Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Minune!!! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12123)

camy_d 06.02.2011 20:32:43

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 334110)
Un singur preot ma vazut ca folosea mai multe lingurite. N-am auzit sa se fi imbolnavit cineva vreodata. Pai ala care refuza Sfanta Impartasanie din cauza asta ar trebui preotul sa il opreasca de la ea un timp, ca sa isi doresca sa se impartasesca, nu ca ii face preotului o favoare ca se impartasaseste.

Eu o singura data am tinut mai mult si s-a stricat dupa un an si ceva. Dar am citit ca sunt care rezista si 100 de ani. De exemplu in unele parti exista obiceiul ca sa se ingroape o sticulta la fundatia casei si dupa 100 de ani au daramat-o si au gasit sticluta cu apa proaspata.

Anafura tine de obicei o saptamana. Dupa aceea se cam strica. Probabil depinde cum e depozitata, daca se usuca nu se mai strica.

Sunt explicatii gasite de atei, un ortodox ar trebui sa stie ce se intampla acolo. O explicatie este pentru faptul ca se aprind lumanarile. O alta explicatie este de ce nu arde in primele momente. O alta explicatie este de unde ia patriarhul lumina. O alta cum s-a crapat coloana cand a fost minunea cu armenii. E bine macar ca recunsc ca se intampla toate astea. Dar toate explicatiile nu pot fi puse impreuna, ca nu se potrivesc. De exemplu am citit ca fosorul arde foarte tare, deci nu poti pune mana.
Cel mai important aspect e ca la inceput apare o lumina in Biserica, la asta nu prea au avut de unde sa dea explicatii. Exista multe marturii de-a lungul secolelor, printre altele si despre faptul ca la prima cruciada Lumina nu a aparut and au fost preotii catolici impreuna cu cei ortodocsi, ci doar dupa ce primii au plecat din biserica (e relatarea si a unui capelan catolic).

V-ați propus să râdeți de mine, sau ce? Eu am ținut un an sau mai mult anafura, fără a avea grijă în ce condiții o pun și nu s-a stricat. Și de unde ați mai scos prostia cu aghiazma care se strică, adică sunt chioară, sau cum?

PS: Eu am văzut pe youtube că puteai pune mâna când ardea fosforul, întrebarea mea e alta, se transformă în flacără normală după câteva minute, ca Sf. Lumină?

camy_d 06.02.2011 20:34:46

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 334115)
Exista cazuri in care se strica: slujba nu a fost completa si astfel nu s-a sfintit aghiazma, a fost depozitata intr-un vas murdar, etc.

Uite asta pot să cred.

Deci dacă vreți să nu vi se strice aghiazma, nu mai fugiți de la slujbă, înainte să se termine și spălați sticla înainte să puneți aghiazmă!

Dumitru73 06.02.2011 20:39:22

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 334112)
Nu știam, sigur vorbești serios? Dar cum să se strice aghiazma, hai că schimbarea împărtășaniei în sânge și carne mai pot s-o cred, dar cum să se strice aghiazma?

intreaba-ti preotul, o sa ai o surpriza. nu o sa fie surprins.
nu pot sa-ti spun exact unde gasesti, dar stiu sigur ca despre asta ne-a vorbit preotul bisericii la care mergeam.
referitor la impartasanie, indrumarul il gasesti in ultima oagina di Liturghier.

catalin2 06.02.2011 20:40:22

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 334117)
V-ați propus să râdeți de mine, sau ce? Eu am ținut un an sau mai mult anafura, fără a avea grijă în ce condiții o pun și nu s-a stricat. Și de unde ați mai scos prostia cu aghiazma care se strică, adică sunt chioară, sau cum?

Eu sunt mai pacatos, la mine se strica. :) De obicei o tin sa nu se usuce si poate de aceea. Dar am zis ca daca se usuca tine mult. Iar aghiazma dupa un an si ceva, dar la altii tine mai mult.
Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 334117)
PS: Eu am văzut pe youtube că puteai pune mâna când ardea fosforul, întrebarea mea e alta, se transformă în flacără normală după câteva minute, ca Sf. Lumină

Nu stiu daca era fosfor acela, ci flacara normala, pe care incercau sa puna mana. Tot e bine ca analizeaza, recunosc ca exista fenomenul, ca in alte parti mai e poveste cu lampa pe care o tine patriarhul in mormant si de unde ia lumina.

Melissa 06.02.2011 20:40:24

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 334110)
De exemplu am citit ca fosorul arde foarte tare, deci nu poti pune mana.

Tocmai asta doream sa se inteleaga.Ca NU se poate explica DE CE POTI pune mana,de ce NU arde flacara.:10:.Dar am uitat sa precizez ca fosforul arde foarte tare.

Dumitru73 06.02.2011 20:40:34

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 334118)
Uite asta pot să cred.

Deci dacă vreți să nu vi se strice aghiazma, nu mai fugiți de la slujbă, înainte să se termine și spălați sticla înainte să puneți aghiazmă!

de ce sa spele sticla?!

catalin2 06.02.2011 20:42:14

Citat:

Uite asta pot să cred.

Nu noi nu trebuie sa fugim inainte sa se termine slujba, ci preotul :)) Adica daca preotul nu termina slujba, o face incompleta, atunci nu se sfinteste aghiazma (logic).

Dumitru73 06.02.2011 20:43:01

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 334124)
Tocmai asta doream sa se inteleaga.Ca NU se poate explica DE CE POTI pune mana,de ce NU arde flacara.:10:.Dar am uitat sa precizez ca fosforul arde foarte tare.

ce inseamna sa "pui mana"?

camy_d 06.02.2011 20:44:44

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 334125)
de ce sa spele sticla?!

Bună întrebare, retrag partea cu spălatul sticlei, rămâne în picioare doar ipoteza slujbei incomplete.

Melissa 06.02.2011 20:45:18

Citat:

nu mai fugiți de la slujbă, înainte să se termine și spălați sticla înainte să puneți aghiazmă!

Asta-i cea mai tare....ne-ai facut certati cu apa...:24:( nu cu aghiazma, cu apa de la dus)

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:17:31.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.