Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Sacrificiul (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9251)

Florin-Ionut 27.04.2010 11:19:51

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 240015)
Repet: ce a pierdut Hristos prin jertfa sa?

N-a pierdut nimic, din contra, ne-a castigat noua posibilitatea iesirii din moarte.

topcat 27.04.2010 11:25:38

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 240028)
este vorba despre renuntarea la ego, care este principala manifestare a lui Satan in om. Prin renuntarea la ego devii instrument al Divinitatii, capabil sa cuprinzi in tine toate fiintele vii. Imi pare rau doar ca nu este inteles asa cum trebuie. Este atat de frumos sa fii om, dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu...

Mie imi pare rau ca aveti impresia ca pentru a fi un om frumos trebuie sa renunti la ceea ce te separa pina la urma de dobitoace: ratiunea, ego-ul.

FiulRisipitor 27.04.2010 11:27:42

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 240030)
De aici: "Una din functii e cea de plata pentru pacatele omenirii"

Eu ti-am spus ce cred eu.

Citat:

Cum adica?

Greseala omului a fost ca s-a indepartat de Dumnezeu prin neascultare. Hristos i-a aratat ca nu trebuie sa continue in aceasta greseala, poate reveni la starea cea dintai pentru ca Dumnezeu este unul iertator, iubitor si rabdator. Dar pentru a reveni trebuie ca omul sa-l imite pe Dumnezeu, iar acum are exemplul lui Hristos. Nici oamenii nu stau impreuna daca diferentele de caracter sunt foarte mari.

Citat:

Sigur ca pina la urma jertfa e pentru a cistiga ceva, pe total. Tot ceea ce facem este pina la urma pentru a cistiga ;) Doar ca unii nu vor sa recunoasca :)
Dar nu asta e neintelegerea mea; animalul era totusi, pierdut. Cel jertfit pierdea ceva. Ce a pierdut Hristos?

Nu cred ca era absolut necesar ca Hristos(sau Dumnezeu) sa piarda ceva. Tu cand iti ierti copilul pentru o greseala si ii dai exemplu bun ce pierzi?

maria-luisa 27.04.2010 11:31:55

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 240043)
Mie imi pare rau ca aveti impresia ca pentru a fi un om frumos trebuie sa renunti la ceea ce te separa pina la urma de dobitoace: ratiunea, ego-ul.

Ma refer la natura egoista a omului care vrea totul pentru satisfacerea nevoilor lui, in detrimentul altor fiinte vii. Egoismul care face rau. Ratiunea, ca si dragostea sunt atribute de pret primite de la Dumnezeu prin care omul poate fi dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Dar trebuie sa existe un echilibru intre cele doua. In esenta, toata biblia ar putea fi rezumata astfel: ce tie nu-ti place, altuia nu-i face, iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti si iubeste-L pe Dumnezeu cu toata fiinta ta.

FiulRisipitor 27.04.2010 11:35:22

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 240043)

Depinde ce intelegi prin EGO. Din cate stiu eu EGO inseamna EUL fiecaruia, personalitatea... nu trebuie sa renunti la EU ci sa-l folosesti asa cum trebuie. EUL dauneaza doar cand alimenteaza egoismul, cand pui EU in fata tuturor lucrurilor: EU sunt cel mai important... etc etc... si culminand cu: EU sunt Dumnezeu(creatia vrea sa ia locul Creatorului)!

maria-luisa 27.04.2010 11:49:02

"Dar pentru a reveni trebuie ca omul sa-l imite pe Dumnezeu, iar acum are exemplul lui Hristos. Nici oamenii nu stau impreuna daca diferentele de caracter sunt foarte mari."

Stii care-i tragedia? Ca unii il imita atat de bine, incat se rastignesc la propriu, ceea ce este deja o boala...

topcat 27.04.2010 11:50:24

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 240046)
Greseala omului a fost ca s-a indepartat de Dumnezeu prin neascultare. Hristos i-a aratat ca nu trebuie sa continue in aceasta greseala, poate reveni la starea cea dintai pentru ca Dumnezeu este unul iertator, iubitor si rabdator. Dar pentru a reveni trebuie ca omul sa-l imite pe Dumnezeu, iar acum are exemplul lui Hristos. Nici oamenii nu stau impreuna daca diferentele de caracter sunt foarte mari.

Si ca sa il si impresioneze i-a spus S A C R I F I C I U.
Repet, sint de acord cu versiunea metaforica a exemplului propriu. Nu inteleg totusi care era sacrificiul ;)
Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 240046)
Nu cred ca era absolut necesar ca Hristos(sau Dumnezeu) sa piarda ceva. Tu cand iti ierti copilul pentru o greseala si ii dai exemplu bun ce pierzi?

Era absolut necesar sa iarda ceva, pentru ca asta e definitia sacrificiului, daca punem de o parte (si ai pus-o) ipoteza zeului razbunator si dornic de sacrificii inutile.
Nu pierd nimic dar nici nu pretind ca ma sacrific pentru el in acest fel ;)

FiulRisipitor 27.04.2010 11:58:01

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 240055)
"Dar pentru a reveni trebuie ca omul sa-l imite pe Dumnezeu, iar acum are exemplul lui Hristos. Nici oamenii nu stau impreuna daca diferentele de caracter sunt foarte mari."

Stii care-i tragedia? Ca unii il imita atat de bine, incat se rastignesc la propriu, ceea ce este deja o boala...

Nu ziceam de acest fel de imitare...

maria-luisa 27.04.2010 11:59:46

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 240050)
Ma refer la natura egoista a omului care vrea totul pentru satisfacerea nevoilor lui, in detrimentul altor fiinte vii. Egoismul care face rau. Ratiunea, ca si dragostea sunt atribute de pret primite de la Dumnezeu prin care omul poate fi dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Dar trebuie sa existe un echilibru intre cele doua. In esenta, toata biblia ar putea fi rezumata astfel: ce tie nu-ti place, altuia nu-i face, iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti si iubeste-L pe Dumnezeu cu toata fiinta ta.

"ce tie nu-ti place, altuia nu-i face"... aici as avea de facut o completare: pentru ca unora le place sa fie masochisti si altora sadici, cred ca ce am spus ar trebui sa cuprinda cele 10 porunci lasate de Dumnezeu pentru toti oamenii...

topcat 27.04.2010 12:02:27

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 240040)
N-a pierdut nimic, din contra, ne-a castigat noua posibilitatea iesirii din moarte.

Atunci unde e sacrificiul?
Sa nu-mi spui ca in suferinta indurata pe timpul cit era om, ca n-a trait toate suferintele pe care le infrunta omul pe Pamint ;)

maria-luisa 27.04.2010 12:13:00

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 240064)
Sa nu-mi spui ca in suferinta indurata pe timpul cit era om, ca n-a trait toate suferintele pe care le infrunta omul pe Pamint ;)

Viata pe pamant nu este neaparat suferinta, ci bucurie. Faptul ca are si partea ei de suferinta, nu inseamna ca viata pe pamant este suferinta... Suferinta apare pentru ca ne indepartam de Dumnezeu. Viata este darul cel mai de pret primit de la Dumnezeu.

Florin-Ionut 27.04.2010 12:18:57

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 240064)

Problema suferintei de pe Golgota m-a interesat si pe mine. Am aflat ca nu chinul fizic a fost greu de indurat, ci constientizarea tuturor ororilor lumii in timpul celor sase ore cat a stat pe Cruce. El a trait atunci la propriu moartea fiecarui om de pe planeta asta de la Adam pana la ultimul care se va naste candva. A constientizat toate pacatele lumii, tot raul a fost trecut prin sufletul Lui de Om. Poate si frica resimtita de cei din Iad... De unde si groaza omeneasca urmata de invocarea catre Dumnezeu-Tatal pe care o cunosti.

Asta a fost adevaratul sens al Jertfei de bunavoie (Ioan 10, 17-18): omorarea mortii spre invierea vietii. Noi prin botez murim pacatului impreuna cu Hristos ca sa inviem dupa aceea si sa traim o viata in bine, asa cum a gandit-o Ratiunea care este Hristos.

Ioan 10
17. Pentru aceasta Mă iubește Tatăl, fiindcă Eu Îmi pun sufletul, ca iarăși să-l iau.
18. Nimeni nu-l ia de la Mine, ci Eu de la Mine Însumi îl pun. Putere am Eu ca să-l pun și putere am iarăși ca să-l iau. Această poruncă am primit-o de la Tatăl Meu.

FiulRisipitor 27.04.2010 12:19:15

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 240056)
Si ca sa il si impresioneze i-a spus S A C R I F I C I U.
Repet, sint de acord cu versiunea metaforica a exemplului propriu. Nu inteleg totusi care era sacrificiul ;)

Cand iubesti pe cineva desi acesta face ceva ce te deranjeza, din iubire il rabzi si mai mult te straduiesti sa repari greseala lui. Pentru mine asta e un sacrificiu - pentru ca treci pe locul doi dorintele tale, si incerci sa-l intelegi pe cel drag si dorintele lui chiar daca acestea nu sunt cele bune.

Citat:

Era absolut necesar sa iarda ceva, pentru ca asta e definitia sacrificiului, daca punem de o parte (si ai pus-o) ipoteza zeului razbunator si dornic de sacrificii inutile.

Nu stiu de unde ai dedus in postarile mele "ipoteza zeului razbunator si dornic de sacrifcii inutile". Daca te referi la treaba cu animalul... am sa-ti raspund la fel ca intr-un alt mesaj: atat il ducea pe om capul in VT, asta o considera el multumire ca Dumnezeu i-a dat tot ceea ce are. De asta a si venit Dumnezeu pe pamant in persoana lui Iisus Hristos ca sa-i arate omului ca nici de jertfirea animalului nu este nevoie ci de asemanarea omului cu Dumnezeu.

Citat:

Nu pierd nimic dar nici nu pretind ca ma sacrific pentru el in acest fel ;)

Frum din partea ta! Dumnezeu nu a pretins ca se sacrifica, ci noi vedem asta ca pe un sacrificiu.

topcat 27.04.2010 12:44:18

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 240050)

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 240051)
Depinde ce intelegi prin EGO. Din cate stiu eu EGO inseamna EUL fiecaruia, personalitatea... nu trebuie sa renunti la EU ci sa-l folosesti asa cum trebuie. EUL dauneaza doar cand alimenteaza egoismul, cand pui EU in fata tuturor lucrurilor: EU sunt cel mai important... etc etc... si culminand cu: EU sunt Dumnezeu(creatia vrea sa ia locul Creatorului)!

Egoismul e cel rau, deci?

maria-luisa 27.04.2010 12:47:38

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 240093)

da, asta vroiam sa zic, din egoism vin faptele rele.

FiulRisipitor 27.04.2010 12:49:54

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 240093)

Stiu ca nu vrei sa spui ca egoismul e bun..... Da, e rau!

topcat 27.04.2010 13:08:14

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 240070)
Viata pe pamant nu este neaparat suferinta, ci bucurie. Faptul ca are si partea ei de suferinta, nu inseamna ca viata pe pamant este suferinta... Suferinta apare pentru ca ne indepartam de Dumnezeu. Viata este darul cel mai de pret primit de la Dumnezeu.

Nu este neaparat suferinta dar o implica si pe aceasta, in diverse grade.
Exista mult mai putina suferinta in lume, deci de apropiem ;)

topcat 27.04.2010 13:11:26

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 240097)

Dar altruismul pur e bun?

maria-luisa 27.04.2010 13:16:56

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 240105)
Dar altruismul pur e bun?

ar fi bun, daca n-ar exista speculanti care profita...

topcat 27.04.2010 13:17:13

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 240075)
Problema suferintei de pe Golgota m-a interesat si pe mine. Am aflat ca nu chinul fizic a fost greu de indurat, ci constientizarea tuturor ororilor lumii in timpul celor sase ore cat a stat pe Cruce. El a trait atunci la propriu moartea fiecarui om de pe planeta asta de la Adam pana la ultimul care se va naste candva. A constientizat toate pacatele lumii, tot raul a fost trecut prin sufletul Lui de Om. Poate si frica resimtita de cei din Iad... De unde si groaza omeneasca urmata de invocarea catre Dumnezeu-Tatal pe care o cunosti.

Asta a fost adevaratul sens al Jertfei de bunavoie (Ioan 10, 17-18): omorarea mortii spre invierea vietii. Noi prin botez murim pacatului impreuna cu Hristos ca sa inviem dupa aceea si sa traim o viata in bine, asa cum a gandit-o Ratiunea care este Hristos.

Ioan 10
17. Pentru aceasta Mă iubește Tatăl, fiindcă Eu Îmi pun sufletul, ca iarăși să-l iau.
18. Nimeni nu-l ia de la Mine, ci Eu de la Mine Însumi îl pun. Putere am Eu ca să-l pun și putere am iarăși ca să-l iau. Această poruncă am primit-o de la Tatăl Meu.

Daca era om, atunci nu poate face ceva ce nu poate face un om ;)
Sigur ca exista multi oameni ce indura chinuri fizice mult mai mari decit cele ale rastingnirii.
Sa inteleg ca in calitate de Dzeu nu putea sa constientizeze raul? Sau habar nu avea ce se intimpla in iad sau ce se intimpla cu un parinte ce isi vede copilul murind de o boala necrutatoare?

topcat 27.04.2010 13:26:02

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 240108)
ar fi bun, daca n-ar exista speculanti care profita...

Si deci...

maria-luisa 27.04.2010 13:32:55

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 240110)
Si deci...

sanatos este sa fii echilibrat... :)

Daca pentru a-ti implini o dorinta faci altora rau, atunci nu este bine.
La fel daca prin altruismul tau altii isi dezvolta calitati de profitori, nu este bine.

topcat 27.04.2010 13:33:12

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 240076)
Cand iubesti pe cineva desi acesta face ceva ce te deranjeza, din iubire il rabzi si mai mult te straduiesti sa repari greseala lui. Pentru mine asta e un sacrificiu - pentru ca treci pe locul doi dorintele tale, si incerci sa-l intelegi pe cel drag si dorintele lui chiar daca acestea nu sunt cele bune.

Corect, renunti la dorintele tale pentru altcineva, e conform dex :)

Citat:

Nu stiu de unde ai dedus in postarile mele "ipoteza zeului razbunator si dornic de sacrifcii inutile". Daca te referi la treaba cu animalul... am sa-ti raspund la fel ca intr-un alt mesaj: atat il ducea pe om capul in VT, asta o considera el multumire ca Dumnezeu i-a dat tot ceea ce are. De asta a si venit Dumnezeu pe pamant in persoana lui Iisus Hristos ca sa-i arate omului ca nici de jertfirea animalului nu este nevoie ci de asemanarea omului cu Dumnezeu.

Tocmai, ca am spus ca ai dat-o la o parte ;)
Totusi, fundamentalistii o mai folosesc
Citat:

Frum din partea ta! Dumnezeu nu a pretins ca se sacrifica, ci noi vedem asta ca pe un sacrificiu.

Pai eu nu il vad deloc si nici tu, ca inca n-am inteles ce a pierdut prin sacrificiu :)

topcat 27.04.2010 13:38:17

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 240112)
sanatos este sa fii echilibrat... :)

Daca pentru a-ti implini o dorinta faci altora rau, atunci nu este bine.
La fel daca prin altruismul tau altii isi dezvolta calitati de profitori, nu este bine.

Deci, e bun egoismul sau nu? :)

maria-luisa 27.04.2010 13:43:07

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 240115)
Deci, e bun egoismul sau nu? :)

In limitele bunului simt. Am si spus, egoismul care face rau altora nu este bun.
Adica e normal sa vrei sa-ti satisfaci si dorintele tale, si e perfect ok daca nu loveste pe nimeni. :)

Uite un link interesant, primit de la un prieten: http://www.kabbalah.info/ro/intrebri...na/291-the-ego

topcat 27.04.2010 14:04:38

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 240095)
da, asta vroiam sa zic, din egoism vin faptele rele.

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 240097)

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 240116)
In limitele bunului simt. Am si spus, egoismul care face rau altora nu este bun.
Adica e normal sa vrei sa-ti satisfaci si dorintele tale, si e perfect ok daca nu loveste pe nimeni. :)

Ca sa concluzionez si apoi sa revenim la sacrificiu, nu exista bun si rau absolut. Cel putin nu putem sa ne imaginam vreun exemplu.

maria-luisa 27.04.2010 14:28:23

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 240119)
Ca sa concluzionez si apoi sa revenim la sacrificiu, nu exista bun si rau absolut. Cel putin nu putem sa ne imaginam vreun exemplu.

Ba exista, altfel nici macar notiunile de egoism, respectiv altruism nu ar exista, sau de bine si rau, sau de dragoste si ura, etc. .:)

topcat 27.04.2010 14:34:58

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 240127)
Ba exista, altfel nici macar notiunile de egoism, respectiv altruism nu ar exista, sau de bine si rau, sau de dragoste si ura, etc. .:)

Binele absolut e Dzeu si raul absolut lipsa lui, nu? :)

maria-luisa 27.04.2010 14:38:34

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 240129)
Binele absolut e Dzeu si raul absolut lipsa lui, nu? :)

Asa cred. Unde vrei sa ajungi cu asta?

Jane Says 27.04.2010 14:43:23

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 240133)
Asa cred. Unde vrei sa ajungi cu asta?

In vreo infundatura, unde ajungem toti cand incercam sa ne explicam "logic" lucrurile astea ale lui Dumnezeu :)

FiulRisipitor 27.04.2010 14:58:30

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 240119)

Exista bun si rau absolut.
Egoismul nu este bun in nici o masura! Pentru ca nu poti avea si egoism si altruism - se exclud una pe alta. Lucrurile nu poat fi adevarate, mai putin adevarate si false. Sunt ori adevarate ori false. Asa cum spui... binele este cu Dumnezeu care este bine absolut.
Mie imi place sa cred ca altruismul e bun chiar daca exista si profitori. La altruism suntem invitati toti si nu la egoism. Eu imi imaginez cum ar fi lumea daca toti ar fi buni. Nu trebuie sa-i pretind celui de langa mine sa se comporte la fel, ci doar sa sper ca va lau exemplu. Vrobeam mai devreme de exemple.... Ce vrei mai mult decat exemplul lui Hristos? Si noi sa fim mai departe exemple! Nu este vina mea daca cel de langa mine se strica din cauza ca eu sunt bun. Deci acum o sa dam vina pe Dumnezeu ca bunatatea Lui strica oamenii?

maria-luisa 27.04.2010 15:00:45

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 240135)
In vreo infundatura, unde ajungem toti cand incercam sa ne explicam "logic" lucrurile astea ale lui Dumnezeu :)

Cu totii putem gresi, dar sunt doar discutii intre copilasi... Putem intelege fiecare cate ceva.

sia 27.04.2010 15:07:34

Ce anume a sacrificat Hristos?

Iisus a parasit cerul pentru noi .
Jertfa Sa nu a cautat folosul Sau ci al nostru .
Parasind pentru 30-33 de ani slava cerului si venind in lumea noastra cu trup de om si patimind ptr noi ....nu -i acesta un sacrificiu ?

maria-luisa 27.04.2010 18:03:01

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 240140)
Egoismul nu este bun in nici o masura! Pentru ca nu poti avea si egoism si altruism - se exclud una pe alta. Lucrurile nu poat fi adevarate, mai putin adevarate si false. Sunt ori adevarate ori false. Asa cum spui... binele este cu Dumnezeu care este bine absolut.
Mie imi place sa cred ca altruismul e bun chiar daca exista si profitori. La altruism suntem invitati toti si nu la egoism. Eu imi imaginez cum ar fi lumea daca toti ar fi buni. Nu trebuie sa-i pretind celui de langa mine sa se comporte la fel, ci doar sa sper ca va lau exemplu. Vrobeam mai devreme de exemple.... Ce vrei mai mult decat exemplul lui Hristos? Si noi sa fim mai departe exemple! Nu este vina mea daca cel de langa mine se strica din cauza ca eu sunt bun. Deci acum o sa dam vina pe Dumnezeu ca bunatatea Lui strica oamenii?

Fiecare om are si o doza de altruism, si o doza de egoism in el, ( intr-o masura mai mica sau mai mare, in functie de evolutia fiecaruia) dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa tindem spre perfectiune, spre asemanarea cu Dumnezeu...

FiulRisipitor 27.04.2010 18:20:53

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 240203)
Fiecare om are si o doza de altruism, si o doza de egoism in el, ( intr-o masura mai mica sau mai mare, in functie de evolutia fiecaruia) dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa tindem spre perfectiune, spre asemanarea cu Dumnezeu...

Nu voiam sa spun ca eu am la stadiul de a fi exemplu. Dar au fost multi care au ajuns acolo deci putem si noi....

maria-luisa 27.04.2010 19:48:02

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 240210)
Nu voiam sa spun ca eu am la stadiul de a fi exemplu. Dar au fost multi care au ajuns acolo deci putem si noi....

stiu ca nu vroiai sa spui asta. :)

topcat 28.04.2010 08:47:07

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 240127)

Citat:

Ce e binele absolut? E o entitate, ceva?

topcat 28.04.2010 08:58:12

Citat:

Ce vrei mai mult decat exemplul lui Hristos?

Un exemplu real ;)
De aia nu mai functioneaza educatia morala religioasa intr-o lume libera, in care poti verifica relativ usor bazele ei. Degeaba ii spui elevului ca daca pacatuieste o sa zaca in iad si alte asemenea, pentru ca efectele vor tine numai pina cind respectivul (vorbesc in general) va crede in religia respectiva. Cind va aparea indoiala se va duce de ripa toata educatia morala. Ceea ce se si vede in ziua de azi.

topcat 28.04.2010 09:12:33

Citat:

În prealabil postat de sia (Post 240145)
Ce anume a sacrificat Hristos?

Iisus a parasit cerul pentru noi .
Jertfa Sa nu a cautat folosul Sau ci al nostru .
Parasind pentru 30-33 de ani slava cerului si venind in lumea noastra cu trup de om si patimind ptr noi ....nu -i acesta un sacrificiu ?

Ce inseamna 30-33 de ani pentru cineva vesnic?
Iisus nu a parasit cerul, ci a fost trimis de tatal lui.

Florin-Ionut 28.04.2010 09:30:13

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 240109)
Daca era om, atunci nu poate face ceva ce nu poate face un om ;)
Sigur ca exista multi oameni ce indura chinuri fizice mult mai mari decit cele ale rastingnirii.
Sa inteleg ca in calitate de Dzeu nu putea sa constientizeze raul? Sau habar nu avea ce se intimpla in iad sau ce se intimpla cu un parinte ce isi vede copilul murind de o boala necrutatoare?

Iisus Hristos este Dumnezeu-Omul care a facut toate acestea, Cel ce a restabilit legatura Cerului cu Pamantul: S-a coborat sa ia natura omeneasca pentru a o ridica la stadiul initial, ba chiar si mai mult, pentru a o indumnezei. Si El ca om s-a ingrozit de cele ce va indura pentru noi, vezi episodul din gradina Ghetsimani si agonia de pe Cruce, dar a luat tot raul asupra Sa din dragoste pentru noi si ca sa ne arate ca dragostea adevarata presupune sacrificiu.

Pai aia e, ca nu chinurile fizice sunt esenta jertfei. Scrie la Corinteni cam asa: de mi-as da trupul ca sa fie ars si dragoste nu am, nimic nu sunt.

Intelegi gresit, pentru ca niciodata nu trebuie sa separi cele doua firi ale Lui Hristos. Si nu e vorba despre stiinta, ci de trairea consecintelor pacatelor noastre ca Om, pentru ca omul a gresit. In sensul asta am scris de constientizare: ca traire, rastignire spirituala a pacatelor, a raului care a corupt lumea. Asta este si ideea in crestinism: sa traiesti dragostea care implica sacrificii, nu sa teoretizezi despre ea, pentru ca nu stiinta mantuieste, ci practica faptelor bune care aduc roade celorlalti si implicit tie insuti.

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:46:58.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.