Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   duminica prima zi din saptamana ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11672)

catalin2 09.02.2011 23:16:02

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 335465)
NU. Nu scrie "una din 7", ci a 7-a. Și mai scrie "adu-ți aminte!" Adică să-ți aduci aminte de prima sâmbătă, aia a Creației și pe aceea s-o ții! Nu oricare-ți convine.

A saptea, adica a saptea dintr-o serie de sase, numeralul ordinal. Nu e clar? Cunosti denumirea unei zile cu numele "sapte"? Scrie "adu-ti aminte", adica isi amintesc de scoaterea din robie. Si bineinteles ca evreii au uitat toate poruncile la un moment dat, si au gasit scrierile in Templu.

catalin2 09.02.2011 23:22:20

Citat:

În prealabil postat de crocomau (Post 335482)
Si, ce va impiedica sa va odihniti cu Domnul, in ziua odihnei (sambata)?

Dar Domnul nu se odihneste, pentru ca nu are nevoie de odihna. Pai respect ziua odihnei (sabat), sase zile si apoi o zi nu lucrez, cum scrie in porunca. Nu tin ziua pe care o tineau evreii pentru ca nu am avut rude in robia egipteana (din cate stiu) si fac parte din Noul Legamant.
Citat:

În prealabil postat de crocomau (Post 335482)
Sunt crestin, iar dupa socoteala crestina, duminica este ziua intaia a saptamanii iar sambata este ziua a saptea

Da, fata de calendarul tinut de evrei acum 2000 de ani. Nu stim daca aceea e ziua stabilita in timpul lui Moise. Si oricum, noi sarbatorim altceva decat evreii.

tricesimusquintus 09.02.2011 23:24:40

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 335466)
Sectarule

Încă nu te-ai plictisit să mă numești astfel? Chiar ți-a pierit imaginația? Mai caută epitete...:1:

Citat:

nu mai minti si nu mai modifica Scripturile! Porunca suna asa:

De ce ești furios? Pentru că ți-am citat dintr-o Biblie Ortodoxă? Dacă-ți citam dintr-una adventistă poate făceai infarct!:102:Nu vreau să te am pe conștiință, așa că rămân la versiunea ortodoxă:

"Adu-ți aminte de ziua Sâmbetei să o sfințești pre ea. Șase zile lucrează și fă toate lucrurile tale. Iar ziua a șaptea este sâmbăta Domnului Dumnezeului tău, să nu faci într-aceea nici un lucru, nici tu și feciorul tău și fata ta, sluga ta și slujnica ta, boul tău, înjugătorul tău și tot dobitocul tău, și streinul cel ce lăcuiește cu tine. Că în șase zile au făcut Dumnezeu cerul și pământul și marea și toate câte sunt întrânsele, și în ziua a șaptea au odihnit; pentru aceea au binecuvântat Dumnezeu ziua a șaptea și au sfințit-o pre ea." (Ieșirea 20,8-11 versiunea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române 1914)

Citat:

M-am tampit la cap? In halu' asta mi-a intunecat diavolu mintea?? Eu tin ziua duminicii

tricesimusquintus 09.02.2011 23:26:50

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 335483)
A saptea, adica a saptea dintr-o serie de sase, numeralul ordinal. Nu e clar?

Ca lumina... nopții! Unde citești tu "a șaptea dintr-o serie de șase"? Vezi că ai desfăcut din greșeală borcanul cu "murături asortate tradiționale".:4:

tricesimusquintus 09.02.2011 23:32:50

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 335488)
Da, fata de calendarul tinut de evrei acum 2000 de ani.

Și față de calendarul evreiesc actual, sâmbăta este ziua a șaptea. Iar de anul acesta, și după calendarul ortodox românesc.

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 335488)
Si oricum, noi sarbatorim altceva decat evreii.

Poate și decât Dumnezeu. Acesta ar fi aspectul cel mai grav. Dumnezeu Își ia timp special (sfințit și binecuvântat de la Creație) ca să Se întâlneascu cu creștinul, să aibă părtășie cu el în Casa Sa, iar el (creștinul) umblă pe coclauri. În cel mai bun caz.
Iar în cel mai rău, face din Ziua Domnului, ziua morților. Ca și cum ar zice că Dumnezeu este mort. Groaznic!

Asta mi-aduce aminte de ce au făcut arabii cu "Poarta de aur" a Ierusalimului, poarta pe unde urmează să intre Mesia, conform credintei evreești. Au amenajat un cimitir!

catalin2 09.02.2011 23:35:34

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 335464)
E atât de greu de crezut că Adam știa să numere până la 7?

Pai stia sa numere, dar isi numara copii, pomii, nu zilele. Mai ales ca a trait vreo 1000 de ani.
Citat:

Unde scrie că săptămâna se cunoștea după lună? Nu are nicio legătură!

Nici nu am scris ca saptamana se cnoastea dupa luna, ci ca nu se cunoastea deloc. Se cunostea in schimb impartirea in luni.
Citat:

Singurii care au adoptat sistemul decimal au fost francezii în timpul Revoluției, însă doar pentru scurt timp.

Citeste despre istoria saptamanii. La egipteni si alte neamuri.
Citat:

Documentul acela akkadian era datat înainte de Moise.

Pai unele popoare aveau 10 zile, altele 5 , altele alte zile, unul s-a nimerit sa aiba si sapte zile. ce-i cu asta?
Citat:

Nu există nicio legătură între anii bisecți și săptămână. Săptămâna are tot șapte zile în orice an.
Asta am adaugat si eu ulterior
Citat:

Textul acesta spune clar că ziua a șaptea din vremea exodului era aceeași cu ziua a șaptea de la Creație și o numește și Sâmbăta. Ba mai mult, o numește și "Sâmbăta Domnului", expresie care conjugată cu "Domnul Sâmbetei" din Marcu 2,28 exclude definitiv duminica din aria zilei de odihnă/închinare
Ti-am mai spus, sambata =odihna, nu ziua respectiva, care nici nu avea asa denumirea atunci (de fapt nu avea nicio denumire, neavand saptamana).
Unde scrie ca e aceeasi cu ziua creatiei? Nu scrie deloc asa ceva. Apoi se da o analogie, ca Dumnezeu a lucrat sase zile si S-a odihnit a saptea. Niciun fel de echivalare a zilelor. Sper ca nu o sa incepem cu ba da, ba nu.

Cum vedeti, v-au prostit americanii astia si voi v-ati lepadata dreapta credinta, jucandu-va mantuirea.

catalin2 09.02.2011 23:38:29

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 335491)
Ca lumina... nopții! Unde citești tu "a șaptea dintr-o serie de șase"? Vezi că ai desfăcut din greșeală borcanul cu "murături asortate tradiționale".:4:

Te-ai americanizat si nu mai stii romaneste? :) Sase zile sa nu lucrati si a saptea sa fie zi de odihna. Cunosti o zi cu numele "sapte"?

tricesimusquintus 09.02.2011 23:44:50

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 335495)
Citeste despre istoria saptamanii. La egipteni si alte neamuri.

Mai concret...

Citat:

Pai unele popoare aveau 10 zile, altele 5 , altele alte zile, unul s-a nimerit sa aiba si sapte zile. ce-i cu asta?

Dumnezeu a instituit săptămâna de 7 zile. Și "ce-i cu asta?"- zici tu...

Citat:

Asta am adaugat si eu ulterior

Am văzut mai târziu corectura ta. Îmi cer scuze.

Citat:

Ti-am mai spus, sambata =odihna, nu ziua respectiva, care nici nu avea asa denumirea atunci (de fapt nu avea nicio denumire, neavand saptamana).

Spre dezamăgirea ta, Șabbath însemna și odihnă, și ziua a șaptea (sâmbătă) , ba chiar și săptămână!

Citat:

Unde scrie ca e aceeasi cu ziua creatiei? Nu scrie deloc asa ceva. Apoi se da o analogie, ca Dumnezeu a lucrat sase zile si S-a odihnit a saptea. Niciun fel de echivalare a zilelor. Sper ca nu o sa incepem cu ba da, ba nu.

Ți-am dat textul poruncii, nu se vede?

tricesimusquintus 09.02.2011 23:45:53

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 335496)
Te-ai americanizat si nu mai stii romaneste? :) Sase zile sa nu lucrati si a saptea sa fie zi de odihna.

Hai că asta-i antologică!:21: Curat românească!

AdrianAamz 09.02.2011 23:53:39

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 335492)
. Dumnezeu Își ia timp special (sfințit și binecuvântat de la Creație) ca să Se întâlneascu cu creștinul, să aibă părtășie cu el în Casa Sa, iar el (creștinul) umblă pe coclauri. În cel mai bun caz.
Iar în cel mai rău, face din Ziua Domnului, ziua morților. Ca și cum ar zice că Dumnezeu este mort. Groaznic!

Acum, nu stiu daca la dvs. Hristos e considerat Dumnezeu...
Nu demult, ati scris ca Hristos (care la ortodocsi e Dumnezeu) a zacut mort in ziua sambetei, in mormantul in care se odihnea pentru ca era sambata.
Pai, uite ca pana si Dumnezeu a murit, si a stat in mormant sambata (ati recunoscut si dvs., sper ca nu veti spune ca v-au alunecat degetele pe tastatura).
Poate de aceea in BO se prefera sa se faca rugaciuni pentru cei morti in ziua sambetei si pentru cei vii in ziua duminicii: sambata, Hristos era mort si se ODIHNEA (ortodocsii se roaga nu pentru morti propriu zis, ci pentru ODIHNA lor...), iar duminica a inviat, si e ziua in care se roaga pentru cei vii...

Simplu, nu ? Crestinul e sau nu de partea lui Hristos ? E sau nu cu Hristos pe aceleasi coordonate ??
Cu Hristos sambata _ mormantul; se face aducere aminte de statul in mormant al lui Hristos, de ODIHNA lui. Cu Hristos duminica: viata; mai precis: din nou la viata, se face aducere aminte de invierea lui Hristos.

Ca sa stabilim ceva: eu am venit cu argumentul dvs., cu raspunsul pe care l-ati dat la intrebarea daca Hristos lucreaza sambata... ati spus ca sambata s-a odihnit deoarece era mort in mormant.
Acum, ii acuzati pe ortodocsi ca leaga sambata de morti. E ceva care nu concorda cu Hristos aici ?

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:07:46.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.