![]() |
nsd, pentru un ortodox ca esti la un metru sau la 100 m distanta de casa, tot in afara casei esti. Iar daca afara e ger, nu conteaza distanta, ca si cel care se afla doar la un metru are aceleasi sanse de inghet ca si cel aflat la 100 m. Insa, nu uita, pe masa fiecarui ortodox gasesti in asemenea situatii un ceai fierbinte. Totul sta in dorinta de a intra in casa.
|
nu e buna comparatia cu distanta...caci aici suntem pe un teren unde se vorbeste de credinta...de cunoasterea adevarului...
asadar exista grade in cunoasterea adevarului, si exista crestere, maturizare in credinta... nu stiu de ce puneti egal intre o comunitatea care are cele 7 taine, si una care nu are deloc.... la fel e difrenta intre religile politeiste si cele monoteiste.... intre pagani si evrei....evrei si crestini.... si nu uita ca voi cinstiti sfinti catolici....care au trait in Occident....si au fost supusi deci papei.... iar cat despe ceaiul fierbinte.....vad ca il gasesc...doar ca e prea firbinte....trebuie sa astept mult pana sa il pot bea.... |
nsd, adesea spunem unii catre ceilalti: fratii ortodocsi, fratii catolici ... si cu toate acestea nu ne putem impartasi unii de la ceilalti, pentru ca avem invataturi care ne fac sa fim diferiti. Iar in cazul de fata nu e vorba de unitate in diversitate, ci de diversitate in diversitate.
Cat despre ceaiul fierbinte, afla ca este asa pentru ca in ortodoxie nu e lancezeala, e viata. Nu-i nici o problema pentru noi in a astepta sa-l bei atunci cand crezi ca e potrivit, important e sa ajungi in casa. |
sigur...in acest sens aveti dreptate...termenul de "biserici surori" nu e potrivit..
exista diferente intre noi...insa trebuie sa vedem si punctele comune...nu pentru sincretism religios, ci pentru ca ne inchinam aceluiasi Dumnezeu, acelasi Hristos, aceiasi sfinti...iar daca la sfintele taine nu avem comuniune, o rugaciune spusa unul pentru altul se poate.... |
Citat:
Ce ai vrut sa spui cand ai amintit despre sfintii care au fost supusi papei si pe care ii cinstesc ortodocsii? Noi cinstim si sfinti care au fost ei insisi papi (Sf. Grigorie cel Mare este cel mai cunoscut care imi vine in minte). Noi nu avem nimic cu episcopii Romei, cu conditia sa aiba dreapta credinta. Majoritatea episcopilor Romei de pana la schisma au avut credinta ortodoxa. Dupa canoanele Bisericii nedespartite, episcopul Romei ocupa locul de onoare in Biserica. Era intaiul, dar un intai intre egali (primus inter pares). Cand a incercat sa fie deasupra celorlalti, sa nu mai fie egalul, ci stapanul celorlalti episcopi, s-a produs schisma. |
eu am o singura intrebare....
catolicii, daca nu "revin la ortodoxie" nu se mantuiesc? in aceasta lume, se mantuiesc doar ortodocsii si cei care se convertesc la ortodoxism? caci asta e scopul meu in lume, sa ma mantuiesc.... si cine ma poate ajuta chiar sunt dispus sa fac ce imi zice el... |
13. Intrați prin poarta cea strâmtă, că largă este poarta și lată este calea care duce la pieire și mulți sunt cei care o află.
14. Și strâmtă este poarta și îngustă este calea care duce la viață și puțini sunt care o află. ( Matei 7,13 ...Iisus Hristos Dumnezeu) Daca mai tin bine minte,se pare ca pe Sfintul Ioan Gura de Aur,in urma unei discutii despre mintuire, l-a intrebat un mirean ortodox : -Parinte,vreti sa spuneti ca numai monahii se vor mintui ? La care mucalit( adica facind o gLuma...sa zicem),parintele a raspuns: -Dar cine a spus ca toti monahii se vor mintui ? Mintuire ar insemna unirea omului cu Dumnezeu in vesnicie,indumnezeirea omului prin harul necreat care se revarsa din trupul lui Iisus Hristos Dumnezeu in Biserica( mie asa mi-a spus doctor Watson )....or eu nu stiu daca catolicii au auzit de asa ceva si daca chiar cred asa ceva( ca omul devine o fiinta compusa cumva....adica in trupul acesta plapind de 70 de kg si 1,75 metri sa zicem,incape si traieste un Dumnezeu infinit)...omul traind viata lui Dumnezeu iar Dumnezeu traind viata omului.....ca o mama cu puiul ei nenascut inca,desi viu. Sint atit de multe de spus aici....ca ma opresc. draga Maria, Despre infailibilitatea Bisericii poti sa cauti pe google. Eu,din cite banuiesc....aceasta vine de la Capul Bisericii Iisus Hristos Dumnezeu care traieste pe pamint dar si in Cer,prin Duhul Sfint care vorbeste in inima oamenilor sfinti(cei care pot sa-L auda si sa zica Parutu-sa Duhului Sfint si noua....)...si confirmat in viitor de poporul credincios( Biserica )...tot prin Duhul Sfint care traieste pe pamint dar si in Cer....chiar daca neauzit de aceasta data. |
Citat:
|
Citat:
|
nsd, in catolicism se vorbeste de urmarea lui Hristos, in ortodoxie de trairea in Hristos. Nu-i greu sa poti vedea din aceste afirmatii unde intalnesti mai mult teorie si unde viata.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 16:49:58. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.