![]() |
Citat:
|
Apostolul Pavel in epistolele sale abunda de indemnuri ca cei ce au sa dea si celor ce nu au,spre zidirea tuturora.Surplusul unora sa acopere lipsurile altora.
Iar atunci cand vorbea apostolul,Biserica nu avea decat cateva zeci de ani vechime,si de abia se infiinta,si nu 2 mii de ani ca acum.Oare sa fi riscat apostolul la inceputul Bisericii,sa compromita cladirea Bisericii,pentru niste bunuri materiale?Oare pentru el le cerea?Nu,caci el lucra cu mainile.El cerea sprijin pentru frati aflati in nevoi. Deci aceasta ajutorare a celorlalti,acesti bani care ni se cer,este privit ca o slujba duhovniceasca 'cine da sa dea cu tot sufletul' .Aceasta e ceruta de Dumenezeu,de la fiecare dupa putere.Cine da,are comoara in cer.Cine nu da,nu e judecat. Nu se fac tabele la iesirea din Biserica cu cine da si cine nu da.Doar Dumnezeu in cer vede. Nu este o obligtie sa dai,este o ingaduinta care o face Dumnezeu catre tine 'Daruieste ,si iti voi darui!" De fapt se si zice ca milostenia sa fie facuta in ascuns.Deci ea nu trebuie sa fie macar vazuta de ceilalti,ci trebuie sa fie pentru Dumnezeu. Daca tu simti sa nu dai,nu da ! Mult mai important e ca sufletul tau sa nu se piarda pentru asta,decat orice alta regula. |
Citat:
Tu esti aici sa razi de crestinism, de preoti, de cei care iti dau raspunsuri la intrebarile tale stupide, de orice....esti doba de "dubii", ca sa ai ce vorbi...dar numai de asta! Ei si, cand razi de altii si te distrezi cu multa ironie din spatele unui pc...se intoarce roata, si am intors-o eu, intelegi? Ce urmeaza sa mai intrebi, de ce e cerul albastru, din ce material se fabrica banii, si de ce ard lumanarile?...cate "dubii" de astea mai ai de gand sa creezi?:24: Doamne ajuta! |
Citat:
ce gandire lipsita de spiritualitate care-mi demonstreaza cat de ignorant esti, si lui Iisus ii ziceau fariseii "coboara-te de pe cruce" |
Citat:
Uitati si o inregistrare: http://www.realitatea.net/dau-sutana...sa_660787.html |
Citat:
Din ce secta esti?:7: |
Citat:
Pavel zice: " Preoții, care își țin bine dregătoria, să se învrednicească de îndoită cinste, mai ales cei care se ostenesc cu cuvântul și cu învățătura. .Pentru că Scriptura zice: "Să nu legi gura boului care treieră", și: "Vrednic este lucrătorul de plata sa". (I Timotei 5:17-18) Cine slujește vreodată, în oaste, cu solda lui? Cine sădește vie și nu mănâncă din roada ei? Sau cine paște o turmă și nu mănâncă din laptele turmei? (I Corinteni 9:7) Căci în Legea lui Moise este scris: "Să nu legi gura boului care treieră". Oare de boi se îngrijește Dumnezeu? Sau în adevăr pentru noi zice? Căci pentru noi s-a scris: "Cel ce ară trebuie să are cu nădejde, și cel ce treieră, cu nădejdea că va avea parte de roade". Dacă noi am semănat la voi cele duhovnicești, este, oare, mare lucru dacă noi vom secera cele pământești ale voastre? (I Corinteni 9:8-11) Au nu știți că cei ce săvârșesc cele sfinte mănâncă de la templu și cei ce slujesc altarului au parte de la altar? .Tot așa a poruncit și Domnul celor ce propovăduiesc Evanghelia sa traiasca din Evanghelie(I Corinteni 9:13-14) |
Citat:
Si exact de bunavoie trebuie facuta aceasta ajutorare,si nu din obligatie. Si noua ne zice destul de des la biserica sa donam bani .Cand vreau dau,cand nu,nu .Dau ca asa simt.Cine ma controleaza???? Deci tot de ce simti tu depinde,asa ca nu inteleg pe cine ai putea acuza. Cat priveste listele cu tarife,hai da-mi voie sa iti zic ca nici mie nu imi suna bine. Mai mult,nu imi place ca pangarele unde se vand lumanari si altele,sunt tot in corpul bisericii,si toata slujba se aud bani zornaind. Bun,si?Ce vom face de aici incolo?Refuzam restul credintei doar pentru atat? Doar pentru ca preotii ar fi avari (sa zic si eu ca tine,desi eu cred ca au nevoi ca oricare dintre noi) ,refuzam noi comuniunea cu Dumnezeu? Oare nu Hristos a daramat mesele vanzatorilor de animale din Templu?Nu a fost El cel mai mare revolutionar ? Asa ca sa ramanem in Dumnezeu si sa nu vedem padurea din cauza uscaturilor |
Ti-a postat Danyel vreo 4 versete (tks) si mai sunt si altele.
Gandeste ca acele vorbe au fost zise la doar 10,20 de ani dupa Hristos. |
Citat:
|
Imi cer iertare ca ma bag si eu in discutie. Am citit mesaje postate pe acest subiect si mi s-a parut ca se se face o mare nedreptate acelor preoti care sunt cu adevarat slujitori ai lui Dumnezeu. Pentru ceilalti nu vreu sa vorbesc si nici nu ar trebuie sa o faceti nici voi asta doar daca nu vreti sa-I luati locul lui Hristos pe tronul de judecata. Pentru cei care cred cu adevarat, si marturisesc prin fapte dreapta credinta Ortodoxa stiu foarte bine ca nu avem noi dreptul sa judecat si datoria noastra este sa acoperim pacatele celui ce greseste nu sa le expunem si sa aratam cu degetul(mai ales pe slujitorii lui Dumnezeu). Pentru cei ce vor voi sa judece faptele altora ii aduc aminte de momentul din scriptura in care Mantuitorul le zicea celor ce adusese la el pe femeia prinsa in adulter:"cel ce este fara de pacat sa arunce primul cu piatra"..sau cuvintele :"cine esti tu sa judeci pe sluga altuia?"Si mai amintesc si faptul ca trebuie sa dispretuim pacatul dar persoana s-o iubim asa cum si Dumnezeu ne-a iubit si ne iubeste pe noi chiar daca suntem pacatosi.
Vreau sa va povestesc ceva din experienta mea si pe viitor sa nu se mai faca generalizari asa cum a facut fratele nostru Don Juan. Acum 3 ani am botezat un copil sarac. Stiam, si dupa cum era normal, trebuia sa platesc o anumita suma la biserica pentru botez in calitate de nasa. Eu neavand posibilitati prea mari si din dorinta de a ajuta mai mult familia nevoiasa am vorbit cu preotul (inainte de slujba)si i-am spus de situatie (ca vreau ca suma pe care ar trebui sa o dau la biserica sa o dau familiei pt a o ajuta ca mai mult nici eu nu avream).Dupa cum ma si asteptam parintele a fost intru-totul de acord si nu s-a simtit deranjat cu nimic. Au fost chiar doi preoti si au facut o slujba deosebit de frumoasa si au tinut si o predica extraordinara despre imporanta Sfintei Taine a Botezului( adica nu au scurtat-o si nici nu s-a grabit sau sa de-a semne de plictiseala pt ca nu primeau vro contributie financiara). Si ca cei doi preoti cunosc foarte multi si slava Domnului ca exista preoti minunati. O singura rugaminte am pentru Don Juan ....Evita generalizarile! Dar mai bine.. Hai sa nu mai judecam! :) Imi cer iertare pentru indrazneala! Doamne ajuta! |
Citat:
Dar totusi, taxele bisericesti, chitantele si toate chestiile astea tot mi se par exagerate. |
Si inca ceva cand m-am casatorit (la alta biserica si in alt oras nu tot acolo unde am botezat acel copil sarman) am intrebat preotul cat ne costa (ca ne pusesera nasii sa intrebam) Pr. Marius, care este un parinte minunat a spus ca nu au o anumita taxa si ca dam cat vrem pentru biserica. Si am avut nunta cu 4 preoti (toti slujitori la aceeasi biserica). Iar la pomelnic, eu personal, am dat cat am vrut, cat am simtit si am dat dit toata inima. Nimeni nu mi-a impus vrodata ceva. Iar cine n-o face cu bucurie si din dragoste mai bine n-o mai face ca oricum o face degeaba si nu e primit inaintea lui Dumnezeu.
|
Citat:
Pai e un forum si e si normal sa te bagi in discutie pentru ca fiecare vine cu cate ceva nou. DIn postarile mele las impresia ca judec? Inseamna ca nu ma exprim cum trebuie. Eu nu am intentia de a judeca. |
Citat:
|
Citat:
Cine sa le suporta acestea?Statul? Este contributia ta benevola,pentru ajutorarea bisericii. Este si o 'ascultare' daca vrei.Esti cumva fortat sa fii darnic.Caci daca nu ar exista tarife,efectiv nu ai sti cat sa dai. Dar in nici un caz nu e o obligatie.Este doar porunca lui Dumnezeu sa ai grija de cei de langa tine |
Citat:
chitantele chiar sunt binevenite, deoarece astfel se justifica suma primita si nu poate nimeni profita de banii tai Problema fratiei tale care este defapt? ca unele taxe sunt mari? se poatem unii preoti exagereaza pt ca fie sunt lacomi fie asa cum a zis cineva aici, daca vede ca mult li se da mult cer Dar sa nu bagam toate lucrurile in aceeasi oala |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Si ce solutii propui? |
Citat:
|
Fratia ta, insusi Dumnezeu a randuit in Legea cea veche ca preotilor sa li se dea parte din zeciuieli.Si preotul are nevoie sa manance, si el e om.Si ca peste tot nu poti cumpara nimic fara bani.Desigur nu mi se pare normal ca preotul sa nu oficieze de exemplu inmormantari sau alte cele daca nu sunt bani.Personal nu prea am auzit de asa ceva si cred ca se acorda si fara bani aceste servicii.De ceea ce vorbesti dumneata eu nu prea am auzit.Trebuie tinut insa cont ca Biserica face parte din lume, si are si ea cheltuielile ei iar preotii au si ei nevoie de salarizare, caci sunt si ei oameni.Cum ai vrea sa traiasca fara bani?Poate trai omu fara bani?Nu putem rupe Biserica complet de lumea materiala, caci ea e materiala, organ al mantuirii lumii materiale, casa a lui Dumnezeu si anticamera a Imparatiei Cerurilor.Si ca orice institutie lumeasca are indatoririle si cheltuielile sale : nu cred ca ar da bine ca acestea sa nu fie achitate.De aceia si Hristos a dat dajdie cezarului si a invatat pe oameni sa dea cele ce sunt ale cezarului, cezarului.Deocamdata nu suntem fiinte total spirituale, si de aceia avem nevoie si cele materiale, caci si noi suntem materiali nu numai spirituali.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Chiar?Ce simti tu in Biserica de esti in stare sa renunti atat de usor la ea???Ce stii tu despre sfintele taine de indraznesti sa il judeci si sa il parasesti pe Hristos pentru "pacatele" oamenilor???( preotii sunt si ei oameni, au si ei nevoi, ca si tine, familie, copii......si chiar daca gresesc, si unii gresesc facand o afacere din cea ce trebuie sa fie vocatie.....pentru pacatele lor ei raspund in fata dreptului judecator) Iata moartea va veni si iti va rapi sufletul.....si vei ajunge in fata Judecatorului Ceresc......de ale cui pacate crezi ca vei raspunde? De ale preotului sau de ale tale?Nu sari din corabie ca nu e bun Carmaciul.........caci s-ar putea s ate inneci ............Hristos s-a rastignit pentru noi pacatosii si ne asteapta in Sfanta Biserica , prezent fiind in Sfanta euharistie............Vii tu catre el sau ii intorci spatele cum au facut si evreii?Il vei rastigni si tu oare pentru o vina pe care nu o are el???? |
Citat:
|
Citat:
|
Banii aceia pe care noi ne zgarcim adesea sa ii dam la biserica... ca mai toti dam 1 leu la pomelnice, asa-i? si alt leu pe 2 lumanari... ei bine, banii aceia de unde ne vin noua?! Tot Dumnezeu ni-i da si pe aia, multi, putini, cati ii avem. o sa zicem ca ii castigam cinstit, cu munca grea, prost remunerata.... dar daca nu ne-ar da Dumnezeu sanatate si putere sa mergem la serviciu, daca nu ar avea grija de noi in fiecare clipa, nu am mai avea nici para chioara...
Si atunci, cum ramane cu ce se canta la Liturghie: "Ale Tale dintru ale Tale, Tie-Ti aducem de toate si pentru toate..."? Ce-i aducem noi lui Dumnezeu? Sa nu ne asemanam lucratorilor celor rai, carora li s-a cerut partea lor de roade, dar crezand ca totul li se cuvenea, i-au alungat si ucis pe slujitorii Stapanului viei, apoi I-au ucis Insusi Fiul.... |
Citat:
Amin! adevar ai grait |
Citat:
|
Eu nu prea cunosc cum merg lucrurile asa ca intreb: salariul preotilor este platit din bugetul statului sau depinde de donatiile enoriasilor?(credeam ca prima, dupa ce am citit threadul acesta nu mai sunt sigur)
Iar celelalte facilitati?Vreau sa stiu cum functioneaza sistemul. |
salariile preotilor din RO
uite aici marturisirea unui baiat de preot :
"hai ca va spun eu treaba cu preotii din surse sigure (tatal meu e preot). toata lumea are impresia ca banii de pe botezuri, nunti, inmormantari intra in buzunar. gresit. acei bani intra in fondul bisericii, pentru acei bani se taie chitanta. ca unii preoti fac evaziune - e adevarat, dar eu vorbesc de un caz concret si corect. jumatate din salariul unui preot vine de la bugetul de stat, iar jumatate din acel fond al bisericii, care in multe parohii este insuficient pentru ca oamenii sa-si poata lua salariul integral (de multe ori se practica un algoritm gen: iau eu luna asta salariu, iei tu luna viitoare, urmand ca diferenta de bani sa fie primita doar cand se va reface fondul parohiei). si ca sa va faceti o idee, salariul unui preot paroh cu 25 de ani vechime este de 1050 de lei net. celalalt preot, neparoh, cu 15 ani vechime, are 920 de lei net. singurele „bonusuri“ (aka „ciubucuri“) sunt ceremoniile (cununii, inmormantari) la care participa la dorinta expresa a beneficiarilor (din alte parohii). acestea sunt destul de rare, iar cuantumul „bonusului“ este evident la latitudinea celui care invita preotul. deci asta se intampla intr-o localitate mare din sudul tarii." preluat din ziarul "Gandul" PS: in strainatate, bisericile romanesti nu primesc deloc bani de la buget, cu alte cuvinte se autointretin. |
Daca n-ar fi atata zgarcenie s-ar putea face si in bisericile ortodoxe actiuni sociale. Catolicii de unde credeti ca au atatea fonduri?
|
Don_juan o fi la discoteca acum...acolo cat mai costa intrarea ?
|
Citat:
|
De fapt acest topic ar trebui sa se numeasca "Nevoia de dialog"
Ajunge ca cineva sa puna o intrebare,care nu se poate zice ca e cea mai importanta a vietii sale,si apoi sa isi sustina cu putere si constanta punctul de veddere.Toata lumea va incerca sa ii arate care e de fapt adevarul,intaratata tocmai de putintataea acestui obstacol in calea credintei nelinistitului tanar.Si uite asa se aduna 100 de raspunsuri,prin care i s-ar fi putut repeta cateva capitole bune din cateheza. Sincer ,si eu resimt aceasta nevoie de dialog.Orice,numai sa vorbim despre ceva... |
adevarul este, ca cei care cam confunda forumul cu chat-ul, ar trebui sa se mai abtina, macar din cand in cand!
|
Ca de obicei, unii ce se cred mari credinciosi prefera sa o faca pe desteptii si sa ironizeze, sa satirizeze si alte chestii de astea, in loc sa raspunda cum se cuvine urmand modelele oamenilor din cartile care le citesc (daca le citesc).
N-am vrut sa fac nici un fel de chat, dar daca n-ai prea multi neuroni ajungi sa tragi concluzii de astea. Felicitari celor care au raspuns la acest thread si au reusit sa dea dovada de calm, bun-simt, si consistenta. Restul, no comment. Threadul e bun de inchis, nu voi mai lua in considerare alte raspunsuri. |
daca tot ai inchis topicul, imi dau si eu cu parerea. as avea o intrebare, pe care oricum o pun, si nu e nevoie sa raspunzi. ale caror forumisti ti-au placut raspunsurile? (banuiesc ca a celor care nu sunt ortodoxi). e usor sa te vaiti, si eu am facut asta, dar si treceam pe la biserica din an in paste si ma revoltam. vai, ia uite ala, ia uite alalalt, ntz,ntz si ntz,ntz. si mai sminteam si pe altii cu ereziile mele, plus ca generalizam, ca asa ne place noua. nu ne-am duce sa cautam, nu ne-am ruga sa gasim un preot adevarat, nuuuuu... doar sa vedem ce-i in ograda celuilalt. uite ca la mine in parohie exista un preot care nu cere bani, face nunti si botezuri gratuit pentru cei saraci, ia din cutia milelor si da la saraci. o sa spui ca-i un caz izolat.. dar nu este, daca intradevar te duci la biserica sa asculti cuvantul Domnului, daca iti doresti cu sinceritate sa-ti spui pacatele, sa te spovedesti, daca iti plange inima de bucurie facand milostenie, daca reusesti sa-ti iubesti dusmanul atunci crede-ma vei reusi sa-ti gasesti un preot care sa te asculte si sa te calauzeasca.
am ascultat cateva interviuri cu parintii Cleopa si Arsenie Papacioc. m-a pus pe ganduri cand parintele Arsenie a spus: cred ca in Iad sunt cei care vorbesc de rau. ei sunt ucigasi de suflete..... uite niste cuvinte care te fac sa meditezi.:46: |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 14:28:19. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.