Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre viclenia sectantilor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11810)

Adriana3 03.08.2011 02:15:58

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 385381)
aha ... sa inteleg ca stai in padure de se acumuleaza atita jeg intr-o saptamina ? nu e bai MUTA-TE in alt loc din padure ... cit despre invitatul la tine acasa subtil , nu tine la mine mai ales ca stiu ca esti sectara ... si daca vin te lasi de timpenii si asta nu iti convine :10: asadar stai linistita ŽŽin jegŽŽ ca nu il curat eu ... esti responsabila .... si spuneai ca ai facut medicina? aha, SE VEDE din replicile tale ... de asta iti lua mult sa inveti :36:
multa iubire

Cum esti atotstiutor, mancate-ar mama! :)) Nimic nu se poate ascunde de tine! Intr-adevar in padure stau, intr-o padure asfaltata de campie, cu multe case, masini... si o limba ciudata se vorbeste in jurul meu. Iar cum sunt mai grea de cap de felul meu si invat greu de tot, ma tot intreb cum de nu m-au trimis inca inapoi in locuri mai curate si mai civilizate :)) De, se mai intampla si miracole :))

ioanna 03.08.2011 02:18:56

Adriana, am inteles ce ai spus, insa nu consider ca ortodocsii gresesc in vreun fel cand sarbatoresc Ziua Domnului duminica, pe care o cinstesc tocmai pentru ca e Ziua Invierii. Dumnezeu s-a odihnit a 7-a zi, insa n-a legitimat o zi anume ( timpul creatiei e relativ, nu putem spune ca 1 zi e 24h), deci noi ne alegem a 7-a zi cand dorim sa ne odihnim asa cum ne-am ales sa interpretam Geneza, fixand in mod simbolic o data de inceput. Cum romanu' are in general liber si sambata si duminica, respectam atat calendarul laic cat si cel religios :) Va las, noapte buna!

the_Listener 03.08.2011 02:27:50

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 385382)
Cum esti atotstiutor, mancate-ar mama! :)) Nimic nu se poate ascunde de tine! Intr-adevar in padure stau, intr-o padure asfaltata de campie, cu multe case, masini... si o limba ciudata se vorbeste in jurul meu. Iar cum sunt mai grea de cap de felul meu si invat greu de tot, ma tot intreb cum de nu m-au trimis inca inapoi in locuri mai curate si mai civilizate :)) De, se mai intampla si miracole :))

aha ... numai tu esti in zone din acelea ,,, in paduri mirifice , ca doar acolo la tine exista masini , si case , si limba ciudata .... din cite stiu limbile ciudate sunt departe de case si masini , dar inteleg ca nu intelegi sensul cuvintelor pe care le folosesti .... invata greu de tot ca tot acolo sunt si altii ca tine .... asadar e bine sa ai un grup de sustinere ca sa poti sa te dezvolti armonios ... asadar nu au cum sa te trimita nicaieri ,,,, esti bine unde esti :35::24::24:
multa iubire

the_Listener 03.08.2011 02:29:04

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 385383)
Adriana, am inteles ce ai spus, insa nu consider ca ortodocsii gresesc in vreun fel cand sarbatoresc Ziua Domnului duminica, pe care o cinstesc tocmai pentru ca e Ziua Invierii. Dumnezeu s-a odihnit a 7-a zi, insa n-a legitimat o zi anume ( timpul creatiei e relativ, nu putem spune ca 1 zi e 24h), deci noi ne alegem a 7-a zi cand dorim sa ne odihnim asa cum ne-am ales sa interpretam Geneza, fixand in mod simbolic o data de inceput. Cum romanu' are in general liber si sambata si duminica, respectam atat calendarul laic cat si cel religios :) Va las, noapte buna!

ai uitat sa ii faci desen CA NU PRICEPE crede-ma :16:
multa iubire

Mihai36 03.08.2011 07:16:33

Citat:

În prealabil postat de Neaguu (Post 385150)
Au postit mult fiule dar nu mereu din cate vad ca scrii :11: .
Am cel putin 1-0 :36:
Ti-am mai zis ca unii se fac fameni pentru imparatia lui Dumnezeu iar Pavel spune :e mai bine sa ramai cum esti(adica sa nu te casatoresti). Dar asta nu inseamna ca Pavel interzice casatoria sau ca biblia interzice consumul de carne.

Biblia interzice consumul e carne de porc , sobolani si alte carnuri gretoase, deci nu toate carnurile , depre carne de berbec chiar se da exemplu ca este totusi consumata fara probleme.

ioanna 03.08.2011 08:19:58

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 385385)
ai uitat sa ii faci desen CA NU PRICEPE crede-ma :16:
multa iubire

Intelege ea foarte bine, nu manifesta simptome de sectarism, mai degraba cauta adevarul, e flexibila in idei, deci degeaba o gratulezi cu acest epitet- sectara :) Eu prin “sectar” inteleg un om care experimenteaza un fel de bigotism religios, un formalism si o evlavie neluminata, rigiditate in gandire, un om care merge tot inainte pe “calea cea dreapta” cautand sa fie cat mai corect in mod exterior si tot mergand inainte sfraseste prin a iesi din Biserica. Religia nu e doar in plan orizontal , ci trebuie traita si in plan vertical, ea trebuie sa te inalte , sa te ilumineze, deci trebuie sa patrunzi in adancul ei. Daca n-ai aceasta dezvoltare bidirectionala, n-ai cum sa fii echilibrat. Un om care cauta Adevarul trebuie sa sa opreasca atunci cand il gaseste si sa-si inceapa ascensiunea verticala spre lumina cereasca a cunostintei. Unii suntem in faza de cautare , altii in cea de inaltare, iar unii au depasit Biserica pentru ca n-au stiut sa se opreasca atunci cand cautarea a luat sfarsit.

Adriana3 03.08.2011 11:35:49

Citat:

Nici eu nu am nimic impotriva duminicii, era vorba doar de corectitudinea celor afirmate.
Si apropos de timpul creatiei, sfintii ortodocsi nu considera ca ar fi relativ ci dimpotriva, sustin ca ziua avea 24 ore si la creatie si sunt multe discutii pe net pe aceasta tema. Eu insa inclin sa cred ca si tine ;)

Adriana3 03.08.2011 11:45:03

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 385384)
aha ... numai tu esti in zone din acelea ,,, in paduri mirifice , ca doar acolo la tine exista masini , si case , si limba ciudata .... din cite stiu limbile ciudate sunt departe de case si masini , dar inteleg ca nu intelegi sensul cuvintelor pe care le folosesti .... invata greu de tot ca tot acolo sunt si altii ca tine .... asadar e bine sa ai un grup de sustinere ca sa poti sa te dezvolti armonios ... asadar nu au cum sa te trimita nicaieri ,,,, esti bine unde esti :35::24::24:
multa iubire

In sfarsit ai tras o concluzie justa: sunt bine acolo unde sunt :))

osutafaraunu 03.08.2011 12:00:48

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 385371)
la inceput mergeau si sambata la sinagoga, insa se intalneau si duminica, in case de rugaciune

Se întâlneau la sinagogă și acasă în fiecare zi, nu doar duminica. Fapte 2,46; 5,42.

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 385371)
ulterior Apostolii au renuntat la mersul la sinagoga si s-au intalnit doar duminica, aceasta fiind Ziua Domnului pe care o celebrau, corelata cu ziua Invierii.

Trei întrebări directe ce necesită trei răspunsuri la fel de directe și la obiect însoțite de texte biblice:

1. Unde scrie că s-au întâlnit doar duminica?
2. Unde scrie că duminica o considerau "ziua Domnului"?
3. Unde scrie că celebrau Ziua Învierii?

Citat:

Dumnezeu s-a odihnit a 7-a zi, insa n-a legitimat o zi anume

Ba, a "legitimat o zi anume" - sâmbăta, ziua a 7-a. Facerea 20,8-11

Citat:

( timpul creatiei e relativ, nu putem spune ca 1 zi e 24h)

Nu e deloc "relativ", "a fost o seară apoi o dimineață" demarcând clar câte o zi calendaristică așa cum le cunoaștem noi azi.

Citat:

deci noi ne alegem a 7-a zi cand dorim sa ne odihnim asa cum ne-am ales sa interpretam Geneza

Cu de la cine putere ne permitem să "alegem" și să "interpretăm" cum ne taie capul și cum ne dictează interesele? Unde-i lege nu-i tocmeală, mai ales când e vorba de Legea lui Dumnezeu!

the_Listener 03.08.2011 12:54:10

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 385456)
In sfarsit ai tras o concluzie justa: sunt bine acolo unde sunt :))

la anglicani? sunt convins ca esti foarte bine :24:
multa iubire

Adriana3 03.08.2011 13:10:35

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 385477)
la anglicani? sunt convins ca esti foarte bine :24:
multa iubire

Eh, se pare ca spiritul clar-vazator iti joaca feste :))

"Intr-una Sfanta, Catolica si Apostolica Biserica" care a fost, este si va ramane Una ;)

the_Listener 03.08.2011 14:35:36

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 385483)
Eh, se pare ca spiritul clar-vazator iti joaca feste :))

"Intr-una Sfanta, Catolica si Apostolica Biserica" care a fost, este si va ramane Una ;)

la tine nu e nevoie de nici o clarviziune ... e evident si pentru un orb care asculta .... :69:
nu exista ecumenism in adevar .... catolica? sa fim seriosi ... tu iara nu stii ce vorbesti ... ti-am spus ca esti sectara ...:5:
multa iubire
ps cind catolicii vor renunta la timpenii ca purgatoriu , infaibilitatea papei etc etc etc si se vor intoarce la ortodoxie discutam de sfinta Soborniceasca si apostoleasca biserica .ORTODOXA ...
multa iubire

ioanna 03.08.2011 14:36:14

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 385460)
Ba, a "legitimat o zi anume" - sâmbăta, ziua a 7-a. Facerea 20,8-11

Nu a legitimat ziua de sambata, a spus ziua a 7-a! Stiti dumneavoastra mai bine in care zi a inceput Dumnezeu procesul creatiei din moment ce aceasta nu ne-a fost revelata? omul a ales de la sine putere in momentul in care si-a intocmit un calendar sa inceapa numerotarea zilelor cu ziua de duminica, pe care a ales-o in mod conventional ziua 1. Dumnezeu n-a spus niciodata Duminica=ziua 1, nici n-a "botezat" cu denumiri zilele, evreii au facaut-o, iar noi am preluat denumirile si numerotarea din calendarul lor, atata tot.

the_Listener 03.08.2011 14:38:49

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 385514)
Nu a legitimat ziua de sambata, a spus ziua a 7-a! Stiti dumneavoastra mai bine in care zi a inceput Dumnezeu procesul creatiei din moment ce aceasta nu ne-a fost revelata? omul a ales de la sine putere in momentul in care si-a intocmit un calendar sa inceapa numerotarea zilelor cu ziua de duminica, pe care a ales-o in mod conventional ziua 1. Dumnezeu n-a spus niciodata Duminica=ziua 1, nici macara n-a "botezat" cu denumiri zilele.

corect si subscriu .... va veni si cu alte vrajeli sectare:4: ... te las sa te descurci si cind incearca lucruri viclene si nu raspunzi tu , voi interveni ... :5:
multa iubire

ioanna 03.08.2011 14:54:50

The Listener,
Catolica =Soborniceasca=Universala :) „ Catolic” provine din limba greaca (katoliki) si inseamna universal. "Katoliki" tradus in limba slavona e "soboroia" de unde provine si denumirea "soborniceasca" in limba romana, deci are acelasi inteles de universal. In afirmatia crezului "catolic" nu se refera la cultul romano-catolic in sine, ci la universalitatea bisericii, la sacramentul ei de mantuire ce e universal, nu are un caracter restrans dependent de un anumit timp istoric. (la fel si termenul de soborniceasca).

osutafaraunu 03.08.2011 16:01:53

Citat:

Nu a legitimat ziua de sambata, a spus ziua a 7-a! Stiti dumneavoastra mai bine in care zi a inceput Dumnezeu procesul creatiei din moment ce aceasta nu ne-a fost revelata?

Eu nu știu mai bine, dar Dumnezeu cu siguranță da! Dacă El a numit prima zi a Creației "ziua întâia" a săptămânii, logic a 7-a nu poate fi decât ultima, adică sâmbăta. De fapt, în limba ebraică "odihnă" și "șapte" au aceeași rădăcină, iar sabbath este ziua pe care noi europenii o numim sâmbătă. Vreți ceva mai clar decât atât?

Citat:

omul a ales de la sine putere in momentul in care si-a intocmit un calendar sa inceapa numerotarea zilelor cu ziua de duminica, pe care a ales-o in mod conventional ziua 1. Dumnezeu n-a spus niciodata Duminica=ziua 1, nici n-a "botezat" cu denumiri zilele, evreii au facaut-o, iar noi am preluat denumirile si numerotarea din calendarul lor, atata tot.

Exact, noi am preluat de la evrei această numerotare, iar ei au preluat-o direct din Revelația Divină. Și atunci întreb din nou: cine ne dă dreptul să schimbăm această numerotație divină, făcând din sâmbătă ziua a 6-a, și din duminică ziua a 7-a, ba chiar a 8-a (!!) după unele elucubrații patristice?

P.S. Apreciez faptul că ați păstrat tăcerea la cele 3 întrebări capitale din postare.

osutafaraunu 03.08.2011 16:03:05

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 385515)
corect si subscriu .... va veni si cu alte vrajeli sectare:4: ... te las sa te descurci si cind incearca lucruri viclene si nu raspunzi tu , voi interveni ... :5:
multa iubire

Lasă mătăluță subscrierea și mai bine răspunde la cele 3 întrebări esențiale la care n-a avut curajul să răspundă doamna.

NeInocentiu 03.08.2011 16:16:29

Pentru osutafaraunu:
In Geneza, cap. 6, verset 3 se vorbeste despre hulirea Duhului Sfant ?

osutafaraunu 03.08.2011 16:22:58

Citat:

În prealabil postat de NeInocentiu (Post 385574)
Pentru osutafaraunu:
In Geneza, cap. 6, verset 3 se vorbeste despre hulirea Duhului Sfant ?

În înțelegerea mea, vorbește despre faptul că timpul de har pentru antediluvieni urma să expire după 120 de ani. Era perioada despre care vorbește Sf. apostol Petru în 1 Petru 3,18-20, perioadă în care Duhul [Sfânt] care L-a înviat pe Hristos a predicat pocăința sufletelor înșelate de diavol în închisoarea păcatului.

Adriana3 03.08.2011 17:08:17

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 385513)
la tine nu e nevoie de nici o clarviziune ... e evident si pentru un orb care asculta .... :69:
nu exista ecumenism in adevar .... catolica? sa fim seriosi ... tu iara nu stii ce vorbesti ... ti-am spus ca esti sectara ...:5:
multa iubire
ps cind catolicii vor renunta la timpenii ca purgatoriu , infaibilitatea papei etc etc etc si se vor intoarce la ortodoxie discutam de sfinta Soborniceasca si apostoleasca biserica .ORTODOXA ...
multa iubire

Stiu foarte bine ce vorbesc, in Bisericile Ortodoxe in care merg aici (greceasca si ruseasca) se zice catolica. N-au ei treaba cu ce fac sau nu catolicii din moment ce sunt ortodocsi ;)

ioanna 03.08.2011 17:16:13

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 385561)
`
Apreciez faptul că ați păstrat tăcerea la cele 3 întrebări capitale din postare.

Nu sunt intrebari capitale,exista numeroase dovezi din sec. I si II care confirme ca Duminica a fost celebrata din primele veacuri ale crestinismului, chiar de la Sfintii Apostoli. (epistola lui Pliniul cel Tinar catre Traian, marturiile Sfantului Iustin, marturiile Clement al Alexandriei etc.) La sinodul din Ierusalim, printre cele patru dispozitii, pe care trebuiau sa le respecte cei care intrau in crestinism, sambata nu exista. De altfel ,Domnul Hristos cat si Apostolii frecventau sambata sinagogile, nu pentru ca respectau sambata, ci pentru ca in acea zi erau adunati iudeii acolo si puteau sa le propovaduiasca Legea cea noua. Repet, Dumnezeu a numit "ziua1" si atat! Odihna Domnului din ziua a saptea insemna sfirsitul creatiei, n-a mai urmat o alta zi, ci ziua a saptea insemneza epoca de dupa creatie, pina la sfirsitul lumii, in care Dumnezeu nu mai creeaza, dar are grija de lume. De aceea aceasta epoca se numeste sabat, odihna. Evreii au intocmit calendarul fixandu-si zilele si denumirile lor, alegandu-si in mod conventional o zi, a 7-a, pe care au numit-o Sabat. Personal, nu ma deranjeaza catusi de putin ca dumneavoastra respectati traditia iudaica, e optiunea dumneavoastra sa revendicati originile iudaice ale crestinismului, prin continuitatea cultului sabatic in intelesul vechi-testamentar, insa noi, ceilalti, ne aflam sub legea harului, nu a vechiul legamant, lege incheiata odata cu venirea Mantuitorului.

osutafaraunu 03.08.2011 17:31:53

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 385592)
Nu sunt intrebari capitale,exista numeroase dovezi din sec. I si II care confirme ca Duminica a fost celebrata din primele veacuri ale crestinismului, chiar de la Sfintii Apostoli. (epistola lui Pliniul cel Tinar catre Traian, marturiile Sfantului Iustin, marturiile Clement al Alexandriei etc.) La sinodul din Ierusalim, printre cele patru dispozitii, pe care trebuiau sa le respecte cei care intrau in crestinism, sambata nu exista. De altfel ,Domnul Hristos cat si Apostolii frecventau sambata sinagogile, nu pentru ca respectau sambata, ci pentru ca in acea zi erau adunati iudeii acolo si puteau sa le propovaduiasca Legea cea noua. Repet, Dumnezeu a numit "ziua1" si atat! Odihna Domnului din ziua a saptea insemna sfirsitul creatiei, n-a mai urmat o alta zi, ci ziua a saptea insemneza epoca de dupa creatie, pina la sfirsitul lumii, in care Dumnezeu nu mai creeaza, dar are grija de lume. De aceea aceasta epoca se numeste sabat, odihna. Evreii au intocmit calendarul fixandu-si zilele si denumirile lor, alegandu-si in mod conventional o zi, a 7-a, pe care au numit-o Sabat. Personal, nu ma deranjeaza catusi de putin ca dumneavoastra respectati traditia iudaica, e optiunea dumneavoastra sa revendicati originile iudaice ale crestinismului, prin continuitatea cultului sabatic in intelesul vechi-testamentar, insa noi, ceilalti, ne aflam sub legea harului, nu a vechiul legamant, lege incheiata odata cu venirea Mantuitorului.

Am bănuit că veți încerca varianta aceasta, deoarece nu aveți răspuns biblic argumentat. Încă o dată: vă rog răspundeți punctual, argumentând ceea ce de fapt dumneavoastră ați scris (mai bine nu scriați).

the_Listener 03.08.2011 17:46:47

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 385563)
Lasă mătăluță subscrierea și mai bine răspunde la cele 3 întrebări esențiale la care n-a avut curajul să răspundă doamna.

nu te grabi :4:... doamna are intaietate ... ... asadar impresia ta este gresita .....
multa iubire
ps de unde ai tras tu concluzia ca nu a avut curaj' ?
TOATE PE RIND SE DISCUTA ca sa pricepi sectare .....:4:
multa iubire

the_Listener 03.08.2011 17:49:00

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 385589)
Stiu foarte bine ce vorbesc, in Bisericile Ortodoxe in care merg aici (greceasca si ruseasca) se zice catolica. N-au ei treaba cu ce fac sau nu catolicii din moment ce sunt ortodocsi ;)

si anglicani sunt pe acolo ? ca tu faci salata de fructe din credinta se vede , de asta esti si sectara .... nu ai stabilitate ...
asadar lasa vrajelile sectare ca nu tin la mine
multa iubire

ioanna 03.08.2011 17:58:11

Daca dumneavoastra refuzati dovezile istorice despre obiceiurile primilor crestini, adunarile lor in casele de rugaciune, euharistia etc. nu mai am ce sa comentez. Cat ma priveste, nu pot cinsti sambata ca Zi a Domnului, caci ar insemna sa ma bucur asemeni celor care l-au rastignit, ci sarbatoresc Duminica, cand ma bucur de Invierea lui Hristos si totodata invierea noastra! Ziua invierii, intaia a calendarului iudaic,a devenit sabatul crestin. (exceptandu-i pe adventisti, fideli sabatului iudaic)

Lavrentiu 03.08.2011 18:01:12

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 385597)
Am bănuit că veți încerca varianta aceasta, deoarece nu aveți răspuns biblic argumentat. Încă o dată: vă rog răspundeți punctual, argumentând ceea ce de fapt dumneavoastră ați scris (mai bine nu scriați).

Hehe, ca sa raspund si eu la fel de in doi peri ca intrebarile dumneavoastra:

Unde scrie ca confesiunea dumneavoastra exista istoric inainte de acum cateva (maxim) sute de ani? Ca despre Ortodoxie scrie, cu varf si indesat, in aceeasi Carte pe care o necinstiti interpretand-o arbitrar.

ioanna 03.08.2011 18:07:34

Nu exista nici o porunca sau exemplu in Noul Testament cu privire la o zi de odihna,exista doar mentiunea unei zile de adunare pentru crestini si aceasta e prima zi a saptamanii (Duminica), cand s-au adunat sa "franga painea". Coroborat cu documentele istorice, putem sa ne facem o imagine generala despre viata si ritualurile primilor crestini. Legea lui Moise prefigureaza realitatea duhovniceasca a Legii noi. Corespondentele celor 10 porunci se regasesc in Noul Testament, cu exceptia poruncii a 4-a! Noi ne aflam sub legea harului, nu sub cea a vechiului legamant, care are un caracter restrans, fiind facut cu un singur popor, cu cel evreu. Daca porunca a patra (sabatul iudaic)ar fi valabila si pentru crestini, ar trebui sa o tinem exact cum a fost poruncita in vechiul pact, adica sa aducem jertfe animale:"În ziua Sabatului, să aduceți doi miei de un an fără cusur, și ca dar de mâncare, două zecimi de efă din floarea făinii frământată cu untdelemn, împreună cu jertfa de băutură/Aceasta este arderea de tot pentru fiecare zi de Sabat, afară de arderea de tot necurmată și jertfa ei de băutură" Num 28 9:10 Daca unii preiau doar ziua de sambata de la evrei, insa nu si ritualul sabatic, inseamna ca ei nu respecta porunca a 4-a in acceptiunea vechi-testamentara, deci nu vad de ce atata tam-tam, pentru ca altii nu au preluat acea zi de sambata evreiasca ca si Zi a Domnului, ci au corelat-o cu momente semnificative din Noul Testament: Invierea si Pogorarea Duhului Sfant.

Adriana3 03.08.2011 18:36:17

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 385602)
si anglicani sunt pe acolo ? ca tu faci salata de fructe din credinta se vede , de asta esti si sectara .... nu ai stabilitate ...
asadar lasa vrajelile sectare ca nu tin la mine
multa iubire

Bine-nteles ca sunt, si anglicani, si catolici, si toti marturisesc credinta Intr-Una Sfanta, Catolica si Apostolica Biserica. Le-o fi placand si lor salata de fructe :))

Adriana3 03.08.2011 18:44:51

Domn in latina este Dominus, de unde deriva atat italienescul Domenica, cat si romanescul Duminica. Stim cand au avut loc invaziile romane prin Dacia, deci daca noi spunem Duminica, cuvant derivat din Dominus, exista sansa sa fi luat cuvantul de la invadatorii latini, deci cel putin latinii sarbatoreau de timpuriu duminica ca si zi a Domnului. Anglo-saxonii insa au pastrat numele pagan de "ziua soarelui" - Sunday (engl), Sonntag (germ).

Mi-ar placea sa stiu ce cuvant foloseau dacii inainte de invaziile romane...

osutafaraunu 03.08.2011 18:47:42

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 385601)
nu te grabi :4:... doamna are intaietate ... ... asadar impresia ta este gresita .....
multa iubire
ps de unde ai tras tu concluzia ca nu a avut curaj' ?
TOATE PE RIND SE DISCUTA ca sa pricepi sectare .....:4:
multa iubire

Nu mă grăbesc deloc, dacă dorește îi dau timp și o lună să se documenteze, dar o rog să răspundă concret punctual. Sau poate alege să nu răspundă... îi voi respecta alegerea făcută.:3:

osutafaraunu 03.08.2011 18:54:10

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 385604)
Daca dumneavoastra refuzati dovezile istorice despre obiceiurile primilor crestini, adunarile lor in casele de rugaciune, euharistia etc. nu mai am ce sa comentez.

N-am spus că refuz aceste dovezi istorice, doar că sunt irelevante vis a vis de dovezile biblice solicitate.

Citat:

Cat ma priveste, nu pot cinsti sambata ca Zi a Domnului, caci ar insemna sa ma bucur asemeni celor care l-au rastignit

Nu aveți același sentiment sărbătorind Paștele?

Citat:

Ziua invierii, intaia a calendarului iudaic,a devenit sabatul crestin.

Nici pentru această afirmație nu aveți dovadă biblică. Aveți de partea dumneavoastră doar tradiția omenească și documente istorice. Credeți că la Ziua Judecății vă vor fi de vreun folos? (Eu cred că da, în situația în care ați fost lipsită de posibilitatea informării - respectiv Sfânta Scriptură. În rest... Dumnezeu cu mila!)

Citat:

(exceptandu-i pe adventisti, fideli sabatului iudaic)

Doamnă, noi rămânem fideli Sabatului Dumnezeiesc, instituit de Dumnezeu la data la care nu existau iudei și păzit de Hristos și sfinții apostoli.

ioanna 03.08.2011 19:00:01

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 385612)
Doamnă, noi rămânem fideli Sabatului Dumnezeiesc, instituit de Dumnezeu la data la care nu existau iudei și păzit de Hristos și sfinții apostoli.

Aici gresiti, Sabatul Dumnezeiesc n-a fost instituit sambata. Nu aveti niciun argument biblic in acest sens, Dumnezeu n-a dat denumiri zilelor,evreii au facut-o coreland ziua de Sambata cu ziua 7, de aceea am spus ca sunteti fideli sabatului iudaic (de fapt calendarului lor). Dumnezeu sa ne dea intelepciune la toti sa fim demni de chemarea Sa!

osutafaraunu 03.08.2011 19:01:01

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 385605)
Hehe, ca sa raspund si eu la fel de in doi peri ca intrebarile dumneavoastra:

Întrebările mele erau directe, concrete și logice, nu "în doi peri". Dacă doriți puteți răspunde dumneavoastră... din ce urmează, rezultă că nu doriți... vă înțeleg.:3:

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 385605)
despre Ortodoxie scrie, cu varf si indesat, in aceeasi Carte pe care o necinstiti interpretand-o arbitrar.

Dacă tăceați, filosof rămâneați.
Unde anume scrie în Biblie despre ortodoxie? Aveți și dumneavoastră două posibilități:

a) Răspundeți cu versete biblice clare, concrete, la obiect.
b) Reintrați în anonimat pe acest subiect.

Vă mulțumesc anticipat pentru alegerea oricărei variante.

osutafaraunu 03.08.2011 19:05:25

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 385606)
Nu exista nici o porunca sau exemplu in Noul Testament cu privire la o zi de odihna

La fel cum nu există nicio poruncă cu privire la schimbarea zilei de odihnă (din sâmbătă în duminică). Exemple sunt suficiente... dar deja ne-am abătut de la problema inițială. Vom discuta și aceste aspecte după ce răspundeți la cele 3 (trei) întrebări.

Citat:

exista doar mentiunea unei zile de adunare pentru crestini si aceasta e prima zi a saptamanii (Duminica), cand s-au adunat sa "franga painea".

Primii creștini frângeau pîinea în fiecare zi (Fapte 2,46), acesta nu este un motiv de a serba toate cele șapte zile ale săptămânii.:4:

Citat:

Daca porunca a patra (sabatul iudaic)ar fi valabila si pentru crestini, ar trebui sa o tinem exact cum a fost poruncita in vechiul pact, adica sa aducem jertfe animale

De-a dreptul aiuritor argumentul dumneavoastră! Porunca a IV-a nu este legată în niciun fel de jertfele ritualice, ci de evenimentul Creației. Creație la care -amintesc din nou- nu a participat niciun iudeu, pentru simplul motiv că nu apăruseră pe scena istoriei.
Și vă rog nu mai încercați să denigrați poruncile dumnezeești legându-le de evrei. Cum ar suna "porunca feririi de curvie iudaică", ori "interdicția omuciderii nu mai este valabilă, a fost doar pentru iudei"? Sună cam a erezie...

osutafaraunu 03.08.2011 19:06:21

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 385610)
Mi-ar placea sa stiu ce cuvant foloseau dacii inainte de invaziile romane...

Nu ne-au rămas documente scrise din Dacia pre-romană. Un singur lucru a rămas, lucru care ne-ar putea pune pe gânduri: templul-calendar de la Sarmizegetusa în care tot a șaptea zi era zi de repaus (tot al șaptelea stâlp culcat).

osutafaraunu 03.08.2011 19:11:55

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 385613)
Aici gresiti, Sabatul Dumnezeiesc n-a fost instituit sambata. Nu aveti niciun argument biblic in acest sens

Se pare că n-ați citit întreaga Biblie în care sabatul este legat indisolubil de ziua a 7-a. Iar aceasta de ultima zi a Creației lui Dumnezeu. Când Dumnezeu îi dă lui Moise tablele Legii, face aceeași legătură între Creație și ziua a șaptea din calendarul curent, iar când Hristos se autodenumește Domn al Sâmbetei, vorbește despre aceeași zi a șaptea a calendarului în uz. Cum vă explicați acest lucru?

ioanna 03.08.2011 19:16:34

@Osutafaraunu: Imi cereti argumente biblice pentru fapte ce tin de traditie, deci care nu se regasesc explicit in Biblie. La fel ,dumneavoastra nu aveti argumente biblice pentru a justifica legitimitatea absoluta a calendarului iudaic, pe care-l folositi atunci cand corelati ziua a 7-a a creatiei cu ziua de Sambata. Dumnezeu a spus ziua 7 si atat! Pentru a evita interminabilele discutii contraproductive am sa ma opresc aici. Dumneavoastra aveti interpretarile cultului de care apartineti, le respect, dar nu le impartasesc, asa cum dumneavoastra nu le impartasiti pe ale mele. O seara placuta!

p.s prin "Domn al Sambetei" inteleg ca sabatul a fost creat pentru om ca zi inchinata lui Dumnezeu.

the_Listener 03.08.2011 19:19:35

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 385607)
Bine-nteles ca sunt, si anglicani, si catolici, si toti marturisesc credinta Intr-Una Sfanta, Catolica si Apostolica Biserica. Le-o fi placand si lor salata de fructe :))

se numeste ecumenism si le place salata de fructe ... asadar ce marturisesc ei este minciuna .... daca adevarul si minciuna marturisesc acelasi lucru tu ii crezi? nu poti sluji la doi stapani ... nu poti sa fi si cu iisus si cu diavolul ... iar din pacate pentru tine sunteti cu diavolul .... si acela isi face propria biserica ... sa nu uitam ca va incerca de este posibil si pe cei alesi sa ii insele ....
multa iubire
ps asadar mai ai de studiat , dar sectarii nu inteleg :16:
multa iubire

osutafaraunu 03.08.2011 19:22:20

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 385622)
@Osutafaraunu: Imi cereti argumente biblice pentru fapte ce tin de traditie, deci care nu se regasesc explicit in Biblie.

Ați pus în sfârșit degetul pe rană.

Citat:

La fel ,dumneavoastra nu aveti argumente biblice pentru a justifica legitimitatea absoluta a calendarului iudaic, pe care-l folositi atunci cand corelati ziua a 7-a a creatiei cu ziua de Sambata.

vi le-am furnizat în postarea anterioară - probabil n-ați ajuns încă la ea.

Citat:

Pentru a evita interminabilele discutii contraproductive am sa ma opresc aici. Dumneavoastra aveti interpretarile cultului de care apartineti, le respect, dar nu le impartasesc, asa cum dumneavoastra nu le impartasiti pe ale mele. O seara placuta!

Nu pot decât să vă felicit pentru înțeleapta decizie. Doamne ajută!

the_Listener 03.08.2011 19:23:04

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 385613)
Aici gresiti, Sabatul Dumnezeiesc n-a fost instituit sambata. Nu aveti niciun argument biblic in acest sens, Dumnezeu n-a dat denumiri zilelor,evreii au facut-o coreland ziua de Sambata cu ziua 7, de aceea am spus ca sunteti fideli sabatului iudaic (de fapt calendarului lor). Dumnezeu sa ne dea intelepciune la toti sa fim demni de chemarea Sa!

CUM MERGE TREABA ? te mai las sa te joci cu sectarul ? sau il inchui de tot si ii arat cit de habanist ei ... tu decizi :41:
ulta iubire

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:46:12.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.