Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   Relatiile sexuale inainte de casatorie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7811)

AlinB 25.02.2014 10:18:21

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 552190)
Domnule AlinB- ca sa va raspund sincer la intrebare- pana in prezent din pacate nu am intalnit nici o femeie care sa doreasca a nu avea relatii intime pana la casatorie! Dar daca voi cunoaste o astfel de fata , atunci cred ca as rezista sa-i respect dorinta si sa am rabdare.
Mai mult de atata nu stiu ce as putea sa va spun pe margine acestui subiect!

Din cate am inteles nici nu prea ai cunoscut femei asa, in general, la modul personal-relational vorbind :)

Oricum, si daca ar fi cum spui tu, n-ar trebui sa o aduci pe drumul cel bun inainte de casatorie?
Ca dupa..mai slabe sperante si sa nu te certi pe urma cu Dumnezeu pentru alegerea ta cand ai sa vezi ca problemele femeii tale se intind dincolo de chestia cu "relatiile intime inainte de casatorie".

Florinvs 25.02.2014 10:37:53

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 552209)
Din cate am inteles nici nu prea ai cunoscut femei asa, in general, la modul personal-relational vorbind :)
".

Extraordinar-cum aveti impresia ca le cunoasteti pe toate! Nu tin minte sa va cunosc de undeva-deci nu cred ca ati avea de unde sa stiti cate femei am cunoscut sau nu!

Corinusha 25.02.2014 14:02:42

Eu fac parte dintre alea care au pactuit inainte de nunta,cu un singur barbat, si acela e cel cu care m-am si casatorit, dar mie personal nu imi pare rau, pentru ca am facut-o dupa ce am gandit bine; si eram impreuna de ceva timp deja (si nu, nu am locuit impreun pana la nunta).

Dar nu incurajez pe nimeni sa o faca sau nu inainte de nunta.
Inainte de inceperea vetii sexuale cu cineva trebuie luate muuulte lucruri in considerare. Cateva dintre ele>

1. Varsta ta si varsta lui.
2. Daca iti doresti cu adevarat sau vrei doar pentru ca te preseaza.
3. De cand sunteti impreuna, si ceva din istoricul relatiilor anterioare (cate au fost, daca au fost relatii care implicau si relatii trupesti, daca au fost, cum au fost, cat au durat etc - lucruri, care se pot intreba direct, in diferite ocazii).
4. Priviti putin s in viitor. Va vedeti cu persoana respectiva, nu va vedeti? Ati regreta daca nu ati ramane cu persoana respectiva etc.
5. Cum vaintelegeti, daca comunicati usor, daca va ajutati unul e altul, daca exista respect in relatie si altele asemenea.
6...Cel mai important, daca in caz de sarcina, el este dispus sa cresteti copilul impreuna si sa va casatoiti legal si religios sau daca el vrea avort. Valabil si vice versa, pentru ca mai exista si baieti/barbati de treaba si fete/femei care nu sunt de treaba.
7. Alte aspecte care te-ar putea ajuta in luarea une decizii in cunostiinta de cauza, rationala si care sa nu te afecteze in mod negativ pe viitor.

Daniel_Ortodox 25.02.2014 14:22:29

Citat:

În prealabil postat de Simona-Marilena (Post 190530)
Ehe...dragii mei frati si surori... Eu mereu am suferit in dragoste si cand am gasit pe cine trebuia...imi spune ca " Nu e o drama daca facem dragoste acum"...iar eu nu vreau sa-l pierd...Desii eu visez la cineva care sa ma iubeasca ptr suflet, nu pentru corp cineva cu care sa o fac dupa nunta...pentru prima oara...dar, nah...Ce ma sfatuiti sa fac? Sa-i zic? Pentru ca nu vreau sa-l ranesc..
Sper ca Dumnezeu sa-mi lumineze mintea..

Doamne ajută.

Te iubesc, draga mea Simona, te iubesc atît de mult în Domnul nostru Iisus Hristos !

Îți scriu să te întăresc în fapta ta cea bună de-a rămîne curată pînă după căsătorie.

Mulți din cei ce ți-au scris pînă acum, spun foarte multe lucruri greșite.

Îți recomand ceva, te rog dă-mi voie :

http://ortodoxiatinerilor.ro/relatii...a-la-casatorie

E o campanie, pentru cei ca tine ! Și ca mine. Suntem foarte mulți ! Reușim împreună. Împreună cu Hristos.

Am și eu o mărturie acolo, la Emilian mă găsești, să nu-mi fie spre laudă, ci spre smerenie, să citești cît mai mult din ce este scris acolo, de la toți, cît mai mult.

Nu te teme dacă îl vei părăsi, pentru că dacă acele lucruri îți cere, nu te merită. Nu îți strica sufletul și trupul, te rog !
Nu te teme de nimic niciodată, decît de Domnul.

Fi curajoasă în credință și fapte bune și urăște păcatul ! Și pe demoni să-i urăști !

Ai răbdare, draga mea, și el va pleca, își va urma nebunia minții lui, pe care oricum mai tîrziu o va regreta. Și tu vei regreta dacă cazi în acel păcat, nunta și relația cu soțul vor fi mai grele, copii șli bani mai puțini, stres mai mare, divorțul mai aproape și mîntuirea mai în primejdie...
Sunt multe lucruri frumoase de pierdut dacă faci pasul acesta greșit.

Vei vedea, că dacă ai răbdare, Dumnezeu îți va trimite pe cineva care te va iubi pentru ceea ce ești, așa cum îți dorești. Așa va fi ! Ai să vezi, așa va fi !

Cautăți un duhovnic puternic în cuvînt și înțelept, noi îl numim înduhovnicit, și prin el, harul te va ajuta nespus de mult.
Vei fi povățuită spre ce să faci, ce să citești, cum să te rogi. Vei birui ! Dorește-ti doar.

Fi tare, draga mea surioară preaiubită. Dumnezeu, îngerii Lui, sfinții, toți sunt alături de noi. Să ne bucurăm !

"Bucurați-vă pururea." - spune la I Tesalonice 5, 16.

HRISTOS A ÎNVIAT ! Să te mîngîie gîndul ăsta și Maica Domnului. Amin.

tabitha 10.04.2014 05:49:59

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 552226)
Eu fac parte dintre alea care au pactuit inainte de nunta,cu un singur barbat, si acela e cel cu care m-am si casatorit, dar mie personal nu imi pare rau, pentru ca am facut-o dupa ce am gandit bine; si eram impreuna de ceva timp deja (si nu, nu am locuit impreun pana la nunta).

Oricâte calcule ai fi făcut, tot păcat rămâne și ar trebui să-ți pară rău.
Asta dacă încerci măcar să trăiești ca și creștină-ortodoxă practicantă.

Corinusha 10.04.2014 08:48:13

DEu nu vorbeam din punct e vedere crestin (nici ortodox nici alta credinta). Totusi, in caz ca exista persoane pe forumul asta care se ganesc la asta si nu sunt crestine practicante, macar sa nu o faca fara sa se gandeasca biiine de tot inainte.

Imi pare rau, dar nu imi pare rau. Daca eram crestina practicanta probabil imi parea rau, dar sunt...cum se zice...crestina de ocazie (parca asa gasisem uneva pe forum ceea ce explica cat e cat ce fel e crestina sunt).

AlinB 10.04.2014 08:52:44

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 552212)
Extraordinar-cum aveti impresia ca le cunoasteti pe toate! Nu tin minte sa va cunosc de undeva-deci nu cred ca ati avea de unde sa stiti cate femei am cunoscut sau nu!

N-ai omis sa ne-o spui, chiar de multe ori.. :)
Desigur, nu direct dar s-a inteles destule..
Apogeul relatiilor tale cu femeile se pare ca a fost o singura relatie, si aia esuata pe jumatate, sau 3/4 ..depinde de interpretare..

AlinB 10.04.2014 08:54:51

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 556140)
DEu nu vorbeam din punct e vedere crestin (nici ortodox nici alta credinta). Totusi, in caz ca exista persoane pe forumul asta care se ganesc la asta si nu sunt crestine practicante, macar sa nu o faca fara sa se gandeasca biiine de tot inainte.

Imi pare rau, dar nu imi pare rau. Daca eram crestina practicanta probabil imi parea rau, dar sunt...cum se zice...crestina de ocazie (parca asa gasisem uneva pe forum ceea ce explica cat e cat ce fel e crestina sunt).

Daca nu-ti pare rau, probabil ca nici nu e spovedit, daca nu e spovedit, inseamna ca ai ramas si cu pacatul asta si cu celelalte (in ideea ca celelate ai incercat macar sa le spovedesti).

Toata indiferenta asta o sa dea roade candva, vezi ca avem topice deschise cu cazuri similare, peste cativa ani s-ar putea sa fii si tu pe aici, plangadu-te ca "ceva" n-a mers in casnicie, ca "el" s-a intors cu 180 grade, etc.

Da, nu era crestin practicant, eu eram crestina de ocazie si chiar ma fuduleam cu asta, dar n-am crezut ca o sa se ajunga aici, era atat de iubaretz, cum s-a putut ajunge aici, nu-mi dau seama, (abia acum) imi pare rau...

Cunosti tiparul?

Corinusha 10.04.2014 09:16:02

de fapt, e spovedit, cu mentiuna ca nu imi pare rau... exact asa i-am spus preotului. Si totusi, m-a impartasit... si din cate stiu...nu trebuia, dar nu stiu sigur.

Alin, cunosc tiparul...si de obicei problemele astea apar din anumite motive concrete, nu pentru ca el nu e crestin si ea e crestina de ocazie. Crede-ma, am facut practica pe probleme de cuplu si consiliere... pe asta ma spcializez...
Iar prin faptul ca recunosc ca nu-s crestina practicanta inseamna ca ma fudulesc? Ok, ce-ar fi sa mint, sa ma ascund si sa ma pefac ca sunt altfel decat sunt?! Chiar daca e un forum, nu ma ascund de nimeni; sunt asa cum sunt, nu-s perefecta (de fapt sunt chiar depaaaaarte de perfectiune), dar asta sunt eu, iar daca nu imi pare rau de anumite pacate sau lucruri din viata mea care in perspectia crestina nu trebuiau sa se intample, nu inseamna ca nu incerc si nu schimb altceva la mine in bine...

Ce era sa fac? Sa merg la spovedit si cand ma intreaba preotul daca am facut x si daca imi pare rau a ii zic ca am facut si imi pare rau, chiar dac mie nu imi pare rau? Sa mint chiar la spovedanie? Oi fi io crestina de ocazie, dar nici chiar asa.

konijiro 10.04.2014 11:13:37

Citat:

Oricâte calcule ai fi făcut, tot păcat rămâne și ar trebui să-ți pară rău.
Sigur. Pentru ca zeul omnipotent care a creat TOT universul si TOATE formele de viata de pe Pamant e foarte interesat de cine, de cate ori si cum face sex.

Nu stiu de ce, dar cand vine vorba de cum sunt tratate femeile, dogma religioasa crestina arata de parca ar fi fost scrisa de barbati. Sa fie oare coincidenta?:78:

Citat:

Toata indiferenta asta o sa dea roade candva, vezi ca avem topice deschise cu cazuri similare, peste cativa ani s-ar putea sa fii si tu pe aici, plangadu-te ca "ceva" n-a mers in casnicie, ca "el" s-a intors cu 180 grade, etc.
Sa inteleg ca daca femeia se marita virgina, casnicia are sanse mai mari de succes? Hmmm... As fi curios sa vad ceva statistici pe tema asta.

AlinB 10.04.2014 11:54:13

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 556155)
Sigur. Pentru ca zeul omnipotent care a creat TOT universul si TOATE formele de viata de pe Pamant e foarte interesat de cine, de cate ori si cum face sex.

Nu, e interesant de starea spirituala a creaturilor Sale.
Si lucrurile astea se leaga, dar nu ma astept ca unul ca tine sa inteleaga cum, desi daca ar fi mai inteligent, probabil ar face niste conexiuni macar la nivel de psihologic.

Citat:

Nu stiu de ce, dar cand vine vorba de cum sunt tratate femeile, dogma religioasa crestina arata de parca ar fi fost scrisa de barbati. Sa fie oare coincidenta?:78:
De fapt, au fost scrise atat in interesul femeilor, cat si barbatilor, ca ambii sa-si cunoasca locul in acord cu structura lor mentala, afectiva, fizica, etc. astfel incat sa poata lucra armonios impreuna.

Pe de alta parte insa, feminismul si noile reguli, au fost scrise in dezavantajul ambelor sexe (ca sa nu mai vorbim de inventiile pe linia asta, sexul neutru, sexul biologic vs sex psihologic si alte aberatii), astfel incat sa se calce toata lumea pe bataturi si toata lumea sa aiba de pierdut din povestea asta.

Sigur, au incercat sa "remedieze" ceva, dar nu greselile din societatea traditionala, cum pretind, ci aberatiile introduse de societatea moderna, imorala, fara Dumnezeu, in care femeia trebuie sa-si gaseasca mandria in a fi o prostituata, la dispozitia barbatului oricand si oricum fara "formalitatile" implicarii lui ferme intr-o relatie, sa munceasca cot la cot cu barbatul iar ambii sa fie platiti impreuna cat castiga doar barbatul in societatea traditionala iar Statul sa le indobitoceasca, pardon, creasca copii

Dar cum puteau ei avea pretentia de eroi ai reformei si moralitaiti, decat aruncand vina lor asupra altora si "indreptand" aberatiile cu aberatii si mai mari?

Citat:

Sa inteleg ca daca femeia se marita virgina, casnicia are sanse mai mari de succes? Hmmm... As fi curios sa vad ceva statistici pe tema asta.
Ca de obicei, pentru ca nu prea te duce capul, ai inteles gresit.

Femeia care isi cunoaste locul si virtutea si alege un barbat la fel, are mult mai multe sanse de a avea o casnicie fericita decat una care face alegeri pe baza de chimie, ca "asa a simtit ea" ca ala e potrivit si abia dupa cativa ani isi dau seama ca un barbat fara principii crestine poate "evolua" in cele mai neasteptate directii.

Si da, atunci vine feminismul si salveaza situatia, ce bine ca era femeie emancipata si cu servici ca uite, acum poate fi mama singura, sa isi creasca si copilul si sa si lucreze, bravo noua ca am stiut sa punem lucrurile in ordine, dupa ce tot noi le-am busit cand am invatat-o ca morala crestina si casatoria traditionala e depasita, ca pasiunea nebuna si sexualitatea fara limite e reteta fericirii iar casatoria doar un act legal care se face si se desface cand si cum avem chef.

Corinusha 10.04.2014 12:13:48

heloooo, femeile nu au inceput sa nu se marite virgine de 20 -30 de ani, ci de sute de ani cel putin. Doar ca pe vremea aia nu se discuta tema asta, nimeni nu stia cu cati a fost femeia respctiva inante sa se casatoreasca pentru ca era o rusine si pentru babat sa se dea mare ca avut-o pe xuleasca si zeteasca.... Acum se stie pentru ca nu mai e rusienea aia de atunci, lucrurile au evoluat. Dar lucrurile astea exitau si in trecut. Exact asa cum existau prostituate asa existau si femei care nu se casatoreau virgine. Culmea prostitutia era legala o vreme in Romania...si cam peste tot... atunci Biserica de ce nu se baga?

De ce nimeni nu ii condamna pe barbati ca si pe femei cand e vorba e aceleasi lucruri? De ce la barbati e oarecum permis sa se casatoreasca nevirgin si la femei nu? Pana si preoti sunt care condamna doar femeile pentru pacatul asta.
Si...in fine, nu ma continui pe subiectul asta, ca daca ar fi sa traim strict pe normele bisericii, am face zeci de copii si am face-o doar in pozitia misionarului, doar e singura acceptata de biserica...

Lasa Alin ca suni si barbti care nu isi cunosc locul si din cauza lor se destrama casnicia. Sau noi femeile ar trebui sa le permitem barbtilor sa faca orice ca "femeia trebuie sa asculte si sa se TEAMA de barbat"? Dar e mult mai usor sa condamnati femeile cand lumea are impresia ca barbatii sunt cei care merita tot...si femeile sunt aproape slugi (ca doar o sluga se teme de stapan si tre' sa il asculte). Hai sa nu continuam ca degenereaza discutia prea mult... Daca e sa se continue, exista topic separat pentru problema asta.

AlinB 10.04.2014 12:34:42

Vorbesti prostii, regulile sunta celeasi si pentru barbati si pentru femei dar tu la fel ca si maicata, confundati gura lumii cu morala autentica.

Biserica nu-ti spune cati copii sa faci, ar fi in interesul tau sa faci cat mai multi dar probabil e greu sa-ti evaluezi obiectiv interesul pe termen lung cand vine in conflict cu comoditatea pe termen scurt si exact asa cum oamenii fumeaza pentru ca le place dar nu se gandesc la consecintele pe teren lung.

Tot asa si sexul creaza adictii similare, dependentii uitand ceea ce este si pentru ce este de fapt.

Sigur, a trage piept in plamani din ierburi cat mai sofisticate e placut, dar numai pe moment - consecintele te lovesc mai devreme sau mai tarziu, si desi unii probabil au crezut ca stiu cand sa se opreasca, statisticile ii contrazic dramatic.

Sigur ca atunci cand ai nevoie de si mai mult sex pentru efecul sau de drug-like asupra creerului, mult peste ceea ce poate oferi mecanismul biologic natural, trebuie sa vii cu un element de noutate pentru a stimula circuitele obosite, asa ca, normal, e nevoie de un element de noutate, probabil daca stai intr-o postura in care barbatul nu e musai sa-ti vada fatza si poate mai usor sa pretinda ca esti altcineva, poate impinge organele mai departe la treaba, in ciuda semnalelor care iti spun ca mai degraba iti trebuie o pauza, dopamina creste, DeltaFosB -ul se aduna, adictia se adanceste, cauta noi forme de exprimare, dar ce conteaza, important e ca pe moment ne simtim amandoi bine.

Citat:

Lasa Alin ca suni si barbti care nu isi cunosc locul si din cauza lor se destrama casnicia.
Si barbatii aia cum au ajuns intr-o casnicie, au foratat cumva o femeie sa se merite cu ei, sau pe femeie n-a dus-o capul sa priveasca mai mult de lungimea ...hormonilor?

Citat:

Sau noi femeile ar trebui sa le permitem barbtilor sa faca orice ca "femeia trebuie sa asculte si sa se TEAMA de barbat"?
In religia ta adhoc, cu dogma facuta la modul "una din Biblie una din discoteca", probabil ca da :21:

Dar hai sa-ti zic un secret, de care e bine sa tii cont: produsul final va semana mai degraba cu cea mai proasta componenta care o introduci in amestec decat, cu un amestec fericit din cele doua.

Corinusha 10.04.2014 12:59:08

Nu, problema nu e gura lumi, problema e ce inteleg barbatii cand citesc pasajul acela. Si ghici multi ce pricep?
Daca s-ar teme barbatii de Dumnezeu sau daca ar crede ca e fapt pajajul respectiv se refera l ltceva, ai impresia ca si-ar mai bate nevestele, doar pentru ca dupa 10 ore de servici si 3 ore de curatenie si 2 ore de teme cu copiii, nu i-a facut mancarea calda pe cand s-a intors el de la carciuma? Nu vorbsc de oamenii de aici de pe forum, vorbesc despre oamenii care ne inconjoara si care, cel putin teoretic, fac parte din majoritatea aia ortodoxa.
Tu crezi ca femeile s-au razvratit asa de flori de mar? Nu. Numai ca cum toata treaba asta cu eminismul e dusa la extrem e eva vreme, ceea e iar nu e bine. Ar trebui un echilibru in toate, echilibru care lipseste multor oameni in ziua de azi. Totul e dus la extrem. Mancatul, bautul, distractia... totul!

PS: Vzi ca nu prea umblu in discoteci si nici nu prea am umblat. Sau ce, acu si sa dansezi si sa te distrezi e pacat?

Ce vobesti tu acolo cu dependenta de sex e altceva. Nu toti cei care fac sex inainte de castorie devin dependenti de sex. Iar cei care devin, au o problema psihica. Ca si alcoolicii sau dependentii de dulciuri si de droguri.

As face si 4 copii...si sa-i cresc unde? Intr-un apartamantcu 2 camere in care stam cu chirie, chirie pe care unul din salarii se duce, fara bani sa le oferim un trai macar la limita decentei? Da, sigur, hai sa ne batem joc de niste vieti. Hai sa facem cum face statul cu noi; sa le luam tot, sa n batem joc. Da, pe termen lung e bin sa ai multi copii, dar nu prea exista conditii sa cresti multi copii. Copiii cresc, merg la scoala, e nevoie de bani sa poti sa tii un copil in scoala in zilele noastre; frumos ar fi sa poti pune si eva banuti deoparte pentru cand cresc copiii, sa aibaun ajutor cand ii incep si ei viata pe cont propriu...

Corinusha 10.04.2014 13:00:48

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 556168)
Si barbatii aia cum au ajuns intr-o casnicie, au foratat cumva o femeie sa se merite cu ei, sau pe femeie n-a dus-o capul sa priveasca mai mult de lungimea ...hormonilor?

Ai auzit de castorii aranjate? Alea nu merg din start. si da, inca se mai practica treaba asta. Si casatoriile din inetres iar nu prea merg....

AlinB 10.04.2014 13:24:51

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 556172)
Nu, problema nu e gura lumi, problema e ce inteleg barbatii cand citesc pasajul acela. Si ghici multi ce pricep?

Daca vorbesti de barbati asemena celui care ti l-ai luat de barbat..sa te tii bine.
Daca ai avea altfel de barbat sigur ai avea si altfel de repere vizavi de barbati..

Ca si barbatii care se plang ca femeile sunt asa si pe dincolo, catastrofe, ei bine asa si pe dincolo sunt femeile cu care au reusit ei sa creeze conexiuni..

Lumea arata asa cum apropiatii tai arata si cum arata apropiatii tai depinde majoritar de alegerile pe care tu le faci.

Citat:

Daca s-ar teme barbatii de Dumnezeu sau daca ar crede ca e fapt pajajul respectiv se refera l ltceva, ai impresia ca si-ar mai bate nevestele, doar pentru ca dupa 10 ore de servici si 3 ore de curatenie si 2 ore de teme cu copiii, nu i-a facut mancarea calda pe cand s-a intors el de la carciuma? Nu vorbsc de oamenii de aici de pe forum, vorbesc despre oamenii care ne inconjoara si care, cel putin teoretic, fac parte din majoritatea aia ortodoxa.
Pai si tu teoretic faci parte din majoritatea aia ortodoxa de forma, asa ca de ce te-ai plange de tovarasii de gandire? :)

Citat:

Tu crezi ca femeile s-au razvratit asa de flori de mar? Nu.
Daca vorbim de niste femei anume, feministele, binentes ca nu, erau asa proaste si urate si incapabile profesional ca nici unul nu se apropia de ele si nici o slujba ca lumea nu se lipea, asa ca ce au zis, nu e vina noastra, e a barbatilor ca ei fac regulile :)

Citat:

Numai ca cum toata treaba asta cu eminismul e dusa la extrem e eva vreme, ceea e iar nu e bine. Ar trebui un echilibru in toate, echilibru care lipseste multor oameni in ziua de azi. Totul e dus la extrem. Mancatul, bautul, distractia... totul!
Abstract.

Citat:

PS: Vzi ca nu prea umblu in discoteci si nici nu prea am umblat. Sau ce, acu si sa dansezi si sa te distrezi e pacat?
Lasa ca ai inteles ideea.

Citat:

Ce vobesti tu acolo cu dependenta de sex e altceva. Nu toti cei care fac sex inainte de castorie devin dependenti de sex. Iar cei care devin, au o problema psihica. Ca si alcoolicii sau dependentii de dulciuri si de droguri.
Da, atat de dependenti ca nici nu-si dau seama ca sunt (ca si alcoolicii in stare grava) ba chiar zic ca biserica e retrograda vizavi de ceea ce e normal si ce nu cand e vorba de sex.

Citat:

As face si 4 copii...si sa-i cresc unde? Intr-un apartamantcu 2 camere in care stam cu chirie, chirie pe care unul din salarii se duce, fara bani sa le oferim un trai macar la limita decentei?
Ai putea sa incepi macar cu unul.
Dar ghici ce, nici macar de unul nu este loc..desigur.
Ca daca iti sugereaza cineva sa faci un copil e tot una ca si cand ar trebui sa faci 4, peste noapte.

[quote ]Da, pe termen lung e bin sa ai multi copii, dar nu prea exista conditii sa cresti multi copii. Copiii cresc, merg la scoala, e nevoie de bani sa poti sa tii un copil in scoala
[/quote]

Intr-adevar nu este atunci cand se mai duce o jumatate de salariu pe tigari, unde e musai sa ai doua concedii pe an din care unul neaparat in Bulgaria sau mai departe, unde femeia trebuia sa aiba timp si de nitel televizor, Internet, facebook, unde timp pentru facut copii este ca deh, avem doar 20+, etc.

Citat:

in zilele noastre; frumos ar fi sa poti pune si eva banuti deoparte pentru cand cresc copiii, sa aibaun ajutor cand ii incep si ei viata pe cont propriu...
Sigur ca e frumos ca parintii sa stranga bani pentru copii, daca copilul si-a irosit viata la joaca si pe Internet si in baruri si discoteci, ca mami si tati aveau nevoie de timpul lor, nu sa-si bata capul cu educatie extra-scoalara, de unde o profesie serioasa de pe urma careia sa castige bani?
Lasa sa fie paznic la supermarket si sa bata discotecile in timpul liber, ca le da mami si tati bani si casa si masina..

Corinusha 10.04.2014 13:52:20

Si mai vorbesti de mine ca generalizez...
Daca nu esti practicant nu inseamna ca nu crezi si nu ti-e frica e Dumnzeu, dar asta deja pt tine sunt fantezie...si ma exista bunul simt si legile (care btw, interzic bataia).

Alin, in trecut (ala mai inepartat) femeile nu munceau pentru ca nu li se permitea, in mare parte din partile Pamantului, nu ca erau proaste si urate (nu zic ca nu ar fi nici una asa, dar nu ala era motivul pentru care nu munceau). Femeile erau doar cu casa si copiii. Sincer, nu ca ar fi un luru rau, dar in ziua de azi nu iti permiti sa faci si multi copii si sa aduca bani in casa doar unu; n-avem noi asa salarii.
Ai auzit de copii care nu au facut studii pentru ca nu au putut din motive financiare? Si de cei care au facut studii, dar pentru ca au lucrat in timpul studiilor nu s-au pregatit cum trebuia si su au luat note maxime si de-aia au joburi prost platite? In ochii tai cin nu a afcut scoala calumea se pare ca doar in discoteci au stat si pe net si mai stiu eu unde. Ia mai gandeste-te si la cei care nu au facut studii pentru ca nu s-au permis. Nu sti cum a fost viata tuturor ca sa judeci. Ca da, si tu judeci si generalizezi. Cand esti ependent de sex o faci sau vrei sa o faci aproape non stop si incepi sa ai fantezii cu oricine iti iese in cale. Dar dependenta de sex tot nu apare din cauza ca dependentul ala si-a inceput viata sexuala inainte sau dupa casatorie.
Lumea nu se rezuma doar la apropiatii tai, sau tu esti inchis intr-o bula de cristal in care ai de-a face doar cu oamenii cu care ai de-a face? Miram-as...
Mai lucrezi, mai iesi din casa; chiar si fara sa vrei intri in contact cu oameni care nu iti sunt apropiati si iti faci o parere despre ei. Asa ca lumea arata asa cum arata oamnii cu care intri in contact, nu doar apropiatii tai.
Deci in opinia ta, toti aia care zic ca Biserica e retrograda vis-a-vis de ceea ce e normal sau nu cand e vorba de sex, sunt dependenti de sex.
Cine ti-a zis a nu este loc nici de ala unu, care poate-s doi (cazuri multiple de gemeni in atat in familia lui cat si in a mea)? Ti-a trecut oare prin cap ca poate sunt insarcinata sau incercam sa avem un copil? Nuu, te-ai bagat adanc ca nu e loc nici de un copil in viata noastra.

Annyta 10.04.2014 14:00:14

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 556180)
Deci in opinia ta, toti aia care zic ca Biserica e retrograda vis-a-vis de ceea ce e normal sau nu cand e vorba de sex, sunt dependenti de sex.

Sau au alte idei greșite: de exemplu, încearcă să Îl subordoneze pe Dumnezeu lumii în care trăim.

AlinB 10.04.2014 15:44:45

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 556180)
Daca nu esti practicant nu inseamna ca nu crezi si nu ti-e frica e Dumnzeu, dar asta deja pt tine sunt fantezie...si ma exista bunul simt si legile (care btw, interzic bataia).

Poti sa crezi...dar nu drept.
Nu orice credinta este mantuitoare.

Citat:

Alin, in trecut (ala mai inepartat) femeile nu munceau pentru ca nu li se permitea, in mare parte din partile Pamantului, nu ca erau proaste si urate (nu zic ca nu ar fi nici una asa, dar nu ala era motivul pentru care nu munceau). Femeile erau doar cu casa si copiii.
De unde prostiile astea? de la ProTv?
In societatea traditionala. agrara, barbatul si femeia lucrau cot la cot.
In societatea ceva mai moderna, indsutriala, erau slujbe pentru femei, si slujbe pentru barbati.
Nu cred ca puteai sa vezi prea multi barbati la masina de cusut sau femei dand cu tarnocopul in mana.

Ah, ca sunt unele care zic ca femeia nu trebuie sa mai aiba grija de casa si copii ci sa dea cu tarnacopul in mina, ca asa dovedeste ca este egala barbatului - astea sunt texte
pentru alea care sunt destule de proaste sa nu vada penibilul situatiei propuse.

Si din pacate, sunt destule.

Citat:

Sincer, nu ca ar fi un luru rau, dar in ziua de azi nu iti permiti sa faci si multi copii si sa aduca bani in casa doar unu; n-avem noi asa salarii.
Vezi ca incepi sa pricepi care a fost miza "revolutiei" feministe?
Scoatem femeia din casa, o bagam pe piata muncii, oferta se dubleaza, salariile scad la jumatate.
Si femeia sa fie foarte mandra de asta.

Citat:

Ai auzit de copii care nu au facut studii pentru ca nu au putut din motive financiare?
Daca te referi la astia de acum, prea lenesi sa invete ca sa intre pe un loc fara taxa si asteapta sa le plateasca parintii facultatea..

Citat:

Si de cei care au facut studii, dar pentru ca au lucrat in timpul studiilor nu s-au pregatit cum trebuia si su au luat note maxime si de-aia au joburi prost platite?
Chiar stiu un caz, o familie, ambii profesori.
Unul a facut ceva eforturi, si-a dat gradele, a iesit la pensie de la oras.
Celalat, a lasat-o mai moale, nu s-a straduit prea mult, a ramas la tara, a iesit la pensie cu o pensie mai mica..

Citat:

In ochii tai cin nu a afcut scoala calumea se pare ca doar in discoteci au stat si pe net si mai stiu eu unde. Ia mai gandeste-te si la cei care nu au facut studii pentru ca nu s-au permis.
E usor sa-ti gasesti scuze.

Citat:

Nu sti cum a fost viata tuturor ca sa judeci. Ca da, si tu judeci si generalizezi.
Nu, ti-am dat niste directii de gandire, altele decat scuzele cu care esti obisnuita.
Si tu ai avut o viata grea, a trebuit sa muncesti ca sa te intretii si n-ai putut sa faci o facultate buna?

Citat:

Cand esti ependent de sex o faci sau vrei sa o faci aproape non stop si incepi sa ai fantezii cu oricine iti iese in cale.
Poti si sa zici ca mincinos e doar ala care minte nonstop, indiferent daca e cazul sau nu, ca hot e ala care fura de la 100 milioane in sus si tot asa.
Sunt sigur ca prin standarde de astea reuseste oricine sa straluceasca de moralitate.

Citat:

Dar dependenta de sex tot nu apare din cauza ca dependentul ala si-a inceput viata sexuala inainte sau dupa casatorie.
Nu este cauza, este mai degraba efect.

Citat:

Lumea nu se rezuma doar la apropiatii tai, sau tu esti inchis intr-o bula de cristal in care ai de-a face doar cu oamenii cu care ai de-a face? Miram-as...
Sigur, are multe variabile, eu doar incerc sa-ti arat o alta fata a lucrurilor, alte idei decat cele cu care iti gasesti tu scuze.

Citat:

Si asa si este.
Si asta o spune chiar ..biologia, care explica ce este sexul si pentru ce - lucru care il spune si Biserica.
Pe de alta parte, utilizarea care o dau oamenii sexului, nu se potriveste cu natura lucrurilor, daca s-ar potrivi n-ar trebui sa foloseasca anti-conceptionale, adica chestii care merg impotriva firii lucrurilor.

Deci cine merge impotriva firescului, normalului, Biserica sau cei care gandesc ca tine?

Citat:

Cine ti-a zis a nu este loc nici de ala unu, care poate-s doi (cazuri multiple de gemeni in atat in familia lui cat si in a mea)? Ti-a trecut oare prin cap ca poate sunt insarcinata sau incercam sa avem un copil? Nuu, te-ai bagat adanc ca nu e loc nici de un copil in viata noastra.
Si esti? Sau macar incerci?

AlinB 10.04.2014 18:37:18

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 556145)
de fapt, e spovedit, cu mentiuna ca nu imi pare rau... exact asa i-am spus preotului. Si totusi, m-a impartasit... si din cate stiu...nu trebuia, dar nu stiu sigur.

Da, probabil ca nu trebuie dar na, considerente de iconomie..

Citat:

Alin, cunosc tiparul...si de obicei problemele astea apar din anumite motive concrete, nu pentru ca el nu e crestin si ea e crestina de ocazie. Crede-ma, am facut practica pe probleme de cuplu si consiliere... pe asta ma spcializez...
Si dupa parerea si intelegerea ta, daca ar fi crestini autentici, ar aparea?

Citat:

Iar prin faptul ca recunosc ca nu-s crestina practicanta inseamna ca ma fudulesc? Ok, ce-ar fi sa mint, sa ma ascund si sa ma pefac ca sunt altfel decat sunt?! Chiar daca e un forum, nu ma ascund de nimeni; sunt asa cum sunt, nu-s perefecta (de fapt sunt chiar depaaaaarte de perfectiune), dar asta sunt eu, iar daca nu imi pare rau de anumite pacate sau lucruri din viata mea care in perspectia crestina nu trebuiau sa se intample, nu inseamna ca nu incerc si nu schimb altceva la mine in bine...
Nu, e vorba de atitudinea "nu sunt crestin practicant dar asa e mult mai bine".

Ce era sa fac? Sa merg la spovedit si cand ma intreaba preotul daca am facut x si daca imi pare rau a ii zic ca am facut si imi pare rau, chiar dac mie nu imi pare rau? Sa mint chiar la spovedanie? Oi fi io crestina de ocazie, dar nici chiar asa.[/quote]

AlinB 10.04.2014 18:41:33

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 552226)

...si nu dai doi bani pe ce spune Biserica in chestiunea asta.
Da, stim.

Citat:

Dar nu incurajez pe nimeni sa o faca sau nu inainte de nunta.
Nu direct, dar indirect categoric da.
"Uitati-va la mine, am incalcat norma si n-am patit nimic, uitati ce bine imi merge".
Sigur.

Citat:

Inainte de inceperea vetii sexuale cu cineva trebuie luate muuulte lucruri in considerare. Cateva dintre ele>
Si nu e mai simplu cu unul singur?

Casatorita sau nu?

Nu sunt atatea variabile sau posibilitati de interpretare, nu crezi?

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 556140)

Pai da, de ce sa facem lucrurile simple, cand putem sa le complicam cu iluzia unei alegeri in cunostinta de cauza, lasand deoparte totodata ce e mai important..

Florinvs 10.04.2014 21:30:28

Acuma cateva aspecte:

-Daca o fata isi doreste sa nu aiba relatii intime pana la casatorie, nu poate fi decat apreciata si departe de mine gandul de a o critica ! Daca s-ar intampla sa cunosc o astfel de fata, si daca ne-am place reciproc si intradevar am tine unul la altul, atunci evident ca i-as respecta dorinta- cand iubesti cu adevarat pe cineva incerci sa o intelegi si sa o sustii in orice situatie.

-Insa pe de alta parte nici nu pot sa arunc anatema sau sa le critic pe acele femei care-si incep viata sexuala inainte de a se casatori.
Aici sa facem o diferenta intre doua situatii complet distincte: una este cazul acelora care-si incep viata sexuala in ipostaze de promiscuitate, la intamplare, cu cine se nimereste, eventual prin diverse localuri sau prin aburi de alcool si droguri, ceea ce este evident de condamnat.
Si cu totul alta este- daca doi oameni se cunosc de mai mult timp, se vad mai des, deja se poate spune ca exista sentimente autentice reciproce si planuri de viitor, si decid sa aiba relatii intime impreuna, chiar inainte de casatorie!
Repet- nu sunt specialist in teologie- e vorba doar de sentimente omenesti! Atunci cand tii cu adevarat la cineva nu depinde treaba asta daca te-ai culcat sau nu cu persoana respectiva inainte sau dupa casatorie!

konijiro 11.04.2014 00:27:27

Citat:

Nu, e interesant de starea spirituala a creaturilor Sale.
Si lucrurile astea se leaga, dar nu ma astept ca unul ca tine sa inteleaga cum, desi daca ar fi mai inteligent, probabil ar face niste conexiuni macar la nivel de psihologic.
In mod evident, e interesat doar de starea spirituala a femeilor, ca la ele e o problema sexul inainte de casatorie. La barbati, se pare ca nu.

Si ce legatura e intre "spiritualitate" (apropo, ce inseamna asta) si sexul inainte sau dupa casatorie?

Citat:

De fapt, au fost scrise atat in interesul femeilor, cat si barbatilor, ca ambii sa-si cunoasca locul in acord cu structura lor mentala, afectiva, fizica, etc. astfel incat sa poata lucra armonios impreuna.
A, da? Regula aia cum ca poti viola o fata, dupa care sa o cumperi de la taica-su si sa te insori cu ea tot pentru a "lucra armonios impreuna" a fost scrisa?

Citat:

Pe de alta parte insa, feminismul si noile reguli, au fost scrise in dezavantajul ambelor sexe (ca sa nu mai vorbim de inventiile pe linia asta, sexul neutru, sexul biologic vs sex psihologic si alte aberatii), astfel incat sa se calce toata lumea pe bataturi si toata lumea sa aiba de pierdut din povestea asta.
Feminismul e o reactie, nu e aparut de la sine. Ti se pare normal ca femeile sa nu aiba drept de vot, doar barbatii? Sau sa fie platite mai putin decat barbatii, pentru aceeasi slujba? Sau sa nu aiba un cuvant de spus in familia la care contribuie?
Si astea sunt doar cateva exemple, toate grave.

De-aia a aparut feminismul.

Citat:

in care femeia trebuie sa-si gaseasca mandria in a fi o prostituata, la dispozitia barbatului oricand si oricum fara "formalitatile" implicarii lui ferme intr-o relatie
Deci feminismul spune femeilor sa se puna la dispozitia barbatilor "oricand si oricum"? Esti sigur?

Si de ce o femeie careia ii place sexul si alege cu cine si cand sa il faca e prostituata, dar nu exista o asemenea "eticheta" pentru barbatii care fac tot asta?

Citat:

Ca de obicei, pentru ca nu prea te duce capul, ai inteles gresit.
Lumineaza-ma. Se vede ca lucreaza Duhul Sfant in tine, dar spune-i sa lase marlaniile pentru alte momente, domnule crestin.

Citat:

Femeia care isi cunoaste locul
Un loc definit si ales deja de altii. Care sunt barbati. Ce fain - cum de nu ii place femeii asta? E greu de inteles.

Citat:

si virtutea
Din nou, un concept vag si definit de altii, nu de femeia in cauza.

Citat:

are mult mai multe sanse de a avea o casnicie fericita decat una care face alegeri pe baza de chimie, ca "asa a simtit ea" ca ala e potrivit si abia dupa cativa ani isi dau seama ca un barbat fara principii crestine poate "evolua" in cele mai neasteptate directii.
Deci femeile "la locul lor" si care au "virtute" nu aleg pe baza de chimie? Adica nu "simt" ca omul ala e cel cu care vor sa isi petreaca viata? Adica nu se indragostesc?

Probabil pentru tine femeia ideala e ca sotia lui Capsali. Sunt curios cate lucruri pe care a vrut sa le faca in viata chiar a reusit sa le faca, si cate vise proprii si-a implinit. Dar ce conteaza? Are "virtute", pana la urma, si si-a dus pana la capat misiunea de incubator, sa aiba barbat-su cu ce se lauda.

Citat:

Si da, atunci vine feminismul si salveaza situatia, ce bine ca era femeie emancipata si cu servici ca uite, acum poate fi mama singura, sa isi creasca si copilul si sa si lucreze, bravo noua ca am stiut sa punem lucrurile in ordine, dupa ce tot noi le-am busit cand am invatat-o ca morala crestina si casatoria traditionala e depasita, ca pasiunea nebuna si sexualitatea fara limite e reteta fericirii iar casatoria doar un act legal care se face si se desface cand si cum avem chef.
Lasi sa se inteleaga ca sunt doar doua optiuni: femeia crestina, la locul ei si cu virtute, versus o desfranata fara creier si discernamant. Complet fals. Sunt o gramada de optiuni la mijloc.

Nu e nimic rau in faptul ca femeile au serviciu. Probabil ai o problema si cu faptul ca femeile au acces la educatie, ca asa ajung sa aiba serviciu. Tot feminismul e de vina, nu?

Femeile care sunt mame singur rareori aleg sa faca asta. Dar sigur, e vina lor. Si ar trebui sa se marite repede, cu oricine, doar sa nu fie "mame singure" . Ca asta e un lucru rau, ca asa zice... cine?

Aici e vorba de dreptul de a alege, pana la urma.

Femeile trebuie sa fie la fel de libere ca si barbatii in a face alegeri in viata.

Feminismul a aparut exact pentru ca nu erau. Ca uneori s-a mers prea departe cu asta, e alta problema, si tine de discernamantul fiecaruia. Dar feminismul a aparut pentru un motiv real, nu pentru ca s-au adunat cateva femei care erau plictisite.

Citat:

Sigur ca atunci cand ai nevoie de si mai mult sex pentru efecul sau de drug-like asupra creerului, mult peste ceea ce poate oferi mecanismul biologic natural, trebuie sa vii cu un element de noutate pentru a stimula circuitele obosite, asa ca, normal, e nevoie de un element de noutate, probabil daca stai intr-o postura in care barbatul nu e musai sa-ti vada fatza si poate mai usor sa pretinda ca esti altcineva, poate impinge organele mai departe la treaba, in ciuda semnalelor care iti spun ca mai degraba iti trebuie o pauza, dopamina creste, DeltaFosB -ul se aduna, adictia se adanceste, cauta noi forme de exprimare, dar ce conteaza, important e ca pe moment ne simtim amandoi bine.
WOW. Serios, WOW. Te-ai gandit mult la asta, nu?

Citat:

Ce pueril e modul asta de a vedea lucrurile. Pentru ca presupune ca oamenii aia care se casatoresc la ±20 de ani nu se schimba deloc in plan personal pana la 40, sau pana la 60. Normal ca se schimba.

Deci daca o casnicie nu merge ca femeia insala, e vina ei. Daca barbatul insala, e vina ei, ca nu l-a ales cum trebuie. Lose-lose.

Dharma 11.04.2014 03:50:35

Simona, ai adresat intrebarea pe un forum crestin-ortodox si sunt sigura ca raspunsul il stiai deja: sexul inainte de casatorie (chiar si daca te casatoresti cu persoana respectiva ulterior) este considerat un pacat. Scurt, fara nici un fel de exceptii, scuze, explicatii... Am inteles ca esti credincioasa deci daca vrei sa faci acest lucru trebuie sa il asumi ca un pacat grav.

Daca intrebi din punct de vedere umanist + fiziologic, lucrurile stau putin altfel. Fiecare percepe prima experienta sexuala in alt fel. Avand in vedere ca probabil tu ai face-o cu constiinta incarcata de faptul ca pacatuiesti si oarecum "santajata" emotional sa faci ceva ce nu vrei cu adevarat, cum crezi ca va fi experienta asta pentru tine?
Eu m-am simtit intr-adevar mai apropiata emotional de baietii cu care am avut relatii intime (nu iti imagina ca au fost 100, dar folosesc pluralul fiindca au fost mai mult de unul) si relatia de cuplu a fost imbunatatita dupa asta intr-o anumita masura. Dar eu mi-am decis singura debutul vietii sexual, fara sa fiu presata de nimeni si in plus nici constiinta nu am avut-o incarcata dupa, deci in mod clar situatia e diferita.

In priviinta vremurilor bune de altadata cand mirii erau cel mai adesea virgini eu cred ca trebuie sa luam in considerare si faptul ca pe atunci in momentul nuntii fata avea cam 16-17 ani si mirele cu 2-3 ani mai mult. E mai usor sa fii abstinent pana la 17-18 ani decat pana la 25-26 (casatoria are loc dupa ce cei doi si-au terminat studiile, s-au angajat, si-au securizat o pozitie mai bine platita, etc).

Corinusha 11.04.2014 08:58:13

pt Alin:

1. Nu am avut o viata usoara (dar nici exagerat de grea, recunosc) si nu mi-am permis a fac psihologiala stat, pentru ca nu imi permiteam sa traiesc in alt oras iar la noi, singura facultate de psihologie e privata. Deci da, am facut-o pe asta.

2.In legatura cu problemele, daca ar aparea intr-o familie crestin autentia. Normal ca pot aparea si intr-o familie crestin autentica, doar ca sotii nu se despart si aparentele raman. Dar pot sa aiba o viata de cosmar pentru ca frustrarile se aduna, nu poti vb cu persoana e langa tine si daca vorbsti, nu rezolvi nimic, nu te esparti pentru ca e pacat i ajungi sa iti traiesti cosmarul pana la sfarsitul vietii. Wow, ce minunat. La fel se poate intampla si intr-o familie necredincioasa. Casnicia nu sta in religie si credinta in primul rand, credinta e doar o componenta care de cele mai ulte ori ajuta o casnicie, dar uneori nu face nimic, sau chiar nu o ajuta deloc.

3.Nu vorbi in necunostinta de cauza de nepermiterea studiilor. Cred ca habar nu ai cum e. Si nu vorbeam e mine acolo. E vorba de cineva apropiat mie, care si-ar fi dorit din tot sufletul a faca o facultate anume, care in oras nu este, dar n-a facut-o pentru ca, ca sa traiesti in alt oras ai nevoie de bani; degeaba intri la buget si ai camera de camin asigurata. La 500 de kilometrii de casa fara un ban in buzunar si fara posibilitatea de a lucra (da, vroia sa faca facultatea aia cum trebuie pentru ca e foarte priceput in domeniu si chiar ii place). Si acea facultate nu se poate face la distanta. Sunt 4 sau 5 facultati de genu in tara si nici una nu are facultatea la distanta sau la frecventa redusa. Asa ca momentan a ramas fara studii superioare, desi studile ii erau de un mare folos la locul de munca de acum. Dar n-ai de une saintelegi tu chestiile astea, cabd raman cu gandirea ca daca nu face inseamna ca merge in discoteca. Nu prea cred ca sti cum sa traiesti greu. Asa e usor de vorbit.

3. Da, MIE imi e foarte bine asa cum sunt. Ca tu nu esi e acord cu sta sau nu crezi, sau ti se pare o batjocura, problema ta.

Alin, vorbesti ca un adevarat misogin uneori, imi pare rau s-o spun...
Ah, si ii dau dreptate lui konijiro cam in tot ce a scris...

^Dharma, bine zis. Bunica, de exemplu, avea 16 ani cand s-a casatorit si bunicul 18. De fapt, cam sa era tunci, cum bine zici si tu. Cealalta bunica avea 15 (!) ani cand s-a casatorit, iar sotul ei (bunicul) era cu 9 ai mai mare, adica 24. Practic bunicile mele (amandoua) si-au pierdut virginitatea inaintea mea cu cativa ani buni), dar nu a fost pacat, pentru ca se casatorisera cu bunicii.

Florinvs 11.04.2014 15:56:59

Acuma ca sa raspund la intrebarea initiala a colegei care a deschis acest topic (asta e parerea mea):

-E bine de facut ceea ce simtiti ca va spune sufletul si inima sa faceti in aceasta privinta: daca simtiti ca asa este bine si asa doriti sa nu aveti relatii intime cu respectivul barbat pana dupa casatorie, atunci indiferent ce presiuni s-ar face asupra dumneavoastra asa trebuie sa faceti. Daca prietenul dumneavoastra va iubeste cu adevarat atunci va intelege si va aveea rabdare.
Insa nu mi se pare corect si normal cu 'santaj emotional". Bun- chestiunile acestea trebuie discutate intre 4 ochi, de sfatuit si vazut, insa nu sub forma ultimativa.

-Daca in schimb va doriti cu adevarat sa faceti dragoste cu prietenul dumneavoastra, si simtiti ca nu ati regreta dupa aceasta, atunci procedati asa. Important ar fi in aceasta privinta cand ai relatii intime sa fie cu un om care sa conteze pentru tine si la care sa tii cu adevarat, ca sa nu fie doar un simplu act biologic.

Ce va fi in viitor asta nimeni nu poate sti.

Corinusha 11.04.2014 18:34:23

Vai Florin, te-ai bagat in gura leului cu postarea ta....(care e buna dpmdv). Bafta! Been there, done that.

Yasmina 11.04.2014 18:57:20

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 556383)
Acuma ca sa raspund la intrebarea initiala a colegei care a deschis acest topic (asta e parerea mea):

-E bine de facut ceea ce simtiti ca va spune sufletul si inima sa faceti in aceasta privinta: daca simtiti ca asa este bine si asa doriti sa nu aveti relatii intime cu respectivul barbat pana dupa casatorie, atunci indiferent ce presiuni s-ar face asupra dumneavoastra asa trebuie sa faceti. Daca prietenul dumneavoastra va iubeste cu adevarat atunci va intelege si va aveea rabdare.
Insa nu mi se pare corect si normal cu 'santaj emotional". Bun- chestiunile acestea trebuie discutate intre 4 ochi, de sfatuit si vazut, insa nu sub forma ultimativa.

-Daca in schimb va doriti cu adevarat sa faceti dragoste cu prietenul dumneavoastra, si simtiti ca nu ati regreta dupa aceasta, atunci procedati asa. Important ar fi in aceasta privinta cand ai relatii intime sa fie cu un om care sa conteze pentru tine si la care sa tii cu adevarat, ca sa nu fie doar un simplu act biologic.

Intre a dori ceva si a avea si urmari 100% placute,nu este nici o garantie.
Poti sa-ti doresti orice,dar asta nu va avea garantia ca este moral,ca este bine,ca nu-ti vei pierde sufletul ...
Poti sa-ti doresti la fel de bine sa ai barbatul sau femeia cuiva...sa ai toti banii dintr-o banca...sau toate bijuteriile si obiectele de arta dintr-un muzeu...

Dvs credeti ca este atat de simpla viata,relatiile?
Pai nu este din moment ce exista atatea relatii care nu merg,atatea despartiri,divorturi,drame familiale,oameni distrusi.
Nu este indeajuns sa" iti doresti din toata inima sa fii cu persoana iubita"cat este de important sa asculti de Dumnezeu daca urmaresti sa-ti fie bine.
Este simplu,oamenii te tradeaza pe cand Dumnezeu NU!

Ca femeie este si mai aiurea sa ai asteptari bune de la o astfel de iesire instinctuala.O sarcina neplanificata,rusinea intregii comunitati,mania parintilor...fara a mai vb despre urmarile care vin pe plan spiritual legate de pierderea virtutii si de neascultare.
Oare exista vreun om pe pamantul acesta care sa merite pierderea legaturii mele cu Dumnezeu ? Se merita sa asmuti iadul asupra ta pt iubirea incompleta a unui om ?

AlinB 11.04.2014 19:10:30

Citat:

Aha, traieste clipa, ce conteaza ce va fi.
Logic.
Pe urma mai vedem noi: clinica de avort, tribunal, etc.

AlinB 11.04.2014 19:15:11

Citat:

În prealabil postat de Dharma (Post 556325)
Eu m-am simtit intr-adevar mai apropiata emotional de baietii cu care am avut relatii intime (nu iti imagina ca au fost 100, dar folosesc pluralul fiindca au fost mai mult de unul)

Eu cred ca asta e un reper foarte prost.
Si o prostituata poate suflet in ceea ce face dar tot prostitutie se cheama.

Citat:

si relatia de cuplu a fost imbunatatita dupa asta intr-o anumita masura. Dar eu mi-am decis singura debutul vietii sexual, fara sa fiu presata de nimeni si in plus nici constiinta nu am avut-o incarcata dupa, deci in mod clar situatia e diferita.
Daca nu consideri ca avortul este o crima, poti sa faci avort si fara sa ai constiinta incarcata, in unele cazuri chiar si dupa ce ai facut asta..

Citat:

In priviinta vremurilor bune de altadata cand mirii erau cel mai adesea virgini eu cred ca trebuie sa luam in considerare si faptul ca pe atunci in momentul nuntii fata avea cam 16-17 ani si mirele cu 2-3 ani mai mult. E mai usor sa fii abstinent pana la 17-18 ani decat pana la 25-26 (casatoria are loc dupa ce cei doi si-au terminat studiile, s-au angajat, si-au securizat o pozitie mai bine platita, etc).
Eu cred ca trebuie sa iei in considerare faptul ca acum fetele nu prea asteapta nici macar pana la 16-17 ani iar baietii 18-20? Cam mult.

AlinB 11.04.2014 19:26:32

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 556343)
pt Alin:
1. Nu am avut o viata usoara (dar nici exagerat de grea, recunosc) si nu mi-am permis a fac psihologiala stat, pentru ca nu imi permiteam sa traiesc in alt oras iar la noi, singura facultate de psihologie e privata. Deci da, am facut-o pe asta.

Si crezi ca nu aveai optiuni mai bune decat psihologia pentru cariera?
Tu chiar sincer crezi ca la noi psihologia e mai mult decat un fel de hobby?
Chiar crezi ca e ceva din care poti intretine o familie? (sau macar pe jumatate).

Citat:

2.In legatura cu problemele, daca ar aparea intr-o familie crestin autentia. Normal ca pot aparea si intr-o familie crestin autentica, doar ca sotii nu se despart si aparentele raman.
Ba se pot desparti. Daca se pot certa si ne-impaca, se pot si desparti.
Dar cred ca aia nu mai e o familie crestina autentica.

Citat:

Dar pot sa aiba o viata de cosmar pentru ca frustrarile se aduna, nu poti vb cu persoana e langa tine si daca vorbsti, nu rezolvi nimic, nu te esparti pentru ca e pacat i ajungi sa iti traiesti cosmarul pana la sfarsitul vietii.
Asta doar la catolici, unde exista o presiune sociala si religioasa enorma vizavi de chestiunea divortului - care e considerat de neconceput.
La ei, daca te gandesti sa divortezi, poti sa te gandesti sa-ti schimbi si religia.

Citat:

Casnicia nu sta in religie si credinta in primul rand, credinta e doar o componenta care de cele mai ulte ori ajuta o casnicie, dar uneori nu face nimic, sau chiar nu o ajuta deloc.
Asa cum intelegi tu credinta si religia - o filosofie moarta in fapte, da.

Citat:

3.Nu vorbi in necunostinta de cauza de nepermiterea studiilor. Cred ca habar nu ai cum e. Si nu vorbeam e mine acolo. E vorba de cineva apropiat mie, care si-ar fi dorit din tot sufletul a faca o facultate anume, care in oras nu este, dar n-a facut-o pentru ca, ca sa traiesti in alt oras ai nevoie de bani; degeaba intri la buget si ai camera de camin asigurata. La 500 de kilometrii de casa fara un ban in buzunar si fara posibilitatea de a lucra (da, vroia sa faca facultatea aia cum trebuie pentru ca e foarte priceput in domeniu si chiar ii place). Si acea facultate nu se poate face la distanta. Sunt 4 sau 5 facultati de genu in tara si nici una nu are facultatea la distanta sau la frecventa redusa. Asa ca momentan a ramas fara studii superioare, desi studile ii erau de un mare folos la locul de munca de acum. Dar n-ai de une saintelegi tu chestiile astea, cabd raman cu gandirea ca daca nu face inseamna ca merge in discoteca. Nu prea cred ca sti cum sa traiesti greu. Asa e usor de vorbit.
Din pacate vorbesti prea abstract - nu ai spus despre ce facultate ar fi vorba, ce alte optiuni mai accesibile ar mai fi avut, etc.
Sunt sigur ca solutii s-ar gasi, unii nu reusesc sa faca o facultate imediat ce au terminat liceul, dar au posibilitatea sa o faca mai tarziu.

Insa ne-am departat de subiect, ideea de la care pornisem erau copiii si posibilitatile financiare.

Se pare totusi ca mai degraba fac copiii si chiar reusesc sa-i creasca astia care n-au o tona de studii, decat astia cu pretentii intelectuale si care cauta mai intai statutul financiar si pe urma isi pun problema familiei, moralei, etc.

Citat:

Da, MIE imi e foarte bine asa cum sunt. Ca tu nu esi e acord cu sta sau nu crezi, sau ti se pare o batjocura, problema ta.
Nici nu m-am gandit sa-ti contest subiectivismul.
TI-am atras atentia ca e o perspectiva limitata.

Citat:

Ah, si ii dau dreptate lui konijiro cam in tot ce a scris...
Nu ma mir, ateu sau "crestin nepracticant" - nu e o distanta atat de mare.

Citat:

Practic bunicile mele (amandoua) si-au pierdut virginitatea inaintea mea cu cativa ani buni), dar nu a fost pacat, pentru ca se casatorisera cu bunicii.
Vezi ca incepi sa pricepi?
Nu varsta e problema, ci daca esti casatorit(a) sau nu cand se intampla asta.

Lucian008 11.04.2014 19:32:50

Citat:

Exista un proverb care poate raspunde perfect la aceasta dilema" Nu poti sa fii si cu.... si cu sufletul in Rai".
Si chiar nu poti. Nu poti sa ai pretentia ca esti jumatate de crestin. Nu poti sa te mantuiesti pe jumatate. De fapt grav este ca pe majoritatea nu ii intereseaza mantuirea, o vad ca ceva "nice to have", indepartat, neprioritar, incert... De fapt legatura oamenilor cu credinta nu este Calea spre mantuire, este trocul cu Dumnezeu pentru binele imediat din viata aceasta. Nu poti sa spui vreau acum sex (pentru ca asta este, nu dragoste) si cand voi avea timp, poate la batranete, ma pocaiesc si am impuscat 2 iepuri dintr-un foc. Si asta pentru ca avand genul asta de abordare este putin probabil sa te pocaiesti cu adevarat si desi pentru unii la batranete dispar multe din tentatii, cu siguranta (fara sa am pretentia experientei asteaia), Ddiavolul fiind eficient, iti aduce altele.

AlinB 11.04.2014 19:52:24

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 556306)
In mod evident, e interesat doar de starea spirituala a femeilor, ca la ele e o problema sexul inainte de casatorie. La barbati, se pare ca nu.

Morala bisericii zice ca este, dar nu ma astept ca un ateu sa fie in stare sa evalueze obiectiv o informatie.

Citat:

Si ce legatura e intre "spiritualitate" (apropo, ce inseamna asta) si sexul inainte sau dupa casatorie?
Daca esti incapabil sa procesezi o informatie atat de elementara ca cea de mai sus, nu cred ca te astepti sa-ti tin un intreg curs de morala, nu?

Citat:

Feminismul e o reactie, nu e aparut de la sine. Ti se pare normal ca femeile sa nu aiba drept de vot, doar barbatii?
Din partea mea, pot sa voteze si cu doua maini, oricum e un sport pentru tampiti.

Citat:

Sau sa fie platite mai putin decat barbatii, pentru aceeasi slujba?
Daca lucreaza mai putin si e o munca normata, cred ca da.

Citat:

Sau sa nu aiba un cuvant de spus in familia la care contribuie?
Din cate stiu si vad in jur, mai degraba ea tine sa aiba ultimul cuvant de spus.

[quote]Si astea sunt doar cateva exemple, toate grave.
De-aia a aparut feminismul.[quote]

Mai exista asa ceva la ora actuala?
Daca nu, sa se desfiinteze. Corect?

Citat:

Deci feminismul spune femeilor sa se puna la dispozitia barbatilor "oricand si oricum"?
Cam da.
Pai de ce, doar barbatii sa aiba dreptul de a avea relatii sexuale oricand si oricum, fara obligatii?
Vrem sa avem si noi dreptul asta.
+1 prostitutiee => +1 feminista mandra.

Citat:

Si de ce o femeie careia ii place sexul si alege cu cine si cand sa il faca e prostituata, dar nu exista o asemenea "eticheta" pentru barbatii care fac tot asta?
Exista, dar se pare ca mediul social, atat masculin cat si feminin nu prea fac uz de ea.

Citat:

Lumineaza-ma. Se vede ca lucreaza Duhul Sfant in tine, dar spune-i sa lase marlaniile pentru alte momente, domnule crestin.
Raport pentru marlanie.

Adica intelege, nu ti-o ia nimeni in nume de rau ca esti ateu, ai fost tolerat destul de mult, chiar prea mult pentru slabele tale contributii intelectuale la discutii, dar sa fii si prost si prost crescut in acelasi timp, eu zic ca e o problema grava.

Citat:

Deci femeile "la locul lor" si care au "virtute" nu aleg pe baza de chimie? Adica nu "simt" ca omul ala e cel cu care vor sa isi petreaca viata? Adica nu se indragostesc?
Lasi sa se inteleaga ....
Daca nu pricepi ceva, mai bine intreaba, nu-mi pune mie in gura chestii care nu le-am zis.

Citat:

Nu e nimic rau in faptul ca femeile au serviciu. Probabil ai o problema si cu faptul ca femeile au acces la educatie, ca asa ajung sa aiba serviciu. Tot feminismul e de vina, nu?
Ba este o problema, daca amandoi impreuna cat castigau acum 50 ani cand lucra doar unul din ei.
Educatie?
Nu stiu cum se face ca educatia asta rareori se vede la cate una.
Ah, ca sunt instruite sa munceasca? Asta este ceva foarte diferit de "educatie".

Citat:

Femeile trebuie sa fie la fel de libere ca si barbatii in a face alegeri in viata.
Cine a zis ca nu sunt? Dar de fapt vor altceva: sa faca aceleasi alegeri proaste ca barbatii si sa scape la fel de usor de consecinte.

Citat:

Dar feminismul a aparut pentru un motiv real, nu pentru ca s-au adunat cateva femei care erau plictisite.
Serios? Chiar as vrea sa vii cu o istorie a feminismului din care sa reiasa ca atunci cand a aparut, si unde a aparut, femeile nu mergeau la scoala si nu aveau drept de vot.

De altfel vad un paradox serios: daca femeile nu aveau drept de vot, cine le putea da dreptul de vot, decat barbatii?
Inseamna ca de fapt feministii sunt tot barbati?

Citat:

WOW. Serios, WOW. Te-ai gandit mult la asta, nu?
Daca ateul, "crestina nepracticanta" nu...

Citat:

Deci daca o casnicie nu merge ca femeia insala, e vina ei. Daca barbatul insala, e vina ei, ca nu l-a ales cum trebuie. Lose-lose.
Fiecare are partea lui de vina, indiferent cine a zbarcit-o mai urat.
La varianta asta nu te-ai gandit nu-i asa?
Nu ma mir, doar esti ateu si se stie ca asta dauneaza grav sanatatii intelectuale.

iuliu46 11.04.2014 19:58:24

De aia au luptat femeile pentru drepturi, pentru ca stiau ca va veni o vreme in care familia nu se va putea intretine dintr-un singur salariu. :)

Feminismul a aparut pentru ca in vest nu merge cu muncitorii si taranii, asa ca marxistii au cautat alte moduri prin care sa-si impuna revolutia. Hai sa ajutam categoriile "oropsite" : femeile, homosexualii, minoritatile etnice, animalele etc.

Dharma 11.04.2014 20:59:13

[quote=AlinB;556405]Eu cred ca asta e un reper foarte prost.
Si o prostituata poate suflet in ceea ce face dar tot prostitutie se cheama.

Eu m-am referit la apropierea emotionala folosita drept argument de catre prietenul Simonei. In cazul meu e adevarat. Nu am zis ca e un adevar universal valabil sau ca daca pui suflet nu mai e considerat pacat.

Daca nu consideri ca avortul este o crima, poti sa faci avort si fara sa ai constiinta incarcata, in unele cazuri chiar si dupa ce ai facut asta..

Perfect de accord. Repet, ma refer la problema Simonei si vorbesc despre experienta mea personala. Pentru mine (in sistemul meu de calori) sexul inainte de mariaj nu este un pacat deci nu m-am simtit vinovata. Pentru ea, avand in vedere ca valorile ei sunt de sorginte crestin-ortodoxa si am stabilit in primul paragraf ca face ceva ce contravine acestor valori, e de asteptat sa se simta vinovata in momentul acela. E vorba despre cum percepi tu o fapta, ce principii ai si la ce sistem de valori o raportezi.

tabitha 20.05.2014 07:46:10

Păcatul de moarte este acela pentru care omul nu se căiește.

Citat:

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 556398)
Vai Florin, te-ai bagat in gura leului cu postarea ta....(care e buna dpmdv). Bafta! Been there, done that.

Există păcate de moarte și păcate care nu sunt așa de grave. Păcatul de moarte este acela pentru care omul nu se căiește. Se numește de moarte, pentru că din cauza lui sufletul moare și după moartea trupească merge în iad.

Femeia nu poate să trăiască fără credință. După o necredință vremelnică, ea se întoarce iarăși la Dumnezeu.
(Sfântul Cuvios Varsanufie de la Optina)

sursa: Patericul de la Optina

tabitha 20.05.2014 07:54:40

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 556400)
Citat:

În prealabil postat de Florinvs

Oare exista vreun om pe pamantul acesta care sa merite pierderea legaturii mele cu Dumnezeu ? Se merita sa asmuti iadul asupra ta pt iubirea incompleta a unui om ?

Bine zis, Yasmina. :)

AlinB 20.05.2014 09:51:39

Ba e zis gresit.

Nu e vorba de iubire in cazul asta, ci de atasament, satisfactie, sentimentalism, etc.
Dar nu iubire.
Decat cel mult, in sensul in care poti vi de iubire de bani, de mancare si alte pofte.

Si iubirea de iubire poate sa fie doar o alta patima, daca nu se integreaza si pe verticala.

Daca obtin ce vor, oamenii nu-si dau seama de asta la inceput insa cu timpul devine o realitate irefutabila si conduce la alte nemultumiri, frustrari...

tabitha 21.05.2014 05:44:03

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 559607)
Ba e zis gresit.

Nu e vorba de iubire in cazul asta, ci de atasament, satisfactie, sentimentalism, etc.

Păi a zis fata : "iubire incompletă". :) dar de ce să nu despicăm firul în 14 ?!

stefan florin 22.05.2014 14:29:31

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 559661)
de ce să nu despicăm firul în 14 ?!

uneori este nevoie

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:24:36.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.