Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Adventistii neaga viata sufletului dupa moarte (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4290)

Totpeetor 24.10.2009 22:45:48

E bine si asta dl Ovidiu.I-am cam taiat aripile.:))

Totpeetor 24.10.2009 22:51:37

Si chiar daca nu ai postat tu acele versete,nici ale mele nu sunt.Sunt versetele bibliei,nu-i rau sa le explici daca cineva ti-a cerut asta.

Danut7 24.10.2009 22:57:29

Citat:

În prealabil postat de Totpeetor (Post 175859)
Cand am spus ca "Nu a vorbit nimeni viu cu mortii in sedinte spiritiste.Sa fim seriosi." m-am referit la versetul de fata.Dar tu ce sa faci acum?Te agati de orice iti vine la indemana.
Au vorbit multi in sedinte spiritiste.Ca exemplu Saul.Ca nu a fost Samuel cel cu care a vorbit asta e o alta problema.Tot nu mi-ai raspuns la intrebarea:Cu cine va fi Saul maine in Locuinta mortilor,daca nu Samuel a fost cel cu care a vorbit si daca intre moarte si inviere nu exista nimic?
1 Samuel 28:19 Și chiar Domnul va da pe Israel împreună cu tine în mâinile Filistenilor. MAINE, tu și fiii tăi, veți fi împreună cu mine și Domnul va da tabăra lui Israel în mâinile Filistenilor."
Schimbarea la fata daca tu o numesti spiritism este grav(eu nu am facut-o).La sedintele spiritiste vorbim despre forte malefice.Dar cum poti sa spui asta cand Isus a vorbit cu Moise,iar Biblia ce-i drept nu vorbeste despre o inviere a lui Moise?
Dar eu tot mai astept raspuns la intrebarea despre ingeri.Amani-amani,dar amanarea pentru mine e un semn ca nu iti convine raspunsul si inca mai cauti "manevre disperate".

Vad ca tot aduci in discutie cuvantul "spiritism".Cine a fost cel care a aparut lui Saul si de unde a venit?

Totpeetor 24.10.2009 23:01:16

Am mai discutat pe marginea acestui pasaj.Nu aduc eu in discutie cuvantul "spiritism",Gugustiucul alias Condor o face.Dupa ce am studiat acest pasaj uite la ce concluzie am ajuns(nu numai eu si multi au aceeasi parere,chiar si Condor,desi nu mi-a raspuns la intrebarea pe care i-am adresat-o acum).
Daca te intereseaza e undeva pe pagina http://www.crestinortodox.ro/forum/s...=4290&page=133
la postarea peetor

Danut7 24.10.2009 23:04:10

Pe el l-am si intrebat.

Dumneata nu esti departe de credinta ortodoxa, cel putin din punctul meu de vedere.Chiar daca esti sau nu esti ortodox.Cine nu este impotriva noastra este pentru noi.

Totpeetor 24.10.2009 23:08:50

Am vazut ca mi-ai pus postarea si am crezut ca mie mi te adresezi.Scuze.Cat despre constatarile referitoare la religii,eu vreau sa fiu cat se poate de obiectiv.Vad totul prin prisma Scripturii de aceea tot ce spun vreau sa fie ancorat in Scriptura.Daca il contrazic pe cineva o fac prin Scriptura,de aceea nu sunt de acord cu ideea inexistentei sufletului dupa moarte,pentru ca pur si simplu vad ca nu este biblica.

Danut7 24.10.2009 23:08:55

Adica imi pare bine ca vad un frate in Hristos care nu este de aceiasi religie.

Totpeetor 24.10.2009 23:10:16

Si eu la fel.:)

Danut7 24.10.2009 23:14:35

Ca Biserica este formata din toti cei ce se inchina in duh si adevar,iar Ierusalimul cel ceresc liber este.

Totpeetor 24.10.2009 23:16:35

Intr-adevar.Ceea ce nu inteleg multi este ca in fata Lui Dumnezeu,oamenii nu se impart in ortodocsi,catolici,penticostali,adventisti,baptist i etc.In fata lui Dumnezeu oamenii se impart in cei care fac voia Lui si cei care nu fac voia Lui.

ovidiu-s 24.10.2009 23:22:03

Citat:

În prealabil postat de totpeetor
Intr-adevar.Ceea ce nu inteleg multi este ca in fata Lui Dumnezeu,oamenii nu se impart in ortodocsi,catolici,penticostali,adventisti,baptist i etc.In fata lui Dumnezeu oamenii se impart in cei care fac voia Lui si cei care nu fac voia Lui.

Ai rezumat in câteva cuvinte învățătura de bază a pan-ereziei secolului nostru: ecumenismul.
Nu există comuniune de credință dacă nu există mărturisirea aceluiași adevăr. Din punct de vedere biblic nu există decât o singură Biserică și un singur adevăr. Restul sunt erezii!!

Totpeetor 24.10.2009 23:24:06

Ovidiu -s iti stiu parerile si ti le respect desi nu sunt de acord cu ele.Nu mai insist pe aceasta tema,nu de alta dar ii dam satisfactie lui Gugustiucul ca ne deviem de la subiect.

ovidiu-s 24.10.2009 23:38:22

Ma bucur, vezi si tu ce "bine" împartasesc "evanghelicii" si adventistii acelasi Adevar. Dacă au Duhul, pentru ca ei sunt convinsi ca il au, chiar dacă sunt secte recente, de ce nu sunt de acord vizavi de mărturisirea credintei?

Totpeetor 24.10.2009 23:41:19

Nu pot sa iti raspund la aceasta intrebare.Cel mai bine ar trebui sa ii intrebi pe ei.Nu de alta,dar nu vreau sa vorbesc in necunostinta de cauza si sa fiu apostrofat ca mint.

tricesimusseptimus 25.10.2009 06:47:28

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 175841)
dragul meu, ti-am mai spus cănu confund nimic
Dar nu mă supăr nici dacă âvoi folosiți termenul de duh.
Biblia ortodoxa:
Eclesiastul 12:7 "până nu se întoarce țărâna în pământ așa cum a fost, și sufletul la Dumnezeu, Cel care l-a dat."
Biblia sectantă:
Eclesiastul 12:7 "până nu se întoarce țărâna în pământ, cum a fost, și până nu se întoarce duhul la Dumnezeu, care l-a dat."
Nu există nici o diferenta de semnificatie intre cele două versete. Iar intrebarea mea nu era legata de termenul pe care il folositi voi, duh, suflet sau spirit.
DEX:
duh (dúhuri), s.n. – 1. Respirație, suflare. – 2. Suflet, spirit. – 3. Spirit, suflet fără trup
Reiau:

Răspuns:

Eu iti adresez o intrebare si divaghezi la modul absurd. Unde am pomenit eu de credinte africane animiste?
Eu nu am facut decat sa reiau ceea ce îi învață secta adventistă pe adeptii ei: adică pe de o parte le spune că sufletul (duhul) nu mai exista constient odata cu trupul, iar pe de alta parte adventistii evtă să afirme direct că ei cred ca sufletul (sau duhul) omului moare odată cu omul. In acest caz care e starea duhului după moartea trupului? Astept in continuare raspuns.

Între cele două versete este o diferență fundamentală, de substanță. Sunteți confuzi, deoarece nu înțelegeți un lucru: duhul (spiritul, suflarea de viață) nu este totuna cu sufletul (omul viu, ființa vie). Indiferent de cum definește DEX-ul duhul (termenul este laicizat și în plus după secole de ortodoxie!), în gândirea ebraică biblică însemna ceea ce am spus: suflare de viață, răsuflare [ruach]. Deci oricât v-ar displace, Enciclopedia Iudaică este mai aproape de definiția corectă (biblică) decât DEX-ul

Atâta vreme cât folosiți sintagma "sufletul (sau duhul)", nu voi putea să vă răspund la o întrebare care în context biblic pare absurdă.

tricesimusseptimus 25.10.2009 07:00:21

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 175865)
Pe el l-am si intrebat.

Dumneata nu esti departe de credinta ortodoxa, cel putin din punctul meu de vedere.Chiar daca esti sau nu esti ortodox.Cine nu este impotriva noastra este pentru noi.

Bucurați-vă ;) Aveți o susținere mai mare decât bănuiți, nu doar cultele protestante și neoprotestante (majoritatea), ci și: musulmanii, budhiștii, animiștii, spiritiștii și mai nou chiar și Biserica Satanei.

tricesimusseptimus 25.10.2009 07:22:33

Gândirea ebraică asupra morții

Persistă confuzia între felul cum prezintă Biblia problema și felul cum înțeleg bisericile istorice problema morții și a sufletului. Să ne oprim puțin la felul în care gândirea ebraică percepea moartea omului și ce se întâmpla după moartea acestuia. Micro-analiza va fi făcută în așa fel încât să se permită oferirea unui răspuns la întrebarea principală pe care o ridică acest topic: are omul o entitate care după moartea lui trăiește conștient și veșnic?

Să vedem care este modul în care evreii priveau moartea, viața fiind aceea care le-a fost dăruită de singurul Dumnezeu. „The Jewish Encyclopedia” sugerează câteva vederi cu privire la moarte, destul de diferite în esență unele de altele, dar având un punct comun – păcatul. Conform vederii evreilor, păcatul este cel care a făcut posibilă moartea oamenilor și pentru a înțelege moartea și modul în care ea a fost văzută de evreii consacrați lui Dumnezeu trebuie să mergem pentru început la raportul Creației. Am observat că omul a fost modelat de Dumnezeu din țărâna pământului, i s-a suflat în nări suflarea de viață și omul a devenit astfel un suflet viu. După ce a fost creată prima pereche, ea a fost așezată în grădina Edenului. Acolo, în mijlocul ei, spune Moise, se afla pomul vieții. Dar, în grădină, se afla și pomul cunoștinței binelui și răului. Pomul prin „care se poate cunoaște binele și răul” era interzis consumului. Mâncarea din acest pom urma să fie considerată neascultare de către Dumnezeu, iar dacă cei doi aveau să consume din el, le spune Dumnezeu, în ziua în care ar fi mâncat din pom „de moarte veți muri” . Astfel, scopul pomului prin care se putea cunoaște binele și răul era acela de a dovedi credincioșia celor doi față de Dumnezeu. Dar care era scopul pomului vieții? Înțelegem răspunsul la această întrebare doar după ce citim ispitirea celor doi relatată în cartea Genezei. Aflăm astfel că după izgonirea celor doi din grădina Edenului, ca urmare a intrării în păcat, Dumnezeu pune niște heruvimi la poarta grădinii pentru a păzi drumul care duce la pomul vieții , pentru ca omul să nu mănânce din pom și să trăiască. Adam și Eva nu au murit în ziua în care au călcat porunca lui Dumnezeu (de ce nu? Este o altă problemă care nu poate fi tratată aici, ar însemna să deschidem un nou topic), dar nemaiavând acces la pomul vieții moartea urma să devină pentru ei o realitate viitoare. Scripturile ebraice ne spun foarte lămurit faptul că primul care a mințit în privința nemuriri omului este Satana. „Nu veți muri de moarte” (Facerea 3,4 în traducerea literară a Septuagintei) au fost cuvintele pe care Satana le-a spus Evei în grădină. Dacă cei doi nu ar fi deschis poarta și nu ar fi acceptat să asculte mai degrabă de Satana decât de Dumnezeu, astăzi nu s-ar mai fi pus problema nemuriri sufletului în felul acesta, pentru că omul primise în dar nemurirea pe care o putea păstra numai cu condiția ascultării. "Nu veți muri" e șoapta care se rostește de-a lungul veacurilor și puțini sunt cei care nu o cred. Asta explică îndârjirea cu care se încearcă apărarea nemuririi sufletului pe aici. :(

Cât de diferită pare vederea morții în perspectiva celor două popoare. Dacă pentru greci moartea era privită ca o bucurie a eliberării sufletului din închisoarea trupului, pentru evrei moartea era ceva negativ, fiind consecința despărțirii prin păcat, de Cel care era sursa vieții.
În gândirea ebraică veche, viața și moartea erau în strânsă legătură cu Yahve. Aceste două aspecte aveau o însemnătate religioasă deosebită. Viața era darul pe care Dumnezeu îl oferise ființelor create, moartea era consecința care urma să fie adusă de neascultarea poruncilor lui Dumnezeu. Nu este astfel de mirat faptul că grecii, popor care nu avea cunoștința lui Dumnezeu privea moartea ca pe un aspect pozitiv, iar viața ca pe un impediment pentru suflet. Noi datorăm grecilor multe din concepțiile asupra morții și vieții și desigur și evreii postbiblici, după cum am amintit că spunea „The Jewish Encyclopedia”, au fost influențați de gândirea greacă. O altă lucrare afirmă:

Ideea de nemurire se datorează gândirii grecești, în timp ce speranța în înviere aparține gândirii ebraice” (Dictionnaire Encyclopédique de la Bible, vol. II, p. 557)

Scrierile lui Moise, cunoscute sub numele de Pentateuh, sunt pline de pasaje care vorbesc despre moarte ca despre o completă încetare a existenței. Avertizarea asupra morții a sunat de-a lungul paginilor Scripturilor evreiești, dar odată cu ea, speranța unei vieți fără moarte, a unei vieți în care omul va exista în modul în care l-a creat Dumnezeu este speranța unui popor care a avut privilegiul să fie națiunea care a purtat cunoștința de Dumnezeu. Noi, cei de astăzi, am moștenit această speranță de la ei.

ovidiu-s 25.10.2009 12:39:37

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus
Bucurați-vă ;) Aveți o susținere mai mare decât bănuiți, nu doar cultele protestante și neoprotestante (majoritatea), ci și: musulmanii, budhiștii, animiștii, spiritiștii și mai nou chiar și Biserica Satanei.

:13: Mda, nu stiu de ce nu v-au dat afară administratorii, si să stea cu ochii pe voi după aceea să nu mai consumnati spațiul aici degeaba.
De atâta timp ne spuneți că sufletul vesnic viu este o învățătură satanică (desi Biblia spune in sute de cazuri ca sufletul nu moare niciodată), fără să aduceți nici o dovadă biblică în susținerea aberațiilor voastre, decât ieșirile voastre paranoice, încât ați exasperat pe toată lumea.

tricesimusseptimus 25.10.2009 14:47:18

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 175928)
:13: Mda, nu stiu de ce nu v-au dat afară administratorii, si să stea cu ochii pe voi după aceea să nu mai consumnati spațiul aici degeaba.
De atâta timp ne spuneți că sufletul vesnic viu este o învățătură satanică (desi Biblia spune in sute de cazuri ca sufletul nu moare niciodată), fără să aduceți nici o dovadă biblică în susținerea aberațiilor voastre, decât ieșirile voastre paranoice, încât ați exasperat pe toată lumea.

V-ați exasperat tocmai pentru că nu aveți fundament biblic la o așa susținere...

Citat:

Biblia spune in sute de cazuri ca sufletul nu moare niciodată

Nu trebuie să aduceți "sute de cazuri", aduceți doar un singur verset, însă acela să spună chiar ce susțineți dvs., nu altceva... Ei bine, dintre "sutele de cazuri" nu sunteți în stare să aduceți măcar o singură probă...

Totpeetor 25.10.2009 14:51:29

tricesimusseptimus ne zabacesti cu „The Jewish Encyclopedia”.Da-mi voie sa iti spun ceva:„The Jewish Encyclopedia” nu face nici 2 bani pe langa biblie la fel ca de altfel si alte carti.Tu tot continui cu aceste explicatii.Noi nu suntem evrei.Apropo,ce spune „The Jewish Encyclopedia” despre Isus?Daca te iei dupa gandirea ebraica vei afla ca Isus inca nu a venit si Cel in care credem noi a fost un impostor.Asta e,asa gandesc cei de religie mozaica.Acum ce facem ar trebui sa ii credem?Plictisesti cu atatea explicatii fara sens.Ti-am adus in prim plan niste cuvinte ale unui evreu convins care nu a dorit sa puna in gura nimic "spurcat" chiar si cand i s-a poruncit in acea vedenie sa manance.Acest evreu vorbea despre niste "duhuri in inchisoare" si ca Evanghelia a fost predicata celor"morti" ca sa "traiasca dupa Dumnezeu,in duhul".Asta imi spune mai mult despre gandirea ebraica decat toate enciclopediile la un loc.Demonteaza-mi aceste pasaje ale lui Petru daca te tine,ca ai incercat tu niste interpretari dar erau de-a dreptul puerile(duhuri-persoane vii). Dar tu ce faci?O dai la vale cu „The Jewish Encyclopedia”.Ce tu nu vezi ce scrie in biblie trebuie sa iti spuna altii?Nu mai veni cu enciclopedii care contrazic biblia.Daca ai ceva de spus si de contrazis trebuie sa o faci cu biblia,daca nu tot ce spui nu are nici o valoare.Biblia vorbeste despre existenta sufletului dupa moarte si nici o gandire omeneasca nu poate desfiinta ce spune biblia.Tu driblezi intrebarile noastre si asta spune multe(ca si Condor).Daca ai fi avut dreptate,ar trebui sa raspunzi.

ovidiu-s 25.10.2009 17:38:38

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus
Nu trebuie să aduceți "sute de cazuri", aduceți doar un singur verset, însă acela să spună chiar ce susțineți dvs., nu altceva... Ei bine, dintre "sutele de cazuri" nu sunteți în stare să aduceți măcar o singură probă...

exact. Să începem cu astea:

1. Petru 3.18 „Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar VIU FĂCUT CU DUHUL, CU CARE S-A COBORÂT ȘI A PROPOVĂDUIT ȘI DUHURILOR ȚINUTE ÎN ÎNCHISOAREcare fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe, și se pregătea corabia în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă”.
Am încercat să dau citatul complet. Sf. Petru se referă clar la cele trei zile ale Mântuitorului în care a fost mort cu trupul (pentru că spune clar “omorât cu trupul”) și la pogorârea Sa în Iad unde erau duhurile unor oameni care trăiseră demult pentru că face și precizarea „în zilele lui Noe”
Apoi în aceași carte biblică și referindu-se la același episod sf. Petru face precizarea :
1 Petru 4.5-6 „Ei își vor da seama înaintea Celui ce este gata să judece viii și morții. Că spre aceasta S-A BINEVESTIT MORȚILOR, CA SĂ FIE JUDECAȚI CA OAMENI DUPĂ TRUP, DAR SĂ VIEZE DUPĂ DUMNEZEU CU DUHUL. “ În Biblia tradusă de B. Anania scrie “s-a bivestit CHIAR ȘI morților” iar în Biblia Cornilescu: “ȘI CELOR morți”. Adică sensul e clar: pe lângă cei vii cărora le-a propovăduit Mântuitorul în timpul vieții pământești le-a propovăduit ȘI CELOR MORȚI în timpul coborârii în Iad.
4 Regi 13.21 (sau 2 Imp.13.21-biblia sectantilor) “Dar iată, odată, când îngropau un mort, s-a întâmplat ca cei ce-l îngropau să vadă una din aceste cete și, speriindu-se, au aruncat mortul în mormântul lui Elisei.CĂZÂND ACELA, S-A ATINS DE OASELE LUI ELISEI ȘI A ÎNVIAT ȘI S-A SCULAT PE PICIOARELE SALE”.
Puteau oasele unui sfânt decedat să facă minuni dacă sufletul acelui sfânt nu mai exista?
De asemenea nu ați dat niciodată nici un răspuns plauzibil nici la citatele:
Marcu 9.43-48 „Și de te smintește mâna ta, tai-o că mai bine îți este să intri ciung în viață, decât, amândouă mâinile având, să te duci în gheena, în focul cel nestins. UNDE VIERMELE LOR NU MOARE ȘI FOCUL NU SE STINGE Și de te smintește ochiul tău, scoate-l, că mai bine îți este ție cu un singur ochi în împărăția lui Dumnezeu, decât, având amândoi ochii, să fii aruncat în gheena focului. UNDE VIERMELE LOR NU MOARE ȘI FOCUL NU SE STINGE.”
Despre ce foc care nu se stinge și despre ce vierme e vorba aici, dacă voi adventiștii negați existența Iadului?
Să ne oprim și la citatul din Apocalipsa 20.7-10 :
„Și către sfârșitul miilor de ani, satana va fi dezlegat din închisoarea lui, Și va ieși să amăgească neamurile, care sunt în cele patru unghiuri ale pământului, pe Gog și pe Magog, și să le adune la război; iar numărul lor este ca nisipul mării. Și diavolul, care-i amăgise, a fost aruncat în iezerul de foc și de pucioasă, unde este și fiara și proorocul mincinos, ȘI VOR FI CHINUIȚI ACOLO ÎN VECII VECILOR”.
Aici Biblia susține clar existența veșnică a sufletelor și existența Iadului, referindu-se la pedeapsa antihriștilor și a celorlalți oameni amăgiți de diavol. Sunt curios să văd cum veti ocoli răspunsul la problema asta!
Să ne oprim și la definiția pe care o dă însăși Mântuitorul termenului de Înviere:
Ioan 5.28-29 “vine ceasul când toți cei din morminte vor auzi glasul Lui. Și vor ieși, CEI CE AU FĂCUT LUCRURI BUNE SPRE ÎNVIEREA VIEȚII ȘI CEI CE AU FĂCUT CELE RELE SPRE ÎNVIEREA OSÂNDIRII”.
Acesta e un alt citat pe care adventiștii îl ocolesc, pentru că argumentează existența Iadului.
Să ne referim și la Schimbarea la Față a Domnului:
Luca 9. 28-31“luând cu Sine pe Petru și pe Ioan și pe Iacov, S-a suit pe munte ca să Se roage. Și pe când se ruga El, chipul feței Sale s-a făcut altul și îmbrăcămintea Lui albă strălucind.ȘI IATĂ DOI BĂRBAȚI VORBEAU CU EL, CARE ERAU MOISE ȘI ILIE Și care, arătându-se întru slavă, vorbeau despre sfârșitul Lui”
Evangheliile arată că Hristos a vorbit cu două personae care trăiseră demult. Ilie s-a înălțat la cer, dar Moise era mort. (Deut 24.5 “Și a murit Moise, robul lui Dumnezeu, acolo, în pământul Moabului, după Cuvântul Domnului”) Cu cine a vorbit Hristos acolo la Schimbarea la față, dacă sufletul lui Moise nu mai exista conștient?
Apoi, in epistola catre Evrei 12 ;22 "Ne-am apropiat de muntele Sion si cetatea Dumnezeului celui viu, de Ierusalimul cel ceresc si de zeci de mii de ingeri in adunare sarbatoreasca si de BISERICA CELOR INTAI NASCUTI care sunt injscrisi in ceruri si de DUHURILE DREPTILOR CELOR DESAVARSITI si de Iisus Mijlocitorul Noului testament"
Se vede clar din acest pasaj in primul rand, timpul trecut "ne-am apropiat de Muntele Sion, deci nu ne v-om apropia intr-o epoca viitoare, si duhurile dreptilor celor desavarsiti care-l lauda pe Dumnezeu, deci e clar ca cineva intr-o stare de inconstienta nici nu poate avea inca aceste calitati de dasavarsiti ci le-ar primi atunci cand ar invia la a doua venire, si nici nu-l pot lăuda pe Dumnezeu.
2 Cronici 33.6 “ Manase a adus oameni care chemau duhurile morților și fermecători; și a înmulțit relele împotriva Domnului, mâniindu-L.”
Lev 20.27 “Bărbatul sau femeia, de vor chema morți sau de vor vrăji, să moară neapărat”
Dacă vechii evrei nu credeau în existența sufletelor după moarte, atunci de ce le interzice D-zeu sub pedeapsa morții, spiritismul? Nu era mai simplu sa le spuna D-zeu ca sufletul nu mai exista pur si simplu?
(Apoc. 6, 9-11). Si cand a deschis pecetea a cincea, am vazut, sub jertfelnic, sufletele celor injunghiati pentru cuvantul lui Dumnezeu si pentru marturia pe care au dat-o.
Si strigau cu glas mare si ziceau: Pana cand, Stapane sfinte si adevarate, nu vei judeca si nu vei razbuna sangele nostru, fata de cei ce locuiesc pe pamant? Si fiecaruia dintre ei i s-a dat cate un vesmant alb si li s-a spus ca sa stea in tihna, inca putina vreme, pana cand vor implini numarul si cei impreuna-slujitori cu ei si fratii lor, cei ce aveau sa fie omorati ca si ei.”

Comentați-le pe fiecare în parte din prisma învățăturii adventiste și apoi o să continuăm cu altele. Succes!

Totpeetor 25.10.2009 17:51:20

tricesimusseptimus dai dovada de mare ignoranta.Cica din sutele de cazuri sa ti se aduca un singur verset.Ti-am adus eu o groaza,dar n-ai vorbit nici de unul.Ti-am adus si acele din Petru.Ti-l mai aduc odata:
1 Petru 4:6 Căci tocmai în vederea aceasta a fost vestită Evanghelia și celor morți, pentru ca să fie judecați ca oameni în trup, dar să trăiască după Dumnezeu, în duh.
Mai vrei mai mult?Acesta spune tot ce sustinem si noi acum.Oare de ce l-ai trecut cu vederea?Dupa ce ti l-am adus in prim plan,prietenul nostru condor a sarit cu paranoia spiritismului(fara sa isi dea seama ca in fata acestui verset este ca si cum l-ai acuza pe Petru de spiritism),tu nu ai mai spus nimic,ai plecat repede la „The Jewish Encyclopedia” sa vezi ce mai spune si iar ne-ai mai dat un copy paste de acolo.Pentru structura ta intelectuala e trist sa copii pasaje fara sa le treci prin Scriptura,pentru ca ce spune aceasta enciclopedie si ce spune apostolul Petru se bat cap in cap.Si deci pe cine crezi?Biblia sau o interpretare,o enciclopedie ?Cei care au scris aceasta Encicolpedie(habar n-am si nici nu ma intereseaza) se puteau insela,Biblia insa niciodata.SI Petru scria o epistola,o scrisoare in care scopul sau era sa fie cat mai clar,sa fie inteles de toti destinatarii.Nu poti acum sa intorci ce a spus el,sa reinterpretezi sau mai stiu eu ce.Versetul este cat se poate de clar.
Tu mi-ai adus niste versete care nici pe departe nu afirmau moartea duhului si a sufletului,dar am observat ca ele sunt din carti poetice(exemplu Eclesiastul) sau profetice(ca Ezechiel).Normal ca ele trebuie interpretate,disecate pentru ca in acest gen de scriere scrisul e infrumusetat,de multe ori cuvintele nu sunt folosite la propriu.
Petru nu a scris carti poetice,nici Pavel,de aceea ce spun ei trebuie luat asa cum este.
Si sa mai facem un exercitiu intelectual.Ai spus ca aceste idei sunt de origine greceasca.E o mare prostie sa afirmi asta,daca ai mai pus ochii si pe o carte de istorie nu numai pe Enciclopedii(desi si ele sunt bune).Prima data cand evreii au intrat in contact cu aceste "idei"(desi cred ca ele au aparut simultan in mai multe parti ale globului din cele mai vechi timpuri ,inclusiv si la inaintasii poporului ales)din punct de vedere istoric a fost cand evreii au pribegit in Egipt.Egiptenii credeau in nemurirea sufletului,se pregateau pentru viata de dincolo.S-au pastrat o sumedenie de izvoare istorice(picturi,sculpturi,carti cu rugaciuni etc)ca sa nu mai vorbesc despre piramide.Evreii au plecat din Egipt.Acum vine o intrebare:De ce Moise si nimeni nu a condamnat aceasta gandire,zici tu "pagana"?Nicaieri nu se spune ca duhul sau sufletul(suflet in sensul in care ti-am zis,nu cu sensul de persoane)moare.Duhul se spune ca pleaca la Dumnezeu "care l-a dat",David vorbeste despre
"suflete in Locuinta mortilor",Moise,curios lucru,interzice chemarea duhurilor celor morti,spunem noi acum spiritismul(dupa parerea mea face chiar bine)dar nu "decreteaza"moartea duhurilor dupa moarte.Acum sa trecem la Noul Testament.Acum lucrurile zici tu "s-au complicat".Intre timp a aparut Platon in sec.V I.Hr.,a sintetizat aceste idei,zici tu "pagane".Garantat suta la suta ca evreii au intrat in contact cu aceste idei "grecesti".Bine-bine,dar ma intreb acum,daca ele sunt false de ce nici acum nu le condamna nimeni?Isus spune o pilda in care se vorbeste despre un bogat in "Locuinta mortilor" si despre un sarac intr-un loc numit Sanul lui Avraam DUPA CE AU MURIT,Petru mai tarziu vorbeste despre niste "duhuri din inchisoare",Pavel care a tinut pledoarii in Aeropagul grecesc,care avea cetatenie greceasca si era familiar cu tot ce tine de filosofia acestui popor pentru ca sa stie cum sa o combata afirma ca "pentru mine a muri este un castig" sau
"aș dori să mă mut și să fiu împreună cu Hristos, căci ar fi cu mult mai bine;",si nu condamna aceasta idee "pagana" a nemuririi sufletului.Asa si despre ideea ta ca iadul nu este vesnic.Isus vorbeste despre "gheena",Ioan ca diavolul,proorocul mincinos si fiara vor fi chinuiti"zi si noapte in vecii vecilor" s.a.m.d.
Tu cu aura ta de ignoranta spui din "sutele de cazuri"sa ti se aduca un singur verset.Asta e cine nu vrea sa vada nu vede,cum spunea si Mantuitorul:"cine are urechi de auzit sa auda".
Dupa ce au trecut 2000 de ani de la venirea Mantuitorului pe pamant ne arati tu ca sunt false.Asta e buna.N-ai dreptate pentru ca nu gasesti argumente biblice clare in acest sens.
Tot ce afirm ma bazez pe scriptura.Daca spun ceva verific ca Scriptura sa nu ma contrazica si daca nu gasesc argumente in biblie nu merg sa caut prin Enciclopedii desi o pot face.Daca ar fi asa as gasi o groaza de materiale pe care sa ma bazez,o groaza de carti apocrife scrise tot de evrei.Dar eu ma bazez doar pe scriptura.Tu te laudai ca esti Sola Scriptura.Dar de unde,ca atunci cand ti se pun in fata fapte biblice incontestabile,fuguta la „The Jewish Encyclopedia”,ca sa nu mai spun ceva mai mult.(interpretari facute de altii si asa mai departe).
Fara lipsa de respect ne inrudesti cu "musulmanii, budhiștii, animiștii, spiritiștii și mai nou chiar și Biserica Satanei.".Tu nu iti dai seama ca prin aceste vorbe jignesti mii de martiri care au crezut in aceste lururi(ca sa nu mai vorbesc despre apostolul Petru si Pavel care nu au condamnat aceste idei desi o puteau face).Tu cu cine te inrudesti ca religii?Poate cu Martorii lui Iehova pentru ca si ei nu cred in aceste idei "pagane',si mai rau nu cred in trinitate(si poate o mai fi si altele).Eu acum nu intru in jocul tau sa ne jignim reciproc.Nu este stilul meu,desi as puteau-o face poate cu mai mult succes decat tine.Eu am prncipii:nu imi bat joc de ceea ce cred altii,fie ca in acele lucruri nu cred si eu.Pot arata eventual de ce nu cred,pot aduce argumente dar in nici un caz nu as face acuze nefondate cum ati facut voi(ca am fi spiritisti s.a.m.d.).Pacat ca recurgi la astfel de lucruri,vad ca ai cultura biblica,esti un tip inteligent.Pacat.
Ca sa arat ca nu ai dreptate toti au vazut ca noi am folosit biblia si tu ai folosit „The Jewish Encyclopedia”.

Iustin45 25.10.2009 18:22:54

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 175868)
Adica imi pare bine ca vad un frate in Hristos care nu este de aceiasi religie.

Toti sectarii sunt numiti de Biblie ,,lupi imbracati in piele de oaie,,(Matei 7,15), asa ca nu poti sa-i numesti frati pe lupi. Ai grija ca in acest fel atrag la ei pe cei naivi.

Totpeetor 25.10.2009 18:36:53

Stai linistit,Isutin 45,ca nu vreau sa atrag pe nimeni.Eu doar sunt corect si spun lucrurilor pe nume.Si chiar daca as vrea eu asta nu as reusi.Isus ii atrage pe oameni la El,nu oamenii ii atrag pe alti oameni la Isus.

Totpeetor 25.10.2009 18:41:13

Scuze ca ti-am scris numele gresit .Nu a fost intentionat si daca nu esti de acord cu ceea ce spun ,astept sa ma contrazici,dupa aia sa spui ca sunt "lup in piele de oaie".Asa cum am mai aratat pana acum,nu imi plac acuzatiile nefondate.

Totpeetor 25.10.2009 18:51:08

Si de asemenea pot sa spun ca biblia nu spune ca religia mantuieste pe om,ci credinta si singur de asemenea am spus ca in fata lui Dumnezeu nu ne impartim in religii si culte,ci in oameni care fac voia Lui si oameni care nu fac voia Lui.Atunci de ce as avea interes sa "atrag" pe altii,de parca apartenenta la o religie le-ar aduce mantuirea?Dar sa lasam aceste lucruri ca suntem off topic.

Danut7 25.10.2009 20:16:35

Credinta este cea care conteaza.In impartasirea adevarului relativ putem sa fim frati toti.Fiecare religie poate detine unele adevaruri relative si comune intre ele, si fiecare se poate impartasi de adevar pana la un anumit punct, sau chiar sa aiba comuniune cu adevarul desavarsit,care este Hristos.Fiecare dupa puterea sa, in functie de talantii primiti.In acest context l-am numit pe peetor frate, pentru ca detine unele puncte de vedere asupra scripturii comune cu noi ortodocsii,cel putin din ce am observat pe threadul asta, si pentru caracterul sau.Stai linistit nu ma intereseaza religia lui.

Iustin45 25.10.2009 20:32:54

Citat:

În prealabil postat de Totpeetor (Post 175990)
Si de asemenea pot sa spun ca biblia nu spune ca religia mantuieste pe om,ci credinta si singur de asemenea am spus ca in fata lui Dumnezeu nu ne impartim in religii si culte,ci in oameni care fac voia Lui si oameni care nu fac voia Lui.Atunci de ce as avea interes sa "atrag" pe altii,de parca apartenenta la o religie le-ar aduce mantuirea?Dar sa lasam aceste lucruri ca suntem off topic.

Inseamna ca ori nu ai citit Noul Testament, ori zecile de versete care vorbesc de eretici si sectari care dezbina Biserica lui Hristos nu au nici o relevanta in fata ta. De ce S-A mai rugat Hristos ca toti cei ce cred in El sa fie una tot asa cum El si Tatal una sunt daca exista atatea secte cu pareri si invataturi diferite. Poti tu sa zici ca crezi in Hristos si invatatura Lui la fel si in acelasi duh ca mine? Nu!

15. Feriți-vă de proorocii mincinoși, care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori.
16. După roadele lor îi veți cunoaște. Au doară culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini?
17. Așa că orice pom bun face roade bune, iar pomul rău face roade rele.
18. Nu poate pom bun să facă roade rele, nici pom rău să facă roade bune.
19. Iar orice pom care nu face roadă bună se taie și se aruncă în foc.

Care au fost roadele sectelor la noi in tara in afara de dezbinarea Bisericii asa cum spune Sf Pavel?:
17. Și vă îndemn, fraților, să vă păziți de cei ce fac dezbinări și sminteli împotriva învățăturii pe care ați primit-o. Depărtați-vă de ei. (Romani 16,17

10. Dacă cineva vine la voi și nu aduce învățătura aceasta, să nu-l primiți în casă și să nu-i ziceți: Bun venit!
11. Căci cel ce-i zice: Bun venit! se face părtaș la faptele lui cele rele. (II Ioan 10

tricesimusseptimus 26.10.2009 07:01:34

Citat:

Biblia spune in sute de cazuri ca sufletul nu moare niciodată

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 175941)
Nu trebuie să aduceți "sute de cazuri", aduceți doar un singur verset, însă acela să spună chiar ce susțineți dvs., nu altceva...

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 175963)
exact. Să începem cu astea:

1. Petru 3.18 „Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar VIU FĂCUT CU DUHUL, CU CARE S-A COBORÂT ȘI A PROPOVĂDUIT ȘI DUHURILOR ȚINUTE ÎN ÎNCHISOAREcare fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe, și se pregătea corabia în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă”.
Am încercat să dau citatul complet.

Citatul e complet, dar nu asta am cerut. Nici măcar nu apare cuvântul "suflet" în citat. Mai încercați o dată...

tricesimusseptimus 26.10.2009 07:08:52

Citat:

În prealabil postat de Totpeetor (Post 175969)
tricesimusseptimus dai dovada de mare ignoranta.Cica din sutele de cazuri sa ti se aduca un singur verset.Ti-am adus eu o groaza,dar n-ai vorbit nici de unul.Ti-am adus si acele din Petru.Ti-l mai aduc odata:
1 Petru 4:6 Căci tocmai în vederea aceasta a fost vestită Evanghelia și celor morți, pentru ca să fie judecați ca oameni în trup, dar să trăiască după Dumnezeu, în duh.
Mai vrei mai mult?

Dacă și celelalte "argumente" sunt tot ca ăsta, mulțumesc nu mai vreau...

Ce spune Petru aici? Din versiunea greacă este evident că predicarea la care se face referire aici a avut loc înainte de momentul când și-a scris Petru epistola și că nu mai avea loc atunci când scria el. Dacă Petru ar fi vorbit despre cei morți spiritual, atunci ar fi scris „este vestită Evanghelia”. Deci e vorba într-adevăr de cei morți fizic, însă acestora li se predicase Evanghelia pe vremea când mai trăiau.

Next...

tricesimusseptimus 26.10.2009 07:31:11

Locuința morților

Am amintit că despărțirea omului de Dumnezeu prin căderea în păcat a adus moartea pe acest pământ. Dumnezeu blestemă pământul din cauza lui Adam și sfârșește cuvântarea cu cuvintele:
„... până când te vei întoarce din pământul din care ai fost luat”. (Geneza 3,19)

Pentru locul în care mergeau morții (adică în pământul din care au fost luați) evreii aveau o denumire specială. Numeau acel loc „șeol”, cuvânt ce nu are o etimologie certă, dar care apare de peste 60 de ori în Scripturi împreună cu derivatele sale. Acest cuvânt definește lumea nevăzută a morții. Seamănă cu ceea ce am văzut la greci; hadesul. Dar, oare evreii înțelegeau prin „șeol”, același lucru pe care îl înțelegeau grecii prin „hades”?
Șeol” este tradus în Scripturi prin locuința morților.
Evreii considerau că locuința morților, șeolul, este un loc sub pământ și de multe ori se folosea în antiteză cu cerul; cerul este foarte sus, șeolul este foarte jos. Cuvântul șeol este definit adesea ca fiind sinonim cu mormântul (se poate vedea acest fapt atât în Scrierile Scripturii , cât și în materiale de specialitate, enciclopedii, dicționare, etc., nu mai amintesc Enciclopedia Iudaică să nu faceți Doamne ferește vreo alergie) și nici un om nu poate scăpa de el „Ce om trăiește care să nu vadă moartea și să-și izbăvească sufletul din locuința morților?” (Ps. 89,48). Sufletul merge în jos. Din țărână a fost luat omul și în țărână se va reîntoarce.
Șeolul este locul în care merg atât oamenii buni, cât și cei răi. Acest fapt poate fi văzut din următoarele texte:

„... Nu, fiul meu nu va merge cu voi, fiindcă fratele vostru a murit și doar el îmi mai rămâne. Și de-o fi să dea o slăbiciune peste el pe drumul pe care îl aveți de făcut, o să-mi pogorâți bătrânețile, îndurerate, în Sălașul Morților” (Septuaginta, vol. 1, Colegiul Noua Europă, Editura Polirom, pagina 152, Iași 2004, redând o parte din textul din Geneza 42: 38.)

Aruncați să fie păcătoși în locuința morților, toate neamurile care uită pe Dumnezeu
(Idem, pagina 58, redând o parte din textul din Psalmii 9: 18)

Speranța oamenilor fără prihană va fi în planul lui Dumnezeu de răscumpărare. Cel drept, ajunge și el în locuința morților, dar poate ieși de acolo prin răscumpărarea pe care Dumnezeu o aduce prin Mesia. Cu toate că ceea ce apărea în fața lui Iov era doar mormântul (Iov 17: 13), el vede mai departe de acesta (Iov 19: 25) prin promisiunea făcută de Dumnezeu.

Pentru că locuința morților este partea fiecărui om care a trăit pe pământ, fie bun, fie rău, în concepția biblică a unui Dumnezeu drept, nu putem spune că ea este reprezentată de Iadul despre care am auzit atâtea vorbindu-se. Nu se poate ca acolo să fie și cel bun și cel rău, ar semăna prea mult cu hadesul grecesc. Pentru evrei locuința morților nu era locul unde cei răi sunt pedepsiți sau unde cei buni sunt răsplătiți, ci era locul unde atât unii cât și ceilalți aveau să meargă la încetarea existenței, nu într-o stare conștientă, ci ca într-un somn.

ovidiu-s 26.10.2009 09:43:39

Domnule tricesimusseptimus, v-am adresat o întrebare simplă la care vă eschivați ca un copil de clasa a II-a. In dicționarul limbii române, iată ce scrie la cuvantul duh:

duh (dúhuri), s.n. – 1. Respirație, suflare. – 2. Suflet, spirit. – 3. Spirit, suflet fără trup.

Puteți să îi spuneți duh, nu mă supăr, dar dați-mi un răspuns la ceea ce vă întreb de cîteva zile.
Adventiștii tăi susțin faptul că duhul omului, după moartea trupului, "nu mai
are existență conștientă", dar pe altă parte evită clar, din lașitate pentru că nu au argumente, să afirme în fața celorlalte credințe ceea ce cred ei de fapt: adică duhul moare odată cu trupul.
În acest sens dați-ne o explicație clară cu ceea ce se întâmplă cu duhul omului după deces, în învățătura sectei adventiste!

Danut7 26.10.2009 11:13:09

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 176074)
Am amintit că despărțirea omului de Dumnezeu prin căderea în păcat a adus moartea pe acest pământ. Dumnezeu blestemă pământul din cauza lui Adam și sfârșește cuvântarea cu cuvintele:
„... până când te vei întoarce din pământul din care ai fost luat”. (Geneza 3,19)

Pentru locul în care mergeau morții (adică în pământul din care au fost luați) evreii aveau o denumire specială. Numeau acel loc „șeol”, cuvânt ce nu are o etimologie certă, dar care apare de peste 60 de ori în Scripturi împreună cu derivatele sale. Acest cuvânt definește lumea nevăzută a morții. Seamănă cu ceea ce am văzut la greci; hadesul. Dar, oare evreii înțelegeau prin „șeol”, același lucru pe care îl înțelegeau grecii prin „hades”?
Șeol” este tradus în Scripturi prin locuința morților.
Evreii considerau că locuința morților, șeolul, este un loc sub pământ și de multe ori se folosea în antiteză cu cerul; cerul este foarte sus, șeolul este foarte jos. Cuvântul șeol este definit adesea ca fiind sinonim cu mormântul (se poate vedea acest fapt atât în Scrierile Scripturii , cât și în materiale de specialitate, enciclopedii, dicționare, etc., nu mai amintesc Enciclopedia Iudaică să nu faceți Doamne ferește vreo alergie) și nici un om nu poate scăpa de el „Ce om trăiește care să nu vadă moartea și să-și izbăvească sufletul din locuința morților?” (Ps. 89,48). Sufletul merge în jos. Din țărână a fost luat omul și în țărână se va reîntoarce.
Șeolul este locul în care merg atât oamenii buni, cât și cei răi. Acest fapt poate fi văzut din următoarele texte:

„... Nu, fiul meu nu va merge cu voi, fiindcă fratele vostru a murit și doar el îmi mai rămâne. Și de-o fi să dea o slăbiciune peste el pe drumul pe care îl aveți de făcut, o să-mi pogorâți bătrânețile, îndurerate, în Sălașul Morților” (Septuaginta, vol. 1, Colegiul Noua Europă, Editura Polirom, pagina 152, Iași 2004, redând o parte din textul din Geneza 42: 38.)

Aruncați să fie păcătoși în locuința morților, toate neamurile care uită pe Dumnezeu
(Idem, pagina 58, redând o parte din textul din Psalmii 9: 18)

Speranța oamenilor fără prihană va fi în planul lui Dumnezeu de răscumpărare. Cel drept, ajunge și el în locuința morților, dar poate ieși de acolo prin răscumpărarea pe care Dumnezeu o aduce prin Mesia. Cu toate că ceea ce apărea în fața lui Iov era doar mormântul (Iov 17: 13), el vede mai departe de acesta (Iov 19: 25) prin promisiunea făcută de Dumnezeu.

Pentru că locuința morților este partea fiecărui om care a trăit pe pământ, fie bun, fie rău, în concepția biblică a unui Dumnezeu drept, nu putem spune că ea este reprezentată de Iadul despre care am auzit atâtea vorbindu-se. Nu se poate ca acolo să fie și cel bun și cel rău, ar semăna prea mult cu hadesul grecesc. Pentru evrei locuința morților nu era locul unde cei răi sunt pedepsiți sau unde cei buni sunt răsplătiți, ci era locul unde atât unii cât și ceilalți aveau să meargă la încetarea existenței, nu într-o stare conștientă, ci ca într-un somn.

Șeolul era locul de așteptare a judecății lui Dumnezeu in care erau strânși toți morții,un loc care inghite pe cei morți.Nu putem știi dacă unii aveau parte de locuri mai bune sau mai rele in Șeol.Scriptura totuși face o diferenta in modul de adresare despre cei drepți care mureau prin sintagma 's-a adăugat la poporul său'.Oricum știm ca locuința morților a suferit o schimbare o dată cu venirea si moartea lui Hristos, care zice in Apocalipsă că are cheile Morții(Șeolului) si a Iadului.La fel cum acest loc(Șeolul) a apărut ca urmare a unui mare eveniment și la fel cum și omul a devenit supus morții și a ajungerii in acest loc tot ca urmare a unui mare eveniment, la fel acest loc a suferit o schimbare ca urmare a unui alt mare eveniment,moartea și Învierea lui Iisus.Acest loc a apărut ca o transformare, s-a schimbat acaparându-l și pe om prin cădere și s-a modificat din nou prin Hristos.

Acum pe lânga întrebările lui ovidiu-s mai adaug și eu întrebările mele:

In legătură cu 'spiritismul' : Cine a fost cel care s-a arătat lui Saul in VT și de unde a apărut?Te-ai folosit adesea de cuvîntul spiritism in subiectul ăsta, ce înseamnă spiritism pentru tine și ce sunt spiritele astea? De unde vin duhurile necurate si unde se întorc.Cum 'funcționează' posedarea?De ce versetul pe care însăsi tu l-ai adus în discuție Eccl 12:7 vorbește de trup si de suflet(duh) separat?

Totpeetor 26.10.2009 11:39:11

tricesimusseptimus nu pot vorbi despre nestiinta in cazul tau,mai bun termenul este de incapatanare.Evident ca predicarea la care face referire Petru a avut loc inainte de momentul cand si-a scris Petru epistola si ca nu avea loc cand el scria aceasta epistola.Am zis eu altfel?Petru vorbea despre cei morti fizic,dupa ce au murit.Vad ca esti inteligent,cum poti face concluzia ca le-a fost vestita pe cand traiau?(desi se poate sa fi fost vestita si atunci).Petru vorbea despre o predicare a evangheliei "duhurilor din inchisoare",dupa ce Hristos a murit in trup.Hristos le-a predicat atunci "celor morti".Pentru ca Petru zice clar:"pentru ca să fie judecați ca oameni în trup, dar să trăiască după Dumnezeu, în duh.".Daca le-a fost predicata cand acestia traiau,atunci se mai putea sa traiasca dupa Dumnezeu si in trup si in duh.Dar Petru spune clar ca au murit,sunt morti,de aceea in vederea trupului nu se mai poate face nimic""pentru ca să fie judecați ca oameni în trup",dar mai puteau "sa traiasca dupa Dumnezeu,in duh".Unde mai pui ca chiar in traducerea ta Cornilescu acest verset face trimiteri la acel verset care vorbea despre "duhuri din inchisoare"(ca in ceea ce priveste discutia despre legamant si lege,tu mi-ai adus trimiterile la Ieremia printre altele).
Pasajul e foarte clar,doar orb sa fii,dupa zicala"orbului degeaba ii dai ochelari"(nu cred ca e cazul tau) sau sa nu vrei sa vezi adevarul acestor lucruri se explica de ce afirmi aceste lucruri.
Din ce am vazut ca stai bine cu cultura biblica,refuz sa cred ca nu vezi aceste lucruri,doar nu vrei sa le vezi.
In ceea ce priveste Locuinta mortilor,pe baza Scripturii spun ca este locul in care mergeau sau merg sufletele celor morti.Cel mai puternic argument este pilda bogatului nemilostiv.Nu confunda pilda cu literatura S F,daca citesti mai mult despre acest gen literar vei vedea ca se bazeaza pe fapte reale sau probabile.Deci aceasta pilda,daca o consideri pilda ca eu nu o consider,se bazeaza totusi pe fapte reale,deci Locuinta mortilor este reala.Si acolo,toti sunt constienti.Bogatul vedem ca a plecat in Locuinta mortilor si era cat se poate de constient.
Tu poti sa vorbesti si sa sustii contrariul cat vrei,eu il cred doar pe Isus.Toate pildele pe care Isus le-a spus,nu se bazeau pe fapte reale,probabile?Pilda fiului risipitor,pilda vierilor,semanatorului s.a.m.d.erau fapte care daca nu erau reale se bazau pe realitate,daca nu s-au intamplat puteau sa se intample.De ce judeci altfel "pilda bogatului nemilostiv"?Daca te gandesti mai bine si daca esti rational(si nu ma indoiesc ca nu esti),trebuie sa imi dai dreptate.

Totpeetor 26.10.2009 12:28:10

Acum in ceea ce priveste discutia deschisa de Iustin45,referitor la erezii,ma simt dator sa clarific cateva lucruri.Am observat ca tu si Ovidiu -s dati impresia ca religia ortodoxa este singura Biserica a lui Hristos si dupa cate vad sustineti ca este singura care aduce mantuirea.Sa luam lucrurile rand pe rand.Ce religie aveau primii crestini(printre care primii apostoli,primele biserici)?Aici ar putea exista 2 raspunsuri:nu aveau nici o religie de acum sau aveau putin din mai toate religiile si cultele crestine de astazi.Cred ca raspunsul 2 este mai bun.Ei nu s-au numit la inceput nici ortodocsi,nici catolici,nici protestanti sau neo protestanti.Ei se numeau sau erau numiti simplu:crestini.Mai tarziu prin Concilii si de-a lungul vremii au aparut 2 mari Biserici crestine:Biserica Catolica in vest si Biserica ortodoxa in Est.In secolul XVI au aparut primele religii protestante,odata cu activitatea lui Luther si asta ca rezultat al comportamnetului nu tocmai "ortodox" ca sa ma exprim asa al Bisericii Catolice in principal.In est curentul protestant s-a extins mai putin,ca rezultat al realitatilor istorice din acest spatiu si de ce sa nu spunem ca Biserica Ortodoxa totusi nu a degenerat atat de mult ca cea Catolica(aici ma refer la indulgenta ,favoruri,jocuri politice ale papilor etc).La inceput insa primii crestini nu erau ortodocsi sau orice alta religie care a aparut mai tarziu,dar asta inseamna ca nu erau Biserica lui Hristos?(pentru ca tin minte ca Ovidiu -s mi-a spus candva ca doar Biserica ortodoxa este biserica Lui Hristos).Erau cu siguranta.
Acum am vazut ca atat dvs cat si Ovidiu -s ati adus in prim plan niste versete biblice care vorbeau despre erezii,"de lupi imbracati in piele de oaie",despre eretici.Bine-bine asa spune Scriptura,dar trebuie sa intelegem si contextul cand s-au scris aceste lucruri.Cand Pavel atragea atentia asupra ereticilor,crestinismul era la inceput,era o religie mica,o insula intr-un ocean plin de idolatrie asa cum era sfarsitul antichitatii.Atunci influentele religioase pagane erau inca puternice.Numai daca ne referim la Grecia si tot imperiul roman de atunci stii despre ce vorbesc.Foarte usor se gaseau oameni cu invataturi straine de Cuvant,luate de nu stiu de unde,care tulburau pe crestinii de la inceput.
Se mai poate vorbi astazi despre asa ceva?Observ ca sunteti niste persoane rationale.Cum iti dai seama ca o gandire este eretica?Prin faptul ca neaga sfintele Scripturi,aduce invataturi straine acesteia.Acum intreb eu:ce invataturi straine sfintelor scripturi am adus eu,ca sa pot fi numit "lup in piele de oaie"?Daca nu am dreptate in acest sens astept fapte,astept sa ma contrazici cu bibia.
In Romania religia ortodoxa este religia a 85 % din populaite(nu stiu cifra exacta,cam asa daca imi aduc bine aminte).Dar in tari occidentale in unele predomina religia catolica sau protestanta.Daca se sustine ca doar religia ortodoxa aduce mantuirea atunci cu ce sunt vinovati cei care s-au nascut in alta religie?Pentru acest fapt nu vor fi mantuiti?Nicidecum.Biblia nu afirma asta.La mare judecata nu va fi intrebat nimeni daca a fost ortodox,catolic,s.a.m.d.Biblia spune ca oamenii vor fi judecati dupa faptele ce le-au facut in trup si isi vor primi rasplata dupa faptele lor bune sau rele.A fi mantuit nu inseamna sa fii de o religie(evident ca trebuie sa fii crestin,dar aici ma refer la o religie actuala ca ortodoxa,catolica,protestanta sau neoprotestanta).Isus spune simplu:Ioan 11:25 Isus i-a zis: "Eu sunt învierea și viața. Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi."Daca religia l-ar mantui pe om,Isus ar fi infiintat o religie anume,dar cu cateva mici exceptii(precum cina cea de taina sau impartasania),Isus nu a fixat regului clericale.Dupa inaltarea sa au aparut epistolele si intreg Noul Testament care a dat nastere cu adevarat religiei crestine,daca privim religia din prisma regulilor.E bine ca omul sa aiba o religie,adica sa frecventeze o biserica,ea il poate face sa inteleaga mai usor sfintele scripturi,asigura comuniunea frateasca etc.Dar religia nu il mantuieste pe om,ci credinta.
Ma bucur ca Danut7 dupa cum am observat este de aceasta parere.Nici o religie nu detine monopolul mantuirii.
De aceea oamenii pot crede in Isus fara sa fie neaparat de o religie anume,ca in definitiv Biblia tuturor e aceeasi(chiar daca va place sa spuneti ca biblia utilizata de culte,versiunea Cornilescu este falsa;asemenea afirmatii se fac in necunostinta de cauza,cine cerceteaza acest lucru nu spune asemenea lucruri,de fapt Dumitru Cornilescu era de religie ortodoxa cand a tradus biblia).
Cultele nu au dezbinat pe nimeni,ele s-au nascut tocmai din cauza coruptiei care a patruns in Biserica,din cauza faptului ca invatatura biblica nu era aplicata in vietile atat a clericilor cat si a oamenilor(vorbesc despre secolul XVI).Daca Biserica ar fi implinit ceea ce spunea biblia nu se mai nasteau cultele,dar ele au aparut tocmai dintr-o nevoie spirituala strigenta.
Sper ca aceste lucruri sa fie clarificate,pentru ca e trist sa vad cum cei de religie ortodoxa considera cultele neo protestante fara deosebire secte,erezii.Trebuie sa spun ca in multe cazuri pozitia cultelor fata de biserica ortodoxa este aceeasi ca si a Bisericii ortodoxe fata de ele.Aceasta este trist,de aceeea apar de multe ori extreme precum ateeismul s.a.m.d.
E bine sa intelegem cu totii aceste lucruri.

tricesimusseptimus 26.10.2009 13:20:37

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 176111)
Domnule tricesimusseptimus, v-am adresat o întrebare simplă la care vă eschivați ca un copil de clasa a II-a. In dicționarul limbii române, iată ce scrie la cuvantul duh:

duh (dúhuri), s.n. – 1. Respirație, suflare. – 2. Suflet, spirit. – 3. Spirit, suflet fără trup.

Am mai răspuns la chestiunea aceasta: DEX-ul definește termenul din punct de vedere secular și desigur așa cum a ajuns în conștiința românului după sute de ani de ortodoxie- confundând duhul cu sufletul.

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 176111)
Puteți să îi spuneți duh, nu mă supăr, dar dați-mi un răspuns la ceea ce vă întreb de cîteva zile.
Adventiștii tăi susțin faptul că duhul omului, după moartea trupului, "nu mai
are existență conștientă", dar pe altă parte evită clar, din lașitate pentru că nu au argumente, să afirme în fața celorlalte credințe ceea ce cred ei de fapt: adică duhul moare odată cu trupul.
În acest sens dați-ne o explicație clară cu ceea ce se întâmplă cu duhul omului după deces, în învățătura sectei adventiste!

Vedeți? Chiar în formularea de mai sus nu vă puteți dezbăra de confuzia asta. E atât de mare confuzia încât le-o atribuiți si adventiștilor. Nu știu unde ați citit așa ceva, eu (și nici poziția oficială a Bisericii AZȘ) nu formulează astfel starea omului în moarte. Nu am cum să vă dau explicații la ceea ce noi nu credem.

Totpeetor 26.10.2009 13:23:25

Dupa aceasta paranteza sa revenim la tema acestui topic.Acum ma adresez din nou lui tricesimusseptimus si lui Condor si tuturor celor care nu cred in iadul vesnic si deci in "nemurirea sufletului".Va pun tuturor inca o intrebare(desi la cea despre ingeri nu am primit raspuns):
Ce rost mai are invierea pentru cei pacatosi,daca vor fi inviati ca sa moara din nou?(rapid si pentru totdeauna cum sustineti)Pentru ca voi sustineti ca dupa moarte omul moare cu totul,trup,duh si suflet.Moare "de-a binelea" cum sustinea Condor.De ce sa nu ramana mort "de-a binelea" pentru totdeauna,ca oricum dupa inviere mor din nou "de-a binelea"?
Astept raspunsuri,fara eschivari ca la alte intrebari de-ale mele.Trebuie sa recunoasteti ca eu am dat raspuns la toate intrebarile voastre,chiar daca raspunsul nu a fost cel dorit de voi.Cine are dreptate trebuie sa aiba raspunsuri.

Danut7 26.10.2009 13:27:12

Citat:

În prealabil postat de Totpeetor (Post 176162)
Dupa aceasta paranteza sa revenim la tema acestui topic.Acum ma adresez din nou lui tricesimusseptimus si lui Condor si tuturor celor care nu cred in iadul vesnic si deci in "nemurirea sufletului".Va pun tuturor inca o intrebare(desi la cea despre ingeri nu am primit raspuns):
Ce rost mai are invierea pentru cei pacatosi,daca vor fi inviati ca sa moara din nou?(rapid si pentru totdeauna cum sustineti)Pentru ca voi sustineti ca dupa moarte omul moare cu totul,trup,duh si suflet.Moare "de-a binelea" cum sustinea Condor.De ce sa nu ramana mort "de-a binelea" pentru totdeauna,ca oricum dupa inviere mor din nou "de-a binelea"?
Astept raspunsuri,fara eschivari ca la alte intrebari de-ale mele.Trebuie sa recunoasteti ca eu am dat raspuns la toate intrebarile voastre,chiar daca raspunsul nu a fost cel dorit de voi.Cine are dreptate trebuie sa aiba raspunsuri.

Foarte buna intrebare.

Draga trice.. asteptam raspuns la toate intrebarile adresate.

tricesimusseptimus 26.10.2009 13:36:10

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 176132)
Șeolul era locul de așteptare a judecății lui Dumnezeu in care erau strânși toți morții,un loc care inghite pe cei morți.Nu putem știi dacă unii aveau parte de locuri mai bune sau mai rele in Șeol.

Ba putem ști, din 2 surse:

1. Ne-o spune Biblia (că la fel mor și cei buni și cei răi)
2. Ne-o spune însăși termenul Șheol (mormânt, locuința morților). Toți mor și toți ajung în mormânt, și cei buni și cei răi.

Citat:

știm ca locuința morților a suferit o schimbare o dată cu venirea si moartea lui Hristos, care zice in Apocalipsă că are cheile Morții(Șeolului) si a Iadului.La fel cum acest loc(Șeolul) a apărut ca urmare a unui mare eveniment și la fel cum și omul a devenit supus morții și a ajungerii in acest loc tot ca urmare a unui mare eveniment, la fel acest loc a suferit o schimbare ca urmare a unui alt mare eveniment,moartea și Învierea lui Iisus.Acest loc a apărut ca o transformare, s-a schimbat acaparându-l și pe om prin cădere și s-a modificat din nou prin Hristos.

Din nefericire nu s-a produs nici o schimbare în privința aceasta. Și după Domnul Hristos oamenii păcătuiesc și deci mor (căci "plata păcatului este moartea"). Biruința definitivă asupra morții va avea loc abia la înviere când oamenii vor învia. Până atunci, cei morți sunt morți. Par niște pleonasme, însă trebuie să le pun, în antiteză cu ziceți voi că morții trăiesc, deci cei vii-care sunt morți vor învia). Asta-i logica ortodoxă... ce să-i fac?

Citat:

Acum pe lânga întrebările lui ovidiu-s mai adaug și eu întrebările mele:

In legătură cu 'spiritismul' : Cine a fost cel care s-a arătat lui Saul in VT și de unde a apărut?Te-ai folosit adesea de cuvîntul spiritism in subiectul ăsta, ce înseamnă spiritism pentru tine și ce sunt spiritele astea? De unde vin duhurile necurate si unde se întorc.Cum 'funcționează' posedarea?

Pe scurt, lui Saul i s-a arătat cel ce a inventat și spiritismul - Satana. Sper să n-ai pretenția că o vrăjitoare poate învia pe un sfânt...

Danut7 26.10.2009 13:42:10

Ce facem cu celelalte intrebari?

De unde a venit Satana?

Ce înseamnă spiritism pentru tine și ce sunt spiritele astea? De unde vin duhurile necurate si unde se întorc.Cum 'funcționează' posedarea?De ce versetul pe care însăsi tu l-ai adus în discuție Eccl 12:7 vorbește de trup si de suflet(duh) separat?

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:30:59.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.