Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Impartasania (Taina Euharistiei) (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5020)
-   -   Sa ne impartasim des sau rar? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=756)

Fani71 05.05.2010 11:58:04

Citat:

În prealabil postat de o_tzaranca (Post 243150)
,,Iar daca la o Liturghie nu ne-am impartasit,sa avem constiinta pacatului ca l-am refuzat pe Hristos pentru ca nu ne-am pregatit ca sa-l primim,preferand mai bine mancarea,odihna,placerile lumii ,lucrul..,,

din prefata de Serafim Joanta (admiratie :77:),la cartea Deasa Impartasanie cu preacuratele lui Hristos Taine

Da, exact, bine zis.. Cam asta zicea si Cristi. Eu nu zic sa ne impartasim oricum si sa nu tinem seama de duhovnic. Dar este bine sa stim ca daca nu ne impartasim, nu raspundem invitatiei lui Hristos si asta este si din cauza noastra. Iar daca sa zicem nu este din cauza noastra, ci din cauza ca parintele nostru duhovnic are ideea ca impartasania deasa nueste buna, atunci poate incet incet, vorbind cu astfel de parinti din ce in ce mai multi fii spirituali, cu sperenie, poate viziunea lor se va schimba.

Florin-Ionut 05.05.2010 11:58:33

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 243145)
Eu știu regula impusă de Duhovnicul meu și mă supun ei, suferind când nu pot să mă împărtășesc, dar este din vina mea și numai a mea. Crezi tu oare că nu puteam face ca tine ? Nu săptămânal, ci poate de două ori , dar am ales să sufăr pentru greșelile mele și să mă bucur cu adevărat când mă împărtășesc. De altfel toate lumânările de la Sf. Împărtășanie le păstrez ca un dar de mult preț. . . !

Eu iti propun sa te documentezi foarte bine in privinta obligativitatii de a te impartasi la fiecare Liturghie si sa discuti asta cu duhovnicul tau. Fara sa critic pe nimeni, dar poate ca el nu cunoaste canoanele mentonate mai sus.

Cristi, pacate facem cu totii, insa nu toate opresc de la cea mai imporanta Taina lasata de Hristos. Si presupun ca tu nu comiti pacatele de moare mentionate de Sfantul Nicolae Cabasila.

Si nu uita: ascultarea este buna numai si numai avand baza in Sfintele Scripturi si Sfanta Traditie. La proba contrarie - alt duhovnic!

cristiboss56 05.05.2010 11:59:13

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 243154)
Eu chiar nu inteleg in ce masura postarea asta a ta este un raspuns la a mea.
Cei care fac pacate grave trebuie sa se spovedeasca, bineinteles. Si cum zice Noesisaa, daca nu au intentia sincera de a se lasa de ele, nici spovedania nu are sens pentru ei. Spovedania presupune pocainta (adica metanoia, intoarcere la Dumnezeu).
Alt aspect, lasand la o parte faptul ca aceste pacate (poate doar in afara fumatului, aici avem opinii diferite): aceasta intrebare imi suna ca cea a lucrarorilor in vie care au venit de dimineata: pai de ce Doamne cei care au venit mai tarziu (deci au facut mai putina treaba) primesc acelasi salariu??
Cine suntem noi sa il judecam pe cel de alaturi, sa zicem: de ce asta care se cearta regulat cu nevasta sau se enerveaza pe copiii sau are crize de depresiune sau mai stiu eu ce (desi se spovedeste si lupta), sa se impartaseasca mereu ca mine care nu am aceste patimi?
Intr-adevar, impartasania nu este coronita. O primim si ca sa ne apere de ispite si sa ne ajute in lupta duhovniceasca. Daca suntem mai inclinati spre pacate, cu atat mai mult avem nevoie de ea. Uite-te ce scrie si in rugaciunile de la impartasanie: ne rugam sa ne fie pavaza uimpotriva pacatului...

Ce te face să crezi că fumatul nu e un păcat ce trebuie socotit la oprirea de la Sf. Împărtășanie. Tu ești foarte rațională și nu numai , că de teorii date mai sus sunt sătul , aproape că am făcut indigestie. Practic, cu argumente , te rog frumos !

cristiboss56 05.05.2010 12:01:48

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 243161)
Eu iti propun sa te documentezi foarte bine in privinta obligativitatii de a te impartasi la fiecare Liturghie si sa discuti asta cu duhovnicul tau. Fara sa critic pe nimeni, dar poate ca el nu cunoaste canoanele mentonate mai sus.

Cristi, pacate facem cu totii, insa nu toate opresc de la cea mai imporanta Taina lasata de Hristos. Si presupun ca tu nu comiti pacatele de moare mentionate de Sfantul Nicolae Cabasila.

Si nu uita: ascultarea este buna numai si numai avand baza in Sfintele Scripturi si Sfanta Traditie. La proba contrarie - alt duhovnic!

Asta ar însemna să caut calea cea mai ușoară, să-mi fur singur căciula, dragă Florin !

cristiboss56 05.05.2010 12:04:58

Citat:

În prealabil postat de o_tzaranca (Post 243157)
eu l-am citit..toata noaptea trecuta
minunat articolul..il voi mai reciti.:107:

De ce ai pus emoționul ăsta, căci reiese altceva , cel puțin asta semnifică . . . !

Fani71 05.05.2010 12:08:09

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 243162)
Ce te face să crezi că fumatul nu e un păcat ce trebuie socotit la oprirea de la Sf. Împărtășanie. Tu ești foarte rațională și nu numai , că de teorii date mai sus sunt sătul , aproape că am făcut indigestie. Practic, cu argumente , te rog frumos !

Drept sa spun nu m-am gandit prea mult la asta pt ca nu fumez, nu am fumat si nici cei din jurul meu nu fumeaza. Stiu ca a fost o discutie acerba despre acest subiect pe aici pecare nu am urmarit-o decat putin timp.
Fumatul mi se pare o slabiciune omeneasca benigna, personal.
Sigur, daca nu ajungi sa fumezi foarte mult, sa dai bani pe tigari cand nu ai pt familie, si sa te imbolnavesti. Atunci este patima.
Dar sa fumezi moderat, nu mi se pare, personal, o patima asa de grava.
Daca e pe asa, si bautul cafelei a pacat, ca este o mica dependenta omeneasca. Sau orice tabiet - sa manaci aia si nu aia la micul dejun, sa bei ceai din ala si nu din ala, paine prajita bine si nu slab etc.

Sigur, acum se stie ca fumatul este nociv pt sanatate, asta ar fi un argument. Dar si stresul este nociv. Daca cineva are o viata profesionala si familiala trepidanta (nu stiu cati copii, serviciu greu in care isi face datoria, probleme financiare, decese in familie), asta este un factor de stres major care este, statistic vorbind, cel putin tot atat de cancerigen ca si fumatul, ba chiar si mai si (exista statistici oficiale). Dar pe cine ai vazut tu sa opreasca un um ducand o astfel de viata de la impratasanie, ca isi distruge sanatatea?
Sigur, nu te obliga nimeni sa fumezi. Dar unii fumeaza tocmai pentru a se destresa. Poate lor le face mai bine o tigara pt sanatate decat sa stea mereu in tensiune nervoasa.

Dar ne indepartam de la subiect.

Florin-Ionut 05.05.2010 12:08:46

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 243165)
Asta ar însemna să caut calea cea mai ușoară, să-mi fur singur căciula, dragă Florin !

Nu calea mai usoara, ci calea corecta. Sa nu ai impresia ca trebuie sa ne impartasim oricum: trebuie sa avem mereu atentia treaza la ispite si sa ne impotrivim raului. Iti marturisesc ca de cand merg des la impartasit, ajutorul este imens si chiar in ispitele mai grele fac fata muuult mai usor. De asta nu e bine sa luptam singuri, ci cu ajutor de la Hristos mereu prezent in noi la modul propriu, prin Tainele Bisericii.

Doamne ajuta si pofta buna!

cristiboss56 05.05.2010 12:11:53

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 243174)
Nu calea mai usoara, ci calea corecta. Sa nu ai impresia ca trebuie sa ne impartasim oricum: trebuie sa avem mereu atentia treaza la ispite si sa ne impotrivim raului. Iti marturisesc ca de cand merg des la impartasit, ajutorul este imens si chiar in ispitele mai grele fac fata muuult mai usor. De asta nu e bine sa luptam singuri, ci cu ajutor de la Hristos mereu prezent in noi la modul propriu, prin Tainele Bisericii.

Doamne ajuta si pofta buna!

Mulțumesc , pe curând !

o_tzaranca 05.05.2010 12:25:41

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 243167)
De ce ai pus emoționul ăsta, căci reiese altceva , cel puțin asta semnifică . . . !

sa imi intre bine in cap...nu asta inseamna?

Fani71 05.05.2010 12:29:40

Citat:

În prealabil postat de o_tzaranca (Post 243185)
sa imi intre bine in cap...nu asta inseamna?

Hi hi.. Nu, cred ca inseamna: imi astup urechile ca ma enerveaza sau nu sunt de acord. ;-)

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:14:19.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.