Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   Aprox. 400 de crime comise zilnic in Romania... pe banii nostri (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15611)

UNNOOM 11.12.2012 16:36:18

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 487564)
Da, nu consider că trebuie să fie ignoranți. Însă nu cred că e nevoie de educație contraceptivă; ci de o altfel de educație: Despre cum se fac și, mai ales, cum se cresc copiii; nu despre cum nu se fac.

In Romania trebuie incurajata natalitatea fara a limita alegerile oamenilor. Unele femei doresc sa se dedica carierei, unele familiei (ca cu putini copii), altele vor sa ramana gravide intr-una fiindca asa le cere religia, unele doresc sa aiba multi copii din proprie initiativa fara vreo recomandare religioasa.

Trebuie tinut cont de cam toate preferintele oamenilor. Daca vrei sa impui un anumit standard conform unor idei religioase... vor fi multi care se vor opune acelor standarde...

Nu interzice nimeni dreptul de a promova natalitatea, dimpotriva... sunt incurajate ideile de felul asta! Problema este alta... nu poti argumenta cu "fa copii fiindca asa vrea Dumnezeu" in cel mai bun caz esti ignorat... ! Argumentele acestea functioneaza doar la cei cu aceleasi idei ca si tine!

Daca vrei sa convingi o femeie atee sa faca copii, nu incerca sa o sperii cu ideea de Dumnezeu fiindca o sa rada de tine! Mai bine folosesti alte argumente: ii spui ca societatea are nevoie de genele ei sau ca va contribui la stabilitatea economica a societatii!

Mai bine promovezi ideea ca firmele trebuie sa ofere conditii pentru ca femeile care doresc si familie si cariera sa poata lucra cand sunt gravide sau companiile sa asigure crese in interiorul lor pentru tinerele mamici.

N.Priceputu 11.12.2012 16:42:47

N-am scris ca laic, ci în calitate de creștin. Nici nu am în vedere o politică națională, ci doar ce consider că trebuie să facă creștinii în familiile lor. Adică să-și crească copiii cu responsabilitate, învățându-i responsabilitatea și respectul față de viață; în special față de cea pe care ei înșiși o nasc.

Nu trebuie cultivată (cel puțin între creștini) mentalitatea că sexul e pentru plăcere (fără a o exclude); după cum e păcat să mănânci de plăcere iar apoi să-ți bagi degetele pe gât ca să dai afară.

Contracepția este, oricum, o găselniță modernă, nefirească, nenaturală. Fie și pentru a fi în armonie cu propria noastră natură n-ar trebui să recurgem la ea.

Constat cu regret că nu suntem, după fapte, un popor de creștini. Dar nu vreau să fie obligat cineva să devină. Însă cine vrea, trebuie să știe ce înseamnă aceasta.

Laura19 12.12.2012 01:51:46

Inainte in SUA puneau accentul pe abstinenta si cam asa decurgea educatia(nu stiu daca mai fac asa caci "minoritatile sexuale" si aia cu revolutia sexuala au latrat multa vreme pana au reusit sa faca ei educatia in scoli):
Pam Stenzel - "Costul" relațiilor intime în afara căsătoriei

Noi dupa 89 nu am prea avut asa ceva in scoli, desi BOR putea organiza ceva. Iar pro-vita face ce poate, avand in vedere ca majoritatea voluntarilor sunt preoti si mai putin mireni de care este nevoie.

sophia 12.12.2012 12:32:56

Titlul mi se pare oribil! "Crime...pe banii nostri"
In fine, ma abtin sa mai comentez. Nu sunt crime si nici oamenii nu sunt criminali, sunt situatii complexe.

Deci s-o luam in ordine:

1. De ce se fac avorturi? - ca sa se elimine copii nedoriti.

2. De ce apar acesti copii? - pentru ca mai ales tinerii nu stiu cand poti ramane insarcinata! Eu nu stiu daca se face educatie sexuala in scoala, dar nu
se stiu anumite riscuri. Ei isi inchipuie ca se "joaca" putin si nu se intampla nimic ("...doar o data a fost!").
Sunt si foarte precoci, inclusiv hormonal, dar la capitolul minte...
Femeile mai in varsta se intampla sa aibe ciclu neregulat si nu isi dau seama in ce zile pot sa ramana...
Sunt si (parca tot mai multe in ultima vreme) cazuri de viol, chiar de la varste fragede...

3. De ce nu sunt doriti copiii? - pentru ca mai ales tinerii nu au conditii sa-i creasca (nu sunt casatoriti, nu au terminat o scoala, o pregatire profesionala, nu au cine sa-i ajute, nu au casa, serviciu, etc.)
Mai apare si presiunea familiei si bisericii - e pacat si rusine sa faci copil din flori...Frica apoi ca te alunga de acasa, ca devii un outsider, exclus din societate.

4. Solutii:
- educatie in familie (sexuala, religioasa, familiara)
- educatie sexuala la scoala
- medicii sa se implice si sa explice nistew riscuri, mai ales la fetele/femeile cu ciclu neregulat
- in caz de sarcina nedorita - consiliere ( dar nu asa cum se face acum de nu stiu care organizatii, cu teroare), ci cu calm (ce solutii sunt sa pastrezi copilul si sa te descurci cu el, sau sa-l dai undeva in adoptie/asistenta maternala), consilierea familiei (ca tanara trebuie ajutata, ca nu e un dezastru, nici rusine sau pacat, ci ca trebuie pastrat copilul etc.), consiliere juridica pentru adoptie/asistenta maternala
- conditii materiale - adaposturi "Mama si copilul", ajutor financiar, ajutat sa-si gaseasca serviciu, locuinta, etc.

Din pacate exista solutii numai pentru perioada de dupa sarcina si nastere. Si multe fete/femei tocmai de asta vor sa scape - de sarcina si nastere. le este frica si de asta.

Contraceptia este o solutie, este raul cel mai mic, as zice. Mai bine un condom, decat un copil avortat. Dar cine sa vada asta.

Nu stiu cum este USA si alte tari si din ce cauza se fac inca atatea avorturi.
Sunt mai libertini si mai putin credinciosi.

Cazuri de sarcini nedorite, mai ales la tineret parca sunt mai multe in familii dezbinate, fara multa educatie si scoala.
Familia si casatoria nu mai au nici un rol si nici o valoare...

Parca tot mai mult aud/vad in media despre copii abandonati in spitale si maternitati. O fi mai bine? Unii or sa spuna, da, macar nu sunt omorati copiii.
Dar nici in adoptie nu sunt dati. Totul este o birocratie.
Legea adoptiei complicata, o groaza de acte, si brusc apare mama sau chiar si tatal si nu mai dau consimtamantul...de ce oare? Si asa sta copilul prin orfelinate.

Dupa mine solutia cea mai buna de a nu se ajunge in situatia de avort, daca nu dorersti un copil, este sa eviti sarcina, in primul rand prin abstinenta.
Nu stiu de ce asta este considerat un pacat in biserica. Pur si simplu sa nu te duci sa ai relatii cu cineva.

Tineretul si cei mai in varsta ar trebui sa aibe alte preocupari si sa inteleaga ca sexul nu este o joaca si o placere si are consecinte serioase, pentru o viata intreaga.

Si spun a nu stiu cata oara - ce rost are sa scriem intr-una astfel de discutii sterile, daca nu facem si ceva practic. Doar condamnam pe unul si pe altul si pe noi insine nu vedem vinovati, sau in stare sa luam niste masuri practice.

Nu sunt vinovati si criminali aceia ce ajung in astfel de situatii, ci un intreg sistem, o societate, o omenire.

Si inca ceva: este periculoasa o interzicere prin lege a avortului. Sa nu uitam ce faceau femeile pe vremuri si cate mureau in conditii oribile, sau se mutilau pe viata.

N.Priceputu 12.12.2012 12:43:07

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 487723)
Nu sunt crime si nici oamenii nu sunt criminali, sunt situatii complexe.

Dar ce este o crimă? Nu uciderea unui om?
Ce sunt ființele avortate? Nu oameni? Sunt măcar ființe?
Ce este un om? Când începe existența lui?

Vi se pare dur titlul topicului? Cum credeți că li se pare pruncilor aspiratorul sau instrumentele care-i rup în bucăți?

sophia 12.12.2012 13:12:04

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 487724)
Dar ce este o crimă? Nu uciderea unui om?
Ce sunt ființele avortate? Nu oameni? Sunt măcar ființe?
Ce este un om? Când începe existența lui?

Vi se pare dur titlul topicului? Cum credeți că li se pare pruncilor aspiratorul sau instrumentele care-i rup în bucăți?

Asta este o intrebare foarte controversata: "cand incepe existenta unui om".

Inteleg ce intrebi aici, dar cumva nu consider crima.
Pentru mine crima este sa ucizi un om aflat in viata.
In general nu sunt prunci aceia de care spui ca sunt rupti in bucati.
Prunc este un copil nascut deja.
Ca atunci si cand pierzi o sarcina fara sa vrei, mai ales in primele zile/saptamani, nu spui ca ai avut un copil. Cate femei nu pierd sarcini, fara ca macar sa fi stiut ca au fost insarcinate? Si aia ce se cheama ca este?
In medicina exista notiunea de embrion in primele saptamani si mai apoi devine fat.
Nu stiu, nu pot pune totul in aceeasi oala.

Sigur, un avort este ceva grav. Nu este de dorit.
Dar asa cum am mai spus, vinovati nu sunt numai mama, tata si medicul, ci toata omenirea. Si atunci nu venim sa numim pe unul sau altul criminal.
Ca multi nici n-ar vrea, daca ar afla alte solutii...
Si medicii astia tot vinovati si criminali sunt toti.
Rau daca fac avorturi, rau daca te ajuta sa ai copil, rau daca nu te ajuta, rau daca iti dau un tratament (ca e cu hormoni si nu e bine) ca sa te vindeci de boli si sa poti avea pe urma sarcina. Rau si rau....

Totul este rau si pacat pentru biserica: contraceptie, avort, hormoni, asistare pentru sarcina (la cei care nu pot pe cale naturala), adoptie, abstinenta, relatii in cuplu/familie ca sa ai copii (murdar si pacatos) etc.
Un copil se naste din pacat si tot asa.
Cum ii ajutam atunci pe oameni concret sa-si gaseasca solutia potrivita?
Cum il ajutati dumneavoastra, sau Laura, sau altcineva pe unul care nu vrea copil, sau pe unul care vrea copil si nu poate? Concret.

N.Priceputu 12.12.2012 13:45:54

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 487730)
In general nu sunt prunci aceia de care spui ca sunt rupti in bucati.

Bine, nu sunt prunci. Dar ce sunt? Îi doare, sau nu simt nimic atunci când sunt avortați? Vor să trăiască, vor să moară sau le e indiferent ce li se întâmplă?
Ați văzut filmele acelea care arată prin ce trece fătul atunci când este tras afară? Ați văzut disperarea cu care încercau să scape, să strige după ajutor? Către cine strigau, oare?

Citat:

Totul este rau si pacat pentru biserica: contraceptie, avort, hormoni, asistare pentru sarcina (la cei care nu pot pe cale naturala), adoptie, abstinenta, relatii in cuplu/familie ca sa ai copii (murdar si pacatos) etc.
Biserica constată că în lume păcatul s-a înmulțit; trăim înconjurați în păcate din afara și din lăuntrul nostru. Nu e rea Biserica pentru că ne arată asta; e vrea să ne scoată. Totuși, ultimele (cele cu bold) nu cred că le socotește cineva păcate.

Citat:

Cum ii ajutam atunci pe oameni concret sa-si gaseasca solutia potrivita?
Cum il ajutati dumneavoastra, sau Laura, sau altcineva pe unul care nu vrea copil, sau pe unul care vrea copil si nu poate? Concret.
Credeți că noi suntem chemați să-i ajutăm?
Ce au de făcut dacă vor să aibă sufletul curat nu e greu de înțeles: Dacă nu vrei copii, nu-i faci. Dacă doar te prefaci că faci copii, atunci trăiești bolnav sufletește și nu vrei să te vindeci.
Iar dacă vrea și nu poate, aici numai Dumnezeu poate ajuta. Cât au așteptat Avraam și Sara? Sau Ioachim și Ana?
Însă pentru cei care nu pot, soluția adopției îmi pare foarte bună. Dar să nu deschidem din nou cutia Pandorei. Știu că nu e tocmai ușor.

Dar cred că energia aceea pe care fiecare se simte chemat să o dăruiască copiilor poate fi dăruită prin orice facere de bine. Cred că mai sunt încă mulți care au nevoie de ea; iar dacă nu acolo unde locuiești, atunci în altă parte, cu siguranță.

DragosP 12.12.2012 14:25:45

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 487730)
Asta este o intrebare foarte controversata: "cand incepe existenta unui om".

Este că n-ai citit catehismul? Oricare ar fi el.
În schimb pui întrebări pe care cu greu mă abțin să le numesc "tâmpite".

sophia 12.12.2012 15:14:24

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 487737)
Bine, nu sunt prunci. Dar ce sunt? Îi doare, sau nu simt nimic atunci când sunt avortați? Vor să trăiască, vor să moară sau le e indiferent ce li se întâmplă?
Ați văzut filmele acelea care arată prin ce trece fătul atunci când este tras afară? Ați văzut disperarea cu care încercau să scape, să strige după ajutor? Către cine strigau, oare?

Biserica constată că în lume păcatul s-a înmulțit; trăim înconjurați în păcate din afara și din lăuntrul nostru. Nu e rea Biserica pentru că ne arată asta; e vrea să ne scoată. Totuși, ultimele (cele cu bold) nu cred că le socotește cineva păcate.

Credeți că noi suntem chemați să-i ajutăm?
Ce au de făcut dacă vor să aibă sufletul curat nu e greu de înțeles: Dacă nu vrei copii, nu-i faci. Dacă doar te prefaci că faci copii, atunci trăiești bolnav sufletește și nu vrei să te vindeci.
Iar dacă vrea și nu poate, aici numai Dumnezeu poate ajuta. Cât au așteptat Avraam și Sara? Sau Ioachim și Ana?
Însă pentru cei care nu pot, soluția adopției îmi pare foarte bună. Dar să nu deschidem din nou cutia Pandorei. Știu că nu e tocmai ușor.

Dar cred că energia aceea pe care fiecare se simte chemat să o dăruiască copiilor poate fi dăruită prin orice facere de bine. Cred că mai sunt încă mulți care au nevoie de ea; iar dacă nu acolo unde locuiești, atunci în altă parte, cu siguranță.

Ba da, aici pe forum am vazut multa lume care socoteste totul un pacat, inclusiv ceea ce este bolduit.
Cat au asteptat cei din Biblie pana ce Dumnezeu le-a dat copii stim. Problema este ca la noi si asta este rau. Cat lume nu arata cu degetul sau te condamna daca ai facut un copil la varsta mai inaintata. Si pe urma mai e o problema. Daca ii facem tarziu raman de mici orfani...

Da, cred ca suntem chemati toti sa ajutam. Ca vad ca avem sentimente care ne pun sa militam pe forumuri sau pe strazi contra si contra si pentru.
Energia aia ar trebui folosita pentru a face ceva concret.

N-am inteles fraza cu "daca te prefaci ca faci copii..." La cine se refera?
Si da, daca nu vrei sa faci copii nu-i faci. De acord.
Dar asta inseamna fie abstinenta - si zice lumea ca e pacat sa nu lasi sa vina copiii dati de Dumnezeu sau contraceptie si asta e tot pacat.
Si atunci? Si e vorba aici si de cei casatoriti.
Cate discutii nu au fost/sunt pe forum pe aceste teme?

Da, biserica ne arata ce este rau si ne invata sa nu facem asta, dar nu exista alternativele.
Biserica iti spune sa nu faci aia si aia ca este pacat, dar nu-ti da ajutor concret in situatia in care te afli.

Acum au inceput sa apara preoti si monahi care se ocupa de copii orfani, de tineri care sunt pe cale sa faca avorturi si etc. Dar asta este inca foarte putin.
Se poate implica in mai multe lucruri.

sophia 12.12.2012 15:23:19

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 487743)
Este că n-ai citit catehismul? Oricare ar fi el.
În schimb pui întrebări pe care cu greu mă abțin să le numesc "tâmpite".

Este Postul Craciunului si continui sa faci mult rau pe acest forum. Cu greu ma abtin sa nu ma manii si sa nu te parasc la admin ca sa te traga de maneca pentru comentariile tale pe care si eu ma abtin cu greu sa le numesc ca tine mai sus.

Te rog termina cu bataia de joc pe firele de discutii. Nu vii cu nimic concret si constructiv, doar strici discutiile si lovesti in oameni.

La fel si AlinB. dar macar el mai vine si cu ceva util (cateodata).

Da, am citit si catehism si altele. Si pun intrebari ca eu nu sunt asa grozava ca tine si ca altii. Nu pot pricepe unele lucruri in religie.
Si ce anume are a face catehismul in discutia de fata?

Si da, exista controverse in discutia pe care ai citit-o, intre diverse grupuri (medici, apartinatori ai religiilor, oameni de stiinta, persoane private, etc.)

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:07:00.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.