Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   Abstinenta sexuala. Cine si cum face? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15552)

Fani71 27.10.2012 09:02:45

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 478711)
Oare sa fie astea singurele aspecte in raport cu care se defineste "perversiunea sexuala"?

Cand se cauta impreunarea dar se evita sistematic roadele ei firesti, nu este oare o impatimire?

Si ce legatura are Kama Sutra cu morala crestina? :)

Nu am pretins sa dau o definitie exhaustiva a perversiunii sexuale.

Nu, a evita sa ai mai multi copii decat dupa dreapta socotinta a cuplului esti in stare sa cresti, NU este impatimire. Nu mai repet explicatia. Fiecare si-a expus punctul de vedere de acum.
Nu vad ce are Karma setra cu ce am scris eu.

Fani71 27.10.2012 09:15:07

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 478713)
Interesanta perspectiva, dar neadevarata.

Dragostea se manifesta si iese in evidenta prin lucrurile placute, nu neplacute sau indiferente.

Adica, sa zicem daca iti plac florile, dar ciocolata te lasa rece, cum imi manifest dragostea, iti ofer o floare sau o ciocolata?

Deci mai intai este placerea, pe urma manifestarea dragostei prin oferirea placerii.

Hm, oare nu se gandea la cei proaspat casatoriti?
Pentru ca altfel, dorinta scade proportional cu implicarea in dinamica familiei - cel putin pe atunci oamenii munceau de la rasarit la apus.

Sigur ca da, intervine si placerea. Si ce e rau in asta? Cum spune si andreicosminovici, unii dintre voi cand vorbiti de placere parca ati vorbi de diavol. Placerea devine periculoasa atunci cand e cautata pt ea insasi fara a tine seama de celalalt, si in exces.
Totusi, descrierea procesului pe care o faci tu nu mi se pare corecta.

Tu poti specula, dar sf. Pavel nu precizeaza pt ce varsta scrie.
Dar bineinteles, cu varsta si numarul copiilor scade de la sine si frecventa relatiilor.
Ce se pierde in cantitate se castiga in calitatea intalnirii, nu neaparat dpdv sexual ci mai profund. Mihail cita pe cineva care zicea de 'vinul cel vechi'. Si bineinteles, sf Pavel vorbea de abstinenta de la ce, toate conditiile ramanand la fel, ai face. Nu pretinde sa ne spuna el cat de des etc (ca unii parinti moderni care dupa parerea mae se amesteca prea mult in viata cuplului).

Fani71 27.10.2012 14:14:24

Un ultim lucru as mai avea de spus.
Cred ca pentru a evita impatimirea in domeniul sexual, trebuie sa incepem in alta parte, nu la reguli peste reguli. Trebuie sa incepem cu construirea unri adevarate relatii de dragoste neposesiva, de respect si de credinta impartasita si traita practic. Daca citim textele din slujba cununiei, asta se spune si acolo despre viata in casnicie.
Ca de obicei; viata crestina incepe din inima si se revarsa spre exterior. Nu invers.
Si sigur, legea si regula exterioara apare unde se opreste dragostea adevarata.

Imi cer iertare daca am suparat pe cineva sau am gresit sau exagerat invreu fel in cursul acestei discutii.

sophia 27.10.2012 20:45:58

Am vrut sa nu intru pe acest fir, pentru ca parerile sunt foarte diferite si nu se va ajunge la nici un rezultat.
Nici macar nu se stie cine spune totusi corect si cine greseste, pentru ca nu intra nici un preot sa aduca lumina. Este mare pacat.

Pentru unul mai nestiutor care intra aici sa gaseasca lamuriri, este foarte derutant si el va pleca mai nelamurit decat a intrat si mai mult, ingrozit.

Am intrat de fapt ca sa aduc cateva corectii la afirmatii crase. Nu le pot lasa asa:

1. In mod normal o femeie nu ramane insarcinata daca are relatii chiar la ciclu. La ciclu ovulele nefecundate si mucoasa uterina sunt eliminate din organsim, repsectiv mucoasa se curata.
Dar! Pot exista situatii, la un ciclu f.scurt, sau neregulat, in care sa mai poata avea loc fecundatie si in timpul menstruatiei. Asta mai alesa la femei f.tinere sau cu probleme hormonale.
Dar de regula nu ai cum sa ramai insarcinata la menstruatie.

Este o problema similara cu ciclul care la unele femei mai apare si in timpul sarcinii, un lucru pe care insa n-am reusit sa-l inteleg si n-am sa-l inteleg.
De fapt nici in primul caz nu este prea clar cum s-ar intampla, totusi sunt medici care afirma acest lucru.

2. In durerea si disperarea mea dupa multe discutii de pe forumuri ortodoxe, am intrebat preotul si daca mai pot, am sa mai intreb si pe altii.
Multi preoti de mir spun clar ca relatiile dintre soti nu sunt murdare, ca exista o taina a cununiei. Si ca ei nu te cununa ca sa te traiesti ca monahul.
Chiar s-a suparat preotul meu si a spus ca ar fi o bataie de joaca la adresa cununiei si de ce ne mai ducem la preot sa ne cununam, atunci.
Sigur ca trebuie sa te abtii putin daca vrei sa te impartasesti.
In rest in posturile mari si in zilele de post din timpul saptamanii, totul trebuie facut la intelegere cu sotul/sotia, pentru ca sa nu se ajunga la pacate mai mari. Fiecare are slabiciunea lui.
Stiam ca exista si un citat din Biblie in acest sens (Sf. Petru parca a spus asta). Sotii sa nu se desparta decat cu buna intelegere si numai pentru rugaciune/impartasanie.
Si asa mi se pare si corect, pentru ca mi se par multe, prea multe piedici ce se pun unui cuplu casatorit. Mai intai sa-i consideri apriori murdari si pacatosi, mai apoi sa le impui posturi fara limita.
Pentru ca daca socotim, raman 2 zile in saptamana cand ar putea, si nici atunci, daca apare vreo sarbatoare in timpul saptamanii, cu liturghie si etc.
Eu am mai spus si revin, pentru ca sunt unii aici care tin mortis la niste afirmatii si nici macar nu vin cu solutii, ca nu este posibil sa tii toata saptamana post, si toata luna si tot anul.

De asta am probleme si cu regulile scrise de par. Cleopa:
Sfintia sa spunea asa: 3 zile post inainte de impartasanie si 3 zile dupa. Deci 6 zile din saptamana post! Si sambata si duminica. Si daca in timpul saptamanii mai sunt liturghii, sarbatori...Nici preotul nu se mai apropie niciodata de sotie. Pe urma zilele de ciclu are femeii., posturile mari de peste an, sarbatorile. Deci, niciodata, practic! Numai abstinenta.

In posturile de peste an, oricum sa nu ai relatii.
Si atunci ma si va intreb (mai ales pe Ovidiu), cand ne mai vedem sotul/sotia si de fapt pentru ce?

3. Tin sa amintesc totusi ca Dumnezeu nu a dat la toate cuplurile casatorite copii. Ceva nu este corect in unele afirmatii facute.
Si oamenii aceia daca nu pot avea copii nu inseamna ca nu se vor mantui oricum, sau ca nu trebuie sa aibe relatii deloc.

DragosP 27.10.2012 20:49:07

Sper să nu te superi pe mine, dar iar ai dat un exemplu de ortodoxie 'după ureche'.

sophia 27.10.2012 21:01:51

Cum "dupa ureche" cand am citat din par. Cleopa si din Biblie si am spus ce mi-a spus preotul mie?
Contesti si aceste lucruri?

Si de ce nu explici mai pe larg ce anume ti se pare "dupa ureche"?

Si te mai rog ceva: cand raspunzi pe un fir, spune cui i te adresezi. Ca este/esti foarte derutant.
Poate nici nu-mi scriai mie acum?

DragosP 27.10.2012 21:08:51

Nu e derutant deloc, e logic că ție mă adresam.
Răspunde-mi te rog la o întrebare: ce înseamnă pentru tine să tii post și cum o faci (dacă o faci)?

sophia 27.10.2012 21:21:54

Nu vad rostul intrebarii in acest context dar postul este trupesc si alimentar si comportamental.
Adica: nu te duci cu sotul/sotia, nu mananci anumite produse si mai ales te comporti astfel, intru Dumnezeu.
Exact asa si fac.
Totusi exista o exceptie: la postul trupesc nu esti singur. Acolo trebuie sa tii cont si de sot/sotie.

De ce ai intrebat asta?

stefan florin 27.10.2012 22:59:05

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 478535)
Au existat relatii sexuale intre Adam si Eva inainte de cadere,in Eden?

la intrebarea asta NIMENI NU poate sa-ti raspunda. Biblia, singura sursa de informatii, nu ne spune daca prima familie din lume a avut astfel de relatii in Eden. Cine raspunde cu DA sau NU la intrebarea ta speculeaza

stefan florin 27.10.2012 23:05:06

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 478458)
Cinstită să fie nunta întru toate și patul nespurcat. Iar pe desfrânați îi va judeca Dumnezeu. (Evrei 13, 4)

asa si? Vorbeste Pavel aici de abstinenta? Tot acelasi Pavel spune undeva ca TOATE IMI SUNT INGADUITE

zaharia_2009 27.10.2012 23:05:21

Un monah batrin,pustnic, din sfintul munte, cunoscut sub numele de Irodion cel nebun pt. Hristos , trecerea prin capitala , fiind in drum spre prietenul sau Paisie Aghiritul .
Pe o straduta , citiva calugarasi tineri, recunoscindu-l dar neintelegind daca este nebun pt. Hristos sau este cazut de la credinta ori inselat de draci l-au intimpinat adresindu-i-se : parinte, in numele Maicii Domnului , fa milostenie cu noi !
Parintele le-a raspuns : mai , sa stiti de la mine , Maica Domnului Nu Exista ! Nu va inselati !
Atunci , diavolul , care ii ispitea si ii chinuia astfel pe calugarasi , nu a mai rabdat si s-a dat pe fata : dute in colo de nebun ! Baaa ! tu nu esti nebun , tu esti inselat de draci !!
Dupa un timp , aceiasi calugarasi au ajuns si ei la parintele Paisie si din vorba in vorba au ajuns la subiectul Irodion , cel nebun ! Ascultindu-i , parintele le-a raspuns : batrinul Irodion nu este un inselat de draci , ci voi ati fost ispitindu-l si necinstindu-l . Asa cum v-a spus si el, Maica Domnului , cea care te indeamna la necredinta , la ispitire, la hula si la nesupunere ... nu exista ! Acela este altcineva .

Citind una din postarile de mai sus mi-am amintit povestioara aceasta ca o recomandare catre cei care cu cuvint greu afirma : eu am citit in Bilie si nu scrie... am citit si la sfintii parinti si nu am gasit una sau alta .
Renuntati la Biblie, faceti-o cadou crestinilor avansati ; voua nu va foloseste , este prea grea , nu o pricepeti si pt. ca inca nici nu credeti cu tarie in loc sa va limpeziti credinta cadeti in inselari . In aceste carti nu sunt scrise lucruri pe care sa le intelegeti voi acum , poate mai tirziu ! Sau prin asemanre cu parintele Irodion : Biblia nu exista !
Biblia este cheia intoarcerii noastre acasa, a reintoarcerii in Rai . Daca tu nu intelegi, in cele din urma aceasta, sau nici nu te decizi sa faci intocmai si la timp toate acestea, atunci ea nu exista !
Este bine sa faceti la fel si cu cei care se numesc "sfintii parinti", ori parintele Staniloaie, la fel si parintele Arsenie Boca ca si altii de aceasta talie !
Pt. cei care stiu bine ca dintii credintei lor sunt inca de lapte este bine sa se limiteze la parintele Cleopa (desi cartile lui includ o intreaga teologie ascunsa printre rinduri), parintele Ilarion Argatu , Paisie Olaru , Paisie Aghioritul, Nicodim Mandita, etc.

Este o parere dar mai ales o recomandare din inima .

Cit despre post ca si despre alte nevointe vis-a-vis de sfintele taine care i se daruiesc omului eu pareresc cum ca postul se tine doar de cei care au vreun necaz mare sau sufera de vreo boala grea in nadejdea induplecarii Domnului si a-i vindeca , de catre babe uitate de Dumnezeu pe lume si mai ales de catre habotnicii care astfel pot falimenta credinta !
Postul ortodox poate crea anumite carente ce pot dauna uneori !

Dragostea, iubirea si impreunarea intre parteneri este cea mai gingasa traire umana , care poate inalta fiinta umana sus, sus de tot . Din aceste motive nu este bine sa i se puna ingradiri false si mai ales rigori anacronice , caci astfel nu mai ajungem ... sus !
Prin aceasta gingasie putemn sluji ,inca foarte bine , parerilor noastre iar pt. ca slujirea sa fie desavirsita ne putem imbunatati cunostintele din gindirea indiana .
Renuntarea in mod paysan la aceasta slujire, in anumite monente ale anului calendaristic, nu face decit sa aduca incordarea si ispitirea in cercul intim al familiei , sa ne impinga in pacat si sa ajungem astfel la lucruri absolut nedorite .
De aceea , intimitatea sotilor trebuie sa se intimple ori de cite ori omul primeste vreun semn in aceasta directie .
Nu mai adaug , deoarece este bine stiut din stiinta biologiei, ca omul fiind un animal mult superior celorlalte , are gingasia, tandretea si incuviintarea de impreunare si in situatiile in care la celelalte animale nu se intilneste asa ceva (menstra, sarcina, lehuzie).

Deci , cei care sunt cununati , nu au ingradire la sensibilitate si inalta tandrete umana , deoarece cununia garanteaza aceasta !?!?
La cei necununati , lucrurile stau mult diferit , acestia trebuind sa respecte obligatoriu anumite perioade de abstinenta , dar care de regula sunt si ele scurte si trec repejor . Si apoi ...

Toate acestea le-am citit la zelitorul Sovaros (de) Latos in lucrarea " Omul si pamintul sau "

stefan florin 27.10.2012 23:30:58

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 478849)
Un monah batrin,pustnic, din sfintul munte, cunoscut sub numele de Irodion cel nebun pt. Hristos , trecerea prin capitala , fiind in drum spre prietenul sau Paisie Aghiritul .
Pe o straduta , citiva calugarasi tineri, recunoscindu-l dar neintelegind daca este nebun pt. Hristos sau este cazut de la credinta ori inselat de draci l-au intimpinat adresindu-i-se : parinte, in numele Maicii Domnului , fa milostenie cu noi !
Parintele le-a raspuns : mai , sa stiti de la mine , Maica Domnului Nu Exista ! Nu va inselati !
Atunci , diavolul , care ii ispitea si ii chinuia astfel pe calugarasi , nu a mai rabdat si s-a dat pe fata : dute in colo de nebun ! Baaa ! tu nu esti nebun , tu esti inselat de draci !!
Dupa un timp , aceiasi calugarasi au ajuns si ei la parintele Paisie si din vorba in vorba au ajuns la subiectul Irodion , cel nebun ! Ascultindu-i , parintele le-a raspuns : batrinul Irodion nu este un inselat de draci , ci voi ati fost ispitindu-l si necinstindu-l . Asa cum v-a spus si el, Maica Domnului , cea care te indeamna la necredinta , la ispitire, la hula si la nesupunere ... nu exista ! Acela este altcineva .

Citind una din postarile de mai sus mi-am amintit povestioara aceasta ca o recomandare catre cei care cu cuvint greu afirma : eu am citit in Bilie si nu scrie... am citit si la sfintii parinti si nu am gasit una sau alta .
Renuntati la Biblie, faceti-o cadou crestinilor avansati ; voua nu va foloseste , este prea grea , nu o pricepeti si pt. ca inca nici nu credeti cu tarie in loc sa va limpeziti credinta cadeti in inselari . In aceste carti nu sunt scrise lucruri pe care sa le intelegeti voi acum , poate mai tirziu ! Sau prin asemanre cu parintele Irodion : Biblia nu exista !
Biblia este cheia intoarcerii noastre acasa, a reintoarcerii in Rai . Daca tu nu intelegi, in cele din urma aceasta, sau nici nu te decizi sa faci intocmai si la timp toate acestea, atunci ea nu exista !
Este bine sa faceti la fel si cu cei care se numesc "sfintii parinti", ori parintele Staniloaie, la fel si parintele Arsenie Boca ca si altii de aceasta talie !
Pt. cei care stiu bine ca dintii credintei lor sunt inca de lapte este bine sa se limiteze la parintele Cleopa (desi cartile lui includ o intreaga teologie ascunsa printre rinduri), parintele Ilarion Argatu , Paisie Olaru , Paisie Aghioritul, Nicodim Mandita, etc.

Cit despre post ca si despre alte nevointe vis-a-vis de sfintele taine care i se daruiesc omului eu pareresc cum ca postul se tine doar de cei care au vreun necaz mare sau sufera de vreo boala grea in nadejdea induplecarii Domnului si a-i vindeca , de catre babe uitate de Dumnezeu pe lume si mai ales de catre habotnicii care astfel pot falimenta credinta !

Dragostea, iubirea si impreunarea intre parteneri este cea mai gingasa traire umana , care poate inalta fiinta umana sus, sus de tot . Din aceste motive nu este bine sa i se puna ingradiri false si mai ales rigori anacronice , caci astfel nu mai ajungem ... sus !
Prin aceasta gingasie putemn sluji ,inca foarte bine , parerilor noastre iar pt. ca slujirea sa fie desavirsita ne putem imbunatati cunostintele din gindirea indiana .
Renuntarea in mod paysan la aceasta slujire, in anumite monente ale anului calendaristic, nu face decit sa aduca incordarea si ispitirea in cercul intim al familiei , sa ne impinga in pacat si sa ajungem astfel la lucruri absolut nedorite .
De aceea , intimitatea sotilor trebuie sa se intimple ori de cite ori omul primeste vreun semn in aceasta directie .
Nu mai adaug , deoarece este bine stiut din stiinta biologiei, ca omul fiind un animal mult superior celorlalte , are gingasia, tandretea si incuviintarea de impreunare si in situatiile in care la celelalte animale nu se intilneste asa ceva (menstra, sarcina, lehuzie).

Deci , cei care sunt cununati , nu au ingradire la sensibilitate si inalta tandrete umana , deoarece cununia garanteaza aceasta !?!?
La cei necununati , lucrurile stau mult diferit , acestia trebuind sa respecte obligatoriu anumite perioade de abstinenta , dar care de regula sunt si ele scurte si trec repejor . Si apoi ...

Toate acestea le-am citit la zelitorul Sovaros (de) Latos in lucrarea " Omul si pamintul sau "

de acord cu tine amice...DE ACORD cu tine...

DragosP 28.10.2012 06:37:29

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 478827)
Totusi exista o exceptie: la postul trupesc nu esti singur. Acolo trebuie sa tii cont si de sot/sotie.

Dacă mergeți mână-n mână împreună spre mântuire 'problema' dispare.
Citat:

De ce ai intrebat asta?
Pentru că afirmațiile tale sunt contradictorii.

Și ca să primești un răspuns la întrebarea ta de mai sus, iată: martea și joia, dacă nu-s sărbători. Scopul? O să te lămurești tu.

sophia 28.10.2012 15:02:24

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 478849)

Atentie mare la ceea ce scrieti pe un forum deschis! In acest mesaj nici nu stii bine unde este ironia si unde adevarul. Este derutant si pentru un incepator poate fi smintitor. El chiar poate lua de bune ceea ce spuneti ca ironie!
Nici mie nu mi-este clar... Am bolduit frazele care sunt cu semn de intrebare, sau de ironie.

Da, cu Biblia este o problema. Este foarte greu de talcuit. Nu este o carte de citit, ci de patruns. Si nu tot omul poate... De aia se fac atatea greseli.

lore86 28.10.2012 15:27:18

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 478848)
Tot acelasi Pavel spune undeva ca TOATE IMI SUNT INGADUITE

(...)dar nu toate imi sunt de folos!"

sophia 28.10.2012 15:54:22

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 478875)
Dacă mergeți mână-n mână împreună spre mântuire 'problema' dispare.

Pentru că afirmațiile tale sunt contradictorii.

Și ca să primești un răspuns la întrebarea ta de mai sus, iată: martea și joia, dacă nu-s sărbători. Scopul? O să te lămurești tu.

Care afirmatii sunt contradictorii?

Da, teoretic asa ar trebui, un cuplu sa mearga impreuna spre mantuire, dar nu uita ca nu suntem facuti toti la fel. Unul este mai slab, altul mai puternic. De aceea s-a si lasat cununia/casatoria. Unii nu pot trai singuri, din nici un punct de vedere.

Teoretic ar fi martea si joia, dar dupa unii nu sunt nici alea. Si uite ca tu singur ai si pus ingradirea: daca nu sunt sarbatori.
Dupa parintele Cleopa si alti monahi, dupa unii de aici de pe forum, nu trebuie sa fii in nici o zi cu sotul/sotia. Nici nu ai cand, pentru ca ei spun post trei zile inainte si trei dupa ziua de duminica (pentru Sf. Liturghie).
La fel daca sunt liturghii in timpul saptamanii, nu mai este nici o zi. Si posturile din an si zile cand nu poate femeia si etc.

"Cum trebuie sa se pregateasca clericii, preotii si diaconii pentru Sfanta Liturghie ?

"Despre toate acestea scrie pe larg in povatuirile Sfintei Liturghii din Liturghier. In general, clericul de mir este dator sa respecte urmatoarele : Sa se spovedeasca la duhovnicul sau inainte cu o zi de Sfanta Liturghie; sa aiba dezlegare de la duhovnic pentru savarsirea celor sfinte; sa tina curatenie inainte si dupa Sfanta Impartasanie cateva zile;"

Si atunci ei cand se duc la sotie? Ca ei se impartasesc la fiecare slujba.

Nu mai gasesc acum pe net indrumarile par. Cleopa. Acolo scria despre postul trupesc zile inainte si dupa Sf. Liturghie pentru cei casatoriti.

Am gasit in schimb alt citat pe care il cautam:

"Din cauza desfranarii, fiecare sa-si aiba femeia sa si fiecare femeie sa-si aiba barbatul sau. Barbatul sa-i dea femeii iubirea datorata, asemenea si femeia barbatului. Femeia nu este stapana pe trupul sau, ci barbatul; asemenea nici barbatul nu este stapan pe trupul sau, ci femeia. Sa nu va lipsiti unul de altul, decat cu buna invoiala pentru un timp, ca sa va indeletniciti cu postul si cu rugaciunea, si iarasi sa fiti impreuna, ca sa nu va ispiteasca satana, din pricina neinfranarii voastre. (...) Daca un frate are o femeie necredincioasa, si ea voieste sa vietuiasca cu el, sa nu o lase. Si o femeie, daca are barbat necredincios, si el binevoieste sa locuiasca cu ea, sa nu-si lase barbatul. Caci barbatul necredincios se sfinteste prin femeia credincioasa si femeia necredincioasa se sfinteste prin barbatul credincios. Altminterea, copiii vostri ar fi necurati, dar acum ei sunt sfinti. Daca insa cel necredincios se desparte, sa se desparta; in astfel de imprejurare, fratele sau sora nu sunt legati; caci Dumnezeu ne-a chemat spre pace. Caci, ce stii tu, femeie, daca iti vei mantui barbatul? Sau ce stii tu, barbate, daca iti vei mantui femeia?" (I Corinteni 7, 2-5; 12-16).

Lucrurile nu sunt asa simple. Sunt multe pareri.
Si contradictia nu este la mine ci la altii: pe de o parte zic sa fie impreuna martea si joia, dar pe de alta parte sa tina post tot timpul (inainte si dupa liturghie cateva zile, sarbatori, posturi din an, femeia, etc.).

ovidiu b. 28.10.2012 17:09:19

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 478848)
asa si? Vorbeste Pavel aici de abstinenta? Tot acelasi Pavel spune undeva ca TOATE IMI SUNT INGADUITE

Dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva.

zaharia_2009 28.10.2012 18:40:33

Este mare nevoie ca in toata viata noastra sa ne ferim de lucrurile care nu ne privesc , nu au legatura cu noi sau care chiar ar putea sa ne sminteasca in momentul in care le-am afla .
Nu ne este de nici un folos sa stim ce fac si cum fac preotii , duhovnicii, calugarii sau ierarhii in diverse situatii de viata .
Ei fiind rinduiti ca slujitori ai lui Dumnezeu au o cu totul alta rinduiala si canoane decit avem noi mirenii iar a le cunoaste nu inseamna decit ispitire sub forma curiozitatii zadarnice .
Toti cei enumerati au alta rinduiala de post decit noi indiferent de situatia pe care o observam (in timpul posturilor , inafara lor , etc). Au alta rinduiala de impreunare cu preutesele , decit noi mirenii. Alta rinduiala de rugaciune si de canon , decit noi mirenii .
A fi preot nu este o cinste si o marire in plus inaintea oamenilor (cu toate ca cei mai multi dintre preotii mireni cer cu ostentatie acest lucru) ci este o cruce in plus , o nevointa si mai grea in plus, este iesirea din rindul mirenilor si intrarea in casta jertfitorilor pt. Iisus.

De altfel , preotii nevoitori cu adevarat , dornici de viata mai inalta , mai rivnitoare,constienti de importanta slujirii lor , angajati cu tarie pe calea mintuirii, etc , se pot deosebi cu usurinta , si deobicei este in deprinderea firii umane de a sesiza acest lucru, mai ales ca acestia isi aleg deobicei si duhovnici calugari .
Cei care privesc preotia ca pe o demnitate deosebita, segregata de muritorii de rind , o treapta de superioritate sociala fata de restul lumii ... iarasi se pot sesiza usor de catre enoriasi si de regula sunt cei care schimba rolul de duhovnic cu insasi penitentul astfel incit , in spovedanie,la multiplele cereri si justificari ale acestuia le da curs, le accepta si le intareste, si concluziile sunt cam in acest fel : te rogi cit poti (daca poti spune Tatal nostru este destul , dar chipurile sa fie din "suflet", daca poti mai mult , te rogi mai mult , etc); postesti dupa puteri ca temeiul nepostirii noastre canonice (a se vedea parerile parintilor Iustin Pirvu , Iustin Popovici, Rafail Noica, Cleopa, Nicodim Mandita, etc, despre postul adevarat si cum s-a ajuns in ziua de astazi de aproape nimeni nu mai posteste asa precum spun canoanele) il gaseste tocmai in cuvintele rastalmacite ale Sf. ap. Pavel despre a minca si a nu judeca ; te retii de placerea trupeasca atit cit poti ca altfel il bagi pe sot in ispitire si pacat si pe deasupra faci discordie/scandal in casa ori a fi crestin nu inseamna sa faci scandal ci dragoste , inclusiv trupeasca ; milostenie sa faci cu mult discernamint deoarece sunt multi sarlatani in lume , si mai bine, daca ai de dat ceva, dai la biserica ca acolo sigur nu faci vreo greseala ; sa nu judeci pe nimeni, nici pe profesorii de la scoala copilului tau, nici pe seful tau , nici pe vecinul tau, nici pe prietenii tai, nici pe parinti, nici copiii si sotul tau , pe nimeni, pe nimeni , pe nimeni ci sa accepti totul asa cum iti vine fara de cirtire!... s.a.m.d.

In concluzie , sa nu cautam sa cunoastem ceea ce nu ne este de folos deoarece f. usor putem intra in ispita si in razboiul cu diavolul de apoi ne gasim de lucru , uneori pt.. multi, multi ani !
Cel mai bine este sa ne vedem de sarcina noastra, de surcele pe care le ducem in spate, de neputintele noastre, de tot ceea ce ne priveste mult mai mult pe noi decit pe altii .
Cind 'om termina cu noi , sau suntem pe terminate , atunci sa dam drumul din minte a ideii ca mintuirea este impreuna si abia apoi sa mai privim si in jur . Chiar avem un parinte care spunea ca mintuindu-te pe tine ii vei putea mintui si pe altii , altfel odata cu caderea ta ii tragi si pe altii , sau cel putin ii minjesti si pe ei !

DragosP 28.10.2012 18:47:51

@Sophia: nici nu cred că ai să găsești citatul de care spui din parintele Cleopa pentru că nu cred că a zis el ce zici tu

sophia 28.10.2012 20:03:15

Am gasit:

"Cei casatoriti, care vor sa se impartaseasca cu Preacuratele Taine, trebuie sa pazeasca curatia in familie, macar trei zile, iar dupa ce s-au impartasit sa tina macar doua zile. Iar in posturi, trebuie sa traiasca toate zilele in curatie."

Sunt regulile de mers la biserica (dupa parintele Cleopa). Totul foarte sever.

DragosP 28.10.2012 20:13:46

Păi vezi că le incurci ca la Ploiesti? Spui de participarea la Sfânta Liturghie și dai citat despre Sfânta Euharistie?
Încerci să-ți faci puțină ordine-n termeni?

stefan florin 28.10.2012 20:39:18

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 478895)
(...)dar nu toate imi sunt de folos!"

asa este, dar daca "TOATE ne sunt sunt ingaduite" inseamna ca NIMIC nu ne este interzis (chiar daca anumite chestii nu ne folosesc), inclusiv placerile sexuale (intre persoanele casatorite) cele atat de mult demonizate de unii pe forum

stefan florin 28.10.2012 20:45:08

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 478902)
Dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva.

bineinteles. Orice lucru in viata daca este PREA MULT strica deoarece exista riscul sa dea dependenta, sa devii robul acelui lucru. TOTUL in viata trebuie sa fie cu masura. La asta s-a referit aici Pavel. In schimb spune Pavel ca ar fi ceva interzis, cum ar fi...placerile sexuale intre soti?

zaharia_2009 28.10.2012 20:48:10

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 478928)
Am gasit:

"Cei casatoriti, care vor sa se impartaseasca cu Preacuratele Taine, trebuie sa pazeasca curatia in familie, macar trei zile, iar dupa ce s-au impartasit sa tina macar doua zile. Iar in posturi, trebuie sa traiasca toate zilele in curatie."

Sunt regulile de mers la biserica (dupa parintele Cleopa). Totul foarte sever.

Te rog, in ce consta severitatea ?

Vedeti , daca nici o data nu ati fost invatati ceea ce este corect de facut si nu vi s-a cerut nici sa traiti ortodox ? Vedeti cum vi se pare acum ?

Dar cei care v-au condus duhovniceste pina acum si v-au invatat ceea ce stiti pina acum , cum credeti ca sunt ?

Este o mare pilda aici, din care se pote trage o mare invatatura ! Dar ca intotdeauna , fiecare va intelege ce voieste ! Si se vor mintui doar cei care si doresc asta cu adevarat !

sophia 28.10.2012 21:33:41

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 478930)
Păi vezi că le incurci ca la Ploiesti? Spui de participarea la Sfânta Liturghie și dai citat despre Sfânta Euharistie?
Încerci să-ți faci puțină ordine-n termeni?

La ce anume te referi? La citatul din parintele Cleopa?
Ca eu nu spuneam nimic de Sfanta Euharistie.

http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleop...rgbiserica.htm

De aici este citatul - reguli de mergere la biserica.

Multe lucruri de la parintele Cleopa mi se par foarte severe. Preotii de mir nu cer asa ceva, la manastire este altceva.
Astea sunt lucruri vechi, de la tara poate.
Pe unele le stiam, se mai practicau inainte (cu paharutul de vin am vazut la rusi), dar
acum nu se mai face asa nicaieri.
Si mi se pare sever sa ceri unui cuplu casatorit sa aleaga: ori sa duca o viata normala (avand relatii trupesti), ori sa se duca la biserica/sa se impartaseasca.
Pentru ca 3 zile inainte si mai multe dupa inseamna sa nu mai aibe relatii niciodata, ca se face saptamana.

Si daca mai este liturghie si in timpul saptamanii, sau sarbatori, aliluia.

vasiu_c 28.10.2012 22:16:05

[

ORTODOX??????????? Ai facut referiri la nume mari si grele din ortodoxie, toata cinstea. Dar "gandirea indiana"??? de unde si pana "cand"?????

DragosP 28.10.2012 22:25:25

@Sophia: citești dar nu înțelegi nimic. Sau mai nimic. Și ți se pare că e greu. Și că te vei fi măritat degeaba: trece săptămâna și nimic...

ovidiu b. 28.10.2012 23:55:20

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 478908)
@Sophia: nici nu cred că ai să găsești citatul de care spui din parintele Cleopa pentru că nu cred că a zis el ce zici tu

Probabil că zice, dar noi vedem și luăm din context numai ceea ce ne sună "bine". Trebuie citit pănă la capăt, unde am subliniat concluzia. Uite aici foarte clar ce spune:

Convorbiri cu Părintele Cleopa

150. Care este randaiala de infranare ( curatie ) si traire conjugala a sotilor ?

Biserica nu a fixat sotilor un program de convietuire, caci nu poate intra in amanuntele zilnice. Ci a lasat totul la stiinta lor si la posibilitatea de a se iconomisi unul pe altul, potrivit cu natura, cu mijloacele si cu idealul fiecaruia. In general, sotii au datoria de a se ajuta unul pe altul, atat la bine cat si la necaz, si mai ales la boala si in greutatile vietii in general. Credinciosia unuia fata de altul trebuie sa fie sfanta; copiii sa fie bine crescuti, gospodaria bine chibzuita si demnitatea morala si sociala cu grija pastrata, cum zice si Sfantul Apostol Pavel : " Casatoria sa fie cinstita intru toate si patul nespurcat; iar pe desfranati si pe preadesfranati ii va judeca Dumnezeu " ( Evrei 1, 4 ) . Un Parinte bisericesc zice : " Cei ce sunt legati prin casatorie trebuie sa-si fie lor judecatori, fiindca au auzit pe Pavel care scrie ca este lucru cuviincios a se departa unul de altul pentru un timp, prin consimtamant, pentru ca sa traiasca in rugaciune si apoi iar sa se apropie " ( I Corinteni 7, 4; Sfantul Dionisie 3 ) .

Celor casatoriti legal le zice acelasi Sfant Apostol : " Sa nu va lipsiti unul de altul decat numai prin intelegere, pe un anumit timp, ca sa va indeletniciti cu rugaciunea si apoi iar sa va impreunati ca sa nu va ispiteasca pe voi satana pentru neinfranarea voastra. Si aceasta o zic dupa sfat, iar nu din porunca " ( I Corinteni 7, 5-6 ) .

"Insa este de trebuinta a se feri de impreunane sambata si Duminica, pentru ca in aceste zile se aduce Domnului jertfa cea duhovniceasca " ( Timotei, canonul 13 ) . " Nu s-a oprit barbatul si femeia de la impreunare trupeasca, decat numai cand vor a se pregati pentru rugaciune si Sfanta Impartasanie " ( Pravila Mare, 170 ) . Sfantul Simeon al Tesalonicului invata pe cei casatoriti : " Trebuie sa stim ca cei ce se insotesc prin nunta s-au legat de Dumnezeu si sunt curati cu chemarea Celui curat. Deci, trebuie sa pazeasca unul fata de altul nunta neintinata si sa vietuiasca in pace si evlavie. Cei ce s-au unit de la Dumnezeu cu cinste, curatie si dragoste, sa pazeasca insotirea intr-un cuget, cu pace, ca un mare dar, pentru ca vor raspunde inaintea Domnului, alaturi de celelalte indatoriri dumnezeiesti, ingrijindu-se nu numai de trup, ci si de sufletul lor. Caci numai asa Dumnezeu va fi cu ei. Sa-si creasca copiii cu frica de Dumnezeu ( Efeseni 6, 4 ) , sa faca milostenie si sa se mantuiasca " ( Sf. Simeon Tesaloniceanul, op. cit., cap. 262 ) .

Pravila Marie a lui Matei Basarab, cap. 170, spune urmatoarele despre curatenia trupeasca a celor doi soti : " Barbatul si femeia sa nu se afle in pofta trupului, nici sambata, nici Duminica, ca in aceste zile mai mult se face dumnezeiasca Liturghie. Insa sambata pentru sufletele celor morti, iar Duminica pentru Invierea Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Insa aceasta sa fie cu intelegerea amandurora, adica sa fie cu voia barbatului si a femeii " . Iar in Molitfelnical mare, numit Trebnic, pagina 519, spune despre infranarea trupeasca a sotilor : " In cele patru posturi, precum si miercurea si vinerea este bine ca sotii sa se infraneze de la impreunarea trupeasca, ca semn ca iubim pe Dumnezeu " .

Asadar, zilele de infranare trupeasca a sotilor sunt cele patru posturi, miercurea, vinerea, sambata, duminica si toate zilele de post si sarbatorile de peste an. Sotii trebuie sa aiba doua zile de curatenie inainte de a merge sarbatoarea la biserica, iar cand vor sa se impartaseasca, in afara de cele patru posturi, sa tina cel putin o saptamana de curatenie, inainte de a primi Prea Curatele Taine si trei zile dupa Sfanta Impartasanie.

zaharia_2009 29.10.2012 00:08:29

Citat:

În prealabil postat de vasiu_c (Post 478962)
[

ORTODOX??????????? Ai facut referiri la nume mari si grele din ortodoxie, toata cinstea. Dar "gandirea indiana"??? de unde si pana "cand"?????

Nici macar nu ai citit postarea mea , caci daca ai fi citit-o cu atentie ai fi vazut ceea ce contine defapt in ea la fiecare aliniat ?
Potrivit ne este noua oamenilor ca orisice ne cade sub privire si sub judecata (gindire) sa nu trecem usor cu vederea ci sa cautam un inteles in fiecare lucru .

Dar asta numai si numai daca dorim !

AlinB 29.10.2012 00:52:11

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 478939)
asa este, dar daca "TOATE ne sunt sunt ingaduite" inseamna ca NIMIC nu ne este interzis (chiar daca anumite chestii nu ne folosesc), inclusiv placerile sexuale (intre persoanele casatorite) cele atat de mult demonizate de unii pe forum

Cu logica asta nici fumatul sau drogurile nu sunt interzise.
Si la o adica nici sexul in grup.

DragosP 29.10.2012 07:02:01

Pai Ovidiu, am zis eu altceva? Sophia e cea nemulțumita.

ovidiu b. 29.10.2012 09:10:23

Nu, nu ai zis, a fost un mod indirect de a-i răspunde. Tu zici bine. Iertare dacă s-a înțeles altceva. :1:

stefan florin 29.10.2012 09:18:51

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 478980)
Cu logica asta nici fumatul sau drogurile nu sunt interzise.
Si la o adica nici sexul in grup.

nu esti atent amice. Poate cineva sa faca sex in grup DOAR cu sotia lui? Spune undeva in NT ca, crestinul are voie sa aiba mai multe sotii (deci ar putea sa faca sex in grup cu mai multe femei)? Dupa cum vezi am specificat in mesajul meu ca DOAR intre sot si sotie placeruile sexuale sunt ingaduite
ps: fumatul si drogurile...duc la sinucidere (chiar daca e o sinucidere lenta) iar sinuciderea e INTERZISA de Dumnezeu

ovidiu b. 29.10.2012 09:29:55

Toți cei ce umblă după plăceri, de orice fel, nu vor scăpa de primejdii, căci sub orice plăcere e încolăcit un șarpe.

ovidiu b. 29.10.2012 09:31:50

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 478940)
bineinteles. Orice lucru in viata daca este PREA MULT strica deoarece exista riscul sa dea dependenta, sa devii robul acelui lucru. TOTUL in viata trebuie sa fie cu masura. La asta s-a referit aici Pavel. In schimb spune Pavel ca ar fi ceva interzis, cum ar fi...placerile sexuale intre soti?

Și aceasta v-o spun, fraților: Că vremea s-a scurtat de acum, așa încât și cei ce au femei să fie ca și cum n-ar avea. (Cor 7, 29)

stefan florin 29.10.2012 09:35:26

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 478998)
Și aceasta v-o spun, fraților: Că vremea s-a scurtat de acum, așa încât și cei ce au femei să fie ca și cum n-ar avea. (Cor 7, 29)

Tot in 1 Corinteni cap 7 acelasi Pavel spune cu 2 versete mai sus:
"Te-ai legat de femeie? Nu căuta dezlegare. Te-ai dezlegat de femeie? Nu căuta femeie.
Dacă însă te vei însura, n-ai greșit. Ci fecioara, de se va mărita, N-A greșit "
Si Pavel spune mai departe de se ar fi bine ca omul sa nu se casatoreasca (insa e parerea lui personala). Spune cumva Pavel: "Domnul zice"-bine ar fi omului sa nu se casatoresca?". NU

ovidiu b. 29.10.2012 09:39:06

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 478999)
si atunci cu copii cum ramane? Ii facem in laborator? Daca ar fi sa luam sfatul lui Pavel (personal de altfel) NIMENI NU s-ar mai insura si NIMENI NU ar mai face copii

Amice, ori te prefaci, ori nu vezi. Nimeni nu este împotriva nașterii de prunci. Ți se pare că nu s-a scris destul pe această temă?

Vezi, după cum îți spuneam și repet, și sectarii fac la fel, interpretează Biblia după cum îi taie capul. Dacă am ține cont de ce spun Sfinții Părinți, nu ne-am rătăci. Și vezi că mai e și Sfânta Tradiție pe care tu o excluzi. Când vei putea să le accepți atunci putem continua dicuția.

ps: nu crezi că un duhovnic te-ar putea lămuri mai bine? Apropo l-ai întrebat dacă e de acord cu prezervativul?

stefan florin 29.10.2012 09:50:15

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 479000)
Amice, ori te prefaci, ori nu vezi. Nimeni nu este împotriva nașterii de prunci. Ți se pare că nu s-a scris destul pe această temă?

Vezi, după cum îți spuneam și repet, și sectarii fac la fel, interpretează Biblia după cum îi taie capul. Dacă am ține cont de ce spun Sfinșii Părinți, nu ne-am rătăci.

pai atunci transformam femeia intr-un incubator? Obiect de facut copii?

ovidiu b. 29.10.2012 09:57:34

Eu nu sunt împotriva legăturilor trupești dintre soți atâta timp cât urmează cursul firesc al nașterii de prunci, iar la timpul potrivit să existe și înfrânare. Chiar nu ai citit nimic din ce s-a scris până acum?

stefan florin 29.10.2012 10:07:29

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 479009)
Eu nu sunt împotriva legăturilor trupești dintre soți atâta timp cât urmează cursul firesc al nașterii de prunci, iar la timpul potrivit să existe și înfrânare. Chiar nu ai citit nimic din ce s-a scris până acum?

am citit cu FOARTE MARE atentie. Desigur ca trebuie sa existe si o infranare (chiar eu am scris despre infranare intr-un mesaj adresat ieri lui Alin), altfel am face din sex un idol. Dar asta nu inseamna ca placerile trupesti ar fi interzise daca sunt cu masura

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:14:08.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.