![]() |
Citat:
multa iubire ps astept raspunsul tau |
Citat:
|
Citat:
multa iubire |
Citat:
Mai bine am reveni on-topic si am discuta despre formele si metodele activitatii prozelitiste . Cu siguranta toata lumea ne-am confruntat macar o data in viata cu asa ceva, deci sa discutam despre ce am apreciat si ce nu in lucrarea lor de predicare, despre modul de abordare etc. |
Citat:
multa iubire ps raspunzi cu da ori nu ... da ŽŽai voieŽŽ oriŽŽ nu ai voie ŽŽ unu din aceste raspunsuri multa iubire |
Citat:
Si se poate corela stalpul culcat cu sambata sau duminica? Nu prea stiu cum arata acest templu-calendar. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
multa iubire ps asa cum si tu spui ca esti ortodoxa( titlu) si de fapt crezi in ecumenism , te dai cu anglicanii , crezi in femeia preot si alte bazaconii .... titlul NU ACOPERA ce esti .... adica LUPI IN PIEI DE OAIE ....intelegi ?:5: multa iubire |
Citat:
Si musulmanii au zi de odihna, dar la ei este joia sau vinerea, nu imi mai amintesc exact. La o parte din ei, nu la toti. Iar calendarul intern cu numaratoarea anilor difera de la popor la popor. In mod conventional a fost adoptat cel crestin din cauza puterii politico-economice. Insa niciodata nu imi pusesem intrebarea daca saptamanile aveau mai putine sau mai multe zile la alte popoare. Sau poate cam la fel din cauza datelor astrologice cu cele 12 semne zodiacale?... |
Citat:
Citat:
Citat:
.................................. 286. Pentru ce serbam Duminica? Serbam Duminica, pentru ca: a) E ziua cea dintai a creatiunii; ............................................. Asadar, ziua a saptea a creatiunii este sambata. Citat:
|
Citat:
|
Intrebare: avem dovezi biblice care sa arate ca primii crestini dintre neamuri (non-evrei) tineau si ei sabatul?
|
Citat:
multa iubire ps eu stiu ce spun ortodocsi de pe aici, LA TINE NU SE APLICA .... multa iubire |
Citat:
"La asiro-babilonieni, a șaptea zi era zi de odihnă" (Civilizația Asiro-Babiloniană de Constantin Daniel, București 1981, pag.309 "Ziua a șaptea a făcut-o El zi sfântă, și a poruncit să înceteze orice muncă. Atunci s-a ridicat la orizont soarele întru slavă" (Document accadian - "Istoria Biblica, Vechiul Testament de Prof. A.P.Lopuhin, traducere de patriarhul Nicodim, vol.I, Bucuresti 1944, pag.108) Citat:
|
Citat:
Dumneavoastra, la fel ca si domnul Osutafarauna nu gresiti ci priviti dintr-un anumit unghi de vedere, noi privim din altul. Din perspectiva dumneavoastra puteti sa ne oferiti o explicatie logica, argumentata biblic, insa din perspectiva noastra, acele argumente nu-s valide , pentru ca noi interpretam "sabatul" in mod simbolic, nu literar. Ambii sustinem ca Sabatul e Ziua odihnei lui Dumnezeu, binecuvantata si sfintita de Acesta, ca cinstirea acestei zile si “pazirea” ei e un semn al supunerii noastre fata de Dumnezeu etc. etc. Diferenta consta in modul in care vedem procesul creatiunii si cel al mortii si invierii lui Iisus. Dumneavoastra spuneti ca Dumnezeu s-a “odihnit” in ziua a 7-a , cand si-a dus la implinire lucrarea, la fel si Iisus s-a “odihnit” in mormant in ziua a 7-a ( ce a fost intr-o sambata), cand a dus la implinire rascumpararea neamului omenesc, deci ziua a 7-a e ziua de odihna consimtita de Dumnezeu. Noi spunem ca tinand cont ca dupa ziua a 7-a a creatiei n-a mai urmat o alta zi, odihna Domnului din ziua a saptea insemneza epoca de dupa creatie, pana la sfarsitul lumii, in care Dumnezeu nu mai creeaza, dar are grija de lume. De asemenea,noi nu privim moartea lui Iisus izolat, trunchiata, spunem ca sambata e „puntea” de legatura dintre patimi, moarte si Inviere. Domnul se odihneste cu trupul, insa, cu sufletul este in iad savarsind lucrarea cea de mantuire a dreptilor, deci „Odihna” Domnului din ziua a 7-a se deschide si finalizeaza in ziua Invierii, momentul culminant al mantuirii fiind invierea Sa. Adevarata odihna a lui Hristos e invierea Sa, caci atunci putem spune ca a dus la implinire rascumpararea neamului omenesc. Asa cum sabatul evreiesc a fost instituit dupa Pastile Vechiului Testament si in legatura cu aceasta sarbatoare, tot astfel Pastile Noului Testament instituie Duminica . |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
multa iubire |
Citat:
"42. Și ieșind ei din sinagoga iudeilor, îi rugau neamurile ca sâmbăta viitoare să li se grăiască cuvintele acestea. 43. După ce s-a terminat adunarea, mulți dintre iudei și dintre prozeliții cucernici au mers după Pavel și după Barnaba, care, vorbind către ei, îi îndemnau să stăruie în harul lui Dumnezeu. 44. Iar în sâmbăta următoare, mai toată cetatea s-a adunat ca să audă cuvântul lui Dumnezeu." (Fapte 13) "12. Și de acolo la Filipi, care este cea dintâi cetate a acestei părți a Macedoniei și colonie romană. Iar în această cetate am rămas câteva zile. 13. Și în ziua sâmbetei am ieșit în afara porții, lângă râu, unde credeam că este loc de rugăciune și, șezând, vorbeam femeilor care se adunaseră." (Fapte 16) În jurul anului 45 d.Hr. Filipi era colonie romană cu foarte puțini evrei (fără sinagogă). |
:21:
Citat:
sa incepem INVATACELUL: Daca Noul Testament este urmarea Vechiului Testament, de ce nu urmam noi si sarbatorirea sambetei ? PREOTUL: De la Adam pana la sfarsitul lui Avraam au trecut, dupa unii cronografi, 3678 de ani (Cronograful lui Gheorghe Kedranos, trad. rom. de Mitrop. Veniamin Costachi, Manastirea Neamtu, 1837, p. 44- 45; vezi si prefata Mineiului pe februarie, de staretul Manastirii Neamtu-Secu, Neonil), la care, adaugind cei 430 de ani cat au stat israelitii robi in Egipt (Gal., 3, 17), fac 4108 ani. In aceasta perioada de timp, de la Adam pana la Moise, nici Scriptura nu era scrisa, nici sambata nu se tinea ca sarbatoare de vreun, popor. Timp de atatea mii de ani, patriarhii cei de mai inainte de lege si toti cei credinciosi s-au povatuit la calea mantuirii numai prin Sfanta Traditie si abia dupa acest indelungat rastimp a fost instituita de Dumnezeu praznuirea sambetei - in timpul trecerii poporului Israel prin pustia Arabiei - in amintirea facerii lumii in sapte zile, dupa care, in ziua a saptea, Dumnezeu S-a odihnit, precum si in amintirea iesirii din robia Egiptului a poporului Sau, Israel. Caci Sfanta Scriptura spune: “Si a binecuvantat Dumnezeu ziua a saptea si a sfintit-o, caci intru ea S-a odihnit de toata lucrarea Sa pe care a facut-o Dumnezeu” (Fac., 2, 3). Si iarasi este scris, referitor la iesirea israelitilor din robie: “Adu-ti aminte ca ai fost rob in pamantul Egiptului si te-a scos Domnul Dumnezeul tau de acolo cu mana tare si cu brat inalt pentru aceea ti-a poruncit Domnul-Dumnezeul tau sa pazesti ziua sambetei” (Deut., 5, 15). asadar cum vezi ERA LEGAMINTUL CU EVREII ... NICI O TREABA CU NOI CRESTINII ORTODOCSI ... tu daca ti sambata esti evreu si nu crezi in INVIEREA LUJI HRISTOS ---- o sa te iau pe bucati ca sa intelegi ca esti habarnist ..... multa iubire ps a inceput numaratoarea inversa pentru voi sectarii :21: multa iubire |
Citat:
1. Sabatul a fost una din primele instituții (alături de căsătorie) ale lui Dumnezeu pentru neamul omenesc încp de la Creație, nu "sabat evreiesc instituit după Paște". 2. "Paștele Noului Testament" este Hristos (1 Cor.5,7) - Domn al Sâmbetei (Marcu 2,28) nu Domn al Duminicii. Domnul (caesarul) duminicii a fost altul... nu-i mai pomenesc numele. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
p.s mortilor (celor drepti) li s-a deschis orizontul spre Imparatia Cerurilor. Exodul din VT prefigureaza tipul trecerii omenirii, prin jertfa lui Iisus Hristos, din moartea pacatului la viata vesnica. Invierea lui Iisus ne arata ca exista viata dupa moarte, daca acesta n-ar fi inviat inseamna ca viata pe pamant s-ar fi sfarsit prin moarte, n-ar fi avut alta finalitate, alt scop. Prin inviere a demonstrat ca exista o inviere a mortilor.Dumnezeu, prin Hristos, se uneste cu omul in mod integral, El a parcurs, spre a ne mantui, toate etapele existentei umane, aflate sub osanda din pricina pacatului. El S-a solidarizat cu omul si in nastere, si in moarte, si in viata de dupa moarte. |
Citat:
Mi se pare semnificativ faptul ca Sabatul a fost introdus doar dupa exodul din Egipt pentru ca in Egipt evreii erau sclavi, si ca sclavi lucrau non-stop, fara zi de odihna. Facandu-i oameni liberi, Dumnezeu le-a dat ziua de odihna asa cum si El a avut zi de odihna. Cele doua nu cred ca sunt independente una de alta ci dimpotriva. Ca atare noi, fiind robi ai pacatului, nu am avut zi de odihna. Fiind insa eliberati de pacat de catre Domnul, ar trebui sa ne odihnim tot timpul acum, duhovniceste vorbind. De asta erau crestinii impreuna in fiecare zi. Fizic insa cand ne odihnim? Intrebarea este mai mult intelectuala, nu am inteles de ce faci distinctie intre eliberarea dreptilor din Iad sambata si a noastra, celorlalti, duminica. Partea asta nu prea am inteles-o. Si cum de apostolii nu au inteles si ei rostul duminicii din moment ce si neamurilor tot sambata le predicau dupa cum o arata cele doua citate mentionate anterior de osutafaraunu? |
Citat:
Apostolii predicau Legea Noua evreilor sambata, caci acestia erau atunci adunati la sinagoga, de aceia mergeau, nu pentru ca tineau sambata, insa se intalneau si duminica :) Apostolul Pavel a mers la sinagoga caci acolo se inchinau evreii: "Cand au iesit afara, Neamurile i-au rugat sa le vorbeasca si in Sabatul viitor despre aceleasi lucruri." insa Apostolul Pavel a spus "Nu, crestinii sa ma intalneasca maine, in prima zi a saptamanii, caci Iisus a inviat Duminica si noi, crestinii, trebuie sa ne intalnim si sa ne inchinam Lui in acea zi?" (Faptele Apostolilor 13: 42:44 ) "In Sabatul viitor, aproape toata cetatea s-a adunat ca sa auda Cuvantul lui Dumnezeu." (Faptele Apostolilor 13;44) |
Citat:
Despre predicarea evreilor in sinagoga sambata sunt deacord, insa predicarea la neamuri tot sambata este cel putin curios daca trebuia tinuta duminica. Neamurile nu erau legate de sinagoga evreilor. Se intalneau si duminica asa cum se intalneau si in fiecare zi. Dar ce faceau duminica in plus sau in minus fata de celelalte zile? Lucrul asta nu reiese prea clar. |
Citat:
p.s scuze pentru postul precedent, am vrut sa postez un fragment, n-am apucat sa-l editez si sa-l termin ca ai postat tu. Doar prima replica e din Fapte, nu si interogatia a doua cu Nu, crestinii sa ma intalneasca maine, in prima zi a saptamanii, caci Iisus a inviat Duminica si noi, crestinii, trebuie sa ne intalnim si sa ne inchinam Lui in acea zi?" http://intercer.net/blogs/studiibibl...testament.html Blogul exprima evident parerea sabat=sambata, exista si parerea celorlalti :) |
Citat:
Cat despre pasajul dat de tine din Faptele apostolilor, din ce Biblie ai citat?? Ca in niciuna pe care o am nu le spune Ap. Pavel la crestini sa revina a doua zi (la 13:42-44)!! Ce Biblie ai?? |
Adriana, gasesti raspunsurile in Liturgica Ortodoxa.
PROPUN REVENIRE ON-TOPIC: FORMELE SI METODELE DE PROZELITISM CU CARE NE-AM CONFRUNTAT, CUM AM FOST ABORDATI, CE NE-A DERANJAT, DACA AM APRECIAT "CEVA" IN PREDICATIA MARTORILOR LUI IEHOVA, PENTICOSTALILOR, MORMONILOR, ADVENTISTILOR etc. Nu despre asta era topicul? |
Citat:
multa iubire |
Citat:
Nu am citit ce scrie pe blog, dar remarca facuta intareste faptul ca intr-adevar apostolii tineau sabatul din moment ce predicau doar o data pe saptamana iar ziua era sambata. Acum ma intreb: oare ce faceau in celelalte zile? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
multa iubire |
Ora este GMT +3. Ora este acum 07:26:35. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.