Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Dumnezeu a fost creat de Ra. (?) (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8288)

sergiu 03.02.2010 17:55:56

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 207734)
mai intai raspunde la intrebare. tu construiesti o cladire. dupa constructia ei, tu ce esti? cladire? sau creatorul cladirii?

Dupa constructia ei tu esti cel care a construit-o. Nu confundati construirea cu crearea. Sunt lucruri diferite.

anaana71 03.02.2010 17:58:00

Citat:

În prealabil postat de Bilibox_ (Post 207743)
Aha...si care-i diferenta intre adevar si Adevar inafara de o litera scrisa mai mare ? Si sa inteleg ca Universul nu e Adevar ? Dar ce este atunci. Ca vad ca ai zis ca Fals nu ii .

sste o forma de respect sau sa iti dai seama cand este vorba de Dumnezeu. de aceea cand se scrie :
1. el este tatal meu = tatal biologic
2. El este Tatal meu deja stii ca-i vorba de Dumnezeu.
nu trebuie sa ai 7 facultati ca sa-ti dai seama.:3:

anaana71 03.02.2010 18:01:48

Citat:

În prealabil postat de sergiu (Post 207744)
Dupa constructia ei tu esti cel care a construit-o. Nu confundati construirea cu crearea. Sunt lucruri diferite.

asta stie toata lumea dar Bilibox intelege mai greu si a trebuit s-o iau babeste. cand am spus ca Dumnezeu a creat universul, m-a intrebat daca universul e parte din Dumnezeu. :35:deciiiii.... citeste si tu

Jane Says 03.02.2010 18:19:33

Thou shalt not feed the trolls.

Bilibox_ 03.02.2010 18:30:42

Daca ai ceva de zis, zici, daca nu, nu posta ca si un troll care n-are nimic de zis in acest topic .

Jane Says 03.02.2010 18:33:54

Tocmai ca eram foarte on topic tinand cont de halul in care e topicul asta ;)

Bilibox_ 03.02.2010 19:04:20

Te rog respectuos sa-ti vezi de treaba ta si sa nu mai hranesti trollii pe topicul asta .

Bilibox_ 04.02.2010 09:28:51

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 207745)
sste o forma de respect sau sa iti dai seama cand este vorba de Dumnezeu. de aceea cand se scrie :
1. el este tatal meu = tatal biologic
2. El este Tatal meu deja stii ca-i vorba de Dumnezeu.
nu trebuie sa ai 7 facultati ca sa-ti dai seama.:3:

Si ce sens are "El este Tatal meu" ? El este tatal-zeu al meu sau ce inseamna ? Cum ziceam si pe alt topic, in limba romana Tatal=tatal, ca spuneai de vorbit in dodii pe alt topic.

anaana71 04.02.2010 09:50:34

Citat:

În prealabil postat de Bilibox_ (Post 207996)
Si ce sens are "El este Tatal meu" ? El este tatal-zeu al meu sau ce inseamna ? Cum ziceam si pe alt topic, in limba romana Tatal=tatal, ca spuneai de vorbit in dodii pe alt topic.

uite, iti propun ceva. citeste Sfanta Scriptura, Sfanta Traditie si Viata Sfintilor Parinti, si pe urma vorbim. ca asa, la orice cuvant ne poticnim. dupa ce vei vedea cum gandeste un ortodox vom putea avansa cu discutiile, pana atunci ne poticnim in tot felul de "dodii". :16:

Bilibox_ 04.02.2010 10:09:09

Eu ti-am pus o intrebare mai sus ...daca nu vrei sa-mi raspunzi...

Aaa.stai, cred ca m-am inselat, m-am uitat in dictionar si Tata este si un sinonim pt Dumnezeu. Atunci sa inteleg ca ceea ce ai zis tu este "Dumnezeu este singurul Dumnezeu" .

Sau cand zici El este Tatal nostru de fapt zici El este Dumnezeul nostru ???

anaana71 04.02.2010 10:29:00

Citat:

În prealabil postat de Bilibox_ (Post 208014)
Eu ti-am pus o intrebare mai sus ...daca nu vrei sa-mi raspunzi...

Aaa.stai, cred ca m-am inselat, m-am uitat in dictionar si Tata este si un sinonim pt Dumnezeu. Atunci sa inteleg ca ceea ce ai zis tu este "Dumnezeu este singurul Dumnezeu" .

Sau cand zici El este Tatal nostru de fapt zici El este Dumnezeul nostru ???

nu pot sa cred ca ti s-a luat valul dupa ochi :21:
ca o corectie Tatal este Dumnezeu, nu sinonim.

Bilibox_ 04.02.2010 10:37:40

Iara ma bagi in ceata. Doua cuvinte cu forma diferita si acelasi inteles sunt sinonime.

Si tot n-am inteles ce sens are "Dumnezeu este singurul Adevar" caci aici DEX-ul nu ma mai ajuta.

anaana71 04.02.2010 10:39:26

Citat:

În prealabil postat de Bilibox_ (Post 208044)
Iara ma bagi in ceata. Doua cuvinte cu forma diferita si acelasi inteles sunt sinonime.

Si tot n-am inteles ce sens are "Dumnezeu este singurul Adevar" caci aici DEX-ul nu ma mai ajuta.

pai nu de dex ai nevoie, ci de Sfanta Scriptura.:16:

Bilibox_ 04.02.2010 14:26:18

Poti sa zici ca nu stii sa raspunzi....sau nu vrei...

anaana71 04.02.2010 14:31:27

Citat:

În prealabil postat de Bilibox_ (Post 208186)
Poti sa zici ca nu stii sa raspunzi....sau nu vrei...

pot doar sa spun ca trebuie sa pui burta pe carte si sa citesti. :3:

Bilibox_ 04.02.2010 14:33:35

Asta nu e un raspuns. O sa consider ca nu stii ce sens are ce ai zis. Asa pot sa zic si ca Ra este singurul Adevar.

anaana71 04.02.2010 14:36:52

Citat:

În prealabil postat de Bilibox_ (Post 208194)
Asta nu e un raspuns. O sa consider ca nu stii ce sens are ce ai zis. Asa pot sa zic si ca Ra este singurul Adevar.

tu poti sa spui ce doresti. eu doar incerc sa te fac sa intelegi ca doar dupa ce citesti Sfanta Scriptura ai sa intelegi de ce Dumnezeu este singurul Adevar.

Bilibox_ 04.02.2010 14:38:54

Si de ce este singurul Adevar ?(Daca mi-as fi ocupat timpul cu toate cartile cu subiect religios ca sa vad de ce respectivul zeu e singurul Adevar nu cred ca mi-ar fi ajuns o viata. Si n-am de gand sa fac o exceptie speciala pentru Biblie pentru ca asa imi zice cineva. Desi am citit ceva din ea cand am fost mic. De fapt cred ca am citit-o pe toata...nu mai tin minte.)

AlinB 08.02.2010 23:00:49

Citat:

În prealabil postat de Bilibox_ (Post 208197)
Si de ce este singurul Adevar ?(Daca mi-as fi ocupat timpul cu toate cartile cu subiect religios ca sa vad de ce respectivul zeu e singurul Adevar nu cred ca mi-ar fi ajuns o viata. Si n-am de gand sa fac o exceptie speciala pentru Biblie pentru ca asa imi zice cineva. Desi am citit ceva din ea cand am fost mic. De fapt cred ca am citit-o pe toata...nu mai tin minte.)

Mircea Eliade a studiat cam majoritatea religiilor, a si scris despre ele, daca esti baiat sarguincios poti sa citesti (MACAR) "Istoria Religiilor" scrisa de el in max. o luna, si fara sa te chinui prea mult (o luna pentru ca presupun ca cititul nu e cea mai mare pasiune a ta, eventual mai pune una ca sa ai timp si sa rumegi informatia).

Si chiar nu i-a trebuit o viata, nici sa citeasca despre toate, nici sa scrie cartea asta despre ele.

Iar faptul ca nu mai tii minte daca ai citit Biblia e cea mai buna dovada ca n-ai citit-o (aproape) deloc si mai drag iti este, se pare, sa bati campii.

Religia e o experienta personala, nu se transfera si nici nu se dezbate cu indivizi opaci care tin musai sa-si demonstreze (impotriva oricaror evidente) cat de destepti sunt ei, si cat de naivi sunt ceilalti.

Stii, poate ai auzit tu de pilda cu margaritarele..

Pentru ceilalti, aduceti-va aminte de vorba cu nebunul, piatra si inteleptii.

Bilibox_ 09.02.2010 07:13:30

Inteleg...probabil ca trebuie sa-l interpretez mai altcumva pe Eliade ca sa inteleg de ce Dumnezeu este singurul Adevar.

Las la o parte faptul ca ai zis exact nimic fiind total offtopic.

AlinB 09.02.2010 12:12:09

Citat:

În prealabil postat de Bilibox_ (Post 209994)
Inteleg...probabil ca trebuie sa-l interpretez mai altcumva pe Eliade ca sa inteleg de ce Dumnezeu este singurul Adevar.

Las la o parte faptul ca ai zis exact nimic fiind total offtopic.

Nu trebuie sa interpretezi nimic, doar sa citesti pur si simplu, poate ti se mai largesc orizonturile.

Eu cred ca am zis EXACT ce era de zis, avand in vedere topicul si persoana care l-a deschis si motivul pentru care l-a deschis.

Bilibox_ 09.02.2010 13:27:30

Atunci iti sugerez si eu sa mai citesti sa vezi de ce a fost Dumnezeu creat :) , poate ti se mai largesc orizonturile .

AlinB 09.02.2010 19:07:40

Fara doar si poate avem notiuni diferite despre Dumnezeu deci da, probabil ca dumnezeul TAU a fost fara doar si poate creat, daca asta e crezul TAU.

N-are sens sa ne contrazicem pe chestia asta. :)

Mihailc 09.02.2010 20:15:40

Nici nu stiu ce sa fac, să râd sau să plâng!?
După ateul cel rău care ne invită să-l întrebăm orice, semn că el se găsește în situația de a răspunde, deci știe, ne confruntăm cu o mare problemă de teogeneză și ocupăm memorie pe server absolut de pomană. Am destule motive să cred că această inepție va face rating pe forum, așa cum au izbutit și altele, semn că o parte din publicul forumului s-a "protevizat" (în sensul că sunt atrași ca un magnet de orice ceartă, scandal, prostie, înjurături ș.a.m.d).

florin1966 09.02.2010 20:34:28

Citat:

În prealabil postat de Bilibox_ (Post 210088)
Atunci iti sugerez si eu sa mai citesti sa vezi de ce a fost Dumnezeu creat :) , poate ti se mai largesc orizonturile .

nu am inteles vrei sa te convingi casi dumnezeu a fost creat sau a vrei sa te doi citit?Daca ai citit o carte sf in copilarie nu inseana ca ai cultura si sa dai si altora sau vrei sa ridici o problema la fel de ridicola ca si autorul:21:mintea omului este foarte sucita asa ca inainte de a ridica o problama intreabate la ce foloseste .Daca taceai filozof ramaneai

maria32 09.02.2010 21:22:16

Daca te rog frumos de tot Bilibox, poti sa raspunzi si tu la o intrebare?

asa ar fi politicos :)

Tu intrebi daca Ra l-a creat pe Dumnezeu? Hai sa admitem ca raspunsul la intrebarea ta ar fi da. Ra l-a creat pe Dumnezeu. Acum vine intrebarea mea..

CU CE SCOP LA CREAT RA PE DUMNEZEU? DE CE L-A CREAT?

Chiar sunt curioasa ce raspuns ai. Pentru ca in cazul invers raspunsul este simplu. Noi toti (ma refer aici la comunitatea noastra de crestini ortodocsi) stim de ce a creat Dumnezeu lumea si deci, impliciti si pe RA.
Si daca esti curios sa stii si tu de ce, sunt sigura ca vei primi raspunsul dar NUMAI DUPA CE VEI RASPUNDE TU LA INTREBAREA MEA.

Iti doresc toate cele bune

maria32 09.02.2010 21:23:51

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 210301)
Nici nu stiu ce sa fac, să râd sau să plâng!?
După ateul cel rău care ne invită să-l întrebăm orice, semn că el se găsește în situația de a răspunde, deci știe, ne confruntăm cu o mare problemă de teogeneză și ocupăm memorie pe server absolut de pomană. Am destule motive să cred că această inepție va face rating pe forum, așa cum au izbutit și altele, semn că o parte din publicul forumului s-a "protevizat" (în sensul că sunt atrași ca un magnet de orice ceartă, scandal, prostie, înjurături ș.a.m.d).

mda... iarta-ne frate. Tu ai dreptate. Slabiciune umana :) Roaga-te pentru noi si noi ne vom ruga pentru tine ca uite cum stau lucrurile :)
totusi ceva bun e si aici, ca nu ne enervam si ca zambim. cine stie la ce ma refer pricepe si fara alte explicatii :)

Bilibox_ 10.02.2010 08:07:03

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 210316)
CU CE SCOP LA CREAT RA PE DUMNEZEU? DE CE L-A CREAT?

Nu stiu. Scopul este specific oamenilor. (Poate si unor animale dar asta e alta discutie)

AlinB 10.02.2010 10:17:36

Imi cer scuze, vorba "Un nebun arunca o piatra si zece intelepti se arunca sa o scoata" nu se potriveste in acest context.

Mai potrivit ar fi "Un nebun arunca o piatra si altii zece se arunca sa o scoata".

Mai poftiti la spectacol, ca numarul nu s-a terminat iar locuri in arena sunt destule.

Bilibox_ 10.02.2010 13:01:33

Chiar in Biblie sunt prezenti o droaie de alti zei, asa ca nu inteleg ce e in neregula cu intrebarea de ce l-ar fi creat ala pe alalalt si nu invers .

AlinB 10.02.2010 13:33:28

Citat:

În prealabil postat de Bilibox_ (Post 210505)
Chiar in Biblie sunt prezenti o droaie de alti zei, asa ca nu inteleg ce e in neregula cu intrebarea de ce l-ar fi creat ala pe alalalt si nu invers .

Si tu iti poti face zeul tau si sa-i dai ce atribute vrei.
Pentru tine, este realitatea suprema daca asa vrei tu.
Asta daca te referi la falsii dumnezei.

Daca te referi la anumite intepretari "extreme" ale Bibliei, asta e alta chestiune.

Traditie1 10.02.2010 13:34:38

Bilibox, nu ai precizat cartea în care ai citit ca Ra l-ar fi creat pe Dumnezeu.
Ce fel de carte era, stiintifica? Era vorba de un text vechi?

Bilibox_ 10.02.2010 15:11:45

Habar nu am.

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 210522)
Si tu iti poti face zeul tau si sa-i dai ce atribute vrei.
Pentru tine, este realitatea suprema daca asa vrei tu.
Asta daca te referi la falsii dumnezei.

Daca te referi la anumite intepretari "extreme" ale Bibliei, asta e alta chestiune.

Mda, pai aialalti zei prezenti in biblie toti erau falsi, numai Dumnezeu e singurul adevarat. Ca asa scrie acolo. Si daca scrie acolo SIGUR ii adevarat.

AlinB 10.02.2010 17:06:12

Citat:

În prealabil postat de Bilibox_ (Post 210570)
Habar nu am.

Mda, pai aialalti zei prezenti in biblie toti erau falsi, numai Dumnezeu e singurul adevarat. Ca asa scrie acolo. Si daca scrie acolo SIGUR ii adevarat.

Nu esti obligat sa crezi.
Ce e asa greu?

AlinB 10.02.2010 17:06:45

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 210524)
Bilibox, nu ai precizat cartea în care ai citit ca Ra l-ar fi creat pe Dumnezeu.
Ce fel de carte era, stiintifica? Era vorba de un text vechi?

Putea fi si o carte de povesti.
Conteaza?

Mihailc 11.02.2010 15:15:15

Dacă în extremul Orient discipolii Zen care primeau oarece lumină se numeau iluminați, cum îi vom numi pe credincioșii lui Ra ? În mod logic ratați că ratonii sunt cu totul alt grup.
Eu unul sper ca Domnul să așeze în cutia [craniană] lui Bili un pic de înțelepciune, înaintevestită de folositoarea rațiune despre care Descartes credea că e egal împărțită între oameni (na, că n-a nimerit-o nici de data asta părintele raționalismului).

Bilibox_ 11.02.2010 16:55:46

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 211021)
cum îi vom numi pe credincioșii lui Ra ? În mod logic ratați că ratonii sunt cu totul alt grup.

Rationalii ?

sonofra 05.12.2011 06:20:50

Citat:

În prealabil postat de bilibox (Post 206437)
am citit mai demult o carte in care scria ca dumnezeu a fost creat de ra.

Pareri ? Asa o fi oare? A fost creat ?

dumnezeu este ra!

ioanna 05.12.2011 08:03:26

Citat:

În prealabil postat de Bilibox (Post 206437)
Am citit mai demult o carte in care scria ca Dumnezeu a fost creat de Ra.
Pareri ? Asa o fi oare? A fost creat ?

De ce n-ai citit atent cartea? :71: Ra este o personificare a soarelui in mitologia egipteana. Dumnezeu nu este soare (Ra) insa pentru a pricepe Sfinta Treime, paganii- adepti ai cultului soarelui aveau nevoie de o explicatie rationala pe care sa o inteleaga, astfel universul spiritual a lui Dumnezeu il intelegeau prin prisma universului material, ce le era cunoscut: Tatal, Fiul si Sf. Duh au o singura vointa, putere si slava, e un singur Dumnezeu revelat in trei ipostasuri personale, asa cum soarele are disc, raza si lumina, dar e un singur soare. In universul spiritual Dumnezeu este Soarele vesnic, datator de viata, Soare al ratiunii, care se face vazut in lume ca si sufletul in trup. Asa cum soarele se acopera de nori sau se indeparteaza, coborand spre apus si vine intunericul, tot astfel in universul spiritual intunericul vine o data cu indepartarea de suflet a Soarelui care lumineaza mintea: Deci le-a zis Iisus: Încă puțină vreme Lumina este cu voi. Umblați cât aveți Lumina ca să nu vă prindă întunericul. Căci cel ce umblă în întuneric nu știe unde merge.(Ioan 12:35) In acest sens poti sa spui ca Dumnezeu a fost "creat" de Ra, adica prin intermediul simbolismului lui Ra (personificarea soarelui), oamenii politeisti s-au putut apropia de adevaratul Dumnezeu, au inceput sa-L cunoasca, insa El nu este creat, exista din vesnicie.

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:41:06.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.