Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   ORTODOXIA SI ECUMENISMUL (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=524)

PadreCory 17.04.2008 11:54:20

Evident greco-catolicii nu au in Liturghier Crezul cu Filioque dar cred in aceasta dogma.

Leinarius 17.04.2008 12:35:18

Evident greco-catolicii nu au in Liturghier Crezul cu Filioque dar cred in aceasta dogma.

Padre, cu iertaciune, asta cum se numeste???

Intai zici ca nu ai "Filioque" in Crez iar apoi zici ca nu conteaza Crezul ca oricum ai "Filioque"... Daca tii alta invatatura decat cea marturisita in Crez ce fel de autoritate teologica poti avea???

Crezul este doar asa... o poezie?

PadreCory 17.04.2008 12:38:18

In ceea ce ma priveste intotdeauna am sustinut ca greco-catolicii trebuie sa introduca si in Liturghier Filioque dat fiind ca se crede in aceasta dogma.Dar vad ca Liturghierul a ramas neschimbat.Din punct de vedere practic in parohiile greco-catolice oricum se recita cu Filioque.

Leinarius 17.04.2008 13:15:04

Padre, o intrebare: de ce in actul unirii cu Roma, in partea in limba romana nu se amintesc cele 4 puncte florentine, dar in versiunea in latina apar??? Ba mai mult, in capatul de sfarsit al semnaturilor si pecetilor e scris ca se face unirea "cu toata legea noastra"???

In ceea ce ma priveste consider ca BRU face in anii acestia de rusine pe chiar intemeietorii ei, adoptand tot mai mult din ritul si traditia latina, renuntand la traditia proprie din motiv ca e prea asemanatoare cu cea ortodoxa... Se face o latinizare in paralel cu catolicizarea inceputa la 1701...

BRU a renuntat de facto complet la acel "cu toata legea noastra" si acum face o mimetica goala de fond, din dorinta de a fi mai "latina"...

Multi credinciosi ai BRU mai in varsta sunt confuzi din aceasta pricina, iar daca mai inainte era greu pentru ei sa sesizeze diferentele intre BOR si BRU, acum acestea le sunt mult mai vizibile...

Agenda cvasi-politica a unor clerici BRU, cu propovaduirea "originii latine", cu "apartenenta noastra la ginta latina" ca argumente pentru autenticitatea si legitimitatea unirii le sunt straine oamenilor, sau in cel mai bun caz le sunt redundante... Acestea pot fi argumente in mintile oamenilor, dar nu in inimile lor.

In afara acestui duh de "latinitate" cu iz de occidentalism, care le da multora sentimentul ca nu mai fac parte din Balcani ce credeti ca tine pe multi in BRU?
Pai pe ceilalti ii tine faptul ca e "credinta parintilor", ori tot un fel de sentiment de a nu fi in aceeasi oala cu ortodocsii considerati mai "simpli"...

"La noi aici am fost greco-catolici din tata in fiu, am fost oameni cu stare"... Adica daca nu erau greco-catolici erau saraci...
De la asta a plecat, Padre, si nu de la "a fi latin" sau de la o presupusa revelatie care sa arate cuiva ca la Roma e adevarul.

Iar azi se tin romanii despartiti din ambitie, de fapt ca totdeauna. Ceea ce a tinut neamul asta despartit in mai multe parti a fost totdeauna mandria unora sau a altora... Pacatul asta al nostru ca neam ne sta atarnat de inima, iar noi ne facem ca suntem tiitori de lege si ca suntem drepti, ca slujim virtuti, cand de fapt ne cautam hranirea ego-ului cu vorbe goale si ambitii desarte...

ancah 17.04.2008 18:24:44

Citat:

În prealabil postat de ancah
Citat:

În prealabil postat de PadreCory
De exemplu in Liturghiere greco-catolice nici nu este Crezul cu Filioque.

QUOTE=PadreCory: Evident greco-catolicii nu au in Liturghier Crezul cu Filioque dar cred in aceasta dogma

PadreCory: nu aveti nici o dificultate in a afima doua lucruri contradictorii.

PadreCory 17.04.2008 19:36:09

Idea ca de fapt greco-catolicii ar fi "latinizati" nu cred ca ar avea vreo importanta pentru ortodocsi nici chiar daca ar fi adevarata.

ancah 17.04.2008 21:38:04

PadreCory, cand e vorba de credinta, ortodocsii accepta numai adevarul, oricat de dureros ar fi acesta. Ma surprinde ca un pastor isi permite jumatati de adevar. Dar atunci inteleg de ce ortodocsii convertiti la catolicism sunt in necunostinta de cauza si se trezesc membri BGC in loc de BC, ceea ce-si doreau de fapt, caci daca ar fi stiut acest lucru, poate ca s-ar fi gandit de doua ori inainte de a se converti. Inteleg ca e chestiune de rit, dar multi au sotul sau sotia catolici si vor sa devina romano-catolici, ceea ce ca fosti ortodocsi de fapt nu e posibil din cate citesc. Poate ca mai multa transparenta nu ar strica, PadreCory, in BGC.

PadreCory 17.04.2008 22:24:56

Trecerea unui ortodox la catolicism presupune in mod normal pastrarea traditiei liturgice asa cum cere canonul 35 CCEO .Daca un ortodox din motive serioase vrea sa fie romano-catolic cand trece la catolicism trecerea este oricum valida.

ancah 18.04.2008 12:08:00

Repet:era vorba de jumatati de adevaruri. Cele scrise despre convertiti era doar o exemplificare.

PadreCory 18.04.2008 12:19:18

Cred ca de un preot catolic cunoaste mai bine realitati din BC ,nu credeti?Nu o spun cu mandrie ci doar ca o constatare.

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:10:13.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.