![]() |
Citat:
Iar legat de arta...este trist ceea ce spui. Pana cand si bisericile sunt creatia unor persoane deosebite, si sunt biserici si manastiri superbe ce contin adevarata arta. De ce trebuie sa negi tot ceea ce este frumos? legat de filme...atata timp cat le consideri pura fictiune si le admiri ideile originale(unora) nu au cu ce sa te afecteze, ba chiar iti ramane un mesaj al filmului, unul universal, care sa iti induca o stare de bine. Totul este sa fi constient ca filmele sunt fictiune |
Citat:
Asa ca lasa speculatiile si diversiunile astea ieftine... Toata expunerea lui de mai sus reprezinta perceptia corecta si realitatea lumii in care traim. |
Citat:
Cu privire la ceea ce spunea Mihu, ca nu exista decat o singura literatura - Biblia (asta suna a Petre Tutea, si oare cat a citit el la viata lui pana sa ajunga sa spuna asta?!)... intr-adevar Biblia este Cartea Cartilor si ca ea nu mai este alta - sa fim sinceri insa si sa recunoastem cand am deschis intr-adevar ochii mintii si ai sufletului citind-o. Nu cred ca sunt prea multi aceia care pot spune ca au facut asta f. devreme. |
Citat:
hai sa luam toate picturile, scrierile, tot ce tine de "frumos" si nu de "religie" si sa le ardem!! daca te bucuri de viata o sa arzi in iad! sufera! acesta e raspuntul tinere crestin! |
ce inseamna arta?? oare nu tot o Arta si creatia ce ne inconjoara?? dar dragii mei nu cumva din pricina stralucurii razei sa uitam de Soare...jenica
|
"erzbet, trairile sunt trairi personale iar ce profeseaza mihu si ce preda copiilor este altceva iar eu personal din ce am citit si vorbit cu el, cred ca este un profesor de literatura de mare clasa.
Asa ca lasa speculatiile si diversiunile astea ieftine... Toata expunerea lui de mai sus reprezinta perceptia corecta si realitatea lumii in care traim." Perceptie corecta si realitatea lumii din punctul tau de vedere. Mi se pare ciudat ca un profesor "de literatura de mare clasa" sa aiba asemenea trairi, sa nege arta, indiferent de ceea ce preda elevilor sai. I se cam bat cap in cap teoriile, pentru ca liteatura este o arta si daca o neaga, de ce este profesor de literatura? Este imposibil avand aceste convingeri sa isi predea materia in mod obiectiv. Ori ii minte pe copii ori se minte pe el. "Asa ca lasa speculatiile si diversiunile astea ieftine". Urat raspuns pentru un crestin. Daca pe un forum raspunzi asa, nu vreau sa stiu ce faci in viata de zi cu zi daca nu iti convine ceva |
In primul rind recunosc ca am fost cam taios, iarta-ma te rog.
In al doilea rind voiam sa precizez ca nu s-a negat valoarea inestimabila pe care o are Arta OBIECTIVA, de valoare, profana ci doar a fost prezentata dpdv crestin Ortodox, religios, sacru, spune-i cum vrei tu. Fiecare face parte din opera lui Dumnezeu si deci avem de invatat din ambele dimensiuni. Multe raspunsuri la intrebarea care se dezbate, se reduc la nivelul nostru de perceptie al frumusetii vietii. Aici fiind vorba de crestinism si mintuirea sufletului Mihu s-a exprimat prin prisma ACESTEI dimensiuni, emotionale, vindecatoare. Din moment ce in scoli nu se pune accent pe interpretarea Ortodoxa a literaturii, a artei laice, Mihu preda ce i se cere in programa scolara. Dupa cum banuiesc ca stii, nu ai voie sa predai ce vrei. Deci nu vad cum s-ar minti sau ar minte pe copii cind face o analiza literara sau prezinta epoca Renasterii si pentru a ramine cu constiinta impacata ar putea face comparatie si cu Biblia ca opera literara sau arta Bizantina. |
Cozia, daca este cum spui tu, si lucrurile nu sunt amestecate sau cel putin este prezentata in mod obiectiv materia scoala, atunci cred ca totul este in regula. Am o singura intrebare: de ce din punct de vedere sacru, arta ar fi prezentata ca un lucru daunator, malefic? Am inteles ca din acest punct de vedere a fost prezentata, dar de ce daunator?
Nu este nici o problema pentru raspunsul taios, se intampla tuturor, suntem oameni |
Priveste o icoana Bizantina ca exemplu
si citeste urmatorul fragment care l-am dezbatut cu alt grup de prieteni care sper ca poate o sa te ajute cu un raspuns: :) ...Vedeti ce bine ne simtim cind privirea nu ne fuge in nici o alta directie, culorile sunt stinse, linistite, usor pastelate, si TOATE DETALIILE ne predispun la rugaciune NEINTRERUPTA de detalii care sa stimuleze simturile, care de abia asteapta sa se manifeste PENTRU A NE INTRERUPE prin distragere ca de exemplu: *Parul fiecarui Apostol este din canon, pentru a fi usor identificat, nu pentru a fi admirat ca barbat sau sa ne pierdem in detaliile coafurii lor * La icoana Bizantina nu exista ca la Renascentisti perspectiva, punct de fuga(DaVinci) pentru ca icoana trebuie sa ne tina AICI, PREZENTI, TREJI, nu cu mintea dusa cu Sorcova in puncte de fuga, unde suntem dusi, furati... pina si profunzimea unei imagini in trei dimensiuni ne pierde, de aceea daca privim cu atentie vedem totul destul de plat, in doua dimensiuni, fara o succesiune de planuri in ideea de a fi aproapede scena sau scene. si altele cum ar fi: >bucle aurii sau geluite ale sfintilor sau sfintelor, >buze inrosite exagerat, senzuale, fetze fardate sau exagerat de frumoase, angelice... >Muschi ...aici desi Catolicii si Renascentistii argumenteaza ca prin fizionomii impunatoare, pectorali si tricepsi exagerati de barbati frumosi, ideali...(ca ce?) ei chipurile, in felul asta simbolizeaza potenta divina a Mintuitorului, superioritatea ingerilor si in sfirsit a lui Dumnezeu(vezi capela Sistina),... eu asa zic, ca simturile, automat, vor fi stimulate catre carnal, senzual si practic motivul pentru care suntem in Biserica, RUGACIUNEA, se va duce frumusel pe apa simbetei, tot stind si admirind frumusetea chipurilor si a trupurilor muschiuloase care incontinuu se intind sa cuprinda cu miinile ceva(?) Eu unul, din cite m-am informat si si ce am concluzionat este ca lasind pe Renascentisti sa picteze Cladirile Vaticanului reprezinta dupa parerea mea poate cea mai clara dovada de ratacire catolica, si o spun cu dragoste si durere in suflet pentru ei, eu fiind mic si rob. In gindirea laica stiu ca suna straniu insa Renasterea pentru Vest a fost ca un fierastrau cu care si-au taiat craca de sub ei si s-au rupt si mai profund de Trupul Bisericii lui Hristos. Macar inainte de Realism si Revolutia Stiitifica, Icoanele, Bisericile erau pictate sau decorate cu mozaic in stil Bizantin dupa care au fost luati de git si dati de pamint de stim-noi-cine fenomen care continua si in ziua de azi. Aceste detalii, si multe altele pe care nu le poate cuprinde mintea mea, atit de imbibate cu iubire pentru noi toti au fost cu grija descoperite Sfintilor Parinti de catre Duhul Sfint, pentru a ramine pe veci neschimbate la fel ca si Biserica Ortodoxa. |
Filmele nu cauta neaparat sa mantuiasca.
Cum ar putea mantui un lucru lipsit de toate celelalte ale Bisericii lui Hristos? In schimb, [COLOR=darkred]filmele pot ajuta[/COLOR]. Nu pot crede pe nimeni dintre aceia care sustin ca nu au fost niciodata ajutati, odihniti, folositi macar de un singur film. Sunt filme curate, folositoare si aprinzatoare de ravna pentru Dumnezeu sau de dragoste pentru sotie, copii si parinti. Oare acelea nu folosesc sufletului? [COLOR=darkred]Sa nu cautam a fi "mai sfinti" decat Sfintii ![/COLOR] Sfantul Vasile cel Mare spunea intotdeuana tinerilor: "Fiti precum albina, luati din orice ceea ce va este de folos, bun si curat." Si spunea aceasta referindu'se la toate acele carti ale filosofiei vremii. Filmele sunt filosofia vremii noastre, ca si multe alte lucruri ale zilei, deci sa luam din acestea ce ne este de folos. Unii pot renunta total la unele lucruri, iar altii nu. [COLOR=darkred]Este o vreme pentru toate.[/COLOR] |
Ora este GMT +3. Ora este acum 13:50:33. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.