Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Crezi in evolutie? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4604)

anita 13.05.2009 14:44:37

Pina la urma nu inteleg de ce ateii isi pierd timpul aici ,scriind.
Dar ma rog ...

Fani71 13.05.2009 14:46:00

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 137026)
Din pacate ceea ce spui tu este doar wishfull thinking.
In Matei 21:12 Hristos ii da afara pe tilhari din templu. Ma gindesc ca nu a fost foarte politicos. Si nu e singurul loc in care foloseste altceva decit propuneri pentru a convinge. Si nu ma refer aici la violenta fizica in mod special.
Nu spun ca gestul sau de a se lasa omorit pe cruce nu este unul inaltator, dar nu la un zeu. La un zeu se numeste farsa.

Eu nu cred ca e wishfull thinking. E ce scrie in orice catehism. Daca unii nu il aplica, ca practica nu corespunde mereu teoriei, e altceva.

Nu ii da afara pe tarhari din templu, ci pe negustori, insa acolo nu era vorba despre oameni din afara, ci de cei care se pretideau evrei evlaviosi. Era in INTERIORUL templului, in plus.
Si asta nu inseamna ca ne spune sa facem noi la fel.

Propunere - a se intelege in sens larg. Cand da porunci 'porunca noua va dau voua..' sau spune ce e bine si ce nu, in sensul strict nu e o propunere, dar este in sensul ca nu le impune cu forta.

Dupa inviere unii apostoli il intreaba: 'Cand vei veni sa reinfiintezi imparatia lui Israel?' - dovedind ca inca nu intelesesera despre ce era vorba. Ii pune la punct.

Fani71 13.05.2009 14:49:05

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 137032)
Bunatatea inseamna toleranta.
Unii isi zboara creierii impreuna cu alti mii de dusmani din iubire, sa ii izbaveasca (nu zic ca e cazul celor de aici).

Nu, toleranta este un mod de convieturire civilizat. Ma lasi sa traiesc si te las si eu. Este un mod de a respecta libertatea celuilalt. Nu este bunatate, sau hai sa zicem nu intreaga bunatate, ci un aspect al ei. Toleranta nu e absoluta, pt ca se opreste si acolo unde celaalt face rau semenilor, si atunci ar trebui oprit si sanctionat.
Nu de iubirea aia e vorba, aia e fanatism, iubire rau directionata. Anita vorbea de agapé, iubirea divina. Care se gaseste la oameni de obicei amestecata cu altele, si trebuie curatata, transfigurata inainte sa devina agapé.

topcat 13.05.2009 14:50:45

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 137036)
Tu crezi ca asta e un mod de a educa copii crestineste?
Copilul de mic este dus la biserica ,este invatat sa se roage ,este crescut cu blandete .
Partea cu iadul si raiul nu e valabila ,mai ales ca cei mici nu au habar de asta.
Se vede ca nu ai cunoscut familii care sa isi creasca copiii astfel.

Sigur, am apelat la o extrema. Exista multi care isi educa copiii in aces fel. Daca doresti, iti dau linkuri cu niste psihopati americani.
Al meu a fost invatat sa se roage la scoala, nu l-am influentat absolut de loc. Pe copii nu poti sa ii inveti decit sa se roage si deci sa ceara lucruri simple, concrete. Cer ceva, nu primesc, nu cred. Simplu. Al meu nu crede.
Un copil il inveti la fel cum dresezi un animal (acum o sa-mi aud tot felul de invective). Ca sa faca ceva ce vrem noi, ii prezentam ceva rau, o pedeapsa, sau ceva bun, o recompensa. Depinde de parinti cum isi repartizeaza dozele de bun si rau, insa nu se poate ca unui copil sa ii dai numai ceva bun. Unui copil nu poti fizic sa ii dai ceva din ce in ce mai bun.

Fani71 13.05.2009 14:52:37

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 137033)
Pentru mine, a-i spune cuiva (in special copiilor) ca daca face nu-stiu-ce lucru rau va ajunge in iad sau se va imbolnavi este un uz la forta.

Nu e asta mod de educatie crestina corect, cum crezi tu. Ca mai zic unii si asa, e gresit.
Cum zice si Anita.

De altfel se spune ca exista trepte spirituale: sa il 'iubesti' pe Dumnezeu ca un sclav, de frica pedepsei; sa il 'iubesti' ca un mercenar, de dragul rasplatei; sa il iubesti ca un om liber, pentru El insusi. Numai ultima e iubire adevarata, aia gatuita. De obicei, le mai amestecam.

topcat 13.05.2009 14:54:08

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 137040)
Eu nu cred ca e wishfull thinking. E ce scrie in orice catehism. Daca unii nu il aplica, ca practica nu corespunde mereu teoriei, e altceva.

Nu ii da afara pe tarhari din templu, ci pe negustori, insa acolo nu era vorba despre oameni din afara, ci de cei care se pretideau evrei evlaviosi. Era in INTERIORUL templului, in plus.
Si asta nu inseamna ca ne spune sa facem noi la fel.

Propunere - a se intelege in sens larg. Cand da porunci 'porunca noua va dau voua..' sau spune ce e bine si ce nu, in sensul strict nu e o propunere, dar este in sensul ca nu le impune cu forta.

Dupa inviere unii apostoli il intreaba: 'Cand vei veni sa reinfiintezi imparatia lui Israel?' - dovedind ca inca nu intelesesera despre ce era vorba. Ii pune la punct.

Adica in INTERIORUL templului fac ce vreau. Asta vroiam si eu sa zic.
Sa inteleg ca se da de exemplu negativ? Banuiesc ca nu asta ai vrut sa spui.
Cind da porunci le impune cu forta. Doar ca nu e fizica, dar ea poate fi mai puternica si mai perfida.

scrabble 13.05.2009 14:54:53

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 137039)
Pina la urma nu inteleg de ce ateii isi pierd timpul aici ,scriind.

Apreciez grija dumneavoastra pentru felul in care-mi petrec timpul liber, dar in acelasi timp va spun ca nu este cazul sa va ingrijorati pe tema asta. Totul este sub control.

topcat 13.05.2009 14:57:53

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 137041)
Nu, toleranta este un mod de convieturire civilizat. Ma lasi sa traiesc si te las si eu. Este un mod de a respecta libertatea celuilalt. Nu este bunatate, sau hai sa zicem nu intreaga bunatate, ci un aspect al ei. Toleranta nu e absoluta, pt ca se opreste si acolo unde celaalt face rau semenilor, si atunci ar trebui oprit si sanctionat.
Nu de iubirea aia e vorba, aia e fanatism, iubire rau directionata. Anita vorbea de agapé, iubirea divina. Care se gaseste la oameni de obicei amestecata cu altele, si trebuie curatata, transfigurata inainte sa devina agapé.

Am zis ca e bunatate in sensul ca negam ca bunatatea nu e toleranta.
Toleranta, dupa cum ii spune si numele, este o indepartare acceptabila de la normal, de la medie. Chiar daca depasete granitele binelui celuilalt.
Iubirea divina e ca si comunismul, banuiesc ca intelegi ce vreau sa spun.

topcat 13.05.2009 14:59:23

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 137044)
Nu e asta mod de educatie crestina corect, cum crezi tu. Ca mai zic unii si asa, e gresit.
Cum zice si Anita.

De altfel se spune ca exista trepte spirituale: sa il 'iubesti' pe Dumnezeu ca un sclav, de frica pedepsei; sa il 'iubesti' ca un mercenar, de dragul rasplatei; sa il iubesti ca un om liber, pentru El insusi. Numai ultima e iubire adevarata, aia gatuita. De obicei, le mai amestecam.

Cum spuneam si repet, iubirea gratuita nu functioneaza la oameni, pentru ca nu ii este naturala. Ea nu poate fi impusa decit cu forta, fizica sau intelectuala.

Fani71 13.05.2009 15:00:10

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 137045)
Adica in INTERIORUL templului fac ce vreau. Asta vroiam si eu sa zic.
Sa inteleg ca se da de exemplu negativ? Banuiesc ca nu asta ai vrut sa spui.
Cind da porunci le impune cu forta. Doar ca nu e fizica, dar ea poate fi mai puternica si mai perfida.

Eu nu te inteleg: dupa tine, cum ar trebui sa spuna Dumnezeu ceva, ar trebui sa adauge la fiecare porunca: eu va propun asta, dar voi aveti libertatea sa nu faceti asa? Este de la sine inteles.
De ce o porunca este o violenta?

Hristos nu este pollitically correct. El spune lucrurilor pe nume. In templu, le-a spus, o singura data, si cu biciul. Asta ca sa arate ca are aceasta autoritate, fiind templul SAU.
Nu tot ce a facut El are valoare de exemplu pt noi, asta e o idee catolica 'Imitatia lui Hristos') pe care ortodocsii nu o accepta in totalitate.

Dumnezeu este paradoxal. Este acelasi care nu ii raspundea lui Pilat si se lasa batut, care nu arunca cu piatra in femeia adultera si ii critica pe cei care ii goneau pe farisei si pe prostituate.

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:20:22.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.