![]() |
,,ganduri''ale parintelui ARSENIE BOCA
|
|
Nu-mi apartin
- Nu erau si oameni care se indoiau de Parintele?
- Ei, ba da. Mereu sunt si din acestia. Odata, un taran i-a injurat pe cei care se duceau la Parintele Arsenie si pe loc i s-a strambat gura. N-a mai putut s-o deschida, nici sa bea apa. L-au dus oamenii la manastire si Parintele s-a apropiat de caruta in care se gasea amaratul si l-a intrebat: “Ce ti-a facut, bade, Arsenie? Ia deschide gura si graieste!“. Si pe loc omul a putut deschide gura sa vorbeasca, s-a aruncat in genunchi si a inceput sa planga si sa se caiasca pentru ce spusese. __________ - Ati trait vreo fapta minunata ca urmare a puterii duhovnicesti a Parintelui? - Sunt mai multe, dar nu le pot povesti, pentru ca lumea nu le-ar intelege. Mi-a zis o data: “Veniti la mine, va dau sfat, dar voi asteptati si minuni. Sa stiti ca mai mult o sa va ajut dupa ce voi pleca la Domnul, decat acum”. Si a avut dreptate. Eu i-am simtit mereu ajutorul dupa ce a murit. Si am trait o minune, acum trei ani. M-am dus la parastasul care i se face Parintelui anual la manastirea Prislop. Nu mai fusesem, si am zis sa merg sa slujesc pana nu mor. A fost foarte frumos. Pe la ora patru dupa masa, am plecat indarat spre Bucuresti, cu cineva cu o masina. Numai eu si soferul. Dar tot drumul am simtit ca in masina mai era cineva langa noi, pe bancheta din spate. Si, va spun adevarat, masina n-a venit pe pamant pana aici, la Barcanesti. ___________ - Cum adica? – Plutea… Am ajuns in trei ore, desi la dus am mers opt ore. Pe drum am intalnit stopuri, accidente, dar nu ne-am oprit, pe toate le-am depasit, parca prin aer. Ma uitam la omul care conducea si ma intrebam de ce trece pe rosu, doarme? El nu spunea nimic, nu spuneam nici eu. Parca ne temeam sa vorbim. Cand am ajuns aproape de manastire, aici, masina a inceput sa se auda cum merge pe pamant. Si a zis soferul: “Masina noastra merge pe pamant“. L-am intrebat: “Ce-ai simtit, omule?“. Si el: “Am simtit pe cineva in spate si altceva nimic. Eu n-am condus pana aici, stiu ca masina a mers singura“. Si-am auzit atunci o voce in spate: “Pana aici am venit cu voi“. Cand m-am intors, nu era nimeni |
o imagine mai putin cunoscuta cu parintele ARSENIE BOCA
|
o alta fotografie a parintelui ARSENIE BOCA
|
Din zicerile părintelui Arsenie Boca (Partea I) ,,Ma, nu toți din lume se prăpădesc, nici toți din mănăstire se mântuiesc" Avea o putere de sinteză deosebită, o putere de intuiție și o putere de a cunoaște totdeauna esențialulî într-o chestiune. Când îi puneai o problemă, el imediat avea răspunsul. Și de la el au rămas și cuvinte scrise, în manuscrisele lui. De pildă, când l-am întâlnit eu pentru prima dată, mi-a și spus un cuvânt, o formulă. Zice: "Mă, nu toți din lume se prăpădesc, nici toți din mănăstire se mântuiesc". Deci avea o posibilitate de a formula ceva. "Nici abuzul, nici refuzul" În legătura cu sexualitatea în familie, Părintele Arsenie zicea: "Nici abuzul, nici refuzul". "Cu mine de doua ori trebuie sa se intalneasca omul..." Parintele zicea ca de doua ori trebuia sa se intilneasca omul cu el: o data cind ii spune si a doua oara la moarte, sai spuna daca a facut ce ia spus. Foarte corect! Ce rost are sa mearga cum merg unii ca sai spuna unul, ca sai spuna altul, ca un cuvint de folos, ca nu stiu ce... si apoi aduna la cuvinte de folos si nu implineste nimic! "Cine face curte nu face carte" Parintele Arsenie zicea: "Cine face curte nu face carte". "Nasteti-va sfinti!" Parintele Arsenie ii indemna pe oameni sa nasca sfinti. Bineinteles ca pentru a naste sfinti trebuie sa fi sfint sau trebuie sa tragi de tine spre idealul sfinteniei. Si cind incepem sa ne ocupam de noi insine, putem sa ne cunoastem, sa aflam negativele noastre, sa cunoastem incarcatura data de altii si pusa in noi, s-o rezolvam, dar aceasta cere timp si osteneala. "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!" E un cuvint care merita sa fie stiut si urmat, el putind fi de folos tuturor celor ce nu iau aminte la ei insisi, tuturor celor care vreau sa braveze si nu se gindesc la urmarile pe care le pot avea, spre raul lor, niste atitudini care nu sunt destul de bine gindite si controlate. Sa luam deci aminte la cuvintul de mai sus si sa-l implinim in cele doua laturi ale lui. "Conceptia de viata crestina" Cita o avem, ne statorniceste in gindul si dorinta de a ne ridica mai presus de fire, de a indumnezeii firea, prin harul si indurarile si iubirea de oameni a lui Dumnezeu. Tocmai de aceea folosim si resursele firesti cite le avem la indemina, aerul, aerul bun, hrana rationala, somnul si energia vitala, pe care nu vrem sa o risipim pe placeri, ci vrem s-o canalizam spre binele nostru material si spiritual. Asa dorea parintele Arsenie, care a formulat indreptarul de viata, pe care l-a predat tinerilor si oricui care vrea sa ia aminte la el. "In mintea strimba si lucrul drept se strimba" Asa obisnuia sa spuna parintele Arsenie, care urmarea pentru oameni o minte dreapta si lucruri drepte si indreptate de mintea cea buna. Valoarea acestui cuvint o intuiesc toti cei ce il aud, si asta se intimpla des, caci noi il aducem inaintea vizitatorilor si inchinatorilor nostri, mai ales atunci cind au prilejul sa vada o pictura a parintelui Arsenie reprezentind Adormirea Maicii Domnului, pictura in fata careia se opresc cu admiratie multi dintre cei ce viziteaza Manastirea Brincoveanu de la Simbata. Mintea se strimba in urma patimilor si se indreapta pe masura curatirii de patimi. Cind mintea se indreapta, vede lucrurile drept, deci asa cum sunt ele. "In mintea strimba si lucrul drept se strimba". Asta le place la multi, am bagat de seama ca le place. Cind le spun ca Parintele a zis ca "in mintea strimba si lucrul drept se strimba", oamenii rid in general. De ce rid? Pentru ca isi dau seama ca asa e. Numai ca e greu sa stii cind ti-e mintea strimba. "Cea mai lunga cale este calea care duce de la urechi la inima" Cea mai lunga cale este calea care duce de la urechi la inima, adica de la informatie la convingere. Oameni de informatie religioasa sunt mai multi decit cei ce au convingeri religioase. E necesara si informatia, care adeseori se face prin auzire. Dar a ramine la informatie inseamna doar a fi la inceputul drumului "la urechi". Pina la inima mai e o cale lunga, "cea mai lunga cale". "Un suflet trist este un suflet cu luminile stinse" Cuvintul acesta ne aduce aminte de un cuvint asemanator, cu circulatie mai ales in lumea din Apus: "Un sfint trist este un trist sfint". Parintele a fost intotdeauna pentru optimism, pentru bucurie, credinta noastra fiind "izvor de bucurie", crestinismul fiind "religia bucuriei". Domnul Hristos le-a spus ucenicilor Sai :"Acestea vi le spun ca bucuria Mea sa fie intru voi si ca bucuria voastra sa fie deplina" (Ioan 15, 11). Explicate de Parintele Teofil Paraian Irina Adriana Cosoveanu |
Profetiile parintelui Arsenie Boca,de la Draganescu
Necredința în Dumnezeu, prezentată ca una dintre ispitele umanității promovate de ideile atee ale lui Lenin și Nietzsche
Frescele de la Drăgănescu nu respectă erminiile vreunui stil de pictură. Fără să iasă însă din învățăturile Bisericii, această pictură este una singulară și în același timp profetică. Când intri în curtea bisericii din Drăgănescu este greu să-ți imaginezi cât de multă lume se strângea aici în vremea șederii părintelui Arsenie. Locuia peste drum de biserică și nu știi ce zugrăvea mai bine: pereții sfântului lăcaș sau sufletele credincioșilor. Veneau să-i ceară sfatul cei care îl știau de la mănăstirea Sâmbăta de Sus, unde fusese stareț și duhovnic, dar veneau din București oameni care îl știau de la Schitul Maicilor. Apoi sosea lume din părțile Olteniei, neavând pe acolo un așa mare duhovnic. Ucenicii l-ar fi urmat de fapt oriunde. PELERINAJ. "Doamne, unde am fost eu în acei ani cât părintele Arsenie era aici? Cum de nu l-am cunoscut și eu?", tot repeta mirată și cu ceva tristețe o doamnă sosită la Drăgănescu în aceeași zi cu noi. Femeia și-a purtat întrebările spre troița ridicată în curte în memoria părintelui Arsenie și a părintelui Savian Bunescu, parohul acelei vremi. A mers apoi prin cimitir, alături de medicul pensionar din Capitală și o altă doamnă care îl cunoscuseră pe părintele pictor și care făceau acum un pelerinaj de aducere aminte a unor vremuri pline de duhovnicie petrecute aici Părintele paroh ne deschide ușile bisericii străjuite de brazi și pășim înăuntru conștienți că am putea călca la propriu chiar pe urmele marelui duhovnic. Și chiar dacă timpul și oamenii au șters urmele fizice ale pașilor lui, ne împărtășim din celelalte urme ale sale, picturile. O dată intrat în biserică, nu știi unde să te uiți mai întâi. Pereții te cheamă cu fiecare icoană în parte. Culorile folosite sunt calde, pastelate, la această senzație de căldură contribuind și tehnica în tempera. Aveam oarecare cunoștință de pictura de aici din relatările celor care au scris și povestit despre ele, dar realitățile povestite acasă, oricât de fidele ar fi ele, parcă tot nu se potrivesc cu acelea găsite la fața locului. Auzind de neobișnuitul picturii lumea își imaginează ceva șocant și poate sunt unii care ar strâmba din nas văzând asemenea scene în spațiul lăcașului de rugăciune dar rostul lor este acela de a învăța, de a explica anumite pilde biblice pe înțelesul omului contemporan. Nu senzaționalul trebuie căutat la Drăgănescu, ci pictura în sine care, deși ieșită din tipare, te inspiră la rugăciune și-ți aduce în minte cugetarea la viața de dincolo de mormânt. EXPLICAȚII. Părintele Lucian Răzvan Petcu, parohul, ne-a prezentat pe scurt principalele scene zugrăvite în sfântul locaș, povestindu-ne și câteva amintiri despre părintele Arsenie Boca, pe care a avut privilegiul să-l cunoască. În partea stângă a naosului este reprezentată în aceeași scenă lumea cu păcatele ei, cu războiul duhovnicesc al omului, în sfere colorate fiind scrise multele ispite. În partea de sus, împărăția cerurilor. Una dintre cele mai frumoase picturi din această biserică este însă învierea, în care trupul spiritualizat al Mântuitorului apare redat cu multă finețe, în fundal apărând conturul crucii, știut fiind că nu se poate înviere fără Cruce. "Cred că este unică această icoană", spune părintele. Într-adevăr, parcă nicăieri nu am mai văzut asemenea "subțirime" a trupului lui Iisus, încât simți că poate trece prin ușile încuiate, cum a făcut când a intrat la apostoli după înviere. În partea de sus a scenei, de dimensiune redusă, apare pictată apocalipsa și, dacă te uiți atent, vezi niște zgârie-nori arzând. Scena seamănă foarte mult cu o fotografie a tragediei de la 11 septembrie 2001. Mulți au spus că aceasta nu poate fi decât o profeție, întrucât pictorul a murit în 1989. O altă scenă inspirată din viața modernă ilustrează celebra chemare la cină: îngerul Domnului îl cheamă pe om la Cina de Sus, dar el, așezat confortabil în fotoliu, înconjurat de lux și descoperirile tehnicii, îi spune acestuia, prin telefon, că are de "rotunjit țarina", adică de stăpânit Pământul, de încercat milioanele de cai putere ai rachetelor, de populat alte planete. "Avem alte preocupări", este scris undeva pe perete. http://www.jurnalul.ro/usr/thumbs/th...c01549copy.jpg |
Preasfintitul Ieromonah Arsenie Boca ne spune
http://2.bp.blogspot.com/_UJonqvETD2...senie+Boca.jpg "... E bine sa fii cu Dumnezeu ! Ai pace , pace multa, multa de tot. Si cand esti cu Dumnezeu nu-ti mai trebuie nimica. Asa ca romane ce tot alergi incolo si-ncoace si nu dobandesti nimica! Cineva tot iti spune ca acolo iti vei gasi nemurirea, dar n-o gasesti in lucruri exterioare. Hai uita-te acolo inlauntrul tau , in inima ta blanda si vei vedea ca numai lumina iti poate aduce valoarea aceea ce tu o cauti de atata vreme, pe care ai pierdut-o , ai risipit-o, dar n-a fost vina ta ca...De ce-ar fi vina ta?! Au venit altii si ti-au bagat diferite lucruri: ca trebuie sa faci aia , aia ca sa fii fericit. Dar fericirea nu vine asa, ea se dobandeste. Cum se dobandeste ea? Numai prin munca, munca interioara , acolo trebuie sa muncesti! Asa ca asculta-ma daca mai acolo, mai gasesti undeva in tine vointa ,asculta-ma ce-ti spun eu, ca binele iti vreau eu, de ce ti-as vrea raul : Opreste-te! Atata trebuie sa faci, sa te opresti si sa privesti iar firul de iarba, sa vezi floarea sa-i mirosim parfumul si sa te inchini la Sf. Soare si sa-i multumesti ca ti-a mai dat o noua zi, sa asculti fosnetul frunzelor, ciripitul pasarilor si acolo in linistea aceea multa acolo sa te gasesti pe tine din nou si vei deveni ce-ai fost candva iara..." Arsenie Boca |
Fericirea de a cunoaste calea
|
Părintele Arsenie Boca zicea să nu plecăm din țară că țara noastră va da mulțime de mucenici.
- Țara noastră dă mucenici și acuma; la noi aici este cea mai înaltă fabrică de mucenici, pentru că au grijă conducătorii noștri să ne toarne în cuptorul cu mucenici. Ortodoxia noastră a fost și este o mucenicie continuă. (…) Nu a existat perioadă în era creștinismului, în care să nu curgă picătură de sânge. Dar să nu ne înfricoșeze aceste vremuri; ele trebuie să vină și nu le putem schimba. Noi avem însă datoria să ne punem viața pentru Dumnezeul nostru. Cum nu încetează pe pământ cultura grâului pentru hrana omului, așa nu încetează nici curgerea sângelui pentru menținerea veșniciei cerești. Harul și puterea mucenicilor și sfinților noștri mărturisitori să ne însoțească și să ne întărească în această luptă grea ce ne stă înainte! Să avem nădejde că Maica Domnului, ocrotitoare a acestui pământ românesc, și toți sfinții noștri mucenici din temnițele comuniste nu ne vor lăsa, și așa neamul nostru va învinge fiara antihristă''. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:16:33. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.