Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Papalitatea (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8723)

Adriana3 24.06.2011 01:13:45

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 371337)
Asa crezi? Mai gandeste-te!

Cu cat omul se increde mai mult in materie cu atat se increde mai putin in Dumnezeu si invers. Se vede ca nu cunosti situatia din Grecia.

Theodor_de_Mopsuestia 24.06.2011 01:15:22

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 371617)
Daca vreti sa fiti mai explicit, articolul e mare si am citit pe sarite. Daca se refera la faptul ca unii ierarhi pot gresi, desigur, am spus ca am avut si patriarhi eretici. In schimb la catolici e situatia diferita, din cauza dogmei infailibilitatii.

Nu, e vorba de crimele din Patriarhia Rusa, in care au fost persecutati, de ortodocsi, chiar ortodocsii. A fost ars si un protestant. Deocamdata nu gasesc cartea cu schisma rusa, e pe scribd. Si nu, nu dau vina pe BO, ci condamn o practica odioasa, prezenta in toate confesiunile importante, la un moment istoric sau altul, de a ucide "dusmanii" si/sau "deviationistii". Cu puterea imbinata a Statului si a Bisericii. Deci, retineti, NU e un atac la adresa BO. Toti am facut "de-astea": ortodocsi, protestanti, catolici, monofiziti. CE ESTE REVOLTATOR E CA S-AU FACUT PENTRU A PROTEJA, CICA, MASELE DE "EREZIE". Deci, practic, ceva bun, adica delimitarea de invataturi gresite, s-a transformat in ceva malefic: persecutarea adeptilor si simpatizantilor acelor "erezii", pe langa lupta de idei necesara si fireasca. Logic, Neprietenul e infinit de viclean, pe cat Dumnezeu e infinit de bun....iar oamenii, ca specie, predispusi la o prostie infinita.

Adriana3 24.06.2011 01:19:13

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 371342)
Adriana,

Formula de la Calcedon foloseste 4 definitii apofatice: neschimbat, neamestecat, neimpartit, nedespartit.
Iar pe cruce nu a murit un simplu om, ci Fiul Lui Dumnezeu, care intr-adevar a patimit si a murit cu firea sa omeneasca, dar nu o fire a patimit, caci nu poate patimi o fire, ci o persoana prin acea fire, iar persoana este cea a Fiului intrupat.
Tot asa cum spunem ca Hristos a luat fire omeneasca din Maica Domnului, dar nu spunem ca maica domnului a nascut o fire, ci o persoana, pe insusi Dumnezeu Fiul, tot asa spunem ca aceeasi persoana a Fiului intrupat, a patimit si a murit pe cruce.

Deci ai spus exact ceea ce am zis si eu doar ca ai folosit un fel de a vorbi mult mai incalcit ;)

korinna 24.06.2011 01:33:10

Ati citit?

In 1981 niste copii aflati la joaca pe dealurile din apropierea satului Medjugorie, au fost inselati de vrajmasul diavol sa creada ca o vad pe Maica Domnului. Asemenea cazului de la Maglavit sau Cassota, ei au fost alesi sa primeasca mesaje pe care urmeaza sa le prezinte multimii. Pe langa show-ul comun acestor aparitii, iata ca deslusim si cateva invataturi gresite, cum era de asteptat, pentru ca acesta e scopul final, inducerea lumii in ratacire. Intr-o zi, "Maica Domnului�" iii apare unuia dintre copii, Ivancai, care tocmai isi pierduse mama. Aceasta o intreaba pe "Maica Domnului"� unde este mama ei, iar ea ii raspunde ca ii este alaturi, in Paradis. La intrebarea Ivancai daca nu cumva trebuie sa se mai roage pentru ea, Maica Domnului� o asigura ca toate pacatele ei au fost achitate si ca nu mai are nevoie de rugaciune si milostenie [7]. Ori noi stim ca si cei cu viata sfanta au nevoie de rugaciunile noastre, mai putin sfintii canonizati pentru care nu ne mai rugam ci pe care ii invocam in rugaciunile noastre. Un alt indemn care atesta originea necurata a vedeniei de la Medjugorie a avut loc la 2 aprilie 1990. "Maica Domnului"� ii apare Mirijanei (alt copil din grupul "ales"�) si ce credeti ca-i spune? "In fiecare data de 2 ale lunii, Maica Domnului cand se roaga cu mine, vorbeste despre necredinciosi (aici intra si ortodocsii, n.n.). De fiecare data cand vorbeste despre ei este trista. Mereu ne rugam pentru ei in 2 ale lunii. Ea ne cere ajutorul, noua, celor ce credem, si nu acelora care mergem mereu la biserica; vrea sa ne rugam pentru ei"�. Asadar, grupul de tineri alesi de "Maica Domnului", este mai presus de preot, iar cei care merg la biserica sunt mai prejos decat cei ce merg la Medjugorie. Sic! De la bun inceput, "Maica Domnului"� le-a vorbit tinerilor despre cele 10 Secrete care ar fi in Cer, pe care Dumnezeu-Tatal le-ar fi pregatit oamenilor, dar care pot fi aplanate prin mijlocirea sa si a celor de la Medjugorie. Iata asadar amplificarea sentimentului de trufie. Medjugorie poate salva lumea, Medjugorie este mai presus de Biserica si de preot, Medjugorie, loc ales! Deseori "Maica Domnului"� cerea ajutorul pelerinilor pentru infaptuirea "planurilor sale". Cum si pentru ce ar putea fi ajutata Maica Domnului de catre muritori? Iata o alta inselare! De fapt, nu Maica Domnului ci diavolul are nevoie de ajutorul celor de la Medjugorie pentru a insela pe cat mai multi. Vicka avea cumplite dureri de cap premergatoare aparitiilor. Iar cand o vedea pe "Maica Domnului"� simtea "spaima"� cum insasi marturiseste. Din Paterice stim ca numai aparitiile demonilor provoaca teama, deci... Lui Ivan i-a dat "pace"� si i-a spus sa o dea si la altii, dar noi stim ca Pacea este a lui Iisus Hristos, Domnul nostru. El a dat-o Apostolilor la inaltare si numai apostolii au primit puterea si insarcinarea de a propovadui si a da pace. Acestia au hirotonit preoti, deci pacea este de sorginte divina si se da prin hirotonie. Este un dar al Sfantului Duh, iar Sfantul Duh este trimis de Fiul, de la Tatal si "locuieste"� in Biserica. Prin urmare este erezie ca mirenii, mai ales femeile, asa cum facea si Vicka, sa dea binecuvantare. Vicka a indraznit chiar sa binecuvinteze un episcop din America [p.75], in afara de ceilalti pelerini. Un alt fapt ciudat si amuzant este ca "Maica Domnului"� de la Medjugorie avea o mare simpatie fata de Papa, ba chiar a sarutat poza lui ce se afla in casa vizitatorilor si i-a transmis prin acestia: "Considera-te Parintele tuturor oamenilor, nu doar al crestinilor. Raspandeste mesajul de Pace si Iubire in lume, fara incetare si cu curaj."� Maica Domnului sa sarute poza unui om? Papa, parintele tuturor oamenilor? Cel care a introdus erezia in Biserica si a deturnat sensul acesteia, implicat in intrigi si asasinate politice si cate altele, el Parintele tuturor oamenilor?

Sursa: http://eresulcatolic.50webs.com/miracole.html

bogdan81 24.06.2011 01:33:27

Problema cu Lourdes e urmatoarea: acolo s-a afirmat o invatatura, a imaculatei conceptiuni, care NU are nici o sustinere in traditia bisericii.
Iar apostolul spune ca si un inger de ne-ar vesti o inovatie ce nu a fost propovaduita de biserica de pretutindeni si de totdeauna, sa fie anatema.
Si fiindca s-a deschis discutia despre fenomene dubioase, da, Bernadette din Lourdes intra in transa cand avea acele viziuni si devenea teapana si rigida.
Pai scuzati-ma, dar nu vindecarile sunt masura adevarului, ci adevarul de credinta da certitudinea adevaratei vindecari.
Ori aici, asa cum am spus, e vorba de o invatatura ce nu are nici o sustinere in traditia bisericii de totdeauna.

bogdan81 24.06.2011 01:37:55

Si e adevarat si ce am spus mai inainte: ca unor sfinti catolici le crestea temperatura corpului pana aproape de 50 de grade. Ori nu cred ca Dumnezeu se manifesta asa.
Asta contrazice ce stiu eu despre crestinism.

Adriana3 24.06.2011 01:42:38

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 371413)
Doamna, va rog sa nu ma mai acuzati de fiecare data de tot ce va trece prin minte, pentru ca vad ca pentru unii catolici doar aceasta e argumentatia, atacarea celui ce scrie. Daca va uitati in urma o sa vedeti ca eu v-am adresat mesaje care nu erau batjocoritoare, ci cu preocupare pentru mantuirea dvs. In schimb majoritatea mesajelor dvs. sunt de condamnare, judecare, luare peste picior, etc. Cu adevarat, roadele se vad pentru catolici, unii par niste oameni rautaciosi, zeflemitori, batjocoritori, mai ales pe forumul acesta. Dar nu e doar vina userilor, se pare ca admin-ul incurajeaza astfel de manifestari si comportamente.
Daca dvs. nu intelegeti de ce trebuie sa ma blamati pe mine? Cum ati si spus, nu cunosteti prea mult din dogme si teologie, dar va contraziceti de parca ati cunoaste. Ceea ce am scris eu de cateva ori poate intelege si un copil de clasa a patra, pentru ca e scris in romana. De ce doritit sa le repet de cateva ori? Stiti intamplarea din Biblie cand rabinii ii cereau orbului sa repete povestea, iar acesta le-a spus daca nu vor sa devina si ei ucenici ai lui Iisus de il tot pun sa repete.
Atat au inteles catolciii din credinta lor, inchizitia? Cine critica BC sau catolicismul trebuie sa fie atacat.
Nu stiu ce asteptati pe un forum ortodox, ca si ortodocsii sa recunoasca BC? Uitati in contraexemplu cum a intrat intrat un alt user catolic pe forum, MariaB: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...85&postcount=1
Acestea fiind spuse va raspund din nou (cred ca e a patra oara cand spun astea). Aparitia de la Lourdes a afirmat dogma care fusese adoptata cu putin timp inainte in BC, spunand ca e "neprihanita zamislire". Pentru ortodocsi aceasta dogma e o eroare teologica, o erezie, un neadevar. Un inger sau Maica Domnului nu pot spune niciodata neadevaruri, probabil nu stiti asta, puteti intreba pe un preot catolic sau pe altcineva, ca sa nu mai mai blamati pe mine pentru ce nu cunoasteti dvs. Dvs. din cauza ca nu cunoasteti, vreti sa afirmam ca dogma ortodoxa e gresita si noi suntem in eroare. Asta pentru ca nu intelegeti despre ce e vorba.
La fel in cazul Fatima, acolo aparitia a spus de purgatoriu, o alta dogma catolica considerata erezie de ortodocsi.
Si pentru ca vad ca stiti si ce spune BO, aceasta si-a spus parerea despre catolicism la sinoade, nu mai e nevoie sa repete, pentru ca sinoadele nu se repeta tot timpul. BO nu recunoaste niciun sfant sau minune de dupa schisma din pareta catolica. De asemenea, nu-si da tot timpul cu parerea despre ce se intampla in afara BO, decat daca are legatura cu BO. Asadar nu da comunicate despre noile minuni din hinduism, budism sau samanism. Pentru ca nu o intereseaza, parerea e spusa.
In link-ul dat de pe forumul catolic am spus apoi de racirea aerului, am dat acolo si un link catolic despre aparitia de la Fatima (dar bineinteles ca nu l-ati deschis pentru ca nu va intereseaza). In link-ul din articolul de la Vatican despre falsele aparitii scrie ca ingerul cazut nu poate face minuni adevarate, adica sa creeze ceva, ci doar impresii false. La fel, va rog sa hasiti minuni in primul mileniu in care Domnul creeaza impresii false. Nu se poate, pentru ca Domnul nu minte.
In concluzie, nu cred ca va intereseaza adevarul in momentul de fata. Sfatul meu e sa cercetati macar dogma catolica, daca doriti sa argumentati in discutiile cu ortodocsii, nu faceMacar sa sustina ce spune si BC cinste nici unuia care e in alte religii pagane sa stea doar sa se certe sau sa atace pe cineva cand el nu intelege. Discutiile fiind fara rost, o sa va las sa dialogati cu Adriana in continuare, nu o sa mai continui discutiile nici cu dvs.

Iar imi pomenesti numele in absenta, Catalin?
Minunile de vindecare de la Lourdes sunt cat se poate de reale, nu sunt doar iluzii. Aplica si in practica teoria exprimata mai sus.

Theodor_de_Mopsuestia 24.06.2011 01:43:36

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 371616)
Poti sta linistit din doua motive. In primul rand doar cei ce se cearta cu ortodocsii sau sunt agresivi, aroganti sunt deranjanti. In al doilea rand era doar o replica mai taioasa adresata adminului, de cand am intrat pe forum nu am vazut sa fie macar atentionat un user catolic. Ortodocsii au mult mai mari sanse, ei trebuie sa se teama.

Nu, nu. Ma refeream la situatia din lume, dezastruoasa, ca suport pentru pozitia mea dura fata de gunoaiele masonice, si spuneam ca voi sustine acest limbaj chiar cu riscul banarii. (Sfintii Parinti, pe care amandoi ii recunoastem, vorbeau chiar mai dur de antecesorii organizationali si spirituali ai masoneriei). Nu era o aluzie la mesajul gurului...si nici la discutia despre admin, limbaj si banare. Acestea fiind lamurite, sa trecem mai departe.

Adriana3 24.06.2011 01:49:08

Citat:

În prealabil postat de korinna (Post 371469)
"nu stiti ce cereti" ...
Adriana, de ce va doriti acel sinod pan-ortodox?

Pentru a vedea pozitia cu adevarat oficiala a BO.

Adriana3 24.06.2011 02:16:00

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 371553)
La Sf. Sinod de la Niceea: Sf Spiridon, episcop al Trimitundei, face o minune, luând în mână o cărămidă, si strangand-o, a scos în evidență cele trei elemente care o compun (pământul, apa și focul). Această minune era destinată înțelegerii consubstanțialității celor Trei Persoane Treimice - Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

Pentru cei, care nu stiu cine este Sf. Spiridon:
http://ro.orthodoxwiki.org/Spiridon_al_Trimitundei

In rest, Dumnezeu cu mila!

Deci vrei sa spui ca pamantul, apa si focul sunt cosubstantiale? Cum asa? Si de unde de aici a dedus ca ar fi vorba de Sfanta Treime?
Si ce anume dovedeste ca minunea a fost divina si nu de la cel rau? Unde a facut Domnul astfel de minuni? Cu atat mai mult cu cat a dorit raspandirea Evangheliei punct.

Adriana3 24.06.2011 02:27:42

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 371566)
Asadar gurule, am avut bunavointa sa vorbesc cu tine cand altii te luau peste picior, cam cum s-a intamplat si cu Adriana. Prietene, in virtutea nick-ului ales de tine (guru inseamna un fel de atotstiutor) simti imboldul de a acuza ceva despre care habar nu ai? Ti-am cerut eu parerea? Citeste unde ai vazut tu in mesajul lui Tuty argumentatii si adevaruri? Ai citit regulamentul inainte de a intra pe forum? Ce scrie la ultimul punct? Dar in titlul forului ce scrie? Scrie cumva forumul cultelor din Romania? Vad ca nu ti-ai declarat religia si din cate am inteles e ceva neclar. De ce unii care nu stiu despre ce vorbesc se trezesc sa invete si sa dea sfaturi despre ce nu cunosc?

In al doilea rand, mesajul era adresat adminului, nu impotriva lui Tuty. Pentru ca daca observai sunt in dezacord cu adminul, care dupa parerea mea incurajeaza unele atitudini agresive si credinta ortodoxa e undeva pe la urma.
Oare cum de forumul acesta atrage ca un magnet tot felul de persoane, unele neavand nicio treaba cu ortodoxia?

Iar imi pomenesti numele in absenta? Asta pe langa laudarosia mincinoasa si fara substanta. Este incredibil cat de mult esti obsedat de numele meu. Asta pentru ca ramai mereu fara replica? :p

nutucutu 24.06.2011 07:41:53

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 371613)
1. Eu am spus de aparitie, ca un inger sau ceva de la Dumnezeu niciodata nu minte, nu ca un om (care apoi a devenit sfant) nu poate gresi. Ca sa nu mai discutam fara rost intrebati un preot catolic, ca pe mine tot nu ma credeti. Iar Biserica detine tot Adevarul revelat. Iar Biserica Ortodoxa a condamnat acele erori, deci nu se poate spune ca nu se stie de ele.
2. In final spuneti ca iar v-au convins de maretia dogmei catolice si a BC. Intotdeauna vad ca spuneti asa cand gasiti ceva, apoi va arat ca acel ceva nu e deloc in favoarea BC, din nou gasiti ceva, si tot asa. Sa intampat de vreo patru ori, o data la Sf. Grigorie, apoi la pasajul din Biblie, etc.
Asadar, daca nu ati inteles din mesajul precedent, doar de doua ori ne spune sa vorbim/indreptam pe cel in ratacire, apoi sa il lasam. Ei si ceilalti ortodocsi am fost mai mult de cat ingaduitori si intelegatori cu dvs. si cu alti catolici, desi acestia s-au dovedit a nu fi asa, la randul lor. Din atatea mesaje cred ca e evident ca nu aveti de gand sa cautati adevarul, iar ca dvs. l-ati gasit in Bc nu ne intereseaza.
Ramane sa mai discutam doar cand veti avea intrebari despre ortodoxie sau cand veti dori sa aflati adevarul, fara sa repetati "asa spune BC" si cine nu crede e lipsit de etica, ridicol, spune tampenii, etc.
Presupun ca nu doriti doar sa va certati cu ortodocsii. In continuare, fiind un forum ortodox, o sa spunem deschis ce crede ortodoxia despre catolicism, la fel cum spunem despre adventism, penticostalism, etc.
3. Desigur, un eterodox cu dorinta de a discuta si nu de a se certa si ataca e oricand binevenit.

1. Asa e; un inger nu minte. In eroare sinteti dumneavoastra atunci cind spuneti "biserica ortodoaxa detine TOT adevarul'' si nu ingerul. Sfintul apostol Pavel ne spune ca cunoastem IN PARTE, deci il cred pe el nu pe dumneavoastra. Iar daca ceva nu se incadreaza in "adevarul" sustinut de dumneavoastra asta nu inseamna ca e de la cel rau. Inseamna ca nu sinteti capabil sa-L primiti si sa-L intelegeti pe Dumnezeu asa cum vrea El sa se releve, exact ca fariseii de pe vremea Lui Isus; ei il vedeu pe Isus un conducator de osti care sa-i scape de romani. Si nu toti au fost capabili sa-L primeasca.
2. In final va spun ca dogma catolica e si logica si coerenta; spre deosebire de dogma ortodoxa care proclama filoque ca erezie dar are sfinti in calendar care sustin acelasi lucru (si nu e singura anomalie pe care eu am vazut-o).
3. Pe sectiunea catolica a forumului vorbim despre papalitate. Mi-am aparat credinta si voi interveni atunci cind se vorbeste aiurea despre credinta catolica.

nutucutu 24.06.2011 08:02:23

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 371631)
Problema cu Lourdes e urmatoarea: acolo s-a afirmat o invatatura, a imaculatei conceptiuni, care NU are nici o sustinere in traditia bisericii.
Iar apostolul spune ca si un inger de ne-ar vesti o inovatie ce nu a fost propovaduita de biserica de pretutindeni si de totdeauna, sa fie anatema.
Si fiindca s-a deschis discutia despre fenomene dubioase, da, Bernadette din Lourdes intra in transa cand avea acele viziuni si devenea teapana si rigida.
Pai scuzati-ma, dar nu vindecarile sunt masura adevarului, ci adevarul de credinta da certitudinea adevaratei vindecari.
Ori aici, asa cum am spus, e vorba de o invatatura ce nu are nici o sustinere in traditia bisericii de totdeauna.

Daca va raportati la sfintul APostol Pavel, imaginati-va ca pe vremea lui nu exista nici o traditie. Deci daca vorbiti de traditie, atunci putem accepta ca prin revelatie, crestinii ortodocsi si catolici accepta drept urcarea la cer a sfintei fecioare Maria cu trupul si sufletul. Iata ceva ce nu e scris in biblie, insa noi credem acest lucru. La fel si cu Neprihanita Zamislire. Cind Dumnezeu a voit si cind lumea a fost pregatita, Dumnezeu a revelat faptul ca sfinta Fecioara s-a nascut fara pacat.

Acuma dumneavoastra acceptati faptul ca de la inceputuri Dumnezeu a vorbit cu poporul Sau prin profeti, prin alesi si deodata s-a oprit. Protestantii s-au oprit pina la venirea Lui Isus pe pamint, dumneavoastra considerati s-a oprit la nu stiu ce sinod, iar catolicii considera ca Dumnezeu in permanenta are grija de credinciosi si se va releva pina la sfirsitul lumii, dupa bunul plac al voinei Sale.

nutucutu 24.06.2011 08:35:37

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 371634)
Si e adevarat si ce am spus mai inainte: ca unor sfinti catolici le crestea temperatura corpului pana aproape de 50 de grade. Ori nu cred ca Dumnezeu se manifesta asa.
Asta contrazice ce stiu eu despre crestinism.

Cam ce contrazice asta? Ma amuzati. Va dau citeva exemple similare de judecata de acest fel:
- un monitor in fata mea, prin care pot comunica cu cei care se afla la distanta de mine, contrazice tot ceea ce stiu eu despre stiinta. Si chiar contrazice, pentru ca habar n-am cita stiinta e cumprinsa in realizarea unui calculator
- un stejar in fata mea, elimina mai multa apa decit 10 masini de pompieri care au pompe si fac atita galagie! cum poate un simplu copac sa faca atit de mult si in atita liniste! asta contrazice ceea ce stiu eu despre biologie!
-un bec pe care il aprind in intuneric si face lumina depaseste ceea ce stiu eu despre fizica. Pur si simplu nu stiu cum funcioneaza un bec chiar daca e un lucru atit de banal.

Concluzie: daca EU nu stiu cum functioneaza sau se intimpla unele lucruri asta nu inseamna ca ele nu pot exista

bogdan81 24.06.2011 08:36:41

Sinoadele ecumenice nu inseamna descoperiri de adevaruri noi, ci doar consfintirea adevarului care era deja trait de biserica.
Aceasta consfintire a fost necesara din cauza aparitiei ereticilor care negau ceea ce biserica a crezut dintotdeauna.
De exemplu, Dumnezeu nu S-a revelat ca Treime la sinodul de la Niceea, ci odata cu venirea in lume a Mantuitorului.
La Niceea doar s-a precizat credinta bisericii, pentru ca aparusera eretici care o negau.
Revenind la discutie, stiu ca acesta nu e un topic despre imaculata conceptie, dar problema cu aceasta invatatura este nu numai ca e o inovatie, dar ea e contrara invataturii parintilor bisericii, inclusiv a teologilor catolici de dupa schisma.
Mai mult, aceasta invatatura e o inovatie tarzie si o excepteaza pe maica domnului de la mantuirea adusa lumii de Hristos. Ea vine deci in contradictie cu ce a invatat biserica pana atunci.

nutucutu 24.06.2011 08:46:32

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 371660)
Sinoadele ecumenice nu inseamna descoperiri de adevaruri noi, ci doar consfintirea adevarului care era deja trait de biserica.

Asa este; iar Dumnezeu nu s-a oprit cu revelarea acestor adevaruri noi odata cu nu stiu ce sinod (asa cum spuneti dumneavoastra) sau o data cu venirea lui Isus (asa cum spun protestantii). Dumnezeu s-a relevat de la inceputurile lumii si continua sa o faca si acum.
Biserica are datoria sa verifice si sa confirme ce e revelatie si ce e inselare. Iar Biserica Catolica asta a facut si face. Faptul ca dumneavoastra consideratii "inovatii" unele adevaruri revelate de Sfinta Fecioara, adevaruri confirmate de minuni (exact asa s-a intimplat si pe vremea lui Isus) pentru ca nu le intelegeti, nu are nici o legatura. De ce nu vi s-a aratat dumneavoastra sau mie Sfinta Fecioara? Pai e simplu: sfinta Fecioara nu ar fi putut sa ne spuna nimic, pentru ca deja le stim pe toate. E nevoie de o oarecare umilinta sa acceptam ceea ce spune celalt.

bogdan81 24.06.2011 08:59:37

Pai tocmai asta e, ca la sinoadele ecumenice nu s-a revelat nimic, daca prin revelatie intelegeti noutati in materie de credinta.
La sinoadele ecumenice doar s-a afirmat ceea ce se stia deja.
Deci, cu alte cuvinte, in ortodoxie, infailibilitatea bisericii e negativa, adica ea nu inseamna ca in catolicisc descoperirea de adevaruri noi, ci pastrarea prin asistenta continua a Duhului Sfant, a ceea ce s-a descoperit de la inceput de catre Mantuitorul si de catre apostoli.

bogdan81 24.06.2011 09:06:00

Nu e vorba ca nu inteleg eu minunile.
Pur si simplu imi vine greu sa cred ca unirea credinciosului cu Dumnezeu provoaca spasme, cresterea temperaturii corpului la 50 de grade si altele.
Minunile pe care le facea Mantuitorul erau facute prin cuvantul Sau. Iar ele nu provocau astfel de manifestari in cei pentru care erau facute.
Nici apostolii nu tremurau si nu intrau in transa, nici nu aveau febra cand ii mangaia harul Duhului Sfant.
Nu stiti ca Duhul Sfant se numeste Mangaietorul?
El nu provoaca intrari in transa, spasme, rigiditate, cresterea febrei si altele de genul asta.
Ci pace si bucurie lina, duhovniceasca.

bogdan81 24.06.2011 09:07:09

Aduceti-va aminte si de vechea rugaciune crestina: Lumina lina a sfintei slave...

nutucutu 24.06.2011 09:41:33

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 371664)
Pai tocmai asta e, ca la sinoadele ecumenice nu s-a revelat nimic, daca prin revelatie intelegeti noutati in materie de credinta.
Deci, cu alte cuvinte, in ortodoxie, infailibilitatea bisericii e negativa, adica ea nu inseamna ca in catolicisc descoperirea de adevaruri noi, ci pastrarea prin asistenta continua a Duhului Sfant, a ceea ce s-a descoperit de la inceput de catre Mantuitorul si de catre apostoli.

La sinoadele ecumenice s-a afirmat ceea ce se stia deja. Deci de mai bine de 1000 de ani nu s-a mai afirmat nimic pentru ca tot ceea ce era de stiut s-a aflat pina atunci. Eu cred ca asa cum Domnul si-a calauzit alesii de-a lungul intregii sale istorii din Vechiul Testament, a facut-o in continuare si o face si astazi.

nutucutu 24.06.2011 09:45:09

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 371667)
Nu e vorba ca nu inteleg eu minunile.
Pur si simplu imi vine greu sa cred ca unirea credinciosului cu Dumnezeu provoaca spasme, cresterea temperaturii corpului la 50 de grade si altele.
Minunile pe care le facea Mantuitorul erau facute prin cuvantul Sau. Iar ele nu provocau astfel de manifestari in cei pentru care erau facute.
Nici apostolii nu tremurau si nu intrau in transa, nici nu aveau febra cand ii mangaia harul Duhului Sfant.
Nu stiti ca Duhul Sfant se numeste Mangaietorul?
El nu provoaca intrari in transa, spasme, rigiditate, cresterea febrei si altele de genul asta.
Ci pace si bucurie lina, duhovniceasca.

Nu stiu unde si cind a afirmat Biserica Catolica ca unirea credinciosului cu Dumnezeu provoaca spasme. Daca va uitati la cei carora le-a crescut sau scazut temperatura si veti vedea cum se purtau in viata de zi cu zi, veti vedea ca Mingietorul era cu ei. Blinzi, smeriti, plingeau cind se gindeau la patima Domnului... astea sint semne ca Mingietorul si-a facut locuinta in sufletele lor.

Theodor_de_Mopsuestia 24.06.2011 11:22:45

Dupa cum se observa cu ochiul liber, cei mai buni/ferventi misionari ortodocsi sunt rusii. De ce oare? Pentru ca o structura ierarhica bine inchegata si disciplinata in jurul Patriarhului lor, deci mai eficace. (Ca aceasta eficacitate poate fi si este uneori si malefica, pot da marturie staroverii din Romania, asa-numitii "lipoveni". Stiu ca e off-topic, dar e un aspect pe care am dorit sa il pun in evidenta, pentru a spulbera imagini idilice si partizane, fie de o parte, fie de cealalta a baricadei confesionale). Revenind on-topic, oare de ce catolicii, fie prin Unia, fie prin propovaduire directa, au ajuns efectiv peste tot? Adica au indeplinit exact ce ne ceruse Mantuitorul in materie de misionariat. Cred ca sunteti de acord ca o organizatie, desi detinatoare a multor adevaruri, daca e autoconflictuala (asa cum administrativ/politic e cazul cu BO, considerata in tot ansamblul autocefaliilor "canonice" si schismelor "traditionaliste"), nu ar putea face asta. Nu cred ca afirmatia aceasta are nevoie de vreo demonstratie, alta decat cea sustinuta de realitatea evidenta.

Miha-anca 24.06.2011 13:26:13

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 371640)
Deci vrei sa spui ca pamantul, apa si focul sunt cosubstantiale? Cum asa? Si de unde de aici a dedus ca ar fi vorba de Sfanta Treime?
Si ce anume dovedeste ca minunea a fost divina si nu de la cel rau? Unde a facut Domnul astfel de minuni? Cu atat mai mult cu cat a dorit raspandirea Evangheliei punct.

Uite, incearca si tu sa tii o caramida si sa desparti, strangand caramida, in elementele din care se compune, astfel incat focul sa mearga in sus, apa sa se scurga si sa ramai cu pamantul in mana.

"Unde a facut Domnul astfel de minuni?" Pe tot parcursul existentei Lui pe pamant, ca doar era si Dumnezeu totodata, si nimeni nu a notat toate minunile pe care le-a facut. Daca Sf. Spiridon a facut acest lucru, pe langa alte multe minuni, atunci Domnul cu atat mai mult ar fi putut face.

Dar pentru a crede ca Sf Spiridon a facut asa minune, trebuie sa crezi in sfinti. Adventistii si penticostalii nu cred in existenta sfintilor, considerandu-se pe sine sfinti, prin botez. Ori, e o mare diferenta intre a fi botezat si a fi sfant. Unii insa nu o vor afla poate niciodata.

Crezi ca diavolul ar avea interes in a demonstra existenta Sfintei Treimi?
Sf. Spiridon a facut aceasta minune cu ocazia Sinodului de la Niceea, pentru a demonstra filosofilor prezenti la Sinod, ca Sfanta Treime exista. Minunea a fost urmata de convertirea acelui filosof. Mai multe amanunte poti gasi pe net.

Miha-anca 24.06.2011 13:43:10

Citat:

În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia (Post 371694)
Dupa cum se observa cu ochiul liber, cei mai buni/ferventi misionari ortodocsi sunt rusii. De ce oare? Pentru ca o structura ierarhica bine inchegata si disciplinata in jurul Patriarhului lor, deci mai eficace. (Ca aceasta eficacitate poate fi si este uneori si malefica, pot da marturie staroverii din Romania, asa-numitii "lipoveni". Stiu ca e off-topic, dar e un aspect pe care am dorit sa il pun in evidenta, pentru a spulbera imagini idilice si partizane, fie de o parte, fie de cealalta a baricadei confesionale).

Deci lipovenii au fugit din Rusia tarista din cauza BO, nu a lui Petru cel Mare, care vroia sa le taie barbile?!?
"După sinodul din 1654 în care Patriarhul Nikon a reformat biserica rusă, au început să se ia măsuri restrictive din partea autorităților laice și religioase ruse, care au culminat odată cu venirea la putere a lui Petru cel Mare și introducerea de către acesta a unor măsuri drastice de europenizare." (Wikipedia)

Miha-anca 24.06.2011 14:13:18

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 371648)
3. Pe sectiunea catolica a forumului vorbim despre papalitate. Mi-am aparat credinta si voi interveni atunci cind se vorbeste aiurea despre credinta catolica.

Asa, fara argumente, iti aperi credinta catolica?!? Sfatul meu e sa te informezi, ca sa stii ce aperi, si cum sa faci acest lucru.
Mi se pare normal sa crezi ceea ce iti spune BRC, tu fiind catolica; dar incearca sa patrunzi mai in profunzime.
Sf. Apostol Petru ne invata treptele desavarsirii in II Epistola a sa. Credinta e buna, dar e doar inceputul. La aceasta mai ai de adaugat multe, incepand cu fapte si cunoastere.
Aparandu-ti credinta in felul de mai sus nu obtii nici un rezultat. Si daca observi, ortodocsii se opun doar adaugirilor, nu invataturii in sine.

Theodor_de_Mopsuestia 24.06.2011 14:13:39

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 371728)
Deci lipovenii au fugit din Rusia tarista din cauza BO, nu a lui Petru cel Mare, care vroia sa le taie barbile?!?
"După sinodul din 1654 în care Patriarhul Nikon a reformat biserica rusă, au început să se ia măsuri restrictive din partea autorităților laice și religioase ruse, care au culminat odată cu venirea la putere a lui Petru cel Mare și introducerea de către acesta a unor măsuri drastice de europenizare." (Wikipedia)

E incomplet ce este scris pe wiki. Nu am timp acum, dar o sa va dau deseara un link cu o carte cutremuratoare scrisa de staroverii din Romania. E sinistru ce poate face Biserica, ORICE Biserica, cand se crede Dumnezeu. Si, atunci cand reforma nu e de la Dumnezeu, adica e amorsata nu de predicatori sau sacerdoti, ci de institutii sau de indivizi evident insetati de putere, atunci...se lasa cu sange. Mult si nevinovat.

Miha-anca 24.06.2011 14:36:27

Citat:

În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia (Post 371739)
E incomplet ce este scris pe wiki. Nu am timp acum, dar o sa va dau deseara un link cu o carte cutremuratoare scrisa de staroverii din Romania. E sinistru ce poate face Biserica, ORICE Biserica, cand se crede Dumnezeu. Si, atunci cand reforma nu e de la Dumnezeu, adica e amorsata nu de predicatori sau sacerdoti, ci de institutii sau de indivizi evident insetati de putere, atunci...se lasa cu sange. Mult si nevinovat.

M-ar interesa daca aveti exemple si din Romania, sau de pe teritoriul romanesc.
Da, fara smerenie nu se poate!
Totusi erorile nu au marcat BORu, de vreme ce a dat un mare sfant: Sf. Serafim de Sarov. Si altii ca el.

Mihai36 24.06.2011 15:32:29

Ai dreptate, partinirea nu ajuta cu nimic, ci doar mentine ura si dezbinarea pe niste premise superficiale din punctul lui Dumnezeu de vedere.

"Caci Dumnezeu este cel care uneste si nu cel care dezbina."

Ai spus despre misionariat si mi-ai adus aminte de Imparatia sfintilor despre care vorbesc revelatiile din VT si deasemenea Crezul -care o leaga de invierea mortilor adica de vremurile din urma ale Judecatii.

Astazi dogmele oficiale considera ca religia crestina ar fi Imparatia sfintilor insa daca este sa cercetam vechile scripturi s-ar intelege ca ar trebui sa fie atit un sistem unic religios pe intreg pamintul cit si eventual unul politic.

Din interpertarea la rindul ei simbolica a lui Daniel referitiare la piatra desprinsa din munte si mai ales la cele 4 imparatii carora li sa mai dat un termen rezulta ca la un moment dar acel termen trebuie sa treaca si din toate orinduirile si sistemele religioase prezente nu va mai ramine decit unul , crezi ca asa ceva este posibil ?

nutucutu 24.06.2011 17:00:08

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 371738)
1.Asa, fara argumente, iti aperi credinta catolica?!? Sfatul meu e sa te informezi, ca sa stii ce aperi, si cum sa faci acest lucru.
Mi se pare normal sa crezi ceea ce iti spune BRC, tu fiind catolica; dar incearca sa patrunzi mai in profunzime.
2.Sf. Apostol Petru ne invata treptele desavarsirii in II Epistola a sa. Credinta e buna, dar e doar inceputul. La aceasta mai ai de adaugat multe, incepand cu fapte si cunoastere.
Aparandu-ti credinta in felul de mai sus nu obtii nici un rezultat. Si daca observi, ortodocsii se opun doar adaugirilor, nu invataturii in sine.

1. Eu sa aduc argumente? Ati spus ca miracolele de Lourdes sint de la cel rau fara sa va fi informat! Iar argumentul este unul lipsit de logica: Biserica Ortodoxa, acum 1000 de ani, i-a declarat eretici pe catolici si ca atare nu exista sfintenie in afara Bisericii Ortodoxe!!! Fara nici un fel de cercetare a miracolelor de acolo; si spuneti ca noi credem orbeste in ceea ce spune papa!
va mai dau alta mostra de lipsa de logica: dumneavoastra ziceti: "filoque e cea mai mare erezie"; totusi Biserica Ortodoxa are cel putin un sfint care a sustinut filoque.
2. Referitor la adaugiri: ati adaugat dumneavoastra, ca si noi, ca sfinta Fecioara Maria s-a ridicat cu trupul si sufletul la cer? Da! Ati adaugat dumneavoastra, ca si noi, ca sint sapte sacramente? da. Cum s-a intimplat acest lucru? Prin revelatii ale Duhului Sfint. Dumneavoastra, ortodocsii, considerati ca nu au mai fost revelatii de la nu stiu ce sinod incoace. Noi, catolicii, consideram ca Domnul comunica inca cu credinciosii Sai prin Duhul Sfint. A facut-o de la alugarea lui Adam din rai si o face si acum. Nu si-a intrerupt comunicarea acum 1000 de ani cind s-a rupt Biserica lui Isus!

Mihai36 24.06.2011 17:31:01

Nu e cine stie ce isprava cautind greselile celuilalt, mai degraba ar trebui sa ne intercem in sinceritate prin a recunoaste proprille greseli- fara insa a ne indentifica cu ele.

Adriana3 24.06.2011 18:33:31

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 371664)

Si atunci de ce nu este buna Sola Scriptura din moment ce nu s-a adaugat nimic de la Sfintii Apostoli incoace?

Adriana3 24.06.2011 18:47:05

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 371723)
Uite, incearca si tu sa tii o caramida si sa desparti, strangand caramida, in elementele din care se compune, astfel incat focul sa mearga in sus, apa sa se scurga si sa ramai cu pamantul in mana.

"Unde a facut Domnul astfel de minuni?" Pe tot parcursul existentei Lui pe pamant, ca doar era si Dumnezeu totodata, si nimeni nu a notat toate minunile pe care le-a facut. Daca Sf. Spiridon a facut acest lucru, pe langa alte multe minuni, atunci Domnul cu atat mai mult ar fi putut face.

Dar pentru a crede ca Sf Spiridon a facut asa minune, trebuie sa crezi in sfinti. Adventistii si penticostalii nu cred in existenta sfintilor, considerandu-se pe sine sfinti, prin botez. Ori, e o mare diferenta intre a fi botezat si a fi sfant. Unii insa nu o vor afla poate niciodata.

Crezi ca diavolul ar avea interes in a demonstra existenta Sfintei Treimi?
Sf. Spiridon a facut aceasta minune cu ocazia Sinodului de la Niceea, pentru a demonstra filosofilor prezenti la Sinod, ca Sfanta Treime exista. Minunea a fost urmata de convertirea acelui filosof. Mai multe amanunte poti gasi pe net.

Daca ar fi cum zici, Miha draga, ar fi mai multi sfinti care sa faca din caramida ce ai zis tu dar iata ca nu sunt, asa ca pentru mine ramane o simpla poveste. Nu s-a dovedit a fi una din caile prin care Dumnezeu da credinta oamenilor, si nu asta ii face pe oameni sfinti. Cat despre acuzatia cum ca adventistii si penticostalii nu cred in sfinti nu stiu cat este de adevarata pentru ca sfintii sunt mentionati in Biblie.

bogdan81 24.06.2011 19:14:58

Nu are nici o legatura ce am spus eu cu principiul sola scriptura.
Apostolul Pavel indeamna sa tinem ce ne-a propovaduit, fie in scris, fie prin viu grai.
Imi pare rau, nu are nici o legatura.

bogdan81 24.06.2011 19:21:46

Si adica ce vreti sa spuneti?
Ca numai de la Niceea incoace s-a crezut in Sfanta Treime?
Ca numai de la Efes s-a stiut ca maica Domnului e nascatoare de Dumnezeu?
Ca numai din 451 de la Calcedon s-a stiut ca Hristos e Dumnezeu care s-a facut si om?
Ca numai de la sinodul 7 ecumenic incoace credinciosii cinsteau icoanele?
Nu vedeti ca spuneti enormitati?

Adriana3 24.06.2011 20:10:03

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 371807)
Nu are nici o legatura ce am spus eu cu principiul sola scriptura.
Apostolul Pavel indeamna sa tinem ce ne-a propovaduit, fie in scris, fie prin viu grai.
Imi pare rau, nu are nici o legatura.

Ati spus ca la sinoade nu s-a adaugat nimic fata de ceea ce a fost propovaduit de apostoli iar ceea ce au propovaduit ei se afla in Biblie. Daca nu vedeti legatura, inseamna ca dvs. credeti ca tot ceea ce s-a adaugat in plus fata de Biblie ar fi fost propovaduit prin viu grai (si nu si in scris) de catre apostoli. Ori asta este doar o supozitie si nicidecum ceva demonstrabil, ci dimpotriva, tocmai ca apostolii au avut grija sa lase si in scris invatatura lor de unde si Sola Scriptura.

Adriana3 24.06.2011 20:11:59

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 371811)
Si adica ce vreti sa spuneti?
Ca numai de la Niceea incoace s-a crezut in Sfanta Treime?
Ca numai de la Efes s-a stiut ca maica Domnului e nascatoare de Dumnezeu?
Ca numai din 451 de la Calcedon s-a stiut ca Hristos e Dumnezeu care s-a facut si om?
Ca numai de la sinodul 7 ecumenic incoace credinciosii cinsteau icoanele?
Nu vedeti ca spuneti enormitati?

Nicidecum nu spun asa ceva dimpotriva, toate cele enumerate aici sunt si in Biblie, deci ramanem la Sola Scriptura? Nu s-a mai adaugat nimic fata de Biblie? Daca ati putea gandi coerent ati intelege ca va contraziceti pentru ca pe de o parte respingeti Sola Scriptura si pe de alta parte sustineti ca nu s-a mai adaugat nimic la Biblie ci doar s-au intarit cele deja existente. Ortodocsii si catolicii insa tocmai ca sustin si invataturi inexistente in Biblie ci primite ulterior ca revelatie de unde si ideea de Traditie + Scriptura. Dar cand vrem sa negam cu tot dinadinsul catolicismul care functioneaza pe acelasi principiu iata rezultatul, incoerenta.

catalin2 24.06.2011 20:23:10

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 371648)
1. Asa e; un inger nu minte. In eroare sinteti dumneavoastra atunci cind spuneti "biserica ortodoaxa detine TOT adevarul'' si nu ingerul. Sfintul apostol Pavel ne spune ca cunoastem IN PARTE, deci il cred pe el nu pe dumneavoastra. Iar daca ceva nu se incadreaza in "adevarul" sustinut de dumneavoastra asta nu inseamna ca e de la cel rau. Inseamna ca nu sinteti capabil sa-L primiti si sa-L intelegeti pe Dumnezeu asa cum vrea El sa se releve, exact ca fariseii de pe vremea Lui Isus; ei il vedeu pe Isus un conducator de osti care sa-i scape de romani. Si nu toti au fost capabili sa-L primeasca.
2. In final va spun ca dogma catolica e si logica si coerenta; spre deosebire de dogma ortodoxa care proclama filoque ca erezie dar are sfinti in calendar care sustin acelasi lucru (si nu e singura anomalie pe care eu am vazut-o).

Incep cu 3. Asta e si problema, ca dvs. nu aveti prea multe cunostinte si nu stiti cand se vorbeste aiurea despre credinta catolica. Din ce mi-am dat eu seama aveti cunostinte putine chiar si despre dogma catolica, macar aceasta trebuie sa o cunoasteti ca sa stiti despre ce vorbim. Neavand multe cunostinte de teologie vi se pare ca cei ce stiu cate ceva spun tampenii.
Nu e o problema pentru cineva ca nu stie, ca doar pe forum putem si sa invatam, mai rau e cand scrie ca si cum ar stii si apoi incepe sa acuze si sa judece.
2. Avand putine cunostinte de teologie nu cunoasteti bine nici dogma catolica, deci nu puteti face diferenta. Sfintii nu sunt infailibili, unii (putini) au facut si greseli. La noi Fer. Augustin e doar fericit si nu sfant din cauza greselilor. Dar important e cum moare cineva, pentru ca sunt sfinti care au devenit crestini abia inainte sa moara.
1. Iar nu intelegeti si incepeti sa judecati. Presupun ca va dati seama ca nu ne ducem pe un site NASA sa zicem si sa incepem sa ne contrazicem cu cei de acolo ca nu stiu sa faca rachete, cand noi nu stim despre ce vorbim.
Asa ca e bine macar sa cititi catehismul catolic si sa-l intelegeti, decat sa judecati ce nu cunoasteti. In mare parte ceea ce scrieti nu are legatura nici macar cu ce sustine BC (ma refer la toate mesajele). In schimb o sa observati ca unii ortodocsi sunt bine informati (zic unii). Si pe forumul catolic ortodocsii care scriau constant erau cunoscatori sau macar se informau. Ca sa nu spuna prostii pe un forum catolic.
Asadar va sfatuiesc sa va exprimati parerea cand stiti despre ce e vorba, sau daca va informati inainte, altfel o sa credeti ca ceilalti spun prostii, cand de fapt dvs. o faceti. Si raman doar acuze si contrari fara rost.
In legatura cu ceea ce ati scris, adevarul ne-a fost revelat, dupa aceea doar s-au adus clarificari. Si BC sustien acelasi lucru, spunand ca noile dogme sunt doar clarificari, nu noi invataturi.

bogdan81 24.06.2011 20:35:54

Adriana,

Icoanele nu sunt enumerate in Biblie, dar stim din traditie ca Sf. Evanghelist Luca a pictat primele icoane ale apostolilor si ale maicii Domnului.
Vedeti ca iar vorbiti fara sa stiti?

catalin2 24.06.2011 20:43:55

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 371656)
Daca va raportati la sfintul APostol Pavel, imaginati-va ca pe vremea lui nu exista nici o traditie. Deci daca vorbiti de traditie, atunci putem accepta ca prin revelatie, crestinii ortodocsi si catolici accepta drept urcarea la cer a sfintei fecioare Maria cu trupul si sufletul. Iata ceva ce nu e scris in biblie, insa noi credem acest lucru. La fel si cu Neprihanita Zamislire. Cind Dumnezeu a voit si cind lumea a fost pregatita, Dumnezeu a revelat faptul ca sfinta Fecioara s-a nascut fara pacat.

Acuma dumneavoastra acceptati faptul ca de la inceputuri Dumnezeu a vorbit cu poporul Sau prin profeti, prin alesi si deodata s-a oprit. Protestantii s-au oprit pina la venirea Lui Isus pe pamint, dumneavoastra considerati s-a oprit la nu stiu ce sinod, iar catolicii considera ca Dumnezeu in permanenta are grija de credinciosi si se va releva pina la sfirsitul lumii, dupa bunul plac al voinei Sale.

"Sfânta Tradiție sau Sfânta Predanie este învățătura dată (lăsată și transmisă) de Dumnezeu prin viu grai Bisericii, din care o parte s-a fixat în scris, mai târziu." "Altfel definită, Tradiția sfântă este "învățătura dată de apostoli primilor episcopi, iar aceștia celor de după ei până astăzi, prezentă în definițiile sinoadelor ecumenice, în scrierile Sfinților Părinți și în cărțile de slujbă ale Bisericii"
Bineinteles ca Duhul a lucrat in continuare in Biserica. BC nu sustine ca erorile dogmatica adoptate de ea sunt noi revelatii, ci acestea existau de la inceput. Am dat explicatia unui teolog despre dogma ridicarii la cer cu trupul si sufletul, de exemplu.
BO si ortodocsii sustin ca aceseta sunt schimbari ale dogmei care exista deja, deci neadevaruri, desi exista adevarul. Aveam din Sfanta Scriptua si de al Sinoade ca Duhul purcede de la Tatal, Filioque e o schimbare a acestei invataturi, nu o noua revelatie.
La fel toate invataturile considerate erezii, acestea schimba complet toata invatatura crestina. Asa cum am aratat la subiectele respective Filioque conduce la sabelianism, adica Persoanele Sfintei Treimi nu sunt dieferite, neprihanita zamislire face venirea Mantuitorului de mai mica importanta pentru ca mantuirea se putea face deja. Si toate sunt la fel, dar dvs. trebuie sa aveti mai intai cateva cunostinte teologice ca sa le puteti intelege despre ce e vorba.

catalin2 24.06.2011 20:48:50

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 371659)
Cam ce contrazice asta? Ma amuzati. Va dau citeva exemple similare de judecata de acest fel:
- un monitor in fata mea, prin care pot comunica cu cei care se afla la distanta de mine, contrazice tot ceea ce stiu eu despre stiinta. Si chiar contrazice, pentru ca habar n-am cita stiinta e cumprinsa in realizarea unui calculator
- un stejar in fata mea, elimina mai multa apa decit 10 masini de pompieri care au pompe si fac atita galagie! cum poate un simplu copac sa faca atit de mult si in atita liniste! asta contrazice ceea ce stiu eu despre biologie!
-un bec pe care il aprind in intuneric si face lumina depaseste ceea ce stiu eu despre fizica. Pur si simplu nu stiu cum funcioneaza un bec chiar daca e un lucru atit de banal.

Concluzie: daca EU nu stiu cum functioneaza sau se intimpla unele lucruri asta nu inseamna ca ele nu pot exista

Problema e ca daca dvs. nu cunoasteti ceva nu inseamna ca ceilalti nu le cunosc. Ramane doar ca acel cinecva sa ase informeze daca vrea sa discute despre ceva.
Daca cineva nu stie cum functioneaza un calculator nu se apuca sa discute cu cineva care stie sau chiar sa ii spuna ca stie mai bine. La fel e si cu religia sau dogma, si aceasta trebuie sa o cunosti, nu te nasti invatat in niciun domeniu.

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:56:45.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.