Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Intrebari pentru adventisti, baptisti si penticostali (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4754)

Doriana 13.11.2010 13:32:57

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 304962)
Vezi tu, nu prea imi place mie sa ma laud. Sunt mai discreta eu de felul meu.

:23:

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 304962)
In rest, sunt multe subtilitati aici pe forum, unii le vad altii nu.
cei care le vad, devin mai incomozi ca sa spun asa. Adica cica: mai pusi pe harta, mai cu ura. Da... sa stii ca nu e asa.

Am inteles, Tu ai darul de a vedea subtilitati pe care putini le vad [dar numai la eterodocsi, nu in alta parte] si vina e a eterodocsilor ca nu sunt de acord cu tine. Pun pariu ca daca scriam la profil ortodox ti se eclipsa tot darul si nu mai vedeai nici o subtilitate. Sa recunoastem ca este doar vechea racaiala dintre culte, cu o alta palarie.

Ma rog, eu am spus ce aveam de spus; in eventualitatea in care voi mai dori sa spun ceva o voi face; sper totusi sa fii mai realista data viitoare si sa nu presupui ca ma cunosti dinainte. Chiar daca iti place foarte mult sa ai ultimul cuvant, sa dea Dumnezeu sa fie un cuvant bun si inspirat. Doamne ajuta!

Doriana 13.11.2010 13:38:26

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 304965)
dar oare nu s-ar intampla la fel si cu voi aici pe secte si culte? Daca ortodocsii nu ar ma intra aici sa vorbeasca cu voi, nu v-ati pierde voi obiectul muncii? si atunci v-ati certa intre voi? mai ales ca voi sunteti foarte impariti: penticostalul cu baptistul, sambatarul cu protestantul, si combinari de n secte luate cate n sectanti.

Posibil sa fie cum zici. Dar tu ne ajuti din plin sa nu ne pierdem obiectul muncii. :4:
Personal ocolesc de obicei "Secte si culte". Insa venise vorba de mantuire si mi s-a parut interesant...

dobrin7m 13.11.2010 13:44:19

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 304968)
:23:

Am inteles, Tu ai darul de a vedea subtilitati pe care putini le vad [dar numai la eterodocsi, nu in alta parte] si vina e a eterodocsilor ca nu sunt de acord cu tine. Pun pariu ca daca scriam la profil ortodox ti se eclipsa tot darul si nu mai vedeai nici o subtilitate. Sa recunoastem ca este doar vechea racaiala dintre culte, cu o alta palarie.

Ma rog, eu am spus ce aveam de spus; in eventualitatea in care voi mai dori sa spun ceva o voi face; sper totusi sa fii mai realista data viitoare si sa nu presupui ca ma cunosti dinainte. Chiar daca iti place foarte mult sa ai ultimul cuvant, sa dea Dumnezeu sa fie un cuvant bun si inspirat. Doamne ajuta!

Nu presupun ca te cunosc dinainte , dar.... nu ne cunoastem reciproc.
Si te invit sa ai tu ultimul cuvant, asadar, haide spune cum e cu mantuirea in viziunea ta si a adunarii din care faci parte, nu cu citate din calauza ortodoxa.

tricesimusquintus 13.11.2010 13:52:59

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 304941)
Rom. Cap. 5
12. De aceea, precum printr-un om a intrat păcatul în lume și prin păcat moartea, așa și moartea a trecut la toți oamenii, pentru că toți au păcătuit în el.
13. Căci, până la lege, păcatul era în lume, dar păcatul nu se socotește când nu este lege.
14. Ci a împărățit moartea de la Adam până la Moise și peste cei ce nu păcătuiseră, după asemănarea greșelii lui Adam, care este chip al Celui ce avea să vină.
15. Dar nu este cu greșeala cum este cu harul, căci dacă prin greșeala unuia cei mulți au murit, cu mult mai mult harul lui Dumnezeu și darul Lui au prisosit asupra celor mulți, prin harul unui singur om, Iisus Hristos.
16. Și ce aduce darul nu seamănă cu ce a adus acel unul care a păcătuit; căci judecata dintr-unul duce la osândire, iar harul din multe greșeli duce la îndreptare.
17. Căci, dacă prin greșeala unuia moartea a împărățit printr-unul, cu mult mai mult cei ce primesc prisosința harului și a darului dreptății vor împărăți în viață prin Unul Iisus Hristos.
18. Așadar, precum prin greșeala unuia a venit osânda pentru toți oamenii, așa și prin îndreptarea adusă de Unul a venit, pentru toți oamenii, îndreptarea care dă viață;
19. Căci precum prin neascultarea unui om s-au făcut păcătoși cei mulți, tot așa prin ascultarea unuia se vor face drepți cei mulți.
20. Iar Legea a intrat și ea ca se înmulțească greșeala; iar unde s-a înmulțit păcatul, a prisosit harul;
21. Pentru că precum a împărățit păcatul prin moarte, așa și harul să împărățească prin dreptate, spre viața veșnică, prin Iisus Hristos, Domnul nostru.

Asta spre intelegere a toata lumea.
Nu este cu greseala lui Adam asa cum este cu harul.
Pentru ca greseala a plecat de la Adam si a devenit osanda pentru toti oamenii (pacatul stramosesc), asa si prin ascultarea lui Isus oamenii primesc prisosinta harului.(prin botezul de intrare in biserica crestina, straveche, ortodoxa).

Stai linistit Catalin2 ca nu ai contrazis Cuvantul lui Dumnezeu. Sunt oameni care au primit prisosinta harului si sunt oameni care nu au primit prisosinta harului. Dupa cum sunt oameni care isi inchipuie ca au prisosinta harului precum sunt oameni care au prisosinta harului dar nu vor sa arate.
Dumnezeu nu e exclusivist. oamenii sunt exclusivisti.
unii spun: cei multi au har, cei putini nu au. (``majoritara Biserică Creștină Catolică și în bogat reprezentate ramuri ale Protestantismului la nivel mondial, plasându-l exlusiv în minoritara Biserică Ortodoxă. )
dar noi stim ca: ca multi sunt chemati, putini alesi.

Dom'le, este extraordinar cum reușesc unii să te aburească cu Biblia (aia cu cruce chiar) pusă la înaintare și să-ți declare senin că ea zice ce chiar că nu zice, și să te învețe lucruri păgânești și omenești ce nu le-ai găsi în Scriptură cu cel mai performant motor de căutare!
Când Scriptura zice clar și simplu să înțeleagă cel mai umil și neînvățat alfabetizat că HARUL lui Dumnezeu este la îndemâna tuturor oamenilor pentru a-i scoate chiar expres din locurile unde păcatul abundă, vin teoologii să ne arate că e taman pe dos!

Doriana 13.11.2010 13:53:15

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 304976)
haide spune cum e cu mantuirea in viziunea ta si a adunarii din care faci parte, nu cu citate din calauza ortodoxa.

Pai, iti dai seama ca e aceeasi cu cea din catehismul ortodox, din moment ce am fost atat de entuziasmata. De fapt, nu mi-a venit sa cred cand am citit. :) Mi-am dat seama ca de mult timp ne certam degeaba pe tema asta si ca avem cam aceleasi idei.
Pe de alta parte, mi-am dat seama ca majoritatea ortodocsilor nu stiu parerea BO despre mantuire, altfel nu s-ar mai certa cu eterodocsii. De aceea am tinut sa o scriu. O mai scriu o data, ca e deosebita:

" Mantuirea este slobozirea din robia pacatului si a mortii precum si dobandirea vietii celei vesnice, in unire cu Dumnezeu. Mantuirea ne-a fost facuta cu putinta de Dumnezeu prin Intruparea, Jertfa si Invierea Fiulul Sau, Domnul nostru Iisus Hristos, care a venit in lume "pentru noi si pentru a noastra mantuire". Adica, Mantuitorul nostru Iisus Hristos prin lucrarea Sa de mantuire a deschis pentru oameni portile imparatiei cerurilor, care erau incuiate dupa caderea in pacat. El da putinta tuturor care voiesc sa-L urmeze, in Biserica Sa, sa intre in acea Imparatie sau viata vesnica."

tricesimusquintus 13.11.2010 13:56:02

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 304944)
Si Socrate avea ucenici care invatau sa filozofeze, si Aristotel, etc. Filozofii isi exprimau parerile, cugetarile legate de diferite aspecte, despre cum e alcatuit omul si lumea.
La fel si cei ce nu au har, pot doar sa-si exprime pareri teologice, despre cum inteleg ei un anumit pasaj din Sfanta Scriptura, cum vad ei lumea, etc. Bunul Dumnezeu isi arata vrerea si prin minuni, ca Sfanta Scriptura poate sa o citesca si un ateu sau un hindus, ca o lectura frumoasa.
Iisus nu vorbea doar sau spunea pilde, facea mai ales minuni. Asadar, in ortodoxie exista minuni la fel cum facea Iisus si cum erau in primul mileniu, la dvs. (in ce cult ati fi) este doar o filozofare teologica, fara ca sa aveti vreo dovada de la Dumnezeu. Doar ca unii isi mai indreapta viata, dar asta se intampla si la alcoolicii anonimi, de exemplu.

Schimbarea vieții în mod pozitiv este chiar cea mai mare minune produsă de harul lui Dumnezeu, de aceea și este atât de rar întâlnită (ca să nu spun complet absentă) la creștinii nominali. Minuni de toate felurile există în marea creștinătate, unele produse chiar și prin mijlocirea moaștelor, icoanelor ori altor simboluri ortodoxe, vedeți că nu neg acest lucru? Însă minunea cea mai mare (așa cum cea mai mare minune a Planului Mântuirii a fost Învierea Domnului) produsă în viața unui creștin este moartea omului (păcătos) cel vechi și învierea la o viață schimbată totalmente prin harul lui Hristos. În consecință, vă rog nu afirmați ce nu cunoașteți, cum că n-ar avea loc minuni în cultele noastre (neoprotestante). Eu personal am fost martor la nenumărate minuni de felul acesta (și chiar și la alte minuni, pe care dvs. le reclamați existente doar în BO).

tricesimusquintus 13.11.2010 14:01:50

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 304965)
dar oare nu s-ar intampla la fel si cu voi aici pe secte si culte? Daca ortodocsii nu ar ma intra aici sa vorbeasca cu voi, nu v-ati pierde voi obiectul muncii? si atunci v-ati certa intre voi? mai ales ca voi sunteti foarte impariti: penticostalul cu baptistul, sambatarul cu protestantul, si combinari de n secte luate cate n sectanti.

Aveți curajul să faceți un asemenea experiment? Ați constata că în ciuda faptului că noi (NP) suntem "foarte împărțiți" am reuși de minune să concordăm în foarte multe subiecte (inclusiv în cel de ultimă oră al topicului de față), și -sugestiv- în toate subiectele în care ortodoxia este în antiteză cu învățătura Scripturii.

dobrin7m 13.11.2010 14:14:34

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 304981)
Dom'le, este extraordinar cum reușesc unii să te aburească cu Biblia (aia cu cruce chiar) pusă la înaintare și să-ți declare senin că ea zice ce chiar că nu zice, și să te învețe lucruri păgânești și omenești ce nu le-ai găsi în Scriptură cu cel mai performant motor de căutare!
Când Scriptura zice clar și simplu să înțeleagă cel mai umil și neînvățat alfabetizat că HARUL lui Dumnezeu este la îndemâna tuturor oamenilor pentru a-i scoate chiar expres din locurile unde păcatul abundă, vin teoologii să ne arate că e taman pe dos!

Domnule, eu exact asta am spus: harul lui Dumnezeu este la indemana tuturor oamenilor, dar nu toti il dobandesc.
Citatul dat de dvs, era scos din context si rastalmacit, tocmai spre a ne invata lucruri paganesti si omenesti.
Cu aburitul cu Biblia, nu stiu cine abureste mai tare.
Eu cred ca noi ortodocsii suntem mai indreptatiti sa spunem ca vin ``teologii`` sa ne arate ca e taman pe dos. Acei teologi, cu Biblia subrat care ne da citate peste citate, rastalmacite dupa bunul lor plac.

tricesimusquintus 13.11.2010 14:35:35

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 304990)
Citatul dat de dvs, era scos din context si rastalmacit, tocmai spre a ne invata lucruri paganesti si omenesti.
Cu aburitul cu Biblia, nu stiu cine abureste mai tare.

Bun, să zicem că am răstălmăcit și v-am învățat lucruri păgânești și omenești (deși n-ați arătat care sunt acelea), dar vin și vă întreb direct:
Unde ați văzut în textul pus "în context" și "nerăstălmăcit" de către dvs. "păcat strămoșesc" și "botez de intrare în biserica străveche ortodoxă"?
Era doar o întrebare retorică... nu vă căzniți să ne faceți baie de aburi ori să ne [răs]tălmăciți textul...

catalin2 13.11.2010 16:25:15

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 304984)
Schimbarea vieții în mod pozitiv este chiar cea mai mare minune produsă de harul lui Dumnezeu, de aceea și este atât de rar întâlnită (ca să nu spun complet absentă) la creștinii nominali. Minuni de toate felurile există în marea creștinătate, unele produse chiar și prin mijlocirea moaștelor, icoanelor ori altor simboluri ortodoxe, vedeți că nu neg acest lucru? Însă minunea cea mai mare (așa cum cea mai mare minune a Planului Mântuirii a fost Învierea Domnului) produsă în viața unui creștin este moartea omului (păcătos) cel vechi și învierea la o viață schimbată totalmente prin harul lui Hristos. În consecință, vă rog nu afirmați ce nu cunoașteți, cum că n-ar avea loc minuni în cultele noastre (neoprotestante). Eu personal am fost martor la nenumărate minuni de felul acesta (și chiar și la alte minuni, pe care dvs. le reclamați existente doar în BO).

De aceea v-am scris de alcoolicii anonimi, pentru ca acestea nu dovedesc neaparat ca sunt minuni. Si un ateu isi poate schimba viata la exterior, ramanand tot ateu. Scriam de grupurile acestea de alcoolicii anonimi pentru ca intr-o comunitate e mult mai usor sa te schimbi decat de unul singur. Se spune in psihologie ca daca impartasesti valorile unui grup in cinci ani devii ca toti membrii grupului.
Deci tot nu arata ca alte culte ar avea un mic semn, cat de mic, de la Dumnezeu. E ca si cum un hindus citeste cate ceva si zice ca si el are har. Nu are cum sa demonstreze, trebuie doar sa-l crezi pe cuvant.
De asemenea, sa nu uitam ca si vrajmasul poate face unele minuni, dar acestea se pot deosebi de cele de la Dumnezeu (vedeti vietile sfintilor si patericele).
Daca ati cunoaste cat de putin ortodoxia ati deveni imediat ortodox.
Iata, am scris despre Sfantul Serafim de Sarov. Dar nu s-a incheiat discutia aceea descrisa acolo asa, ci sfantul a si exemplificat ce este harul printr-o minune:

Sfântului Duh? Cum pot să-mi dau seama dacă este întru mine sau nu?"
Sf. Serafim a început să-i explice prin pilde din viețile sfinților și apostolilor dar ucenicul tot nu pricepea. Atunci bătrânul îl apucă de umeri hotărât și-i spuse, "Dragul meu frate, amândoi ne aflăm acum întru Duhul Sfânt." Atunci parcă i s-au luminat ochii lui Motovilov care a văzut cum fața bătrânului strălucea ca soarele. Inima i s-a umplut de liniște și bucurie, corpul i-a fost străbătut de căldură ca și când ar fi fost vară și în jurul lor se răspândea o mireasmă foarte plăcută. Motovilov s-a speriat de acea schimbare neobișnuită, dar mai ales de fața sfântului care strălucea. Dar sfântul i-a spus: "Nu te teme, dragă frate, că n-ai putea nici măcar să mă vezi dacă nu ai fi și tu în plinătatea Sfântului Duh. Să mulțumim Domnului că ne-a milostivit astfel."
Atunci a înțeles Motovilov cu mintea și cu inima ce înseamnă transfigurarea prin pogorârea Sfântului Duh asupra omului.

Continuarea nu am gasit-o tradusa, doar in engleza: http://calindragan.wordpress.com/201...ndirea-sf-duh/
Asadar sfantul stralucea ca soarele, ca si Iisus la Schimbarea la fata din Sfanta Scriptura. La multi calugari apare aceasta minune, de fapt aura din icoane e aceasta Lumina, harul.
La un alt sfant care a trait in zilele noastre, grec, Parintele Paisie Aghioritul: http://www.sfaturiortodoxe.ro/marii-...traluceste.htm

catalin2 13.11.2010 16:33:49

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 304981)

Da, odata cu lucrarea Mantuitorului harul Santului Duh a putut veni in lume. Se spune ca pana atunci nimeni nu s-a putut mantui. Dar harul e pentru toti, dar nu pot beneficia toti de el. Nu ai citit in Sfanta Scriptura ca doar pe cei ce ii Botezau Apostolii cobora harul? Pe ceilalti nu! Ce e asa greu de priceput?
De asemenea, orice eroare dogmatica, adica erezie este hula impotriva Duhului Sfant. Iar hula nu se iarta, deci nu poate exista nici har. Pentru ca Duhul Sfant este adevarul, iar o erezie este un neadevar.

tricesimusquintus 13.11.2010 16:39:34

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 305025)
De aceea v-am scris de alcoolicii anonimi, pentru ca acestea nu dovedesc neaparat ca sunt minuni. Si un ateu isi poate schimba viata la exterior, ramanand tot ateu. Scriam de grupurile acestea de alcoolicii anonimi pentru ca intr-o comunitate e mult mai usor sa te schimbi decat de unul singur. Se spune in psihologie ca daca impartasesti valorile unui grup in cinci ani devii ca toti membrii grupului.
Deci tot nu arata ca alte culte ar avea un mic semn, cat de mic, de la Dumnezeu.

Acum mă trimiteți pe o pistă falsă. Eu nu m-am referit la schimbări exterioare autoimpuse, ce pot fi într-adevăr obținute prin educație, voință, etc. Nașterea din nou/de sus nu este o peticire, ori cosmetizare a vechiului caracter, ci o transformare totală, profundă, lăuntrică, ce nu poate rămâne neobservată și-n exterior. Despre asemenea transformări spuneam că există în creștinismul adevărat, iar eu am văzut la mulți coreligionari de-ai mei asemenea schimbări nete în bine.

tricesimusquintus 13.11.2010 16:47:01

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 305029)
De asemenea, orice eroare dogmatica, adica erezie este hula impotriva Duhului Sfant. Iar hula nu se iarta, deci nu poate exista nici har. Pentru ca Duhul Sfant este adevarul, iar o erezie este un neadevar.

Eheeei, câte erezii și hule s-au rostit în Biserica Creștină de-a lungul secolelor. Dacă ar fi fost așa cum spuneți dvs., s-a ales praful de toată transmiterea harului prin "succesiunea apostolică"... http://yoursmiles.org/tsmile/religion/t0826.gif

catalin2 15.11.2010 10:05:11

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 305035)
Eheeei, câte erezii și hule s-au rostit în Biserica Creștină de-a lungul secolelor. Dacă ar fi fost așa cum spuneți dvs., s-a ales praful de toată transmiterea harului prin "succesiunea apostolică"... http://yoursmiles.org/tsmile/religion/t0826.gif

E adevarat, au fost multe erezii si hule, cand una din ele lua amploare se convoca un Sinod ecumenic si erezia era condamnata. O sa observati ca niciodata intreaga Biserica n-a fost cuprinsa de o erezie, asa ca intotdeauna s-a pastrat succesiunea apostolica. Cred ca intuiti ca neoprotestantii nu sunt pentru ortodocsi nici macar eretici, ci doar culte, adunari.

catalin2 15.11.2010 10:10:43

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 305032)
Acum mă trimiteți pe o pistă falsă. Eu nu m-am referit la schimbări exterioare autoimpuse, ce pot fi într-adevăr obținute prin educație, voință, etc. Nașterea din nou/de sus nu este o peticire, ori cosmetizare a vechiului caracter, ci o transformare totală, profundă, lăuntrică, ce nu poate rămâne neobservată și-n exterior. Despre asemenea transformări spuneam că există în creștinismul adevărat, iar eu am văzut la mulți coreligionari de-ai mei asemenea schimbări nete în bine.

Neavand minuni in cultul dvs. probabil nu stiti exact ce sunt acelea minuni. In felul asta minune este si viata, nasterea, etc., dar acestea sunt pentru toti. O sa observati in Sfanta Scriptura ca intotdeauna Dumnezeu arata adevarul prin minuni. sa ne uitam ce s-a intamplat in timpul Sfantului Ilie. Si cei ce slujeau idolilor spuneau ca ei sunt credinta adevarat si sfantul Ilie. Sfantul Ilie n-a stat sa filozofeze cu ei, pentru ca nu avea niciun rost, oricum nu intelegeau.

tricesimusquintus 15.11.2010 13:16:24

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 305395)
E adevarat, au fost multe erezii si hule, cand una din ele lua amploare se convoca un Sinod ecumenic si erezia era condamnata. O sa observati ca niciodata intreaga Biserica n-a fost cuprinsa de o erezie, asa ca intotdeauna s-a pastrat succesiunea apostolica.

Sunt de acord că multe erezii au fost înlăturate din Biserică, însă eu m-am referit la acelea care au rămas suficient în Biserică ca să producă "succesiune", lanțuri de succesiune ce n-au mai putut fi oprite că acesta-i mersul istoriei. Din punctul meu de vedere nu e nici o problemă că au rămas (unele sute de ani) până ce au fost condamnate și elimninate prin sinoade, însă din punctul dvs. de vedere e o problemă serioasă. Succesiune apostolică presupune un lanț neîntrerupt.

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 305395)
Cred ca intuiti ca neoprotestantii nu sunt pentru ortodocsi nici macar eretici, ci doar culte, adunari.

Îmi pare bine că măcar dvs. nu ne socotiți eretici. Culte sunt numite toate bisericile creștine, iar "adunare" e un termen biblic folosit și de sfinții apostoli.

tricesimusquintus 15.11.2010 13:17:41

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 305396)
Neavand minuni in cultul dvs. probabil nu stiti exact ce sunt acelea minuni.

N-am spus că lipsesc minunile în Biserica AZȘ. Sunt chiar multe, eu personal fiind martor la unele din ele (mă refer la altele în afară de viețile transformate).

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 305396)
In felul asta minune este si viata, nasterea, etc., dar acestea sunt pentru toti.

Minunea transformatoare de viață și caracter la un om este o minune mult mai mare decât cele așa-zis naturale (viața, nașterea, etc.), ea fiind supra-naturală produsă doar de Duhul lui Dumnezeu. Iar dacă o minune fizică poate fi produsă și de diavol, schimbarea în bine a vieții umane nu poate fi produsă de el (nici nu ar avea o asemenea intenție pozitivă).

doctor_faustus 15.11.2010 15:33:44

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 305427)
Îmi pare bine că măcar dvs. nu ne socotiți eretici. Culte sunt numite toate bisericile creștine, iar "adunare" e un termen biblic folosit și de sfinții apostoli.

Cred că nu ți-ai dat seama, sectantule, ceea ce vroia să spună respectivul utilizator. Ceea ce vroia să spună era că pentru a fi considerați eretici, anumiți inși trebuiau mai întâi să și facă parte din Biserică !! De aceea a opinat el că nu v-ar considera eretici, ceea ce nu este adevărat pentru că după înțelegerea Bisericii sunteți considerați niște sectari eretici și care ați fost anatematizați, asta fiind cauza pentru care nimănui de fapt nu îi mai pasă de voi; prin urmare ceea ce vroia să spună catalin2 era că pentru a fi catalogați formal ca eretici ar trebui în primul rând să faceți parte din Biserica Creștină, condiție pe care sectanții din orice sectă nu o îndeplinesc. Însă asta nu înseamnă că nu ați fi eretici chiar și așa, adică chiar și sub condiția în care sectanții nu fac parte din Biserica lui Hristos ci din sectele întemeiate de niște oameni care erau niște eretici și niște separatiști și niște dezbinători ai Sfintei Biserici a lui Dumnezeu.

tricesimusquintus 15.11.2010 17:07:07

Nah, iar a fost ratată duminica...
http://yoursmiles.org/tsmile/rtfm/t1943.gif

catalin2 15.11.2010 19:39:19

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 305427)
Sunt de acord că multe erezii au fost înlăturate din Biserică, însă eu m-am referit la acelea care au rămas suficient în Biserică ca să producă "succesiune", lanțuri de succesiune ce n-au mai putut fi oprite că acesta-i mersul istoriei. Din punctul meu de vedere nu e nici o problemă că au rămas (unele sute de ani) până ce au fost condamnate și elimninate prin sinoade, însă din punctul dvs. de vedere e o problemă serioasă. Succesiune apostolică presupune un lanț neîntrerupt.

Dupa voia si stinta lui Dumnezeu, acele erezii care nu se stingeau in timp s-au separat de Biserica. Chiar in partea apuseana au fost erezii si patriarhi eretici, dar dupa un timp s-a lepadat acea erezie. Ereziile au fost condamnate imediat ce apareau, dar in unele locuri mai peristau si dupa aceea. Cred ca se poate face o diferentiere, a fi in Biserica sau in afara. De exemplu poate avea cineva greseli dogmatice din necunostinta, dar fiind in Biserica nu are un efect prea mare. Au fost sfinti care au avut greseli, dar nu le-au sustinut si dupa ce s-a pronuntat un sinod, adica atunci cand stiau ca sunt greseli.
Am zis ca nu sunt considerati eretici neoprotestantii pentru ca asta presupune o oarecare asemanare cu o biserica (in sens ortodox). La neoprotestanti e un lider sau o grupare care au format un grup de simpatizanti ai Bibliei. O erezie e o eroare de dogma, sau mai multe. La neoprotestanti aproape totul e diferit.

catalin2 15.11.2010 19:57:15

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 305428)
N-am spus că lipsesc minunile în Biserica AZȘ. Sunt chiar multe, eu personal fiind martor la unele din ele (mă refer la altele în afară de viețile transformate).

Minunea transformatoare de viață și caracter la un om este o minune mult mai mare decât cele așa-zis naturale (viața, nașterea, etc.), ea fiind supra-naturală produsă doar de Duhul lui Dumnezeu. Iar dacă o minune fizică poate fi produsă și de diavol, schimbarea în bine a vieții umane nu poate fi produsă de el (nici nu ar avea o asemenea intenție pozitivă).

Stiu si eu cateva "minuni". Prima este profetia falsa a fondatorului. Iar celelalte apartin unui medium care intra in transa, Ellen White. In secolul XIX exista o explozie de mediumi, toti avand revelatii. Bineinteles, revelatiile crestine sunt diferite fata de manifestarea mediumilor.
Cum se stie diavolul poate face si lucruri bune, pentru o peroada scurta. De exemplu poate produce vindecari. Daca schimbarea in bine a vietii e cea de pe pamant cu pierderea vietii vesnice, desigur ca vrajmasul nu-i prost.
Sa ne gandim logic: daca cineva se leapada de ortodoxie si trece la un cult normal ca vrajmasul ar trebui sa incerce sa-i dea aceluia o oarecare imbunatatire a vietii pamantesti, ca nu cumva sa se intoarca la ortodoxie si sa aiba iar sansa mantuirii. Din moment ce nu se mai poate mantui ce conteaza ca ar avea cu un pacat in plus. Nici vrajmasul asta nu s-a nascut ieri sa nu aiba ceva in cap. Veti observa in vietile sfintilor si paterice exemple de genul acesta. Vrajmasul poate ajuta un om si sa fie mai credincios, daca astfel il poate amagi.
Era o povestire cu un calugar imbunatatit care vede ca un alt calugar pustnic e inconjurat de multi vrajmasi. Apoi ajunge intr-un oras si era doar un inger cazut care pazea orasul. In oras nu era nevoie de prea multi, lucrurile mergeau de la sine.

Penticostalmantuibil2 15.11.2010 21:05:37

Teorema stramba

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 305527)
diavolul poate face si lucruri bune
diavolul poate produce vindecari
diavolul da o oarecare imbunatatire a vietii
diavolul poate ajuta un om si sa fie mai credincios,

Deci, daca cineva e crestin (neo)protestant diavolul nu mai are nimic cu el.

Poate neoprotestantul sa citeasca Biblia cat vrea.
Poate chiar sa o si implineasca.
Poate sa-l iubeasca pe Dumnezeu cu toata inima lui.
Poate sa traiasca o viata morala sa faca oricate fapte bune.
Poate chiar sa mearga si-n rai, probabil...

Diavolului nu-i mai pasa...

Hmm...faina parere aveti despre diavol. Doar ca e una stramba.
Dumnealui lupta cu toti crestinii sa-i duca la pierzare, nu va faceti iluzii.
Mai toti neoprotestantii care isi traiesc viata crestina cu seriozitate lupta cu el zilnic.

Danut7 15.11.2010 21:19:48

ereticii sunt dati diavolului prin anatemele parintilor..

Danut7 15.11.2010 21:27:21

la nimic nu foloseste credinta fara luminare , si fapta fara credinta sanatoasa;

catalin2 15.11.2010 22:33:45

Citat:

În prealabil postat de Penticostalmantuibil2 (Post 305537)
Deci, daca cineva e crestin (neo)protestant diavolul nu mai are nimic cu el.

Poate neoprotestantul sa citeasca Biblia cat vrea.
Poate chiar sa o si implineasca.
Poate sa-l iubeasca pe Dumnezeu cu toata inima lui.
Poate sa traiasca o viata morala sa faca oricate fapte bune.
Poate chiar sa mearga si-n rai, probabil...

Diavolului nu-i mai pasa...

Hmm...faina parere aveti despre diavol. Doar ca e una stramba.
Dumnealui lupta cu toti crestinii sa-i duca la pierzare, nu va faceti iluzii.
Mai toti neoprotestantii care isi traiesc viata crestina cu seriozitate lupta cu el zilnic.

E adevarat, fara har nu prea exista mantuire. Asta nu inseamna ca toate faptele bune nu se pun, ca in ambele locuri exista mai multe lacasuri.
Observati ca unii sfinti din Vechiul Testament faceau mult ami multe decat ceea ce scrieti, dar nu s-au putut mantui pana ce Iisus nu s-a coborat la Iad sa-i scoata.

zsuleica 16.11.2010 00:24:20

Citat:

În prealabil postat de marmat (Post 96542)
Spalarea picioarelor au dreptul s-o faca doar cei care au fost botezati cu apa si Duhul Sfint,in numele lui Isus.Ei atunci au fost curatiti si iertati de toate pacatele. Spalarea picioarelor semnifica un act de umilinta fata de semenul nostru ,pentru ca sa intelegem ca trebuie sa fim mici aici pe pamint ,sa slujim celui de linga noi ,ca sa putem fi numiti mari in Imparatia cerului,vorba Mintuitorului. De asemenea semnifica si o curatare spirituala .Nu este vorba de o sfintire instantanee. Sfint inseamna in traducere directa -pus deoparte . Sfintirea este un proces care are loc toata viata . Sfintirea se pierde daca te departezi de Dumnezeu ,daca credinta ta slabeste. Iar noi nu avem la indemina un obiect sfintit ca sa ne atingem de el si sa credem ca ne sfinteste. Totul se bazeaza pe credinta noastra ,daca este mai adinca sau slabeste.
Credinta este o nadejde nestramutata in lucrurile care nu se vad ,conform Scripturii.
Apoi in legatura cu mustul .
In perioada Pastelui , evrei trebuiau,sub porunca VT , sa curete toata casa de necuratie . Trebuia indepartat tot ce era invechit , mincarea trebuie sa nu fie stricata ,totul proaspat . Piinea(azimile ) trebuia sa fie nedospita si vinul nefermentat ca sa simbolizeze neprihanirea .Vinul proaspat este must.Dupa cum vezi piinea si vinul au o semnivicatie vechitestamentara ,nu era un lucru nou . Acest lucru tot Dumnezeirea il daduse evreilor prin Moise.Era un lucru obisnuit.
Apoi sa ne gindim .Alcoolul chiar innobileaza? Nu am nimic impotriva sa gusti un pahar .Dar Scriptura ne atntioneaza ca mari pacate putem face cind nu stim sa ne prim .De aceea la noi s-a hotarit ca in viata de credinta sa nu bem nici o picatura de alcool ,ca sa se previna acte incontrolabile. Exemple stim cu totii din viata de zi cu zi ,inclusiv cu conducatorii bisericilor,oricare ar fi ele.
Stiu ca in ortodoxie se merge pe ideea aluatului celui nou.
Dar aceasta trebuie sa fie schimbarea caracterului nostru ,sa incercam sa fim neprihaniti prin cinste si dreptate,prin puterea Duhului Sfint ,care mijloceste prin inima noastra ca Isus sa traiasca in noi.

Cu speranta sa nu te fi jignit cu ceva
Domnul cu tine.

si in VT se recomanda sa mai bei vin din cand in cand ca e bun pentru sanatate dar sa nu faci exces, dealtfel ca si cu toate in viata... excesul de orice fel este daunator. si sa nu uitam ca la nunta din Cana Iisus a transformat butoaie de apa in vin pentru nuntasi.

tricesimusquintus 16.11.2010 07:13:31

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 305517)
Dupa voia si stinta lui Dumnezeu, acele erezii care nu se stingeau in timp s-au separat de Biserica. Chiar in partea apuseana au fost erezii si patriarhi eretici, dar dupa un timp s-a lepadat acea erezie. Ereziile au fost condamnate imediat ce apareau, dar in unele locuri mai peristau si dupa aceea. Cred ca se poate face o diferentiere, a fi in Biserica sau in afara. De exemplu poate avea cineva greseli dogmatice din necunostinta, dar fiind in Biserica nu are un efect prea mare. Au fost sfinti care au avut greseli, dar nu le-au sustinut si dupa ce s-a pronuntat un sinod, adica atunci cand stiau ca sunt greseli.

Apreciez încercarea dvs. de a ocoli problema ridicată de mine, însă slalomul de mai sus nu rezolvă problema întreruperii "succesiunii apostolice".

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 305517)
Am zis ca nu sunt considerati eretici neoprotestantii pentru ca asta presupune o oarecare asemanare cu o biserica (in sens ortodox). La neoprotestanti e un lider sau o grupare care au format un grup de simpatizanti ai Bibliei. O erezie e o eroare de dogma, sau mai multe. La neoprotestanti aproape totul e diferit.

Dacă raportăm "eroarea de dogmă" la Sfânta Scriptură, rezultatul identificării ereticilor ar putea să surprindă. De aceea se și face raportarea la propria dogmă, auto-furnizarea de argumente circulare alimentând în permanență această dispută doctrinară cu privire la erezie.

tricesimusquintus 16.11.2010 07:29:06

Citat:

Stiu si eu cateva "minuni". Prima este profetia falsa a fondatorului. Iar celelalte apartin unui medium care intra in transa, Ellen White. In secolul XIX exista o explozie de mediumi, toti avand revelatii. Bineinteles, revelatiile crestine sunt diferite fata de manifestarea mediumilor.

Mata ști multe și ai credință mare, eu mă limitez doar la minunile contemporane, la cele ce pot fi palpabile și vizibile în viața de zi cu zi.

Citat:

Cum se stie diavolul poate face si lucruri bune, pentru o peroada scurta. De exemplu poate produce vindecari. Daca schimbarea in bine a vietii e cea de pe pamant cu pierderea vietii vesnice, desigur ca vrajmasul nu-i prost.

Desigur că nu-i prost, însă dumneata îl faci de-a dreptul tâmpit prin teoria asta ciudată. Un om "transformat în bine de diavol" cum ar putea zeci de ani să nu mai bea, să nu-și mai bată nevasta, să devină iubitor și amabil, să fie un creștin model?

tricesimusquintus 16.11.2010 07:30:34

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 305539)
ereticii sunt dati diavolului prin anatemele parintilor..

Părinții aceștia musai că seamănă cu dr. Faustus - cel ce ne trimite ciclic la dracu'. http://yoursmiles.org/tsmile/demon/t1433.gif

joseph_ben_iacob 16.11.2010 09:33:15

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 305553)
Observati ca unii sfinti din Vechiul Testament faceau mult ami multe decat ceea ce scrieti, dar nu s-au putut mantui pana ce Iisus nu s-a coborat la Iad sa-i scoata.

De unde ai tras concluzia asta? Eu vad ca Moise si Ilie erau pe muntele schimbarii la fata, in trup de slava, inainte de jertfa Mantuitorului?Daca, dupa cum spui tu, erau in iad, cum puteau fi si pe munte in trup de slava?

joseph_ben_iacob 16.11.2010 09:54:14

Citat:

Da, odata cu lucrarea Mantuitorului harul Santului Duh a putut veni in lume. Se spune ca pana atunci nimeni nu s-a putut mantui.

Oamenii au fost mantuiti si in perioada VT, jertfa lui Hristos nu e limitata de timp.

Citat:

Dar harul e pentru toti, dar nu pot beneficia toti de el. Nu ai citit in Sfanta Scriptura ca doar pe cei ce ii Botezau Apostolii cobora harul? Pe ceilalti nu! Ce e asa greu de priceput?

Tu faci o confuzie intre har si Duhul Sfant. Duhul Sfant e cel care coboara peste om nu harul. Iar Duhul Sfant coboara peste omul care se increde in Dumnezeu. In Faptele Apostolilor vedem cum cei carora le predica Petru au primit Duhul Sfant in timp ce ascultau.

catalin2 16.11.2010 12:47:44

Citat:

În prealabil postat de joseph_ben_iacob (Post 305624)
De unde ai tras concluzia asta? Eu vad ca Moise si Ilie erau pe muntele schimbarii la fata, in trup de slava, inainte de jertfa Mantuitorului?Daca, dupa cum spui tu, erau in iad, cum puteau fi si pe munte in trup de slava?

Nu eu am tras concluzia, pentru ca eu incerc sa nu spun doar parerile personale. Bineinteles, afland ce spun sfintii am cercetat si eu si am aflat ca sunt corecte, incredintandu-ma astfel.
Aceasta e invatatura Bisericii din primul mileniu si apoi si a BO si BC. De aceea Enoh si Sf. Ilie Tesviteanul au fost luati cu trup cu tot la cer, pentru ca altfel ajungeau in Iad. Odata cu caderea lui Adam nu mai avea nimeni acces la mantuire, de aceea a fost jertfa si lucrarea Mantuitorului.
Sfantul Ilie fusese ridicat la cer cu trupul, iar despre Moise citim in Iuda, 9: "Dar Mihail Arhanghelul, când se împotrivea diavolului, certându-se cu el pentru trupul lui Moise".
Vedem, de asemenea, ca in Vechiul Testament dreptii erau adaugati in cartea vietii dupa ce mureau. Acestia au fost luati de Iisus cand s-a pogorat la Iad in cele trei zile pana la inviere. Tot Iisus e cel ce a deschis portile Raiului.
Asadar, vezi ca invatatura ortodoxa e cea dreapta, si nu gasim vreo contradictie in ea. Se bazeaza nu doar pe parerea unora, ci are confirmarea sfintilor, care faceau minuni. Altfel vine un hindus si zice ce intelege el din Biblie. Zice ca el intelege corect si ca are si har destul. Nu-l crezi pe cuvant, il pui sa demonstreze. Altfel ramane doar o parere, din multe altele. Prin minuni se dovedeste prezenta harului.

catalin2 16.11.2010 12:58:30

Citat:

În prealabil postat de joseph_ben_iacob (Post 305630)
Oamenii au fost mantuiti si in perioada VT, jertfa lui Hristos nu e limitata de timp.

Tu faci o confuzie intre har si Duhul Sfant. Duhul Sfant e cel care coboara peste om nu harul. Iar Duhul Sfant coboara peste omul care se increde in Dumnezeu. In Faptele Apostolilor vedem cum cei carora le predica Petru au primit Duhul Sfant in timp ce ascultau.

Prima parte v-am explicat-o in mesajul precedent.
Nu fac confuzie, aceasta e invatatura ortodoxa, intarita de sfinti. In Faptele Apostolilor doar peste Apostoli s-a pogorat Duhul Sfant (harul), cei carora le predica au primit harul dupa ce au fost botezati. De asemenea, in Vechiul Testament Duhul Sfant lucra doar in exterior, astfel proorocind proorocii. Abia dupa lucrarea Mantuitorului oamenii au putut primi harul Duhului Sfant inauntrul lor, prin Botez si Sfintele Taine, unindu-se cu Hristos.
Si iti voi explica si lamurit, ca sa intelegi de ce e asa. Mai bine decat explica in catehismul ortodox nu pot explica eu: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ant-80555.html

catalin2 16.11.2010 13:02:21

Despre har

Citat din invatatura ortodoxa: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ant-80555.html

236. Chiar persoana Duhului Sfant e aceea prin care vedem pe Hristos si ne unim cu El?
Nu. Daca ar fi chiar persoana Sfantului Duh, atunci ea s-ar face o proprietate a noastra, sau noi ne-am face una cu Duhul Sfant. Unde se vorbeste de Duhul, e vorba de lucrarea Duhului. Dar intrucat unde e lucrarea e si cel ce lucreaza, se poate spune ca Duhul insusi e in noi si lucreaza in noi, fara ca lucrarea insasi sa fie persoana Lui. Dar de aici se vede totodata ca lucrarea aceasta nu e nici ceva creat, nu e o faptura, cum zic romano-catolicii, ci porneste din fiinta Lui si prin urmare ne uneste nemijlocit cu Dumnezeu. Si intrucat prin lucrarea aceasta necreata lucram si noi, iata ca, avand noi aceasta lucrare in noi, lucram nu numai cu lucrarea noastra naturala creata, ci si cu cea necreata, dumnezeiasca, cu care lucreaza Dumnezeu insusi in noi, adica ne unim cu Dumnezeu in aceeasi lucrare a Lui, ne indumnezeim prin lucrarea Lui, la inceput mai putin, iar cu vremea tot mai mult.
237. Lucrarea aceasta prin care Duhul Sfant ne uneste cu Hristos si lucreaza in noi, impreuna cu noi, la mantuirea noastra, nu are un nume deosebit?
Are. Lucrarea aceasta se numeste harul dumnezeiesc. De aceea se spune ca ne mantuim prin har, sau ne unim cu Dumnezeu prin har, sau ne indumnezeim, sau ne facem dumnezei dupa har.
238. Harul este numai al Duhului Sfant, sau si al celorlalalte persoane dumnezeiesti?
Lucrarea aceasta numita har e comuna tuturor celor trei persoane dumnezeiesti, pornind ca orice lucrare din fiinta dumnezeiasca, care e a tuturor celor trei persoane. De aceea e numit si har al lui Dumnezeu, sau mai ales al lui Hristos, caci Hristos il trimite pe Duhul in noi. "Harul Domnului nostru Iisus Hristos... sa fie cu voi cu toti" (II Cor. 13,14). Sau: "Har voua si pace de la Dumnezeu Tatal si de la Domnul nostru Iisus Hristos" (Gal. 1,3). De aceea prin harul care vine in noi, toate cele trei persoane dumnezeiesti se salasluiesc in noi. Dar intrucat Duhul e Acela care leaga harul de noi, harul se numeste, cu deosebire, harul Duhului sau chiar Duh, pentru ca usor poate fi numit cel care lucreaza in locul lucrarii sale. Astfel, a avea cineva Duhul lui Hristos in sine (Rom. 8, 9) inseamna a avea harul Duhului Sfant.
239. Este im singur har, sau sunt mai multe?
Harul Mantuitor este unul singur si el se da tuturor. Dar, dupa trebuinta sau insusirea naturala a omului si dupa puterea lui de a primi, harul implineste, pe langa lucrarea de mantuire, - sau tocmai intrucat o implineste pe aceea, - si acea trebuinta a fiecaruia si sporeste insusirea pe care o are un om sau altul. Harul e o bogatie nesfarsita de lumina si de putere dumnezeiasca, din care primeste fiecare mant poate. Aceasta bogatie de raze ale aceluiasi izvor se numeste dar sau daruri ale Duhului sau Duhuri, caci Duhul lucreaza, iar efectele produse in om se numesc roade ale Duhului.

catalin2 16.11.2010 13:16:15

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 305608)
Mata ști multe și ai credință mare, eu mă limitez doar la minunile contemporane, la cele ce pot fi palpabile și vizibile în viața de zi cu zi.

Desigur că nu-i prost, însă dumneata îl faci de-a dreptul tâmpit prin teoria asta ciudată. Un om "transformat în bine de diavol" cum ar putea zeci de ani să nu mai bea, să nu-și mai bată nevasta, să devină iubitor și amabil, să fie un creștin model?

Si nu v-am zis sa cititi in vietile sfintilor si in pateric sau limonariu, ca acolo sunt zeci de exemple? Acestea sunt din primul mileniu, dar daca neoprotestantii nu existau pe atunci de unde sa stie?
Obiectivul vrajmasului e sa nu ajunga un om in Rai, sa nu se mantuiasca. Nu il ispiteste la toate pacatele din lume, ca ala se poate sa se sature si sa caute mantuirea. De exemplu ajunge doar mandria. In Sfanta Scritura scrie ca " Nici desfrânații, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiții ....". Nu inseamna ca trebuie sa le ai pe toate ca sa nu te mantuiesti, ci unul din acestea.
De aceea vrajmasul poate face si bine un timp ca sa-si atinga scopul. Chiar in cazul unui pacat sau viciu, de exemplu cineva care se drogheaza, nu simte o stare de bine, de euforie un timp, ca sa repete pacatul, sa nu il lase cumva?
Toate pacatele sunt legate de ingerul cazut. Nemaimantuindu-se, el il scapa de patima aceea, ii da un bine, ca sa ramana acolo, sa nu se mantuiasca. Ca nu cumva dupa aceea sa nu-i mai placa si sa redevina ortodox si astfel sa se mantuiasca. Acum sper ca ti se pare logica, desi poate nu o sa intelegi sau nu o sa fii de acord.

joseph_ben_iacob 16.11.2010 14:44:42

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 305666)
Nu eu am tras concluzia, pentru ca eu incerc sa nu spun doar parerile personale. Bineinteles, afland ce spun sfintii am cercetat si eu si am aflat ca sunt corecte, incredintandu-ma astfel.
Aceasta e invatatura Bisericii din primul mileniu si apoi si a BO si BC. De aceea Enoh si Sf. Ilie Tesviteanul au fost luati cu trup cu tot la cer, pentru ca altfel ajungeau in Iad. Odata cu caderea lui Adam nu mai avea nimeni acces la mantuire, de aceea a fost jertfa si lucrarea Mantuitorului.

Invatatura Bisericii primare nu a fost asta, nicaieri in Sf Scriptura nu ai sa gasesti asemenea invatatura.
Enoh si cu Sf Ilie au fost luati la cer dar nu pt ca ajungeau in iad ci pentru ca asa a vrut Dumnezeu. De unde ideea ca ar fi ajuns in iad?
Dupa cum ti-am spus jertfa Mantuitorului nu e limitata de timp si cei din perioada VT erau mantuit tot prin credinta in El chiar daca El nu venise inca.

Citat:

Sfantul Ilie fusese ridicat la cer cu trupul, iar despre Moise citim in Iuda, 9: "Dar Mihail Arhanghelul, când se împotrivea diavolului, certându-se cu el pentru trupul lui Moise".
Vedem, de asemenea, ca in Vechiul Testament dreptii erau adaugati in cartea vietii dupa ce mureau. Acestia au fost luati de Iisus cand s-a pogorat la Iad in cele trei zile pana la inviere. Tot Iisus e cel ce a deschis portile Raiului.

Daca mergem pe ideea ta atunci Moise a ajuns in iad. Nu trupul merge in iad ci sufletul.
Cand Mihail si diavolul se luptau pt trupul lui Moise, el era deja mort. Unde era sufletul lui?Conform cu ceea ce afirmi tu era in iad, lucru care nu e adevarat.
Avraam si saracul , cand Hristos a spus aceea pilda, ti se pare ca erau in iad? Dc ei erau in iad atunci bogatul unde era?
Dreptii VT au fost mantuiti la fel cum au fost mantuti si dreptii NT.

Citat:

Asadar, vezi ca invatatura ortodoxa e cea dreapta, si nu gasim vreo contradictie in ea. Se bazeaza nu doar pe parerea unora, ci are confirmarea sfintilor, care faceau minuni. Altfel vine un hindus si zice ce intelege el din Biblie. Zice ca el intelege corect si ca are si har destul. Nu-l crezi pe cuvant, il pui sa demonstreze. Altfel ramane doar o parere, din multe altele. Prin minuni se dovedeste prezenta harului.

Biblia nu se contrazice pe ea insasi, in momentul in care o invatatura contrazice Biblia atunci aceea invatatura e gresita.
Te-as ruga sa imi raspunzi la o intrebare, Hristos le spune evreilor in Luca 11:49-51 urmatoarele :
"De aceea și înțelepciunea lui Dumnezeu a zis: "Voi trimite la ei prooroci și apostoli și dintre ei vor ucide și vor prigoni";
Ca să se ceară de la neamul acesta sângele tuturor proorocilor, care s-a vărsat de la facerea lumii,
De la sângele lui Abel până la sângele lui Zaharia, care a pierit între altar și templu. Adevărat vă spun: Se va cere de la neamul acesta."

Intrebarea e evidenta, de ce se faceau evreii vinovati de sangele lui Abel?Ca doar nici nu exista poporul evreu atunci si vinovat de moartea lui Abel era Cain.

Intr

joseph_ben_iacob 16.11.2010 14:50:05

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 305668)
Prima parte v-am explicat-o in mesajul precedent.
Nu fac confuzie, aceasta e invatatura ortodoxa, intarita de sfinti. In Faptele Apostolilor doar peste Apostoli s-a pogorat Duhul Sfant (harul), cei carora le predica au primit harul dupa ce au fost botezati. De asemenea, in Vechiul Testament Duhul Sfant lucra doar in exterior, astfel proorocind proorocii. Abia dupa lucrarea Mantuitorului oamenii au putut primi harul Duhului Sfant inauntrul lor, prin Botez si Sfintele Taine, unindu-se cu Hristos.
Si iti voi explica si lamurit, ca sa intelegi de ce e asa. Mai bine decat explica in catehismul ortodox nu pot explica eu: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ant-80555.html

Eu zic sa citesti mai atent in Faptele Apostolilor:
"Încă pe când Petru vorbea aceste cuvinte, Duhul Sfânt a căzut peste toți cei care ascultau cuvântul. " - Cap 10:44

Dupa cum vezi Duhul Sfant l-au primit inainte de botez.

tricesimusquintus 16.11.2010 14:52:56

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 305677)
Si nu v-am zis sa cititi in vietile sfintilor si in pateric sau limonariu, ca acolo sunt zeci de exemple? Acestea sunt din primul mileniu, dar daca neoprotestantii nu existau pe atunci de unde sa stie?
Obiectivul vrajmasului e sa nu ajunga un om in Rai, sa nu se mantuiasca. Nu il ispiteste la toate pacatele din lume, ca ala se poate sa se sature si sa caute mantuirea. De exemplu ajunge doar mandria. In Sfanta Scritura scrie ca " Nici desfrânații, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiții ....". Nu inseamna ca trebuie sa le ai pe toate ca sa nu te mantuiesti, ci unul din acestea.
De aceea vrajmasul poate face si bine un timp ca sa-si atinga scopul. Chiar in cazul unui pacat sau viciu, de exemplu cineva care se drogheaza, nu simte o stare de bine, de euforie un timp, ca sa repete pacatul, sa nu il lase cumva?
Toate pacatele sunt legate de ingerul cazut. Nemaimantuindu-se, el il scapa de patima aceea, ii da un bine, ca sa ramana acolo, sa nu se mantuiasca. Ca nu cumva dupa aceea sa nu-i mai placa si sa redevina ortodox si astfel sa se mantuiasca. Acum sper ca ti se pare logica, desi poate nu o sa intelegi sau nu o sa fii de acord.

Ba deloc, teoria aceasta este nu doar ilogică, ci și păguboasă și pe alocurea chiar eretică. Auzi dom'le... diavolul să facă bine și să transforme milioane de ființe pierdute-n păcate în oameni noi pentru Dumnezeu! Îmi pare rău, dar nu mă convingeți deloc cu asemenea argumente...

s1c2h3m4i5d6t7 17.11.2010 10:32:31

pr.ARSENIE BOCA-DESPRE SECTARI

http://www.youtube.com/watch?v=34mFlyZ0CDs

catalin2 17.11.2010 11:16:30

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 305702)
Ba deloc, teoria aceasta este nu doar ilogică, ci și păguboasă și pe alocurea chiar eretică. Auzi dom'le... diavolul să facă bine și să transforme milioane de ființe pierdute-n păcate în oameni noi pentru Dumnezeu! Îmi pare rău, dar nu mă convingeți deloc cu asemenea argumente...

Eu am explicat, dar am zis ca din cauza ca cei din culte citesc doar Biblia, si nu au citit si vietile sfintilor sau patericele sau alte scrieri duhovnicesti nu inteleg in totalitate lucrarea vrajmasului. Asa ca e scris mai mult pentru ortodocsi.
"Oameni noi pentru Dumnezeu" este in alta conceptie, nefiind in Biserica nu va puteti mantui. Deci vrajmasul asta doreste, sa nu va mantuiti. Nu conteaza ca nu va da toate pacatele din lume.
Pentru exemplul dat de tine, ramane explicatia dinainte de paranteza asta. Minuni sunt acelea care arata ca sigur sunt de la Dumnezeu, ceva extraordinar. Ploaia e o minune, dar nu dovedeste ceva fata de japonezi, de exemplu. Si la japonezi ploua. Nici japonezii nu umbla toti beti si isi bat nevestele sau ce stiu eu ce pacate. Si, sper ca stiti si dvs., chiar si alti oameni din alte religii sau atei se lasa de droguri sau de bautura si isi indreapta viata. Asta nu se intampla doar la neoprotestanti sau chiar la ortodocsi.
Priviti la minunile facute de apostoli sau sfinti. Ca sa nu mai lungim discutia, nu aveti o dovada a prezentei harului, neavand minuni (in afara de cele obisnuite, soarele rasare in fiecare zi, unii se lasa de bautura, altul nu-si mai bate nevasta,etc.)
Daca nu ati inteles nu e vina mea.

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:36:52.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.