Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre suflet, duh si starea omului in moarte (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11275)

stefan florin 24.01.2012 16:41:47

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 424493)
Ai puțintică răbdare stimabile, ajungem și acolo! Pe rând, pe rând... Deocamdată ar fi bine să aduci și tu 10 texte din VT unde se spune că sufletul e nemuritor. Dar repede, până nu se fac mai multe!:3: Versetele cu "sufletul nemuritor" din NT păstrează-le pentru timpul potrivit...

pai vezi ca nu esti atent. Ti-am adus din Isaia si Iezechiel. Cauta-le in urma. Doamne ajuta!

osutafaraunu 24.01.2012 16:58:37

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 424524)
pai vezi ca nu esti atent. Ti-am adus din Isaia si Iezechiel. Cauta-le in urma. Doamne ajuta!

Până ajungem la Isaia și Iezechiel, ceva comentarii cu privire la cele 10 texte din Facerea, Ieșirea, Numeri și Deuteronom:

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...postcount=1068
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...postcount=1134
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...postcount=1143
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...postcount=1151
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...postcount=1155
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...postcount=1227
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...postcount=1243
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...postcount=1266
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...postcount=1267
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...postcount=1349

Scrie acolo că sufletul moare, ori scrie că sufletul e "nemuritor" ? http://yoursmiles.org/csmile/question/c0315.gif

Florin-Ionut 24.01.2012 17:20:16

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 424528)

Este vorba despre o înțelegere defectuoasă a verbului "a muri" sau "a pieri". Ca dovadă, iată cum tu singur citezi versetul:

Cine va număra pe urmașii lui Iacov și gloatele din Israel cine le va socoti? Să moară sufletul meu moartea drepților acestora și să fie sfârșitul meu ca sfârșitul lor!" (Numeri 23,10 - versiunea Sinodală)

Dacă sufletele drepților ar dispărea în neant sau și-ar înceta existența la sfîrșitul vieții pămîntești, atunci cum rămîne cu pilda săracului Lazăr care a fost dus în sînul lui Avraam, cum rămîne cu locuința morților citată de atîtea ori în Biblie? Cine a locuit în sînul lui Avraam și cine a ajuns în locuința morților?

Cît despre ucigașii care "ucid om" sau "ucid suflet", sînt ei exterminatorii sufletelor celor omorîți? Ar fi ridicol.

Deci: sufletele care pier sau sînt pierdute sînt cele care se îndepărtează de Dumnezeu, ajungînd în ceea ce numim Iad. În Iad va fi și moartea cea de-a doua, care nu va fi o nimicire, ci o separare de armonia Bisericii prin amestecarea cu îngerii căzuți.

osutafaraunu 24.01.2012 17:56:53

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 424531)
Este vorba despre o înțelegere defectuoasă a verbului "a muri" sau "a pieri". Ca dovadă, iată cum tu singur citezi versetul:

Cine va număra pe urmașii lui Iacov și gloatele din Israel cine le va socoti? Să moară sufletul meu moartea drepților acestora și să fie sfârșitul meu ca sfârșitul lor!" (Numeri 23,10 - versiunea Sinodală)

Dacă sufletele drepților ar dispărea în neant sau și-ar înceta existența la sfîrșitul vieții pămîntești, atunci cum rămîne cu pilda săracului Lazăr care a fost dus în sînul lui Avraam, cum rămîne cu locuința morților citată de atîtea ori în Biblie? Cine a locuit în sînul lui Avraam și cine a ajuns în locuința morților?

Jalnică încercare de a contrapune celor 10 texte (și stai liniștit, vor mai urma și altele), un text apocrif și o pildă - care fie vorba între noi, nu pomenesc nimic de "nemurirea sufletului" și nici măcar de "suflet"!

Citat:

Cît despre ucigașii care "ucid om" sau "ucid suflet", sînt ei exterminatorii sufletelor celor omorîți? Ar fi ridicol.

Te rog nu deturna sensul celor 10 texte! Niciunul nu are treabă cu morții, ci cu cei care sunt, sau urmează să fie omorâți; deci cu oamenii vii! Acei ucigași, criminali (cu voia sau nu) amintiți până acum, nu ucid fantome, emanații, sau omuleți sălășluind în carcasele trupurilor; ci oameni vii, ființe întregi.

Citat:

Deci: sufletele care pier sau sînt pierdute sînt cele care se îndepărtează de Dumnezeu, ajungînd în ceea ce numim Iad. În Iad va fi și moartea cea de-a doua, care nu va fi o nimicire, ci o separare de armonia Bisericii prin amestecarea cu îngerii căzuți.

Ceea ce numiți voi Iad este o altă chestiune controversată care ar necesita un topic special. Ar fi multe de zis cu privire la această dogmă ciudată și străină de spiritul Scripturii.

nutucutu 24.01.2012 18:49:21

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 424536)
Ceea ce numiți voi Iad este o altă chestiune controversată care ar necesita un topic special. Ar fi multe de zis cu privire la această dogmă ciudată și străină de spiritul Scripturii.

Nimic nu poate fi mai ciudat si mai strain de spiritul Scripturii ideea ca Dumnezeu este nemuritor dar totusi poate sa moara.

osutafaraunu 24.01.2012 19:00:58

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 424547)
Nimic nu poate fi mai ciudat si mai strain de spiritul Scripturii ideea ca Dumnezeu este nemuritor dar totusi poate sa moara.

Doamnă lăsați vă rog diversiunile și ajutați-vă colegii la găsirea "nemuririi sufletului" în Biblie...

stefan florin 24.01.2012 19:57:37

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 424551)
Doamnă lăsați vă rog diversiunile și ajutați-vă colegii la găsirea "nemuririi sufletului" în Biblie...

prietene, tu faci diversiune. Te-am mai intrebat o data si aume: CE A INTELES CAIN CAND DUMNEZEU I-A ZIS CA GLASUL SANGELUI LUI ABEL STRIGA DIN PAMANT CATRE EL?... iar tu nu ai raspuns la subiect. Ce a vrut aici sa zica Dumnezeu? A inteles ceva Cain sau a ramas in ceata? Doamne ajuta!

grasu77 24.01.2012 20:22:01

Citat:

Dacă sufletele drepților ar dispărea în neant sau și-ar înceta existența la sfîrșitul vieții pămîntești, atunci cum rămîne cu pilda săracului Lazăr[/url]

A devenit obsesiva acesta absurditate, de a incerca sa argumentezi teoria sufletului nemuritor cu o pilda in care nu se fofolseste absolut deloc cuvantul "suflet". Dimpotriva, ca sa inteleaga omul ca este o pilda care nu trebuie luata literar, se vorbeste despre parti trupesti. Au "sufletele" parti trupesti (degete, limba, etc) si suferinte trupesti?

Interesant si trist este ca, foarte, foarte rar s-a amintit de invatatura pe care ne-o da pilda si care se gaseste, ca o concluzie, la sfarsitul pildei. In schimb, despre ceea ce nu vorbeste pilda, se vorbeste in mod obsesiv.

Cand aveti de gand sa lasati pilda sa ne invete ceea ce ne invata, fara sa o folositi pentru a argumenta ceea ce nu spune nicidecum?

osutafaraunu 24.01.2012 20:40:20

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 424560)
prietene, tu faci diversiune. Te-am mai intrebat o data si aume: CE A INTELES CAIN CAND DUMNEZEU I-A ZIS CA GLASUL SANGELUI LUI ABEL STRIGA DIN PAMANT CATRE EL?... iar tu nu ai raspuns la subiect. Ce a vrut aici sa zica Dumnezeu? A inteles ceva Cain sau a ramas in ceata? Doamne ajuta!

Așa cum ți-am răspuns deja la această întrebare aici, Dumnezeu a folosit o vorbire figurativă, doar nu ai pretenția să afirmi că sângele ar avea gură să strige. Cain de bună seamă a înțeles, căci nu cere explicații. Nu-mi spune că era prea respectuos să ceară explicații! Câteva momente mai înainte a știut să fie obraznic cu Dumnezeu.
Dumnezeu continuă vorbirea figurativă:

"Și acum ești blestemat de pământul care și-a deschis gura sa, ca să primească sângele fratelui tău din mâna ta."(Facerea 4,11 - versiunea Sinodală)

Asemeni sângelui, nici pământul nu are gură să înghită, iar Cain a înțeles și de data aceasta, căci nu cere explicații.

Așa că lasă-te și tu divagații și răspunde concret: unde scrie că sufletul e nemuritor ?

Erethorn 24.01.2012 20:42:55

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 424570)

Așa că lasă-te și tu divagații și răspunde concret: unde scrie că sufletul e nemuritor ?

Doar v-am mai explicat o dată: pe aceeași pagină unde scrie că în anul 1844 arhanghelul Mihail, adică Iisus Hristos, a intrat în sanctuarul ceresc și a început judecata de cercetare.

iuliu46 24.01.2012 20:43:10

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 424565)
A devenit obsesiva acesta absurditate, de a incerca sa argumentezi teoria sufletului nemuritor cu o pilda in care nu se fofolseste absolut deloc cuvantul "suflet". Dimpotriva, ca sa inteleaga omul ca este o pilda care nu trebuie luata literar, se vorbeste despre parti trupesti. Au "sufletele" parti trupesti (degete, limba, etc) si suferinte trupesti?

Interesant si trist este ca, foarte, foarte rar s-a amintit de invatatura pe care ne-o da pilda si care se gaseste, ca o concluzie, la sfarsitul pildei. In schimb, despre ceea ce nu vorbeste pilda, se vorbeste in mod obsesiv.

Cand aveti de gand sa lasati pilda sa ne invete ceea ce ne invata, fara sa o folositi pentru a argumenta ceea ce nu spune nicidecum?

Grasule dar ce inseamna o "pilda" ? Avem destule pilde in Biblie.Ce anume inseamna o pilda ? Adica avem o poveste imaginara de fiecare data dar sant descrise intamplari posibile acolo sau nu ? Ce rost ar avea o pilda daca tu aberezi,daca nu descrii ceva ce este crezut de oamenii aia ?

osutafaraunu 24.01.2012 20:53:06

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 424572)
Grasule dar ce inseamna o "pilda" ? Avem destule pilde in Biblie.Ce anume inseamna o pilda ? Adica avem o poveste imaginara de fiecare data dar sant descrise intamplari posibile acolo sau nu ? Ce rost ar avea o pilda daca tu aberezi,daca nu descrii ceva ce este crezut de oamenii aia ?

8. S-au dus odată copacii să-și ungă împărat peste ei. Și au zis către măslin: Domnește peste noi!
9. Iar măslinul a zis: Lăsa-voi eu oare grăsimea mea, cu care se cinstește Dumnezeu și oamenii se mândresc și mă voi duce să umblu prin copaci?
10. Atunci copacii au zis către smochin: Vino tu și domnește peste noi!
11. Dar și smochinul a răspuns Să-mi las eu oare dulceața mea și fructul meu cel bun și să mă duc să cârmuiesc copacii?
12. Apoi au zis copacii către vița de vie: Vino tu de domnește paste noi!
13. Și vița de vie a zis către ei: Cum să-mi las eu mustul meu care veselește pe Dumnezeu și pe oameni și să mă duc să cârmuiesc copacii?
14. În cele din urmă au zis toți copacii către un spin: Vino tu și domnește peste noi!
15. Iar spinul a zis către copaci: Dacă voi mă puneți cu adevărat împărat peste voi, atunci veniți și vă odihniți sub umbra mea; iar de nu, atunci va ieși foc din spini și va arde cedrii Libanului."
(Judecători 9 - versiunea Sinodală)

iuliu46 24.01.2012 21:01:20

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 424575)
8. S-au dus odată copacii să-și ungă împărat peste ei. Și au zis către măslin: Domnește peste noi!
9. Iar măslinul a zis: Lăsa-voi eu oare grăsimea mea, cu care se cinstește Dumnezeu și oamenii se mândresc și mă voi duce să umblu prin copaci?
10. Atunci copacii au zis către smochin: Vino tu și domnește peste noi!
11. Dar și smochinul a răspuns Să-mi las eu oare dulceața mea și fructul meu cel bun și să mă duc să cârmuiesc copacii?
12. Apoi au zis copacii către vița de vie: Vino tu de domnește paste noi!
13. Și vița de vie a zis către ei: Cum să-mi las eu mustul meu care veselește pe Dumnezeu și pe oameni și să mă duc să cârmuiesc copacii?
14. În cele din urmă au zis toți copacii către un spin: Vino tu și domnește peste noi!
15. Iar spinul a zis către copaci: Dacă voi mă puneți cu adevărat împărat peste voi, atunci veniți și vă odihniți sub umbra mea; iar de nu, atunci va ieși foc din spini și va arde cedrii Libanului."
(Judecători 9 - versiunea Sinodală)

:24:
Eu vorbeam despre pildele lui Iisus nu despre literatura SF.Avem foarte multe in Biblie.Cate din ele sant imposibile pentru mintea noastra ? Doar asta cu Lazar si cu bogatul ?

stefan florin 24.01.2012 21:04:10

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 424570)
Așa cum ți-am răspuns deja la această întrebare aici, Dumnezeu a folosit o vorbire figurativă, doar nu ai pretenția să afirmi că sângele ar avea gură să strige. Cain de bună seamă a înțeles, căci nu cere explicații. Nu-mi spune că era prea respectuos să ceară explicații! Câteva momente mai înainte a știut să fie obraznic cu Dumnezeu.
Dumnezeu continuă vorbirea figurativă:

"Și acum ești blestemat de pământul care și-a deschis gura sa, ca să primească sângele fratelui tău din mâna ta."(Facerea 4,11 - versiunea Sinodală)

Asemeni sângelui, nici pământul nu are gură să înghită, iar Cain a înțeles și de data aceasta, căci nu cere explicații.

tot Biblia zice ca sangele are suflet. Adica...?

iuliu46 24.01.2012 22:39:48

Ci v-ați apropiat de muntele Sion și de cetatea Dumnezeului celui viu, de Ierusalimul cel ceresc și de zeci de mii de îngeri, în adunare sărbătorească,
Și de Biserica celor întâi născuți, care sunt scriși în ceruri și de Dumnezeu, Judecătorul tuturor, și de duhurile drepților :25: celor desăvârșiți, :1:

Prin credință, Abel a adus lui Dumnezeu mai bună jertfă decât Cain, pentru care a luat mărturie că este drept, mărturisind Dumnezeu despre darurile lui; și prin credință grăiește și azi, deși a murit. :25:

osutafaraunu 24.01.2012 23:01:16

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 424578)
tot Biblia zice ca sangele are suflet. Adica...?

Unde ai citit tu că sângele are suflet?

osutafaraunu 24.01.2012 23:04:43

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 424610)
Ci v-ați apropiat de muntele Sion și de cetatea Dumnezeului celui viu, de Ierusalimul cel ceresc și de zeci de mii de îngeri, în adunare sărbătorească,
Și de Biserica celor întâi născuți, care sunt scriși în ceruri și de Dumnezeu, Judecătorul tuturor, și de duhurile drepților :25: celor desăvârșiți

1. drepții aceia sunt vii, nu sunt "fantome" de drepți morți
  2. acolo (Evrei 12,22.23 - iar ai uitat să menționezi referința) scrie "duhuri", nu suflete.
Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 424610)
Prin credință, Abel a adus lui Dumnezeu mai bună jertfă decât Cain, pentru care a luat mărturie că este drept, mărturisind Dumnezeu despre darurile lui; și prin credință grăiește și azi, deși a murit. :25:

Păi cine grăiește? Abel, ori mărturia "grăitoare" a credinței lui? Textul spune clar că Abel e mort, mai rămâne o posibilitate... Deci?

iuliu46 24.01.2012 23:12:56

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 424618)
  1. drepții aceia sunt vii, nu sunt "fantome" de drepți morți
  2. acolo (Evrei 12,22.23 - iar ai uitat să menționezi referința) scrie "duhuri", nu suflete.
Păi cine grăiește? Abel, ori mărturia "grăitoare" a credinței lui? Textul spune clar că Abel e mort, mai rămâne o posibilitate... Deci?

Mda eram sigur ca revii la fantome.Pai duhurile dreptilor sant ...fantome.Asta inseamna suflete fara trup ca si ingerii(care probabil in mintea ta sant tot fantome).
De unde reiese din textul ala ca dreptii de acolo sant vii ? Ai vazut tu pe Discovery ? Textul e destul de clar la fel cum e si cel despre Abel.Dar daca tu crezi ca "mortii nu stiu nimic" pentru ca atat intelege mintea ta din ce nu scrie in Ecclesiast de ce mai ceri dovezi ?

osutafaraunu 25.01.2012 07:34:02

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 424625)
Mda eram sigur ca revii la fantome.Pai duhurile dreptilor sant ...fantome.Asta inseamna suflete fara trup ca si ingerii(care probabil in mintea ta sant tot fantome).
De unde reiese din textul ala ca dreptii de acolo sant vii ? Ai vazut tu pe Discovery ? Textul e destul de clar la fel cum e si cel despre Abel.

Reiese din modul de exprimare și din context, căci Pavel se adresează celor vii din Biserica Invizibilă, el nu vorbește cu morții. Nu te-ai prins că se folosește din abundență metafora? Este evident că numai într-un sens figurat creștinii vii pot să se adune înaintea tronului lui Dumnezeu, așa cum e zugrăvit în versetele 22–24. În același sens, în cap. 4,16 el îi invită să vină „cu încredere la tronul harului”. În același sens figurat creștinii vii găsesc „duhurile” altor oameni „drepților celor desăvârșiți” adunate acolo în duh, nu într-o stare imaginară în afara trupului. A face „duhurile drepților celor desăvârșiți” să se refere la „duhuri” ale celor morți, înseamnă a-l pune pe scriitorul acestei epistole în contradicție cu declarațiile clare ale Sfintelor Scripturi cu privire la starea omului în moarte (Eclesiastul 3,21; 12,7; Ioan 11,11; Facerea 2,7 și cele 10 texte de până acum). Și apoi... trebuie să te decizi odată care e fantoma aia de trăiește mai departe afară din trupul omului mort: sufletul, ori duhul ?

Citat:

Dar daca tu crezi ca "mortii nu stiu nimic" pentru ca atat intelege mintea ta din ce nu scrie in Ecclesiast de ce mai ceri dovezi ?

Ca să te convingi și tu că morții nu știu nimic și că sufletul moare. Căci remarc un lucru ciudat: deși nu ai găsit niciun text cu "nemurirea sufletului" continui să crezi cu putere în această absurditate. Credo quia absurdum.

osutafaraunu 25.01.2012 07:46:46

sufletul moare (11)

"Și a zis Samson: "Mori, suflete al meu, cu Filistenii!" Apoi s-a sprijinit cu toată puterea și s-a prăbușit casa peste fruntașii Filistenilor și peste tot poporul ce era în ea. Și cei pe care i-a ucis Samson la moartea sa au fost mai mulți decât toți cei pe care-i ucisese în viața sa." (Jud.16,30 - versiunea Sinodală)

...și a murit sufletul lui Samson împreună cu alte 3.000 de suflete. Eh, cum mai e cu cele 3.000 de suflete "nemuritoare" ale lor? Cum ar fi să cer și eu 3.000 de cazuri biblice în care "sufletul nu moare" ?

grasu77 25.01.2012 07:59:30

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 424572)

O definitie a pildei, din dex : povestire alegorică cu un cuprins religios sau moral, producție literară cu caracter moralizator, cu o structură apropiată de fabulă.

Un exemplu de pilda, din Sfanta Scriptura, ti-a dat osutatafaraunu. Numai ca tu o numesti povestire SF. Ciudata afirmatie care spune multe despre respectul pe care-l acorzi Cuvantului lui Dumnezeu. Daca am fi spus noi asa ceva, sa vezi ce percutau luptatorii impotriva "ereticilor".

Vrei sa iei literar pilda bogatului nemilostiv si a saracului Lazar? O sa intri in multe incalceli. Nu stiu cum o sa explici in ce stare se afalu bogatul si Lazar (de vreme ce inca aveau trup - fara sa se pomeneasca ceva despre suflet) sau cum este cu sanul lui Avram fara urma de Dumnezeu, s.a.m.d.

grasu77 25.01.2012 08:06:40

Citat:

Asta inseamna suflete fara trup ca si ingerii(care probabil in mintea ta sant tot fantome).

Nu compara fantomele de morti cu creaturi vii (care nu au murit).

iuliu46 25.01.2012 11:00:29

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 424653)
Nu compara fantomele de morti cu creaturi vii (care nu au murit).

Ce diferenta e intre duhurile slujitoare,duhurile necurate si duhurile dreptilor cei desavarsiti ?
Duhurile slujitoare sant creaturi vii ? Ce inseamna creaturi vii ? Au un suflet adica "trup + suflare de viata" cu, credeti voi ? Sau sant doar suflare ? Au vointa libera sau nu ? Unde anume tin vointa daca o au si daca sant doar suflare de viata ?

osutafaraunu 25.01.2012 11:09:01

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 424675)
Ce diferenta e intre duhurile slujitoare,duhurile necurate si duhurile dreptilor cei desavarsiti ?
Duhurile slujitoare sant creaturi vii ? Ce inseamna creaturi vii ? Au un suflet adica "trup + suflare de viata" cu, credeti voi ? Sau sant doar suflare ? Au vointa libera sau nu ? Unde anume tin vointa daca o au si daca sant doar suflare de viata ?

Sărmane om! Tu nu știi (nu recunoști) nici măcar alcătuirea creaturilor de pe pământ și ai pretenția că știi alcătuirea creaturilor din alte lumi? De ce să fie îngerii (răi și buni) alcătuiți precum pământenii? Mai bine ai face să crezi Scriptura și nu pe Platon.

iuliu46 25.01.2012 11:44:34

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 424679)
Sărmane om! Tu nu știi (nu recunoști) nici măcar alcătuirea creaturilor de pe pământ și ai pretenția că știi alcătuirea creaturilor din alte lumi? De ce să fie îngerii (răi și buni) alcătuiți precum pământenii? Mai bine ai face să crezi Scriptura și nu pe Platon.

Asta e problema nu ? Refuzam sa credem ce scrie acolo pentru ca noi stim deja ca ne-a spus profeata. Il inventam pe Noe unde scrie de Hristos pentru ca ne-a spus profeata ca e imposibil sa existe duhuri in inchisoare .Cautam prin codex-uri sa gasim noi ca nu scrie duh acolo unde scrie duh si nici macar cand ni se arata clar ca si acolo scrie duh nu recunoastem.
Care scriptura sa o cred ? Asta cu Noe in locul lui Iisus si unde nu scrie duh la Luca 24:39 ? Asta pe care ti-ai construit-o singur ca sa te minti si ca sa-i minti si pe altii ?

Florin-Ionut 25.01.2012 12:46:15

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 424536)
Jalnică încercare de a contrapune celor 10 texte (și stai liniștit, vor mai urma și altele), un text apocrif și o pildă - care fie vorba între noi, nu pomenesc nimic de "nemurirea sufletului" și nici măcar de "suflet"!

Te rog nu deturna sensul celor 10 texte! Niciunul nu are treabă cu morții, ci cu cei care sunt, sau urmează să fie omorâți; deci cu oamenii vii! Acei ucigași, criminali (cu voia sau nu) amintiți până acum, nu ucid fantome, emanații, sau omuleți sălășluind în carcasele trupurilor; ci oameni vii, ființe întregi.

Și acesta este un text apocrif?!

Luca 3

18. Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul,
19. Cu care S-a coborât și a propovăduit și duhurilor ținute în închisoare,
20. Care fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe, și se pregătea corabia în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă.

Poate m-am exprimat eu în viteză. Cei care sînt, care urmează să fie omorîți, sînt ei exterminați complet de ucigașii lor în momentul crimei? Adică desființați întru totul din existența de orice fel? E trist că gîndiți așa.

Florin-Ionut 25.01.2012 13:01:45

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 424565)

Luca 16, 22-23.
Și a murit săracul și a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam. A murit și bogatul și a fost înmormântat.
Și în iad, ridicându-și ochii, fiind în chinuri, el a văzut de departe pe Avraam și pe Lazăr în sânul lui.

Domnule,

Scrie mai sus că au murit cei doi și au fost duși unul sus și unul la adînc? Da sau nu? Dacă existența lor ar fi fost temoprar suprimată pînă la Învierea de obște, după cum susțineți, cine a fost dus în sînul lui Avraam și cine a fost dus în Iad?

Da, ideea care ni se transmite este să nu ajungem și noi în situația bogatului celui idiot. Dar atenție! Aici Hristos narează o întîmplare reală, istorică, a unor evenimente care s-au întîmplat în realitate din moment ce îi spune lui Lazăr pe nume. Este singura parabolă în care Iisus spune numele unui om, or asta este o dovadă foarte clară că acea persoană a trăit, a murit, a existat și există încă în momentul de față și pentru totdeauna în vecii vecilor!

osutafaraunu 25.01.2012 13:12:18

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 424687)
Asta e problema nu ? Refuzam sa credem ce scrie acolo pentru ca noi stim deja ca ne-a spus profeata. Il inventam pe Noe unde scrie de Hristos pentru ca ne-a spus profeata ca e imposibil sa existe duhuri in inchisoare .Cautam prin codex-uri sa gasim noi ca nu scrie duh acolo unde scrie duh si nici macar cand ni se arata clar ca si acolo scrie duh nu recunoastem.
Care scriptura sa o cred ? Asta cu Noe in locul lui Iisus si unde nu scrie duh la Luca 24:39 ? Asta pe care ti-ai construit-o singur ca sa te minti si ca sa-i minti si pe altii ?

În definitiv, voi în ce credeți? În nemurirea sufletului, ori în nemurirea duhului? Sau nici nu mai știți ce să credeți...
Credeți domnule în Scriptură că e Cuvântul Adevărului lui Dumnezeu! Altfel vă rătăciți rău de tot...

osutafaraunu 25.01.2012 13:16:09

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 424703)
Și acesta este un text apocrif?!

Luca 3

18. Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul,
19. Cu care S-a coborât și a propovăduit și duhurilor ținute în închisoare,
20. Care fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe, și se pregătea corabia în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă.

Dacă te referi la 1 Petru 3, nu este un text apocrif. În schimb, nu zice de "nemurirea sufletului" și nici măcar de "suflet", citește bine.
Și acum te întreb și pe tine: tu crezi în "nemurirea sufletului", ori în "nemurirea duhului"? Ca să știu și eu cu cine am de-a face...

Citat:

Poate m-am exprimat eu în viteză. Cei care sînt, care urmează să fie omorîți, sînt ei exterminați complet de ucigașii lor în momentul crimei? Adică desființați întru totul din existența de orice fel? E trist că gîndiți așa.

Cele 11 texte grăiesc destul de clar: nimicire, ucidere, distrugere, omorâre. Dacă mai rămâne ceva viu după aceste acțiuni, ar trebui să scrie, măcar în unul din aceste 11 texte. Și stai așa că mai urmează...

iuliu46 25.01.2012 13:45:57

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 424708)
În definitiv, voi în ce credeți? În nemurirea sufletului, ori în nemurirea duhului? Sau nici nu mai știți ce să credeți...
Credeți domnule în Scriptură că e Cuvântul Adevărului lui Dumnezeu! Altfel vă rătăciți rău de tot...

Duh inseamna fiinta fara trup in cazul de fata. La fel ingerii sant duhuri adica fiinte fara trup.Dracii la fel sant fiinte fara trup care au ales sa se desparta de Dumnezeu si sa se alature satanei. Nu te face ca nu intelegi.
Iisus spune clar : "am carne si oase nu sant duh".Daca asa scrie acolo , si asa scrie si daca scrie ca Dumnezeu e duh si ingerii sant duhuri si diavolii sant duhuri necurate atunci de ce pare greu de crezut ca si duhurile dreptilor cei desavarsiti traiesc ca si duhurile tinute in inchisoare ?

iuliu46 25.01.2012 13:47:42

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 424652)
O definitie a pildei, din dex : povestire alegorică cu un cuprins religios sau moral, producție literară cu caracter moralizator, cu o structură apropiată de fabulă.

Un exemplu de pilda, din Sfanta Scriptura, ti-a dat osutatafaraunu. Numai ca tu o numesti povestire SF. Ciudata afirmatie care spune multe despre respectul pe care-l acorzi Cuvantului lui Dumnezeu. Daca am fi spus noi asa ceva, sa vezi ce percutau luptatorii impotriva "ereticilor".

Vrei sa iei literar pilda bogatului nemilostiv si a saracului Lazar? O sa intri in multe incalceli. Nu stiu cum o sa explici in ce stare se afalu bogatul si Lazar (de vreme ce inca aveau trup - fara sa se pomeneasca ceva despre suflet) sau cum este cu sanul lui Avram fara urma de Dumnezeu, s.a.m.d.

Dar tu poti sa explici asta ?

Căci dacă n-a cruțat Dumnezeu pe îngerii care au păcătuit, ci i-a aruncat în Adânc, unde stau înconjurați de întuneric, legați cu lanțuri și păstrați pentru judecată;

Uite cum duhurile stau legate in lanturi .:1:

iuliu46 25.01.2012 14:10:46

99 ce parere ai de versetele astea din cartea apocrifa Intelepciunea lui Solomon ?

El se face pe sine că are cunoștință despre Dumnezeu și se numește: fiul Domnului.
El este pentru noi ca o osândă a gândurilor noastre și ne este greu chiar când ne uităm la el.
Căci viața lui nu seamănă cu viața celorlalți și cărările lui sunt schimbate.
Înaintea lui suntem socotiți ca necurați și de căile noastre se ferește ca de o spurcăciune; el fericește sfârșitul celor drepți și se laudă că are pe Dumnezeu drept tată.
Deci să vedem dacă cuvintele lui sunt adevărate și să cercetăm ce i se va întâmpla ieșind din această viață.
Căci dacă dreptul este fiul lui Dumnezeu, atunci Dumnezeu îl va apăra și-l va scoate din mâna potrivnicilor săi.
Să-l încercăm cu ocări și cu chinuri, ca să vedem cât este de răbdător și să încercăm suferința lui.
Să-l dăm unei morți de ocară căci, după vorba lui, "Dumnezeu va avea grijă de el".

osutafaraunu 25.01.2012 15:44:04

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 424715)
Duh inseamna fiinta fara trup in cazul de fata. La fel ingerii sant duhuri adica fiinte fara trup.Dracii la fel sant fiinte fara trup care au ales sa se desparta de Dumnezeu si sa se alature satanei. Nu te face ca nu intelegi.
Iisus spune clar : "am carne si oase nu sant duh".Daca asa scrie acolo , si asa scrie si daca scrie ca Dumnezeu e duh si ingerii sant duhuri si diavolii sant duhuri necurate atunci de ce pare greu de crezut ca si duhurile dreptilor cei desavarsiti traiesc ca si duhurile tinute in inchisoare ?

Pentru că:
  • Dumnezeu nu e mort
  • Hristos după înviere n-a fost mort
  • Îngerii și demonii nu sunt morți
  • Dumnezeirea nu este creată
  • Îngerii sunt o creație cu totul deosebită de oameni
În concluzie, duhul (spiritul, suflarea de viață, neshamah/pneuma) omului nu poate fi comparat cu duhurile slujitoare/duhurile rele, cu atât mai puțin cu Duhul lui Dumnezeu. Duhul omului nu este o entitate conștientă de sine, cu sentimente și simțuri care ar trăi undeva separat de corpul omului. Este doar principiul vieții, scânteia de viață pe care Dumnezeu a pus-o în om la Facere și care este retrasă când acesta moare.
Ori vă faceți că nu înțelegeți diferențele acestea din spirit de contradicție, ori sunteți stăpâniți de o grozavă întunecime spirituală - ceea ce mi-e greu să cred. Faceți dom'le odată lumină în definirea acestor termeni de antropologie biblică, că nu duceți lipsă nici de inteligență, nici de Cuvântul lui Dumnezeu pus la dispoziție în atâtea variante!

osutafaraunu 25.01.2012 15:48:01

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 424720)
99 ce parere ai de versetele astea din cartea apocrifa Intelepciunea lui Solomon ?

El se face pe sine că are cunoștință despre Dumnezeu și se numește: fiul Domnului.
El este pentru noi ca o osândă a gândurilor noastre și ne este greu chiar când ne uităm la el.
Căci viața lui nu seamănă cu viața celorlalți și cărările lui sunt schimbate.
Înaintea lui suntem socotiți ca necurați și de căile noastre se ferește ca de o spurcăciune; el fericește sfârșitul celor drepți și se laudă că are pe Dumnezeu drept tată.
Deci să vedem dacă cuvintele lui sunt adevărate și să cercetăm ce i se va întâmpla ieșind din această viață.
Căci dacă dreptul este fiul lui Dumnezeu, atunci Dumnezeu îl va apăra și-l va scoate din mâna potrivnicilor săi.
Să-l încercăm cu ocări și cu chinuri, ca să vedem cât este de răbdător și să încercăm suferința lui.
Să-l dăm unei morți de ocară căci, după vorba lui, "Dumnezeu va avea grijă de el".

Nu am nicio părere. Pentru mine această apocrifă nu e altceva decât o "carte bună de citit" (așa ar trebui să fie și pentru voi, căci voi le-ați dat această denumire generică), nici mai bună, nici mai rea decât Evanghelia după Iuda, Talmudul, ori De Bello Judaorum.

stefan florin 25.01.2012 16:05:26

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 424615)
Unde ai citit tu că sângele are suflet?

Deuteronom 12:23. Doamne ajuta!

osutafaraunu 25.01.2012 16:39:10

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 424756)
Deuteronom 12:23. Doamne ajuta!

"Dar ia bine seama să nu mănânci sânge, pentru că sângele are în el viață și să nu mănânci viața laolaltă cu carnea." (Deut.12,23 - versiunea Sinodală)

"Dar ia bine seama să nu mănânci sânge, pentru că sângele este suflet; să nu mănânci sufletul laolaltă cu carnea;" (Deut.12,23 - versiunea Anania)

"Ai grijă ca nu cumva să mănânci cu sânge, deoarece sângele este viața; să nu mănânci viața împreună cu carnea" (Deut. 12,23 - versiunea NTR)

"Numai asigură-te că nu mănânci sângele; pentru că sîngele este viața; și să nu mănânci viața cu carnea."(Deut. 12,23 - versiunea Biblia Fidela)

Deci, sângele este suflet, este viață. Nu că ar avea suflet...

grasu77 25.01.2012 16:56:55

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 424706)
Luca 16, 22-23.
Scrie mai sus că au murit cei doi și au fost duși unul sus și unul la adînc? Da sau nu?

Scrie. Dar mai scrie si ca aveau trup (vezi vers 24). Sa inteleg ca ceea ce numiti, incorect, "suflet nemuritor" are trup si simtiri trupesti?

grasu77 25.01.2012 17:02:23

Citat:

Cei care sînt, care urmează să fie omorîți, sînt ei exterminați complet de ucigașii lor în momentul crimei? Adică desființați întru totul din existența de orice fel? E trist că gîndiți așa.

Nu este deloc trist pentru ca avem fagaduinta invierii, facuta de Domnul Iisus Hristos. Trist este pentru cei care cred in fagaduinta nemuririi mortului, facuta de cel rau pentru a distruge credinta in fagaduintele Mantuitorului.

stefan florin 25.01.2012 18:27:03

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 424762)
"Dar ia bine seama să nu mănânci sânge, pentru că sângele are în el viață și să nu mănânci viața laolaltă cu carnea." (Deut.12,23 - versiunea Sinodală)

"Dar ia bine seama să nu mănânci sânge, pentru că sângele este suflet; să nu mănânci sufletul laolaltă cu carnea;" (Deut.12,23 - versiunea Anania)

"Ai grijă ca nu cumva să mănânci cu sânge, deoarece sângele este viața; să nu mănânci viața împreună cu carnea" (Deut. 12,23 - versiunea NTR)

"Numai asigură-te că nu mănânci sângele; pentru că sîngele este viața; și să nu mănânci viața cu carnea."(Deut. 12,23 - versiunea Biblia Fidela)

Deci, sângele este suflet, este viață. Nu că ar avea suflet...

si cu omul cum ramane daca sangele este suflet? Nu stiam ca sufletul este compus din sange+suflare de viata. Are si sangele suflare de viata? De la cine a primit-o?

iuliu46 25.01.2012 18:36:31

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 424746)
Pentru că:
  • Dumnezeu nu e mort
  • Hristos după înviere n-a fost mort
  • Îngerii și demonii nu sunt morți
  • Dumnezeirea nu este creată
  • Îngerii sunt o creație cu totul deosebită de oameni
În concluzie, duhul (spiritul, suflarea de viață, neshamah/pneuma) omului nu poate fi comparat cu duhurile slujitoare/duhurile rele, cu atât mai puțin cu Duhul lui Dumnezeu.

Intai ca suflarea de viata nu se traduce pneuma in greceste. :1:
Pneuma se traduce numai ruah celalalt cuvant se traduce mereu πνοη

και επλασεν ο θεος τον ανθρωπον χουν απο της γης και ενεφυσησεν εις το προσωπον αυτου πνοην ζωης και εγενετο ο ανθρωπος εις ψυχην ζωσαν
Uite si la 7:22
και παντα οσα εχει πνοην ζωης και πας ος ην επι της ξηρας απεθανεν
Toate cele de pe uscat, câte aveau suflare de viată în nările lor, au murit.
Uite-l si la Faptele Apostolilor 2:2
καὶ ἐγένετο ἄφνω ἐκ τοῦ οὐρανοῦ ἦχος ὥσπερ φερομένης πνοῆς βιαίας, καὶ ἐπλήρωσεν ὅλον τὸν οἶκον οὗ ἦσαν καθήμενοι·
Și din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, și a umplut toată casa unde ședeau ei.

Uite-l si la Fapte 17:25
οὐδὲ ὑπὸ χειρῶν ἀνθρώπων θεραπεύεται προσδεόμενός τινος, αὐτὸς διδοὺς πᾶσι ζωὴν καὶ πνοὴν καὶ τὰ πάντα
Nici nu este slujit de mâini omenești, ca și cum ar avea nevoie de ceva, El dând tuturor viață și suflare și toate.

Ce legatura este intre suflare si duh ?

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:54:15.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.