Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Ignorati sectantii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14346)

AlinB 07.10.2012 01:47:21

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 474922)
No chance! În ciuda acuzațiilor, adventiștii nu procedează la deconstrucția textului biblic. Îl lasă să se explice singur (remember: Sola Scriptura), neapelând la cârje omenești. Dar încă o dată: nu aceasta e problema, lasă-i pe confrații noștri ortodocși să facă acea experiență, nu-i descuraja! De fapt, sincer să fiu, niciunul n-a avut încă curajul.

Tu crezi ca cineva de pe aici inghite minciunile astea?

Sa aiba curajul sa ce? Sa vada ca ceea ce prezinti tu e o realitate masluita si Biblia nu se explica singura unui adventist la fel cum nu se explica nici unui Martor a lui Iehova de exemplu?

E de ajuns sa participi la un "curs Biblic" adventist si sa vezi ca decurge cam in stilul urmator:

"deschideti Bibliile la cartea cutare, capitolul cutare, versetul cutare" - ce e scris acolo inseamna ca... si urmeaza enuntarea teoriilor adventiste.

Daca nu incepe invers: "Biblia zice ca" si urmeaza teoria adventista dupa care enuntare versetelor care aparent sustin doctrina in cauza.

In ceea ce priveste "carjele omenesti" te referi cumva la logica si faptul ca doctrina adventista e lipsita de ea? :))

osutafaraunu 07.10.2012 08:29:29

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 474965)
Si esenta ortodoxiei si esenta adventismului sunt cu totul altceva decat icoane, sabat, sau ceea ce discutati voi aici.

Doriana, acest lucru l-am lămurit deja (din punctul meu de vedere).

Citat:

Faptul ca inca mai discutati la acest nivel arata ca ambii mai aveti mult de cautat...

Și asta s-a rezolvat. Ca și în cazul Illuminatului nu sunt dispus să particip la concursul de scuipat în sus, dacă respectivii mai doresc, n-au decât, eu nu am umbrelă.
Oricât de aprinse ar fi discuțiile, nivelul de care vorbeai (nivelul decenței) merită să fie luat în seamă.

UNNOOM 07.10.2012 08:35:30

Citat:

Ultima data declarai ca scop expunerea punctelor vulnerabile ale adventismului si demascarea metodelor lor de indoctrinare. Iar cand ei (prin persoana lui 99) s-au aparat, atunci tu nici usturoi n-ai mancat... cautai de fapt sa intelegi Ortodoxia si vrei sa fii lasat in pace. Ar trebui sa stii ca daca ataci nu poti fi lasat in pace, asa, pur si simplu. Si sa-ti asumi riscul de a fi aratate si punctele tale vulnerabile.

Daca tot suntem in cautare e bine sa o facem cu sinceritate, altfel nu vom gasi decat amagire. Si esenta ortodoxiei si esenta adventismului sunt cu totul altceva decat icoane, sabat, sau ceea ce discutati voi aici. Faptul ca inca mai discutati la acest nivel arata ca ambii mai aveti mult de cautat...sau ca ambii cautati gresit. Dar, asta e... In lumea aceasta Dumnezeu a lasat drumuri si hatisuri pentru orice cautator, si fiecare gaseste ce cauta.

Cand am intrat pe forum nu ma asteptam sa dau de adventisti. Odata ce am dat peste ei trebuia sa le arat care sunt problemele adventismului. Trebuia sa-i arat ca inghite pe nemestecate doctrina adventista!

Eu i-am cerut sa ma lase in pace in privinta persoanei mele... in sensul ca este evident ca am trecut pe la adventisti si nu pricepe ce caut la ortodocsi (in privinta asta sunt niste circumstante de natura personala si sunt nevoit sa-mi insusesc tot ce este mai bun din ortodoxie). Oamenii sunt inclinati sa atace persoana nu ideile ei (el are senzatia ca ma cunoaste si vrea sa stie de unde... ii resping aceasta abordare).

Cat despre esenta adventismului (care in stadiul actual de dezvoltare cam dispare) si esenta ortodoxiei am inteles foarte bine cum sta treaba cand am scris mai sus:

"Si inca ceva: citeste Patericul Egiptean! Poate vei avea sensibilitatea sa percepi ceea ce este dincolo de icoane, cruci de lemn si... etc! Eu am fost surprins de ceea ce am gasit. Am surprins o intreaga intelepciune a unor perioade istorice agitate... multe din intrebarile si raspunsurile acelor oameni le-am gasit relevante"

Am inceput sa prind franturi din esenta ortodoxiei.

Si inca ceva... ortodoxia pentru a merge inainte trebuie sa faca doar un pas inapoi, sa se uite peretii manastirii Voronet, sa vada filozofii greci pictati pe ea si sa inteleaga ce este de inteles. Insa adventismul are o multime de pasi de facut inapoi ca sa-si inteleaga esentele (acestea sunt mai multe... ). Adventismul este o miscare religioasa relativ tanara si cam neglijeaza mostenirea culturala de dinainte de ea.

Citat:

Faptul ca inca mai discutati la acest nivel arata ca ambii mai aveti mult de cautat...sau ca ambii cautati gresit.

Nu ai remarcat ca majoritatea adventistilor in mandria lor "misionara" ies la inaintare la acest nivel? La acest nivel poti arata problemele adventismului cu conditia de a vedea si nivelul mai profund!

osutafaraunu 07.10.2012 08:38:41

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 474988)
Asta din ce punct de vedere?
Din punctul de vedere a celui prins in acel "calapod doctrinar", a unui adventist sau martor a lui Iehova de exemplu, se poate.

E valabil pentru oricine, din orice confesiune ar face parte. Dacă respectivul și-a formulat niște dogme ignorând Scriptura, Scriptura luată în integralitatea sa, inevitabil va deveni vulnerabil la atacurile celorlalți. Decât să-ți construiești astfel de dogme, mai bine spui: "nu știu", ori "Biblia nu spune nimic cu privire la acest aspect".

Citat:

Pentru ca acolo ar fi banat cu prima ocazie.
Si nu e o ipoteza. :)

E chiar o ipoteză și încă una falsă până dovedești că a fost banat pe un astfel de forum. Se vede că n-ai intrat pe un astfel de forum pentru a vedea la ce se pretează atacatorii noștri fără a fi banați.

Citat:

Pardon, este religia adventista.
Ca adventistii au obiceiul sa confunde AZS -ul cu crestinismul face parte din nu putinele lor erori.

Pardon, este confesiunea adventistă din cadrul religiei creștine. Că un adventist poate fi creștin doar cu numele, asta e o altă problemă...

Citat:

Pai nu stiu cum intelegi tu detasarea asta din moment ce nu faci decat sa repeti papagaliceste suita de argumentatie tipica a religie tale, fundamentate pe "revelatiile" asazisei profetese EGW si a altor "pioneri" adventisti.

O înțeleg exact cum am afirmat. Am spus vreodată "așa zice White", ori am dat vreun citat din scrierile ei? Am argumentat cu Scriptura și de cele mai multe ori chiar cu Scriptura în versiune ortodoxă! Ce ai fi vrut mai mult de atât? Să argumentez cu Sfinții Părinți? Uneori am făcut până și asta! Încercați și voi! ... dacă vă dă mâna...

osutafaraunu 07.10.2012 08:44:11

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 474991)
Sa aiba curajul sa ce?

Să facă ce am spus mai sus: să facă abstracție de dogmele având baza în patristică nu și în Scriptură și să evite Scriptura în versiune ortodoxă acolo unde e evident fraudată. Și dacă nu cer prea mult, să mai dea și citate din White care arată cât de greșită e o anume doctrină adventistă!:58:E de la sine înțeles că nimeni nu are un asemenea curaj nebunesc, m-am găsit doar eu nebunu'...

Citat:

Biblia nu se explica singura unui adventist la fel cum nu se explica nici unui Martor a lui Iehova de exemplu?

... ori unui ortodox, de exemplu. Oricine poate cădea în această capcană citind Biblia cu ochelari confesionali.

Citat:

E de ajuns sa participi la un "curs Biblic" adventist si sa vezi ca decurge cam in stilul urmator:

"deschideti Bibliile la cartea cutare, capitolul cutare, versetul cutare" - ce e scris acolo inseamna ca... si urmeaza enuntarea teoriilor adventiste.

Daca nu incepe invers: "Biblia zice ca" si urmeaza teoria adventista dupa care enuntare versetelor care aparent sustin doctrina in cauza.

De ce ești absurd? Cum ai vrea, să se spună invariabil: "saitul ellenwhiteexposed zice că..."? Totuși, dacă urmărești un studiu biblic adventist, vei vedea că sunt prezentate și opiniile altor curente.

Doriana 07.10.2012 09:00:18

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 475012)
Nu ai remarcat ca majoritatea adventistilor in mandria lor "misionara" ies la inaintare la acest nivel?

Am remarcat; e chiar evident, insa neinteresant pentru cineva care ar cauta esenta. Cei care sunt concentrati pe esenta nu au timp de maruntisurile pe care altii le arunca drept momeala. Am remarcat si la ortodocsi ca atunci cand ii intrebi de credinta lor spun orice altceva afara de punctul ei central. M-am minunat si m-am bucurat cand am vazut ca mai sunt si ceva ortodocsi care propovaduiesc mantuirea prin crucea lui Hristos. (Apropo, 99, asta ar fi esenta crestinismului; revenirea Domnului poate fi doar o experienta foarte neplacuta daca nu ai trecut intai pe la cruce).

E omeneste sa ne incurcam in detalii si sa pierdem esenta. Dar cine a spus ca trebuie neaparat sa fim omenesti? Porunca este sa fim ca Hristos.

osutafaraunu 07.10.2012 09:34:12

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 475017)
mai sunt si ceva ortodocsi care propovaduiesc mantuirea prin crucea lui Hristos. (Apropo, 99, asta ar fi esenta crestinismului; revenirea Domnului poate fi doar o experienta foarte neplacuta daca nu ai trecut intai pe la cruce).

Dacă-mi indici o singură confesiune creștină (sau chiar pretins creștină) ce nu propovăduiește mântuirea prin crucea lui Hristos, îmi retrag cuvintele. Care cuvinte (fie vorba între noi) se refereau la esența adventismului nu la esența creștinismului în general, din care face parte și adventismul - cu voia ta desigur (a fost doar o glumă, nu neapărat ironie).
Cât despre a doua parte a parantezei, îți dau perfectă dreptate; revenirea Domnului poate deveni o experiență îngrozitoare chiar și pentru un adventist ce a propovăduit-o o viață întreagă fără să fi trecut pe la crucea lui Hristos și crucea personală.

Doriana 07.10.2012 10:14:26

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 475018)
Dacă-mi indici o singură confesiune creștină (sau chiar pretins creștină) ce nu propovăduiește mântuirea prin crucea lui Hristos, îmi retrag cuvintele. Care cuvinte (fie vorba între noi) se refereau la esența adventismului nu la esența creștinismului în general, din care face parte și adventismul - cu voia ta desigur (a fost doar o glumă, nu neapărat ironie).

Voia mea e ca si azs sa fie crestini. :)
Dupa cum te exprimi se intelege ca esenta azs este cu totul alta decat cea a crestinismului. De aceea nu reusitit sa va faceti intelesi. Poate ca azs are ca particularitate asteptarea revenirii Domnului, insa punctul central trebuie sa ramana mantuirea prin crucea lui Hristos.

Pe de alta parte, nu vorbeam atat de ceea ce e azs pe hartie, ci de ceea ce se vede cand interactionezi cu el. Mi s-a intamplat si mie sa ma bucur ca ma intalnesc cu un crestin azs intamplator in autobuz, sa se bucure si el, apoi, intr-un minut, sa inceapa lectia despre sabat. Sau alte experiente de genul. Uita-te si pe forumuri ce discuta azs si vei intelege despre ce vorbesc. Lucrurile astea demonstreaza pur si simplu ca, la adventistul obisnuit, frica de a nu tine legea e mai puternica decat bucuria de a fi gasit mantuirea. E doar o observatie pragmatica, un punct unde ar trebui sa lucrati mai mult de dragul vostru si din simt de responsabilitate fata de cei care vin la voi.

Cornel Urs 07.10.2012 10:19:21

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 475010)
Doriana, acest lucru l-am lămurit deja (din punctul meu de vedere).

intr-adevar esenta adventismului este sabatul, daca discuti cu un adventist, altceva nu are in cap, dupa cum esenta penticostalismului este acea vorbire in limbi, obtinuta prin procedee mecanice, cu care penticostalii se lauda.

Mantuitorul trebuie sa fie in centru si nimic altceva !

asa ca, dumneavoastra "osutafaraunu" ati face bine sa reveniti in Ortodoxie, lepadand ratacirea in care sunteti !

Cornel Urs 07.10.2012 10:22:22

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 475018)
Dacă-mi indici o singură confesiune creștină (sau chiar pretins creștină) ce nu propovăduiește mântuirea prin crucea lui Hristos, îmi retrag cuvintele.

va indic eu una: adventistii, care se mantuiesc prin tinerea Legii mozaice.

osutafaraunu 07.10.2012 12:03:40

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 475019)
Voia mea e ca si azs sa fie crestini. :)
Dupa cum te exprimi se intelege ca esenta azs este cu totul alta decat cea a crestinismului. De aceea nu reusitit sa va faceti intelesi. Poate ca azs are ca particularitate asteptarea revenirii Domnului, insa punctul central trebuie sa ramana mantuirea prin crucea lui Hristos.

Recunosc, am greșit, m-am lăsat furat de termeni și m-am exprimat greșit folosind termenii în discuție; îmi cer scuze!:9:Adventismul are această particularitate (așteptarea revenirii Domnului Hristos), el aderând la esența creștinismului (mântuirea prin crucea lui Hristos).

Dacă de data aceasta m-am făcut înțeles, trec la problema esențială (nu periferică cum ar fi sabatul) și întreb:

dacă esența creștinismului este mântuire/salvare doar prin crucea/Jertfa lui Hristos, mai pot fi numiți creștini cei ce cred că se pot mântui prin fapte proprii ori prin apelarea la alți mijlocitori?

Întrebarea aceasta este atât de gravă și răspunsul atât de esențial, încât fac să pălească toate discuțiile periferice de pe acest sub-forum...

Citat:

Pe de alta parte, nu vorbeam atat de ceea ce e azs pe hartie, ci de ceea ce se vede cand interactionezi cu el. Mi s-a intamplat si mie sa ma bucur ca ma intalnesc cu un crestin azs intamplator in autobuz, sa se bucure si el, apoi, intr-un minut, sa inceapa lectia despre sabat. Sau alte experiente de genul.

Ai dreptate, aceasta este imaginea când ne uităm la oameni (și trebuie să recunosc că avem această vină de a fi oameni) și nu la doctrina de pe hârtie.

Citat:

Uita-te si pe forumuri ce discuta azs si vei intelege despre ce vorbesc.

Înțeleg și-ți dau dreptate. Pe de altă parte, cum ai vrea să-și păstreze identitatea confesională pe acele forumuri un adventist (ori un penticostal) căruia i se refuză statutul de creștin tocmai datorită acelor particularități confesionale?

Citat:

Lucrurile astea demonstreaza pur si simplu ca, la adventistul obisnuit, frica de a nu tine legea e mai puternica decat bucuria de a fi gasit mantuirea.

Ce spui tu se referă la adventistul legalist, nu la "adventistul obișnuit". Altfel, bucuria de a fi găsit mântuirea și bucuria de a păzi ceea ce Hristos ne poruncește se împletesc armonios într-o credință unde primează iubirea, ori cum se știe în dragoste nu există frică de niciun fel.

Citat:

E doar o observatie pragmatica, un punct unde ar trebui sa lucrati mai mult de dragul vostru si din simt de responsabilitate fata de cei care vin la voi.

Îmi însușesc observația critico-pragmatică, sper să-mi fie de folos.

osutafaraunu 07.10.2012 12:11:11

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 475020)
intr-adevar esenta adventismului este sabatul, daca discuti cu un adventist, altceva nu are in cap, dupa cum esenta penticostalismului este acea vorbire in limbi, obtinuta prin procedee mecanice, cu care penticostalii se lauda.

Iar esența ism-ului dumneavoastră care este?

Citat:

Mantuitorul trebuie sa fie in centru si nimic altceva !

Felicitări pentru acest adevăr afirmat atât de pronunțat!

Citat:

asa ca, dumneavoastra "osutafaraunu" ati face bine sa reveniti in Ortodoxie, lepadand ratacirea in care sunteti !

Dumneavoastră ați revenit la ortodoxie, sau oferiți doar sfaturi ce dau bine la public?

osutafaraunu 07.10.2012 12:11:49

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 475021)
va indic eu una: adventistii, care se mantuiesc prin tinerea Legii mozaice.

Fără supărare, nu dumneavoastră vi se solicita acest lucru. Mulțumesc oricum pentru tripla minciună de mai sus. Cred că știți de ce vă mulțumesc pentru așa ceva...

Doriana 07.10.2012 12:31:38

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 475027)
dacă esența creștinismului este mântuire/salvare doar prin crucea/Jertfa lui Hristos, mai pot fi numiți creștini cei ce cred că se pot mântui prin fapte proprii ori prin apelarea la alți mijlocitori?

In zilele acestea, cand cuvintele care se spun sunt atat de multe incat si-au pierdut puterea, intalnim o mare discrepanta intre credinta declarativa si cea practica, intre credinta mentala si cea din inima, singura care mantuieste.

Astfel, vom vedea, paradoxal, ortodocsi care predica sfinti stiind sa se inchine mai corect ca unii penticostali (nu zic azs) care vorbesc atat de bine de jertfa lui Hristos, dar nu mai cred in ea. Si, de asemenea, destui ortodocsi care se pierd prin hatisurile unei teologii prea complicate.

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 475027)
Pe de altă parte, cum ai vrea să-și păstreze identitatea confesională pe acele forumuri un adventist (ori un penticostal) căruia i se refuză statutul de creștin tocmai datorită acelor particularități confesionale?

Daca considerati ca este atat de importanta pastrarea identitatii confesionale incat sa fie discutata la nesfarsit (ca oricum nu se ajunge la vreun consens), atunci e in regula. Insa, in contextul in care Hristos a spus ca cine nu isi uraste propria viata nu e vrednic de El, pasiunea exagerata pentru confesiunea de care apartinem seamana prea mult a idolatrie. Crestinul, in ultima instanta, nu este chemat sa-si apere identitatea confesionala si nici macar nationala; el este chemat sa se asemene lui Hristos si astfel sa faca si altora cunoscuta mantuirea lui Hristos. Vremurile sunt prea grabite si viata prea scurta ca sa ne pierdem in detalii.

osutafaraunu 07.10.2012 12:42:36

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 475032)
Daca considerati ca este atat de importanta pastrarea identitatii confesionale incat sa fie discutata la nesfarsit (ca oricum nu se ajunge la vreun consens), atunci e in regula. Insa, in contextul in care Hristos a spus ca cine nu isi uraste propria viata nu e vrednic de El, pasiunea exagerata pentru confesiunea de care apartinem seamana prea mult a idolatrie. Crestinul, in ultima instanta, nu este chemat sa-si apere identitatea confesionala si nici macar nationala; el este chemat sa se asemene lui Hristos si astfel sa faca si altora cunoscuta mantuirea lui Hristos. Vremurile sunt prea grabite si viata prea scurta ca sa ne pierdem in detalii.

În cazul acesta ce mi-ați sugera concret legat de dialogul interconfesional pe temele date? Subliniez faptul că temele nu au fost inițiate de mine, am deschis și eu câteva, unele chiar cu tentă pozitivă (exemplu: Ce ne unește), însă au fost închise.
  • Ar trebui să aprob fără discernământ toate minciunile privitoare la confesiunea mea scrise pe aceste topice?
  • Ar trebui să fac compromisuri, acceptând și puncte de vedere contrare Scripturii?
  • Ar trebui să părăsesc acest forum scuturându-mi praful virtual de pe picioare?
Vă mulțumesc anticipat pentru sfaturi, știți că v-am apreciat totdeauna contribuția (aici și pe alte forumuri).

Doriana 07.10.2012 13:10:33

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 475033)
În cazul acesta ce mi-ați sugera concret legat de dialogul interconfesional pe temele date? Subliniez faptul că temele nu au fost inițiate de mine, am deschis și eu câteva, unele chiar cu tentă pozitivă (exemplu: Ce ne unește), însă au fost închise.
  • Ar trebui să aprob fără discernământ toate minciunile privitoare la confesiunea mea scrise pe aceste topice?
  • Ar trebui să fac compromisuri, acceptând și puncte de vedere contrare Scripturii?
  • Ar trebui să părăsesc acest forum scuturându-mi praful virtual de pe picioare?
Vă mulțumesc anticipat pentru sfaturi, știți că v-am apreciat totdeauna contribuția (aici și pe alte forumuri).

Ah, dar nu sunt eu in masura sa dau o directie cuiva in viata sau in discutii. Insa, daca tot m-am bagat sa fac observatii, trebuie sa o descurc intr-un fel. :)

Chiar m-am gandit cu ceva minute in urma la topicul cu "ce avem in comun". Un topic bine intentionat, dar ortodocsii nu vor sa aiba nimic in comun cu altii.

Sunt doua solutii:
1. Nu e cazul sa va scuturati praful. Puteti face ceea ce faceati si pana acum; intr-adevar, orice minciuna trebuie combatuta. Nu e nevoie sa acceptati compromisuri; e doar o pagina virtuala pe care daca nu va place o puteti inchide. Poate doar sa incercati sa empatizati mai mult, sa va puneti si in pielea oponentilor. Unii chiar sunt sinceri in cautarile lor, dar folosesc un cu totul altul limbaj caci au o cu totul alta cultura, desi ar vrea sa spuna cam acelasi lucru. Sa incercati sa le intelegeti sufletul dincolo de cuvintele care le spun, caci toti avem probleme cu exprimarea. :)

2. Sa tintiti undeva mai sus decat pana acum, anume mantuirea dvs si a altora. Si nu o mantuire ca aceea care dupa ce intri in rai se inchide usa in spatele tau, ci una care te aseaza pe tron cu Hristos. Asta va va face sa aprofundati relatia dvs cu Hristos, sa cunoasteti mai bine intelepciunea Lui si astfel sa duceti discutiile la un alt nivel, care sa puna oamenii pe ganduri si sa-i faca sa Il caute mai mult. Iar pentru dispute interconfesionale se vor gasi intotdeauna alti useri, caci existenta unei nevoi in lume atrage automat si solutia la acea nevoie. Cu alte cuvinte, cineva va rezolva si problema confruntarilor, dar nu e musai sa fiu eu acela, caci eu tintesc undeva mai sus. Iar in aceasta situatie mi se va parea minor ce minciuni spun ortodocsii despre azs; important este sa ii vad mantuiti.

Iar in ceea ce priveste temele date, ei bine, nu e rau sa fie discutate, insa ele arata clar ce ne desparte si nu ce ne uneste. Niciodata un azs nu se va inchina la icoane sau un ortodox nu va tine sabatul. Dar discutand despre acestea ne vom aminti mereu cat de diferiti suntem, si nu asta este tinta noastra.

Imi cer scuze daca mi-am depasit cumva atributiile; e doar felul cum vad eu lucrurile si care poate fi foarte bine ignorat.. Acum voi pleca. Numai bine!

Illuminatu 07.10.2012 13:28:33

Citat:

In contextul celor declarate de tine, mi-ar place sa participam impreuna la o Sf.Liturghie. Ce zici?

Doriana 07.10.2012 13:33:59

Citat:

În prealabil postat de Illuminatu (Post 475041)
In contextul celor declarate de tine, mi-ar place sa participam impreuna la o Sf.Liturghie. Ce zici?

Cu placere, desi eu nu vin curand in Romania si nu stiu cand ajungeti dvs prin Germania. Insa tocmai am participat la Sf Liturghie in orasul meu cu ceva timp in urma. Aici se tine o data la doua saptamani, caci misionarii ortodocsi sunt putini si impartiti in mai multe zone.

Illuminatu 07.10.2012 14:14:32

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 475043)
Cu placere, desi eu nu vin curand in Romania si nu stiu cand ajungeti dvs prin Germania. Insa tocmai am participat la Sf Liturghie in orasul meu cu ceva timp in urma. Aici se tine o data la doua saptamani, caci misionarii ortodocsi sunt putini si impartiti in mai multe zone.

Distanta nu ne poate impiedica sa participam impreuna la Sf.Liturghie, dar comuniunea deplina a participantilor la Liturghie sta in impartasirea cu Sf.Taine, impartasirea cu Sf.Cuminecatura.
Astfel, doi oameni care participa la Sf.Liturghie in aceeasi biserica pot sa nu fie intr-o comuniune deplina, tocmai din aceasta cauza.

stefan florin 07.10.2012 16:02:36

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 474785)
Nu realizezi că nu e verset, ci Scriptura întreagă? Despre interdicția "chipurilor cioplite" găsești vreun verset acolo unde-l soliciți? Dar depre luarea în deșert a Numelui lui Dumnezeu găsești? Și cu toate acestea ne ferim să facem ceea ce interzice Decalogul...

da sunt versete. Vrei sa ti li postez? In schimb cu versetele pe care ti le cer eu NU sunt, ceea ce arata Ca Hristos nu a pus accent pe respectarea sambetei

Citat:

Mi-ai spus că "trâmbițez" sâmbăta și mi-am adus aminte că sunt [cel puțin] două momente cruciale ale omenirii când Dumnezeu este Cel ce folosește trâmbița: pe Sinai la darea Legii și la revenirea lui Hristos. Asta e tot. Acum înțelegi?
asa si? Asta stiam si eu! Ce legatura are asta cu sambata adventista?

Citat:

Un moment! De ce-i spui "sâmbătă evreiască"? Nu și pentru români e aceeași sâmbătă? Românii fac parte din altă creație în care Dumnezeu S-ar fi odihnit în vreo altă zi? Nu, frate! E aceeași a șaptea zi a săptămânii pentru toate națiile că doar Dumnezeu l-a creat pe om înainte de a exista vreo nație. Iar prima zi petrecută de om împreună cu Creatorul său a fost sâmbăta (ziua a șaptea). Aceeași zi specială de părtășie cu Creatorul nostru, același memorial al Creației, a rămas pentru toate ființele omenești (evrei, ori români).
Dumnezeu l-a facut pe om in ziua a 6-a a creatiei, deci ziua 6 este PRIMA zi (mai bine spus RESTUL zilei a 6-a) petrecuta de om cu Dumnezeu si NU ziua 7 cum spuneti voi adventistii. In ziua a 6-a Dumnezeu l-a binecuvantat pe om si NU in ziua a 7-a: "Creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul și-l supuneți; și stăpâniți peste peștii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietățile ce se mișcă pe pământ și peste tot pământul!" (Geneza 1:28).

Citat:

Cât despre respectarea sâmbetei de către Hristos, normal că este verset! Dar ce? Există cumva vreun verset în care Hristos ar fi necinstit sâmbăta? Scrie cumva că ar fi deschis atelierul Lui de tâmplărie în ziua sabatului? Ori că ar fi îndemnat pe cineva să meargă la târg ori să are în ziua sabatului?

"Și a venit în Nazaret, unde fusese crescut, și, după obiceiul Său, a intrat în ziua sâmbetei în sinagogă și S-a sculat să citească." (Luca 4,16 - versiunea ortodoxă)

Interesant că același evanghelist care identifică sâmbăta cu a șaptea zi a săptămânii (Luca 23,56-24,1) spune textual: „potrivit cu ceea ce era obișnuit pentru El”.
pai e normal ca Hristos sa fie OBISNUIT sa intre in sinagoga sambata pentru ca atunci se intalneau evreii aici. Daca evreii s-ar fi intalnit in sinagoga in zi de miercuri, miercurea ar fi fost ziua obisnuita pentru Hristos de a intra in sinagoga. Nicaieri nu scrie ca Hristos sa fi indemnat pe cineva sa are sau sa merga la cumparaturi (in orice zi). El a venit in lume pentru cu totul ALTCEVA decat astfel de lucruri. Dar este vreun verset biblic in NT in care Hristos sau vreun apostol indeamna la respectarea sambetei ca zi de odihna mai ales ca apostolii au predicat neamurilor care nu stiau de sabath-ul evreiesc si NU aveau notiune de o zi de odihna?

Citat:

Nu e nicio speculație. Uită-te peste Ieșirea 16,28 în originalul ebraic ori în Septuaginta și vei descoperi aceleași expresii folosite de gura lui Dumnezeu (sunt citate chiar cuvintele Lui ca în cazul aprecierii față de credincioșia lui Avraam), de data aceasta acuzator cu privire la nerespectarea sabatului.
Iată deci ce cuprindea acele mițvah/entolas și torah/nomon!
ce legatura are Iesirea cu Avraam? Eu ti-am cerut versete care sa arate ca Avraam a respectat vreu sabath. Cine stie...poate in biblia adventista Avraam o fi iesit din Egipt cu Moise. Multumesc pentru acesta informatie, eu NU o stiam! O fi vazut asta in viziunile ei Hellen White, mai stii?!

Citat:

N-am spus că-Și încetează activitatea în fiece sâmbătă,ci doar în sâmbăta primordială. Amintește-ți că ți-am spus că a făcut-o spre a ne da un model.
pe bune?! Dumnezeu da o lege VESNICA pe care mai apoi NU respecta nici El decat odata (mai bine spus o zi-sabath-ul primordial )! Interesant! Ce fel de Parinte al nostru ar mai fi Dumnezeu daca nici El nu-si respecta propriile legi si ne mai este si noua exemplu, dar noua ne cere sa respectam legile? Dar uite ca Hristos contrazice ceea ce spui tu: "Tatăl Meu până acum lucrează; și Eu lucrez" (Ioan 5:17). A lucrat El in zi de sabath? A lucrat.

Citat:

Bineînțeles! Scrie chiar Dumnezeu cu propria Lui mână în textul poruncii a IV-a. Acolo identifică ziua a șaptea a săptămânii evreilor cu ziua când S-a odihnit la Creație.:58:
din nou vii cu speculatii adventiste sau cu propriile tale concluzii (care sunt gresite). Scrie asa ceva in biblie?

Illuminatu 07.10.2012 22:51:52

Citind dialogul asa-zis "intraconfesional" dintre UNNOOM si 666 iese la iveala o alta fata a antihristului 666, o fata parsiva, vicleana, ce denota adevaratele sale intentii si atitudinea mandra si superioara a celui care isi enunta pe acest forum "cautarile sincere dupa adevar".
Ce caracter mizerabil poate sa aiba acest "osutafaraunu":

"Ar fi interesant. De ce nu o faci pe un forum adventist (mai sunt și altele în afară de tin.ro), de ce tocmai pe acest forum ortodox? Având în vedere că niciunul din noi nu jucăm în această "echipă", nu știu la ce le-ar folosi..." (la ce ne-ar folosi noua, ortodocsilor).

"Am propus cam același lucru preopinenților mei ortodocși, adică să se "detașeze critic" de Sfinții Părinți și să pună bază doar pe Biblie. Ar fi interesant ce ar mai rămâne din ortodoxie în această situație. Dar tu nu ai de unde să cunoști aceste lucruri, ești mai nou pe aici..." Se crede un erou care ne tine piept singur impotriva tuturor pentru victoria "adevarului", desi in aproape toate cazurile i-am acceptat provocarea si i-am raspuns din Sf.Scriptura. Si au fost multe cazuri cand nu a mai avut ce sa raspunda. Nici nu mai stiu cum se poate dialoga cu un om care crede ca Sf.Scriptura este superioara Sf.Prooroci, adica cuvantul rostit de Sf.Prooroci este mai presus decat insusi Proorocul care l-a rostit. ABERATIE SECTARA! Cine oare nu poate sa observe aici idolatria Scripturilor?

"Dar încă o dată: nu aceasta e problema, lasă-i pe confrații noștri ortodocși să facă acea experiență, nu-i descuraja! De fapt, sincer să fiu, niciunul n-a avut încă curajul." Desi a recunoscut ca nici el nu a facut aceasta experienta a deconstructivismului, spune despre noi cu superioritate ca nu am avut nici noi curaj. Cata lasitate!

Cornel Urs 08.10.2012 10:40:26

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 475030)

Dumneavoastră ați revenit la ortodoxie, sau oferiți doar sfaturi ce dau bine la public?

cum sa revin din ceva din care nu am plecat niciodata si nici prin cap nu mi-a trecut?

reveniti in Ortodoxie sa vedeti puterea lui Hristos care alunga dracii ! aveti asa ceva in adventism? ma indoiesc!
ce este adventismul ? un grup social, care discuta de una,de alta, dar unde sunt minunile? unde sunt exorcizarile? unde este, deci, Hristos??

osutafaraunu 08.10.2012 14:04:33

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 475037)
Chiar m-am gandit cu ceva minute in urma la topicul cu "ce avem in comun". Un topic bine intentionat, dar ortodocsii nu vor sa aiba nimic in comun cu altii.

Da, cred că acela a fost momentul care mi-a/m-a făcut mai rău. De parcă nu eram suficient de rău până atunci...
Dacă ortodocșii nu vor să aibă nimic în comun cu alții, iar la topice constructive ce întind o mână caldă (totuși fără intenții ecumeniste) răspund astfel, trebuie să-și asume consecințele. Adică discuții în contradictoriu, căci la urma urmei nu sunt decât discuții pe un subforum de dialog interconfesional nu dat cu parul. Dat cu parul (la și de la greco-catolici) și incendieri de adunări găsesc în viața reală, bineînțeles pentru cei ce vor mai mult decât o polemică decentă.

Citat:

Sunt doua solutii:
1. Nu e cazul sa va scuturati praful. Puteti face ceea ce faceati si pana acum; intr-adevar, orice minciuna trebuie combatuta. Nu e nevoie sa acceptati compromisuri; e doar o pagina virtuala pe care daca nu va place o puteti inchide. Poate doar sa incercati sa empatizati mai mult, sa va puneti si in pielea oponentilor. Unii chiar sunt sinceri in cautarile lor, dar folosesc un cu totul altul limbaj caci au o cu totul alta cultura, desi ar vrea sa spuna cam acelasi lucru. Sa incercati sa le intelegeti sufletul dincolo de cuvintele care le spun, caci toti avem probleme cu exprimarea. :)

Mulțumesc mult pentru sfat, am încercat acest lucru, poate nu suficient, iar cu cei [ce i-am considerat] sinceri am și reușit; mai greu cu cei ce "folosesc un cu totul alt limbaj". Iar cu ideea că "au o cu totul altă cultură" nu sunt deloc de acord. Toți facem parte din același spațiu mioritic (unde e drept, se mai sloboade și dulăul și se mai dă și cu bota ciobănească) și din aceeași cultură creștin-ortodoxă (majoritatea neoprotestanților de pe forum fiind foști ortodocși) ce se pretinde a fi tolerantă și cu bună măsură. Deci nu consider că aceasta ar fi o justificare pentru cei ce-și permit a folosi limbaj suburban, atac la persoană, ori jigniri grosiere.

Citat:

2. Sa tintiti undeva mai sus decat pana acum, anume mantuirea dvs si a altora.

Acesta chiar este un ideal înalt și-L rog pe Bunul Dumnezeu să mă ajute!

Citat:

Niciodata un azs nu se va inchina la icoane sau un ortodox nu va tine sabatul.

N-aș fi atât de categoric, căci mai sunt și adventiști închinători la idoli [moderni], cum de altfel există și ortodocși ce respectă sabatul.

Citat:

Imi cer scuze daca mi-am depasit cumva atributiile; e doar felul cum vad eu lucrurile si care poate fi foarte bine ignorat..

Dimpotrivă, consider juste aceste opinii și mulțumesc încă o dată pentru sfaturi. Multă pace!

osutafaraunu 08.10.2012 14:21:39

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 475054)
da sunt versete. Vrei sa ti li postez?

Am scris "acolo unde le soliciți": Tu îmi vei posta versete din cu totul alt loc, probabil în epistolele apostolului Pavel. Este evident că Hristos n-a "reiterat" toate poruncile Decalogului, cu toate acestea, se respectă, ori măcar se consideră a fi demn de respectat aceste porunci.

Citat:

asa si? Asta stiam si eu! Ce legatura are asta cu sambata adventista?

Are legătură cu "trâmbița". Se pare că tot n-ai înțeles... În fine, s-o lăsăm așa...

Citat:

Dumnezeu l-a facut pe om in ziua a 6-a a creatiei, deci ziua 6 este PRIMA zi (mai bine spus RESTUL zilei a 6-a) petrecuta de om cu Dumnezeu si NU ziua 7 cum spuneti voi adventistii.

Ai dreptate, a fost creat în ziua a 6-a, dar prima zi întreagă (așa am și scris în paranteză într-o postare anterioară) în care Dumnezeu n-a mai făcut nimic decât să o petreacă împreună cu omul a fost sabatul, ziua a șaptea.

Citat:

In ziua a 6-a Dumnezeu l-a binecuvantat pe om si NU in ziua a 7-a: "Creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul și-l supuneți; și stăpâniți peste peștii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietățile ce se mișcă pe pământ și peste tot pământul!" (Geneza 1:28).

Nu e vorba de binecuvântarea omului, ci de binecuvântarea (și sfințirea) zilei a șaptea.

Citat:

pai e normal ca Hristos sa fie OBISNUIT sa intre in sinagoga sambata pentru ca atunci se intalneau evreii aici. Daca evreii s-ar fi intalnit in sinagoga in zi de miercuri, miercurea ar fi fost ziua obisnuita pentru Hristos de a intra in sinagoga.

Argument insuficient fundamentat! Hristos i-a "întâlnit" pe evrei în toate zilele săptămânii în lucrarea Lui publică de propovăduire. Și apoi, în sinagogă nu putea "întâlni" mii de oameni ca în mijlocul naturii.
Cu totul altul e sensul literal al textului (Luca 4,16): κατά τό είωθός αύτώ („potrivit cu ceea ce era obișnuit pentru El"), sens întâlnit nu întâmplător și la sf. ap. Pavel (Fapte 17,2).

Citat:

Nicaieri nu scrie ca Hristos sa fi indemnat pe cineva sa are sau sa merga la cumparaturi (in orice zi).

Ești absolut sigur? Cine dădea poruncă lui Iuda (cel ce ținea punga) să cumpere merinde? Iar la Mat.17,27 ai ambele îndemnuri (pescuit și plătit taxe și impozite) ce se făceau doar în zilele de lucru.

Citat:

Dar este vreun verset biblic in NT in care Hristos sau vreun apostol indeamna la respectarea sambetei ca zi de odihna

Este:

http://imageshack.us/a/img96/3576/ev...lexandrinu.jpg
(άρα άπολείπεται σαββατισμός τώ λαώ τού θεού) Codex Alexandrinus

"Deci dar rămâne încă repaus de Sâmbătă, pentru poporul lui Dumnezeu." (Evrei 4,9 - versiunea Nitzulescu)

A fost totdeauna "repaus" de sâmbătă pentru poporul lui Dumnezeu, Hristos a declarat că n-a venit să strice Legea (Mat. 5,17), iar sf. ap. Pavel declară 30 de ani mai târziu că "ÎNCĂ" mai rămâne acest repaus de sâmbătă. Pentru poporul lui Dumnezeu AKA Creștinătatea (Israel nu mai era poporul lui Dumnezeu de vreo 30 de ani).

Citat:

mai ales ca apostolii au predicat neamurilor care nu stiau de sabath-ul evreiesc si NU aveau notiune de o zi de odihna?

Hai serios? Tot sf. ap. Pavel a predicat Neamurilor în sinagogă și apoi în natură în ziua sabatului și zici că nu aveau "noțiune de o zi de odihnă"? Dar pe ce planetă crezi că trăiau aceștia?

Citat:

ce legatura are Iesirea cu Avraam? Eu ti-am cerut versete care sa arate ca Avraam a respectat vreu sabath. Cine stie...poate in biblia adventista Avraam o fi iesit din Egipt cu Moise. Multumesc pentru acesta informatie, eu NU o stiam! O fi vazut asta in viziunile ei Hellen White, mai stii?!

Aici nu-și are locul ironia, căci expresiile (aceleași și în Facerea și în Ieșirea - aceasta e legătura!) sunt rostite de Gura lui Dumnezeu, nu de Moise ori Ellen White.

Citat:

pe bune?! Dumnezeu da o lege VESNICA pe care mai apoi NU respecta nici El decat odata (mai bine spus o zi-sabath-ul primordial )! Interesant! Ce fel de Parinte al nostru ar mai fi Dumnezeu daca nici El nu-si respecta propriile legi si ne mai este si noua exemplu, dar noua ne cere sa respectam legile?

1. Amintește-ți că sâmbăta a fost dată pentru om (Marcu 2,27), nu pentru Dumnezeu, El n-are trebuință de sabat căci nu obosește nicicând. Ne-a dat doar un exemplu "primordial", odihnindu-Se în prima sâmbătă a lumii.
  2. Amintește-ți că Dumnezeu e Legiuitorul, nu Cel ce e obligat să Se supună poruncii date de El. Ar fi trebuit să respecte și porunca (Doamne iartă-mă!) "Creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul" (Fac.1,28; 9,1)? Poate această gândire defectuoasă a făcut ca pământul să se umple de atâția dumnezei...
Citat:

Dar uite ca Hristos contrazice ceea ce spui tu: "Tatăl Meu până acum lucrează; și Eu lucrez" (Ioan 5:17). A lucrat El in zi de sabath? A lucrat.

A lucrat la mântuirea ta ingratule, nu a lucrat să adune surcele spre a-Și face păpica proprie!

Citat:

din nou vii cu speculatii adventiste sau cu propriile tale concluzii (care sunt gresite). Scrie asa ceva in biblie?

Scrie dară! Și că a scris cu proria mână pe tablele de piatră și că S-a odihnit în ziua a șaptea și că acea zi a șaptea e shabbath-ul evreiesc. Iar în catehismul tău scrie că ziua a șaptea e sâmbăta românească. Ce vrei mai mult?

osutafaraunu 08.10.2012 14:29:45

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 475172)
cum sa revin din ceva din care nu am plecat niciodata si nici prin cap nu mi-a trecut?

reveniti in Ortodoxie sa vedeti puterea lui Hristos care alunga dracii ! aveti asa ceva in adventism? ma indoiesc!
ce este adventismul ? un grup social, care discuta de una,de alta, dar unde sunt minunile? unde sunt exorcizarile? unde este, deci, Hristos??

Acolo, unde ziceți dvs. că e un fel de G.D.S.-eu și e de fapt Biserică! Nu credeți? Veniți și vă convingeți! Ori așa ceva "nici prin cap" nu v-a trecut...

Illuminatu 08.10.2012 14:39:36

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 475207)
Ai dreptate, a fost creat în ziua a 6-a, dar prima zi întreagă (așa am și scris în paranteză într-o postare anterioară) în care Dumnezeu n-a mai făcut nimic decât să o petreacă împreună cu omul a fost sabatul, ziua a șaptea.

Mai oamenilor, "treziti-va":
"În ziua când Domnul Dumnezeu a făcut cerul și pământul,
5.pe pământ încă nu era nici un copăcel, și nici o buruiană încă nu odrăslise, pentru că Domnul Dumnezeu nu trimisese încă ploaie pe pământ și încă nu era om ca să lucreze pământul;
6.ci numai abur ieșea din pământ și umezea toată fața pământului.
7.Și Domnul Dumnezeu l-a zidit pe om din țărână luată din pământ, și a suflat asupra lui suflare de viață și s'a făcut omul întru suflet viu." Facere 2.

In ce zi l-a creat Dumnezeu pe om? In ziua a 6-a? Ce sunt fantasmagoriile astea? Cititi cu atentie Sf.Scriptura!
Nu i-a adus Dumnezeu omului animalele create pentru ca Adam sa le dea nume?

666, pana cand trebuie sa-ti mai ascultam minciunile? Asta numesti tu chemare duhovniceasca? Chemarea la minciuna?
"dar prima zi întreagă în care Dumnezeu n-a mai făcut nimic decât să o petreacă împreună cu omul"
Tu crezi ca Dumnezeu NU POATE sau NU VREA sa-l cheme pe om la comuniune decat doar atunci cand Isi mai lasa din treburile Sale? Asta e vestea buna la care-i amagesti pe oameni?
Mai, esti un speculant ieftin!!

Illuminatu 08.10.2012 14:54:52

Citat:

(άρα άπολείπεται σαββατισμός τώ λαώ τού θεού) Codex Alexandrinus
"Deci dar rămâne încă repaus de Sâmbătă, pentru poporul lui Dumnezeu." (Evrei 4,9 - versiunea Nitzulescu)
A fost totdeauna "repaus" de sâmbătă pentru poporul lui Dumnezeu, Hristos a declarat că n-a venit să strice Legea (Mat. 5,17), iar sf. ap. Pavel declară 30 de ani mai târziu că "ÎNCĂ" mai rămâne acest repaus de sâmbătă. Pentru poporul lui Dumnezeu AKA Creștinătatea (Israel nu mai era poporul lui Dumnezeu de vreo 30 de ani).

"ἄρα ἀπολείπεται σαββατισμὸς τῷ λαῷ τοῦ θεοῦ:"
λείπεται = a ramane, a lasa
ἀπολείπεται = a ramane in urma, a lasa in urma
Traducerea mea ar fi: "raman, dar, in urma cele ale sabatului (sabatul ca zi de odihna) pentru poporul lui Dumnezeu", dar cea mai buna traducere a Evr.4, 9 eu o consider pe cea a I.P.S.Bartolomeu Anania pentru ca respecta intreg contextul capitolului (eu am tradus strict literal fara sa incadrez textul in capitol):
"9.Așadar, poporului lui Dumnezeu i s'a lăsat o altă sărbătoare de odihnă."
Mai pune mana pe un manual de greaca veche, nu mai traduce dupa Grigore Ureche!

Illuminatu 08.10.2012 15:04:01

Citat:

A lucrat la mântuirea ta ingratule, nu a lucrat să adune surcele spre a-Și face păpica proprie!

Lansezi ipoteza ca Dumnezeu ar avea nevoie sa adune surcele?

Cornel Urs 08.10.2012 16:29:10

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 475210)
Acolo, unde ziceți dvs. că e un fel de G.D.S.-eu și e de fapt Biserică! Nu credeți? Veniți și vă convingeți! Ori așa ceva "nici prin cap" nu v-a trecut...

la adventisti nu se fac exorcizari, nu se roaga nimeni pentru vindecare, de fapt, nu se prea fac rugaciuni.

ce crestini mai sunt aceea? colcaie dracii in largul lor pe acolo, nu are cine sa-i dea afara !

faceti o vizita la Cernica sau la Nicula daca vreti sa vedeti puterea Domnului!

osutafaraunu 08.10.2012 17:08:02

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 475237)
la adventisti nu se fac exorcizari, nu se roaga nimeni pentru vindecare, de fapt, nu se prea fac rugaciuni.

ce crestini mai sunt aceea? colcaie dracii in largul lor pe acolo, nu are cine sa-i dea afara !

faceti o vizita la Cernica sau la Nicula daca vreti sa vedeti puterea Domnului!

Hai să ne lăudăm!

AlinB 08.10.2012 19:59:24

Citat:

Si, de asemenea, destui ortodocsi care se pierd prin hatisurile unei teologii prea complicate.

As fi curios unde ai vazut tu unul din asta ca eu n-am intalnit asa ceva.
Sau..ce intelegi tu prin asta.

Citat:

Daca considerati ca este atat de importanta pastrarea identitatii confesionale incat sa fie discutata la nesfarsit (ca oricum nu se ajunge la vreun consens), atunci e in regula. Insa, in contextul in care Hristos a spus ca cine nu isi uraste propria viata nu e vrednic de El, pasiunea exagerata pentru confesiunea de care apartinem seamana prea mult a idolatrie.
Crestinul, in ultima instanta, nu este chemat sa-si apere identitatea confesionala si nici macar nationala; el este chemat sa se asemene lui Hristos si astfel sa faca si altora cunoscuta mantuirea lui Hristos. Vremurile sunt prea grabite si viata prea scurta ca sa ne pierdem in detalii.
Din pacate esti victima smecheriei pseudo-ecumeniste a mediului neoprotestant.

Pentru ca neoprotestantul care in general ARE o identitate confesionala (care n-ar schimbat-o cu una cu doua) tipa sus si tare ca nu este importanta confesiunea.

Dar asta numai in contextul in care ortodoxul ar trebui sa fie dispus sa-i recunoasca si lui statul de crestin in loc de cel de eretic sau de ce nu, sa devina si el neoprotestant.

Daca se pune problema sa treaca neoprotestantul la ortodoxie, sa vezi ce relevanta devine identitatea confesionala si ce tona de argumente are ca sa NU faca lucrul asta, in timp ce argumentele ortodoxului pentru care tine la identitatea lui confesionala le clasifica ca fiind "irelevante", "impovaratoare", "exagerate" etc.

Dualism (ca sa nu-i zic altfel) tipic "neo".

Citat:

Iar in ceea ce priveste temele date, ei bine, nu e rau sa fie discutate, insa ele arata clar ce ne desparte si nu ce ne uneste. Niciodata un azs nu se va inchina la icoane sau un ortodox nu va tine sabatul. Dar discutand despre acestea ne vom aminti mereu cat de diferiti suntem, si nu asta este tinta noastra.

Nici un penticostal nu va tine sabathul.

Nici nu va recunoaste sursele de "inspiratie" adventista prin care sabathul e mandatoriu pentru adventisti si ar trebui sa fie mandatoriu si pentru penticostali daca ar fi sa aiba partasie cu inspiratia divina recunoscuta de ei.

Ceea ce inseamna ca dumneata ca penticostala de exemplu, prin faptul ca nu tii sabathul, reduci la zero tot ceea ce este esenta religie adventiste, afirmand practic ca se bazeaza pe o traditie mincinoasa.

Sau, daca vrei, poti sa le recunosti traditia dar asta o anuleaza pe a ta, trebuind sa recunosti ceea ce ei afirma despre religia ta, ca este una handicapata, lipsindu-i mesajul ultim a lui Dumnezeu care este solia adventista.

Daca tu ai alte solutii la problema asta, chiar sunt curios.

Eu vrea sa subliniezi apelul tau la ignorararea bazelor teologice confesionale, n-are fundament.

Dumnezeu nu ne vrea prosti, cum se zice, deci orice apel la atitudinea opusa, nu e inspiratie divina.

UNNOOM 09.10.2012 08:19:01

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 475283)

Tin sa te anunt ca granitele dintre religiile crestine nu sunt formate din linii ci au oarecum "zone intermediare"!

Am cunoscut penticostali cate tin sabatul. Am cunoscut grupari ortodoxe cu tendinte protestante. Greco catolicii fac o oarecare punte intre ortodoxi si catolici.Baptistii, penticostalii si crestinii dupa evanghelie se tolereaza foarte bine intre ei si tind sa-si minimalizeze diferentele doctrinare (oarecum ii tolereaza si pe adventisti). Martorii lui Yehova sunt un fel de "zona religioasa" bine delimitata, in rest granitele dintre celelalte religii sunt cam neclare.

Chiar si intre religii mult diferite apar "zone" de legatura.... sa le zicem "hibrizi"! Evreii mesianici (crestinism+nationalism evreiesc/traditii evreiesti), new age (crestinism+religii asiatice), evolutionistii teisti (apar cam in toate religiile crestine... unii mai educati in ale stiintei incearca sa impace descoperirile stiintifice cu "iudeo-crestinismul"), crislam (o incercare de a impaca musulmanii cu crestinii) etc!

Piata religioasa este diversificata! Fiecare alege ce ii place!

DragosP 09.10.2012 09:00:33

Un fel de varză a la Cluj. Alege fiecare ce-i place, nu ce-i trebuie: cea mai mare realizare a diavolului deghizat seculărește!

UNNOOM 09.10.2012 09:05:53

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 475427)
Un fel de varză a la Cluj.

Adevar graita-i! Cu o singura completare: avem un bazar intreg plin cu varza de orice fel (si putina conopida) si cu fastfood-uri pline cu shaorme cu de toate!
Se spune ca ar fi in jur de 10000 de religii... sigur multe dintre ele sunt un fel de "shaorme"!

UNNOOM 09.10.2012 09:09:25

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 475427)
cea mai mare realizare a diavolului deghizat seculărește!

Secularismul este ori ateism, ori indiferenta fata de religie, ori crestinism umanist secular... nu prea are a face cu religia!

DragosP 09.10.2012 09:19:10

Asta crezi tu.

UNNOOM 09.10.2012 09:30:48

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 475432)
Asta crezi tu.

In general secularii se leaga de crestini lunatici care refuza tratamente medicale din motive de religie, se calca in picioare la moaste (nu i-ar deranja asta daca crestinii ar fi mai civilizati), amesteca religia cu politica sau exorcizeaza pe la Tanacu! Nu prea i-am vazut facand prea multa gargara cu religia! Cu toate asta, presa ii baga in seama si de aici iese scandal cu ei-ceea ce este altceva... ! In rest sunt baieti cuminti si foarte educati!

DragosP 09.10.2012 09:43:25

Da, da, da: finuți și cu maniere.

Doriana 09.10.2012 09:43:53

Citat:

As fi curios unde ai vazut tu unul din asta ca eu n-am intalnit asa ceva.
Sau..ce intelegi tu prin asta.

Ma refer la ortodocsi dezorientati care nu stiu in ce directie sa sarute iconele in biserica sau la ce sfant sa se inchine pentru ajutor in problema cutare sau daca sa citeasca Psaltirea fara binecuvantare de la duhovnic, etc. Ei stiu ca regulile ortodoxiei sunt multe si grele, asa ca pierde o gramada de timp cu preliminariile credintei si nu mai ajung niciodata la esenta.

Citat:

Pentru ca neoprotestantul care in general ARE o identitate confesionala (care n-ar schimbat-o cu una cu doua) tipa sus si tare ca nu este importanta confesiunea.

Eu nu am zis sa nu-ti pastrezi identitatea confesionala, ci sa nu-ti faci idol din ea, calcand pe principiile crestine pentru a-ti apara confesiunea. Ceva de genul Romani 14. Daca in biserica ta se obisnuieste sa manaci carne, nu obliga si pe adventist sa o faca, caci constiinta lui il mustra. Daca in biserica mea se vorbeste in limbi, nu e musai sa umplu capul ortodocsilor cu asta, mai ales ca nu este conditie de mantuire. s.a.m.d.

Citat:

Nici nu va recunoaste sursele de "inspiratie" adventista prin care sabathul e mandatoriu pentru adventisti si ar trebui sa fie mandatoriu si pentru penticostali daca ar fi sa aiba partasie cu inspiratia divina recunoscuta de ei.

Citeste ce a scris UNNOOM. Sunt azs care proorocesc si penticostali de ziua a saptea. Pentru ca
"Unul deosebește o zi de alta, iar altul judecă toate zilele la fel. Fiecare să fie deplin încredințat în mintea lui. Cel ce ține ziua, o ține pentru Domnul; și cel ce nu ține ziua, nu o ține pentru Domnul". Deci o zi de sabat nu e motiv de excludere din BP.

Mihnea Dragomir 09.10.2012 10:32:40

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 475435)
Ma refer la ortodocsi dezorientati care nu stiu in ce directie sa sarute iconele in biserica

Această practică pioasă, deși este recomandabilă, nu este obligatorie. Direcția de sărutare a icoanelor este sugerată de amplasarea lor: icoana lui Isus în dreapta (aceea încadrată de literele grecești "alfa" și "omega"), iar icoana Sfintei Fecioare în stânga. Sărutarea în direcție inversă nu este păcat.

Citat:

sau la ce sfant sa se inchine pentru ajutor in problema cutare sau daca sa citeasca
Este mereu o bună idee, în acest caz, să se închine la sfântul protector al fiecăruia. Sau să ceară ajutorul îngerului lui păzitor.

Citat:

Psaltirea fara binecuvantare de la duhovnic
Nu există și nu a existat nici în trecut un canon prin care citirea Psaltirei să fie condiționată de binecuvântare.
Pe de altă parte, în orice lucru mai greu sau mai important îl întreprind, ca și în ceea ce privește lucruri mici, dar pe care vor să le consacre lui Dumnezeu (un medalion, o cruciuliță, un pelerinaj) creștinii fac bine când cer binecuvântare.

Citat:

Ei stiu ca regulile ortodoxiei sunt multe si grele, asa ca pierde o gramada de timp cu preliminariile credintei si nu mai ajung niciodata la esenta.
Chestia asta, cu timpul pierdut pentru credință, eu nu reușesc să o înțeleg. Orice alt timp poate fi pierdut, dar nu cel pentru credință. Acela e timp câștigat. Reguli multe, detalii multe ? Recitiți "Solomon" și, mai departe, Cronicile și vedeți acolo reguli și detalii pe care le cere Dumnezeu în ceea ce privește cultul divin. Dumnezeu iubește mult forma credinței; timpul în care o cercetăm, timpul dedicat studiului liturgicii și tipicului nu e deloc timp pierdut. Încă și mai câștigat e timpul în care practicăm aceste lucruri studiate.

Citat:

Daca in biserica ta se obisnuieste sa manaci carne, nu obliga si pe adventist sa o faca,
Nu există o obligație a creștinilor apostolici de a mânca carne în nicio zi. Dimpotrivă, există obligația anumitor zile oprite de la carne.

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:55:45.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.