Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Mortii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9660)

Danut7 17.06.2010 20:52:38

pentru cei ce nu cred in viata de dupa moarte..

Facerea 37:35 După aceea s-au adunat toți feciorii lui și toate fetele lui și au venit să-l mângâie; dar el nu voia să se mângâie, ci zicea: "Plângând, mă voi pogorî în locuința morților la fiul meu!" Și-l plângea astfel tatăl său.

7. Descoperi-vei tu care este firea lui Dumnezeu? Urca-vei tu până la desăvârșirea Celui Atotputernic?
8. Ea este mai înaltă decât cerurile. Și ce vei face tu? Ea este mai adâncă decât împărăția morții. Cum vei pătrunde-o tu? Iov 11

9. Șeolul (iadul) se mișcă în adâncurile sale, ca să iasă întru întâmpinarea ta. Pentru tine el deșteaptă umbrele, pe toți stăpânitorii pământului; el ridică de pe jilțurile lor pe toți împărații pământului. Isaia 14

13. Nu cruța pe feciorul tău de pedeapsă; chiar dacă îl lovești cu varga, nu moare.
14. Tu îl bați cu toiagul, dar scapi sufletul lui din împărăția morții. Pilde 23

2. Dacă se vor strecura în locuința morților, de acolo mâna Mea îi va apuca, și de se vor sui în cer, îi voi da jos de acolo; Amos 9:2
19. Precum seceta și arșița sorb apele zăpezilor topite, tot astfel soarbe locuința morților pe păcătoși. Iov 24

12. Să-i înghițim de vii ca locuința morților, și întregi, ca pe cei ce se coboară în mormânt. Pilde 1

14. Din stăpânirea locuinței morților îi voi izbăvi și de moarte îi voi mântui. Unde este, moarte, biruința ta? Unde-ți sunt chinurile tale? Mila stă ascunsă departe de ochii Mei!... Osea 13

14. De aceea și iadul și-a mărit de două ori lăcomia lui, căscat-a gura sa peste măsură; acolo se vor coborî mărirea Sionului și gloatele sale, chiotele de veselie... Isaia 5

11. "Cere un semn de la Domnul Dumnezeul tău, în adâncurile iadului sau în înălțimile cele de sus". Isaia 7

15. Și acum, tu te pogori în iad, în cele mai de jos ale adâncului! Isaia 14

24. Înțeleptul merge pe cărarea vieții ce duce în sus, ca să ocolească drumul iadului care merge în jos. Pilde 15

17. Să se întoarcă păcătoșii în iad; toate neamurile care uită pe Dumnezeu. Psalmi 9

10. Că nu vei lăsa sufletul meu în iad, nici nu vei da pe cel cuvios al Tău să vadă stricăciunea. Psalmi 15

15. Și-i vor stăpâni pe ei cei drepți și ajutorul ce-l nădăjduiau din slava lor, se va învechi în iad.

16. Dar Dumnezeu va izbăvi sufletul meu din mâna iadului, când mă va apuca. Psalmi 48

16. Să vină moartea peste ei și să se coboare în iad de vii, Psalmi 54

47. Cine este omul ca să trăiască și să nu vadă moartea și să-și izbăvească sufletul său din mâna iadului? Psalmi 88

David: De mă voi sui în cer, Tu acolo ești. De mă voi coborî în iad, de față ești. Psalmi 138:8

Solomon: Iadul și adâncul sunt cunoscute Domnului, cu atât mai vârtos inimile fiilor oamenilor. Pilde 15:11
Iadul și adâncul nu se pot sătura, tot așa și inima omului e de nesăturat. Pilde 27:20
Locuința morților, pântecele sterp, pământul care nu e sătul de apă și focul care nu zice niciodată: "Destul!" Pilde 30:16
Și omul nu știe că acolo sunt numai umbre, iar cei pe care îi poftește nebunia se află de mult în adâncurile șeolului (locuința morților). Pilde 9:18

NT :Fapte 2:27,31 Căci nu vei lăsa sufletul meu în iad, nici nu vei da pe cel sfânt al Tău să vadă stricăciune.Mai înainte văzând, a vorbit despre învierea lui Hristos: că n-a fost lăsat în iad sufletul Lui și nici trupul Lui n-a văzut putreziciunea.

8. Pentru aceea zice: "Suindu-Se la înălțime, a robit robime și a dat daruri oamenilor".
9. Iar aceea că "S-a suit" - ce înseamnă decât că S-a pogorât în părțile cele mai de jos ale pământului? Efeseni 4

18. Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul,
19. Cu care S-a coborât și a propovăduit și duhurilor ținute în închisoare, 1Petru 3

1Petru 4:
5. Ei își vor da seama înaintea Celui ce este gata să judece viii și morții.
6. Că spre aceasta s-a binevestit morților, ca să fie judecați ca oameni, după trup, dar să vieze, după Dumnezeu cu duhul.

9. Și când a deschis pecetea a cincea, am văzut, sub jertfelnic, sufletele celor înjunghiați pentru cuvântul lui Dumnezeu și pentru mărturia pe care au dat-o.
10. Și strigau cu glas mare și ziceau: Până când, Stăpâne sfinte și adevărate, nu vei judeca și nu vei răzbuna sângele nostru, față de cei ce locuiesc pe pământ? Apocalipsa 6

19. Era un om bogat care se îmbrăca în porfiră și în vison, veselindu-se în toate zilele în chip strălucit.
20. Iar un sărac, anume Lazăr, zăcea înaintea porții lui, plin de bube,
21. Poftind să se sature din cele ce cădeau de la masa bogatului; dar și câinii venind, lingeau bubele lui.
22. Și a murit săracul și a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam. A murit și bogatul și a fost înmormântat.
23. Și în iad, ridicându-și ochii, fiind în chinuri, el a văzut de departe pe Avraam și pe Lazăr în sânul lui.
24. Și el, strigând, a zis: Părinte Avraame, fie-ți milă de mine și trimite pe Lazăr să-și ude vârful degetului în apă și să-mi răcorească limba, căci mă chinuiesc în această văpaie.
25. Dar Avraam a zis: Fiule, adu-ți aminte că ai primit cele bune ale tale în viața ta, și Lazăr, asemenea, pe cele rele; iar acum aici el se mângâie, iar tu te chinuiești.
26. Și peste toate acestea, între noi și voi s-a întărit prăpastie mare, ca cei care voiesc să treacă de aici la voi să nu poată, nici cei de acolo să treacă la noi.
27. Iar el a zis: Rogu-te, dar, părinte, să-l trimiți în casa tatălui meu,
28. Căci am cinci frați, să le spună lor acestea, ca să nu vină și ei în acest loc de chin.
29. Și i-a zis Avraam: Au pe Moise și pe prooroci; să asculte de ei.
30. Iar el a zis: Nu, părinte Avraam, ci, dacă cineva dintre morți se va duce la ei, se vor pocăi.
31. Și i-a zis Avraam: Dacă nu ascultă de Moise și de prooroci, nu vor crede nici dacă ar învia cineva dintre morți. Luca 16

Solomon : Mai de preț este un nume bun decât untdelemnul cel binemirositor și ziua morții decât ziua nașterii. Eccl7:1

Pavel : Căci pentru mine viață este Hristos și moartea un câștig.Sunt strâns din două părți: doresc să mă despart de trup și să fiu împreună cu Hristos, și aceasta e cu mult mai bine; Filipeni 1:21,23. http://www.crestinortodox.ro/forum/i...c/progress.gif http://www.crestinortodox.ro/forum/i...ttons/edit.gif http://www.crestinortodox.ro/forum/i...tons/quote.gif

vasinec7 17.06.2010 20:58:09

Citat:

În prealabil postat de Laur28 (Post 260257)
Incalcita e intelegerea dvs. legata de Sf. Scriptura.

Pentru mine, intelegerea legata de Sfanta Scriptura (referitor la subiectul mortii) este foarte simpla si clara.
1. Omul moare (ma refer la moartea intaia care nu este o pedeapsa a pacatului ci o consecinta a vietii noastre pacatoase, in care totul se degradeaza si piere).
2. Urmeaza invierea (la intoarcerea Domnului Iisus Hristos).
3. Apoi, rasplata: viata vesnica impreuna cu Domnul sau pieirea vesnica (moartea a doua - conform Sfintei Scripturi).

Mai cunoasteti si alte etape? Daca da, inseamna ca intelegerea incalcita este le dvs. si nu este conforma cu Sfanta Scriptura.

vasinec7 17.06.2010 21:04:46

Danut, nu fi mincinos. Ultima ta postare are titlul "pentru cei care nu cred in viata de dupa moarte".

Trebuia sa pui titlul:" pentru cei care nu cred in viata din timpul mortii".

Eu stiu ca nu se incheie totul la groapa. Dar, mai stiu ca urmatorul eveniment, dupa inmormantare, este revenirea Mantuitorului, INVIEREA mortilor si mostenirea vietii vesnice.

Tu, si cei ca tine, aveti probleme cu o nascocire teologica. Nu te mai chinui sa vii cu versete caci Sfanta Scriptura nu te ajuta cu nimic.

P.S. Sau, cel putin fii cinstit si nu veni cu insinuari mincinoase (gen "pentru cei care nu cred in viata de dupa moarte").

Danut7 17.06.2010 21:06:56

Citat:

În prealabil postat de vasinec7 (Post 260264)
"Cã nu este întru moarte cel ce Te pomeneste pe Tine."(Psalmul 6:5)

"Oare, mortilor vei face minuni? Sau cei morii se vor scula si Te vor lãuda pe Tine?"(Psalmul 87:11)

Versete, ca cele de mai sus, tot despre relatia stricta a mortului cu lumea vorbesc? Eu vad ca mortii (pana la inviere) nu mai au nici un fel de relatie cu Dumnezeu. "Dumnezeu nu este un Dumnezeu al celor morti ci al celor vii" - spunea Domnul Iisus Hristos cand vorbea despre INVIERE(Matei 22:32).

In contextul in care Dumnezeu se intituleaza Dumnezeul celor vii in Evanghelie(Noul Testament) el da ca exemplu pe Avraam, Isaac si Iacov.Ori acestia trei erau morti(fizic) si ingropati de mii de ani.

Moise il intituleaza pe Dumnezeu in Scriptura drept "Domnul Dumnezeul duhurilor si a tot trupul" - Numeri 16:22 ; Numeri 27:16

Danut7 17.06.2010 21:08:13

Citat:

În prealabil postat de vasinec7 (Post 260273)
Danut, nu fi mincinos. Ultima ta postare are titlul "pentru cei care nu cred in viata de dupa moarte".

Trebuia sa pui titlul:" pentru cei care nu cred in viata din timpul mortii".

Eu stiu ca nu se incheie totul la groapa. Dar, mai stiu ca urmatorul eveniment, dupa inmormantare, este revenirea Mantuitorului, INVIEREA mortilor si mostenirea vietii vesnice.

Tu, si cei ca tine, aveti probleme cu o nascocire teologica. Nu te mai chinui sa vii cu versete caci Sfanta Scriptura nu te ajuta cu nimic.

P.S. Sau, cel putin fii cinstit si nu veni cu insinuari mincinoase (gen "pentru cei care nu cred in viata de dupa moarte").

Explica-mi (explica-ne) te rog versetele alea.

Laur28 17.06.2010 21:09:45

Citat:

În prealabil postat de vasinec7 (Post 260271)

Mai cunoasteti si alte etape? Daca da, inseamna ca intelegerea incalcita este le dvs. si nu este conforma cu Sfanta Scriptura.

Nu o fi conforma cu Sfanta Scriptura in mod explicit, dar conforma cu Sfanta Traditie sigur este. Sfanta Traditie lasata mostenire Bisericii de la Hristos incoace de catre Sfintii Parinti si urmasii acestora, oameni prin gura carora Duhul vorbea. Le-a spus Iisus Apostolilor : 13. Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul; căci nu va vorbi de la Sine, ci toate câte va auzi va vorbi și cele viitoare vă va vesti. . Sau indrazniti sa spuneti ca in mintea lor era o nebuloasa amestecand cultulrile pagane cu Ortodoxia (ca pana la Schisma, o singura religie a fost, si anume Ortodoxia)? De ce Petre vorbeste de cort si de lepadarea cortului? De ce Pavel spune ca vrea sa se desparta de trup sa petreaca cu Hristos? De pagani ce-or fi fost si ei, daca e sa ne luam dupa spusele dvs. ( asta asa..ca ajung eu sa-L fac pe Mantuitorul mincinos).

PS: E conforma si cu Sfanta Scriptura cat se poate de explicit, daca ne gandim numai la ultimele doua aspecte; ca sa nu mai pomenesc de cele enuntate de Danut.

vasinec7 17.06.2010 21:09:55

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 260276)
Explica-mi (explica-ne) te rog versetele alea.

Cu care sa incep?

Laur28 17.06.2010 21:16:45

Citat:

În prealabil postat de vasinec7 (Post 260278)
Cu care sa incep?

25. Și Iisus i-a zis: Eu sunt învierea și viața; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi.
26. Și oricine trăiește și crede în Mine nu va muri în veac. Crezi tu aceasta?

In veac=niciodata.
Chiar daca va muri, va trai <- puteti sa spuneti ca este o aluzie la Inviere, dar atunci ar contrazice urmatorul verset, care spune ca nu vom muri in veac. Dar se pare ca dvs. nu credeati aceasta.

Laur28 17.06.2010 21:19:52

Citat:

Cu care sa incep?

Cu duhurile tinute in inchisoare. Ce are a face coada vacii cu stampila primariei? Ce daca erau din zilele lui Noe? Erau morti, dar le-a binevestiti. De ce? Pentru ca erau duhuri si puteau sa priceapa, morti fiind.

iustin10 17.06.2010 21:24:59

Citat:

În prealabil postat de vasinec7 (Post 260271)
Pentru mine, intelegerea legata de Sfanta Scriptura (referitor la subiectul mortii) este foarte simpla si clara.
1. Omul moare (ma refer la moartea intaia care nu este o pedeapsa a pacatului ci o consecinta a vietii noastre pacatoase, in care totul se degradeaza si piere).
2. Urmeaza invierea (la intoarcerea Domnului Iisus Hristos).
3. Apoi, rasplata: viata vesnica impreuna cu Domnul sau pieirea vesnica (moartea a doua - conform Sfintei Scripturi).

Pai si iadul unde mai este? Este moartea a 2 a cumva?
Orcum Mantuitorul a vorbit intradevar despre Inviere,si a fost chiar primul care a facut-o.
Asa ca ideea invierii nu e nicidecum rea . Dar aici intervine ideea ca neaparat invierea vine dupa o moarte fizica,aceiasi cu cea a ateilor,vazuta ca o inconstienta,o adormire.Invierea cred ca inseamna mai mult ,unirea sufletului nemuritor,cu trupul inviat,si iesit din putrezire.
Orcum,macar faptul ca exista ideea invierii,este ceva bun,caci vine de la Hristos,care e primul care a vestit biruinta asupra mortii
Problema cea mare e de fapt la a 2 a venire a lui Hristos,la Judecata.Atunci nu vor mai conta protestanti sau ortodoxi ,morti sau vii,intelepti sau nu ,ci vor conta doar faptele si dragostea fata de oameni si de Hristos. De aceasta a 2 a venire trebuie de fapt sa vorbim si sa ne infricosam,iar nu despre ce este moartea.Caci moartea este relativa,dar Judecata este vesnica,la fel ca si rasplata.

vasinec7 17.06.2010 21:28:26

Citat:

În prealabil postat de Laur28 (Post 260277)
Nu o fi conforma cu Sfanta Scriptura in mod explicit, dar conforma cu Sfanta Traditie sigur este. Sfanta Traditie lasata mostenire Bisericii de la Hristos incoace de catre Sfintii Parinti si urmasii acestora, oameni prin gura carora Duhul vorbea. Sau indrazniti sa spuneti ca in mintea lor era o nebuloasa amestecand cultulrile pagane cu Ortodoxia (ca pana la Schisma, o singura religie a fost, si anume Ortodoxia)?

In teologia unor Sfinti Parinti a existat un amestec intre "culturile pagane" si crestinism (nu ortodoxie - ortodoxia este unul din rezultatele acestui amestec).

Sfintii Parinti aveau pareri diferite referitor la ceea ce se intampla intre momentul mortii si cel al invierii. Unii Sfinti Parinti, din primele veacuri, neatinsi de cultura pagana, credeau exact ce spune Sfanta Scriptura si contraziceau invataturile straine. Spre exemplu, iata ce spune si Sfantul Iustin Martirul, in lucrarea "Dialog cu iudeul Tryphon", cap. 80.
"Daca intalnesti persoane care isi zic crestini, dar care neaga invierea mortilor si sustin, dimpotriva, ca sufletele lor vor fi luate la cer de indata ce mor, pe acestia sa nu-i socotesti crestini".

Ce ziceti? Credeti ca Sfantul Iustin Martirul a avut o credinta drapta?

Citat:

În prealabil postat de Laur28 (Post 260277)
De ce Petre vorbeste de cort si de lepadarea cortului? De ce Pavel spune ca vrea sa se desparta de trup sa petreaca cu Hristos? De pagani ce-or fi fost si ei, daca e sa ne luam dupa spusele dvs. ( asta asa..ca ajung eu sa-L fac pe Mantuitorul mincinos).

Unul si acelasi Sfant Apostol vorbea si despre "lepadarea cortului" si despre "despartirea de trup" (care, de fapt, inseamna acelasi lucru). Este vorba despre Sfantul Apostol Pavel (vedeti 2 Corinteni cap. 5). Acelasi Sfant Apostol avea credinta ca la revenirea Domnului si invierea mortilor, toti vor scapa de trupul (cortul) acesta plin de putrezire si vor primi unul de neputrezire: "Deodatã, într-o clipealã de ochi la trâmbita cea de apoi. Cãci trâmbita va suna si mortii vor învia nestricãciosi, iar noi ne vom schimba. Cãci trebuie ca acest trup stricãcios sã se îmbrace în nestricãciune si acest (trup) muritor sã se îmbrace în nemurire."(1 Corinteni 15:52,53)

Cred ca acum lucrurile sunt limpezi (daca-i dam crezare Sfantului Apostol Pavel, in toate). Banuiesc ca nu mai credeti, ca Sfantul Apostol avea nadejdea ca-si va lasa hoitul, si fantoma lui (de om mort) o va lua la deal sa se intalneasca cu Mantuitorul.

vasinec7 17.06.2010 21:33:28

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 260284)
Pai si iadul unde mai este? Este moartea a 2 a cumva?

Exact. O spune Sfanta Scriptura:"si Moartea si Locuinta mortilor au fost aruncate în iazul de foc. Iazul de foc este moartea a doua."(Apocalipsa 20:14)

iustin10 17.06.2010 21:40:15

Citat:

În prealabil postat de vasinec7 (Post 260287)
Exact. O spune Sfanta Scriptura:"si Moartea si Locuinta mortilor au fost aruncate în iazul de foc. Iazul de foc este moartea a doua."(Apocalipsa 20:14)

Deci moartea a intaia este inconstienta (nici buna nici rea,doar neant) iar moartea a 2 a este iadul,suferinta,osanda vesnica ? Pai atunci nu e mai buna moartea a intaia,pt cei pacatosi?La ce sa mai fie sculati din neant pt a fi chinuiti?zic si eu...

Laur28 17.06.2010 21:43:13

Insist. Ce erau duhurile din inchisoare? :)
Si pe acelasi fir al ideii, care este diferenta dintre duhul omului si suflarea Celui Atotputernic?

vasinec7 17.06.2010 21:46:06

Citat:

În prealabil postat de Laur28 (Post 260281)
25. Și Iisus i-a zis: Eu sunt învierea și viața; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi.
26. Și oricine trăiește și crede în Mine nu va muri în veac. Crezi tu aceasta?

In veac=niciodata.
Chiar daca va muri, va trai <- puteti sa spuneti ca este o aluzie la Inviere,

Nu este o aluzie ci o referire directa la INVIERE. In alt loc, Mantuitorul spune despre trecerea de la moarte la viata(inviere), a celor ce cred in EL (Ioan 5:24).

Citat:

În prealabil postat de Laur28 (Post 260281)
dar atunci ar contrazice urmatorul verset, care spune ca nu vom muri in veac. Dar se pare ca dvs. nu credeati aceasta.

Nu vom muri in veac, dupa ce ne va invia Domnul. "Voia Tatãlui Meu este ca oricine vede pe Fiul, si crede în El, sã aibã viata vesnicã, si Eu îl voi învia în ziua de apoi."(Ioan 6:40).

Greu va este sa credeti in inviere. Mai bine credeti in fantome nemuritoare. Si, cand te gandesti ca Domnul si Apostolii Sai ne-au lasat scrise pagini intregi despre inviere, ca baza a credintei crestine. Degeaba "a strigat" Sfantul Apostol Pavel despre "insemnatatea invierii" (vezi 1 Corinteni 15:12-58 - unde Sfantul Apostol vorbeste numai despre INVIERE). Unii cred tot in fantome nemuritoare, anuland revenirea Domnului si invierea mortilor.

vasinec7 17.06.2010 21:51:12

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 260289)
Deci moartea a intaia este inconstienta (nici buna nici rea,doar neant) iar moartea a 2 a este iadul,suferinta,osanda vesnica ? Pai atunci nu e mai buna moartea a intaia,pt cei pacatosi?La ce sa mai fie sculati din neant pt a fi chinuiti?zic si eu...

Corect. Pentru cei pacatosi este mai bun un somn, fara constienta (moartea intaia). Dar, si ei vor fi inviati pentru judecata:"Cãci toti trebuie sã ne înfãtisãm înaintea scaunului de judecatã al lui Hristos, pentru ca fiecare sã-si primeascã rãsplata dupã binele sau rãul pe care-l va fi fãcut cînd trãia în trup."(2 Corinteni 5:10).

Numai ca, cei pacatosi, nu vor fi chinuiti o vesnicie pentru cativa ani cat au trait in pacat. Fiecare isi va primi pedeapsa (se vorbeste totusi de un chin, de o scrasnire a dintilor) dar, in final "vor suferi pedeapsa unui foc vesnic", adica vor fi nimiciti pentru totdeauna.

Laur28 17.06.2010 21:52:17

Citat:

În prealabil postat de vasinec7 (Post 260293)

Greu va este sa credeti in inviere. Mai bine credeti in fantome nemuritoare. Si, cand te gandesti ca Domnul si Apostolii Sai ne-au lasat scrise pagini intregi despre inviere, ca baza a credintei crestine. Degeaba "a strigat" Sfantul Apostol Pavel despre "insemnatatea invierii" (vezi 1 Corinteni 15:12-58 - unde Sfantul Apostol vorbeste numai despre INVIERE). Unii cred tot in fantome nemuritoare, anuland revenirea Domnului si invierea mortilor.

Acum ne puneti in carca si vorbe pe care nu le-a scris nimeni. Credinta in sufletul nemuritor nu anuleaza in niciun chip Invierea. Ea e necesara pentru ca omul sa fie desavarsit.
Ce erau duhurile din inchisoare?

vasinec7 17.06.2010 22:12:03

Citat:

În prealabil postat de Laur28 (Post 260292)
Insist. Ce erau duhurile din inchisoare? :)
Si pe acelasi fir al ideii, care este diferenta dintre duhul omului si suflarea Celui Atotputernic?

Ai rabdare stimabile. Vezi ca nu am stat deloc.

1. Se vorbeste de duhurile din inchisoare din vremea lui Noe. In vremea lui Noe, pamantul acesta era ca o inchisoare (cum este de fapt si in zilele noastre). Adica, era un loc plin de lucruri dezgustatoare, de unde ai fi vrut sa scapi (banuiesc ca ai acelasi sentiment). Domnul, prin Duhul Sfant, a vorbit tuturor. Dar, duhurile oamenilor nu au ascultat. Se stie ca Noe a muncit cam 100 de ani la construirea corabiei. Iar oamenii, in loc sa creada si sa se pocaiasca, si-au batut joc de Noe si credinta lui, pana a venit potopul, din care au scapat doar 8 suflete.

2. Diferenta dintre duhul omului si suflarea Celui Atotputernic:
" Dumnezeu, cãruia Îi slujesc în duhul meu," (Romani 1:9)
"Fiti plini de rîvnã cu duhul. Slujiti Domnului".(Romani 12:11)
"cãci mi-au rãcorit duhul meu si al vostru."(1 Corinteni 16:18)
"si sã vã înoiti în duhul mintii voastre,"(Efeseni 4:23)

Din exemplele de mai sus, se vede ca duhul omului poate semnifica simtirea si cugetul omului.

Suflarea Celui Atotputernic este puterea de viata."Domnul Dumnezeu a fãcut pe om din tãrîna pãmîntului, i-a suflat în nãri suflare de viatã, si omul s-a fãcut astfel un suflet viu."(Facerea 2:7). A nu se confunda suflarea de viata cu ceva constient.

Laur28 17.06.2010 22:18:06

Citat:

În prealabil postat de vasinec7 (Post 260286)

Sfantul Iustin Martirul[/u], in lucrarea "Dialog cu iudeul Tryphon", cap. 80.
"Daca intalnesti persoane care isi zic crestini, dar care neaga invierea mortilor si sustin, dimpotriva, ca sufletele lor vor fi luate la cer de indata ce mor, pe acestia sa nu-i socotesti crestini".

Ce ziceti? Credeti ca Sfantul Iustin Martirul a avut o credinta drapta?

"Sufletul omenesc - are oarecare corporalitate. Dar el nu e nemuritor prin firea sa pentru ca ar insemna ca e necreat. Dumnezeu singur este necreat si fara principiu. Daca sufletul ar fi nemuritor prin sine, el ar fi o parte din Ratiunea suverana. Ar insemna sa se suprime diferenta intre creatura si Creator. Sufletul este creat si deci muritor prin firea sa. Dar Dumnezeu poate face sufletul nemuritor pentru ca acesta sa primeasca recompensa sau pedeapsa eterna. Sufletul are viata nu prin sine, ci prin participarea la izvorul vietii, care e Dumnezeu. Dupa moarte, sufletele oamenesti, cu exceptia acelora ale martirilor, merg la iad unde stau pana la sfarsitul lumii. "

Cam aceasta e filosofia Sfantului referitoare la suflet rezumata in cateva cuvinte. Intarita de: a zis Sfântului Iustin eparhul: "Voi credeți, că dacă veți fi omorâți va veți sui la ceruri, și veți lua vreun bine?" Iar el zise: "Nu ni se pare, ci suntem adeveriți, cum că îndată ne vor primi bune răsplătiri și desfătată primire". Și așa li s-au tăiat capetele. .

Nu stiu ce sa zic..Sfântul Iustin Martirul și Filosoful s-a născut către anul 114 în Sichem, un vechi oraș al Samariei, din părinți greci păgâni.

ILogosul are rolul principal in actul creatiei, al pregatirii umanitatii pentru mantuire si al mantuirii propriu-zise. Epitetul de "Prim nascut" pe care-l da Fiului, arata rolul de instrument pe care Acesta il are in lucrarea creatiei, a carei cauza este Tatal. Sf. Justin este subordinatianist. Fiul este Primul nascut al Tatalui, dar si Unul nascut. El e adorat in al doilea rand: El e prima putere dupa Tatal. Tatal L-a nascut inaintea tuturor creaturilor, in vederea aducerii acestora la existenta. Logosul are deci un inceput, care precede cu putin pe acela al lumii.
Dintre cate stiu, Dumnezeu este Unul în ființă, întreit în ipostas, unit inseparabil, cosubstanțial, coegal și coetern.

vasinec7 17.06.2010 22:18:35

Citat:

În prealabil postat de Laur28 (Post 260295)
Acum ne puneti in carca si vorbe pe care nu le-a scris nimeni.

Ce vorbe v-am pus in carca?

Citat:

Credinta in sufletul nemuritor nu anuleaza in niciun chip Invierea. Ea e necesara pentru ca omul sa fie desavarsit.

Hai ca m-ati bagat in ceata. De ce mai credeti in inviere daca sunteti nemuritor? De ce sa mai credeti in promisiunea Domnului, ca va reveni pentru a ne lua cu El (Ioan 14), daca va duceti in rai fara sa-L mai asteptati.

Citat:

Ce erau duhurile din inchisoare?

Eu am raspuns la aceasta intrebare insistenta (la care as fi raspuns oricum). E randul dvs. sa raspundeti. Reformulez intrebarea: ce erau duhurile din inchisoare, din vremea lui Noe(caci, despre acea vreme se vorbeste)?

Laur28 17.06.2010 22:34:06

Citat:

În prealabil postat de vasinec7 (Post 260299)

1. Se vorbeste de duhurile din inchisoare din vremea lui Noe. In vremea lui Noe, pamantul acesta era ca o inchisoare (cum este de fapt si in zilele noastre). Adica, era un loc plin de lucruri dezgustatoare, de unde ai fi vrut sa scapi (banuiesc ca ai acelasi sentiment). Domnul, prin Duhul Sfant, a vorbit tuturor. Dar, duhurile oamenilor nu au ascultat. Se stie ca Noe a muncit cam 100 de ani la construirea corabiei. Iar oamenii, in loc sa creada si sa se pocaiasca, si-au batut joc de Noe si credinta lui, pana a venit potopul, din care au scapat doar 8 suflete.

Asa, si? Dupa ce a murit, Mantuitorul s-a intors 3000 de ani in urma sa le binevesteasca lor?

19. Cu care S-a coborât și a propovăduit și duhurilor ținute în închisoare,
20. Care fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe, și se pregătea corabia în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă.

Mie mi se pare ca chiar in momentul acela se coborase sa le propovaduiasca. Ati inteles prost versetele. Nu S-a dus sa propovaduiasca celor 8. Ei erau deja mantuiti. când[...]se pregătea corabia în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă . S-a dus sa propovaduiasca celorallate duhuri, care din neascultare nu s-au mantuit: și a propovăduit și duhurilor ținute în închisoare,
20. Care fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe

Intelegeti? Partea cu în zilele lui Noe, și se pregătea corabia în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă. e doar un reper temporal. Nu le-a binevestit nimic celor 8 suflete. Erau deja cu Domnul. Poate fi spus altfel: duhurilor[... ]care altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta,adica în zilele lui Noe, și (acel altadata) cand se pregătea corabia în care puține suflete s-au mântuit prin apă

vasinec7 17.06.2010 22:35:57

Citat:

În prealabil postat de Laur28 (Post 260301)
"Sufletul omenesc - are oarecare corporalitate. Dar el nu e nemuritor prin firea sa pentru ca ar insemna ca e necreat. Dumnezeu singur este necreat si fara principiu. Daca sufletul ar fi nemuritor prin sine, el ar fi o parte din Ratiunea suverana. Ar insemna sa se suprime diferenta intre creatura si Creator. Sufletul este creat si deci muritor prin firea sa. Dar Dumnezeu poate face sufletul nemuritor pentru ca acesta sa primeasca recompensa sau pedeapsa eterna. Sufletul are viata nu prin sine, ci prin participarea la izvorul vietii, care e Dumnezeu. Dupa moarte, sufletele oamenesti, cu exceptia acelora ale martirilor, merg la iad unde stau pana la sfarsitul lumii. "

Cam aceasta e filosofia Sfantului referitoare la suflet rezumata in cateva cuvinte.

"Rezumatul" dvs. este, de fapt, o alterare a ceea ce a spus Sfantul Iustin Martirul. Redau, fara adaugiri (cum este cea cu "sufletele care merg la iad, cu exceptia acelora ale martirilor"):

"Asadar sufletul se impartaseste de viata, de vreme ce Dumnezeu vrea ca el sa traiasca, Apoi cand Dumnezeu nu vrea ca el sa mai traiasca, el nu se va mai impartasi de ea. Fiindca a trai nu este o insusire a lui asa cum este insusirea lui Dumnezeu; ci dupa cum un om nu traieste totdeauna si sufletul lui nu este pentru totdeauna asociat cu trupul, intrucat oridecateori aceasta armonie trebuie intrerupta, sufletul paraseste trupul si omul nu mai exista; da, oridecate ori sufletul trebuie sa-si inceteze existenta, spiritul de viata ii este luat si nu mai exista sufletul, ci merge inapoila locul de unde a fost luat." Dialogul cu Tryphon cap.6

Limpede si conforma cu Sfanta Scriptura este invatatura Sfantului Iustin Martirul. Nu este nevoie sa-i faceti "un rezumat". Lasati-o asa.

voxdei55 17.06.2010 22:39:11

Citat:

În prealabil postat de Rodica50 (Post 257149)
Exista cu certitudine viata dupa moarte- mori pe pamant, te nasti in cer, in vesnicie.

Exista si reancarnarea spiritelor,despre care se vorbeste in Biblie de mai multe ori dar biserica evita din anumite motive sa discute asta.Oricum,nu are importanta ce spun unii..reancarnarea e cheia existentei umane,alfel viata ar fi croita stramb..si nedrept.Unii ar avea totul din nastere ..altii doar suferinta.Dumnezeu nu ar ingadui asta..Vesnicia o vei castiga atunci cand vei merita,..in diferite experiente,ca bogat..ca sarac...ca negru sau ca evreu.De asta IIsus a predicat toleranta...si respectul pentru alte culturi.Frumos..nu?

Laur28 17.06.2010 22:45:09

Mda..si atunci cum de credea ca isi va lua indata rasplata dupa moarte? In fine. tot nu ati lamurit care e treaba cu duhurile din inchisoare, in vremea lui Noe. In acele versete, daca nu sunteti atnt la inversiuni si la topica propozitiilor, va pierdeti cu usurinta.

Repet: 19. [...]Si a propovăduit și duhurilor ținute în închisoare,
20. (care duhuri?)Care fuseseră neascultătoare altădată,(Cand altadata?) când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta,(cand astepta?) în zilele lui Noe,(din nou, cand altadata?) și se pregătea corabia(Care corabie?) în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă.

E un reper temporal (zilele lui Noe) caruia i se face doua descrieri in lant: cand se construia corabia (prima) [care corabie] cu ajutorur careia s-au mantuit opt suflete (a doua descriere).

Laur28 17.06.2010 22:46:32

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 260313)
Exista si reancarnarea spiritelor,despre care se vorbeste in Biblie de mai multe ori dar biserica evita din anumite motive sa discute asta.Oricum,nu are importanta ce spun unii..reancarnarea e cheia existentei umane,alfel viata ar fi croita stramb..si nedrept.Unii ar avea totul din nastere ..altii doar suferinta.Dumnezeu nu ar ingadui asta..Vesnicia o vei castiga atunci cand vei merita,..in diferite experiente,ca bogat..ca sarac...ca negru sau ca evreu.De asta IIsus a predicat toleranta...si respectul pentru alte culturi.Frumos..nu?

Reincarnare e numai in capul tau patruns de-o nebuloasa rezultata in urma imploziilor neuronilor. Daca nu stii, nu te apuca sa interpretezi Scriptura de capul tau.

Laur28 17.06.2010 22:48:01

Citat:

În prealabil postat de Laur28 (Post 260314)

E un reper temporal (zilele lui Noe) caruia i se face doua descrieri in lant: cand se construia corabia (prima) [care corabie] cu ajutorur careia s-au mantuit opt suflete (a doua descriere).

Caruia i se fac* Voiam sa scriu caruia i se face o descriere, dar mi-am dat seama ca sunt doua.

iustin10 17.06.2010 23:00:59

Laur &Vasinec
De ce nu recunoasteti mai bine ca amandoi aveti dreptate.Unul(vasinec) in ceea ce priveste intelesul strict literal al invierii ,reiesit din Scriptura,si altul,in a gasi argumente scripturistice despre viata sufletului de dupa moarte,si prezenta sfintiilor alaturi de noi,in Biserica.
Ciudat,dar in Evanghelie este loc pentru toti.Si invierea trupului e adevarata,dar si unirea trupului cu sufletul.
Mai bine recunoasteti ca nimeni dintre noi nu stie exact,ca toti doar credem,si credem bine,si ca doar sfintii au pregustat moartea,si au stiut ce este dincolo.
Uiite eu nu il neg pe Vasinec,da exista o inviere ! Dar cred cu tarie ca invierea vine imediat dupa moartea fizica,asa cum ne invata Ortodoxia.Nu stiu daca o fi asa,sau nu,nu pt orgoliul mintii cred asta,ci pentru ca sunt convins ca sfintii nu aveau cum sa fie dati mortii si iadului.Si in primul rand incepand cu apostolii Petru si Pavel,pe care si protestantii ii iubesc atat.Cum sa moara acestia?Cum sa fie lipsiti de viata ? Stramosul David ,da,a locuit in iad.
Dar cei care au participat la Invierea si inaltarea Domnului,cei care s-au umplut de Duhul ,cum sa mai fie ei intorsi la moarte si la cele incepatoare?
Doar pt asta cred in ducerea sufletelor lor direct in rai,in aceiasi zi.
Caci pt noi ceialalti,ce mai conteaza cand e invierea,daca oricum suntem sortiti iadului?

Laur28 17.06.2010 23:05:29

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 260324)
Laur &Vasinec
Cum sa moara acestia?Cum sa fie lipsiti de viata ? Stramosul David ,da,a locuit in iad.
Dar cei care au participat la Invierea si inaltarea Domnului,cei care s-au umplut de Duhul ,cum sa mai fie ei intorsi la moarte si la cele incepatoare?
Doar pt asta cred in ducerea sufletelor lor direct in rai,in aceiasi zi.
Caci pt noi ceialalti,ce mai conteaza cand e invierea,daca oricum suntem sortiti iadului?

Asta incerc si eu sa-l conving. Imi spune ca nu sunt argumente scripturistice, cand Biblia e plina de ele. Tot vechiul Testament e plin de metafore si el analizeaza strict literar. Cum sa ii dau dreptate ca dupa moarte nu mai existam sub nicio forma pana la Inviere? Si atunci noi cand ne rugam Maicutei Domnului, Sfintilor, ne rugam la ..neant? Inainte de Inviere, inainte de botez, oamenii nu puteau calca Raiul. Se faceau vinovati, inca, de pacatul stramosesc. Sheolul era locul lor de odihna. Care mai este rostul faptei bune in Sheol, dupa moarte? Nu iti primesti raspalata dupa faptele tale pe pamant? Dupa moarte e inutil tot plansul, toata cainta daca pe pamant te-ai facut vrednic de osanda. La asta se refera cand proorocii vorbesc despre locuinta mortilor. Si cum se poate ca in primul rand (prima moarte) moartea sa fie precum spune el: incetezi cu totul din existenta, iar in al doilea rand (a doua moarte) sa fie arderea trupului in iad? Precum la cea de-a doua moarte omul exista, tot asa si la prima exista ceva: ca-i in iad, ca-i in Sheol, ca-i in rai, un duh tot ramane (chipul si asemanarea lui Dumnezeu). Nu se poate sa dispari cu totul. Asta o demonstreaza decizia lui Dumnezeu de-a le propovadui duhurilor din Sheol, dupa moartea Sa. Sa le elibereze din inchisoare. Nu S-a dus sa vorbeasca taranei. Dar deh..jonglam dupa cum dorim: cand o luam cu analiza stilistica, cand cu cea literara, dupa cum ne convine.

iustin10 17.06.2010 23:29:30

Citat:

În prealabil postat de Laur28 (Post 260327)
Asta incerc si eu sa-l conving. Imi spune ca nu sunt argumente scripturistice, cand Biblia e plina de ele. Tot vechiul Testament e plin de metafore si el analizeaza strict literar. Cum sa ii dau dreptate ca dupa moarte nu mai existam sub nicio forma pana la Inviere? Si atunci noi cand ne rugam Maicutei Domnului, Sfintilor, ne rugam la ..neant? Inainte de Inviere, inainte de botez, oamenii nu puteau calca Raiul. Se faceau vinovati, inca, de pacatul stramosesc. Sheolul era locul lor de odihna. Care mai este rostul faptei bune in Sheol, dupa moarte? Nu iti primesti raspalata dupa faptele tale pe pamant? Dupa moarte e inutil tot plansul, toata cainta daca pe pamant te-ai facut vrednic de osanda. La asta se refera cand proorocii vorbesc despre locuinta mortilor. Si cum se poate ca in primul rand (prima moarte) moartea sa fie precum spune el: incetezi cu totul din existenta, iar in al doilea rand (a doua moarte) sa fie arderea trupului in iad? Precum la cea de-a doua moarte omul exista, tot asa si la prima exista ceva: ca-i in iad, ca-i in Sheol, ca-i in rai, un duh tot ramane (chipul si asemanarea lui Dumnezeu). Nu se poate sa dispari cu totul. Asta o demonstreaza decizia lui Dumnezeu de-a le propovadui duhurilor din Sheol, dupa moartea Sa. Sa le elibereze din inchisoare. Nu S-a dus sa vorbeasca taranei. Dar deh..jonglam dupa cum dorim: cand o luam cu analiza stilistica, cand cu cea literara, dupa cum ne convine.

Dar asta e discutie desarta ! Ce conteaza ca inviem acu sau intr-o mie de ani .Important este ce vom fi in urma Judecatii !Ca daca inviem peste 1000 de ani,si pana atunci stam in letargie ,in mormant,chiar si acolo stam cu speranta Invierii.Asa dupa cum se exprima in multe psalmuri si regele David, ca in mormant asteapta invierea
Toti asteptam cu cutremur Judecata.Prin aceasta cheie trebuie sa privim moartea,iar nu prin intinderea ei.
Caci 1000 de ani in mormant nu conteaza cat o secunda petrecuta in iad.
E inutil sa discuti despre lungimea mortii,ci e folositor sa discuti despre lungimea vietii vesnice ,care nu poate fi decat in Imparatia lui Hristos.
De fapt NP propun subiecte neinteresante,sau lipsite de importanta ,cum e acela cu sambata.Nu ca nu ar fi neadevarate ,da sunt adevarate,dar sunt alte subiecte si mai adevarate.Ei au dreptate in litera Evangheliei .Dar noi mostenim inca invataturile Duhului,care a urmat Evangheliei ,fara a o combate,ci doar imbogatind-o

Laur28 17.06.2010 23:49:03

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 260335)
Dar asta e discutie desarta

Nu e. Poate din intamplare un crestin ortodox timid ajunge pe forum si se sminteste cand citeste ce e scris. Sa afirmi ca dupa moarte ti se pierde propria-ti amintire despre tine n-o fi un lucru grav (ca, intr-adevar, nu de asta depinde mantuirea noastra - daca murim cu totul si urmeaza sa fim inviati sau daca traim intr-o alta stare provizorie pana la inviere. Cert e ca Invierea va fi). Dar lucrurile care decurg din aceasta idee sunt cat se poate de grave: cand ai nevoie de liniste sufleteasca si, pe langa psalmi, mai citesti si un acatist al Maicii Domnului, sau esti bolnav si citesti acatistul Sfantului Nectarie, te rogi mortilor? E o necinstire cumplita, mai ales a Preacuratei. Spunea un parinte ca mai degaraba ar fi cazut toate cetele ingeresti decat sa nu se fi nascut o asemenea fiinta. Si noi ajungem sa spunem ca ne rugam mortilor...

iustin10 18.06.2010 00:20:35

Citat:

În prealabil postat de Laur28 (Post 260346)
Nu e. Poate din intamplare un crestin ortodox timid ajunge pe forum si se sminteste cand citeste ce e scris. Sa afirmi ca dupa moarte ti se pierde propria-ti amintire despre tine n-o fi un lucru grav (ca, intr-adevar, nu de asta depinde mantuirea noastra - daca murim cu totul si urmeaza sa fim inviati sau daca traim intr-o alta stare provizorie pana la inviere. Cert e ca Invierea va fi). Dar lucrurile care decurg din aceasta idee sunt cat se poate de grave: cand ai nevoie de liniste sufleteasca si, pe langa psalmi, mai citesti si un acatist al Maicii Domnului, sau esti bolnav si citesti acatistul Sfantului Nectarie, te rogi mortilor? E o necinstire cumplita, mai ales a Preacuratei. Spunea un parinte ca mai degaraba ar fi cazut toate cetele ingeresti decat sa nu se fi nascut o asemenea fiinta. Si noi ajungem sa spunem ca ne rugam mortilor...

Pai da,cu asta nu sunt nici eu de acord.Eu,pacatosul,as dori sa fie moartea,asa,ca o uitare,in genul lui Eminescu"sa ma lasati sa mor,la marginea marii..'
Dar pentru sfinti,care s-au unit atat de tare cu Hristos,cre si-au omorat trupurile,poftele,care au fost icoane ale iubirii fata de semeni,si implinitori ai firii lui Hristos,si cu toate acestea,cugetul lor nu mergea mai departe decat catre smerenie,socotindu-se pe sine primii intre pcatosi ,deci pentru acesti sfinti,moartea e un non-sens
Ei sunt cei despre care in Apocalipsa Domnul zice:"Voi sterge orice lacrima din ochii lor,si ii voi duce la pomul vietii "
Si pt ei ,Domnul mai are mila de noi azi,caci altfel cine ar mai fi vrednic astazi,ca sa nu termine Dumnezeu acest pamant,mai rau decat Sodoma?
Daca ei ar fi in neant si nu ne-ar insoti cu rugaciunile lor,pentru cine mai tine astazi Dumnezeu lumea ?
Bine faceti ca vorbiti despre acestea,dar nu in a va contrazice asupra felului mortii,aceasta zic eu ca e un lucru steril,ci a arata care este puterea invierii in Ceruri,alaturi de Domnul.Deci nu atitudinea dv e sterila,ci subiectul,si e tipic protestantilor de a nu vedea padurea de copaci,si a atrage in astfel de discutii,nu dintre cele mai importante .Caci ei judeca dupa ratiune,corect ,dar noi am primit acestea de la Duhul,prin sf Parinti,ce ne-au lasat invatatura despre viata de apoi

Danut7 18.06.2010 15:26:28

Citat:

Cu care sa incep?

Cu care vrei.

Facerea 37:35 După aceea s-au adunat toți feciorii lui și toate fetele lui și au venit să-l mângâie; dar el nu voia să se mângâie, ci zicea: "Plângând, mă voi pogorî în locuința morților la fiul meu!" Și-l plângea astfel tatăl său.

7. Descoperi-vei tu care este firea lui Dumnezeu? Urca-vei tu până la desăvârșirea Celui Atotputernic?
8. Ea este mai înaltă decât cerurile. Și ce vei face tu? Ea este mai adâncă decât împărăția morții. Cum vei pătrunde-o tu? Iov 11

9. Șeolul (iadul) se mișcă în adâncurile sale, ca să iasă întru întâmpinarea ta. Pentru tine el deșteaptă umbrele, pe toți stăpânitorii pământului; el ridică de pe jilțurile lor pe toți împărații pământului. Isaia 14

13. Nu cruța pe feciorul tău de pedeapsă; chiar dacă îl lovești cu varga, nu moare.
14. Tu îl bați cu toiagul, dar scapi sufletul lui din împărăția morții. Pilde 23

2. Dacă se vor strecura în locuința morților, de acolo mâna Mea îi va apuca, și de se vor sui în cer, îi voi da jos de acolo; Amos 9:2
19. Precum seceta și arșița sorb apele zăpezilor topite, tot astfel soarbe locuința morților pe păcătoși. Iov 24

12. Să-i înghițim de vii ca locuința morților, și întregi, ca pe cei ce se coboară în mormânt. Pilde 1

14. Din stăpânirea locuinței morților îi voi izbăvi și de moarte îi voi mântui. Unde este, moarte, biruința ta? Unde-ți sunt chinurile tale? Mila stă ascunsă departe de ochii Mei!... Osea 13

14. De aceea și iadul și-a mărit de două ori lăcomia lui, căscat-a gura sa peste măsură; acolo se vor coborî mărirea Sionului și gloatele sale, chiotele de veselie... Isaia 5

11. "Cere un semn de la Domnul Dumnezeul tău, în adâncurile iadului sau în înălțimile cele de sus". Isaia 7

15. Și acum, tu te pogori în iad, în cele mai de jos ale adâncului! Isaia 14

24. Înțeleptul merge pe cărarea vieții ce duce în sus, ca să ocolească drumul iadului care merge în jos. Pilde 15

17. Să se întoarcă păcătoșii în iad; toate neamurile care uită pe Dumnezeu. Psalmi 9

10. Că nu vei lăsa sufletul meu în iad, nici nu vei da pe cel cuvios al Tău să vadă stricăciunea. Psalmi 15

15. Și-i vor stăpâni pe ei cei drepți și ajutorul ce-l nădăjduiau din slava lor, se va învechi în iad.

16. Dar Dumnezeu va izbăvi sufletul meu din mâna iadului, când mă va apuca. Psalmi 48

16. Să vină moartea peste ei și să se coboare în iad de vii, Psalmi 54

47. Cine este omul ca să trăiască și să nu vadă moartea și să-și izbăvească sufletul său din mâna iadului? Psalmi 88

David: De mă voi sui în cer, Tu acolo ești. De mă voi coborî în iad, de față ești. Psalmi 138:8

Solomon: Iadul și adâncul sunt cunoscute Domnului, cu atât mai vârtos inimile fiilor oamenilor. Pilde 15:11
Iadul și adâncul nu se pot sătura, tot așa și inima omului e de nesăturat. Pilde 27:20
Locuința morților, pântecele sterp, pământul care nu e sătul de apă și focul care nu zice niciodată: "Destul!" Pilde 30:16
Și omul nu știe că acolo sunt numai umbre, iar cei pe care îi poftește nebunia se află de mult în adâncurile șeolului (locuința morților). Pilde 9:18

NT :Fapte 2:27,31 Căci nu vei lăsa sufletul meu în iad, nici nu vei da pe cel sfânt al Tău să vadă stricăciune.Mai înainte văzând, a vorbit despre învierea lui Hristos: că n-a fost lăsat în iad sufletul Lui și nici trupul Lui n-a văzut putreziciunea.

8. Pentru aceea zice: "Suindu-Se la înălțime, a robit robime și a dat daruri oamenilor".
9. Iar aceea că "S-a suit" - ce înseamnă decât că S-a pogorât în părțile cele mai de jos ale pământului? Efeseni 4

18. Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul,
19. Cu care S-a coborât și a propovăduit și duhurilor ținute în închisoare, 1Petru 3

1Petru 4:
5. Ei își vor da seama înaintea Celui ce este gata să judece viii și morții.
6. Că spre aceasta s-a binevestit morților, ca să fie judecați ca oameni, după trup, dar să vieze, după Dumnezeu cu duhul.

9. Și când a deschis pecetea a cincea, am văzut, sub jertfelnic, sufletele celor înjunghiați pentru cuvântul lui Dumnezeu și pentru mărturia pe care au dat-o.
10. Și strigau cu glas mare și ziceau: Până când, Stăpâne sfinte și adevărate, nu vei judeca și nu vei răzbuna sângele nostru, față de cei ce locuiesc pe pământ? Apocalipsa 6

19. Era un om bogat care se îmbrăca în porfiră și în vison, veselindu-se în toate zilele în chip strălucit.
20. Iar un sărac, anume Lazăr, zăcea înaintea porții lui, plin de bube,
21. Poftind să se sature din cele ce cădeau de la masa bogatului; dar și câinii venind, lingeau bubele lui.
22. Și a murit săracul și a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam. A murit și bogatul și a fost înmormântat.
23. Și în iad, ridicându-și ochii, fiind în chinuri, el a văzut de departe pe Avraam și pe Lazăr în sânul lui.
24. Și el, strigând, a zis: Părinte Avraame, fie-ți milă de mine și trimite pe Lazăr să-și ude vârful degetului în apă și să-mi răcorească limba, căci mă chinuiesc în această văpaie.
25. Dar Avraam a zis: Fiule, adu-ți aminte că ai primit cele bune ale tale în viața ta, și Lazăr, asemenea, pe cele rele; iar acum aici el se mângâie, iar tu te chinuiești.
26. Și peste toate acestea, între noi și voi s-a întărit prăpastie mare, ca cei care voiesc să treacă de aici la voi să nu poată, nici cei de acolo să treacă la noi.
27. Iar el a zis: Rogu-te, dar, părinte, să-l trimiți în casa tatălui meu,
28. Căci am cinci frați, să le spună lor acestea, ca să nu vină și ei în acest loc de chin.
29. Și i-a zis Avraam: Au pe Moise și pe prooroci; să asculte de ei.
30. Iar el a zis: Nu, părinte Avraam, ci, dacă cineva dintre morți se va duce la ei, se vor pocăi.
31. Și i-a zis Avraam: Dacă nu ascultă de Moise și de prooroci, nu vor crede nici dacă ar învia cineva dintre morți. Luca 16

Solomon : Mai de preț este un nume bun decât untdelemnul cel binemirositor și ziua morții decât ziua nașterii. Eccl7:1

Pavel : Căci pentru mine viață este Hristos și moartea un câștig.Sunt strâns din două părți: doresc să mă despart de trup și să fiu împreună cu Hristos, și aceasta e cu mult mai bine; Filipeni 1:21,23.

Dai bataie!

Danut7 18.06.2010 15:27:20

Sa vedeti acu` SF - uri! :1:

eclesiastul 18.06.2010 15:46:56

Citat:

În prealabil postat de Laur28 (Post 260283)
Cu duhurile tinute in inchisoare. Ce are a face coada vacii cu stampila primariei? Ce daca erau din zilele lui Noe? Erau morti, dar le-a binevestiti. De ce? Pentru ca erau duhuri si puteau sa priceapa, morti fiind.

faci confuzie, duhurile din inchisoare nu erau oameni ci ingeri.

SamFromUrath 18.06.2010 19:52:08

Titul threadului implica ca exista conceptul numit moarte.Nu exista asa ceva.Faptul ca noi consideram ca acest concept exista nu schimba natura realitatii.O sa ziceti ca oamenii mor,animalele mor, plantele mor etc.Nu mai vorbim de obiectele/materia care ne inconjoara care o consideram din start moarta.
Daca vreti sa va convingeti ca de fapt nu sunt moarte, va recomand sa va luati un microscop.La un nivel suficient de amplificare a imaginii veti vedea miscare: vibratie, rotatie.Acea miscare e viata!
Faptul ca o piatra nu misca, nu inseamna ca ceva in interiorul ei nu misca, iar noi incapabili sa vedem miscarea punem repede o eticheta: Piatra e materie moarta!

vasinec7 18.06.2010 20:41:52

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 260511)
Cu care vrei.

Dai bataie!

1. Nu am inteles ce vrei sa demonstrezi cu acele versete postate. Te rog sa-mi spui, ca sa stiu despre ce vorbim. Altfel, pot crede ca ai trantit o gramada de versete doar ca sa umpli paginile forumului (ca sa ingreunezi urmarirea discutiilor de catre cititori).

2. Daca ai vrut sa demonstrezi cat de valabila este teoria sufletului nemuritor, tin sa te anunt ca nici un verset nu face referire la nemurirea sufletului. Nici chiar pilda cu bogatul nemilostiv din Luca 16. Acolo nu este vorba de suflete (in acceptiunea ta) deoarece se spune ca Lazar si bogatul aveau parti trupesti si suferinte trupesti.

Asadar, spune ce ai vrut sa demonstrezi si indica tu un verset de inceput (ca sa-ti spun daca sunt sau nu de acord cu tine).

vasinec7 18.06.2010 20:43:43

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 260512)
Sa vedeti acu` SF - uri! :1:

Daca vrei SF-uri, le gasesti aici:http://www.sfaturiortodoxe.ro/drumul.htm (semnat, parintele Cleopa).

P.S. In multele noastre discutii, de cate ori am venit eu cu SF-uri? Da un singur exemplu.

Danut7 18.06.2010 20:43:58

Citat:

În prealabil postat de vasinec7 (Post 260611)
1. Nu am inteles ce vrei sa demonstrezi cu acele versete postate. Te rog sa-mi spui, ca sa stiu despre ce vorbim. Altfel, pot crede ca ai trantit o gramada de versete doar ca sa umpli paginile forumului (ca sa ingreunezi urmarirea discutiilor de catre cititori).

2. Daca ai vrut sa demonstrezi cat de valabila este teoria sufletului nemuritor, tin sa te anunt ca nici un verset nu face referire la nemurirea sufletului. Nici chiar pilda cu bogatul nemilostiv din Luca 16. Acolo nu este vorba de suflete (in acceptiunea ta) deoarece se spune ca Lazar si bogatul aveau parti trupesti si suferinte trupesti.

Asadar, spune ce ai vrut sa demonstrezi si indica tu un verset de inceput (ca sa-ti spun daca sunt sau nu de acord cu tine).

Vreau doar sa ni le explici... Ce n-ai inteles ? Hai dai bataie! Spor la treaba!

vasinec7 18.06.2010 20:50:48

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 260324)
Uiite eu nu il neg pe Vasinec,da exista o inviere !

Acceptati invierea cam cu noduri. Ce sa faci, daca Domnul Iisus Hristos si Sfintii Sai Apostoli au umplut Sfanta Scriptura despre nadejdea invierii, la revenirea Domnului? N-au avut si Ei de lucru? Mai bine spuneau ceva despre suflete nemuritoare. Dar nu au facut-o. De aceea trebuie sa se chinuie unii sa nascoceasca fel si fel de explicatii despre fantome (ceva care paraseste trupul mort si continua sa traiasca in stare constienta).

vasinec7 18.06.2010 20:51:54

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 260613)
Vreau doar sa ni le explici... Ce n-ai inteles ? Hai dai bataie! Spor la treaba!

Vrei sa scriu un tratat de teologie? Da-mi cate un verset si spune-mi ce intelegi tu din acel verset.

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:30:39.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.