Am inceput sa citesc putin despre Consiliul Ecumenic al Bisericilor (CEB)si iata ce am citit pe prima pagina:
"Miscarea ecumenica, care din 1948 a primit denumirea de Conciliul Ecumenic al Bisericilor (The World Council of Churches), este de origine engleza si americana si îsi are radacinile in lumea anglicana și protestanta, din a doua jumatate a secolului al XIX-lea...
Observam o
vatamare a constiintei eclesiologice la conducatorii ortodocsi progresisti inca din acea perioada, cind inainte de constituirea propriu-zisa a miscarii ecumenice (1910-1920), Patriarhia de Constantinopol s-a preocupat de relatiile Ortodoxiei cu Catolicismul si Protestantismul. Astfel, patriarhul Ioachim III (1878 -1884; 1901-1912), printr-o Enciclică sinodală din anul 1902, cerea Bisericilor ortodoxe psrerea asupra unirii cu cele doua mari confesiuni crestine, punînd problema cautarii unor puncte de intilnire si contact cu ele. Primind raspunsuri favorabile, patriarhul scotea in relief, intr-o altă enciclica din 1904, ca, pastrînd cele ce ne sint proprii, se cuvine sa privim si la cele ale altora, sa ne rugam din tot sufletul pentru unirea tuturor fara sa ne descurajam in fata greutatilor si fara sa socotim lucrul ca imposibil. "Sa deschidem drum pentru lucrul unirii tuturor, placut lui Dumnezeu, tratînd cu întelepciune si blandete pe cei despartiti, care cred in Sfanta Treime, se insemneaza cu numele Domnului Iisus Hristos si spera sa fie mantuiti prin harul lui Dumnezeu, cuvinte care prin superficialitatea intelesului pot fi primite de catre toti protestantii zilelor noastre.
....
In Enciclica sinodala a Bisericii din Constantinopol catre Bisericile lui Hristos de pretutindeni, din ianuarie 1920, el adresa un apel tuturor Bisericilor crestine din lume, in care afirma ca
diferentele dogmatice nu pot constitui o piedică de netrecut in calea apropierii si colaborarii Bisericilor unele cu altele, pana se va putea ajunge la unirea lor deplina, fapt care de atunci a stat ca un scop vital al realizarilor ecumeniste, tematicile ulterioare aratînd cum
fundamentele Bisericii Ortodoxe au fost puse in discutie nu pentru a fi prezentate drept model unic si adevărat de urmat, ci pentru a fi negociate la masa tratativelor de unificare.
Acesta este doar inceputul materialului, care poate fi citit pe:
http://sihastru.net/mirem/ceor/istorie_cucos.html