Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Calugarul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5013)
-   -   Ce se-ntampla cu cei care parasesc manastirea? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=768)

eduardd 29.04.2009 18:38:09

Am si eu in Husi un caz (cunosc personal situatia) asemanator cu cel de care ai pomenit tu. Fost PROTOSINGHEL deci nu simplu ieromonah..cazut in curvie.. nemairabdand sa stea in manastire a plecat si s-a casatorit. Sa nu imi spuneti ca trebuia ajutat..pentru ca..chiar eu insumi am vorbit cu un parinte staret sa il primeasca daca vrea...dar..a refuzat. Sta TOT in oras..la cativa pasi de locul unde a slujit zi de zi la Sfantul Altar. Sa va mai spun cate femei au luat bataie de la sotii lor, pentru ca le-a fost ucenice si au fost banuite de curvie(??) doar pentru ca se spovedisera la el?.. cat despre taina nuntii, stiu ca a facut cununie civila si doar logodna , cununia religioasa nu a avut loc din pricina canoanelor. Problema e ca...el, nu se da de "ceasul mortii" ca nu se va impartasi TOATA viata. Traieste bine merci. De aceea am scris pe undeva mai sus ca apreciez modul deschis de a lupta/gandi. Una e sa te impaci cu situatia , sa nu iti mai pese..si cu totul altceva e sa cauti solutii concrete. Asa..prin felul tau propriu si personal.. Uneori e bine sa STIM ca sub haina de preot/calugar sade un OM simplu. Cu patimi si virtuti ca orice alt om. dar asta nu inseamna ca acesta e monahismul. Am cunocut parinti sfinti dar si ..altfel de oameni. Parerea mea e ca ar trebui inchis acest topic. este un subiect spinos si ricat de mult am nega ca judecam o facem tot mai mult ..prin fiecare mesaj pe care il postam aici. ne acoperim fie de cuvinte frumoase, fie de citate, fie de manie.. Ory, eu sincer iti propun sa ceri inchiderea topicului. Nu ascundem gunoiul sub pres, ci doar evitam luptele inutile. Oricat de mult ai incerca noi NU putem sa te intelegem dintr-un motiv simplu: Nu avem virtutea de a cunoaste inimile oamenilor.

eduardd 29.04.2009 18:40:30

..oricat de mult am nega ca nu judecam o facem tot mai mult..
scuze ptr. greseli.

mirelat 02.05.2009 20:05:07

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 131974)

Ortodocsii asa cred, ca iesirea din manastire e egala cu divortul de Hristos.

poate "ortodocsii" aceia cu ghilimele, ca si "credinciosii".

Anca-Miha 02.05.2009 20:41:50

Sf. Ioan Gura de Aur "ortodox" in ghilimele?!?
Masoara-ti cuvintele, Mirela, ca nu e vorba despre parerea muritorilor de rand, ci a Sfintilor Parinti, precum Sf. Vasile cel Mare si Sf. Ioan Gura de Aur. Pe ei ii contrazici, nu pe mine.

mirelat 02.05.2009 21:22:14

Sf. Ioan Gura de Aur ma indoiesc ca a avut atata ingustime a mintii precum cei care il citeaza (uitand sa mentioneze in mod constant, ca parerile nu le apartin).

Si, am o veste pentru cei care se erijeaza in judecatori, mai mici sau mai mari: nimeni nu e infailibil sau fara de pacat, nici macar Sfintii Parintii sub poala carora va ascundeti pentru a judeca pe altii.

Anca-Miha 02.05.2009 21:35:42

Sa te certe pe tine Domnul.

mirelat 02.05.2009 22:11:48

Multumesc, Doamne ajuta!

andreicozia 02.05.2009 23:58:30

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 132983)
Sf. Ioan Gura de Aur "ortodox" in ghilimele?!?
Masoara-ti cuvintele, Mirela, ca nu e vorba despre parerea muritorilor de rand, ci a Sfintilor Parinti, precum Sf. Vasile cel Mare si Sf. Ioan Gura de Aur. Pe ei ii contrazici, nu pe mine.

Anca , Sf Ioan Gura de Aur nu este ortodox nici cu ghilimele nici fara. El la anul 350 scria Liturghia pentru toti crestinii si nu avea nici macar habar de acest cuvint care din pacate ne indeparteaza de fratii nostri catolici

Noesisaa 03.05.2009 00:24:30

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 132996)
Sa te certe pe tine Domnul.

Nu stiu cum, dar m-a amuzat replica asta. Mi se pare cel putin ciudat sa ceri certarea lui Dumnezeu aspura cuiva, pentru ca nu iti place ce spune acel cineva.

Asa cum spune Andrei, Sf Ioan Gura de Aur nu a fost ortodox. Ortodocsi, ca si catolici, exista doar dupa 1054.

Si apoi, mi se pare eretic sa spui sau sa crezi ca cineva care este uman poate fi infailibil. Adica ii criticam pe catolici ca spun ca papa este infailibil, dar noi ne ofensam grozav cand cineva spune ca sfintii parinti au putut sa greseasca. Cam ipocrit, as spune eu.

Anca-Miha 03.05.2009 00:29:36

Nu acesta este esentialul, Andrei. Era vorba ca nu se ia in considerare ce au afirmat Sf. Ioan Gura de Aur si Sf. Vasile cel Mare despre calugarie, respectiv nerespectarea juramantului depus la tunderea in monahism.
Aveau credinta dreptmaritoare; de ce sa nu putem spune ca erau ortodocsi?!? ...fara ghilimele. Mai ales ca doar la ortodcsii se mai face Sf. Liturghie a Sf. Ioan Gura de Aur si a Sf. Vasile cel Mare... In rest au cam fost dati uitarii...din pacate!

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:40:02.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.