Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Mantuirea - numai la ortodocsi?! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4689)

tara tara vrem ostas 25.07.2011 19:43:11

adevar anti-catolic nu exista

tara tara vrem ostas 25.07.2011 20:50:49

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 381367)
nici bine nu s-a racit in groapa parintele ca vreti sa-l si critic... va rog nu il mai citati pana nu i se face parastasul.. ... din exces de zel si orgoliu de ortodox, poate si din nevinovatia necunoasterii doar a putut zice parintele ca 'ar desfiinta catolicismul'...

As vrea un edit sau sa se stearga, nu vazusem filmuletul..

AlinB 26.07.2011 13:25:36

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 381406)
Pe langa acele experimtente cu apa se pare ca nici conceptiile parintelui Arsenie Papacioc nu le cunosti. Aceasta a vea o parere transanta despre catolici si ecumenism, se gasesc cartile sale si pe net. Nu e nimic nou si nu e nimic jenant in a marturisi adevarul, adica faptul ca exista doar o Biserica, cea ortodoxa. Toti cei care au marturisit adevarul sunt martiri, avem si in Ardeal marturisitori ortodocsi din perioada uniatiei. Despre filocatolicism si ecumenism Parintele Paisie Aghioritul spune: "Cu durere în suflet mărturisesc că, dintre toți filo-unioniștii pe care i-am cunoscut, nu am văzut pe nici unul să aibă nu miez, dar nici măcar coajă duhovnicească. Cu toate acestea, știu să vorbească despre dragoste și unire, deși ei înșiși nu sunt uniți cu Dumnezeu, fiindcă nu L-au iubit."
Alin, adevarul nu trebuie sa-l ascundem, adevarul inseamna bucurie, chiar daca cine il afla nu simte asa cand nu este in el. Dar poate veni in adevar.

Si sa nu-mi zici ca filmul asta a fost inregistrat cu o zi doua inainte de trecerea la cele vesnice si de asta n-a mai aparut pana acum..

Si chiar daca a mai aparut (vreau sa vad unde), este vorba de context, nu cred ca asta il defineste pe parintele Arsenie si nu vreau sa cred ca doar cu asta am ramas de la el, adica ciocan bun de dat in romano-catolici.

catalin2 26.07.2011 14:03:47

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 381867)
Si sa nu-mi zici ca filmul asta a fost inregistrat cu o zi doua inainte de trecerea la cele vesnice si de asta n-a mai aparut pana acum..

Si chiar daca a mai aparut (vreau sa vad unde), este vorba de context, nu cred ca asta il defineste pe parintele Arsenie si nu vreau sa cred ca doar cu asta am ramas de la el, adica ciocan bun de dat in romano-catolici.

Parintele Arsenie era transant, chiar spune ca ne dam si viata pentru adevar. Asa ca in multe filmulete spune despre ecumenism, catolici si eterodocsi.
De exemplu cartea aceasta e de mult timp postata pe sfaturiortodoxe http://www.sfaturiortodoxe.ro/singur-ortodoxia/, spune lucruri mai ransante decat in film. Pur si simplu pentru ca acesta e adevarul, nu da nimeni in catolici sau in altii, spune doar de catolicism. Ii face cuiva cinste daca stie adevarul sa taca si sa nu spuna nimic, de frica sau de corectitudine politica? Nu e chiar un pacat acesta?

the_Listener 26.07.2011 22:03:25

DA ---- adevarul nu se schimba cum vor unii si altii si daca catolicii inca mai au sanse sa se intoarca la ortodoxie si sa lase ereziile ( se va intimpla asta sau se va distruge ) restul de ereticii nici nu pot fi luati in calcul .... asadar singurl adevar este la ortodocsi .... cit despre mantuirea celor care nu sunt orotodocsi e de discutat caci e posibil sa se mantuiasca DATORITA EXISTENTEI IN NEAM A UNUI ORTODOX dar vor fi ffffffffff departe de Dumnezeu .... adica in rfai sunt multe locasuri dar nu toate in prima linie ..... asadar ginditi-va la pilda cu talantii ..... hmmmm
multa iubire

the_Listener 26.07.2011 22:05:10

parintele ARsenie are dreptate DACA GINDITI ... daca nu o sa discutati dar greseala va fi a voastra ... judecata SUPERFICIALA nu are treaba cu adevarul ..... hmmmm
multa iubire

un_nepocait 26.07.2011 22:47:34

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 382117)
daca catolicii inca mai au sanse sa se intoarca la ortodoxie si sa lase ereziile ( se va intimpla asta sau se va distruge ) restul de ereticii nici nu pot fi luati in calcul .... asadar singurl adevar este la ortodocsi .... cit despre mantuirea celor care nu sunt orotodocsi e de discutat caci e posibil sa se mantuiasca DATORITA EXISTENTEI IN NEAM A UNUI ORTODOX dar vor fi ffffffffff departe de Dumnezeu ....

Spune-mi te rog ca esti un troll pentru ca altfel o sa plang toata noaptea de mila ta....
hammmm....

multa iubire http://www.freesmileys.org/smileys/smiley-angry013.gif

tara tara vrem ostas 27.07.2011 18:55:42

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 382117)
DA ---- adevarul nu se schimba cum vor unii si altii si daca catolicii inca mai au sanse sa se intoarca la ortodoxie si sa lase ereziile ( se va intimpla asta sau se va distruge ) restul de ereticii nici nu pot fi luati in calcul .... asadar singurl adevar este la ortodocsi .... cit despre mantuirea celor care nu sunt orotodocsi e de discutat caci e posibil sa se mantuiasca DATORITA EXISTENTEI IN NEAM A UNUI ORTODOX dar vor fi ffffffffff departe de Dumnezeu .... adica in rfai sunt multe locasuri dar nu toate in prima linie ..... asadar ginditi-va la pilda cu talantii ..... hmmmm
multa iubire

ce este adevarul?

mara2008 27.07.2011 19:11:53

Nici atata lucru nu sti ---tara tara vrem ostas ce este adevaru ?Nicku tau arata clar ca abia buchisesti anumite lucruri.Cand oare te vei maturiza?
Cand oare vei realiza ca trebuie sa gandesti inainte de a posta si nu doar a scrie un rand de dragu de a face un nr de mesaje care sant in esenta=0

tara tara vrem ostas 27.07.2011 19:48:55

Citat:

În prealabil postat de mara2008 (Post 382609)
Nici atata lucru nu sti ---tara tara vrem ostas ce este adevaru ?Nicku tau arata clar ca abia buchisesti anumite lucruri.Cand oare te vei maturiza?
Cand oare vei realiza ca trebuie sa gandesti inainte de a posta si nu doar a scrie un rand de dragu de a face un nr de mesaje care sant in esenta=0

zici ca cine stie ce banalitate am intrebat... daca e asa de simplu de ce nu dai tu un raspuns?nu ma intereseaza sa scriu doar de dragu de a scrie, de aia nu scriu aiurea, ci doar unde gasesc ceva ce ma intereseaza.

Mihai36 27.07.2011 20:12:11

Un sfint adevarat al ortodoxiei spunea ca iubirea nu este acolo unde este sfada si mindrie, cind le promitem altora iadul la orisice cuvint. Acolo incepe iadul.
Si avea drepate , Judecata nu se face dupa cit de mult se apropie dogma de adevarul in toate lucrurile, in definitiv toate dogmele sint doar "in parte".

Judecata se face dupa Lege si asta nu s-a schimbat.
Ce este Legea? Legea firii face parte din Lege iar Lega firii arata ca Legea se refera la fire, la caracter, el trebuie desavisrit si in functie de masura desavirsirii lui sintem judecati indiferent cit de drept maritoare sau mai putin drept maritoare a fost religia ta.
Cei desavirsiti ajung in rai, ceilalti nu -fiindca cu nici un chip fara ea nu este posibil.
Tocmai de aceea in timp ce noi ne falim care este si care nu este atoatestiutor altii se sfintesc prin manastiri sau pe unde stie fiecare indiferent de credinta lui asa incit treptat treptat incep sa simta cu adevat cita ubire are Dumnezeu pentru fiecare om cuminte indiferent de locul unde El l-a pus pe pamint.

the_Listener 27.07.2011 22:08:58

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 382605)
ce este adevarul?

intrebare gresita , asadar ramine fara raspuns ----
multa iubire

the_Listener 27.07.2011 22:10:40

Citat:

În prealabil postat de Mihai36 (Post 382643)
Un sfint adevarat al ortodoxiei spunea ca iubirea nu este acolo unde este sfada si mindrie, cind le promitem altora iadul la orisice cuvint. Acolo incepe iadul.
Si avea drepate , Judecata nu se face dupa cit de mult se apropie dogma de adevarul in toate lucrurile, in definitiv toate dogmele sint doar "in parte".

Judecata se face dupa Lege si asta nu s-a schimbat.
Ce este Legea? Legea firii face parte din Lege iar Lega firii arata ca Legea se refera la fire, la caracter, el trebuie desavisrit si in functie de masura desavirsirii lui sintem judecati indiferent cit de drept maritoare sau mai putin drept maritoare a fost religia ta.
Cei desavirsiti ajung in rai, ceilalti nu -fiindca cu nici un chip fara ea nu este posibil.
Tocmai de aceea in timp ce noi ne falim care este si care nu este atoatestiutor altii se sfintesc prin manastiri sau pe unde stie fiecare indiferent de credinta lui asa incit treptat treptat incep sa simta cu adevat cita ubire are Dumnezeu pentru fiecare om cuminte indiferent de locul unde El l-a pus pe pamint.

fals ... nu te poti sfinti in minciuna decit daca il ai ca tata pe diavol dar atunci TE DUCI SINGUR ACOLO(iad) cine e vinovat de asta ? ..... intelegi ?hmmmm
multa iubire

tara tara vrem ostas 27.07.2011 22:10:48

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 382690)
intrebare gresita , asadar ramine fara raspuns ----
multa iubire

si cum e gresita si cum ar fi trebuit sa fie pusa intrebarea?

the_Listener 27.07.2011 22:12:17

Citat:

În prealabil postat de un_nepocait (Post 382141)
Spune-mi te rog ca esti un troll pentru ca altfel o sa plang toata noaptea de mila ta....
hammmm....

multa iubire http://www.freesmileys.org/smileys/smiley-angry013.gif

ar fi bine sa incepi cu tine la plans ....ha ha ha
multa iubire

the_Listener 27.07.2011 22:12:55

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 382693)
si cum e gresita si cum ar fi trebuit sa fie pusa intrebarea?

ce confesiune esti ? hmmm
multa iubire

tara tara vrem ostas 27.07.2011 22:19:32

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 382696)
ce confesiune esti ? hmmm
multa iubire

off-topic :

eu nu inteleg cum te intreaba un frate ceva , tu ii spui nu iti raspund...

iti spune altul altceva tu ii spui ca cine nu asa merge in iad...

razi de altul...

si la fiecare spui multa iubire... pai cum e asta iubire?

on-topic:

confesiunea mea scrie in dreptul userului si e irelevanta... inca astept raspuns la intrebare...

Mihai36 27.07.2011 22:19:54

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 382692)
fals ... nu te poti sfinti in minciuna decit daca il ai ca tata pe diavol dar atunci TE DUCI SINGUR ACOLO(iad) cine e vinovat de asta ? ..... intelegi ?hmmmm
multa iubire

daca e vorba de minciuna "toti oameni sint mincinosi" iar despre adevar detinut in exclusivitate sau in intregime nu se poate vb din moment ce evanghelia dogma crestina este o cunoastere in parte dupa cum arata si Pavel ,in conditiile in care Iisus spunea ca mai are multe de spus dar ca ei nu le puteau purta.
iar dupa ceva in parte nu se poate stabili adevarul deplin.
Cind vom ajunge sa cunoastem adevarul deplin atunci nu doar ca vom renunta la multe din celepe care credem ca le stim acum dar ne vom da seama ca este imposibil sa ceri tuturor oricit de sincer si nazuitori ar fi sa stie sau sa inteleaga tot ce stim noi , toate lucrurile si tot adevarul.

the_Listener 27.07.2011 22:24:25

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 382702)
off-topic :

eu nu inteleg cum te intreaba un frate ceva , tu ii spui nu iti raspund...

iti spune altul altceva tu ii spui ca cine nu asa merge in iad...

razi de altul...

si la fiecare spui multa iubire... pai cum e asta iubire?

on-topic:

confesiunea mea scrie in dreptul userului si e irelevanta... inca astept raspuns la intrebare...

ortodox si e irelevant ? tocmai de asta nu iti raspund . frate ..... asadar esti cumva la spovedanie ? sau la judecata mea ? tu nu esti decit un user pe un forum .... atit .... sa consider frate computerul de pe care citesc o informatie ? ha ha ha ... acum intelegi de ce rad? hmmmm ...
multa iubire

the_Listener 27.07.2011 22:28:33

Citat:

În prealabil postat de Mihai36 (Post 382703)
daca e vorba de minciuna "toti oameni sint mincinosi" iar despre adevar detinut in exclusivitate sau in intregime nu se poate vb din moment ce evanghelia dogma crestina este o cunoastere in parte dupa cum arata si Pavel ,in conditiile in care Iisus spunea ca mai are multe de spus dar ca ei nu le puteau purta.
iar dupa ceva in parte nu se poate stabili adevarul deplin.
Cind vom ajunge sa cunoastem adevarul deplin atunci nu doar ca vom renunta la multe din celepe care credem ca le stim acum dar ne vom da seama ca este imposibil sa ceri tuturor oricit de sincer si nazuitori ar fi sa stie sau sa inteleaga tot ce stim noi , toate lucrurile si tot adevarul.

fals din nou .... evanghelia este O REALITATe A DUHULUI SFINT ... sau spui cumva ca IISUS e mincinos? duhul sfint s-a transmis nu numai in biblie (scris) ci si prin VIU GRAI ( SFINTA TRADITIE ) .... asadar apostolii au facut preoti si acestia credinciosi adica BISERICA ORTODOXA .... si arfe adevarul depliN VENIT DE IISUS APOSTOLI PREOTI CREDINCIOSI ..... asadar adevarul ESTE DEJA STABILIT ... ca tu si altii inca nu il intelegeti asta e alta problema si SUNTETI VINOVATI IN MOD DIRECT ..... te deranjeaza? e bine ca inca nu e timpul pierdut( inca esti viu ) dar sa nu astepti prea mult ..... ha ha ha
multa iubire

tara tara vrem ostas 27.07.2011 22:29:58

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 382704)
ortodox si e irelevant ? tocmai de asta nu iti raspund . frate ..... asadar esti cumva la spovedanie ? sau la judecata mea ? tu nu esti decit un user pe un forum .... atit .... sa consider frate computerul de pe care citesc o informatie ? ha ha ha ... acum intelegi de ce rad? hmmmm ...
multa iubire

atunci permite-mi sa ma iau de eventualul tau raspuns... cum poate adevarul sa fie o persoana? adevarul e faptic e concret... o cladire inanimata(care e adevar insusi) e Iisus?.. un vierme care e adevarat , e Iisus? o masina care e adevarata e Iisus?diavolul care e adevarat conform doctrinei crestine, e Iisus?pomul, iarba, norul, sunt Iisus?deci?

tara tara vrem ostas 27.07.2011 22:45:49

o alta intrebare, cand Iisus a spus ca e adevarul, el a facut aceasta afirmatie in calitatea de?

the_Listener 27.07.2011 23:12:06

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 382709)
atunci permite-mi sa ma iau de eventualul tau raspuns... cum poate adevarul sa fie o persoana? adevarul e faptic e concret... o cladire inanimata(care e adevar insusi) e Iisus?.. un vierme care e adevarat , e Iisus? o masina care e adevarata e Iisus?diavolul care e adevarat conform doctrinei crestine, e Iisus?pomul, iarba, norul, sunt Iisus?deci?

fals.... adevarul este Dumnezeu si este TRINITATE ... oare cum poate fi el OMNIPOTENT . OMNIPREZENT , OMNISCIENT ? asadar acum inteleg de ce e irelevant ca esti ortodox sau sa inteleg ca esti ispitit de catre diavol ? ....ha ha ha
multa iubire

the_Listener 27.07.2011 23:13:19

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 382715)
o alta intrebare, cand Iisus a spus ca e adevarul, el a facut aceasta afirmatie in calitatea de?

calea , adevarul si viata ..... nimeni nu intra in imparatia cerurilor far El ... sa continui ?
multa iubire

tara tara vrem ostas 27.07.2011 23:15:38

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 382729)
calea , adevarul si viata ..... nimeni nu intra in imparatia cerurilor far El ... sa continui ?
multa iubire

ca ce a vorbit cand a facut afirmatia asta?

tara tara vrem ostas 27.07.2011 23:16:36

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 382727)
fals.... adevarul este Dumnezeu si este TRINITATE ... oare cum poate fi el OMNIPOTENT . OMNIPREZENT , OMNISCIENT ? asadar acum inteleg de ce e irelevant ca esti ortodox sau sa inteleg ca esti ispitit de catre diavol ? ....ha ha ha
multa iubire

atunci Dumnezeu este in toate pana si in diavol?

the_Listener 28.07.2011 00:40:26

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 382732)
atunci Dumnezeu este in toate pana si in diavol?

avind in vedere ca si diavolul CA INGER a fost creat de Dumnezeu cine e seful? ha ha ha
multa iubire
ps diavolul a cazut ca S-A INDEPARTAT de Dumnezeu prin mandrie dar el este o creatie a lui dumnezeu CA INGER REPET ... nu de alta dar sa nu imi spui ca dumnezeu a creat rau ca ma apuca rasul .... raul nu exista ... raul este ABSENTA BINELUI ... asa cum intunericul este ABSENTA LUMINII ....
multa iubire

the_Listener 28.07.2011 00:41:30

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 382731)
ca ce a vorbit cand a facut afirmatia asta?

ca siŽŽ cale , adevar si viata ŽŽŽ
multa iubire

tara tara vrem ostas 28.07.2011 18:52:01

Daca Adevarul este Dumnezeu, ce este Dumnezeu?

Mihai36 28.07.2011 21:30:48

Eu cred ca Adevarul se refera la valoarea starii desavirsirii (comparativ cu valoarea starii nedesavirsirii,) aceea este adevarata stare (restul sint doar surogate sau parti), totul se raporteaza la ea, ea reprezinta Legea dupa care sintem judecati. Ea este acel Iisus care se afla in fiecare om in masura desavirsirii caracterului sau si a purificarii hainelor spirituale (calitatile).
In acest fel El este calea pe care merge intreaga umanitate catre Dumnezeu- prin desavirsire ca lucrare a Duhului Sfint.
In acest fel se obtine adevarata viata adevaraa traire, viata vesnica.

Desigur Sfintia Sa a spus asta in calitate de Hristos dar mai ales in calitate de Dumnezeu.

tara tara vrem ostas 28.07.2011 21:40:12

Intrebare pentru toti : Care este definitia adevarului pentru voi?

Ademus 05.08.2011 03:52:42

Adevarul este sa iubesti totul si sa nu cunosti sentimentul urii....

tara tara vrem ostas 05.08.2011 19:29:36

adica adevarul este iubire fara ura?pai unele lucruri doar sunt , exista , sunt adevarate fara sa aiba implicatiile astea.ba chiar si ura exista, e un sentiment... ce legatura are asta cu adevarul... la ce adevar te refereai?

Ademus 08.08.2011 00:43:49

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 386470)
adica adevarul este iubire fara ura?pai unele lucruri doar sunt , exista , sunt adevarate fara sa aiba implicatiile astea.ba chiar si ura exista, e un sentiment... ce legatura are asta cu adevarul... la ce adevar te refereai?

atata timp cat in suflet exista ura, sufletul nu e purificat. sentimentul de ura exista doar atunci cand harul divin nu e in preajma. harul divin inca nu a fost primit din cauza ca nu a fost o cautare launtrica cu adevarat din inima. adevarul nu e unul matematico/logic ci e un adevar ce vine de la inima. cand iisus hristos bate la usa si cu adevarat ii raspunzi, ura nu mai exista si atunci se poate implini adevarul, fara glas de judecata zgomotoasa a mintii, ci cu tacerea calda a inimii. parerea mea doar...

antoniap 10.10.2011 18:41:56

VIATA FRATELUI TEOFAN, MINUNATA LUI VEDENIE SI DESPRE PARTAȘENIA CU ERETICII

cetecist 11.10.2011 00:46:23

nu te ingrijora

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 95223)
Putem:

1. Exista preoti care, prin munca lor de-o viata, se remarca pe plan teologic si ajung sa contribuie mult la cultura crestin-ortodoxa universala. Preoti care primesc titlul de Doctor Honoris Causa de la mai multe universitati. Care sufera pentru credinta ani de temnita si-L marturisesc pe Hristos toata viata lor. Aparatori ai credintei, cunoscatori ai multor limbi straine noua. Acestia sunt cei seriosi.

2. Exista si ceilalti, preotii "normali", care nu se remarca prin cele de mai sus. Buni si ei, dar nu de talia Parintelui Staniloaie sau Galeriu. Acestia nu sunt "neseriosi", n-am afirmat eu asa ceva...

Daca Parintele Staniloaie face o afirmatie dupa o viata de cercetari teologice, atunci eu tind s-o cred. Ceilalti, creada cine ce-o vrea.

Mantuirea oamenilor e numai si numai treaba Lui Dumnezeu,nu te mai preocupa de asta,sau discuta cu un Preot fatza catre fatza daca esti asa curios.Dumnezeu sa ne ajute

iuliu46 25.12.2011 02:15:58

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 382709)

Eu ma duc la carciuma si beau 3 beri.Ies de acolo si-l vad pe X cum il omoara pe Y.Ma duc la politie,ma rog,se investigheaza,nu exista alti martori dar totusi mergem in justitie.X are un avocat bun si asta incepe sa ma ia la intrebari : Ati baut in seara respectiva ? Beti in fiecare seara ? etc.In final justitia il elibereaza pe X .Deci adevarul juridic e ca X nu l-a omorat pe Y.Chiar se afirma ca adevarul juridic poate fi diferit de alte "forme de adevar " cum ar fi cel istoric sau cel stiintific.Deci eu si criminalul santem singurele persoane de pe planeta care stim adevarul.Si intr-o zi vom muri.Si adevarul moare odata cu noi.Pentru unii dintre noi e important sa credem ca Iisus e adevarul.Adevarul care nu moare niciodata.

Decebal 24.07.2012 00:02:46

Citat:

În prealabil postat de HoratiuM (Post 359255)
Întreaga înțelepciune este de a ști dacă anumite activități ale eului empiric ar putea chiar să vizeze propria sa formă transcendentală și s-o anuleze în celelalte posibilități de actualizare: adică există păcate care să fie făptuite prin Eul transcendental însuși? Eu zic că e discutabil. Adam, când a păcătuit, era în forma sa transcendentală, dar forma sa transcendentală nu era pe deplin conștientă de sine, motiv pentru care a rămas o ființă mântuibilă după păcat. Lucifer, se pare, a păcătuit în varianta sa transcendentală având conștiința deplină a actului său, de aceea varianta receptă este că îngerii căzuți nu ar mai putea fi salvați.

Un om damnat definitiv ar fi cel care ar fi în situația lui Lucifer.

Citat:

În prealabil postat de HoratiuM (Post 359256)
Ei, aici este încă o înțelepciune și mai adâncă, deoarece unii sfinți precum Sfântul Grigorie de Nyssa, sprijină ideea că, totuși, tainic, misterios până și entitățile cu păcate transcendentale vor fi, într-un fel sau altul, mântuite. Mă gândesc că soluția ar fi: dacă Eul transcendental este salvarea individului care și-a pierdut eul empiric, atunci, știu și eu?, pentru individul care și-a pierdut chiar Eul transcendental am putea concepe că salvarea este, în mod misterios, Ideea lui din Intelectul divin.

Să nu cumva să se înțeleagă că o astfel de mântuire ar putea să lase Eul neschimbat sau neatins. Dimpotrivă, o astfel de cernere și reinstituire a creaturii este cruntă și absolut traumatică. (Vz. Matei 24:51 sau Luca 12:46.)

În ce mă privește, aici eu îmi suspend judecata și îmi pun credința în Dumnezeu. Dacă e vreo cale posibilă pentru apocatastază (vezi I Corinteni 15:25-29), atunci să fie. Mie, unuia, știu că nu mi-ar părea rău.

Apocatastaza sau mântuirea diavolului nu se susține pe baza revelației:

Atunci va zice și celor din stânga: «Duceți-vă de la Mine, blestemaților, în focul cel veșnic, care este gătit diavolului și îngerilor lui (Matei 25, 41)

Și diavolul care-i amăgise a fost aruncat în iezerul de foc și de pucioasă, unde este Fiara și Profetul Mincinos, și vor fi chinuiți acolo, zi și noapte, în vecii vecilor (Apocalipsa 20, 10)

Decebal 18.08.2012 13:41:45

Citat:

În prealabil postat de HoratiuM (Post 358728)
Ca răspuns la problema foarte actuală ridicată de acest thread, am să vă spun o povestioară care ilustrează bine problema asta:

E Eschatonul, toți cei mântuiți sunt în Împărăție și nu mai este suferință și plângere. Domnul Dumnezeu îl ia pe Sfântul Petru și începe să Se plimbe printre Neamuri.

Ajunge în raiul budiștilor: "Iată, Doamne", spune Sfântul Petru, "aici sunt cei care s-au mântuit prin Nirvana. Au lepădat toate cele lumești și s-au dus după Legea Ta pe care le-ai pus-o în inimă, chiar dacă nu Te cunoșteau cu adevărat." Și Domnul a intrat în marele templu budist unde a fost întâmpinat cu slavă și mare bucurie.

Ajunge în raiul musulmanilor: "Iată, Doamne", spune Sfântul Petru, "aici sunt iubitorii de pace și cei care s-au supus Ție pentru toată viața lor și care ți-au dat slavă. Ei nu au suferit să cunoască Adevărul Tău așa cum este El, dar au venit după chemarea Ta pe care le-ai sădit-o în inimi". Și Domnul a pătruns în marea moschee unde a fost întâmpinat cu mare slavă și multă iubire.

Ajunge în raiul evreilor: "Iată, Doamne", spune Sfântul Petru, "aceștia sunt fiii tăi. Aceștia sunt cei care s-au luptat mereu cu tine ca niște țapi neascultători, iar unii dintre ei Te-au răstignit. Dar au zburdat de bucurie la Glasul Tău căci au înțeles la sfârșit că Tu ești în toate și că Tu i-ai chemat la ființă din veșnicie când i-ai întocmit, Tu i-ai legănat și i-ai alăptat, Tu i-ai hrănit și i-ai crescut, Tu le-ai dat un nume printre Neamuri." Și Domnul a pătruns în marele templu unde s-au auzit strigăte de bucurie și lacrimi de biruință.

Apoi, Domnul a ajuns în fața unei cetăți mari, mândre și înalte până la tăriile Cerului, cu ziduri de diamant și cremene, tot atât de înalte, semețe și amenințătoare, ferecată și fără porți de intrare sau ieșire. Mirat, Domnul l-a întrebat pe Sfânt: "Ce este aceasta oare? Nu e oare aici raiul? Cine mai stă în rai cu porțile ferecate și nu mai lasă pe nimeni să intre când Eu am hotărât să las înăuntru pe aceia de care-Mi va plăcea?"

Trist și rugător, Sfântul Petru se uită stăruitor la Domnul și-I spune:
"Să nu te mânii, Doamne, căci aici nu mai poate fi mânie. Dar acesta e raiul ortodocșilor și-și țin cetatea ferecată și semeață pentru că ei se știu atât de drepți încât cred că numai ei s-au mântuit..."

Toată această povestioară nu se susține cu adevărat din mai multe motive. Unul ar fi că în împărăția lui Dumnezeu nu poate intra nimeni care nu este născut din apă și din Duhul Sfânt, nimeni care nu este născut din Dumnezeu; iar criteriile nașterii din nou din Dumnezeu sunt specificate de Sfânta Scriptură. Neexistând mântuire în afara Bisericii lui Hristos și neexistând posibilitatea regenerării mântuitoare în afara harului lui Dumnezeu care lucrează prin Sfânta Biserică, în mod implicit nu poate exista o mântuire autentică, adevărată pentru cei din afara Bisericii. Pentru ei poate fi luată în calcul acea posibilitate a unei salvări în temeiul jertfei și învierii lui Hristos și în temeiul a ceea ce se cheamă în povestioară "legea din inimă", etc. Însă această salvare nu este identică cu mântuirea, nefiind vorba despre lucrarea harului transformator al metanoiei și al reconfigurării după chipul lui Hristos Cel Înviat. Una este deci salvarea de la "naufragiu" și cu totul altceva este împărăția lui Dumnezeu în care nu intră decât cei născuți din nou din Dumnezeu. Care sunt criteriile și condițiile unei autentice nașteri din Dumnezeu se specifică la locul corespunzător.

kikyo_ea 18.08.2012 14:27:47

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 383269)
Intrebare pentru toti : Care este definitia adevarului pentru voi?

Dumnezeu este Calea, Adevarul si Viata!

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:56:41.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.