![]() |
Ana Tr.: Nu te întreb ce căutau doi frați de mănăstire, sau rasofori, într-o biserică de mir, fiindcă nu cred că poți să-mi răspunzi tu. În mod normal, asta însemnând conform practicilor statornicite din vechime, un novice este păstorit în așa fel încât să-ți reteze cordonul ombilical prin care era alimentat odinioară cu "proteinele" afective ale familiei, mediului social familiar etc. În mănăstirile mari, care au schituri mai retrase, aspiranții la viața monahală erau trimiși într-unul din aceste schituri împreună cu duhovnicul pentru o perioadă de recluziune în vederea limpezirii gândurilor și a vocației fiecăruia.
Dar trimiterea deliberată în lume a unor astfel de persoane care s-au poziționat de bunăvoie la o răscruce capitală a vieții lor, poate avea un rost, în sensul că duhovnicul, nefiind foarte sigur de vocația aspirantului, poate să-l pună în situația de a se convinge singur dacă are sau nu are suficiente înzestrări pentru a purcede pe calea monahală. Fiindcă în ultimul timp, grație ortodoxiei digitale și a unor forme de evlavie nevrotică influențate de internet, tot mai mulți tineri, băieți și fete, se reped spre mănăstiri cu gândul de a se închinovia degrabă, fără să-și măsoare în prealabil lungul nasului cu oarecare precizie. Iar duhovnicii adevărați preferă să-i vadă mai bine creștini familiști, liniștiți și apți pentru creștere spirituală, decât să-i fugăre frustrările prin mănăstire, tulburându-i astfel și pe alții. Sau, mai grav, să confunde monahismul cu un fel de ultim refugiu al decepționaților. Exemplul dat de către colega dobrin7m cu preotul și preoteasa întâlnidu-se într-o vreme când erau stăpâniți amândoi de fantasme mănăstirești, cred că e o izbândă elocventă a unor duhovnici destoinici și extrem de bine ancorați în modul de existență excepțional pe care-l propune Biserica. Însă n-ar trebui să neglijezi nici faptul că o fată singură și aflată în așteptarea prilejului de a-și alege un destin "la dublu", interpretează altfel (un pic exagerat) privirile, gesturile, cuvintele băieților aflați în aceeași situație, dar de pe partea cealaltă a "baricadei". Cât despre privirile insistente ale unui novice, nu-i cazul să faci din asta o dramă. Cine știe ce-i arată lui Dumnezeu și bietul de el încă nu știe dacă vede bine sau nu! |
Citat:
Sugerati ca Fericitul Augustin nu a avut "adevarata vocatie" monahala? Ori, poate, Sfantul Siluan?... Si sunt nenumarati sfinti si cuviosi care au avut familie, copii si au intrat in manastire simtind chemarea lui Hristos. (Va recomand sa cititi despre aceasta in "Vietile Sfintilor".) De curind a postat CristiBoss povestea unei maicute care a trait o viata intreaga in familie si a devenit abia spre sfarsit monahie. Asadar, chemarea la viata ingereasca vine dupa Voia Domnului, iar nu dupa cugetarile si motivele noastre. Sper ca veti cerceta acest subiect si ca va veti lamuri. Poate va lamureste, desigur, duhovnicul - ar fi cel mai in masura sa o faca. Toate cele bune! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Cred ca este prea multa vorbarie si mindrie pt. un lucru absolut nesemnificativ .
Numai mindria ii da forma si continut oricarui lucru fara importanta ! Indiferent de intentiile asa-zis bune pt. care cercetati forumul , mai aveti si multe altele despre care nici nu stiti ca va clocotesc , sau pe care le stiti dar preferati totusi sa va gasiti de lucru ! O fata la 24 de ani nu stie bine nici sa ... respire in toate imrejurarile . Peste 3 ani veti vedea totul cu alti si alti ochi ! |
Citat:
Da, asa este. Regret enorm ca am deschis subiectul acesta si ca sunt atat de condamnata. As vrea sa sterg tot ce am scris dar nu stiu cum, poate voi primi ajutor de la cei care se ocupa de forum, precum si stergera contului meu. Numai bine! |
Citat:
are și o fata care era deja căsătorită atunci. a venit la mănăstire să le pună faianță im bucătărie. eram acolo și mi-a spus că ar vrea să rămână. când am vizitat mănăstirea anul următor, l-am găsit acolo că frate de mănăstire, iar după câțiva ani a fost tuns în monahism. |
Citat:
poate nu s-a înțeles mesajul tău. poate că unii dintre noi suntem mai aspri în vorbă. dar nimeni nu îți vrea răul. |
Citat:
insa nu e cazul dumneavoastra. inseamna ca acel calugar pur si simplu a apreciat faptul ca aveti un fizic placut, altceva nu vad ce ar putea fi. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 18:59:09. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.