Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
(Post 320374)
Nu m-am aprins deloc, încerc doar să mă încadrez în topicul acesta pe care nu eu l-am inițiat, și vă rog să răspundeți la întrebarea pusă:
Încă nu s-a adus niciun argument biblic valid în sprijinul rugăciunii pentru morți. Dacă sunteți de acord că nu există un asemenea argument și în consecință practica aceasta în Biserica Ortodoxă este nebiblică și necreștină; putem discuta și alte subiecte adiacente. Precum cel propus de dvs.
|
Pai practica acesta in BOR,BC si alte confesiuni crestine exista.Ea are radacini in Bibile dupa cum v-am oferit versetele,,necanonice'',care este adevarat nu sunt dogmatice.Dar ,,crestina'' este totusi putin mai greu de demonstrat,fiindca intradevar argumente din NT in favoarea ei sunt mai putine dar totusi sunt,si un alt temei in favoarea ei este faptul ca exista inca de pe vreme a apostolilor,si nu este o inventie a Bisericii,ea are asa cum au spus alti frati ortodocsi o traditie in BO si BC,vezi masa ce se da dupa inmormantare(,,pomana''-popular-),parastasul,pomenirea la Sf Liturgie,privegherea etc.Si invierile din morti facute de sfinti,,mult poate rugaciune staruitoare a dreptului''(Iac,nu mai retin cat) ,arata totusi ca izbavirea mortilor ,este posibila si prin interventia celor vi.Acuma argumente din NT:1,,Este si pacat de moarte nu zic sa se roage si pentru acela''(ioan,5,16)
,deci vedem ca doar pt pacatul de moarte suntem datori a nu ne ruga.2,,....impreuna cetateni cu sfinti si casnicii lui Dumnezeu,ziditi pe temelia apostolilor si a proorocilor,piatra cea din capul unghiului fiind insusi Hristos"'(Efes.,2,20),vedem comuniunea noastra cu sfinti,apostoli ,proorci etc.Dar in NT indemnul la rugaciune este unul universal si continuu,dominat de legea iubirii,care nu are limite.