Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Sinodul panortodox din iunie 2016 (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18414)

catalin2 04.04.2016 14:24:40

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 619185)
Si cine va stabili daca aceste hotarari contrazic sau nu dogmele ortodoxe ?

La fel cum s-a intamplat in cei aproape 2000 de ani, nu e nimic nou. In ortodoxie nu este ascultarea oarba, se face pana la erezie si indemn la pacat. In catolicism, datorita infailibilitatii Papei si conciliilor, practic e si o ascultare oarba (bazata pe faptul ca e imposibil sa greseasca, in termenii precizati in invatatura catolica).
Daca un preot spune unui credincios ca invataturile adventiste sunt adevarate sau ca nu e rau daca face un pacat nu asculta orbeste de ce ii spune preotul, nici n-o sa stepte sa se facea un sinod sa vada daca e gresit. Fiecare credincios e dator sa cunoasca si invatatura ortodoxa. Hristos a spus ca Biserica nu va fi invinsa niciodata, deci tot timpul vor fi marturisitori, in cazul in care mai multi gresesc. Asa s-a intamplat de-a lungul istoriei Bisericii.

GMihai 04.04.2016 14:50:34

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 619196)
.....

Eu am intrebat "cum", tu ai scris, ca de obicei, un pseudo-raspuns lung si pe langa intrebare.

Eu nu te-am intrebat cum e in catolicism, pentru ca nu ma intereseaza aiurelile tale obsesive despre catolicism.

Te-am intrebat altceva, despre ortodoxie, si n-ai raspuns.

De aceea te intreb din nou: CINE si CUM va stabili daca hotararea Sinodului incalca sau nu invatatura ortodoxa ?

AlinB 04.04.2016 15:24:21

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 619179)
Orice crestin se va raporta pentru aceasta la cuvintele Mantuitorului: ,,dupa faptele lor ii veti cunoaste."

Exact asa se raporteaza si sectarii la Sf. Scriptura.

AlinB 04.04.2016 15:26:46

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 619199)
Eu am intrebat "cum", tu ai scris, ca de obicei, un pseudo-raspuns lung si pe langa intrebare.

Eu nu te-am intrebat cum e in catolicism, pentru ca nu ma intereseaza aiurelile tale obsesive despre catolicism.

De aceea te intreb din nou: CINE si CUM va stabili daca hotararea Sinodului incalca sau nu invatatura ortodoxa ?

Si uite asa asteptarile lui tanti Antonia s-au indeplinit iar manipularea a dat roade

Sunt deja 4 pagini pe topicul asta unde se discuta despre fanteziile ei ca si cand ar fi o realitate inevitabila la modul "pe urma ce vom face??"

Iaca asta e genul de imaginatie despre care spuneau Sf. Parinti ca e paguboasa.

Valkorion 04.04.2016 15:37:35

Citat:

Mihai, instilata suficient de responsabil in masse si mai ales in intelectuali, o invatatura spirituala cu structura dogmatica isi are propriul ei feedback. Voi, latinii&germnaicii, si in genere occidentalii, sinteti altceva dpdv al sufletului popoarelor, aveti alta cale de a trai si administra viata sociala: sinteti legalisti (si pragmatici, prea pragmatici deseori) in multe; sa nu uitam ca dreptul roman este baza, in mare masura, a ce numim legi pe plan european modern. Tu, evident, cunosti juristii mari ai Romei mai bine decit stiu eu sa scriu coduri, deci stii ca am dreptate. Ortodoxia este, vorba lui Blaga, construita dupa modelul Naturii, iar Biserica Catolica, pe cel al Statului. Poate ar fi bine ca tu si Catalin sa ii cititi cu atentie pe Spengler si Blaga, si Dragnea (nu, nu fotbalistul si nici politicianul; ma refer la tipul de la "Gindirea" interbelica). :)

GMihai 04.04.2016 15:44:03

Citat:

În prealabil postat de Valkorion (Post 619206)
sa nu uitam ca dreptul roman este baza, in mare masura, a ce numim legi pe plan european modern. Tu, evident, cunosti juristii mari ai Romei mai bine decit stiu eu sa scriu coduri, deci stii ca am dreptate.

Eh, să știi că examenul de drept roman l-am luat, ce-i drept, cu 9, dar abia la a doua încercare :)

Pe de altă parte, acel drept roman care stă la baza legilor Europei moderne, ci și, în mare măsură, la baza civilizației occidentale, știi de unde îl avem ? Din Bizanț. Corpus Juris Civilis și Hagia Sophia le datorăm aceluiași om: împăratul bizantin Justinian.

Valkorion 04.04.2016 15:50:04

pe de alta parte, si bunul meu prieten Alin are dreptate: toata povestea asta cu drobul de sare ecleziologic este si pentru a compromite sfinti in devenire (da, asa am scris!) precum PS Longhin. Daca Sinodul din Creta (ma calca pe nervi denumirile pompoase, mai ales daca sint oficiale) nu sare peste cal, si nu baga tot felul de devieri, Vatican2-style sau mai rau, atunci toata povestea asta cu suspiciunea e paranoia curata. Si oricum, E O MARE GRESELA NEPOMENIREA IERARHULUI. Trebuie "wait and see"... Oare de am impresia ca aproximativ acelasi departament securistic care l-a compromis pe Iustin Pirvu, bagandu-i cipofobie si, mult mai grav, filo-legionarism in cap, se ocupa acum de PS Mihail Jar?! Se vrea creerea unei imagini, cit mai reale, de secesionisti celor care inca tin la credinta. Tactica straveche a viermilor cu epoleti si indracitilor din societatile secrete deopotriva: faci adversarul sa isi epuizeze energia pe tinte imaginare. Este, in plan informativ, cam ce fac demonii cind indeamna un om la malahie: risipirea aiurea a unui potential vital pentru alt scop. Javrele fara liber arbitru din servicii secrete au invatat instinctiv tehinci mirsave de genul din vremuri mult mai vechi decit Macchiaveli.

Valkorion 04.04.2016 15:56:41

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 619208)
Eh, să știi că examenul de drept roman l-am luat, ce-i drept, cu 9, dar abia la a doua încercare :)

Pe de altă parte, acel drept roman care stă la baza legilor Europei moderne, ci și, în mare măsură, la baza civilizației occidentale, știi de unde îl avem ? Din Bizanț. Corpus Juris Civilis și Hagia Sophia le datorăm aceluiași om: împăratul bizantin Justinian.

Justinian, un ceea ce numesc eu "sfint politic", un om care efectiv a pus Biserica Luptatoare (cu exceptia Papei Vigilius, si doar pentru un timp) sub calciiul sau. Ultralegalist, dictatorial, cu pretentii de teolog. Q. E .D.

catalin2 04.04.2016 18:37:38

Citat:

Tu ai facut niste afirmatii ce tin de invataturile catolice (pe mai multe topice) si presupui, in nestiinta ta, ca si ortodoxia are aceeasi ascultare oarba de ierarhie. Eu ti-am explicat, frumos, care e diferenta intre invatatura catolica si cea ortodoxa, ca tu nu reusesti sa intelegi nici explicatiile simple nu e vina mea (si nu e prima data). Tu nu ai intrebari, pentru ca nu te intereseaza raspunsurile, esti acel tip de troll care intra doar sa se certe pe un topic. Aceste lucruri le-am discutat si pe forumul catolic, daca nu ma insel si tu erai pe acolo (fara sa fii agresiv, pentru ca acolo nu permiteau adminii).

AlinB 04.04.2016 18:45:52

Ascultarea "treaza" a dat secta stilista.

Stii care e baiul?
Ca avem prea multi incompetenti in plan teologic si duhovnicesc care au ajuns sa se creada un soi de Maxim Marturisitorul.

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:55:50.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.