Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Ignorati sectantii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14346)

AlinB 09.10.2012 10:49:56

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 475424)
Tin sa te anunt ca granitele dintre religiile crestine nu sunt formate din linii ci au oarecum "zone intermediare"!

Am cunoscut penticostali cate tin sabatul. Am cunoscut grupari ortodoxe cu tendinte protestante. Greco catolicii fac o oarecare punte intre ortodoxi si catolici.Baptistii, penticostalii si crestinii dupa evanghelie se tolereaza foarte bine intre ei si tind sa-si minimalizeze diferentele doctrinare (oarecum ii tolereaza si pe adventisti). Martorii lui Yehova sunt un fel de "zona religioasa" bine delimitata, in rest granitele dintre celelalte religii sunt cam neclare.

Chiar si intre religii mult diferite apar "zone" de legatura.... sa le zicem "hibrizi"! Evreii mesianici (crestinism+nationalism evreiesc/traditii evreiesti), new age (crestinism+religii asiatice), evolutionistii teisti (apar cam in toate religiile crestine... unii mai educati in ale stiintei incearca sa impace descoperirile stiintifice cu "iudeo-crestinismul"), crislam (o incercare de a impaca musulmanii cu crestinii) etc!

Ce relevanta are?

Nimeni nu poate inventa ceva 100% original, in plus ar fi contraproductiv pentru prozelitism.

Citat:

Piata religioasa este diversificata! Fiecare alege ce ii place!
2 Tim 4:3

"Căci va veni o vreme când nu vor mai suferi învățătura sănătoasă, ci - dornici să-și desfăteze auzul - își vor grămădi învățători după poftele lor"

AlinB 09.10.2012 10:56:13

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 475435)
Ma refer la ortodocsi dezorientati care nu stiu in ce directie sa sarute iconele in biserica sau la ce sfant sa se inchine pentru ajutor in problema cutare sau daca sa citeasca Psaltirea fara binecuvantare de la duhovnic, etc. Ei stiu ca regulile ortodoxiei sunt multe si grele, asa ca pierde o gramada de timp cu preliminariile credintei si nu mai ajung niciodata la esenta.

Aiurea, cine cauta esenta nu se impiedica de forme.
Cine cauta doar un pietism formal exact in lucrurile astea se va opri.
Cum te-ai oprit si tu.

Citat:

Eu nu am zis sa nu-ti pastrezi identitatea confesionala, ci sa nu-ti faci idol din ea, calcand pe principiile crestine pentru a-ti apara confesiunea.
Nu vad cum poti sa-ti faci idol din identitatea confesionala.
Si nu stiu la ce "principii crestine" faci apel mai exact.

Citat:

Ceva de genul Romani 14. Daca in biserica ta se obisnuieste sa manaci carne, nu obliga si pe adventist sa o faca, caci constiinta lui il mustra.
La adventisti se maninca carne.
Nu se maninca (in mod expres) carne de porc, si nu e o problema de constiinta, ci bazele teologice alea acestei interdicii arata spre o mare inselare in care se complac.

Deci nu mancatul/nemancatul de porc este problema in sine.
Pricepi?

Citat:

Daca in biserica mea se vorbeste in limbi, nu e musai sa umplu capul ortodocsilor cu asta, mai ales ca nu este conditie de mantuire. s.a.m.d.
Acelasi lucru ca si cu carnea de porc, valabil si pentru asa zisa vorbire in limbi.
Desi dpdv teologic lucrurile sunt mult mai subtile, inselarea este aceeasi.

Citat:

Citeste ce a scris UNNOOM. Sunt azs care proorocesc si penticostali de ziua a saptea.
Probabil exista si strutocamila.
Iar asta dovedeste ca...?

Citat:

Pentru ca
"Unul deosebește o zi de alta, iar altul judecă toate zilele la fel. Fiecare să fie deplin încredințat în mintea lui. Cel ce ține ziua, o ține pentru Domnul; și cel ce nu ține ziua, nu o ține pentru Domnul". Deci o zi de sabat nu e motiv de excludere din BP.
Sa-i zici unui adventist asta, sa vezi cum sare in sus si te face ratacita :))
Asta daca e franc si zice ce gandeste, dar de multe ori sunt mai "subtili".

Eu nu mai zic nimic ca am zis deja mai sus, e acelasi gen de probleme.

UNNOOM 09.10.2012 11:03:22

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 475454)

Probabil exista si strutocamila.
Iar asta dovedeste ca...?

Nu stiu daca exista strutocamila sau strutomelc dar sigur exista o strutospagheti:
http://4.bp.blogspot.com/-ODM2KXV-X8...+Appendage.jpg

Imaginatia in domeniul religiei nu prea are limita!

P.S.
Fiindca a venit vorba de originalitate, se poate si asta:
http://www.realitatea.net/15-000-de-...nt_896109.html
Initial este o chestie in gluma apoi este luata in serios!

UNNOOM 09.10.2012 11:07:06

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 475451)
Ce relevanta are?

Nimeni nu poate inventa ceva 100% original, in plus ar fi contraproductiv pentru prozelitism.

Nu stiu cat e 100% original dar Isus-ul mormonilor a predicat evanghelia celor de pe continentul american!

Cornel Urs 09.10.2012 11:14:48

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 475246)
Hai să ne lăudăm!

noi avem cu ce, dumneavoastra nu aveti !

stefan florin 09.10.2012 11:47:20

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 475207)
Am scris "acolo unde le soliciți": Tu îmi vei posta versete din cu totul alt loc, probabil în epistolele apostolului Pavel. Este evident că Hristos n-a "reiterat" toate poruncile Decalogului, cu toate acestea, se respectă, ori măcar se consideră a fi demn de respectat aceste porunci.

Hristos a respectat legea, nu doar decalogul

Citat:

Are legătură cu "trâmbița". Se pare că tot n-ai înțeles... În fine, s-o lăsăm așa...
stiu..trambita...arhanghelul Mihail...care defapt e Hristos...

Citat:

Ai dreptate, a fost creat în ziua a 6-a, dar prima zi întreagă (așa am și scris în paranteză într-o postare anterioară) în care Dumnezeu n-a mai făcut nimic decât să o petreacă împreună cu omul a fost sabatul, ziua a șaptea.
asta de unde ai scos-o? De unde stii ca Dumnezeu nu a facut nimic altceva in ziua a 7-a
decat sa stea cu omul? De unde stii ca nu a stat cu ingerii? A stat si cu omul in ziua a 7-a, dar nu numai cu omul. Este vreun verset biblic in care sa scrie ceea ce tu sustii?
Citat:

Nu e vorba de binecuvântarea omului, ci de binecuvântarea (și sfințirea) zilei a șaptea.
era vorba de prima zi pe care omul a petrecut-o cu Dumnezeu, ziua a 6-a

Citat:

Argument insuficient fundamentat! Hristos i-a "întâlnit" pe evrei în toate zilele săptămânii în lucrarea Lui publică de propovăduire. Și apoi, în sinagogă nu putea "întâlni" mii de oameni ca în mijlocul naturii.
Cu totul altul e sensul literal al textului (Luca 4,16): κατά τό είωθός αύτώ („potrivit cu ceea ce era obișnuit pentru El"), sens întâlnit nu întâmplător și la sf. ap. Pavel (Fapte 17,2).
pai daca sinagoga era deschisa doar sambata, cu ce zi era obisnuit Hristos sa intre in ea? De ce nu zice acelasi lucru despre Hristos in legatura cu templul din Ierusalim (care era deschis in fiecare zi)?

Citat:

Ești absolut sigur? Cine dădea poruncă lui Iuda (cel ce ținea punga) să cumpere merinde? Iar la Mat.17,27 ai ambele îndemnuri (pescuit și plătit taxe și impozite) ce se făceau doar în zilele de lucru.
asta nu pot sa zic, cine ii poruncea lui Iuda sa faca cumparaturile. Poate le facea din proprie initiativa. In legatura cu platitul taxelor era normal sa se faca in restul zilelor pentru ca sambata erau inchise ghiseele unde se faceau aceste plati

Citat:

Este:

http://imageshack.us/a/img96/3576/ev...lexandrinu.jpg
(άρα άπολείπεται σαββατισμός τώ λαώ τού θεού) Codex Alexandrinus

"Deci dar rămâne încă repaus de Sâmbătă, pentru poporul lui Dumnezeu." (Evrei 4,9 - versiunea Nitzulescu)

A fost totdeauna "repaus" de sâmbătă pentru poporul lui Dumnezeu, Hristos a declarat că n-a venit să strice Legea (Mat. 5,17), iar sf. ap. Pavel declară 30 de ani mai târziu că "ÎNCĂ" mai rămâne acest repaus de sâmbătă. Pentru poporul lui Dumnezeu AKA Creștinătatea (Israel nu mai era poporul lui Dumnezeu de vreo 30 de ani).

pai vii cu traducerea lui Nitulescu? Alta nu ai gasit? Chiar daca crestinii ai devenit poporul lui Dumnezeu, tot acelasi apostol arata ca evreii au intaietate:"iudeului mai întâi, și elinului" (Romani 2:10)

Citat:

Hai serios? Tot sf. ap. Pavel a predicat Neamurilor în sinagogă și apoi în natură în ziua sabatului și zici că nu aveau "noțiune de o zi de odihnă"? Dar pe ce planetă crezi că trăiau aceștia?
grecilor din Atena cand le predica Pavel? In zi de sabath? Stiau atenienii de vreo zi de odihna?

Citat:

Aici nu-și are locul ironia, căci expresiile (aceleași și în Facerea și în Ieșirea - aceasta e legătura!) sunt rostite de Gura lui Dumnezeu, nu de Moise ori Ellen White.
asa si? Arata aceste versete biblice ca Avraam respecta vreun sabath?

Citat:

[*]Amintește-ți că sâmbăta a fost dată pentru om (Marcu 2,27), nu pentru Dumnezeu, El n-are trebuință de sabat căci nu obosește nicicând. Ne-a dat doar un exemplu "primordial", odihnindu-Se în prima sâmbătă a lumii.[*]Amintește-ți că Dumnezeu e Legiuitorul, nu Cel ce e obligat să Se supună poruncii date de El. Ar fi trebuit să respecte și porunca (Doamne iartă-mă!) "Creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul" (Fac.1,28; 9,1)? Poate această gândire defectuoasă a făcut ca pământul să se umple de atâția dumnezei...
e bun acest verset biblic. Oare la care sabath s-a referit aici Hristos? La cel dat poporului evreu de Moise sau la cel primordial? Oare a facut Dumnezeu sabath-ul primordial pentru om? Nicidecum! A respectat Adam un sabath in Eden? Au nevoie ingerii de vreun sabath?
[quote][/list]A lucrat la mântuirea ta ingratule, nu a lucrat să adune surcele spre a-Și face păpica proprie![quote]
a lucrat Hristos la mantuirea mea, dar contextul in care a spus Hristos aceste cuvinte este altul. Atunci a LUCRAT strict la vindecarea unui olog si nu la ce referi tu

Citat:

Scrie dară! Și că a scris cu proria mână pe tablele de piatră și că S-a odihnit în ziua a șaptea și că acea zi a șaptea e shabbath-ul evreiesc. Iar în catehismul tău scrie că ziua a șaptea e sâmbăta românească. Ce vrei mai mult?
faptul ca sabath-ul primordial e sambata evreiasca NU scrie. Posteaza versetul biblic daca e asa cum zici tu

osutafaraunu 09.10.2012 12:02:25

Probabil ați vrut să formulați puțin altfel propoziția, însă mie mi-a sărit imediat în ochi, știind ce zice Dumnezeu cu privire la formele fără conținut:

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 475447)
Dumnezeu iubește mult forma credinței

"Nu mai aduceți daruri de mâncare nefolositoare, căci Mi-e scârbă de tămâie! Nu vreau luni noi, Sabate și adunări de sărbătoare, nu pot să văd nelegiuirea unită cu sărbătoarea! Urăsc lunile voastre cele noi și praznicele voastre; Mi-au ajuns o povară, nu le mai pot suferi." (Isaia 1,13-14)

Niște versete ce ar putea scandaliza orice catolic, ortodox, ori adventist ce pune preț pe forme în detrimentul neprihănirii.

osutafaraunu 09.10.2012 12:07:52

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 475463)
noi avem cu ce, dumneavoastra nu aveti !

Rugăciunea nu e motiv de laudă. Cu atât mai puțin scoaterea dracilor care se face cu puterea lui Dumnezeu, nu cu a omului. El (omul) nu are niciun merit. Dacă stăm puțin strâmb și judecăm drept, nici măcar credința noastră nu e un merit și vă mai spun un lucru care poate vă va scandaliza: nici măcar faptele noastre bune nu sunt meritul nostru!

Doriana 09.10.2012 13:03:02

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 475447)
Această practică pioasă, deși este recomandabilă, nu este obligatorie. Direcția de sărutare a icoanelor este sugerată de amplasarea lor: icoana lui Isus în dreapta (aceea încadrată de literele grecești "alfa" și "omega"), iar icoana Sfintei Fecioare în stânga. Sărutarea în direcție inversă nu este păcat.
Este mereu o bună idee, în acest caz, să se închine la sfântul protector al fiecăruia. Sau să ceară ajutorul îngerului lui păzitor.
Nu există și nu a existat nici în trecut un canon prin care citirea Psaltirei să fie condiționată de binecuvântare.
Pe de altă parte, în orice lucru mai greu sau mai important îl întreprind, ca și în ceea ce privește lucruri mici, dar pe care vor să le consacre lui Dumnezeu (un medalion, o cruciuliță, un pelerinaj) creștinii fac bine când cer binecuvântare.

Eu stiu astea, insa sunt ortodocsi care dupa o viata de credinta tot la ele raman. Nici macar nu afla ca Hristos ii poate mantui. Alin spune ca nu cauta suficient. Oare?

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 475454)
Deci nu mancatul/nemancatul de porc este problema in sine.
Pricepi?.

YouŽre missing the point. Ca de obicei, ai si uitat despre ce vorbeam, prea ocupat sa arati cate stii.

osutafaraunu 09.10.2012 13:15:31

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 475471)
Hristos a respectat legea, nu doar decalogul

Serios? Hai că de data aceasta ai căzut în propria-ți capcană! Asta se întâmplă când amesteci la grămadă Legea morală cu legile ceremoniale, legile civile, legile sociale, legile sanitare, cutumele ceremoniale și tradițiile fariseice sub denumirea generoasă de "Legea"...
Păi spune prietene, când a respectat Hristos legile legate de spălarea ulcioarelor, spălarea ceremonială pe mâni înainte de masă, ori când a scos El "ochi pentru ochi"?

Citat:

asta de unde ai scos-o? De unde stii ca Dumnezeu nu a facut nimic altceva in ziua a 7-a
decat sa stea cu omul? De unde stii ca nu a stat cu ingerii? A stat si cu omul in ziua a 7-a, dar nu numai cu omul. Este vreun verset biblic in care sa scrie ceea ce tu sustii?

Acum de ce ești absurd? Dacă scrie că "S-a odihnit" eu Îl cred... tu ești liber să negi ceea ce scrie. Faptul că Dumnezeu este Omniprezent nu intră aici în discuție. Dacă Și-a luat timp să-l creeze pe om cu Propriile mâini (nu doar rostind un cuvânt ca în restul creației),fii sigur că Și-a luat timp să petreacă acea zi liberă stând cu creatura mâinilor Sale. În sensul acesta, Dumnezeu e mai credincios față de sabat decât omul ce-și permite să meargă la piață, ori să consacre ziua morților în semn de batjocură. Batjocură posibil involuntară pentru cel în rătăcire; batjocura fiiind a Arhirătăcitoriului...

Citat:

era vorba de prima zi pe care omul a petrecut-o cu Dumnezeu, ziua a 6-a

Spune mai bine "prima jumătate de zi", ori "primul sfert de zi", nu știm cât... cert e că n-a fost o zi întreagă.

Citat:

pai daca sinagoga era deschisa doar sambata, cu ce zi era obisnuit Hristos sa intre in ea?

De unde știi că era deschisă doar sâmbăta? Sinagogile funcționau și ca școli, nu aveau doar destinație de închinare în sabat.

Citat:

De ce nu zice acelasi lucru despre Hristos in legatura cu templul din Ierusalim (care era deschis in fiecare zi)?

Pentru că Hristos n-a stat în Ierusalim, El era din Nazaret și în rest era itinerant prin toată Palestina.

Citat:

asta nu pot sa zic, cine ii poruncea lui Iuda sa faca cumparaturile. Poate le facea din proprie initiativa.

Din proprie inițiativă se autoservea din pungă, în rest ucenicii ascultau de Maestrul lor.

Citat:

In legatura cu platitul taxelor era normal sa se faca in restul zilelor pentru ca sambata erau inchise ghiseele unde se faceau aceste plati

Păi vezi că începi să gândești logic? Totuși, autoritatea civilă și cea militară romană nu respecta sabatul.

Citat:

pai vii cu traducerea lui Nitulescu? Alta nu ai gasit?

Am găsit, dar ți-am oferit una ortodoxă să nu te poticnești în traducerile protestante și neoprotestante. Și bineînțeles, ai originalul grecesc în facsimil și transcris; nici pe acelea nu dai doi bani? Aștepți ca Dumnezeu să-ți scrie porunca pe cer cu litere de foc? Probabil va face și acest lucru, atunci însă va fi prea târziu... Dacă pentru acuzatorii Mariei de Magdala le-a scris păcatele pe nisip, în ziua judecății le va scrie cu litere de foc să le vadă tot Universul! Nu doar pentru tine, și pentru mine și pentru toți nevrednicii acestui pământ...

Citat:

Chiar daca crestinii ai devenit poporul lui Dumnezeu, tot acelasi apostol arata ca evreii au intaietate:"iudeului mai întâi, și elinului" (Romani 2:10)

Versetul acesta nu arată că evreul mai făcea parte din poporul ales. Vezi un verset mai sus unde iudeul are "întâietate" și la necaz și strâmtorare.

Citat:

grecilor din Atena cand le predica Pavel? In zi de sabath? Stiau atenienii de vreo zi de odihna?

Dacă știau cei din Antiohia (Fapte 13,42.44), cei din Filipi (Fapte 16,13), ori cei din Tesalonic (Fapte 17,2), cu atât mai mult înțelepții din Atena!

Citat:

asa si? Arata aceste versete biblice ca Avraam respecta vreun sabath?

Asta arată că Avraam respecta și sabatul pe lângă celelalte legi, porunci și comandamente amintite de Dumnezeu chiar cu prilejul sabatului. Tot ocolești să explici ce cuprindeau acelea, dar amintești permanent că nu era vorba de sabat și că nu constituie dovadă. Și chiar dacă nu e dovadă, ce relevanță are asta pentru tine? Dacă Avraam ar fi călcat sabatul (prin absurd, căci trebuie să fim absurzi să credem că cel mai credincios evreu era necredincios în privința sabatului) ce scuză am eu să-l calc când am scrisă porunca clară a lui Dumnezeu?

Citat:

e bun acest verset biblic. Oare la care sabath s-a referit aici Hristos? La cel dat poporului evreu de Moise sau la cel primordial?

La toate până "va trece Firmamentul și Pământul", căci toate sabatele sunt în ziua a șaptea a săptămânii. Nu Moise a dat sabatul, ci Dumnezeu. Moise doar a cărat de pe munte tablele pe care era scrisă porunca.

Citat:

Oare a facut Dumnezeu sabath-ul primordial pentru om? Nicidecum!

Hristos a rostit acele cuvinte (Marc.2,27) în aramaică, nu în greacă. Iar în aramaică suna cam așa: "Sâmbăta a fost dată pentru Adamah":58:Dacă nu l-a făcut pentru om, atunci pentru cine? Pentru crocobaurii de pe Marte? Omul e în stare să inventeze și crocobauri, doar să nege cuvintele Evangheliei!

Citat:

A respectat Adam un sabath in Eden? Au nevoie ingerii de vreun sabath?

Dar ce, Adam era înger?!? Te afunzi tot mai rău în meandrele Tradiției...

Citat:

a lucrat Hristos la mantuirea mea, dar contextul in care a spus Hristos aceste cuvinte este altul. Atunci a LUCRAT strict la vindecarea unui olog si nu la ce referi tu

Nu mă refer doar la acel episod, ci la toate! Hristos a lucrat tot timpul pentru salvarea oamenilor în cei trei ani și jumătate, că era sabat ori nu. Însă pentru propria-I Persoană nu a lucrat nicio sâmbătă ori joi. El n-avea unde să-Și plece capul și nici n-a perceput taxă de la ascultatori ca să-Și poată...

Citat:

faptul ca sabath-ul primordial e sambata evreiasca NU scrie. Posteaza versetul biblic daca e asa cum zici tu

Sunt prea multe referințe ca să încapă aici. Peste tot unde scrie sâmbătă, în originalul ebraic și în versiunea Septuaginta înseamnă sâmbătă, niciodată o zi înainte ori după. De fapt nici nu exista vineri și duminică, existau doar "ziua de pregătire pentru sabat" și "prima zi de după sabat" (de unde și unii șmecheri au tradus "întâia a sâmbetelor"). Când Dumnezeu rostește cu glas de tunet și cu trâmbița aceea asurzitoare (iară fac apel la ea, poate vei înțelege într-un final...) pe Sinai și apoi scrie cu degetul Lui pe tabla de piatră porunca într-un mod cât se poate de clar: să-ți aduci aminte de ziua sâmbetei s-o sfințești că de-aia a sfințit și binecuvântat Domnul "sâmbăta primordială"! Cam ăsta e mesajul... care parte e neclară?

UNNOOM 09.10.2012 14:15:11

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 475481)
prea ocupat sa arati cate stii.

Ce subtila ai fost!

AlinB 09.10.2012 15:42:30

Citat:

Eu stiu astea, insa sunt ortodocsi care dupa o viata de credinta tot la ele raman. Nici macar nu afla ca Hristos ii poate mantui. Alin spune ca nu cauta suficient. Oare?

"dupa o viata de credinta"..
Credinta in ce? :))

Geneza dupa Doriana .. o noua categorie de credinciosi, care probabil cred in Hristos dar nu a aflat ca ii poate mantui.

Citat:

YouŽre missing the point. Ca de obicei, ai si uitat despre ce vorbeam, prea ocupat sa arati cate stii.
Ca de obicei, cand nu poti raspunde la un argument, celalalt nu intelege profunzimea gandirii tale.

Si esti si complexata din cate vad..

Sa inteleg ca astea nu sunt handicapuri pentru "o viata de credinta" mai ales daca ai "aflat" ca "hristosul" penticostalilor te poate mantui.

Doriana 09.10.2012 16:09:44

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 475511)
"dupa o viata de credinta"..
Credinta in ce? :))

o noua categorie de credinciosi, care probabil cred in Hristos dar nu a aflat ca ii poate mantui.

Tu ai spus-o. Nu inteleg insa ce e de ras; sunt fratii tai, ortodocsi; o mare parte din cei 85% declarati. Dar tu ai stiut sa cauti, ei nu. Sa se descurce cum pot, nu?

Citat:

Ca de obicei, celalalt nu intelege profunzimea gandirii tale.

Din nou, tu ai spus-o. Nu e vorba ca nu poti intelege. Esti mai inteligent ca mine, dar nu esti atent la ce se scrie, caci te grabesti sa arati ca ai contraraspuns (slaba si inutila mangaiere a vanitatii). Iar mie nu imi place (de obicei) sa umplu paginile cu ídei fara continut. Asa ca iti voi mai raspunde doar cand vei scrie ceva mai serios, nu numai dueluri verbale. Caci stiu ca poti mai mult...

stefan florin 09.10.2012 16:12:42

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 475484)
Serios? Hai că de data aceasta ai căzut în propria-ți capcană! Asta se întâmplă când amesteci la grămadă Legea morală cu legile ceremoniale, legile civile, legile sociale, legile sanitare, cutumele ceremoniale și tradițiile fariseice sub denumirea generoasă de "Legea"...
Păi spune prietene, când a respectat Hristos legile legate de spălarea ulcioarelor, spălarea ceremonială pe mâni înainte de masă, ori când a scos El "ochi pentru ochi"?

spalatul mainilor NU facea parte din legea mozaica ci era o traditie fariseica, asa ca de ce sa o fi respectat Hristos?

Citat:

Acum de ce ești absurd? Dacă scrie că "S-a odihnit" eu Îl cred... tu ești liber să negi ceea ce scrie. Faptul că Dumnezeu este Omniprezent nu intră aici în discuție. Dacă Și-a luat timp să-l creeze pe om cu Propriile mâini (nu doar rostind un cuvânt ca în restul creației),fii sigur că Și-a luat timp să petreacă acea zi liberă stând cu creatura mâinilor Sale. În sensul acesta, Dumnezeu e mai credincios față de sabat decât omul ce-și permite să meargă la piață, ori să consacre ziua morților în semn de batjocură. Batjocură posibil involuntară pentru cel în rătăcire; batjocura fiiind a Arhirătăcitoriului...
scrie in Biblie ca Dumnezeu s-a odihnit si cred acest lucru. Am negat eu asta? Faptul ca tu spui anumite lucruri care nu se regasesc in Biblie (Dumnezeu a petrecut TOATA ziua 7 cu omul si NUMAI cu omul), arata cat de mult te bazezi pe speculatii. Si ne mai acuzi pe noi ortodocsii ca ne ghidam dupa Sf. Traditie!

Citat:

Spune mai bine "prima jumătate de zi", ori "primul sfert de zi", nu știm cât... cert e că n-a fost o zi întreagă.
dar aia a fost PRIMA ZI petrecuta de om in prezenta lui Dumnezeu si NU ziua 7

Citat:

De unde știi că era deschisă doar sâmbăta? Sinagogile funcționau și ca școli, nu aveau doar destinație de închinare în sabat.
spune undeva ca Hristos a fost scolit intr-o sinagoga?Sinagogiile nu erau scoli ci aveau scoli pe langa ele

Citat:

Pentru că Hristos n-a stat în Ierusalim, El era din Nazaret și în rest era itinerant prin toată Palestina.
da, dar Hristos predica in templu si in alte zile nu numai in zi de sambata

Citat:

Din proprie inițiativă se autoservea din pungă, în rest ucenicii ascultau de Maestrul lor.[/qiote]
asta nu insemna ca ei faceau cuparaturile doar atunci cand le ziceau Hristos

Citat:

Păi vezi că începi să gândești logic? Totuși, autoritatea civilă și cea militară romană nu respecta sabatul.
autoritatea civila iudaica o respecta de ochii lumii, dar o respecta. Chiar autoritatile romane nu faceau nimic care sa tulbure 9din punct de vedere religios) populatia iudaica (mai ales liderii religiosi)

Citat:

Am găsit, dar ți-am oferit una ortodoxă să nu te poticnești în traducerile protestante și neoprotestante. Și bineînțeles, ai originalul grecesc în facsimil și transcris; nici pe acelea nu dai doi bani? Aștepți ca Dumnezeu să-ți scrie porunca pe cer cu litere de foc? Probabil va face și acest lucru, atunci însă va fi prea târziu... Dacă pentru acuzatorii Mariei de Magdala le-a scris păcatele pe nisip, în ziua judecății le va scrie cu litere de foc să le vadă tot Universul! Nu doar pentru tine, și pentru mine și pentru toți nevrednicii acestui pământ...
pe acel "text original" grecesc nu dau doi bani pentru ca este un fals. Ceva de genul au venit la mine si martorii lui Iehova, tot cu un text grecesc in original, in care imi aratau ca in Ioan 1:1 Cuvantul este doar "un Dumnezeu" si nu Dumnezeu in totalitate. Traducerea ortodoxa suna altfel, chiar si Cornilescu a tradus cu totul diferit de Nitulescu

Citat:

Versetul acesta nu arată că evreul mai făcea parte din poporul ales. Vezi un verset mai sus unde iudeul are "întâietate" și la necaz și strâmtorare.
pe bune? Uite ce spune Pavel:
"Oare lepădat-a Dumnezeu pe poporul Său? Nicidecum! Căci și eu sunt israelit, din urmașii lui Avraam, din seminția lui Veniamin.
Nu a lepădat Dumnezeu pe poporul Său, pe care mai înainte l-a cunoscut"(Romani 11:1-2)

Citat:

Dacă știau cei din Antiohia (Fapte 13,42.44), cei din Filipi (Fapte 16,13), ori cei din Tesalonic (Fapte 17,2), cu atât mai mult înțelepții din Atena!
era Israel o mare civilizatie a lumii ca grecii sa le fi stiut cultura si religia? De unde sa fi stiut atenieii de sabath-ul iudaic?

Citat:

Asta arată că Avraam respecta și sabatul pe lângă celelalte legi, porunci și comandamente amintite de Dumnezeu chiar cu prilejul sabatului. Tot ocolești să explici ce cuprindeau acelea, dar amintești permanent că nu era vorba de sabat și că nu constituie dovadă. Și chiar dacă nu e dovadă, ce relevanță are asta pentru tine? Dacă Avraam ar fi călcat sabatul (prin absurd, căci trebuie să fim absurzi să credem că cel mai credincios evreu era necredincios în privința sabatului) ce scuză am eu să-l calc când am scrisă porunca clară a lui Dumnezeu?
de unde sa stiu ce cuprindea poruncile pe care le respecta Avraam daca nici Biblia nu le precizeaza? Cer este ca Nu spune NICAIERI ca el ar fi tinut vreun sabath. Daca ar fi respectat o zi de odihna Moise (cel ce a scris primele 5 carti ale Bibliei) ar fi precizat un a ca asta. Nici evreii in Egipt nu respectau vreun sabath, nici macar Iosif sau familia lui nu scrie ca ar fi avut vreo zi de odihna

La toate până "va trece Firmamentul și Pământul", căci toate sabatele sunt în ziua a șaptea a săptămânii. Nu Moise a dat sabatul, ci Dumnezeu. Moise doar a cărat de pe munte tablele pe care era scrisă porunca.

Hristos a rostit acele cuvinte (Marc.2,27) în aramaică, nu în greacă. Iar în aramaică suna cam așa: "Sâmbăta a fost dată pentru Adamah":58:Dacă nu l-a făcut pentru om, atunci pentru cine? Pentru crocobaurii de pe Marte? Omul e în stare să inventeze și crocobauri, doar să nege cuvintele Evangheliei!

Dar ce, Adam era înger?!? Te afunzi tot mai rău în meandrele Tradiției...

Nu mă refer doar la acel episod, ci la toate! Hristos a lucrat tot timpul pentru salvarea oamenilor în cei trei ani și jumătate, că era sabat ori nu. Însă pentru propria-I Persoană nu a lucrat nicio sâmbătă ori joi. El n-avea unde să-Și plece capul și nici n-a perceput taxă de la ascultatori ca să-Și poată...

Sunt prea multe referințe ca să încapă aici. Peste tot unde scrie sâmbătă, în originalul ebraic și în versiunea Septuaginta înseamnă sâmbătă, niciodată o zi înainte ori după. De fapt nici nu exista vineri și duminică, existau doar "ziua de pregătire pentru sabat" și "prima zi de după sabat" (de unde și unii șmecheri au tradus "întâia a sâmbetelor"). Când Dumnezeu rostește cu glas de tunet și cu trâmbița aceea asurzitoare (iară fac apel la ea, poate vei înțelege într-un final...) pe Sinai și apoi scrie cu degetul Lui pe tabla de piatră porunca într-un mod cât se poate de clar: să-ți aduci aminte de ziua sâmbetei s-o sfințești că de-aia a sfințit și binecuvântat Domnul "sâmbăta primordială"! Cam ăsta e mesajul... care parte e neclară?

UNNOOM 09.10.2012 16:14:50

Citat:

prea ocupat sa arati cate stii.

Citat:

Si esti si complexata din cate vad..

Punct ochit punct lovit! Chestia asta functioneaza intotdeauna! Toti o folosim... ne manifestam superioritatea atacand persoana celuilalt!

De obicei e nasol pentru cel vizat cand vreo 2-3 ataca in haita cu ironii si remarci la adresa persoanei in cauza (mai ales de zi cu zi cand nu stai pe internet)! Daca nu ai a face cu un individ dispus sa mearga pana in panzele albe, il poti scoate din joc!

Este interesant comportamentul uman! Ceaa ce spui nu valoreaza nimic! Este egal cu 0 daca nu vine la pachet cu ceva "usturator"!

(Ca sa nu fiu ipocrit, ma simt bine cand sunt si altii alaturi de mine cand ironizez pe cineva! Nu stiu de ce! Mai tineti minte ce patea prostul clasei in scoala generala si liceu?!)

UNNOOM 09.10.2012 16:38:43

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 475515)

Din nou, tu ai spus-o. Nu e vorba ca nu poti intelege. Esti mai inteligent ca mine, dar nu esti atent la ce se scrie, caci te grabesti sa arati ca ai contraraspuns (slaba si inutila mangaiere a vanitatii). Iar mie nu imi place (de obicei) sa umplu paginile cu ídei fara continut. Asa ca iti voi mai raspunde doar cand vei scrie ceva mai serios, nu numai dueluri verbale. Caci stiu ca poti mai mult...

Partea asta e chiar mai interesanta:" tu ai spus-o"! Imi sticlesc ochii cand gasesc un punct slab in ceea ce spune adversarul!

Iti poti manifesta superioritatea fiind protectiv fata de o problema pe care adversarul nu a recunoscut ca o are: "Nu e vorba ca nu poti intelege. "! Cand e vorba de pampalai, chestia asta functioneaza intotdeauna (problema e atunci cand devin isteti si trebuie sa gasesti alta metoda)!

Cu o palma mangai, cu cealalta lovesti (mama miaaa!!! super tare!) + aparenta retragere fara a oferi avantaj interlocutorului :
Citat:

Esti mai inteligent ca mine, dar nu esti atent la ce se scrie,

Lovitura exact in "orgoliul" pe care il avem cu totii dar e bine sa-l aratam intotdeauna pe al altora (si sa o facem primii):
Citat:

caci te grabesti sa arati ca ai contraraspuns (slaba si inutila mangaiere a vanitatii).

(mai tineti minte chestia aia cu barna si paiul?)

Inca o chestie interesanta:
Citat:

Iar mie nu imi place (de obicei) sa umplu paginile cu ídei fara continut.

Nu am nimic personal cu tine! Pun o problema din punct de vedere psihologic ca amator! Este adevarat ca ne este mila de tine si ne afecteaza faptul ca nu iti place... dar stau si ma intreb de ce trebuie sa ne pese! La partea asta sunt ironic in primul rand fata de mine fiindca tind sa apar o "victima" atunci cand nu e cazul (toti facem la fel cu exceptia psihopatilor).
Citat:

Asa ca iti voi mai raspunde doar cand vei scrie ceva mai serios, nu numai dueluri verbale.

Nu raspunzi la dueluri verbale dar te duelezi bine! Intr-un intreg comentariu numai asta ai facut! Te voi crede ca nu raspunzi la "dueluri" doar daca pur si simplu abandonezi acest topic sau chiar forumul (ceea ce este putin probabil)! La partea asta, daca interlocutorul este istet (nu ma refer la cineva anume ci doar la modul general) iti poate raspunde acid cu o intrebare (sau orice altceva):"nu esti capabila sa faci fata?" . Daca ai o replica tare (si mai ales daca stii chestii dureroase personale despre interlocutor), il poti ustura si tu la randul tau sau mai poti folosi o arma la fel de neplacuta pentru adversar (care vrea de obicei ca sa te recunosti invins(a), nu sa revii cu alte abordari ): ignorarea!
Citat:

Caci stiu ca poti mai mult...

Ce mod subtil de a pune problema! Se vede ca esti fata!

Doriana 09.10.2012 16:41:48

Ai dreptate, UNNOOM. Mi-ai facut o analiza psihologica perfecta (desi ma mir de atata atentie). Acum stii cu cine ai de-a face. Tu vezi sa nu fii ca mine.

UNNOOM 09.10.2012 16:57:55

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 475522)
Ai dreptate, UNNOOM. Mi-ai facut o analiza psihologica perfecta (desi ma mir de atata atentie).

Cea mai elementara forma de manipulare: nu poti acuza pe cineva care se acuza singur! Apropo nu ti-ai gasit omul potrivit pentru a-l lauda (asa ca sa-mi arat si eu vanitatea fiindca imi place place place)! Am ascultat o povestire dintr-un pateric (nu stiu care, Sirian sau Egiptean) ca carei morala era urmatoarea: sa fi ca un om mort in fata laudei si a criticii (adica indiferent in modul extrem)!

Discutasem mai demult despre esenta ortodoxiei. Eu sunt un om fara religie (dupa cum am scris mai sus), un fel de ateu-agnostic... Am abordat ortodoxia cu niste prejudecati dar ma socat esenta ei (pe care nu pot sa o descriu in cuvinte). Este fantastic modul in care ortodoxia te ajuta sa te cunosti...: iti pune oglinda in fata si iti arata cel mai mare dusman! Neoprotestantii trebuie sa puna mana pe pateric!

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 475522)
Acum stii cu cine ai de-a face. Tu vezi sa nu fii ca mine.

Nu stiu cu cine am a face si nici nu vreau sa stiu! Insa stiu ca am a face cu proiectia eului tau pe acest forum (atat cat vrei sa arati sau esti sedusa sa arati)! Ceea ce arati e mult mai putin decat ceea ce poti (imi place sa fiu subtil... dar trebuie sa recunosc ca nu te pot intrece... nu ma pot pune cu o femeie la capitolul asta)!

Doriana 09.10.2012 17:11:28

Bine.............

UNNOOM 09.10.2012 17:12:12

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 475529)
Bine.............

Imi place cum suna! ;;)

AlinB 09.10.2012 19:04:09

UNNOOM, esti o figura.. :)

AlinB 09.10.2012 19:26:44

Citat:

Tu ai spus-o. Nu inteleg insa ce e de ras; sunt fratii tai, ortodocsi; o mare parte din cei 85% declarati. Dar tu ai stiut sa cauti, ei nu. Sa se descurce cum pot, nu?

Am mai discutat asta.

Le pui un diagnostic in conformitate cu scuza care ti-ai gasit-o tie pentru ignoranta si platitudinea cu care tu insuti ai tratat ortodoxia.

Citat:

Daca nu pricepi ceva, poti cere detalii, dar cred ca e mai usor sa spui ca celalalt a scris un nonsens decat sa spui ca n-ai priceput ce a vrut sa zica.

Acum, revenind, penticostalismul si adventismul de ziua a saptea au intr-adevar ceva in comun.
Fiecare a venit cu cate un element inedit (pretinsa vorbirea in limbi respectiv pretinsi profeti) menit sa arate membrilor (inclusiv celor potential) ca sunt o grupare crestina autentica, in care exista o lucrare (chipurile) autentica a lui Dumnezeu.

Insa cred ca pana si o persoana confuza ca tine isi da sama ca "autenticitatile" din cele doua grupari se bat cap in cap si onest vorbind nici un membru al unei grupari nu le va recunoaste pe cele ale celuilalt.

Desigur, cineva ca tine va refuza sa constientizeze evidentul conflict incercand sa diminueze importanta diferentelor sau sa ignore sursa lor, ex. ceea ce la adventisti este revelatie este redus la dimensiunea unei optiuni de constiinta.

osutafaraunu 09.10.2012 21:51:39

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 475516)
spalatul mainilor NU facea parte din legea mozaica ci era o traditie fariseica, asa ca de ce sa o fi respectat Hristos?

Chiar așa, de ce să o fi respectat? Poate pentru că făcea parte din Sfânta Tradiție [iudaică]? Ori Hristos n-a respectat Sfânta Tradiție... și ne întoarcem astfel de unde am plecat...

Dar cum e cu "ochi pentru ochi"? Asta făcea parte ori nu din legea mozaică? Și dacă da, de ce n-a respectat-o Hristos?... și se mai aprinde un beculeț...:58:

Citat:

scrie in Biblie ca Dumnezeu s-a odihnit si cred acest lucru. Am negat eu asta? Faptul ca tu spui anumite lucruri care nu se regasesc in Biblie (Dumnezeu a petrecut TOATA ziua 7 cu omul si NUMAI cu omul), arata cat de mult te bazezi pe speculatii. Si ne mai acuzi pe noi ortodocsii ca ne ghidam dupa Sf. Traditie!

Am înțeles, nu convine chestia asta... ar fi fost mai bine să fi petrecut cu omul ziua întâia a săptămânii. Din nefericire omul nu fusese încă creat... Dar nici ziua întîia n-a sfințit-o și n-a binecuvântat-o veci!

Citat:

spune undeva ca Hristos a fost scolit intr-o sinagoga?

Nu scrie, dar nici n-am spus asta.

Citat:

Sinagogiile nu erau scoli ci aveau scoli pe langa ele

Dar ce crezi dumneata că sinagogile erau biserici ortodoxe să aibă școli pe lângă ele? E drept că mai nou, sunt la modă biserici ortodoxe pe lângă fiece școală... dar mai bine să nu intrăm în politică...

Citat:

da, dar Hristos predica in templu si in alte zile nu numai in zi de sambata

Recunosc, problema asta n-am studiat-o, ne poți da ceva amănunte? Ori măcar un verset-două...

Citat:

autoritatea civila iudaica o respecta de ochii lumii, dar o respecta. Chiar autoritatile romane nu faceau nimic care sa tulbure 9din punct de vedere religios) populatia iudaica (mai ales liderii religiosi)

Eu vorbeam doar de autoritatea romană. Iudeii nu aveau autoritate decât în cadrul Templului și aceea limitată.

Citat:

pe acel "text original" grecesc nu dau doi bani pentru ca este un fals.

Asta e chiar o noutate! Cu ce autoritate susții că Codex Alexandrinus e un fals?

Citat:

Traducerea ortodoxa suna altfel, chiar si Cornilescu a tradus cu totul diferit de Nitulescu

Or fi sunând altfel însă sunt doar niște versiuni confesionale, respectiv ortoxe (Sinodala, Nitzulescu și chiar și Cornilescu la data traducerii). Nu compara o versiune confesională cu textul original, ori mă rog... mult mai apropiată de original (sec.V).

Citat:

era Israel o mare civilizatie a lumii ca grecii sa le fi stiut cultura si religia? De unde sa fi stiut atenieii de sabath-ul iudaic?

Nu era, însă iudei erau răspândiți în totă lumea elenistică (o demonstrează sinagogile prezente în multe din orașele grecești); și apoi, ce crezi că au păzit apostolii? Nu pentru evanghelizare au străbătut cetățile neamurilor?

Citat:

de unde sa stiu ce cuprindea poruncile pe care le respecta Avraam daca nici Biblia nu le precizeaza?

Or fi fost porunci canaanite, egiptene, ori sumeriene, că doar cum să păzească poruncile lui Dumnezeu? El - prietenul lui Dumnezeu! Chiar așa...

AlinB 09.10.2012 23:58:46

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 475027)

Dacă de data aceasta m-am făcut înțeles, trec la problema esențială (nu periferică cum ar fi sabatul) și întreb:

dacă esența creștinismului este mântuire/salvare doar prin crucea/Jertfa lui Hristos, mai pot fi numiți creștini cei ce cred că se pot mântui prin fapte proprii ori prin apelarea la alți mijlocitori?

Întrebarea aceasta este atât de gravă și răspunsul atât de esențial, încât fac să pălească toate discuțiile periferice de pe acest sub-forum...

Intrebare care izvoraste dintr-o profunda ignoranta scripturistica, tipic sectara de altfel, care spune ca o credinta fara fapte e moarta si ca fiecare din noi avem nevoie de rugaciunile celuilalt in procesul mantuirii.

AlinB 10.10.2012 00:04:16

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 475014)
E valabil pentru oricine, din orice confesiune ar face parte. Dacă respectivul și-a formulat niște dogme ignorând Scriptura, Scriptura luată în integralitatea sa, inevitabil va deveni vulnerabil la atacurile celorlalți. Decât să-ți construiești astfel de dogme, mai bine spui: "nu știu", ori "Biblia nu spune nimic cu privire la acest aspect".

Orice sectar poate sustine ca perspectiva lui este "integrala" iar a celui care nu e de acord cu ea e .."partiala".

Citat:

E chiar o ipoteză și încă una falsă până dovedești că a fost banat pe un astfel de forum. Se vede că n-ai intrat pe un astfel de forum pentru a vedea la ce se pretează atacatorii noștri fără a fi banați.
Si care ar fi fostul sa-ti dovedesc tie ceva in acest sens?
Nu stiu in ce masura s-au mai schimbat regulile acum, dar de ex. pentru atacat autoritatea dnei White primeai ban cel mai rapid, pentru alte aspecte ale dogmei adventiste, doar daca ii scoti din tipare si nu reusesc sa faca fatza "maestrii" intru dogma adventista de pe forum.

Citat:

Pardon, este confesiunea adventistă din cadrul religiei creștine. Că un adventist poate fi creștin doar cu numele, asta e o altă problemă...
Haha, un adventist ecumenist.
Am vazut-o si pe asta.

Citat:

O înțeleg exact cum am afirmat. Am spus vreodată "așa zice White", ori am dat vreun citat din scrierile ei? Am argumentat cu Scriptura și de cele mai multe ori chiar cu Scriptura în versiune ortodoxă! Ce ai fi vrut mai mult de atât? Să argumentez cu Sfinții Părinți? Uneori am făcut până și asta! Încercați și voi! ... dacă vă dă mâna...
Pai sa mai zici "de la White citire" ar fi chiar ridicol, insa stim ca de acolo vine "perspectiva", ca mai are lipit si un citat din Scriptura pe langa nu o face mai valida nici daca ai apela direct la autoritatea dnei White (sau cu atat mai putin).

Trucul asta merge de obicei la cei care n-au pus mana pe Scripturia si cu niscai stimulente sociale/materiale/orgoliu sunt dispusi sa inghita pe nemestecate povestea in cauza.

Ce poti sa discuti cu un adventist pe marginea Scripturii daca nu te poti intelege cu el nici macar in privinta a ceea ce este somnul de exemplu?

Un exemplu banal dar sunt multe altele prin care ajungi destul de rapid la concluzia ca nu exista un minim de baze comune pentru un dialog teologic.

Illuminatu 10.10.2012 00:50:20

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 475477)
Cu atât mai puțin scoaterea dracilor care se face cu puterea lui Dumnezeu, nu cu a omului. El (omul) nu are niciun merit. Dacă stăm puțin strâmb și judecăm drept, nici măcar credința noastră nu e un merit și vă mai spun un lucru care poate vă va scandaliza: nici măcar faptele noastre bune nu sunt meritul nostru!

FALS!!
"7.Și i-a chemat la Sine pe cei doisprezece și a început să-i trimită doi câte doi și le-a dat putere asupra duhurilor necurate." Marcu 6.
"17.Și s'au întors cei șaptezeci cu bucurie și I-au spus: „Doamne, și demonii ni se pleacă întru numele Tău“. Lc.10
"40.Și m'am rugat de ucenicii Tăi să-l scoată, dar ei n'au fost în stare“. Lc.9
Daca ucenicii nu ar fi putut sa scoata dracii, de ce i-a mai trimis la propovaduire dandu-le "putere asupra duhurilor necurate"?
Si iata ca la sectarii sambetisti vointa omului devine o consecinta a caderii in pacat! Poate de-asta nu mai au puterea sa se desprinda din secte si vorbesc toti cu aceleasi cuvinte, se imbraca toti la fel si se numesc toti fie Napoleon, fie Isus!

Illuminatu 10.10.2012 01:02:23

Citat:

De unde stii tu cati dintre ortodocsi constientizeaza ca Hristos ii poate mantui sau nu?
Nu-ti miroase a mandrie aici?
Cu siguranta toti ortodocsii au participat cel putin o data in viata lor "ignoranta" la slujba de Inviere. Si crede-ma, ce au aflat acolo a fost ca Hristos a inviat!
Nu crezi ca este de ajuns pentru un om cu nu prea multa scoala acest mesaj pentru a-l trezi spre mantuire?

Chiar e nevoie sa-i explici cum sta cu mantuirea si cu vorbirea in limbi pentru a-l "trezi"? Tu chiar poti sa-ti linistesti constiinta ca ai facut totul pentru mantuirea acelui "ignorant" vorbindu-i in termeni academici despre mantuire?
Si ultima intrebare: tu il mantuiesti pe acel "ignorant" sau Hristos?

Hmmm!

Doriana 10.10.2012 08:57:37

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 475557)
Le pui un diagnostic in conformitate cu scuza care ti-ai gasit-o tie pentru ignoranta si platitudinea cu care tu insuti ai tratat ortodoxia.

Pentru Alin, cu drag:

http://i48.tinypic.com/20b1jj4.jpg

Illuminatu 10.10.2012 09:45:25

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 475639)

Ia uite cine vorbeste! Nu tu faceai mai-sus critici asupra vietii de credinta a ortodocsilor?
Nesimtire tipic sectara! Asta da lucrare a Duhului Sfant asupra Dorianei! La mai mare, Doriana!
Poate esti cu trupul in Germania, dar oameni ca tine fac de rusine Romania in Occident!
Daca nu esti ortodoxa, de ce-ti bagi nasul in treburile ortodoxiei? De ce nu-ti vezi de studiul vorbirii in limbi?

AlinB 10.10.2012 10:51:24

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 475639)
Pentru Alin, cu drag:

Mai Doriana, vorba colegului, o replica mai buna n-a gasit "duhul" din tine?

Ai lucrat vreodata cu superglue?

Stii ce senzatie aiurea e sa-ti ramana pe degete? Nu mai zic sa se si lipeasca intre ele.

Ca sa nu mai vorbim ca gura unui om nu foloseste doar la vorbit iar cand vorbeste nu vorbeste doar cu o singura persoana.

Ca sa nu mai zic ca aici pe forum de fapt nu folosim gura, ci degetele.

Deci vrei ca persoana respectiva sa moara de foame ori sa treaca printr-un mare chin si asta de ce?

Pentru ca iti scoate in fata un lucru pe care tu nu vrei sa-l constientizezi?

Te consideri nedreptatita?

Cum zicea colegul, la randul tau ai pus diagnostice pentru chiar mai mult decat o persoana si cu toate astea ti s-a raspuns frumos si la obiect.
E asa greu sa ai o discutie civilizata, pe baza de argumente?

osutafaraunu 10.10.2012 11:05:40

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 475615)
Intrebare care izvoraste dintr-o profunda ignoranta scripturistica, tipic sectara de altfel, care spune ca o credinta fara fapte e moarta si ca fiecare din noi avem nevoie de rugaciunile celuilalt in procesul mantuirii.

Dacă fraza e cu roșu nu devine mai coerentă.

osutafaraunu 10.10.2012 11:12:54

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 475617)
Orice sectar poate sustine ca perspectiva lui este "integrala" iar a celui care nu e de acord cu ea e .."partiala".

Ne-sectarii susțin altceva? Chiar eticheta de "sectar", "eretic" și "căzut de la Adevăr", aplicată celorlalți dovedește că au imagine prea bună despre ei înșiși ca depozitari ai Adevărului "integral".

Citat:

Si care ar fi fostul sa-ti dovedesc tie ceva in acest sens?

"fostul"? Probabil "folosul"... Folosul ar fi al tău, să dovedești că "nu e o ipoteză", ci chiar un adevăr așa cum lăsai să se înțeleagă. Mie nu-mi folosește la absolut nimic, căci eu cunosc forumurile adventiste și știu cum stă treaba cu banările.

Citat:

Nu stiu in ce masura s-au mai schimbat regulile acum

Q.E.D.

Citat:

dar de ex. pentru atacat autoritatea dnei White primeai ban cel mai rapid

Puteai găsi un exemplu mai credibil, l-ai ales pe cel mai nefericit. Probabil vei folosi aceeași scuză convenabilă pentru a nu prezenta dovezi (forum/user "banat", etc.).

Citat:

Haha, un adventist ecumenist.
Am vazut-o si pe asta.

Hehe, nu mai da reply-uri la ore târzii! Sunt un adventist tipic anti-ecumenist.

Citat:

Pai sa mai zici "de la White citire" ar fi chiar ridicol

Eu zic că deloc. Chiar am avut intenția să deschid un topic legat de afirmații inedite ale Ellenei White (neregăsite în Scriptură) ce se găsesc și în scrieri patristice; însă sunteți absolut nepregătiți pentru așa ceva.

Citat:

Ce poti sa discuti cu un adventist pe marginea Scripturii daca nu te poti intelege cu el nici macar in privinta a ceea ce este somnul de exemplu?

Un exemplu banal dar sunt multe altele prin care ajungi destul de rapid la concluzia ca nu exista un minim de baze comune pentru un dialog teologic.

Iar un exemplu nefericit... Privitor la somn (din punct de vedere științific) chiar n-am avut niciun comentariu. În permanență am arătat că nu trebuie să suprapunem toate elementele definitorii ale somnului peste termenul comparat: moartea. Serios Aline, puteai găsi alt exemplu, că ai de unde...

Cornel Urs 10.10.2012 11:22:28

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 475477)
Rugăciunea nu e motiv de laudă. Cu atât mai puțin scoaterea dracilor care se face cu puterea lui Dumnezeu, nu cu a omului. El (omul) nu are niciun merit. Dacă stăm puțin strâmb și judecăm drept, nici măcar credința noastră nu e un merit și vă mai spun un lucru care poate vă va scandaliza: nici măcar faptele noastre bune nu sunt meritul nostru!

domnule, ce o tot suciti atata, la adventisti nu se scot draci, iar la noi la ortodocsi, da! asta e adevarul si prin asta se vede cine are Duhul Sfant.

osutafaraunu 10.10.2012 11:29:10

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 475663)
domnule, ce o tot suciti atata, la adventisti nu se scot draci, iar la noi la ortodocsi, da! asta e adevarul si prin asta se vede cine are Duhul Sfant.

Nu vreau să intru în acest subiect, căci se va termina absolut sigur cu o banare. E prea dureros subiectul pentru Biserica Ortodoxă...

Cornel Urs 10.10.2012 11:33:51

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 475670)
Nu vreau să intru în acest subiect, căci se va termina absolut sigur cu o banare. E prea dureros subiectul pentru Biserica Ortodoxă...

daca nu credeti, mergeti la o manastire (sunt atatea in Romania) unde se fac exorcizari si veti vedea, uimit, puterea lui Hristos ! intra oameni demonizati, cu spume la gura, urland si tipand, si ies intregi la minte, pe picioarele lor.

asa ceva vedeti la adventisti? nici vorba!

sa nu mai vorbesc de vindecari de boli trupesti!

la adventisti nu sunt slujbe, nu se fac rugaciuni, nimeni nu crede in nimic, este doar un club de discutii si aproximari filozofice asupra Scripturilor si nimic mai mult.

osutafaraunu 10.10.2012 11:43:51

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 475672)
daca nu credeti, mergeti la o manastire (sunt atatea in Romania) unde se fac exorcizari

Bineînțeles va trebui să evit Tanacu, nu-i așa?

Citat:

la adventisti nu sunt slujbe, nu se fac rugaciuni, nimeni nu crede in nimic, este doar un club de discutii si aproximari filozofice asupra Scripturilor si nimic mai mult.

Nu știți ce vorbiți!

Cornel Urs 10.10.2012 11:47:37

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 475680)
Bineînțeles va trebui să evit Tanacu, nu-i așa?

nu va luati dupa mass-media, calugarul de la Tanacu a procedat corect ! dar si chirurgii cand opereaza, li se intampla sa moara pacientul, nu din vina lor, adica nu din malpraxis.

de ce nu luati in calcul numeroasele cazuri in care exorcizarile au avut succes??!!!!

intrebare: unde se duc cei cu probleme, mai ales indracitii? la adventisti? la martorii lui iehova? la baptisti? va spun eu unde: la ortodocsi, pentru ca la ortodocsi este Duhul Sfant si se fac anumite rugaciuni, molitvele sf. Vasile, care, rostite cu credinta, alunga demonii.

Doriana 10.10.2012 11:51:03

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 475647)
Te consideri nedreptatita?
E asa greu sa ai o discutie civilizata, pe baza de argumente?

Nu-mi vine sa cred, voi chiar luati totul ca pe o lupta. Alin, eu nu ma lupt cu tine, doar te stiu de atat timp. Imi imaginez ca Illuminatu si altii nu pot intelege asta, dar tu? Daca ma consideram nedreptatita si voiam sa ma cert crezi ca nu as fi avut cuvinte? Doar ca mi s-a parut ca esti neserios venind mereu cu aceleasi acuzatii la care am tot raspuns, asa ca ti-am raspuns tot printr-o gluma.

Ok, pentru ca vrei discutie civilizata, pe baza de argumente, da-mi o idee la care ar trebui sa raspund civilizat si cu argumente. Caci din ultimele tale mesaje nu pot sa aleg o idee coerenta, decat atac la persoana si confesiunea celuilalt, fara nici macar sa fie vorba de asa ceva. Iar de astea am auzit deja prea multe, prea des repetate si prea fara logica ca sa le mai iau in seama. Deci, daca vrei o discutie civilizata, arata-mi tu cum e. Promit sa pastrez linia trasata de tine si sa nu fiu primul care ataca. Sper nici al doilea. Daca voi fi atacata voi tacea, eventual voi inchide pagina. E bine asa?

Illuminatu 10.10.2012 12:21:57

Citat:

daca nu credeti, mergeti la o manastire (sunt atatea in Romania) unde se fac exorcizari si veti vedea, uimit, puterea lui Hristos ! intra oameni demonizati, cu spume la gura, urland si tipand, si ies intregi la minte, pe picioarele lor.

asa ceva vedeti la adventisti? nici vorba!

Stii, la ei cam toti sunt indraciti, numai ca nu fac spume la gura. Iar daca vreunul face spun ca a facut indigestie din cauza unei nevinovate piftele din carne de porc.

Illuminatu 10.10.2012 12:24:05

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 475687)
Nu-mi vine sa cred, voi chiar luati totul ca pe o lupta. Alin, eu nu ma lupt cu tine, doar te stiu de atat timp. Imi imaginez ca Illuminatu si altii nu pot intelege asta, dar tu? Daca ma consideram nedreptatita si voiam sa ma cert crezi ca nu as fi avut cuvinte? Doar ca mi s-a parut ca esti neserios venind mereu cu aceleasi acuzatii la care am tot raspuns, asa ca ti-am raspuns tot printr-o gluma.

Ok, pentru ca vrei discutie civilizata, pe baza de argumente, da-mi o idee la care ar trebui sa raspund civilizat si cu argumente. Caci din ultimele tale mesaje nu pot sa aleg o idee coerenta, decat atac la persoana si confesiunea celuilalt, fara nici macar sa fie vorba de asa ceva. Iar de astea am auzit deja prea multe, prea des repetate si prea fara logica ca sa le mai iau in seama. Deci, daca vrei o discutie civilizata, arata-mi tu cum e. Promit sa pastrez linia trasata de tine si sa nu fiu primul care ataca. Sper nici al doilea. Daca voi fi atacata voi tacea, eventual voi inchide pagina. E bine asa?

De-aici se poate vedea cat de serios este capitolul "religie" in viata Dorianei. Mai ales ca experiaza frecvent prezenta Duhului "Sfant".

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:48:20.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.