![]() |
prin milostenie și post
|
Citat:
Dar de post nu știam, că s-ar ierta păcatele prin post. Poate prin post și rugăciune. Am mai găsit o metodă de a primi iertarea fără a o cere în mod expres: "Să știe că cel ce a întors pe păcătos de la rătăcirea căii lui își va mântui sufletul din moarte și va acoperi mulțime de păcate." la Iacov 5, 20 |
Atentie!
[SIZE=4][COLOR=#800000]ÎNVĂȚĂTURI CORECTE ȘI ÎNVĂȚĂTURI GREȘITE DESPRE POSTURI ȘI ZILELE DE POST[/COLOR][/SIZE] [COLOR=#FF0000]"Postul iartă păcatele.[/COLOR] Postul nu iartă păcatele, ci le iartă Hristos prin preot în Duhul Sfânt. Postul face parte din curăția trupească, iar iertarea păcatelor din curăția sufletească. Cine nu ține post la tinerețe va ține regim la bătrânețe!" http://www.parohiamacin4.org/post.htm Sfanta Impartasanie se da pentru iertarea pacatelor si spre viata de veci. Iar Impartasanie fara Spovedanie nu se poate... Iar dependenti nu suntem de spovedanie, ci de pacatele noastre... |
Citat:
Citat:
Ideea este să nu te apropii de Potir avînd păcate grave, de moarte, să te fi certat cu cineva între timp de exemplu. Iată lista cu păcatele care opresc de la Împărtășanie: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=16045 Sfîntul Nicolae Cabasila spune clar: "pe cât este de nedrept să te împărtășești din Sfintele Daruri dacă ai săvârșit păcat de moarte și nu te‑ai spovedit, tot pe atât de mare greșeală ar fi să fugi de această „Pâine”când n‑ai greșit de moarte!" Pentru a clarifica și mai mult lucrurile, dorim să arătăm care sunt aceste păcate de moarte pentru care Sfinții Părinți opresc de la Împărtășanie. Povățuirile de la sfârșitul Liturghierului opresc de la Împărtășanie pentru următoarele păcate: trufia, iubirea de argint, desfrânarea (sub orice formă: malahie, adulter, sodomie, gomorie etc.), mânia și răzbunarea, lăcomia, zavistia și lenevirea spre faptele cele bune.[62] La acestea se adaugă o altă categorie de păcate la fel de grave (sau chiar mai grave unele dintre ele) și care, de asemenea, opresc automat de la Împărtășanie. Acestea sunt: minciuna și mărturia falsă, descântecul și vrăjitoria (atât cel care face, cât și cel căruia i se face), furtul sau orice alt fel de nedreptate socială, bătaia și omorul (inclusiv avortul), răspândirea sau simpla aderență la o idee sectară (eretică) sau antieclesială, furtul de cele sfinte și nerespectarea rânduielilor bisericești (suprimarea samovolnică a posturilor, afară de motiv de boală; comuniunea euharistică cu eterodocșii; încălcarea gravă a Canoanelor bisericești etc.), hula împotriva lui Dumnezeu și negarea existenței Lui, fie prin ateism, fie prin sincretism (creștinism + yoga, credința în reîncarnare, meditația transcendentală etc.) A se vedea în special capitolul VI din eseul http://www.teologie.net/2010/01/05/c...ne-impartasim/ . |
Citat:
Cât privește postul, revin la ceea ce am mai zis în legătură cu distincția dintre post și abstinență sau ambiții personale care se vor a fi post: postul este intim legat de rugăciune (precum și de toate celelalte din țesătura vieții creștine, care sunt inseparabile, o singură cămașă), mai mult, dacă nu e cerut permanent prin rugăciune, nici nu văd de ce ar fi lucru creștinesc. Așadar am zis post, presupunînd, implicit, rugăciunea. Rugăciune fără post se poate, însă post fără rugăciune nu văd cum ar fi posibil. Rugăciunea e condiția de toată vremea a creștinului. Că e rostită sau nu, întrucât a te ruga înseamnă nu doar rostirea unei formule sau a unui șir de formule verbale, ci mai degrabă o așezare a ființei, o atitudine permanentă de a fi cu credință și umilință înaintea Domnului. În acest sens, nici o lucrare nu poate fi în afara rugăciunii. Așa cred, Florine, Doamne ajută! |
Citat:
Sunt yoghini, vegani, care tin niste posturi fata de care pravila ortodoxa in acesta privinta pare o joaca. Nu maninca niciodata produse animale, ba chiar tin post negru de 10, 20 zile sau mai mult. Si totusi.. Citat:
Lucru anevoie de realizat de altfel si a nu se confunda cu parerea de sine, cum ca am fi dobandidt deja aceste lucruri si am trecut de etapa "formulelor". |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Totuși, interesant lucru, chiar cei care nu au timp de formule (unii limitîndu-se la un simplu "Doamne" din când în când) își văd de viața lor creștină, nevoindu-se cu pocăința și sporind mult duhovnicește. Cel mai bine am găsit explicat acest lucru în cărțile Sfântului Teofan Zăvorâtul despre rugăciune. Și Părintele Rafail Noica pune accent tot pe această stare lăuntrică de așezare înaintea Domnului, în detrimentul rostirii papagalicești și fără folos a rugăciunilor și pravilelor. Se pare că avem tendința, mulți dintre noi, să picăm în forme idolatre ale papagalului mecanic rugătoriu, în loc să viețuim pur și simplu creștinește. Probabil pentru că e puternică în noi tendința spre îndulcire. Unii se îndulcesc cu mâncare și băutură, alții cu sexul, alții cu literatura și muzichia, alții cu rugăciuni și mersul la biserică și colindatul pe la mânăstiri. Puțini cred că se mai îndeletnicesc cu tăierea voii, în detrimentul îndulcirii. Tăiere/omorâre de sine fără de care intrarea pe Ușa Milostivirii este o iluzie a minții. De aceea cred că avem mare nevoie de duhovnici iscusiți care să ne țină în tensiune permanentă și suitoare pe Munte. Altminteri ne oprim, satisfăcuți de sine și ne îndulcim cu amintiri și multă imaginație... |
Sunt felurite nevointi care daca sunt facute corect, aduc roade mai devreme sau mai tarziu.
Sa nu ne grabim sa judecam roadele unora sau altora dupa aparente nici sa spunem ca ar fi cutare nevointa facuta corect (gandindu-ne la noi si judecand gresit) mai buna decat alta facuta gresit (gandindu-ne la altii si judecand iarasi, gresit). |
Ora este GMT +3. Ora este acum 03:08:39. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.