Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Care este adevarul despre vorbirea in limbi ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4976)

stefan florin 29.01.2018 09:32:48

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 657692)
Deci Biblia nu scrie ca Pavel a vorbit cu localnicii printr-un dar supranatural, ci doar ca el ca vorbit cu maltezii.

nu te intrebi CUM a reusit Pavel sa comunice cu maltezii? Cred ca nu o sa spui ca insula Malta era populata cu savanti

Citat:

Tu sustii ca vorbirea in limbi a incetat acum 1600 de ani, tu sa-mi zici ce crezi ca s-a intamplat acum 1600 de ani si ce eveniment a facut sa inceteze darul vorbirii in limbi? E Google Translate sau altceva?
crestinismul s-a raspandit amice in fiecare colt al lumii cunoscute pana atunci. Au aparut crestini din acele zone geografice. Ei la randul lor si-au facut ucenici care si ei la randul lor, au evanghelizat pe altii. Putem spune ca evanghelia era cunoscuta in mai toate limbile lumii (Europa, Asia, Africa). Vorbirea in limbi nu a mai fost necesara

Citat:

Intrebarea nu trebuie adresata penticostalilor de astazi.
Biblia spune ca la Cincizecime a fost daruita vorbirea in limbi.
De ce a vrut Dumnezeu sa fie asa, El stie.
Nu sunt penticostalii contemporani autorii Bibliei.
vorbirea in limbi a fost data cu un scop, care a fost atins. Faptul ca nu poti sa-mi dai un exemplu de vorbire in limbi de-a lungul istoriei, afara de cele relatate in Biblie, spune multe. Sper ca nu o sa vii sa-mi dai ca exemplu, ceea ce se intampla la voi

Citat:

Nici atunci?
Credeam ca doar acum.
poti sa-mi arati in Biblie in perioada vechi testamentara de vorbire in limbi? Nu era nevoie de raspandire in lume a religiei mozaice. In perioada noului testament lucrurile s-au schimbat. Crestinismul nu este o religie strict nationala, asa cum era religia mozaica. Hristos s-a jertfit pentru toata lumea, nu doar pentru evrei si trebuia sa ajunga la toate natiunile lunii

Penticostalul Traditional 29.01.2018 12:41:09

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 657764)
Vorbirea in limbi nu a mai fost necesara

Fals.
A fost, este si va fi necesara. Pana la parousie.
Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 657764)
Nu era nevoie de raspandire in lume a religiei mozaice. In perioada noului testament lucrurile s-au schimbat. Crestinismul nu este o religie strict nationala, asa cum era religia mozaica.

Si religia mozaica trebuia sa ajunga pretutindeni in lume. Aceasta a fost scopul lui Dumnezeu cu poporul Israel: sa faca de cunoscut Numele Lui. Dar poporul Israel nu si-a facut asa cum trebuie datoria.

Biserica este chemata sa duca cunostinta de Dumnezeu catre toate natiunile.
Insa nici Biserica NU isi face asa cum trebuie datoria.
Sunt inca mii de grupuri etnice in care Evanghelia nu a ajuns si nu exista nicio biserica, de nicio confesiune.
Daca vestirea Evangheliei s-ar face prin darul vorbirii in limbi, el ar fi EXTREM DE NECESAR ASTAZI, pentru ca mii de misionari sa mearga la miile de grupuri etnice neevanghelizate.

Dar scopul principal al vorbirii in limbi nu este pentru a incuraja lenea. Nicidecum.
Misionarii trebuie sa invete (foarte bine) limba popoarelor pe care vor sa le evanghelizeze.

Insa si la capitolul "misiune la popoarele neevanghelizate", Biserica Ortodoxa este codasa.

stefan florin 29.01.2018 14:20:08

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 657765)
Fals.
A fost, este si va fi necesara. Pana la parousie.

dovada ca a incetat

Citat:

Si Religia Mozaica trebuia sa ajunga pretutindeni in lume. Aceasta a fost scopul lui Dumnezeu cu poporul Israel: sa faca de cunoascut Numele Lui. Dar poporul Israel nu si-a facut asa cum trebuie datoria.
parerea ta. Uite ce spune Biblia: "Ascultă, Israele, Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn" Unde scrie ca religia mozaica trebuie sa-si faca prozeliti? Circumcizia a fost data DOAR poporului evreu sau si altor popoare?

Citat:

Biserica este chemata sa duca cunostinta de Dumnezeu catre toate natiunile.
Insa nici Biserica NU isi face asa cum trebuie datoria.
Sunt inca mii de grupuri etnice in care Evanghelia nu a ajuns si nu exista nicio biserica, de nicio confesiune.
Daca vestirea Evangheliei s-ar face prin darul vorbirii in limbi, el ar fi EXTREM DE NECESAR ASTAZI, pentru ca mii de misionari sa mearga la miile de grupuri etnice neevanghelizate.
Insa si la capitolul "misiune la popoarele neevanghelizate" Biserica Ortodoxa este codasa.
uite ce spune Biblia:"Căci adevărat grăiesc vouă: Dacă veți avea credință în voi cât un grăunte de muștar, veți zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo, și se va muta; și nimic nu va fi vouă cu neputință." (Matei 17-20). Si in alt loc mai zice: "Adevărat, adevărat zic vouă: cel ce crede în Mine va face și el lucrările pe care le fac Eu și mai mari decât acestea va face." (Ioan 14-12). Daca cei ce fac evanghelizari ar avea credinta cat un bob de mustar, ar putea vorbi si in limbi
Citat:

Dar scopul principal al vorbirii in limbi nu este pentru a incuraja lenea. Nicidecum.
am spus eu asa ceva?
Citat:

Misionarii trebuie sa invete (foarte bine) limba popoarelor pe care vor sa le evanghelizeze.
acum DA

Penticostalul Traditional 29.01.2018 16:06:44

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 657767)
Unde scrie ca religia mozaica trebuie sa-si faca prozeliti?

In toata Biblia.
Tu stii care este sensul principal al cuvantului "prozelit"?
De altfel in Noul Testament traducerea ortodoxa, in toate cele trei cazuri in care este folosit termenul, se face referire la prozelitii la iudaism, NU la crestinism.
Citat:

Circumcizia a fost data DOAR poporului evreu sau si altor popoare?

Pe planeta noastra doar 1% din barbatii circumcisi sunt evrei.

Ali Baba 29.01.2018 17:44:35

Citat:

Unde scrie ca religia mozaica trebuie sa-si faca prozeliti? Circumcizia a fost data DOAR poporului evreu sau si altor popoare?

de fapt e taman invers, evreii faceau cei mai multi prozeliti, s-a ajuns pana acolo incat chiar li s-a interzis prozelitismul! de exemplu e foarte interesanta istoria berberilor, astia au trecut in corpore la iudaism si la un moment dat, in timpul unor lupte, imi scapa acum circumstantele, am citit chestia asta in urma cu mult timp, regina lor le-a spus fiilor ei ca in cazul in care pierd lupta sa nu treaca la crestinism ci la islam.

edit.aaa, in ceea ce priveste circumcizia, am mai scris, evreii au preluat-o de la egipteni.

catalin2 29.01.2018 20:26:25

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 657754)
Asa este, ai gresit.
Si e bine ca intelegi faptul ca nu prea te stii cu cifrele.

Nu-i nimic amuzand in faptul ca tu nu intelegi.
Cei 600 de milioane NU sunt penticostali. Nu vei gasi nicaieri aceasta cifra in dreptul penticostalilor. Cei 600 de milioane sunt crestinii care cred ca Dumnezeu e acelasi ieri, azi si in veci si ca lucreaza la fel, cu toate roadele si darurile Duhului Sfant, inclusiv vorbirea in limbi.

Dar intre cei sase sute de milioane, o treime sunt catolici.
Iar catolicii nu sunt penticostali.

Eu inteleg, se pare ca tu nu intelegi. 600 de milioane erau penticostali si carismatici, nu doar penticostali. Carismatici sunt considerati si cei ce sunt din alte culte, dar au manifestari ca ale penticostalilor (adica "vorbesc in limbi" si altele). Oricum, doar in cate surse este aceasta cifra exagerata. Din cate am vazut eu sunt doar cateva zeci de milioane cu totul, penticostali si carismatici.

Penticostalul Traditional 29.01.2018 21:20:42

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 657775)
E Din cate am vazut eu sunt doar cateva zeci de milioane cu totul, penticostali si carismatici.

Stiu, tu ai vazut ca in Romania sunt mai multi penticostali ca in Brazilia.
Dar ce vezi tu e cam blurat si nu se poate considera ca vezi bine.

Ti-am mai zis, nu te mai baga in cifre, ca iti prinzi urechile. Cand e vorba de cifre nu mai poti sa pretinzi ca ai dreptate doar pentru ca esti ortodox. Si chiar cei care cred cand zici ca doar tu si confesiunea ta mergeti in rai, incep sa-si puna intrebari cand vad ce goange statistice lansezi in eter.

Spre cunostinta ta: doar catolicii carismatici, singuri, depasesc cu siguranta cifrele pe care le avansezi.

stefan florin 30.01.2018 09:39:11

Citat:

În prealabil postat de Ali Baba (Post 657770)
de fapt e taman invers, evreii faceau cei mai multi prozeliti, s-a ajuns pana acolo incat chiar li s-a interzis prozelitismul! de exemplu e foarte interesanta istoria berberilor, astia au trecut in corpore la iudaism si la un moment dat, in timpul unor lupte, imi scapa acum circumstantele, am citit chestia asta in urma cu mult timp, regina lor le-a spus fiilor ei ca in cazul in care pierd lupta sa nu treaca la crestinism ci la islam.

dovedeste asta cu Biblia

Citat:

edit.aaa, in ceea ce priveste circumcizia, am mai scris, evreii au preluat-o de la egipteni.
"Apoi a mai zis Dumnezeu lui Avraam: "Iar tu și urmașii tăi din neam în neam să păziți legământul Meu.
Iar legământul dintre Mine și tine și urmașii tăi din neam în neam, pe care trebuie să-l păziți, este acesta: toți cei de parte bărbătească ai voștri să se taie împrejur.
Să vă tăiați împrejur și acesta va fi semnul legământului dintre Mine și voi.
În neamul vostru, tot pruncul de parte bărbătească, născut la voi în casă sau cumpărat cu bani de la alt neam, care nu-i din seminția voastră, să se taie împrejur în ziua a opta.
Numaidecât să fie tăiat împrejur cel născut în casa ta sau cel cumpărat cu argintul tău și legământul Meu va fi însemnat pe trupul vostru, ca legământ veșnic.
Iar cel de parte bărbătească netăiat împrejur, care nu se va tăia împrejur, în ziua a opta, sufletul acela se va stârpi din poporul său, căci a călcat legământul Meu"(Geneze 17:9-14)
Deci Biblia aici minte, iar evreii au preluat defapt circumcizia de la egipteni! Interesant!

stefan florin 30.01.2018 09:46:17

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 657768)
In toata Biblia.
Tu stii care este sensul principal al cuvantului "prozelit"?
De altfel in Noul Testament traducerea ortodoxa, in toate cele trei cazuri in care este folosit termenul, se face referire la prozelitii la iudaism, NU la crestinism.

arata-mi macar UN SINGUR verset biblic care sa dovedesca ceea ce ai spus

Citat:

Pe planeta noastra doar 1% din barbatii circumcisi sunt evrei.
si ce vrei sa spui cu asta?

Penticostalul Traditional 30.01.2018 12:18:11

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 657789)

Pai iti dau versetul din Fapte 2, ca si asa e topicul despre vorbirea in alte limbi:
8. Și cum auzim noi fiecare limba noastră, în care ne-am născut?
9. Parți și mezi și elamiți și cei ce locuiesc în Mesopotamia, în Iudeea și în Capadocia, în Pont și în Asia,
10. În Frigia și în Pamfilia, în Egipt și în părțile Libiei cea de lângă Cirene, și romani în treacăt, iudei și prozeliți,
11. Cretani și arabi, îi auzim pe ei vorbind în limbile noastre despre faptele minunate ale lui Dumnezeu!
Oamenii veniti la Cincizecime, din cele peste zece locuri diferite, erau si iudei care locuiau in diaspora, dar si PROZELITI, adica frigieni, egipteni sau cretani care s-au convertit la mozaism.
Citat:

si ce vrei sa spui cu asta?

Ca nu doar evreii sunt circumcisi ci si barbatii din multe alte neamuri.
Evreii reprezinta doar 1% din barbatii circumcisi. Cei din alte popoare, 99%.

Ali Baba 30.01.2018 17:19:55

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 657788)
Deci Biblia aici minte, iar evreii au preluat defapt circumcizia de la egipteni! Interesant!

:))

n-as zice ca treaba cu circumcizia e minciuna, alta ar fi problema, insa asta e alta discutie. uite, la primul search:

"Life Show > Magazin > obiceiuri
Un ritual stravechi: circumcizia
de Victor Pitigoi

Circumcizia, procedeu considerat de unii ca fiind barbar, de altii ca fiind sacru, iar in vremurile noastre acceptat chiar de catre medici, ca mijloc profilactic, a fost si este folosit indeosebi in zonele cu climat cald.

Insusi acest detaliu denota considerentele sanitare care au stat si stau la baza practicarii circumciziei, acolo unde existenta preputului si lipsa igienei mentin un focar al infectiilor.

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 30% din populatia masculina actuala a lumii a fost supusa circumciziei. Practicat indeosebi pe fond religios, acest ritual a fost indelung controversat de-a lungul timpului.

Atestare documentara de peste patru milenii

Cea mai veche reprezentare care confirma practicarea circumciziei apare pe o reprezentare egipteana datand din perioada anilor 2300-2200 i.Hr.

Este drept ca si unele desene rupestre, mult mai vechi, patr sa reprezinte executia acestei operatii, dar imaginile sunt neclare si nu se poate concluziona in consecinta.

Mult mai tarziu, in secolul V i.Hr, istoricul Herodot atribuie si el paternitatea procedeului tot vechilor egipteni. Probabil ca circumcizia era o practica obisnuita si la alte popoare din zona, dar este sigur ca ea nu avut succes nici in Grecia antica si nici in Imperiul Roman.

Din basoreliefuri, din desene, mozaicuri si scrieri rezulta insa ca nici vechii egipteni nu aplicau circumcizia copiilor mici, ci baietilor ajunsi la varsta de 14 ani."

e clar ca in zonele calde circumcizia a fost practicata din cele mai vechi timpuri, motivatia fiind medicala.

Ali Baba 30.01.2018 17:40:35

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 657788)
dovedeste asta cu Biblia

lasa biblia, ca nu de biblie e vorba. trebuie sa cititi si istorie, nu numai biblia. istoria e clara, evreii erau cei mai activi si faceau cei mai multi prozeliti. in evul mediu s-au dat legi care le-au interzis acest lucru.
cum stiam de astfel de legi in timpul lui charlemagne am cautat asa si-ti pun citatul mai jos, dar au fost multe astfel de legi date inainte.

"În Imperiul Carolingian, situația relativ bună a evreilor se păstrează, ei fiind organizați în comunități separate, sub autoritatea dar și protecția unui magisler iudaeorum. Libertățile lor religioase nu sunt restrânse decât prin interdicția de a exercita funcții publice într-o societate care se descrie în mod oficial și apăsat drept creștină, și prin interzicerea prozelitismului. "

https://istoriiregasite.wordpress.co...-evul-mediu-i/

ps.ce-mi zicea catalin? ignoranta nu e o scuza! ;)

catalin2 30.01.2018 18:18:54

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 657777)
Stiu, tu ai vazut ca in Romania sunt mai multi penticostali ca in Brazilia.
Dar ce vezi tu e cam blurat si nu se poate considera ca vezi bine.

Ti-am mai zis, nu te mai baga in cifre, ca iti prinzi urechile. Cand e vorba de cifre nu mai poti sa pretinzi ca ai dreptate doar pentru ca esti ortodox. Si chiar cei care cred cand zici ca doar tu si confesiunea ta mergeti in rai, incep sa-si puna intrebari cand vad ce goange statistice lansezi in eter.

Spre cunostinta ta: doar catolicii carismatici, singuri, depasesc cu siguranta cifrele pe care le avansezi.

Eu am spus ca acea cifra era gresita. Spre deosebire de tine eu recunosc cand e ceva gresit sau neadevarat. Tu nu recunosti niciodata cand spui ceva gresit, chiar daca adevarul e evident. Mai mult, ii acuzi pe altii ca mint.
La cifre e posibil sa ma pricep mai mult decat tine, degeaba lansezi tu judecati fara sa stii despre ce e vorba. Am facut un liceu de matematica-fizica si am dat chiar si meditatii la matematica.
Revenind la penticostali si carismatici, poti sa aduni tu cati vrei, niciodata n-o sa iasa numarul acela. Doar penticostali sunt trecuti 280 de milioane.

catalin2 30.01.2018 18:28:45

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 657790)
Oamenii veniti la Cincizecime, din cele peste zece locuri diferite, erau si iudei care locuiau in diaspora, dar si PROZELITI, adica frigieni, egipteni sau cretani care s-au convertit la mozaism.

Gruparea fariseilor era adepta prozelitismului. Ei faceau si prozeliti. Dar ca evreii ar fi primit porunca sa raspandeasca in lume credinta nu am auzit sa scrie in Sfanta Scriptura.

stefan florin 31.01.2018 09:05:49

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 657790)
Pai iti dau versetul din Fapte 2, ca si asa e topicul despre vorbirea in alte limbi:
8. Și cum auzim noi fiecare limba noastră, în care ne-am născut?
9. Parți și mezi și elamiți și cei ce locuiesc în Mesopotamia, în Iudeea și în Capadocia, în Pont și în Asia,
10. În Frigia și în Pamfilia, în Egipt și în părțile Libiei cea de lângă Cirene, și romani în treacăt, iudei și prozeliți,
11. Cretani și arabi, îi auzim pe ei vorbind în limbile noastre despre faptele minunate ale lui Dumnezeu!

dar NU Dumnezeu a cerut asta. Exista vreun verset biblic care sa arate ca Dumnezeu poruncit asa ceva? Poporul evreu de multe ori a facut lucruri de capul lui. A avut sclavi fara ca Dumnezeu sa fi cerut asa ceva. La fel si cu prozelitii. Chiar daca au existat prozeliti de-a lungul timpului, acest lucru NU a fost cerut de Dumnezeu.. Odata cu aparitia crestinismului, acest lucru se schimba total

Citat:

nu doar evreii sunt circumcisi ci si barbatii din multe alte neamuri.
Evreii reprezinta doar 1% din barbatii circumcisi. Cei din alte popoare, 99%.
nu contest acest lucru. Si musulmanii practica circumcizia

stefan florin 31.01.2018 09:20:56

Citat:

În prealabil postat de Ali Baba (Post 657796)
lasa biblia, ca nu de biblie e vorba. trebuie sa cititi si istorie, nu numai biblia. istoria e clara, evreii erau cei mai activi si faceau cei mai multi prozeliti. in evul mediu s-au dat legi care le-au interzis acest lucru.
cum stiam de astfel de legi in timpul lui charlemagne am cautat asa si-ti pun citatul mai jos, dar au fost multe astfel de legi date inainte.

"În Imperiul Carolingian, situația relativ bună a evreilor se păstrează, ei fiind organizați în comunități separate, sub autoritatea dar și protecția unui magisler iudaeorum. Libertățile lor religioase nu sunt restrânse decât prin interdicția de a exercita funcții publice într-o societate care se descrie în mod oficial și apăsat drept creștină, și prin interzicerea prozelitismului. "

https://istoriiregasite.wordpress.co...-evul-mediu-i/

ps.ce-mi zicea catalin? ignoranta nu e o scuza! ;)

prietene, era normal ca evreii, ramanand fara tara, sa faca prozeliti din randul poporului care le ofereau gazduire. Mai ales daca posibilii prozeliti sa fie nobili sau de sange albastru. Biblia nu nominalizeaza vreun caz, ci doar pomeneste de prozeliti, iar de acestia abia in Noul Testament. Citisem cu ani in urma ca Poppaea Sabina, una din sotiile lui Nero ar fi imbratisat religia mozaica, dar refuz sa cred ca Dumnezeu si-ar fi dorit acest lucru

Penticostalul Traditional 31.01.2018 11:41:02

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 657798)
Gruparea fariseilor era adepta prozelitismului. Ei faceau si prozeliti. Dar ca evreii ar fi primit porunca sa raspandeasca in lume credinta nu am auzit sa scrie in Sfanta Scriptura.

Acesta a fost dorinta dintotdeauna a lui Dumnezeu: Numele Lui să fie conoscut de toate popoarele.
Dumnezeu a chemat poporul Sau, Israel, la aceasta misiune.

L-a chemat pe Avraam și incbinecuvantarea care i-a dat-o, Dumnezeu nu omite sa aminteasca faptul ca "se vor binecuvânta întru tine toate neamurile pământului". Gen.12:3
Acelasi cuvant Dumnezeu il da si lui Isaac si lui Iacov. In promisiunea făcută, Dumnezeu precizeaza "toate neamurile".
Moise este interesat de felul in care Dumnezeul lor este perceput de neamuri.
David: Vestiti păgânilor slava Lui, spuneți la toate popoarele minunile Lui!
Solomon cand a zidit Templul: Tu să asculți din cer, din locul sălășluirii Tale, și să-i împlinești tot lucrul pentru care străinul va striga către Tine, ca să știe toate popoarele pământului, de numele Tău și să se teamă de Tine, cum se teme poporul Tău Israel, și să știe că în numele Tău este închinat templul pe care l-am zidit eu.
Isaia: templul Meu, locaș de rugăciune se va chema pentru toate popoarele

Evreii faceau prozeliti pentru ca stiau ca Dumnezeu i-a ales ca sa faca de cunoscut Numele Lui printre neamuri. De altfel tot din poporul evreu a facut parte si Iisus, iar Evanghelia pe care noi o propovaduim este despre Evreul Isus, care este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu. Lumina neamurilor este prin poporul evreu, oricum am da-o.

Iar ideea propovaduirii credintei in Dumnezeul adevarat NU este aparuta pentru prima oara in Noul Testament. A fost dintotdeauna Planul lui Dumnezeu.

Ali Baba 31.01.2018 15:33:10

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 657815)
prietene, era normal ca evreii, ramanand fara tara, sa faca prozeliti din randul poporului care le ofereau gazduire. Mai ales daca posibilii prozeliti sa fie nobili sau de sange albastru. Biblia nu nominalizeaza vreun caz, ci doar pomeneste de prozeliti, iar de acestia abia in Noul Testament. Citisem cu ani in urma ca Poppaea Sabina, una din sotiile lui Nero ar fi imbratisat religia mozaica, dar refuz sa cred ca Dumnezeu si-ar fi dorit acest lucru

vezi mai sus ce scrie PT. mai, voi aveti o mare problema, daca nu va convine ceva faceti tot posibilul sa va gasiti pseudoargumente, tot ca sa nu acceptati.

sunt o multime de legi date de crestini impotriva evreilor, pana prin sec 12 aproape toate cuprindeau si interdictia ca acestia sa faca prozeliti. de ce crezi? pentru ca aveau un succes incredibil.

GMihai 31.01.2018 20:53:01

Citat:

?

Ce treaba avea Iona in Ninive ?

catalin2 31.01.2018 21:30:38

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 657817)
Acesta a fost dorinta dintotdeauna a lui Dumnezeu: Numele Lui să fie conoscut de toate popoarele.
Dumnezeu a chemat poporul Sau, Israel, la aceasta misiune.

L-a chemat pe Avraam și incbinecuvantarea care i-a dat-o, Dumnezeu nu omite sa aminteasca faptul ca "se vor binecuvânta întru tine toate neamurile pământului". Gen.12:3
Acelasi cuvant Dumnezeu il da si lui Isaac si lui Iacov. In promisiunea făcută, Dumnezeu precizeaza "toate neamurile".
Moise este interesat de felul in care Dumnezeul lor este perceput de neamuri.
David: Vestiti păgânilor slava Lui, spuneți la toate popoarele minunile Lui!
Solomon cand a zidit Templul: Tu să asculți din cer, din locul sălășluirii Tale, și să-i împlinești tot lucrul pentru care străinul va striga către Tine, ca să știe toate popoarele pământului, de numele Tău și să se teamă de Tine, cum se teme poporul Tău Israel, și să știe că în numele Tău este închinat templul pe care l-am zidit eu.
Isaia: templul Meu, locaș de rugăciune se va chema pentru toate popoarele

Evreii faceau prozeliti pentru ca stiau ca Dumnezeu i-a ales ca sa faca de cunoscut Numele Lui printre neamuri. De altfel tot din poporul evreu a facut parte si Iisus, iar Evanghelia pe care noi o propovaduim este despre Evreul Isus, care este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu. Lumina neamurilor este prin poporul evreu, oricum am da-o.

Iar ideea propovaduirii credintei in Dumnezeul adevarat NU este aparuta pentru prima oara in Noul Testament. A fost dintotdeauna Planul lui Dumnezeu.

Toate citatele se refera la altceva. Primul citat, cu Avraam, se refera la venirea Mantuitorului si la raspandirea crestinismului la toate neamurile. Este o profetie, nu o cerinta, iar o profetie e adevarata, adica se implineste in viitor. Stim ca iudaismul nu s-a raspandit la toate neamurile pana la venirea lui Iisus.

Legat de ce spun Moise, David si Solomon, in acele timpuri fiecare popor avea zeii lui si spera ca acestia sa fie mai puternici decat zeii altui popor, atunci cand aveau un conflict. Nu intelegeau ca exista un singur Dumnezeu si nici macar nu se gandeau sa se converteasca la zeii altui popor. Vedem asta la egipteni, desi au vazut atatea minuni nu le-a trecut niciodata prin cap ca s-ar putea converti. Mai mult, nici iudeii nu erau prea constienti de asta, cand au considerat ca Domnul nu-i ajuta cat ar fi dorit ei au vrut sa-si faca un alt zeu, un vitel de aur. In acele citate li se spune evreilor sa-L slaveasca pe Dumnezeu si sa faca cunoscut numele Lui, dar nu ca sa se converteasca alte popoare. Nu reiese din Sfanta Scriptura si din alte surse istorice faptul ca s-ar fi convertit cineva la iudaism pana la aparitita fariseilor. Iudeii nu au reusit sa-si pastreze chiar ei credinta in anumite perioade. In schimb se stie ca fariseii erau adeptii convertirii, dar ei aparusera prin sec. II inainte de Hristos. Scrie la Matei 23, 15 ca faceau prozeliti.
P.S. Ai surse sau autori care sustin asta e doar parerea ta? Ca sa nu continuam degeaba discutia daca e doar parerea ta.

catalin2 31.01.2018 21:33:27

Citat:

În prealabil postat de Ali Baba (Post 657818)
vezi mai sus ce scrie PT. mai, voi aveti o mare problema, daca nu va convine ceva faceti tot posibilul sa va gasiti pseudoargumente, tot ca sa nu acceptati.

sunt o multime de legi date de crestini impotriva evreilor, pana prin sec 12 aproape toate cuprindeau si interdictia ca acestia sa faca prozeliti. de ce crezi? pentru ca aveau un succes incredibil.

Noi vorbim de iudeii de pana la venirea lui Iisus, de fapt de pana la aparitia fariseilor, care stim ca faceau prozeliti.

GMihai 31.01.2018 21:50:43

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 657828)
Noi vorbim de iudeii de pana la venirea lui Iisus, de fapt de pana la aparitia fariseilor, care stim ca faceau prozeliti.

Ce căuta Iona în Ninive ? Era fariseu ?

catalin2 31.01.2018 22:56:55

Scrie chiar in Sfanta Scriptura de ce Iona a fost trimis in Ninive. Acestia erau pagani, spune ca nu stiau sa deosebeasca dreapta de stanga. Domnului i s-a facut mila de ei si l-a trimis pe Ioan sa le spune ca cetatea va fi distrusa in 40 de zile. Dar ninivienii au crezut profetia si s-au pocait, facand penitenta si hotarand sa paraseasca pacatele. N-a durat mult, Ninive fiind distrusa peste cativa ani. Iona n-a vrut sa mearga initial, gandindu-se ca vor rade de el sau chiar il vor omori. Nu are legatura cu prozelitismul.

stefan florin 01.02.2018 10:01:44

Citat:

În prealabil postat de Ali Baba (Post 657818)

prietene, arata-mi UN SINGUR verset biblic, care sa arate ca Dumnezeu a poruncit poporului evreu sa faca prozeliti. UNUL SINGUR!
PS: legea lui Moise, cui a fost data prietene, intregii lumi sau doar poporului evreu? Legamantul a fost incheiat de Dumnezeu cu cine prietene, cu toata lumea sau doar cu poporul evreu? Ceea ce s-a intamplat dupa desfiintarea statului Israel, nu mai are rost sa comentez

stefan florin 01.02.2018 10:05:03

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 657825)
Ce treaba avea Iona in Ninive ?

si unde scrie ca Iona venise in Ninive pentru a face prozeliti? Isi facuse cumva Iona ucenici dintre niniviteni?

Penticostalul Traditional 01.02.2018 17:40:18

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 657826)
In acele citate li se spune evreilor sa-L slaveasca pe Dumnezeu si sa faca cunoscut numele Lui, dar nu ca sa se converteasca alte popoare.

Da Catalin, ai dreptate, asta li- s-a poruncit iudeilor: sa faca de cunoscut numele Domnului printre neamuri. Neamurile sa il poata cunoaste pe Dumnezeul adevarat si sa i se inchine lui.

Nu li s-a cerut evreilor sa converteasca pe cineva.
Nici crestinilor nu li s-a cerut.

Evreilor li s-a poruncit: "Vestiti păgânilor slava Lui, spuneți la toate popoarele minunile Lui!"
Iar crestinilor li s-a cerut: "Mergeți în toată lumea și propovăduiți Evanghelia la toată făptura"

Nu e nici treaba evreilor si nici a crestinilor sa converteasca pe cineva.
Sarcina lor a fost doar sa vesteasca. Duhul Sfant convinge omul si il converteste.

De aici a plecat discutia. Ca si evreii au primit responsabilitatea de a vesti Numele lui Dumnezeu tuturor popoarelor. Ei nu s-au achitat onorabil de aceasta chemare. Dumnezeu da sarcina Bisericii să-L vesteasca printre popoare.

Insa nici Biserica nu o face cum trebuie. Este o problema stringenta pe care crestinii o trec cu vederea. Sarcina suprema a Bisericii este atat sa se inchine in duh si in adevar cat si sa vesteasca neamurilor Evanghelia in asa fel incat si ele sa ajunga sa se inchine Dumnezeului adevarat.

Insa cea mai mare parte a Bisericii doarme.
Nici nu-i trece prin cap sa duca la neamuri vestea buna a Evangheliei.
Macar ca sunt multe sute de milioane de oameni care nu au auzit-o NICIODATA.

catalin2 01.02.2018 19:41:33

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 657864)
De aici a plecat discutia. Ca si evreii au primit responsabilitatea de a vesti Numele lui Dumnezeu tuturor popoarelor. Ei nu s-au achitat onorabil de aceasta chemare. Dumnezeu da sarcina Bisericii să-L vesteasca printre popoare.

De aici a plecat discutia, dar nu e adevarat, evreii nu au primit porunca sa ajute la convertirea altor popoare. Nici nu stiu daca se cunoaste cineva care sa se fi convertit la iudaism pana la farisei. Si am mai spus ca sa arati daca mai sustine cineva asta, ca sa nu continuam degeaba discutia cu ba da, ba nu.

Penticostalul Traditional 01.02.2018 20:19:55

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 657867)
De aici a plecat discutia, dar nu e adevarat, evreii nu au primit porunca sa ajute la convertirea altor popoare.

Ba da, evreii au primit porunca urmatoare:
" - Vestiti păgânilor slava Lui, spuneți la toate popoarele minunile Lui!"
Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 657867)
Si am mai spus ca sa arati daca mai sustine cineva asta, ca sa nu continuam degeaba discutia cu ba da, ba nu.

Prietene, Dumnezeu sustine asta. E suficient?
El, Dumnezeu, porunceste prin psalmistul David ca toti evreii sa vorbeasca tuturor neamurilor despre El.
Mai e nevoie de vreun teolog protestant sau vreun sfant ortodox care sa sustina ce a zis Dumnezeu?

cristiboss56 01.02.2018 22:04:06

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 657868)
Mai e nevoie de vreun teolog protestant sau vreun sfant ortodox care sa sustina ce a zis Dumnezeu?

Cu siguranța de așa zișii "teologi protestanți " , Dumnezeu n-are nevoie , dar de sfinții bine placuti Lui are nevoie , acum și purururea și-n vecii vecilor:
Amin !
Tu ești viclean ,un mare viclean , al celui viclean , ești vandut dracului !
Înțelegi?
Dar cum diavolul e și un bun teolog , cred ca nu uiți:
Sinodul al VII-lea Ecumenic (Niceea, 787): „Noi păzim cuvintele Domnului, cuvintele apostolești și proorocești, prin care am învățat să cinstim și să preamărim, mai întâi pe cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, sfintele puteri îngerești, pe apostoli, pe prooroci, pe martirii cei măriți, pe sfinții purtători de Dumnezeu și pe toți bărbații cei sfinți și să cerem mijlocirea lor, pentru că ei ne pot face plăcuți lui Dumnezeu, împăratul tuturor”.

Ali Baba 01.02.2018 22:19:10

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 657854)
prietene, arata-mi UN SINGUR verset biblic, care sa arate ca Dumnezeu a poruncit poporului evreu sa faca prozeliti. UNUL SINGUR!
PS: legea lui Moise, cui a fost data prietene, intregii lumi sau doar poporului evreu? Legamantul a fost incheiat de Dumnezeu cu cine prietene, cu toata lumea sau doar cu poporul evreu? Ceea ce s-a intamplat dupa desfiintarea statului Israel, nu mai are rost sa comentez

imi ceri mie asa ceva? eu citesc biblia din placere, spre rusinea mea mai mereu aceleasi pasaje, habar n-am de ce. si toate sunt din NT.

dar cum poti sa continui o astfel de controversa cand presupun ca te-ai edificat ca au existat legi care interziceau evreilor sa faca prozeliti?

Penticostalul Traditional 01.02.2018 22:59:20

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 657870)
Înțelegi?

Cristi, ți-am pus o intrebare aici: https://www.crestinortodox.ro/forum/...3&postcount=63
M-as bucura sa inteleg raspunsul pe care il vei da.

stefan florin 02.02.2018 09:05:24

Citat:

În prealabil postat de Ali Baba (Post 657871)
imi ceri mie asa ceva? eu citesc biblia din placere, spre rusinea mea mai mereu aceleasi pasaje, habar n-am de ce. si toate sunt din NT.

dar cum poti sa continui o astfel de controversa cand presupun ca te-ai edificat ca au existat legi care interziceau evreilor sa faca prozeliti?

prietene, citeste in Cartea intai a lui Ezdra, cap. 10 si vei gasi acolo ca evreilor le era interzis sa se casatoreasca cu femei din alte popoare. Nici copiii rezultati din acesta casatorie nu erau admisi, ci alungati. Atunci se pune intrebarea: cum era posibil sa faci prozeliti (cica Dumnezeu era de acord cu asa ceva) cand amestecarea cu alte popoare era interzisa?

catalin2 03.02.2018 13:51:24

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 657868)

Deci nu spune nimeni, tu esti singurul din lume. In concluzie, evreii nu au primit o astfel de porunca, asa cum reiese si din Sfanta Scriptura. E doar parerea ta personala, gresita.

catalin2 03.02.2018 13:57:33

Citat:

În prealabil postat de Ali Baba (Post 657871)

Asa cum ti-am mai spus acele legi au fost date in timpul crestinismului, dupa venirea lui Iisus. Noi vorbim de perioada de pana la aparitia fariseilor. Dupa acea perioada nu mai contesta nimeni ca iudeii faceau prozeliti. In primul mileniu au fost convertiti chiar populatii intregi, de exemplu khazarii.

catalin2 03.02.2018 14:06:26

Citat:

În prealabil postat de Ali Baba (Post 657888)
stii tu ca, de fapt, crestinismul trebuia sa mearga in alta directie, in cea condusa de iacob, fratele lui Iisus? cu tot ce presupunea asta, iudei, circumcisi, "neamurile" out, asa cum zice catalin, etc? stii de ce nu a fost asa si a castigat directia condusa de pavel?

De fapt discutia a fost intre Sfantul Pavel si Sfantul Petru. Nimic nu se intampla la intamplare, mai ales in ceea ce priveste Biserica. Neamurile au inceput sa fie convertite pentur ca Sfantul Pavel a avut o viziune in care i se spunea asta. Si ar fi fost si alte viziuni daca Sfantul Pavel n-ar fi facut asta.

Ali Baba 03.02.2018 20:42:34

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 657912)
De fapt discutia a fost intre Sfantul Pavel si Sfantul Petru. Nimic nu se intampla la intamplare, mai ales in ceea ce priveste Biserica. Neamurile au inceput sa fie convertite pentur ca Sfantul Pavel a avut o viziune in care i se spunea asta. Si ar fi fost si alte viziuni daca Sfantul Pavel n-ar fi facut asta.

da, dar eu ma refer la biserica din ierusalim, condusa de iacob. asta era cea mai importanta comunitate crestina, cea mai influenta. asta a disparut, zici tu, din motive aristoteliene ;), adica si cu ei si fara ei tot la ceea ce vedem astazi s-ar fi ajuns, reforma, penticostali ;), etc. ce simplu e sa explici asa totul, bagi capul in nisip si cand il scoti totul e ok.
pavel n-a avut nicio viziune legata de neamuri, de bogati, de saraci, de revolutia pe care a facut-o. a transformat tot asa cum a vrut el. bine, aproape tot. crestinismul de astazi este de fapt paulin.

Citat:

În prealabil postat de catalin
Asa cum ti-am mai spus acele legi au fost date in timpul crestinismului, dupa venirea lui Iisus. Noi vorbim de perioada de pana la aparitia fariseilor. Dupa acea perioada nu mai contesta nimeni ca iudeii faceau prozeliti. In primul mileniu au fost convertiti chiar populatii intregi, de exemplu khazarii.

pai nu e in regula daca e asa. ar fi comportament sectar, ar insemna ca evreii s-au desprins dintr-o alta comunitate, majoritara, egipteana. asa ar fi de inteles de ce yahve e nume de provenienta egipteana. firesc ar fi asa, ca dumnezeu sa le fi poruncit sa faca prozeliti, ca toti oamenii sa stie.

edit.am sters, nu era tocmai ce vroiam sa spun.

Penticostalul Traditional 03.02.2018 21:57:57

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 657910)
Deci nu spune nimeni, tu esti singurul din lume.

Nu știu daca, in afara de vreo trei ortodocsi printre care te numeri si tu, mai exista crestini care sa nu stie ca, prin poporul evreu, Dumnezeu a vrut sa fie facut de cunoscut tuturor neamurilor.

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 657910)
In concluzie, evreii nu au primit o astfel de porunca, asa cum reiese si din Sfanta Scriptura.

Reiese din Sfanta Scriptura ca evreii nu au primit porunca de a-L face de cunoscut pe Dumnezeu, neamurilor? :13:
Poate scrii un verset ceva, sa ma uimesti cu adevarat.

Prietene, eu zic mai bine sa comentezi la topicul despre icoane.
Ca la capitolul "Principii Misionare in Vechiul si Noul Testament", cunostinte zero.

Uite aici ce reiese din Sfanta Scriptura:
- vestiti minunile lui Dumnezeu paganilor din toate neamurile! Faceti de cunoscut marimea Numelui Lui!

Si mai citeste si pe aici ce zic cercetatorii Vechiului Testament: https://www.google.ro/search?ei=xRN2....0.MJdJPoRD2yw

Penticostalul Traditional 03.02.2018 22:19:00

Citat:

În prealabil postat de Ali Baba (Post 657888)
eu cred ca la cincizecime nu au vorbit in limbi asa cum interpreteaza penticostalii, era vorba despre limbile in care vorbeau cei prezenti. asta ca sa fim si la topic

Toti penticostalii cred la fel ca tine in aceasta privinta: La Cincizecime apostolii vorbeau in limbile celor prezenti la praznic.

In celelalte doua cazuri de botez cu Duhul Sfant insotit de vorbire in limbi, respectiv Efes si Cezareea, NU s-a mai vorbit in limbile celor prezenti, pentru ca nu era prezent NICIUN strain. In aceste ultime doua situații cei care vorbeau in alte limbi, se rugau lui Dumnezeu, prin Duhul Sfant.

catalin2 05.02.2018 15:42:49

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 657918)
Nu știu daca, in afara de vreo trei ortodocsi printre care te numeri si tu, mai exista crestini care sa nu stie ca, prin poporul evreu, Dumnezeu a vrut sa fie facut de cunoscut tuturor neamurilor.

Reiese din Sfanta Scriptura ca evreii nu au primit porunca de a-L face de cunoscut pe Dumnezeu, neamurilor? :13:
Poate scrii un verset ceva, sa ma uimesti cu adevarat.

Prietene, eu zic mai bine sa comentezi la topicul despre icoane.
Ca la capitolul "Principii Misionare in Vechiul si Noul Testament", cunostinte zero.

Uite aici ce reiese din Sfanta Scriptura:
- vestiti minunile lui Dumnezeu paganilor din toate neamurile! Faceti de cunoscut marimea Numelui Lui!

Si mai citeste si pe aici ce zic cercetatorii Vechiului Testament: https://www.google.ro/search?ei=xRN2....0.MJdJPoRD2yw

Tu ii persiflezi si iti bati joc de toti ortodocsii care nu te aproba si nu aproba ratacirile tale si ale cultului tau si apoi te plangi daca cineva iti raspunde la fel. Daca cineva se duce pe strada si trage cate o palma trecatorilor in mod sigur nu toti vor intoarce si celalalt obraz, se va gasi unul sau mai multi care nu ii vor da doar o palma. Cam asa faci si tu, mai ciudat e ca te astepti ca toti sa iti accepte comportamentul si toanele tale de superioritate si dorinta de a domina. Am spus asta legat nu doar de acest mesaj, ci de felul cum te comporti de cand ai intrat pe forum, ca si atunci faceai la fel. Ai avut noroc ca ortodocsii au fost gentlemeni cu tine si cu adminul care te-a tolerat, ca esti ecumenist.

Legat de subiect, denaturezi, ca intotdeauna. Noi vorbeam de prozelitismul iudeilor, nu am contestat ce spun acele citate, am si scris in mesajul precedent. Vad ca ai gasit un scriitor adventist care spune acelasi lucru ca sitine, deci nu esti singurul. Argumentele pe care le da el sunt doar amuzante, majoritatea nu aunicio legatura cu ceea ce vrea sa demonstreze, se refera la altceva. Da si el pe Sfantul Prooroc Iona, de exemplu. Dar am gasit si citatul care dovedeste ca evreii nu faceau prozelitism, nici macar nu aveau aceasta conceptie. Autorul mentioneaza Cartea lui Rut, avem acolo ce ii spune soacra, care era evreica: "Și a zis Noemina către Rut: "Iată cumnata ta s-a întors la poporul său și la dumnezeii săi. Întoarce-te și tu după cumnata ta!" Desi Rut insista sa mearga si ea in locurile locuite de iudei, soacra sa o tot indemna sa se intoarca la zeii poporului ei. Deci nu era vorba de niciun prozelitism la evrei. Asa cum spune si autorul adventist, ca doar in ultima vreme cativa scriitori au inceput sa spuna ca evreii ar fi fost indemnati sa faca misiune intre alte popoare.

Cornel Urs 05.02.2018 16:13:24

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 657920)
In celelalte doua cazuri de botez cu Duhul Sfant insotit de vorbire in limbi, respectiv Efes si Cezareea, NU s-a mai vorbit in limbile celor prezenti, pentru ca nu era prezent NICIUN strain.

De ce nu citești Biblia? De ce nu o citești?

Fapte 10:46: “Căci îi auzeau vorbind în limbi și mărind pe Dumnezeu”.

S-a întîmplat în casa lui Cornelius. În Cezareea.
Ce scrie? Că cei care vorbeau în limbi, măreau pe Dumnezeu. Cum puteau să știe cei care ascultau că vorbitorii în limbi măreau pe Dumnezeu, prin limbile lor? Evident, fiindcă înțelegeau acea vorbire în limbi.
La penticostali NU SE ÎNȚELEGE NICIODATĂ ce se vorbește în limbi. Nu ai idee, ce naiba vorbește acel pocăit! Îl auzi că tururie ceva, dar că mărește pe Dumnezeu, nu ai de unde să știi!

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:43:20.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.