![]() |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Iar firesc este ca dupa zamislire sotii sa fie constienti ca rodul dragostei lor trupesti a inceput sa creasca si ei trebuie sa se ingrijeasca corepsunzator, responsabil... deci "insamantarea" (implicit activitatea sexuala fireasca) trebuie oprita nu trebuie oprite insa manifestarile trupesti de tandrete, saruturi, imbratisari... Consider ca aici ne aflam la o granita clara impatimirii. Sotii care nu doresc sa se opreasca de la activitate sexuala fireasca in timpul sarcinii si al alaptarii au probleme cu impatimirea sexuala, cu dependenta de sex. Citat:
Cat despre planning-ul familial, ortodoxia este inechiovca: ideal este sa fie lasat in seama lui Dumnezeu. Ferice de cei ce pot face aceasta... iar cei care nu... este indicat sa isi doreasca acesata, sau macar sa ia aminte la psalmul 140... sa nu isi justifice actiunile lor, sa isi constientizeze neputinta precum vamesul din pilda cu vamesul si fariseul de la templu, pentru ca mila lui Dumnezeu sa ii ajute. Fie ca Domnul sa ne ajute si sa ne lumineze pe toti cu harul Sau. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Consider ca in aceste situatii trebuie sa fim foarte clari impotriva manifestarilor nefiresti. Deci ACTIVITATEA SEXUALA A SOTILOR IN TIMPUL SARCINII SI IN PERIOADA DE ALAPTARE ESE NEFIRESC. Citat:
Citat:
Daca in timpul alaptarii mama este alcoolica pruncul are mari sanse sa fie alcoolic intrucat creierul sau este programat in acest sens de catre parinti... la fel se intampla si cu impatimirea sexuala. Sa nu fim impocriti sa privim onest lucrurile. |
Citat:
Un barbat de 90 kg ce cantitate de mancare trebuie sa cosume intr-o zi pentru a-si satisface necesitatile nutritionale? Unui prunc de un an ce procent din aceasta cantitante ii este suficient pentru satisfacerea nevoilor nutritionale dintr-o zi? Intocami trebuie privite lucrurile si cu placerea sexuala in ceea ce priveste pruncul in perioada graviditatii si a alaptarii. Impactul hormonal, psiho-somatic este foarte puternic asupra pruncului. Doamne ajuta. |
Eugen, mulțumesc, știu că tu știi, aștept de la Fani un raspuns. Cine se supără îi tai nasu. :71:
|
Citat:
P.S. Te rog sa ma lasi si pe mine sa mai zic cateva... sa fim asa in cor la unison, poate poate "se aude mai bine". |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
ps: și adepți lui Baal și-au făcut un idol, legi proprii, asta nu înseamnă ca au făcut bine. Rămâne la latitudinea fiecăruia cum gestionează legile lui Dumnezeu. |
Citat:
Voi raspunde totusi lapidar din punct de vedere ortodox, urmand ca dvs sa solicitati lamuriri daca cosiderati necesar. Folosind un exemplu adecvat al lui Ovidiu prezentat anterior, mancam pentru nutritie ca sa vietuim in scopul manturii. Placerea fireasca asociata mancarii nu este pacat... insa daca noi ne infometam pentru a simti mai intens gustul (placerea) mancarii este pacat... precum si daca mancam chiar daca suntem satui pentru a simti gustul, placerea mancarii... ca sa nu mai vorbesc de cazul in care mergem si dam afara mancarea din stomac pentru a putea manca iar (asa cum faceau grecii in atinchitate la ospetele lor). Intocmai este si cu activitatea sexuala fireasca a sotilor, in momentul in care apare rodul, pruncul, apare implicit si responsabilitatea parintilor fata de mantuirea pruncului, pe langa mantuirea lor si intrucat activitatea lor sexuala in timpul sarcinii si in timpul alaptarii poate dauna pruncului intrucat il face dependent de placere sexuala... de aceea este nefireasca continuarea activitatii sexuale, precum este nefiresc si postul aspru al mamei in aceasta perioada, sau activitatile fizice epuizante... sau consumul de bauturi alcoolice etc. Citat:
Nu inseamna ca trupeste sotii se pot uni tot tipul. Este binecunoscut ca in perioada mensturatiei femeii activitatea sexuala este oprita ca fiind nefireasca. Motivele sunt multiple... nefiind legate doar de faptul ca sansele de zamislire sunt mici, caci sunt mici dar nu imposibile. Citat:
Doamne ajuta. |
Pai din ce spui reiese ca se compara activitatea sexuala cu dependenta de alvool.
Eu tot nu inteleg de ce ar avea o influenta rea o activitate naturala a parintilor. Prin care acel copil a fost el insusi zamislit... .... Mi se pare absurd. Si faptul ca unii duhovnici spun asta nu inseamna ca asa si este. Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Va rog sa nu ma intelegei gresit. Una este sa ne constientizam neputintele si sa recunoastem ca suntem pacatosi si ca facem ceva nefiresc... si alta este sa ne justificam o atitudine nefireasca. Una este ca o familie care are deja cativa copii sa discute despre aspecte contraceptive si alta este ca o familie care nu are nici un copil sa aduca in discutie "normalitatea" metodelor contraceptive. Doamne ajuta |
Citat:
ps: aștept răspuns la niște întrebări, așa rupem firul dacă scriem numai ce ne convine |
editat........
|
Citat:
Precum nu este rau sa bei un pahar de vin daca nu te imbeti si iti pierzi mintile, ba chiar este benefic din punct de vedere fiziologic, asa este si cu activitatea sexuala. Insa asa cum in timpul sarcinii si al alaptarii nu este bine ca mama sa consume bauturi alcoolice, sa fumeze, sa consume droguri, sa evite stresul etc... asa este si cu activitatea sexuala. Te rog sa vizionezi documentarele recomandate si iti vei forma o idee. Mai multe informatii poti afla prin aprofundarea studiului neurostiintei. Citat:
Firescul nu trebuie sa para absurd. Citat:
Cum poti sustine ca este fireasca activitatea sexuala in timpul sarcinii? P.S. Cin' se supara ii taiem nasul. |
Eugen, a fi constient de neputintele tale tine de discernamantul duhovnicesc.
Insa nu sunt de acord ca idealul este pentru oricine a il lasa pe Dumnezeu sa ne faca planningul familial. De altfel Dumnezeu ne-a dat trup si ne-a dat minte sa luam hotariri. A decide din start sa nu ai copii ca sa nu iti complici viata este una, a decide sa nu faci unul pe an sau sa te opresti la un moment dat este alta. Tine de autocunoastere si de discernamant. |
Fani, ce scriu eu citești? Te întreb, ca să nu mai scriu degeaba. :1:
|
Citat:
1. Pentru că este păcat 2. Pentru că starea mamei din timpul sarcinii se trasmite copilului, așa cum copilul se hranește din hrana mamei, așa cum copilul își ia oxigen de la mamă, tot așa primește toate celelalte informații plan fizic și sufletesc. Mama se roagă, se împărtășește cu Sfintele Taine, petrece cu dragoste de Dumnezeu, așa va fi toată viața copilului ce se va naște, și nu va avea bătaie de cap cu el că nu crede, că n-ascultă și umblă după rele” Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Maica Domnului ne indeamna sa facem TOT ce ne spune Hristos Iisus. Sa nu crezi ca sunt un "sfintisor"... imi plang neputintele, inclusiv in aceste aspecte pe care le discutam. Sunt precum vmesul care imi bat pieptul constient fiind de neputinta si pe pacatele proprii... Citat:
Una este sa ne cunoastem, sa fim constienti de boala noastra, inclusiv impatimirea sexuala si sa ne dorim firescul... si alta este sa consideram ca noi suntem sanatosi desi suntem bolnavi. Doamne ajuta. P.S. Te rog sa nu ma intelegi gresit. |
Citat:
Referitor la faptul că nu înțelegi. Chiar nu te-ai trântit de nici o carte legată de viața de familie în care să se pecizeze cam ce ar trebui să facă soții în timpul sarcinii? Cred că o carte te-ar putea convinge mai bine, noi din păcate suntem neputincioși. |
Ce e mai dureros este faptul că faci parte din mediul pedagocic, iar informația pe care o deții o trasmiți mai departe.
|
Citat:
Ca sunt profesoara.. Nu prea ajungem la astfel de fineturi. Elevii mei nu sunt prea inbisericiti. Trebuie revenit la lucrurile mai de la baza. |
Dar nu mă refeream la cartea Pr Arsenie, mai sunt cărți.
E bine că te-a revoltat și nu te-a lăsat indiferentă, binele va dăinui, ai să vezi. :1: |
Citat:
Totusi,ni se cere sa postim in anumite zile in semn de ofranda,sacrificiu;insa ca si tratament profilaxic impotriva imbuibarii si impatimirii. Si activitatea sexuala este oprita in unele conditii,ceruta de biserica ,indiferent cat este de fireasca ea in cadrul familiei. Nu inseamna ca daca esti casatorit esti absolvit de post trupesc fiind deasupra altor muritori! Dar depinde si cat de ravnitor esti si cat de mult iti intinzi limitele. Asta este ceea ce am inteles eu... |
Citat:
Ca sunt profesoara.. Nu prea ajungem la astfel de fineturi. Elevii mei nu sunt prea inbisericiti. Trebuie revenit la lucrurile mai de la baza. |
Ai mai postat acest mesaj, ți-am și răspuns la el. :1:
|
Citat:
|
Citat:
Inteleg Fani,dar a incercat cineva? Sau spunem din start ca nu se poate,asta ma intrebam eu... Dar ma opresc aici,caci este un subiect pur teoretic pe care nu-l pot sustine cu exemple personale. |
Citat:
|
Fani, am să încerc să dezvolt ideea de mai sus, cu ajutorul Pr Arsenie, cu riscul, bineînțeles, de a primi, replici, de tot felul, de obicei, de la persoane de specialitate. E îmi asum acest risc și am să postez, poate cineva, totuși, se va folosi de această idee:
Să ne apropiem acum de o analiză concretă a tensiunii dintre minte și patimi. Care este mecanismul biologic, să zicem al instinctului de reproducție? Alegem pe acesta, întrucât se luptă împotriva votului fecioriei. Instinctul acesta are ca obârșie materială o glandă endocrină, care varsă o substanță chimică în sânge, care, la nivelul creierului, erotizează scoarța cerebrală. Această erotizare constă în apariția pe ecranul minții a gândurilor și a imaginilor în favoarea satisfacerii acestui instinct. Ele cer învoirea. Cenzura rezistă, le respinge. Conștiința - care ocrotește viața omului și sub perspectivă transcendentă - aduce "Numele lui Dumnezeu care arde pe draci" și aduce Crucea Domnului: jertfa - lepădarea de sine, lepădarea de plăcere - "armă asupra diavolului Crucea Ta ne-ai dat" cântă biserica. Aceste gânduri de rezistență, dacă sunt puternice și luminoase, sunt afirmate cu toată credința și știind cu certitudine că însuși Iisus se luptă cu Satana în locul nostru, atunci în organic se petrece o reacție chimică în care substanțele endocrine din sânge, care erotizau scoarța cerebrală, se neutralizează printr-o apariție de anticorpi, care fac această neutralizare, în felul acesta "gândurile" și "imaginile" și "reprezentările'", toate pier și se restabilește un echilibru și o liniște în minte, asemenea cu liniștea pe care a restabilit-o Iisus când a venit pe mare la ucenicii Săi învăluiți de talazurile înfuriate ale mării, care apoi s-au liniștit. Liniștirea unei furtuni de gânduri sigur că scoate mărturisirea: "Tu ești Fiul lui Dumnezeu" (Matei 14, 33). Mărturisirile străfunde de credință în Dumnezeu, de pe urma unei evidențe divine, au ca urmare convertirea, strămutarea forței oarbe neutralizate, într-o energie de o altă calitate și de o înaltă valoare: a iubirii de Dumnezeu și de oameni în genere și nicidecum nu mai rămâne iubire de vreun om, ca trup. Așa prinde putere viața religioasă din chiar neputința omenească, iată prilej de câștigat la nivel înalt. |
continuare...
Și totuși talazurile mării înfuriate de patimi iarăși vin și izbesc în pereții corăbiei și în digurile portului...
Trupul e indiferent, ateu; forțele sale sunt oarbe. Chimismul endocrin nu e biruit - asimilat, neutralizat - decât după o ciocnire -criză -; la obârșie, în glande, adică hormonii, se produc iarăși și iarăși. Satana nu e definitiv biruit pe pământ; abia în împărăția ce va să vie oamenii nu se mai însoară și nu se mai mărită. Lupta "de gând" iarăși începe. Omul, ca om, ostenește; luarea prin surprindere poate fi aprigă, nevoitorul se sperie. Se vede învăluit, deznădăjduit chiar. Dar Dumnezeu nu te-a părăsit, chiar dacă pe ecranul minții au apărut gânduri și imagini de hulă împotriva lui Dumnezeu si te vezi în imposibilitate de a te mai ruga chiar. Răbdarea însăși a războiului e ultima ta rugăciune. |
Sa vorbim si despre placerile spirituale, nu numai despre placerile voluptuoase.
http://ro.scribd.com/doc/77145961/CO...-PL%C4%82CERII |
Citat:
|
Citat:
Nu e vorba de placere, placerea e un efect secundar. E vorba de dragoste si unire. Tu zici de mine ca nu tin seama de ce spun unii parinti moderni, dar tu, adica e nu tin seama de ce spune sf Pavel cu abstinenta pt putina vreme, pt rugaciune. |
Citat:
Citat:
Citat:
Și aceasta v-o spun, fraților: Că vremea s-a scurtat de acum, așa încât și cei ce au femei să fie ca și cum n-ar avea. (Corinteni 7, 29) |
Cinstită să fie nunta întru toate și patul nespurcat. Iar pe desfrânați îi va judeca Dumnezeu. (Evrei 13, 4)
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 13:01:09. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.