Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Alte Religii (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5034)
-   -   Cugetari din Dharma (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14532)

pc-cutza 22.09.2016 18:44:30

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 631119)
Cine are familie, are obligatia sa-si intretina intai familia si apoi pe ceilalti(daca mai are de unde).O spun sfintii parinti.Asa ca veze-ti de litiera aia sa nu se umple cu produsele gandirii tale. :25:

Ma bucur dar Hristos spune altceva.

pc-cutza 22.09.2016 18:47:03

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 631126)
Intrucat cuvantul penibil inseamna si suparator, da, e posibil ca pe unii sa ii supere pana si discutia despre fantezie, nu doar fantezia. In general spiritele seci nu tolereaza fantezia. Nu o pot duce, nu ii fac fata, nu au cu ce. Probabil ca in copilarie nu au prea avut parte de povesti, sarmanii...
Dar in textul meu nu era vorba despre fantezie, ci despre sfanta rugaciune care il apropie pe om de Dumnezeu.
Si atunci: fantezie nu, toleranta la fantezie nu, rugaciune nu... Chiar nimic, suflete? Nimic?

Realitatea se patrunde cel mai bine cu rugaciunea si, cum dau marturie nenumaratele carti, cu fantezia. Dar poate ca pentru unii realitatea e doar produsul direct al simturilor. Deh, se mai intampla, din pacate. Cel putin la pisici e lesne de inteles. Ele nu sunt ca oamenii, oricat s-ar da pe langa ei si oricata atentie si afectiune (laptic, pestisori etc.) ar primi.

Nici vorba! Probabil confunzi predica cu alte manifestari orale. Cu miorlaitul, poate?...

Asta e, inca, si mai greu. A scrie carti nu inseamna a mazgali cu pixul pe hartie.

Ma intreb daca ai proprietatea termenilor. Ce intelegi prin fabulos? Si ce legatura are rugaciunea cu minciuna?

Probabil. Tocmai de aceea eu prefer sa ies, nu sa intru...:)

Intr-un fel sau altul asta si fac oamenii, in general. Isi dau unii altora, direct sau indirect, produsele muncii lor. Cugeta un pic si vei realiza asta!

Nu, multumesc.

Cand pisoiul se urca pe masa, noi zicem: zitt!

Nu ma intereseaza sa discut despre adevar. Am renuntat de mult la gnoseologie si epistemologie, desi mai tin minte cate ceva - suficient cat sa imi dau seama ca unul bate campii...

In ce ma priveste, eu iti doresc sa te faci mare si sa nu ai de-a face cu prea multe chinuri. Exceptind pe acelea binefacatoare ale nasterii de prunci, ale devenirii in Hristos si ale creatiei.

Da de ce sa nu iasa? Las-o domle sa iasa!... Ce, crezi ca o strivesc cu piciorul?

Vezi? Asta nu-mi place la tine! Dupa ce ai furat pestisorii si placinta de pe masa, acum miauni a salvare. Miauna, totusi mai scurt: verbul a fi are aici un singur i. "Fii" e la conjunctiv si vocativ, nu la indicativ.

Te-ai aprins cuviosule! Ma bucur!

CristianR 22.09.2016 18:57:41

Citat:

În prealabil postat de pc-cutza (Post 631143)
Ma bucur dar Hristos spune altceva.

Spune să-L iubim pe El mai mult decât familia, dar spune și să-i iubim pe ceilalți așa cum El ne-a iubit pe noi, dându-Și propria viață. Iubindu-i și susținându-i pe ai tăi Îl cunoști pe Hristos.

pc-cutza 22.09.2016 19:49:41

Interpretam după cum ne place. Poate așa o să interpreteze și El în ziua aia.

CristianR 22.09.2016 19:54:55

Nu e cum ne place. Trebuie să ținem cont de toate câte știm că le-a spus, nu doar de un cuvânt scos din context.

flying 22.09.2016 19:59:37

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 631126)
Cand pisoiul se urca pe masa, noi zicem: zitt!

...dar cand mâța e matoala ?
http://farm8.static.flickr.com/7284/...b494749e_o.jpg

pc-cutza 22.09.2016 20:14:53

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 631152)
Nu e cum ne place. Trebuie să ținem cont de toate câte știm că le-a spus, nu doar de un cuvânt scos din context.

Scos din context?

Luca 18
"Și El le-a zis: Adevărat grăiesc vouă: Nu este nici unul care a lăsat casă, sau femeie, sau frați, sau părinți, sau copii, pentru împărăția lui Dumnezeu,
30. Și să nu ia cu mult mai mult în vremea aceasta, iar în veacul ce va să vină, viață veșnică"

Marcu 10
"29. Iisus i-a răspuns: Adevărat grăiesc vouă: Nu este nimeni care și-a lăsat casă, sau frați, sau surori, sau mamă, sau tată, sau copii, sau țarine pentru Mine și pentru Evanghelie,
30. Și să nu ia însutit - acum, în vremea aceasta, de prigoniri - case și frați și surori și mame și copii și țarine, iar în veacul ce va să vină: viață veșnică."

Matei 19

"29. Și oricine a lăsat case sau frați, sau surori, sau tată, sau mamă, sau femeie, sau copii, sau țarine, pentru numele Meu, înmulțit va lua înapoi și va moșteni viața veșnică"

Te rog frumos! E negru pe alb. Vrei viața veșnică în veacul ce va să vină?

CristianR 22.09.2016 20:21:17

Da, acum ai scos din contextul Evangheliei trei versete.
Pentru că Hristos nu pe toți i-a chemat să-L urmeze părăsindu-și familiile. În vremea aceea au fost apostolii cei chemați. În zilele noastre sunt câte unii care pentru a nu se lepăda de El au mers la moarte, în închisori - alte moduri de a-L urma.
Dar după cum nu spune că toți trebuie să se facă fameni pentru Dumnezeu, ci numai cei cărora le este dat, tot așa nu spune că pentru a dobândi viața veșnică trebuie să ne părăsim familiile. Altfel, de ce, tot în contextul Evangheliei, Domnul participă la o nuntă și chiar, pentru a nu curma veselia, schimbă apa în vin?
Și de ce apostolul Pavel, trimis de Domnul să propovăduiască, spune că preotul trebuie să fie „bun chivernisitor al casei sale”?

Copacel 22.09.2016 21:18:48

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 631160)

De obicei sectarii fac asa.Avem o pisica sectara, adica vagaboanda:65:

ioan67 22.09.2016 21:27:54

Citat:

În prealabil postat de pc-cutza (Post 631151)
Interpretam după cum ne place. Poate așa o să interpreteze și El în ziua aia.

Si uite-asa, catinel-catinel, matza blanda zgariat-a rau...:))
Se vadi duhul tau, pisic dulcic si roz-bombon; cu tot cu patratelele tale dulcici, nu ne mai facem iluzii.
"Poate", zici, "poate"...
Noi, crestinii ortodocsi nu zicem "poate", nici "daca". Noi zicem asa cum ne-a invatat El Insusi. Nu avem dubii intrucat cunoastem masurile Judecatii Lui si ne vedem pe noi insine prin ele. Astfel, noi crestinii ortodocsi stim ca vom fi osanditi la iad, pisoiule.
Cu toate acestea nadajduim, intrucat Il cunoastem de la rugaciune, aievea, precum Este.
Astfel, precum El Este, suntem si noi! Si nimica nu suntem,
decat prin El si intru El!
Slava Domnului!

pc-cutza 22.09.2016 21:33:54

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 631160)
Pentru că Hristos nu pe toți i-a chemat să-L urmeze părăsindu-și familiile. În vremea aceea au fost apostolii cei chemați. În zilele noastre sunt câte unii care pentru a nu se lepăda de El au mers la moarte, în închisori - alte moduri de a-L urma.
Dar după cum nu spune că toți trebuie să se facă fameni pentru Dumnezeu, ci numai cei cărora le este dat, tot așa nu spune că pentru a dobândi viața veșnică trebuie să ne părăsim familiile. Altfel, de ce, tot în contextul Evangheliei, Domnul participă la o nuntă și chiar, pentru a nu curma veselia, schimbă apa în vin?
Și de ce apostolul Pavel, trimis de Domnul să propovăduiască, spune că preotul trebuie să fie „bun chivernisitor al casei sale”?

Mesia nu a avut doar 12 apostoli. A avut sute. Dar doar 12 au ales sa Îl urmeze pana în momentul morții. Asta cu lor le-a fost dat nu merge, nici multi chemați puțini aleși. Pentru ca toți suntem chemați depinde cum răspundem. Exact ca în parabola semănătorului.

"5. Ieșit-a semănătorul să semene sămânța sa. Și semănând el, una a căzut lângă drum și a fost călcată cu picioarele și păsările cerului au mâncat-o.
6. Și alta a căzut pe piatră, și, răsărind, s-a uscat, pentru că nu avea umezeală.
7. Și alta a căzut între spini și spinii, crescând cu ea, au înăbușit-o.
8. Și alta a căzut pe pământul cel bun și, crescând, a făcut rod însutit. Acestea zicând, striga: Cine are urechi de auzit să audă."

ioan67 22.09.2016 21:36:43

Rog pe Admin sa acorde un pic de atentie acestui user.

pc-cutza 22.09.2016 21:39:55

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 631164)
Si uite-asa, catinel-catinel, matza blanda zgariat-a rau...:))
Se vadi duhul tau, pisic dulcic si roz-bombon; cu tot cu patratelele tale dulcici, nu ne mai facem iluzii.
"Poate", zici, "poate"...
Noi, crestinii ortodocsi nu zicem "poate", nici "daca". Noi zicem asa cum ne-a invatat El Insusi. Nu avem dubii intrucat cunoastem masurile Judecatii Lui si ne vedem pe noi insine prin ele. Astfel, noi crestinii ortodocsi stim ca vom fi osanditi la iad, pisoiule.
Cu toate acestea nadajduim, intrucat Il cunoastem de la rugaciune, aievea, precum Este.
Astfel, precum El Este, suntem si noi! Si nimica nu suntem,
decat prin El si intru El!
Slava Domnului!

"Nu aveți dubii întrucât cunoașteți masurile Judecății Lui."

Mai mare mândrie ca asta nu am citit. Sincer.

flying 22.09.2016 21:45:46

Citat:

În prealabil postat de PC-cutza
Te rog frumos! E negru pe alb.

Pisi,pisi....

http://images1.tickld.com/live/262326.jpg

CristianR 22.09.2016 21:52:28

Citat:

În prealabil postat de pc-cutza (Post 631166)
Asta cu lor le-a fost dat nu merge, nici multi chemați puțini aleși.
Pentru ca toți suntem chemați depinde cum răspundem

Foarte de acord că toți suntem chemați și că aleși sunt cei care răspund chemării. Chemați la ce? Să-L urmăm. Cum? Oare toți avem aceeași chemare cu apostolii? Sau toți trebuie să ne călugărim? Ori suntem chemați să ajungem la El inclusiv prin felul în care trăim în familie?
Să înțeleg că susții, ca și Demetrius, că cea din urmă nu e o chemare mântuitoare?

pc-cutza 22.09.2016 22:08:17

Eu susțin ca toți suntem frați și nu ar trebui sa existe diferențe intre familie (singe) și restul. Sa fim precum ingerii. O familie în voia Lui.

"48. Iar El i-a zis: Cine este mama Mea și cine sunt frații Mei?
49. Și, întinzând mâna către ucenicii Săi, a zis: Iată mama Mea și frații Mei.
50. Că oricine va face voia Tatălui Meu Celui din ceruri, acela îmi este frate și soră și mamă."

Și dimpotrivă sa avem mai multă iubire fata de străin decât de aproape.

"Și dacă iubiți pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteți avea? Căci și păcătoșii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei."

CristianR 22.09.2016 22:30:59

Citat:

În prealabil postat de pc-cutza (Post 631178)
Eu susțin ca toți suntem frați și nu ar trebui sa existe diferențe intre familie (singe) și restul. Sa fim precum ingerii. O familie în voia Lui.

"48. Iar El i-a zis: Cine este mama Mea și cine sunt frații Mei?
49. Și, întinzând mâna către ucenicii Săi, a zis: Iată mama Mea și frații Mei.
50. Că oricine va face voia Tatălui Meu Celui din ceruri, acela îmi este frate și soră și mamă."

Da, asta e iubirea dumnezeiască, peste fire

Citat:

Și dimpotrivă sa avem mai multă iubire fata de străin decât de aproape.

"Și dacă iubiți pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteți avea? Căci și păcătoșii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei."
Din verset nu reiese afirmația ta, ci că trebuie să-i iubim inclusiv pe cei care nu ne iubesc sau chiar ne urăsc. Adică, din nou, iubire mai presus de fire. Dar tot cu iubire peste fire se cade să-i iubim și pe cei care ne iubesc, nu să îi iubim mai puțin.

AlinB 22.09.2016 22:32:00

Citat:

În prealabil postat de pc-cutza (Post 631166)
Mesia nu a avut doar 12 apostoli. A avut sute. Dar doar 12 au ales sa Îl urmeze pana în momentul morții. Asta cu lor le-a fost dat nu merge, nici multi chemați puțini aleși. Pentru ca toți suntem chemați depinde cum răspundem. Exact ca în parabola semănătorului.

"5. Ieșit-a semănătorul să semene sămânța sa. Și semănând el, una a căzut lângă drum și a fost călcată cu picioarele și păsările cerului au mâncat-o.
6. Și alta a căzut pe piatră, și, răsărind, s-a uscat, pentru că nu avea umezeală.
7. Și alta a căzut între spini și spinii, crescând cu ea, au înăbușit-o.
8. Și alta a căzut pe pământul cel bun și, crescând, a făcut rod însutit. Acestea zicând, striga: Cine are urechi de auzit să audă."

11 poate ai vrut sa zici dar te-a furat poezia..
Ciudat ca si pe restul.

pc-cutza 22.09.2016 22:37:28

Din păcate în lume, familia e familie iar restul nu contează. Măcar de i-ar iubi cu aceeași monedă.$

CristianR 22.09.2016 22:38:03

@AlinB: De-aia e bine când sunt mai mulți ochi. Dar nu pe asta era centrată discuția.

CristianR 22.09.2016 22:40:06

Citat:

În prealabil postat de pc-cutza (Post 631182)
Din păcate în lume, familia e familie iar restul nu contează. Măcar de iar iubi cu aceeași monedă.$

Da, în lume; dragoste lumească, adică falsă.

AlinB 22.09.2016 22:40:34

Pai tocmai, in discutii din astea atentia este pe unde nu trebuie.

pc-cutza 22.09.2016 22:49:04

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 631179)
Da, asta e iubirea dumnezeiască, peste fire

Și dacă nu o ai poți sa intri în împărăție?

CristianR 22.09.2016 22:56:37

Nu poți.
(.......)

pc-cutza 22.09.2016 23:50:57

Confortul familial în care spui iubesc. Iar El a zis ieși din acel confort, renunță la tine și arata dacă cu adevarat iubești. Ușor de zis greu de făcut.

CristianR 23.09.2016 00:02:42

Cred că interpretând așa ne apropiem chiar de subiectul topicului.
Ideea e să iubești peste fire rămânând, în același timp, și fire. Nu e cazul să-ți părăsești familia ca să iubești dumnezeiește. S-ar putea să rămâi și singur, și cu sufletul sec.

florin.oltean75 23.09.2016 20:35:42

Parerea de sine grosiera este eul care ne apare fiintand in interiorul agregatelor (un cluster de fenomene - ansamblul/constructia materiala, perceptii, senzatii, engrame, discriminari - cinci skhandas).

Parerea de sine subtila este eul care ne apare fiintand prin el insusi, neconditionat de niciun alt fenomen.

florin.oltean75 23.09.2016 21:58:39

Saracia duhului presupune lepadarea parerii de sine (vacuitatea), renuntarea la atractii si linistirea in non-posesiune.

florin.oltean75 23.09.2016 22:40:12

Rugaciunea in Duh este cea care se face in deplina saracie a duhului.

AlinB 24.09.2016 20:36:21

Alte platitudini sincretiste.

pc-cutza 24.09.2016 20:48:39

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 631233)
Alte platitudini sincretiste.

Te referi la sinodul din Creta?

florin.oltean75 24.10.2016 23:21:17

http://budismromania.freeforums.net/...-este-budismul

florin.oltean75 29.10.2016 21:27:09

Cele 12 verigi interdependente au fost revelate de Buddha pentru a oferi o intelegere mai profunda asupra dinamicii vietii/mortii.

Ele constituie subiecte meditative generatoare de virtuti/puteri speciale. Intelegerea aspectului "mecanic" al samsarei, a consecintelor actiunilor impulsive trezeste constiinta, o face sa vada lumea dintr-o perspectiva superioara, patrunzatoare. Este un antidot puternic impotriva compulsiunilor samsarice.

Verigile sunt prezentate in urmatoarea succesiune, asa cum au fost explicate de Buddha:
1. ignoranta
2. actiuni compozite
3. constiinta
4.nume si forma
5. cele sase puteri senzoriale
6. contact
7. simtire
8. tanjire
9. apucare
10. existenta
11. nastere
12. imbatranire si moarte.

http://budismromania.freeforums.net/...pecte-generale

florin.oltean75 30.10.2016 18:16:43

In sutra Departe de intristare, Buddha a spus:

Cand mai multe animale traverseaza o pajiste, se observa cu usurinta că elefantul lasa urma cea mai adanca.

Similar, atunci când practicam mai multe meditatii vom fi impresionati in mai multe feluri,
insa meditatia asupra mortii exercita cea mai profunda impresie în mintea noastra.

florin.oltean75 03.11.2016 17:54:45

Meditatia asupra mortii

In budism, aceasta are doua parti:

Prima o constituie meditatia asupra mortii in general, pentru a ne convinge de inevitabilitatea ei si pericolul de a nu fi pregatiti in momentul mortii (traditional sunt angajate noua tipuri de rationamente).

A doua, reprezinta meditatia propriuzisa asupra mortii - ne imaginam ca momentul mortii a sosit in prezent si contemplam existenta din aceasta perspectiva.

--------------------

Cele noua tipuri de rationamente

I. CERTITUDINEA MORTII - Moartea reprezinta un eveniment sigur.

1. Moartea nu poate fi evitata, nimic nu-i poate sta in cale
2. Durata vietii noastre descreste in mod continuu
3. Moartea vine, indiferent ca ne facem sau nu timp pentru practica spirituala

II. INCERTITUDINEA MOMENTULUI MORTII

4. Durata vietii nu este prestabilita
5. Viata este fragila
6. Trupul uman este firav

III. EXCEPTAND BOGATIA SPIRITUALA ACUMULATA, IN MOMENTUL MORTII NIMIC NU NE ESTE DE AJUTOR

7. In momentul mortii averea nu ne poate ajuta
8. In momentul mortii rudele si prietenii nu ne pot ajuta
9. In momentul mortii trupul nostru nu este de niciun folos

florin.oltean75 03.11.2016 18:40:13

Sutra Bucuriei Netarmurite:

Aceste trei taramuri (lumile dorintei - kama, lumile ceresti cu forma - rupa, lumile ceresti fara forma - arupa) sunt impermanente ca norii de toamna.
Nasterea si moartea fiintelor sunt la fel ca intrarea si iesirea din scena a actorilor,
Aceleasi roluri, alte masti.

Viata unei fiinte este ca licarirea unui fulger pe cer,
Piere la fel de repede ca apa ce cade de pe un munte inalt.

florin.oltean75 03.11.2016 19:06:37

Sutra adresata Regelui:

Imbatranirea este ca o suflare de vant care nu poate fi oprita,
Boala este ca o revarsare de ape care nu poate fi stavilita,
Moartea este ca o prapastie care nu poate fi evitata.

florin.oltean75 03.11.2016 19:11:15

Shantideva:

Cand voi fi infascat de mesagerul mortii,
Cum ma vor ajuta rudele si prietenii mei?
Numai puterea virtutii ma poate proteja cu adevarat in acel moment teribil,
Insa, niciodata nu am luat virtutea in serios.

florin.oltean75 03.11.2016 19:15:24

Sutra Copacului Glorios :

Chiar daca ai avea suficienta hrana incat sa te hranesti o mie de ani,
Cand vei muri, vei pasi dincolo flamand.
Chiar daca ai avea suficiente haine cu care sa te imbraci o mie de ani,
Cand vei muri, vei pasi dincolo gol.

florin.oltean75 04.11.2016 08:19:09

Matei 12-20

Nebunule, chiar în noaptea aceasta ți se va cere sufletul; iar cele pe care le-ai pregătit ale cui vor fi?
Așa se întâmplă cu acela care adună comori pentru sine, dar nu este bogat înaintea lui Dumnezeu.

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:53:23.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.