poate) ca parintele Papacioc se inseala. Nu e prima situatie in care un parinte din varianta mai aproape de "nebunii lui Hristos" inseala un parinte "ca la carte" prin aparente, dar AMANDOI SUNT DE FAPT IUBITI DE DUMNEZEU. Uneori, citind asemenea intamplari, in care un drept este inselat de aparentele diferite ale altui drept, ma gandesc ca Dumnezeu vrea pana si lor sa le dea un mesaj sa nu ia lucrurile excesiv de in serios. Deocamdata cred ca e devreme sa ne pronuntam. Amandoi parintii au de lucrat :)
Chestia cu "n-a pictat canonic" e dragalasa. Fata de ortodoxia mozaicurilor de la Ravenna, picturile de la Athos sunt "necanonice". Pfff. Pardon, fratilor. Sunt canonice amandoua. Felul cum procedeaza unii nu dovedeste intelegere ce sunt canoanele, ci opusul. |
Citat:
Dar lucrurile nu sunt atat de "transparente" cum par dupa o lectura. Vezi si tu ca nici monahii nu se aruncau catre concluzii.. daca pentru ei astfel de judecati cer mult discernamant, cu atat mai mult pentru noi. Nu stiu daca ai sau nu dreptate.. problema este alta: conteaza? Nu cred ca trebuie sa cautam cu tot dinadinsul anumite lucruri.. Mai ales cele care nu ne sunt date sa le cunoastem. Eu stiu un lucru: chiar daca citesc numai scrierile sfintilor, la nimic nu-mi foloseste daca am inima impietrita. Si invers, daca m-as smeri cu inima, Dumnezeu imi ajuta in orice conditii. Trebuie sa avem incredere in lucrarea lui Dumnezeu si sa cautam in primul rand catre noi si pacatele noastre. (Pe mine ma misca scrierile Par. Arsenie Boca. Asta conteaza. Trebuie sa cautam dupa roade... dar ce citesti tu in cartea aceea despre inselare si vedenii - ei, acei oameni isi pazeau in primul rand sufletul lor! De aceea conta atat de mult sa gaseasca sursa vedeniilor si sa-si descopere mandria.. Nu stiu daca ma fac inteleasa.. pentru ei acest lucru era esential, la nivelul duhovnicesc la care se aflau. Nu inseamna ca noi trebuie sa cautam aceleasi lucruri in jurul nostru ca nu este nicidecum aceeasi situatie, iar noi nici nu avem suficient discernamant.) |
am aflata ca se v-a lansacuran un nou film documentar despre Arsenia Boca,mai multe informati nu stiu
|
repostare:
Fratiile voastre stiti din ce cauza sunt multe erori in unle carti ale Pr.Arsenie Boca??? Fiind multi ani pe langa pr.Teofil Paraian l-am intrebat ce sunt cu unele invataturi ale pr.Arsenie ca doar l-a cunoscut personal. Pr.Teofil mi-a spus: „Draga, nu tot ce scrie Pr.Arsenie acolo este autentic! Numai doua sunt cartile deplin autentice ale Pr.Arsenie Boca, si anume: Cararea Imparatiei si Cuvinte Vii! Celelalte sunt cuvinte spuse de Pr.Arsenie Boca in unele insemnari ale sale si din unele predici sau cuvinte libere si care au fost notate de catre unii oameni si care au contribuit si ei la „infrumusetarea” textelor si celor spuse de Dansul. Eu am mai spus si altor oameni sa nu citeasca tot ce apare asa clandestin si care se presupune ca ar fi ale Parintelui! Si nici toate cele spuse despre dansul nu sunt toate adevarate; sunt multe exagerari, de astea fantastice care sunt vazute de unii oameni ca fiind ceva extraordinar”
Asadar frati mei, avand in vedere cele spuse de Pr.Teofil sa nu ne avantam sa „mancam” orice ni se pune inainte, ca nu tot ce zboara se mananca!!! Doamne ajuta!!! |
Citat:
Ma faci sa rid! :)))) Un preot nu are voie sa fie rebel si sa picteze de capul lui iesind din parametri impusi de Sf Parinti prin Erminie Ce inseamna oare pentru un bun crestin faptul ca A BOCA S-A ABTINUT sa nu se ia la cearta cu BOR? Un bun crestin NU SE ABTINE( fierbind in suc propriu) ci ASCULTA! Asa ca sa ne abtinem sa le invirtim noi cum vrem pentru ca stim cica mai bine sa le intoarcem din condei..vezi si Laurentiuschepsis |
Citat:
|
Mai, mai...
Citat:
Nu stiu frate cum faci, dar ai un talent aparte de a suci lucrurile. Unde si cine a scris ca Sf Arsenie Boca "s-a abtinut"? Pe acest thread singura persoana care a afirmat asa ceva esti chiar fratia ta. Si atunci, daca argumentatia e falsa, concluzia cum poate fi? Depasind acest comentariu, frate draga, nu te supara pe mine si ma iarta ca te-am contrazis uneori mai mult decat vehement. Sa stii ca, intr-un fel care nu se potriveste cu tonul celor spuse, te simt altfel decat interventiile fratiei voastre va creioneaza. Poate ca de aceea, de fiecare data cand v-am contrazis ceva mai insistent decat imi sta in fire a o face, imi pare tare rau. Sunt sigur ca daca ati fi avut ocazia sa aflati ceva mai multe despre acest mare barbat roman, azi nu ne-am situa pe pozitii diametral opuse. Poate ca atunci cand veti veni in tara, un drum la Prislop v-ar lamuri multe. Doamne-ajuta! |
Citat:
Hai acolo sa vedem...o gasesc eu |
razboiul nevazut !
Parintele,din cate am inteles, era doar un soldat, intr-un razboi, mult mai dur, si mai important,decat toate razboaiele umane-Razboiul Nevazut.
Ori,ca soldat intr-un razboi,e firesc sa ai o atitudine mai dura si mai combativa,altfel, dusmanul perfid,te va coplesi. Fanatismul religios, oricum lipseste acestui popor, si asta se vede, in slaba credinta si faptuire a majoritatii asa zisilor credinciosilor( printre care, cu umilinta ma includ si eu ) ! deci,ce e rau sa fii fanatic in credinta? atata doara, sa nu faci rau aproapelui,insa de mustrat,intr-un mod mai dur, cred ca se poate, doar e spre indreptarea lui ! aproapele nu se schimba cu vorbe dulci si bune,ci el trebuie socat oarecum,adica trezit,din somnul pacatului (si asta e valabil si pt noi,ca pacatosi) ! Nu avem nevoie de vorbe blande si bune, ci de vorbe dure si rele ,care sa ne trezeasca ,si sa ne faca combatanti puternici in cel mai greu razboi -Razboiul Nevazut ! |
"Gindesti imatur in acest caz. Tu compari ceea ce a pictat A Boca facind o paralela cu Ravenna si Athos?
Ma faci sa rid! :)))) Un preot nu are voie sa fie rebel si sa picteze de capul lui iesind din parametri impusi de Sf Parinti prin Erminie" Erminiile nu sunt dogma. Erminiile constata (si crede-ma, e o ratacire sa consideri ca impun) conformitatea artei bisericesti cu dogma si traditia. Ca urmare, ele sunt un indreptar, nu un instrument de constrangere. Un preot n-are voie sa faca ce spui. Un om luminat de Dumnezeu are voie sa faca orice. Iti explica Apostolul Pavel de ce. Ai face bine sa nu numesti rebel un om cu atata usurinta. N-ai conformitate cat sa te masori cu el, poti fi cel mult un om bine intentionat. Aia cu parametrii erminiei e si mai dragalasa, sa nu te superi. Lipseste un subler si un micrometru. Nu vreau sa fiu ironic de-al naibii (Doamne iarta-ma). Iti sugerez numai sa nu (te) mai iei asa in serios. In privinta "abtinerii de a protesta contra BOR" sau ce-or mai fi spus, daca parintele a procedat cum banuiesc eu, si anume a fost intransigent cu ierarhi care pupasera prea bisericeste papucul cezarului, uitand ca trebuie urmat in cele lumesti dar nu pupat, apoi iti promit ca-i vei vedea si pe el si pe ei unde li se cuvine. Nu spun eu unde. O sa vedem acolo. Calitatea de ierarh crestin in lume nu o exclude pe aia de osandit pentru inchinare la cele materiale dincolo. N-am zis ca e obligatoriu asa, am o simpla banuiala. Apropos de "n-are voie sa picteze de capul lui" vezi sa nu cumva sa vorbesti de capul unui sfant in cazul asta. E o probabilitate cu "parametri" diferiti de zero :) |
Citat:
Iar gresiti. Macar sunteti consecvent. Nu am scris nicaieri ca Sf Arsenie Boca "s-a abtinut". Nu am scris nici despre "provocarile BOR la adresa sa". Si asta pentru simplu fapt ca nu am gandit niciodata astfel. Incepe sa semene cu vorba aceea: din greseala in greseala pan-la victoria finala. Adevarul este ca ceea ce se intampla in Romania, la Prislop, este unic in lume. Nimeni nu a mediatizat evenimentul de la 28 noiembrie 2009 si totusi zeci de mii de oameni din toata tara au venit, ca la un semn divin, sa-l omagieze. Acel semn divin, care nu va putea niciodata sa fie interzis, a fost si ramane iubirea. Doamne-ajuta! |
Citat:
Cred ca stii de la Sf Parinti la ce duce starea de frica si neincredere in autoritati, traumatizati psihic de stirile gen Razboi intru Cuvint ca nu se mai poate face nimic si este jale pretutindeni. La nimic bun! Acei oameni devin foarte labili si este de ajuns o scinteie din partea unor maestrii... pentru a ajunge la anarhie! ...In fine fiecare cu felul sau de a vedea lucrurile. Noroc ca daca dorim avem posibilitatea garantata in constitutie sa ne tinem departe unii de ceilalti(chiar foarte departe!!!) Slava Domnului!. |
Citat:
Nu, frate draga. O fac din iubire. Cand o sa ajungi la Prislop o sa intelegi. In ceea ce priveste dreptul constitutional, eu am ales sa tin aproape. Asteptam "provincia". Doamne-ajuta! |
Citat:
Prea multe indicii la tine incep sa ma puna serios pe ginduri, lucru care m-ar intrista foarte mult, crede-ma si cred ca si pe Jeni! Ma sperie faptul ca in aceeasi fraza ai montat si o amenintare TIPICA LOR, a puciosilor, si il banuiesc din ce a scris mai sus si pe Inorog ca aluneca pe aceeasi panta, daca nu este deja adept. Este foarte trist, mai ales ca esti pe cale sa cazi prada unor oameni bolnavi sufleteste si mintal care sunt convinsi ca sunt sfinti si profeti si primesc mesaje zilnice neintelegind de fapt ca astfel se manifesta schizofrenia! |
Pardon. Ti-l citez pe parintele Arsenie "celalalt" adica parintele Papacioc, si tre' sa recunosc ca m-am amuzat copios de ce-a zis "au pus sfanta lor la verificari in altar si ce sa vezi, a inceput sfanta sa puta" (vorbind de "puciosi"). In ce ma priveste am inteles ce fel functioneaza cand s-au apucat sa spuna sa nu mancam zahar in post ca e filtrat prin carbune de oase. Pai poate trebuie sa nu inhalam nici aer, caci contine dioxid de carbon care tocmai a fost ragait de o vaca, ce parere ai?
Iar privind lucrurile care te nelinistesc, eu zic s-o lasi mai la mila lui Dumnezeu pana nu te verifica El daca si poti face razboi pe cat esti de speriat, haha. Ce alunecare, frate, care anarhie. Mai ai un pic si ai sa chemi un dominican sa ne pipaie la dreapta credinta cu brodechinii. Ma rog, metaforic, ca nu cred ca ai sa fii vreodata uracios ca aia. Ce-s alarmismele astea. Aaa, l-au numit puciosii pe cutare parinte "sfant", pai Satana striga prin gura demonizatului ca Iisus e Sfantul lui Dumnezeu, si asta nu cred ca inseamna ca Iisus era altcineva decat era. Si iarta-ma daca te-am speriat cu ceva, dar in materie de erminii vorbim de "exprimare artistica" adica o problema cu un oarecare grad de subiectivitate. Cata vreme reprezentarea nu e necuviincioasa sau nu incalca in vreun fel dogma, nu s-a incalcat nici o erminie. Bisericile primare aveau icoane din grafitti pe pereti. Si era mai multa ortodoxie acolo decat la Sfanta Sofia, cand isi morfolea rugaciunile sub cupola un basileu ajuns pe tron prin ucidere si care urma sa plece tot asa. |
super subtil!
Citat:
Citat:
Citat:
(Dar cunoscandu-l pe Andrei pt opiniile lui foarte solide, cred ca este o greseala pe blog! Numele "corect" este probabil blogul lui Laurentiu Dumitrescu .. ar trebui sa-i atragi atentia, Andrei: ori schimba numele blogului in ..-escu, ori isi schimba numele de familie in Dumitru, nu??) Ma intreb.. pe laurschepsis cum il cheama? (Intrebare cu schepsis) |
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:52:30. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.