Citat:
În prealabil postat de ancah
Multumesc, Mirean pentru raspuns. Inteleg ca tu esti dintre cei cu studii teologice, de aceea te intreb: exista vreo decizie a Sinodului in ceea ce priveste ecumenismul? Si cand zic ecumenism, nu ma refer la incercarea refacerii Bisericii pe criteriul marturisirii dreptei credinte. Ma refer la ecumenismul, care are in intentia sa de a indeparta pe Dumnezeu-Omul, si punerea in locul lui pe omul european, asa cum reiese din cuvintele parintelui Iustin Popovici, care denumeste actuala forma de ecumenism "erezia ereziilor".
Pe undeva, ecumenismul actual imi aminteste de "Calul Troian". Afara gardul si inauntru leopardul. Scuza-mi te rog expresia, dar mi se pare foarte sugestiva. Ce alt pericol mai mare, decat acela de a-ti deschide singur portile si a te preda? Daca am gresit, te rog sa-mi explici. Stii, eu nu am studii teologice, in schimb nu sunt indiferenta la ce se intampla.
|
Din cate stiu eu, BOR "imbratiseaza" ideea de "ecumenism activ". Cum am mai spus, prin asta se intelege participarea, alaturi de alte Biserici, la activitati comune, in special in spatiul social, cum ar fi combaterea anlfabetismului, a saraciei, a incalzirii globale, etc.
Actiunile acestea nu se inscriu, asa cum insinuau unii, in schimbari ale invataturii de credinta. BOR face parte, de mai mult timp, din CEB, dar nu a aparut nici un fel de schimbarea a invararurii ortodoxe.
Cum spunea cineva aici, ecumenismul este "o pisica ce ni se arata din cand in cand". Adica multi dezinformeaza, exagereaza, cu intentia de a lovi, din interese de ei stiute (de fapt pentru majoritatea cunoscute) in BOR si in Sf. Sinod.
Cei de care spun au un arsenal intreg (ecumenism, masonerie, presupuse decizii incorecte in cazul Tanacu - astea sunt cele mai folosite). De fapt subiectele amintite sunt mult exagerate. Intrebandu-i pe sutinatorii "antiecumenisti", "antimasoni", despre cazuri concrete nu mi-au dat nici un raspuns. Este evident ca acestea "arme" sunt folosite pentru dezbinarea Bisericii, fara ca ele sa constituie un pericol evident.
Referitor la ecumenism...si eu am intrebat despre o pozitie oficiala a BOR in acesta cauza, pentru ca eu nu am cunostinta de o decizie care sa mearga, cum spun ei, pana la "schimbarea invataturii de credinta". Iar afirmatia despre "ecumenimul activ" o este facuta de un episcop roman.
Referitor la afirmatiile unor teologi români si a unor duhovnici care condamnau dur ecumenismul pot sa spun ca afirmatiile lor nu trebuie scoase din context. De exemplu, un copil este amenintat de parinti si i se interzice categoric sa intre in contact cu un lucru care l-ar pune in pericol din cauza varsei mici (priza, aragaz, robineti, balcon, etc) cu diverse amenintari (bau-bau etc). Crescand, copilul este lasat sa se foloseasca de acestea, si i se explica clar despre ce este vorba. La fel si cu "marii duhovnici". Ei se adreseaza unui anumit "public", cu nivele de intelegere diferite, dar, de obicei, fara pregatire teologica, adica niste "copii in ale teologiei". De aici si interzicerea categorica a unor apropieri "ecumenice", pentru ca aceste "contacte" ar putea zminti un crestin neinitiat. Nu acelasi lucru se intampla si celor care au "crescut", cum ar fi ierarhii sau cei care au cunostinte in domeniu.