Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   Ati fi dispusi sa postiti continuu pentru Impartasirea de fiecare data? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16733)

Florin-Ionut 26.08.2013 19:38:46

Citat:

În prealabil postat de Ekaterina (Post 531722)
Florin, acest lucru nu ma priveste.

Pe mine nu numai că mă privește, dar mă și doare. Ceea ce e valabil pentru mireni e valabil și pentru preoți. Altfel se numește tehnica dublului standard.

Citat:

Eu nu ma impartasesc la fel de des ca un preot.
Deși ar trebui!

Citat:

Daca am avut o anumita neputinta (de exemplu in sarcina) si nu am putut sa postesc, i-am spus duhovnicului. Nu trebuie sa tinem postul ca pe o povara.
De curiozitate, de ce nu ai putut posti în sarcină?

Citat:

Perioada aceasta de post sub ascultarea duhovnicului, este o minima pregatire, o mica jertfa din partea noastra.
Această condiție în plus numai și numai pentru noi, laicii, este un motiv în plus pentru a ne îndepărta de Potir. În loc să încerce să ne apropie de Hristos cît mai des, mulți preoți fac tocmai invers și nici măcar nu au temei biblic sau tradițional pentru această practică.

arwein 26.08.2013 19:46:57

"Eu mănînc numai vegetale și nu trăiesc în pustie... Nu e greu."
Nu ma refeream ca e greu sa manaci numai vegetale; dace sa te referi strict la regimul alimentar- nu ajungi la esenta postului, care e renuntare. Nu stiu care sunt motivele regimului dumneavoastra, dar am senzatia ca sunt primar convingeri ce tin de igiena alimentatiei- adica va pare ca hrana vegana e mai sanatoasa. Cand vorbim de post intelegem altceva- renuntari la patimi, la uniune conjugala etc....pana la urma mi se pare, ca sa fiu ma exacta, ca intrebarea dumneavoastra este "ati deveni vegetarian pentru a va impartasi de fiecare data?"
Daca suntei vegetarian, considerati ca e o conditie suficienta pentru a va impartasi la fiecare Sf. Liturghie?

Florin-Ionut 26.08.2013 21:02:19

Citat:

În prealabil postat de arwein (Post 531726)
"Eu mănînc numai vegetale și nu trăiesc în pustie... Nu e greu."
Nu ma refeream ca e greu sa manaci numai vegetale; dace sa te referi strict la regimul alimentar- nu ajungi la esenta postului, care e renuntare. Nu stiu care sunt motivele regimului dumneavoastra, dar am senzatia ca sunt primar convingeri ce tin de igiena alimentatiei- adica va pare ca hrana vegana e mai sanatoasa. Cand vorbim de post intelegem altceva- renuntari la patimi, la uniune conjugala etc....pana la urma mi se pare, ca sa fiu ma exacta, ca intrebarea dumneavoastra este "ati deveni vegetarian pentru a va impartasi de fiecare data?"
Daca suntei vegetarian, considerati ca e o conditie suficienta pentru a va impartasi la fiecare Sf. Liturghie?

Doamnă (nu vă știu numele ca să mă adresez),

Renunțarea la patimi și lupta împotriva păcatelor sînt condiții fără de care un creștin nu e tocmai ortodox. Dreapta credință presupune automat și fapte, nevoințe, viețuirea într-o stare măcar pe linia de plutire dacă mai mult nu reușim încercînd. Deci posturile speciale invocate de duhovnici sau posturile de peste an rînduite de Biserică nu sînt perioade cînd doar atunci luăm scutul și sabia luptînd împotriva celui rău, ci războiul pe care-l ducem este permament, pînă la ultima suflare. De asta cînd spun post mă refer la ceea ce mîncăm, pentru că celelalte trebuie să le facem tot timpul.

Cît despre curăția în viața de familie - și aici vorbim strict de ortodocșii cununați de preot, asta se face de comun acord între cei căsătoriți, vorba lui Pavel. Nu văd nici un motiv ca să ne oprim de unirea în scopul facerii de copii cînd e zi de post. Da, înainte de Împărtășire e necesară măcar o zi de curăție și după aceea la fel - aici văd sensul, înțeleg și sînt de acord. Dar un mirean căsătorit care se împărtășește duminical nu are cum să țină curăție toată săptămîna, ar fi absurd.

Hristos a lăsat Taina Căsătoriei tocmai ca să sfințească unirea celor doi, trup și suflet. La urma urmei, problema se pune dacă ne împotrivim gîndurilor desfrînate și dacă ne păzim ochii cînd apar cașchetele la orizont, nu că dacă în post concepem sau nu copii. Dacă sînt alții mai nevoitori, este alegerea lor și eu o respect.

arwein 26.08.2013 21:42:27

"[quote=Florin-Ionut;531741]Doamnă (nu vă știu numele ca să mă adresez),

Renunțarea la patimi și lupta împotriva păcatelor sînt condiții fără de care un creștin nu e tocmai ortodox. Dreapta credință presupune automat și fapte, nevoințe, viețuirea într-o stare măcar pe linia de plutire dacă mai mult nu reușim încercînd. Deci posturile speciale invocate de duhovnici sau posturile de peste an rînduite de Biserică nu sînt perioade cînd doar atunci luăm scutul și sabia luptînd împotriva celui rău, ci războiul pe care-l ducem este permament, pînă la ultima suflare. De asta cînd spun post mă refer la ceea ce mîncăm, pentru că celelalte trebuie să le facem tot timpul."

Este adevarat ceea ce scrieti, dar oare facem asta? Oare "ne iese"? Si daca da, atunci sa se reduca, oare postul numai la ...alimentatie vegetariana? Cand stim ca stam asa de bine duhovniceste, ca numai mancarea sta intre noi si Potir? Mie imi pare o problema intoarsa: grea e lupta nevazuta, nu...tinutul regimului.

antoniap 26.08.2013 22:32:48

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 531741)
Doamnă (nu vă știu numele ca să mă adresez),

Renunțarea la patimi și lupta împotriva păcatelor sînt condiții fără de care un creștin nu e tocmai ortodox. Dreapta credință presupune automat și fapte, nevoințe, viețuirea într-o stare măcar pe linia de plutire dacă mai mult nu reușim încercînd. Deci posturile speciale invocate de duhovnici sau posturile de peste an rînduite de Biserică nu sînt perioade cînd doar atunci luăm scutul și sabia luptînd împotriva celui rău, ci războiul pe care-l ducem este permament, pînă la ultima suflare. De asta cînd spun post mă refer la ceea ce mîncăm, pentru că celelalte trebuie să le facem tot timpul.

Cît despre curăția în viața de familie - și aici vorbim strict de ortodocșii cununați de preot, asta se face de comun acord între cei căsătoriți, vorba lui Pavel. Nu văd nici un motiv ca să ne oprim de unirea în scopul facerii de copii cînd e zi de post. Da, înainte de Împărtășire e necesară măcar o zi de curăție și după aceea la fel - aici văd sensul, înțeleg și sînt de acord. Dar un mirean căsătorit care se împărtășește duminical nu are cum să țină curăție toată săptămîna, ar fi absurd.

Hristos a lăsat Taina Căsătoriei tocmai ca să sfințească unirea celor doi, trup și suflet. La urma urmei, problema se pune dacă ne împotrivim gîndurilor desfrînate și dacă ne păzim ochii cînd apar cașchetele la orizont, nu că dacă în post concepem sau nu copii. Dacă sînt alții mai nevoitori, este alegerea lor și eu o respect.

Apoi de! Florine, citeste ce scrie mai jos ca trebuie sa fii cuminte in post si in sarbatori, ca sa nu periclitezi viata viitorului copil. Daca totusi mai calci gresit, te spovedesti si nu recomanzi si altora sa greseasca.

http://www.ortodoxiatinerilor.ro/sex...riei/3660.html

Florin-Ionut 26.08.2013 23:42:41

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 531759)
Apoi de! Florine, citeste ce scrie mai jos ca trebuie sa fii cuminte in post si in sarbatori, ca sa nu periclitezi viata viitorului copil. Daca totusi mai calci gresit, te spovedesti si nu recomanzi si altora sa greseasca.

http://www.ortodoxiatinerilor.ro/sex...riei/3660.html

Care greșeală?

Cine scrie, Gabriela Tudor? :)

”Pentru cei căsătoriți sau nu, există marele "pericol " să apară o sarcină, ca urmare a săvârșirii păcatului.”

Deci care păcat în cazul celor căsătoriți?

valentin.viliga 26.08.2013 23:52:08

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 531578)
De fapt să începem cu altă întrebare: care este numărul minim de zile de post care se cer înainte de Împărtășire?

Un credincios care tine toate posturile plus miercurile si vinerile de peste an se poate impartasi la fiecare liturghie daca are dezlegare de la duhovnicul sau pentru aceasta, in rest se obisnuieste sa se posteasca 3 zile inainte.

Florin-Ionut 27.08.2013 00:00:01

Citat:

În prealabil postat de valentin.viliga (Post 531780)
Un credincios care tine toate posturile plus miercurile si vinerile de peste an se poate impartasi la fiecare liturghie daca are dezlegare de la duhovnicul sau pentru aceasta, in rest se obisnuieste sa se posteasca 3 zile inainte.

Mulțumesc Valentin,

Dar avem vreo referință undeva pentru aceste 3 zile?

Demetrius 27.08.2013 03:40:58

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 531653)
Sa intelegem ca tu te impartasesti de fiecare data cand participi la Sf. Liturghie sau participi la Sf. Liturghie doar cand ai dezlegare sa te impartasesti?

Ai dezlegare permanent sau consideri deja ca nu mai ai nevoie de dezlegare sau duhovnic?

Nu vreau să fac altceva decât spun.
Te rog, roagă-te pentru mine să reușesc!

Citat:

În prealabil postat de arwein (Post 531721)
Preotii se impartasesc la fiecare Sf. Liturghie?
daca e asa, aceasta inseamna ca ei ar trebui sa posteasca (cu tot ce presupune Postul, nu numai restrictiile alimentare) tot timpul aproape. Poate ne raspunde un preot cum procedeaza cu enoriasii sai....

Preoții nu pot săvârși Liturghia fără să se împărtășească în ordinea ierarhiei prezente, de la episcop la preot, diacon, sacristier, copii, mireni; se consideră că ierarhia este ordinea apropierii(distanței față) de Dumnezeu.

anita 27.08.2013 09:08:09

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 531706)
Ekaterina,

Rezultă implicit că orice preot care recomandă aceste perioade postesc în mod necesar tot atît înainte de fiecare Liturghie pe care o săvîrșesc.

Oare așa fac?

Florin -Ionut ,de ce vrei sa te impartasesti saptamanal?
Daca ti-a recomandat duhovnicul ,foarte bine
Noi avem duhovnici si ascultam de ei
Parintele meu duhovnic recomanda spovedanie deasa si impartasanie mai rar ,cam la 40 zile.
Nu inteleg de ce atata suspiciune in legatura cu preotii ,de ce ii judeci ?

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:52:59.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.