Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   preotul bataus, staretul unei manastiri din judetul Constanta (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10516)

gabriel 30 27.08.2010 20:31:21

Citat:

În prealabil postat de Pr.Gheorghe (Post 282692)
Cazul de fata il discutam cand vom avea si hotararea Arhiepiscopiei. La modul teoretic, tocmai asta este problema cu canonul 27: Sfintii Apostoli "au uitat" sa mentioneze si exceptiile. Hai sa fim seriosi, chiar vrea fratia ta sa lase impresia ca ar trebui sa se introduca la facultatea de teologie si cursuri de autoaparare, poate chiar kung-fu? Poate facem un schimb de experienta cu calugarii shaolin! Iarta-mi ironia!

Hahahaha,fara suparare,mi-a placut mult faza asta cu schimbul de experienta.....nu stiu exact ce s-a intamplat acolo,numai Dumnezeu stie,e greu sa emitem judecati si sa dam verdicte,oare nu suntem noi mai pacatosi decat aceia pentru a judeca....?Nu stiu daca asta trebuie sa fie comportamentul unui slujitor al Domnului fie el preot sau calugar.....chiar homosexual sa fi fost celalant,nu cred ca Hristos l-ar fi snopit in bataie.....
Oricum,astfel de scene nu fac decat sa arunce(inca) o umbra de indoiala si rosine asupra Ortodoxiei,si da din nou apa la moara dusmanilor lui Hristos sa arunce cu pietre in clerici si mai ales in monahism...calugarul ala prin comportamentul lui,nu si-a facut rau lui insusi atat cat a facut rau Ortodoxiei in general...si este trist...

P.S. :) Privind cu un ochi "critic",in miscarile mainii lui (si fara gluma) am recunoscut cateva tehnici de lupta orientale,in special chinezesti,derivate din Wudang (un stil de lupta kung-fu shaolin din muntii Chinei cu acelasi nume) sau cel putin asta mi-a lasat impresia.....

Hector 27.08.2010 20:34:32

Sunt totusi curioase doua lucruri, care vad ca nu se spun:
1: De ce a fost batut? Poate era la furat omul... A facut el ceva. Ar trebui sa se stie ce.
2: Cum se face ca, chiar in acel moment al faptei, langa o manastire din mijlocul campului, erau si paparazzi de la cancan, mot acolo, si cu o camera video. Mie imi miroase a ceva putred la mijloc.
Cred ca ,,batranelul", care numai a batran nu pare, l-a provocat intentionat pe staret, sau a primit niste bani de la cancan ca sa il instige, intarate.

Sigur ca fapta are blamarea ei, dar trebuie vazut si celalalt unghi al situatiei, pentru ca sunt niste lucruri ,,subrede'' pe acolo.

PS: Ca sa va mai destindeti, va dau un filmulet de pe youtube. Dar urmariti-l pana la sfarsit, ca atunci este farmecul: http://www.youtube.com/watch?v=eeh_hxJBe8M

ciprian22 27.08.2010 22:02:35

Ori ce ar fi facut...comportamentul calugarului nu este justificat cu toate ca sunt aici pareri care incearca si in fata unui fapt evident sa scoata institutia basma curata chiar dand cu pietre in constiinta noastra a celorlalti.Subscriu in totalitate parerii lui Ory.Cred ca multi din interior vad institutia ca o pura facere in parte personala si atat.

Pr.Gheorghe 27.08.2010 22:25:10

Citat:

În prealabil postat de ciprian22 (Post 282799)
Ori ce ar fi facut...comportamentul calugarului nu este justificat cu toate ca sunt aici pareri care incearca si in fata unui fapt evident sa scoata institutia basma curata chiar dand cu pietre in constiinta noastra a celorlalti.Subscriu in totalitate parerii lui Ory.Cred ca multi din interior vad institutia ca o pura facere in parte personala si atat.

Vezi, dumneata, eu nu ma numar printre cei care incearca sa acopere. Dar hai sa nu blamam institutia in ansamblul ei (mai ales ca eu asa stiu: capul acestei institutii este Hristos).
In cazul de la Basarabi, repet, nu cred ca este corect sa discutam "pe caz" pana nu avem pozitia (rezolutia) Arhiepiscopiei. Teoretizand, putem vorbi insa despre acest tip de fapta (bataia, lovirea, etc.) in care este implicat un preot (ori calugar) fara a da verdicte la acest caz concret, care poate este doar o inselatorie. Sfintii Parinti indemnau (de multe ori) ca chiar de vei vedea cu ochii sa nu crezi.

Institutia este si va fi "basma curata" pentru vecie, pentru ca este de la Dumnezeu si ce este de la Dumnezeu nu piere. Pentru cine nu crede in Biserica, acest lucru devine foarte relativ dar pe acela l-as tempera prin raportarea obligatorie la respectul reciproc. Daca nu ma va respecta, cu crezul meu, eu tot il voi respecta, dar imi voi scimba discursul. Nu de alta, dar sa nu creada, cumva, ca Biserica este o grupare de handicapati mintali ce pot fi folositi pe post de clovni. Poate ati auzit de momentul acela in care Iisus Hristos a luat biciul!

claudiu-marius 27.08.2010 22:37:38

Biserica ramane curata pt ca ea e de la Dumnezeu si capul ei e Hristos .Problema este a cea a incalcarii grave ca canoanelor de disciplina si morala preoteasca .Un om violent bataus fie si in cazul in care a fost serios cu nervii la maxim intinsi daca nu se stapaneste mai ales in cazul monahului care de buna voie a luat chipul cel ingeresc sa il poarte in lume unul ca acesta nu pot spune ca are constiinta liturgica si duhovniceasca ,iar canoanele sunt clare fie caterisirea fie oprirea de la a mai spovedii si indruma o buna perioada de timp ca si oprirea de la a mai slujii si punerea sub canon intr-o manastire ( din pacate nu mai avem manastiri cu parinti buni imbunatatiti si disciplinare ).insa cei ce vor hotara raman consistoriul Arhiepiscopiei Tomisului din care fac parte si ierarhul si exarhul si mai multi si speram ca vor alege solutia corecta.Noi cei simpli putem exprima aici o parere si nimic mai mult constatand faptele asa cum au fost ele prezentate

Dumitru73 27.08.2010 22:41:20

Citat:

În prealabil postat de Pr.Gheorghe (Post 282739)
Ar fi grotesc; Hristos, Domnul Iubirii ar plange iar!

era doar o gluma ... o continuare la ce ati scris ...

Dumitru73 27.08.2010 22:45:50

Citat:

În prealabil postat de Hector (Post 282756)
Sunt totusi curioase doua lucruri, care vad ca nu se spun:
1: De ce a fost batut? Poate era la furat omul... A facut el ceva. Ar trebui sa se stie ce.
2: Cum se face ca, chiar in acel moment al faptei, langa o manastire din mijlocul campului, erau si paparazzi de la cancan, mot acolo, si cu o camera video. Mie imi miroase a ceva putred la mijloc.
Cred ca ,,batranelul", care numai a batran nu pare, l-a provocat intentionat pe staret, sau a primit niste bani de la cancan ca sa il instige, intarate.

Sigur ca fapta are blamarea ei, dar trebuie vazut si celalalt unghi al situatiei, pentru ca sunt niste lucruri ,,subrede'' pe acolo.

PS: Ca sa va mai destindeti, va dau un filmulet de pe youtube. Dar urmariti-l pana la sfarsit, ca atunci este farmecul: http://www.youtube.com/watch?v=eeh_hxJBe8M

1. Intotdeauna mortu' e vinovat? Bataia NU e rupta din Rai.
2. Ce vrei sa spui? Ca este o conspiratie la mijloc? Nu a fost filmat de Cancan, ci de o persoana care se afla pur si simplu acolo.

Dumitru73 27.08.2010 22:47:58

Citat:

În prealabil postat de vsovivi (Post 282754)
Întâi de toatie, ăla era un bețiv și călugărele i-a aplict un picior în ...... că venise să ceară bani de beutură, i-a aplicat niște pălmi peste chelie și niște pumni cu simț de răspundere și l-a evacuat pe respectivul ocnaș... înfiltrat prin bălării.

Nimic necurat aici, și dacă toți oamenii s-ar bate așa de frumos unii cu lații ar fi pace pe pământ... păi nu vedeți că mai mult l-a mângâiat? Ați văzut vreodată o bătaie serioasă? Păi aici pe film se vede că i-a pus piedică, i-a dat niște bobârnace peste scăfârlie, apoi un capac peste chelie și un picior în dos... ce-i aia, bătaie?

Este exact ceea ce merită orice bețiv care vine să acceseze tufa de la mănăstire...

Unde a greșit călugărele? Trebuia să sune la poliție? Păi până veneau ăia respectivul ar fi udat toată curtea... și nu era frumos.

Deci îl felicit pe călugărele care a acționat promt. Sau voi chiar credeți că a bătut pe un bătrân nevinovat? Și defapt nu l-a bătut ci l-a ajutat să se trezească din beție... L-o prins că o zis bombă și o cerut un foc de la lumănări.

Nu merita bătut? Eu cred că da. O primit exact ce o meritat.

Și chiar nu vă e clar că vroia să-și completeze niște țigle din stiva de la mănăstire? Călugărele l-o ferit de focul gheenei.

Mai vsovivi cum le stii tu pe toate ...
Observ ca iti place acest comportament tip Shaolin ...

Pr.Gheorghe 27.08.2010 22:48:30

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 282825)
era doar o gluma ... o continuare la ce ati scris ...

Asa am si inteles. Am postat citatul fratiei tale doar ca sa pot face legatura.
Binecuvantare!

umila123 27.08.2010 22:50:05

m ai pus in dilema,nu vroiam sa postez ci sa iau tot cepot de bine de aici ca si ..cu

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 282623)
Cred că nu se știe de către cei care se grăbesc să aducă acuzații de faptul că mănăstirea nu este asemenea bisericii de mir, un lăcaș destinat mirenilor. Mănăstirea e făcută pentru cei care au ales să părăsească zarva și tulburarea lumii pentru a trăi în izolare o viață isihastă (de liniștire).

Accesul pelerinilor și mirenilor în mănăstiri este o favoare pe care obștile de călugări o fac, în trecut mănăstirile fiind închise vizitatorilor (și poate că era mai bine) tocmai din pricină că în ele călugării căutau să fugă de lume.

Terenul unei mănăstiri este (potrivit legislației României și organizării interne a BOR) proprietate particulară a obștii de călugări (nu a episcopiei) la fel cu orice proprietate particulară, mirenii, fie ei chiar ctitori sau donatori, nu au absolut nici un drept asupra proprietăților mănăstirești.

Pătrunderea pe terenul unei proprietăți fără consimțământul proprietarului constituie o infracțiune care se pedepsește cu ani de închisoare.

Starețul poate a procedat cu blândețe nedându-l pe intrus pe mâna justiției ci aplicându-i o bătaie educativă, menită să-l facă să nu mai repete fapta. Închipuiți-va ce ar fi ca mirenii să treacă așa prin curtea mănăstirii, ignorând dorința de intimitate a călugărilor și dreptul lor de proprietate.

Nici violența nu e o soluție, dar în cazul respectiv nu văd cum ar fi trebuit să procedeze.

....
Și încă ceva. Cei care sar ca arși când un om al Bisericii face ceva nepermis, sunt de multe ori oameni pătimași, abjecți, care simt o aversiune față de cei care au ales calea dedicării către Dumnezeu pentru că se simt mustrați în conștiință pentru viața lor de păcat și care în astfel de situații simt în realitate o bucurie, rod al profundei murdării spirituale care îi caracterizează.

1.exista o justitie divina si una umana cauzata de habitare impreuna,normal,a rasei umane!
2.justitia divina completeaza coercitivul-plata pacatului-cu iubirea de aproape asa cum ne a dictat Mantuitorul! am o rugaminte :citeste ce ai scris,si judeca -ca tot o facem-cu toate ca nu este dreptul nostru, si spune mi ai ...de ce judeci intr o parte si esti "milostiv" in cealalta?nu ti e teama ca te pagubesti pe tine si pe ceilalti?! intreb doar cu umilinta si iertare ce iti cer!

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:39:20.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.