Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Ce avem în comun? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7643)

tricesimusseptimus 07.07.2010 17:51:50

Citat:

În prealabil postat de vidoveczandrei (Post 267013)
Trice ,Zorobabel:

In concluzie:nu avem niciun punct comun cu doctrina voastra ca asa renuntati la acest topic,game over.

Pentru tine, totul poate părea o joacă, însă sunt lucruri deosebit de serioase care ne pot afecta chiar mântuirea...

vidoveczandrei 07.07.2010 17:59:25

Citat:

În prealabil postat de zorobabel (Post 267052)
nu te opreste nimeni sa iesi de pe acest topic. Ai toata libertatea.

nu vezi ceea ce sa spus si ca fiecare membru ortodox de pe acest topic au dreptate si eu sunt de acord cu ei si ,ca nu prea aveti nici un fel de doctrina comuna cu noi,fiindca noi avem cu Tainele dumnezeiesti,Sfintii Parintii,Maica Domnului,moastele,Sfanta Cruce,Liturghie,preoti,catapeteasma,etc.,Sfanta Traditie si Sfanta Scriptura corecta si fara greseli,dar la voi sunt greseli etc.,etc.

Danut7 07.07.2010 20:36:07

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 266602)
Erau cât se poate de morți, căci Hristos citează aici Ieșirea 3,6.16. Avraam, Isaac și Iacob erau morți la data când Dumnezeu S-a arătat lui Moise înaintea rugului care ardea. Pentru ce S-ar fi identificat Dumnezeu pe Sine ca Dumnezeu al patriarhilor, decât ca anticipație a învierii? În aceeași anticipație, prin credință, Avraam “aștepta cetatea cu temelii puternice, al cărei meșter și lucrător este Dumnezeu.” (Evrei 11,10)

Daca erau morti de ce sunt numiti vii?

"Dumnezeul celor vii, al lui Avraam,Isaac si Iacov"

Pandion 07.07.2010 20:40:05

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 266779)
Intocmai si Maica Domnului, Fecioara Maria dupa ce a murit, Fiul ei, Hristos Domnul Dumnezeu nostru a luat si trupul ei si a inviat-o iar acum ea este vie alaturi de Hristos Iisus

Pe ce te bazezi cand afirmi cele de mai sus? Nu de altceva, dar avem pretentii la altii sa vina cu explicatii, dar noi venim cu teorii asemenea celei enuntate de tine.

Pandion 07.07.2010 20:44:15

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 266783)
Cu permisiunea dumeavoastra as dori sa abordam un alt subiect sensibil, anume raiul si iadul, care sunt vesnice. Evident vom folosi argumente scripturistice.

Putem face si asta numai ca dezbaterile pe aceste subiecte sunt departe de a fi finalizate, nu poti sa iei pasaje care sunt metaforice si altele in care se vorbeste explicit si sa le pui laolalta.

Pandion 07.07.2010 20:47:28

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 266834)
1. O arată atâta de "clar", încât sf. ap. Pavel repetă de două ori în textul citat "nu știu".
2. Apostolul Pavel nu se referă la experiența lui imediat morții, ci la un eveniment petrecut în urmă cu 14 ani, așa cum spune pasajul.

E clar ca nu e clar. Bineinteles ca nu e vorba de experienta de dupa moarte, iar apostolul in mod precaut se exprima in modul in care stim ca a facut-o, ca sa nu puna pe altii in incurcatura, spune clar "nu stiu"

Pandion 07.07.2010 20:50:20

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 266856)
Va rog pe toti cei care participati la discutii pe forum sa precizati credinta dumneavoastra in (optiunile utilizatorului).

Eu ii rog sa nu faca asta, ai ci discutam oameni cu oameni.
Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 266856)
Pe de alta parte ne ajuta pe toti sa stim cu cine vorbim, ce invatatura marturisim fiecare din noi.

Nu ne ajuta cu nimic, doar poate sa avem si mai multe prejudecati.

Jane Says 07.07.2010 20:51:00

Citat:

În prealabil postat de Pandion (Post 267103)
Eu ii rog sa nu faca asta, ai ci discutam oameni cu oameni.
Nu ne ajuta cu nimic, doar poate sa avem si mai multe prejudecati.

Interesante comentarii venind din partea unuia care nu este ortodox insa a bifat aceasta optiune .

Pandion 07.07.2010 20:56:51

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 266980)
Voi cei ce stai impotriva invataturii ortodoxe, "rataciti nestiind scripturile si nici puterea lui Dumnezeu".
Sfanta Scriptura este foarte clara, sufletul Domnului nostru Iisus Hristos s-a coborat in iad atunci cand a murit pe cruce.

Care a fost scopul coborarii la iad?

Pandion 07.07.2010 20:59:05

Citat:

În prealabil postat de sergiu (Post 266997)
Crestinismul nu este despre "citirea cartilor" ci despre traire.

Traire care o au nu numai ortodocsii, ci si multi din cei apartinand altor dominatiuni religioase, iar toti acestia la un loc sunt de multe ori batuti la capitolul traire de cei din afara care n-au nicio treaba cu biserica dar ne dau lectii de multe ori.

Pandion 07.07.2010 21:02:23

Citat:

În prealabil postat de vidoveczandrei (Post 267013)
In concluzie:nu avem niciun punct comun cu doctrina voastra ca asa renuntati la acest topic,game over.

Propun sa lasam mandria la o parte si sa avem curajul sa admitem ca punctele de credinta sunt destul de multe, numai cine nu vrea nu le vede. In ceea ce priveste doctrina, nu exista una perfecta, si nici nu ne-ar ajuta cu nimic, la judecata nu vom fi judecati pe puncte de doctrina si cu privire " la tot ce este ascuns", adica ce a stat in spatele deciziilor, actiunilor noastre.

anna21 07.07.2010 21:11:20

Teoria punctelor comune

Citat:

În prealabil postat de Pandion (Post 267110)
Propun sa lasam mandria la o parte si sa avem curajul sa admitem ca punctele de credinta sunt destul de multe, numai cine nu vrea nu le vede. In ceea ce priveste doctrina, nu exista una perfecta, si nici nu ne-ar ajuta cu nimic, la judecata nu vom fi judecati pe puncte de doctrina si cu privire " la tot ce este ascuns", adica ce a stat in spatele deciziilor, actiunilor noastre.

Copiii mei se joaca cu alimente de plastic: au morcovi de plastic, cartofi de plastic, paine de plastic.. Orice vrei! De fapt bucataria copiilor mei are mai multa mancare decat cea adevarata (dar ce inseamna "adevarat"? Oare nu sunt eu prea mandra si ma dau rotunda ca bucataria mea este cea adevarata, iar a copiilor mei este falsa? Ar trebui sa renunt la astfel de prejudecati?)
In fine, pe baza punctelor comune: morcovii de plastic se numesc tot morcovi, au o culoare placuta si o forma incantatoare (chiar mai frumosi decat cei adevarati.. dar din nou intrebarea filosofica: ce este adevarat? Nu arat eu mandrie..etc.? Stiti discursul sectar).. deci pe baza punctelor comune, ar trebui sa asum ca mancare de plastic SATURA si POTI TRAI CU EA? Ma intreb si eu.. :39:

Danut7 07.07.2010 21:16:09

Vorbele unui copil : Dada they say the same words but mean different things..

Adica chiar daca heterodocsii zic unele lucruri ca noi pentru ei au alt inteles... Deci, nu avem nimic in comun cu ei.. Parafrazand un alt poster : Cea mai apropiata credinta de cea ortodoxa e cea catolica, insa intre cele doua e o distanta ca de la cer la pamant - Parintele Ilie Cleopa.

penticostalulmantuibil 07.07.2010 21:19:27

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 267111)
In fine, pe baza punctelor comune: morcovii de plastic se numesc tot morcovi, au o culoare placuta si o forma incantatoare (chiar mai frumosi decat cei adevarati.. dar din nou intrebarea filosofica: ce este adevarat? Nu arat eu mandrie..etc.? Stiti discursul sectar).. deci pe baza punctelor comune, ar trebui sa asum ca mancare de plastic SATURA si POTI TRAI CU EA? Ma intreb si eu.. :39:

Nu veti intalni niciodata in discursul sectar sintagma „puncte comune”.

Ceea ce veti intalni la sectari suna cam asa: doar noi suntem adevarati, ceilalti sunt de plastic.

Doar noi suntem buni si adevarati pentru ca:
- vorbim in limbi
- tinem sabatul
- suntem botezati la o varsta matura la fel ca Isus
- avem sapte taine
- avem canoane si sinoade

Si multe altele de acelasi fel: mandru si intolerant.
Fiindca aceasta e sectarul. Prin definitie.

Jane Says 07.07.2010 21:22:11

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 267117)
Nu veti intalni niciodata in discursul sectar sintagma „puncte comune”.

Ceea ce veti intalni la sectari suna cam asa: doar noi suntem adevarati, ceilalti sunt de plastic.

Doar noi suntem buni si adevarati pentru ca:
- vorbim in limbi
- tinem sabatul
- suntem botezati la o varsta matura la fel ca Isus
- avem sapte taine
- avem canoane si sinoade

si multe altele.
De acelasi fel: mandru si intolerant. Fiindca aceasta e sectarul. Prin definitie.

De fapt cred ca anna punea problema din cealalta perspectiva. Discursul sectar fiind ca noi suntem cei mandri si intoleranti. Nu ca el ar fi, Doamne fereste. El e foarte ok si fratele tuturor.

penticostalulmantuibil 07.07.2010 21:31:29

Eu cred ca sectarul este sectar indiferent ca-i dintre ai nostri sau dintre ai vostri sau dintre ai lor.

Ma iertati dar ma tem ca nu-l cunoasteti prea bine pe sectar. Cum sa fie el fratele tuturor?
Sectarul nu e frate decat cu cei din secta lui. Toti ceilalti sunt indraciti.

ionut stefan 07.07.2010 21:40:36

doamne ajuta

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 183811)
Rog pe cineva să posteze pe puncte crezul ortodox, să vedem dacă avem ceva în comun.
Mulțumesc.

cu SECTANTII nu avem nimic in comun. nimic nimic nimic

penticostalulmantuibil 07.07.2010 21:45:17

Multumesc frumos Ionut.
Tocmai ma gandeam sa dau un exemplu de „discurs sectar” clasic iar tu mi l-ai oferit pe tava :))

tricesimusquintus 08.07.2010 07:43:03

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 267096)
Daca erau morti de ce sunt numiti vii?

"Dumnezeul celor vii, al lui Avraam,Isaac si Iacov"

Am crezut că vei înțelege din prima, dar se vede că te-am supraestimat. Te rog să mă ierți. Reiau mai pe îndelete:
Text fără context, devine pretext. Pretext pentru a demonstra nemurirea sufletului. Iată ce zicea Hristos în context:

31. Iar despre învierea morților, au n-ați citit ce vi s-a spus vouă de Dumnezeu, zicând:
32. "Eu sunt Dumnezeul lui Avraam și Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacov"? Nu este Dumnezeul morților, ci al viilor. (Matei 22)

Despre ce se vorbește în contextul nesfâșiat de Dănuț? Despre învierea morților. Care era situația celor trei patriarhi la momentul când Dumnezeu rostea fraza citată de Iisus?

6. Apoi i-a zis iarăși: "Eu sunt Dumnezeul tatălui tău, Dumnezeul lui Avraam și Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacov!" Și și-a acoperit Moise fața sa, că se temea să privească pe Dumnezeu. (Ieșirea 3)

Avraam, Isaac și Iacov erau morți. Cartea Ieșirii descrie moartea fiecăruia în parte, iar Hristos nu se "coborâse încă în Iad (conform dogmei ortodoxe)să le scoată sufletele" de acolo. Claro?

zorobabel 08.07.2010 08:56:04

Citat:

În prealabil postat de vidoveczandrei (Post 267060)
nu vezi ceea ce sa spus si ca fiecare membru ortodox de pe acest topic au dreptate si eu sunt de acord cu ei si ,ca nu prea aveti nici un fel de doctrina comuna cu noi,fiindca noi avem cu Tainele dumnezeiesti,Sfintii Parintii,Maica Domnului,moastele,Sfanta Cruce,Liturghie,preoti,catapeteasma,etc.,Sfanta Traditie si Sfanta Scriptura corecta si fara greseli,dar la voi sunt greseli etc.,etc.

SI Hristos unde e? Nu apare nicaieri vad.

trifiacob 08.07.2010 09:53:48

Citat:

În prealabil postat de zorobabel (Post 267180)
SI Hristos unde e? Nu apare nicaieri vad.

nu mai pune intrebari copilaresti,citeste bine si nu ne mai fa de rusine.

Eugen7 08.07.2010 09:59:00

Ce partasie are lumina cu intunericul?

Voi cei ce stai impotriva invataturii ortodoxe, "rataciti nestiind scripturile si nici puterea lui Dumnezeu" (Matei 22,19).
Sfanta Scriptura este foarte clara, sufletul Domnului nostru Iisus Hristos s-a coborat in iad atunci cand a murit pe cruce. Psalmisul si Sfantul Petru arata fara echivoc aceasta!

„Doamne, scos-ai din iad sufletul meu, mântuitu-m-ai de cei ce se coboară în groapa.” Psalmul 29,3.

“Dar Dumnezeu va izbăvi sufletul meu din mana iadului, când mă va apuca.” Psalmul 48,16.

"Văzut-am mai înainte pe Domnul înaintea mea pururea, ca de-a dreapta mea este ca să nu mă clatin. Pentru aceasta s-a veselit inima mea și s-a bucurat limba mea, dar încă și trupul meu va sălășlui intru nădejde. Că nu vei lăsa sufletul meu in iad, nici nu vei da pe cel cuvios al Tău să vadă stricăciunea. Cunoscute mi-ai făcut caile vieții; umplea-mă-vei de veselie cu fata Ta, și la dreapta Ta de frumuseți veșnice mă vei sătura " Psalmul 15,8-11.

“Căci David zice despre El: ‘Totdeauna am văzut pe Domnul înaintea mea, căci El este de-a dreapta mea, ca sa nu mă clatin. De aceea s-a bucurat inima mea și s-a veselit limba mea; chiar și trupul meu se va odihni intru nădejde. Căci nu vei lăsa sufletul meu în iad, nici nu vei da pe cel sfânt al Tău să vadă stricăciune. Făcutu-mi-ai cunoscute caile vieții; cu înfățișarea Ta mă vei umple de bucurie’. Bărbați frați, cuvine-se a vorbi cu îndrăznire către voi despre strămoșul David, ca a murit și s-a îngropat, iar mormântul lui este la noi, până în ziua aceasta. Deci el, fiind prooroc și știind ca Dumnezeu i S-a jurat cu jurământ să așeze pe tronu-i din rodul coapselor lui, mai înainte văzând, a vorbit despre învierea lui Hristos: ca n-a fost lăsat în iad sufletul Lui și nici trupul Lui n-a văzut putreziciunea. Dumnezeu a înviat pe Acest Iisus, Căruia noi toți suntem martori. Deci, înălțându-Se prin dreapta lui Dumnezeu și primind de la Tatăl făgăduința Duhului Sfânt, L-a revărsat pe Acesta, cum vedeți și auziți voi. Căci David nu s-a suit la ceruri, dar el a zis: ‘Zis-a Domnul Domnului meu: șezi de-a dreapta Mea, până ce voi pune pe vrăjmașii Tai așternut picioarelor Tale’." Faptele Apostolilor 2,25-35

zorobabel 08.07.2010 10:12:21

Citat:

În prealabil postat de trifiacob (Post 267193)
nu mai pune intrebari copilaresti,citeste bine si nu ne mai fa de rusine.

Am citit destul de bine si nu apare nicaieri in enumerarea respectiva.

dalia11 08.07.2010 10:51:15

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 183903)
Imi place cum un Sfant Parinte a incercat sa ne ajute sa intelegem cum poate fi Dumnezeirea, una singura dar din trei persoane. Pentru aceasta a folosit o imagine: soarele. Soarele este Tatal, razele sale sunt Domnul Iisus Hristos iar caldura sa este Duhul Sfant. Nu putem vorbi despre soare fara acestea trei la fel cum nu putem vorbi despre Dumnezeire fara Tatal, Fiul sau Duhul Sfant.

P.S. Nu mai stiu cum se numea Sfantul Parinte care a adus aceasta frumoasa explicatie.

Foarte frumoasa si sugestiva explicatia. Comparatia cu soarele este cea mai potrivita pentru a fi inteleasa de toata lumea. Mai ales ca Dumnezeu este Lumina, asa cum este si Fiul Sau, care ne-a lasat indemnul: Trait in Lumina, ca sa fiti fii ai Luminii! Doamne ajuta!

Eugen7 08.07.2010 12:05:26

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 267166)
Avraam, Isaac și Iacov erau morți. Cartea Ieșirii descrie moartea fiecăruia în parte, iar Hristos nu se "coborâse încă în Iad (conform dogmei ortodoxe)să le scoată sufletele" de acolo. Claro?

Scripura spune foarte clar ca Sfantul Moise este viu. La Schimbarea la Fata a vorbit cu Hristos si l-au vazut si uncenicii. Moartea lui Moise este si ea descrisa in Scriptura: "După moartea lui Moise, robul Domnului" (Iosua Navi 1,1; Deuteronom 33,1) si iata ca Moise este viu!

Nu spune clar Biblia, Cuvantul Lui Dumezeu ca Hristos s-a coborat la iad (cu sufletul) si de acolo a slobozit pe cei drepti (unii dintre acestia au inviat cu trupul exact in acel moment)?
"Iar Iisus, strigând iarăși cu glas mare, Și-a dat duhul. .... Mormintele s-au deschis și multe trupuri ale sfinților adormiți s-au sculat. Și ieșind din morminte, după învierea Lui, au intrat în cetatea sfântă și s-au arătat multora." Matei 27,50-53.

Voi cei ce stai impotriva invataturii ortodoxe, "rataciti nestiind scripturile si nici puterea lui Dumnezeu" (Matei 22,19).
Sfanta Scriptura este foarte clara, sufletul Domnului nostru Iisus Hristos s-a coborat in iad atunci cand a murit pe cruce. Psalmistul si Sfantul Petru arata fara echivoc aceasta!

„Doamne, scos-ai din iad sufletul meu, mântuitu-m-ai de cei ce se coboară în groapa.” Psalmul 29,3.

“Dar Dumnezeu va izbăvi sufletul meu din mana iadului, când mă va apuca.” Psalmul 48,16.

"Văzut-am mai înainte pe Domnul înaintea mea pururea, ca de-a dreapta mea este ca să nu mă clatin. Pentru aceasta s-a veselit inima mea și s-a bucurat limba mea, dar încă și trupul meu va sălășlui intru nădejde. Că nu vei lăsa sufletul meu in iad, nici nu vei da pe cel cuvios al Tău să vadă stricăciunea . Cunoscute mi-ai făcut caile vieții; umplea-mă-vei de veselie cu fata Ta, și la dreapta Ta de frumuseți veșnice mă vei sătura " Psalmul 15,8-11.

“Căci David zice despre El: ‘Totdeauna am văzut pe Domnul înaintea mea, căci El este de-a dreapta mea, ca sa nu mă clatin. De aceea s-a bucurat inima mea și s-a veselit limba mea; chiar și trupul meu se va odihni intru nădejde. Căci nu vei lăsa sufletul meu în iad, nici nu vei da pe cel sfânt al Tău să vadă stricăciune. Făcutu-mi-ai cunoscute caile vieții; cu înfățișarea Ta mă vei umple de bucurie’. Bărbați frați, cuvine-se a vorbi cu îndrăznire către voi despre strămoșul David, ca a murit și s-a îngropat, iar mormântul lui este la noi, până în ziua aceasta. Deci el, fiind prooroc și știind ca Dumnezeu i S-a jurat cu jurământ să așeze pe tronu-i din rodul coapselor lui, mai înainte văzând, a vorbit despre învierea lui Hristos: ca n-a fost lăsat în iad sufletul Lui și nici trupul Lui n-a văzut putreziciunea. Dumnezeu a înviat pe Acest Iisus, Căruia noi toți suntem martori. Deci, înălțându-Se prin dreapta lui Dumnezeu și primind de la Tatăl făgăduința Duhului Sfânt, L-a revărsat pe Acesta, cum vedeți și auziți voi. Căci David nu s-a suit la ceruri, dar el a zis: ‘Zis-a Domnul Domnului meu: șezi de-a dreapta Mea, până ce voi pune pe vrăjmașii Tai așternut picioarelor Tale’." Faptele Apostolilor 2,25-35

tricesimusquintus 08.07.2010 14:11:29

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 267221)
Scripura spune foarte clar ca Sfantul Moise este viu. La Schimbarea la Fata a vorbit cu Hristos si l-au vazut si uncenicii. Moartea lui Moise este si ea descrisa in Scriptura: "După moartea lui Moise, robul Domnului" (Iosua Navi 1,1; Deuteronom 33,1) si iata ca Moise este viu!

Normal că era viu din moment ce a fost înviat. Petru a vrut să facă trei colibe: pentru Iisus, Ilie și Moise. Pentru Iisus și Ilie e de înțeles: nu muriseră niciodată, erau "în carne și oase". Dacă Moise era doar o fantomă, o arătare fără trup (mort fiind și neînviat) de ce mai avea nevoie de o colibă?

Citat:

Nu spune clar Biblia, Cuvantul Lui Dumezeu ca Hristos s-a coborat la iad (cu sufletul) si de acolo a slobozit pe cei drepti

Nu Biblia spune așa ceva, ci dogma ortodoxă.

Citat:

Sfanta Scriptura este foarte clara, sufletul Domnului nostru Iisus Hristos s-a coborat in iad atunci cand a murit pe cruce.

Nu s-a coborât nici un suflet în nici un iad. Termenul grecesc [hades] desemnează "locuința morților", groapa, mormântul; iar nu Hadesul păgând, Infernul, în care Charon căra sufletele morților peste apa Styxului. Teoria păgână a nemuririi sufletului s-a împletit atât de strâns cu creștinismul încât nu mai faceți deosebire între mitologia crecească și antropologia biblică. Nu e de mirare că tradiția cere să se pună un ort ("a dat ortul popii") în gura mortului pentru trecerea dincolo (exact așa făceau grecii păgâni ca taxă pentru barcagiul Charon).

Eugen7 08.07.2010 14:36:52

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 267253)
Nu s-a coborât nici un suflet în nici un iad.

Sa ascultam de voi sau de Sfanta Scriptura? Nu scrie clar si Psalmistul si Sfantul Petru ca sufletul lui Hristos s-a pogorat in IAD?
Nu spune clar Scriptura ca Moise este invitat in trup? Nu spune clar Scriptura ca Hristos a scos din iad pe cei drepti si pe multi i-a inviat in trup, chiar atunci la Invierea Sa? Nu spune clar Scriptura ca "Dumnezeu este Dumnezeul viilor nu al mortilor"?

Voi ce ce Spuneati "Sola Scriptura" nu ati adus nici un argumnet din Sfanta Scriptura care sa arate ca Hristos nu s-a coborat la iad cu sufletul... dovada ca "rataciti nestiind scripturile"(Matei 22,19).

Nu spune clar Biblia, Cuvantul Lui Dumezeu ca Hristos s-a coborat la iad (cu sufletul) si de acolo a slobozit pe cei drepti (unii dintre acestia au inviat cu trupul exact in acel moment)?
"Iar Iisus, strigând iarăși cu glas mare, Și-a dat duhul. .... Mormintele s-au deschis și multe trupuri ale sfinților adormiți s-au sculat. Și ieșind din morminte, după învierea Lui, au intrat în cetatea sfântă și s-au arătat multora." Matei 27,50-53.

Sfanta Scriptura este foarte clara, sufletul Domnului nostru Iisus Hristos s-a coborat in iad atunci cand a murit pe cruce. Psalmistul si Sfantul Petru arata fara echivoc aceasta!

„Doamne, scos-ai din IAD SUFLETUL meu, mântuitu-m-ai de cei ce se coboară în groapa.” Psalmul 29,3.

“Dar Dumnezeu va izbăvi SUFLETUL meu din mana IADULUI, când mă va apuca.” Psalmul 48,16.

"Văzut-am mai înainte pe Domnul înaintea mea pururea, ca de-a dreapta mea este ca să nu mă clatin. Pentru aceasta s-a veselit inima mea și s-a bucurat limba mea, dar încă și trupul meu va sălășlui intru nădejde. Că nu vei lăsa SUFLETUL meu in IAD nici nu vei da pe cel cuvios al Tău să vadă stricăciunea . Cunoscute mi-ai făcut caile vieții; umplea-mă-vei de veselie cu fata Ta, și la dreapta Ta de frumuseți veșnice mă vei sătura " Psalmul 15,8-11.

“Căci David zice despre El: ‘Totdeauna am văzut pe Domnul înaintea mea, căci El este de-a dreapta mea, ca sa nu mă clatin. De aceea s-a bucurat inima mea și s-a veselit limba mea; chiar și trupul meu se va odihni intru nădejde. Căci nu vei lăsa sufletul meu în iad, nici nu vei da pe cel sfânt al Tău să vadă stricăciune. Făcutu-mi-ai cunoscute caile vieții; cu înfățișarea Ta mă vei umple de bucurie’. Bărbați frați, cuvine-se a vorbi cu îndrăznire către voi despre strămoșul David, ca a murit și s-a îngropat, iar mormântul lui este la noi, până în ziua aceasta. Deci el, fiind prooroc și știind ca Dumnezeu i S-a jurat cu jurământ să așeze pe tronu-i din rodul coapselor lui, mai înainte văzând, a vorbit despre învierea lui Hristos: ca n-a fost lăsat în IAD SUFLETUL Lui și nici trupul Lui n-a văzut putreziciunea. Dumnezeu a înviat pe Acest Iisus, Căruia noi toți suntem martori. Deci, înălțându-Se prin dreapta lui Dumnezeu și primind de la Tatăl făgăduința Duhului Sfânt, L-a revărsat pe Acesta, cum vedeți și auziți voi. Căci David nu s-a suit la ceruri, dar el a zis: ‘Zis-a Domnul Domnului meu: șezi de-a dreapta Mea, până ce voi pune pe vrăjmașii Tai așternut picioarelor Tale’." Faptele Apostolilor 2,25-35

tricesimusquintus 08.07.2010 15:22:45

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 267257)
Sa ascultam de voi sau de Sfanta Scriptura? Nu scrie clar si Psalmistul si Sfantul Petru ca sufletul lui Hristos s-a pogorat in IAD?

NU. Nu scrie "clar". Asta este doar interpretarea voastră. Să ascultăm de interpretarea voastră sau de Sfânta Scriptură?

Citat:

Nu spune clar Scriptura ca Moise este invitat in trup?

Este inviat în trup*. Da, asta spunem și noi (punct comun).

Citat:

Nu spune clar Scriptura ca Hristos a scos din iad pe cei drepti si pe multi i-a inviat in trup, chiar atunci la Invierea Sa?

Ești puțin confuz. Pe cine i-a scos din Iad (nu sunt de acord cu această terminologie, dar fie...)? Pe toți drepții sau doar pe unii (mulți)?

Citat:

Voi ce ce Spuneati "Sola Scriptura" nu ati adus nici un argumnet din Sfanta Scriptura care sa arate ca Hristos nu s-a coborat la iad cu sufletul... dovada ca "rataciti nestiind scripturile"(Matei 22,19).

Voi credeți că menirea noastră este să demonstrăm cu Scriptura tot ce NU a făcut Hristos?. Nici nu e posibil să găsești în Scriptură tot ce NU a făcut Hristos, în ea găsești doar tot ce a făcut Hristos. Tu-mi poți demonstra cu Scriptura că Hristos nu S-a dus pe Câmpiile Elizee, sau orice altă bazaconie?

Citat:

„Doamne, scos-ai din IAD SUFLETUL meu, mântuitu-m-ai de cei ce se coboară în groapa.” Psalmul 29,3.

“Dar Dumnezeu va izbăvi SUFLETUL meu din mana IADULUI, când mă va apuca.” Psalmul 48,16.

Tu poți face vreo diferență între limbajul figurativ și cel direct? IADUL are mână? Mda, probabil are și coadă, copite și coarne... Termenul folosit de psalmist este sheol și reprezintă locuința morților, groapa, mormântul nu vreun loc mitic unde tartorul Infernului ține înlănțuite sufletele morților. David nici măcar nu murise, ci fusese vindecat de Dumnezeu, fusese "pe pragul mormântului". Citește te rog și versetul anterior (Ps. 29,2), nu mai scoate din joben versete rupte din context pentru a demonstra fantasmagorii!

kesarion_breb 08.07.2010 15:23:53

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 267253)
Normal că era viu din moment ce a fost înviat. Petru a vrut să facă trei colibe: pentru Iisus, Ilie și Moise. Pentru Iisus și Ilie e de înțeles: nu muriseră niciodată, erau "în carne și oase". Dacă Moise era doar o fantomă, o arătare fără trup (mort fiind și neînviat) de ce mai avea nevoie de o colibă?
.

Cum si cand a fost inviat Moise? Ia arata-ne cu Sfanta Scriptura !

tricesimusquintus 08.07.2010 15:26:44

Citat:

În prealabil postat de kesarion_breb (Post 267271)
Cum si cand a fost inviat Moise? Ia arata-ne cu Sfanta Scriptura !

citește Iuda 1.9.

kesarion_breb 08.07.2010 15:31:48

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 267273)
citește Iuda 1.9.

Nu are nici o relevanta. Nu se poate spune ca Moise a fost inviat pe baza acelui verset.

tricesimusquintus 08.07.2010 15:37:23

Citat:

În prealabil postat de kesarion_breb (Post 267275)
Nu are nici o relevanta. Nu se poate spune ca Moise a fost inviat pe baza acelui verset.

Dacă pentru tine are relevanță mai mare Platon și Aristotel (nu l-am numit pe diavolul să nu te jignesc) decât un verset biblic... nu mai am ce comenta.

kesarion_breb 08.07.2010 15:40:46

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 267280)
Dacă pentru tine are relevanță mai mare Platon și Aristotel (nu l-am numit pe diavolul să nu te jignesc) decât un verset biblic... nu mai am ce comenta.

Da, atunci te rog sa imi spui ce intelegi tu prin urmatorul verset:
Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu are viață veșnică, și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. (Ioan 6, 54)

tricesimusquintus 08.07.2010 15:51:40

Citat:

În prealabil postat de kesarion_breb (Post 267283)
Da, atunci te rog sa imi spui ce intelegi tu prin urmatorul verset:
Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu are viață veșnică, și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. (Ioan 6, 54)

Cel ce are părtășie cu Hristos are asigurată viața veșnică, deci va fi înviat de Hristos în ziua în care va veni El.

kesarion_breb 08.07.2010 15:53:18

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 267289)
Cel ce are părtășie cu Hristos are asigurată viața veșnică, deci va fi înviat de Hristos în ziua în care va veni El.

Si ce inseamna partasia cu Hristos din punctul tau de vedere ?

tricesimusquintus 08.07.2010 15:57:36

Citat:

În prealabil postat de kesarion_breb (Post 267290)
Si ce inseamna partasia cu Hristos din punctul tau de vedere ?

Să te împărtășești simbolic cu trupul și sângele Său și să te împărtășești real printr-o viață (caracter) curată asemănătoare cu a Lui.

kesarion_breb 08.07.2010 16:02:21

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 267293)
Să te împărtășești simbolic cu trupul și sângele Său și să te împărtășești real printr-o viață (caracter) curată asemănătoare cu a Lui.

Aoleo, atatea gafe pe centimetru patrat mai rar se pot vedea. Si vrei sa spui ca asta este ceea ce ne-a invatat Hristos in Sfanta Scriptura? Unde scrie in Biblie ca impartasirea cu trupul si sangele Domnului este una "simbolica"? Si ce inseamna aceasta impartasire de tip simbolic?

Eugen7 08.07.2010 16:17:32

Citat:

În prealabil postat de vidoveczandrei (Post 267060)

subscriu la cele scrise.
Si (reprezentantii cultelor neoprotestante) nu cunosc Sfanta Scriptura... nu sunt in stare sa aduca argumente scripuristice concrete cu care sa incerce sa combata invatatura ortodoxa (s-a vazut clar in cazul subiectului anterior in care am discutat despre iad, pogorarea lui Hristos cu sfletul la iad si invierea dreptilor, a unora dinre ei si cu trupul exact atunci...).

Pusi in fata pasajelor clare din Biblie, care atesta doctrina ortodoxa... nascocesc tot felul de explicatii cand noi am spus clar ca discutam in acest caz decat pe baza Sfintei Scripturi si acceptam argumente numai din Biblie care este Cuvantul lui Dumnezeu.

Astfel, ma simt nevoit sa urmez si eu exemplul fratilor mei ortodocsi care deja au parasit acest topic intrucat interlocutorii nostrii neoprotestanti nu cunosc Sfanta Scriptura... ei care sa mai si sustin "Sola Scriptura".

vidoveczandrei 08.07.2010 16:28:04

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 267304)
subscriu la cele scrise.
Si (reprezentantii cultelor neoprotestante) nu cunosc Sfanta Scriptura... nu sunt in stare sa aduca argumente scripuristice concrete cu care sa incerce sa combata invatatura ortodoxa (s-a vazut clar in cazul subiectului anterior in care am discutat despre iad, pogorarea lui Hristos cu sfletul la iad si invierea dreptilor, a unora dinre ei si cu trupul exact atunci...).

Pusi in fata pasajelor clare din Biblie, care atesta doctrina ortodoxa... nascocesc tot felul de explicatii cand noi am spus clar ca discutam in acest caz decat pe baza Sfintei Scripturi si acceptam argumente numai din Biblie care este Cuvantul lui Dumnezeu.

pai ce spunea si diaconul Gheorghe Babut:ca Biblia sectara e gresita,au scos numeroase din Biblie care au fost.Mai au si idoli pe Biblie si nu Crucea cu Domnul Iisus pe ea.

tricesimusquintus 08.07.2010 16:57:10

Citat:

În prealabil postat de kesarion_breb (Post 267297)
Aoleo, atatea gafe pe centimetru patrat mai rar se pot vedea. Si vrei sa spui ca asta este ceea ce ne-a invatat Hristos in Sfanta Scriptura? Unde scrie in Biblie ca impartasirea cu trupul si sangele Domnului este una "simbolica"? Si ce inseamna aceasta impartasire de tip simbolic?

Înseamnă că creștinii nu sunt antropofagi precum anumite triburi înapoiate din junglă. Noi ne împărtășim din sângele Domnului Iisus în sensul că ne facem părtași vieții Lui. Sângele este viața, așa cum spune Scriptura. Dacă cineva a înțeles că el poate mânca din carnea Domnului la modul propriu, Dumnezeu să-l ierte! Domnul e bun și nu ține seama de vremurile de neștiință (Fapte 17,30), însă dacă a luat la cunoștință nu știu cum i se va ierta acest sacrilegiu...

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:27:13.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.