Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   duminica prima zi din saptamana ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11672)

tricesimusquintus 07.02.2011 21:44:22

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 334567)
Ale carui Dumnezeu ?

Ale Singurului Dumnezeu Adevărat, [Același] ieri, azi și în veci! Dacă dumneavoastră cunoașteți altul, să fiți sănătos! Căci cu atâta o să vă alegeți - cu viața aceasta...

Citat:

Ale celui care a vorbit numai cu evreii si pentru evrei, prin VT, sau ale celui care a venit si a mai schimbat ceva pe ici, pe colo, in partile esentiale ?

Cât privește principiile morale, Dumnezeu nu Se schimbă (Mal.3,6) și nu "schimbă", căci Legea Sa Morală reflectă caracterul Lui. Doar omul are caracter schimbător.

Citat:

Eu zic ca lucrurile stau asa: adventismul a luat din Biblie ce i-a convenit (de ex., sambata, zeciuiala, numele de crestin, venirea a doua a lui Hristos) si din asta a facut esenta doctrinei sale, pe care o vrea general-universal valabila.

Recunoașteți măcar un lucru bun: a luat din Biblie, nu din povești.

Citat:

Si, ca punct comun, toti se cred deja mantuiti pentru ca trec prin experienta indeplinirii cerintelor respective.

Nu mai luați de bune "referatele prescurtate postate pe net de persoane care știu să scrie, dar stau cam rău cu cititul", faceți măcar minimum efort să citiți atent puținele fraze postate de mine.

Citat:

Pana una alta, indiferent de a cata zi din saptamana este, ziua domnului la crestini e ziua lui Hristos

Credeți că pentru Domnul Sabatului (Marc.2,28) este indiferent, ori că nu știe să numere până la 7? El este Domnul Sabatului și sâmbăta este Sabatul Domnului.

Citat:

pentru crestin este un Domn: Hristos. Care lucreaza si sambata, si invie duminica.

Ce vajnic străjer sunteți în lanul de sfeclă! Acel Domn Hristos la care faceți referire că a înviat duminica, s-a odihnit [în mormânt] sâmbăta, nu a lucrat!:30:

AdrianAamz 07.02.2011 22:07:01

Citat:

În prealabil postat de cristinadaciana (Post 334570)
" ci pentru că sunt mântuiți" .... imi miroase tare a aroganta... Faptul ca v-ati balacit intr-un bazin la nu stiu ce varsta si vi s-au iertat toate pacatele... Nici copiii din ziua de azi nu mai cred ca i-au adus barza..dar voi sunteti mai naivi decat un copil de cativa ani.
Aceasta mentalitate e blasfemie...adica un om obisnuit se aseamana cu Isus... vai vai...

Mesajul acesta pentru cine este ?

cristinadaciana 07.02.2011 22:09:21

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 334584)
Mesajul acesta pentru cine este ?

Pentru cine autorul mesajului:

"Adventiștii nu țin sâmbăta din OBLIGAȚIE, de frică, ori pentru a dobândi mântuirea! Ei în general nu țin Decalogul ca să fie mântuiți, ci pentru că sunt mântuiți și consideră că ascultarea de porunci este singurul răspuns pe care-l pot da din iubire, iubirii lui Hristos."

... si pentru tot cei care gandesc asa.

AdrianAamz 07.02.2011 22:52:13

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 334579)
Ale Singurului Dumnezeu Adevărat, [Același] ieri, azi și în veci! Dacă dumneavoastră cunoașteți altul, să fiți sănătos! Căci cu atâta o să vă alegeți - cu viața aceasta...

Citat:

Cât privește principiile morale, Dumnezeu nu Se schimbă (Mal.3,6) și nu "schimbă", căci Legea Sa Morală reflectă caracterul Lui. Doar omul are caracter schimbător.

Ups! Acuma sambata a devenit principiu moral si lege morala ? De ce ? E pe picior de egalitate cu sa nu furi, ucizi, desfranezi , etc. ?
In afara de sambata a mai dezlegat Hristos si alte principii s legi morale ?

Citat:

Nu mai luați de bune "referatele prescurtate postate pe net de persoane care știu să scrie, dar stau cam rău cu cititul", faceți măcar minimum efort să citiți atent puținele fraze postate de mine.

Nu ma refeream la dvs. cand am zis despre cei care stiu sa scrie dar nu sa si citeasca. Oricat mi-ati fi de inamic, nu ma cobor pana acolo incat sa dau calificative de genul acesta cuiva care totusi dialogheaza cu mine.
Eu citesc atent ce scrieti dvs., dar nu zic nimic despre cititul atent a ceea ce scriu eu.
Daca cineva din afara analizeaza schimbul nostru de replici, va zice asa: astia sunt doi oameni care folosesc acelasi vocabular, aceeasi morfologie si aceeasi sintaxa, dar totusi vorbesc limbi diferite.
Fiindca asta este: in pofida asemanarii exterioare, vorbim limbi diferite si asa va fi pana la sfarsitul veacurilor...
La fel si in discutiile mele cu dl. Scotsman.

Citat:

Ce vajnic străjer sunteți în lanul de sfeclă! Acel Domn Hristos la care faceți referire că a înviat duminica, s-a odihnit [în mormânt] sâmbăta, nu a lucrat!:30:

1. Aratati-mi unde v-am incatrat eu in vreo formula de genul celei folosite de evs. (si nu e prima oara cand o faceti, dar am zis ca daca tot am trecut inapoi la crestinism, sa fac si eu cum zice Hristos cand e vorba de intors obrazul).
Mie mi se pare ca nu m-am legat in mod expres de persoana dvs. cand am avut ceva de reprosat doctrinei dvs., ci m-am referit la insasi doctrina.

2. In 1 Petru 3, 18-19 scrie clar ca Hristos s-a odihnit total in sambata respectiva. A zacut cuminte cumintzel, ca era sabatul. Imi cer scuze ca nu am vazut acest lucru de prima data cand am citit Biblia.

3. Daca statul lui Dumnezeu in mormant e motiv de bucurie sau macar de pace sabatica, daca mersul lucrurilor s-ar opri in mormantul acela, as milita pentru sambata ca zi de sarbatoare crestina.
Eu nu l-am ingropat pe Dumnezeu, ca sa stiu ce au simtit ucenicii atunci, dar cand am fost la ingroparea cuiva care a fost cineva in viata si pentru viata mea, stiu ca n-am avut nici bucurie, si nici pace.

Dar daca Hristos a inviat duminica si a venit ca sa le spuna "pace voua" si ucenicii s-au bucurat atunci vazand ca este Domnul, duminica, dupa ce durerea de sambata s-a topit, atunci aceea trebuie sa fi fost ziua in care lucrurile au evoluat un pic.

Dar daca pentru dvs. conteaza numarul si numele unei zile, iar nu continutul ei dumnezeiesc, eu nu am de ce sa va blamez.

Reiau porunca cea scrisa de degetul lui Dumnezeu pe tabla de piatra (intrebare: de ce credeti ca au disparut acele table, din moment ce erau scrise de degetul lui Dumnezeu ?):

"Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti. Lucreaza sase zile si-ti fa in acelea toate treburile tale, iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau"

Lucreaza sase zile, iar a saptea, adica cea care urmeaza dupe cele sase, e ziua odihnei.

Sa recapitulam: Dumnezeu atat a iubit lumea, incat desi pe Fiul Sau cel unul-nascut l-a dat (la moarte, pana la urma, nu ? ) ca sa se mantuiasca lumea prin el.

Iar cei care aveau tablele legii scrise de degetul lui Dumnezeu au fost cei care l-au omorat pe Fiul fiindca nu au admis ca e posibil ca Dumnezeu sa se faca om.

Daca admitem ca Dumnezeu poate sa paraseasca modul "invisible" (""Fata Mea insa nu vei putea s-o vezi, ca nu poate vedea omul fata Mea si sa traiasca" - Geneza 33, 20, si , mai mult: "Pe Dumnezeu nimeni nu L-a vazut vreodata; Fiul cel Unul-Nascut, Care este in sanul Tatalui, Acela L-a facut cunoscut." Ioan 1, 18 ), deci dumnezeu schimba ceva esential in relatia lui cu omul, nu schimba el si ceva care nu e atat de esential ? MA referla NUMELE zilei de odihna.

Problema sabatului e una de lingvistica. Si de sistem de refrinta. Cer prea mult, nu ?

AdrianAamz 07.02.2011 22:55:38

Citat:

În prealabil postat de cristinadaciana (Post 334585)
Pentru cine autorul mesajului:

"Adventiștii nu țin sâmbăta din OBLIGAȚIE, de frică, ori pentru a dobândi mântuirea! Ei în general nu țin Decalogul ca să fie mântuiți, ci pentru că sunt mântuiți și consideră că ascultarea de porunci este singurul răspuns pe care-l pot da din iubire, iubirii lui Hristos."

... si pentru tot cei care gandesc asa.

Multumesc. Sper ca a vazut si autorul.

Scotsman 07.02.2011 23:03:28

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 334592)
Fiindca asta este: in pofida asemanarii exterioare, vorbim limbi diferite si asa va fi pana la sfarsitul veacurilor...La fel si in discutiile mele cu dl. Scotsman.

Amen.Si acestea fiind spuse,presupunand ca ambii suntem oameni care au o viata in afara celei virtuale,profit de ocazie si propun sa terminam dialogul intre noi doi,sa ne vedem fiecare de treaba noastra intrucat ne vom vedea in fata Celui de Sus daca va considera EL necesar.Pana atunci sansele ca dvs si subsemnatul sa ajunga la aceiasi concluzie sunt similare cu..era sa zic ceva dar iar o luam de la capat.Va salut si toate cele bune.

AdrianAamz 07.02.2011 23:03:54

PS

1. Scuze pentru erorile de tipar.

2. Daca Decalogul nu e tinut pentru mantuire, atunci ce trebuie tinut pentru mantuire ?
Si la ce mai serveste decalogul, daca mantuirea e deja castigata ?

3. De ce faceti mereu aprecieri cu privire la credinta mea ? Intrebarile mele au scop euristic, nu sunt afirmatii doctrinare.

AdrianAamz 07.02.2011 23:06:15

Citat:

În prealabil postat de Scotsman (Post 334597)
Amen.Si acestea fiind spuse,presupunand ca ambii suntem oameni care au o viata in afara celei virtuale,profit de ocazie si propun sa terminam dialogul intre noi doi,sa ne vedem fiecare de treaba noastra intrucat ne vom vedea in fata Celui de Sus daca va considera EL necesar.Pana atunci sansele ca dvs si subsemnatul sa ajunga la aceiasi concluzie sunt similare cu..era sa zic ceva dar iar o luam de la capat.Va salut si toate cele bune.

Adica, daca dvs. postati aici ceva ce ma tulbura, eu sa tac ?
Si daca eu postez ceva ceare sa va tulbure, veti tacea ?
Caci tocmai pregateam un material despre Calvin si doctrina lui... :D:

Scotsman 07.02.2011 23:13:04

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 334600)
Adica, daca dvs. postati aici ceva ce ma tulbura, eu sa tac ?
Si daca eu postez ceva ceare sa va tulbure, veti tacea ?
Caci tocmai pregateam un material despre Calvin si doctrina lui... :D:

Daca va tulbura ce postez sesizati administratorul siteului.Sau comentati.Sau faceti ce doriti.Nu vad utilitatea dialogului dintre noi dar nu va pot impiedica sa comentati.Puteti sa postati ce vreti de Calvin.Cred ca am vazut/citit cam tot ce se putea despre el si doctrina calvinista.Si pro si contra.Sunt calvinist in continuare.Nu se va schimba ceva in sensul acesta pana la,ca sa va citez, ,,sfarsitul veacurilor".O sa citesc cu interes materialul dvs daca voi fi pe aici.Va doresc succes apologetic :)

AdrianAamz 08.02.2011 00:15:30

Citat:

În prealabil postat de Scotsman (Post 334602)
Daca va tulbura ce postez sesizati administratorul siteului.Sau comentati.Sau faceti ce doriti.Nu vad utilitatea dialogului dintre noi dar nu va pot impiedica sa comentati.Puteti sa postati ce vreti de Calvin.Cred ca am vazut/citit cam tot ce se putea despre el si doctrina calvinista.Si pro si contra.Sunt calvinist in continuare.Nu se va schimba ceva in sensul acesta pana la,ca sa va citez, ,,sfarsitul veacurilor".O sa citesc cu interes materialul dvs daca voi fi pe aici.Va doresc succes apologetic :)

Nu mi-am propus nici sa schimb ceva , nici pe cineva, si nici sa fac cariera apologetica.

Nu m-am referit la tulburare ca indignare pentru ceva care mi s-ar parea ca e impietatea dvs. fata de divinitatea adorata de mine, sau invers, ci ma refeream la problema valorii pe care o promovam, la problema sensului pe care il vedem sau nu in anumite fraze din Biblie sau concepte din doctrina crestina.

N-am nimic cu calvinismul dvs.; oricum Calvin nu a negat invierea lui Hristos, ceea ce mi-l face un pic mai luminos decat pe Harnack.

In fine, acum, ca si in secolele de framantare teologica (cele cu "ousia" si "ipostasis", dar nu numai), din aceeasi exprimare fiecare intelege altceva...in functie de sistemul sau de referinta...

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:49:07.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.