Fani71 |
13.05.2009 14:09:59 |
Citat:
În prealabil postat de topcat
(Post 137018)
Eu vreau sa zic ca nu poti impune omului ceva ce nu ii este natural potrivit. Comunismul nu a esuat pentru ca nu era ceva bun, a esuat pentru ca metodele sale nu ii sint naturale omului. Altruismul neconditionat nu este natural omului.
La fel, religia incearca sa impuna omului ceva nenatural, care, chiar daca functioneaza pentru citeva persoane, global va esua.
Eu nu zic ca pe unii ii inalta religia, ca nu se simt mai buni, ca nu ii ajuta in a deveni mai buni. Spun numai ca religia ca nu va reusi sa isi impuna scopul decit prin forta. Bruta sau intelectuala.
|
Cu comunismlul s-ar putea sa fim de acord daca vrei sa zici ca teroria comnunista presupune oameni perfectionabili spre altruism (insa, sa nu uitam ca si Marx preconiza distrugerea claselor care nu se adapteaza sau care incurca prin forta...), or ce se intampla in realitate e unii iau puterea, iar restul trebuie sa se supuna. Adica este utopic comunismul, in partile sale hai sa le zicem bune, dar mai are si parti rele din start (violenta pentru atingerea scopurilor, de ex.).
Religia in schimb nu incearca sa impuna ceva, ci propune ('Dieu propose, l'homme dispose'). Iisus Hristos nu a venit cu razboi, cu legi, cu putere - el a venit lasandu-se El insusi omorat pe cruce ca sa schimbe omul care accepta, insa din interior. Se pot da atatea dovezi pentru asta ca nici nu stiu de unde sa incep.
E adevarat ca nu functioneaza la oricine, pentru ca sa cum spune Scrabble, libertatea mea se termina unde incepe libertatea celuilalt, fapt care se aplica si lui Dumnezeu: El nu incalca libertatea omului, il lasa sa aleaga daca se lasa schimbat din interior sau nu.
Si sigur, sunt de acord: nu numai ca nu e bine (e chiar aberant) sa impui religia prin forta, dar nici nu va reusi. Dar nu-si propune - cel putin Biserica ortoodoxa oficiala, canonica nu-si propune. Sau in masura in care isi propune, greseste.
|