![]() |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
"Adventiștii nu țin sâmbăta din OBLIGAȚIE, de frică, ori pentru a dobândi mântuirea! Ei în general nu țin Decalogul ca să fie mântuiți, ci pentru că sunt mântuiți și consideră că ascultarea de porunci este singurul răspuns pe care-l pot da din iubire, iubirii lui Hristos." ... si pentru tot cei care gandesc asa. |
Citat:
Citat:
In afara de sambata a mai dezlegat Hristos si alte principii s legi morale ? Citat:
Eu citesc atent ce scrieti dvs., dar nu zic nimic despre cititul atent a ceea ce scriu eu. Daca cineva din afara analizeaza schimbul nostru de replici, va zice asa: astia sunt doi oameni care folosesc acelasi vocabular, aceeasi morfologie si aceeasi sintaxa, dar totusi vorbesc limbi diferite. Fiindca asta este: in pofida asemanarii exterioare, vorbim limbi diferite si asa va fi pana la sfarsitul veacurilor... La fel si in discutiile mele cu dl. Scotsman. Citat:
Mie mi se pare ca nu m-am legat in mod expres de persoana dvs. cand am avut ceva de reprosat doctrinei dvs., ci m-am referit la insasi doctrina. 2. In 1 Petru 3, 18-19 scrie clar ca Hristos s-a odihnit total in sambata respectiva. A zacut cuminte cumintzel, ca era sabatul. Imi cer scuze ca nu am vazut acest lucru de prima data cand am citit Biblia. 3. Daca statul lui Dumnezeu in mormant e motiv de bucurie sau macar de pace sabatica, daca mersul lucrurilor s-ar opri in mormantul acela, as milita pentru sambata ca zi de sarbatoare crestina. Eu nu l-am ingropat pe Dumnezeu, ca sa stiu ce au simtit ucenicii atunci, dar cand am fost la ingroparea cuiva care a fost cineva in viata si pentru viata mea, stiu ca n-am avut nici bucurie, si nici pace. Dar daca Hristos a inviat duminica si a venit ca sa le spuna "pace voua" si ucenicii s-au bucurat atunci vazand ca este Domnul, duminica, dupa ce durerea de sambata s-a topit, atunci aceea trebuie sa fi fost ziua in care lucrurile au evoluat un pic. Dar daca pentru dvs. conteaza numarul si numele unei zile, iar nu continutul ei dumnezeiesc, eu nu am de ce sa va blamez. Reiau porunca cea scrisa de degetul lui Dumnezeu pe tabla de piatra (intrebare: de ce credeti ca au disparut acele table, din moment ce erau scrise de degetul lui Dumnezeu ?): "Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti. Lucreaza sase zile si-ti fa in acelea toate treburile tale, iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau" Lucreaza sase zile, iar a saptea, adica cea care urmeaza dupe cele sase, e ziua odihnei. Sa recapitulam: Dumnezeu atat a iubit lumea, incat desi pe Fiul Sau cel unul-nascut l-a dat (la moarte, pana la urma, nu ? ) ca sa se mantuiasca lumea prin el. Iar cei care aveau tablele legii scrise de degetul lui Dumnezeu au fost cei care l-au omorat pe Fiul fiindca nu au admis ca e posibil ca Dumnezeu sa se faca om. Daca admitem ca Dumnezeu poate sa paraseasca modul "invisible" (""Fata Mea insa nu vei putea s-o vezi, ca nu poate vedea omul fata Mea si sa traiasca" - Geneza 33, 20, si , mai mult: "Pe Dumnezeu nimeni nu L-a vazut vreodata; Fiul cel Unul-Nascut, Care este in sanul Tatalui, Acela L-a facut cunoscut." Ioan 1, 18 ), deci dumnezeu schimba ceva esential in relatia lui cu omul, nu schimba el si ceva care nu e atat de esential ? MA referla NUMELE zilei de odihna. Problema sabatului e una de lingvistica. Si de sistem de refrinta. Cer prea mult, nu ? |
Citat:
|
Citat:
|
PS
1. Scuze pentru erorile de tipar. 2. Daca Decalogul nu e tinut pentru mantuire, atunci ce trebuie tinut pentru mantuire ? Si la ce mai serveste decalogul, daca mantuirea e deja castigata ? 3. De ce faceti mereu aprecieri cu privire la credinta mea ? Intrebarile mele au scop euristic, nu sunt afirmatii doctrinare. |
Citat:
Adica, daca dvs. postati aici ceva ce ma tulbura, eu sa tac ? Si daca eu postez ceva ceare sa va tulbure, veti tacea ? Caci tocmai pregateam un material despre Calvin si doctrina lui... :D: |
Citat:
|
Citat:
Nu m-am referit la tulburare ca indignare pentru ceva care mi s-ar parea ca e impietatea dvs. fata de divinitatea adorata de mine, sau invers, ci ma refeream la problema valorii pe care o promovam, la problema sensului pe care il vedem sau nu in anumite fraze din Biblie sau concepte din doctrina crestina. N-am nimic cu calvinismul dvs.; oricum Calvin nu a negat invierea lui Hristos, ceea ce mi-l face un pic mai luminos decat pe Harnack. In fine, acum, ca si in secolele de framantare teologica (cele cu "ousia" si "ipostasis", dar nu numai), din aceeasi exprimare fiecare intelege altceva...in functie de sistemul sau de referinta... |
Ora este GMT +3. Ora este acum 23:49:07. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.