Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   eternitatea intr-o clipa (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1893)

Ioana_D 18.06.2007 11:53:10

Draga Maria_Sofia,

De ce zici ca cei de pe forum nu scriu din strafundul sufletului? De unde stii tu ca ei nu cred din tot sufletul ceea ce spun? Da, tot ce zic au preluat de la Sfintii Parinti, din Biblie, din scrieri sfinte(ma bucur ca le numesti asa, pentru ca intr-adevar sunt sfinte :) ) asa cum si TU ai preluat concepte si idei de la filozofii pe care i-ai citit si din cartile pe care le-ai citit. Si tu ai facut acelasi lucru ca si noi toti, numai ca ai ales sa crezi pe altcineva, noi Il credem pe Dumnezeu, tu ai ales sa crezi niste oameni care au vazut viata in felul lor mai mult sau mai putin realist. Hai sa-ti spun ceva, eu cred ca mai limitat e cel care refuza sa creada in Dumnezeu si in viata de dincolo de moarte si se multumeste cu viata asta pentru ca nu are curajul sa priveasca mai departe de ea, eu cred ca asta se intampla din cauza fricii de a descoperi ca nu esti atat de mare si tare cum ai vrea sa te crezi...daca alegi sa crezi in Dumnezei atunci trebuie sa-ti accepti limitele si mandria nu prea te lasa...nu e gandire de ev mediu, draga mea Maria_Sofia, Dumnezeu e acelasi ieri, azi si maine, si faptul ca tu il negi nu inseamna ca ii este anulata existenta.

Si sa stii ca frumosul, arta le gasesti in minunatele icoane pictate de oameni cu ajutorul Harului Divin, acolo se vede atat materialul cat si spiritualul, dar mai mult spiritualul care bate materia oricand si e mai presus si mai vesnic decat aceasta.

Si Dumnezeu nu este niciodata raul, ca daca ar fi, ar fi vai de noi :) dar nu e asa, la Dumnezeu nu incape raul de infinita bunatate pe care o are.

Gadeste-te si analizeaza lucrurile si din perspectiva crestina, dar nu te lasa condusa de mandrie, deschide-ti inima si vei intelege cine este Dumnezeu si atunci TU insati Il vei dori in viata ta, in inima ta.

Doamne ajuta!
Ioana :)

Maria_Sofia 18.06.2007 11:59:24

si un tablou de dali nu e frumos?:)e mai complex e filozofia in arta.

Ioana_D 18.06.2007 12:05:33

Citat:

În prealabil postat de Maria_Sofia
si un tablou de dali nu e frumos?:)e mai complex e filozofia in arta.

Si un tablou crestin, respectiv o icoana e tot filozofie in arta, filozofia crestina daca mi se permite sa spun asa. Eu cred ca intr-un tablou sau in orice opera de arta, artistul isi pune sufletul, isi exprima ideile, viziunea asupra vietii, asa ca la fel cum opera unui mare filozof e arta, la fel si o icoana numai ca sunt viziuni diferite, depinde de noi in care credem si pe care o urmam...sa fim atenti fiecare unde ne duce si care merita, asta e toata esenta libertatii noastre.

erzbet 18.06.2007 12:38:00

De ce trebuie sa te gandesti cand vezi un tablou frumos "nu e crestin, e pacat" si nu te poti bucura pur si simplu de el, pentru ca iti place?

macs 18.06.2007 12:47:31

pentru ca daca iti place e pacat. e logic.

ancah 18.06.2007 13:17:58

Citat:

În prealabil postat de erzbet
Anca, hai sa iti explic concret la ce m-am referit. VIne un forumist cu o problema concreta, adreseaza o intrebare sau isi expune o teorie concreta. Vin persoane care insira citate pe inshpe mii de pagini si care nu au nicio legatura cu problema respectivului(indiferent de cat de corecte sau documentate sunt raspunsurile).

"Trebuie deasemeni sa stii deja, ca exista permanenta teama de greseli, numite erezii, si care pot avea urmari pentru individul, care isi ia libertatea de a inflori dupa bunul plac ceea ce spune"

Imi cer scuze nu inteleg la ce te referi. Cum adica sa infloreasca dupa bunul lui plac ceea ce spune? Si nu am inteles nici ce legatura are protestantul in ceea ce discutam

Erzbet: Pacat ca nu intelegi. Orice ortodox intelege ce am scris. Mai putin un protestant.

erzbet 18.06.2007 14:33:56

Ai confirmat cam tot ceea ce credeam deja despre acest forum. va fondati ideile pe niste impresii care sunt si gresite. Poti fii convinsa ca tot ceea ce crezi este adevarat. Asa cum sunt si eu protestanta. Daca asa esti fericita, totul este bine. Dar eu nu sunt protestanta.

Ai fi putut sa explici mai bine ce vrei sa zici.

Daca te-ai convins atat de usor de existenta lui Dumnezeu precum te-ai convins atat de repede la apartenenta mea la cultul protestant, te compatimesc

Ioana_D 18.06.2007 15:53:10

Citat:

De ce trebuie sa te gandesti cand vezi un tablou frumos "nu e crestin, e pacat" si nu te poti bucura pur si simplu de el, pentru ca iti place?

Eu ma refeream la ceea ce transmite tabloul. De exemplu daca e un tablou cu un peisaj frumos din natura, nu cred ca e gresit sa-l admiram, chiar daca nu e icoana unui sfant sau a Mantuitorului s.a.m.d. pentru ca are o tenta crestina prin ideea pe care o transmite, adica frumusetea naturii pe care Insusi Dumnezeu a creat-o. Dar daca e un tablou care transmite o idee necrestina atunci nu ne foloseste la nimic sa-l "admiram", din contra poate sa ne afecteze dpdv duhonvicesc. Sa-ti dau un exemplu : daca o persoana priveste un nud, care se numeste artistic, la prima vedere poate ai zice ca e arta, nu e nimic gresit, dar oare acea persoana se opreste cu gandul aici? poate e tentata sa mearga mai departe cu imaginatia si asta nu duce la nimic bun. Nu degeaba se spune ca ochiul e oglinda sufletului, asa ca trebuie sa avem grija ce-i oferim sufletului prin intermediul ochiului, cu ce il incarcam, e ca si cand te-ai uita la un film cu scene mai putin decente, ceea ce vezi iti provoaca imaginatia sa mearga prea departe, suntem oameni si acesta e un lucru pe care e bine sa-l evitam pentru ca nu suntem noi destul de puternici sa-i facem fata.
Si revenind la ideea cu tabloul, concluzia mea e ca atunci cand admiram un tablou, trebuie sa vedem dincolo de el ideea transmisa de artist, indiferent cine e acela...compara orice tablou necrestin cu un tablou cu Cina cea de Taina sau cu Rastignirea Mantuitorului sau cu Inaltarea Mantuitorului si vezi diferenta intre mesajele lor...sa nu mai pomenesc de o icoana a Mantuitorului, a Maicii Domnului sau a oricarui Sfant.

Ioana

Maria_Sofia 18.06.2007 17:43:41

Citat:

În prealabil postat de silvimiha
Purtati neputintele unii altora ...si asa veti implini legea lui Dzeu! Suntem datori sa spunem si celui de langa noi bucuria intalnirii cu Domnul,experienta si lupta noastra! Noi incercam,iar Domnul lucreaza...nici nu trebuie sa ne dorim mai mult!
Maria S.,nu e permis sa vb. astfel despre Creator...vreau sa te intreb :tu in ce sau in cine crezi?
Cat despre Dzeu,il vezi ca pe "dusmanul tau" si de aceea fugi de EL...EL este dusmanul firii nostre cazute,iar ca sa-L "infrangem",trebuie sa ni-L facem prieten!Dupa cum spune Apostolul Pavel:"Fratilor,impacati-va cu Dumnezeu!"

unde scrie ca nu e permis sa vb astfel despre creator?a da in sf scripturi.in ce cred? am trecut prin multe perioade in care credeam in dif lucruri:am crezut in patesim in deism in rationalism,am crezut si in iisus cand eram mica....acum cred in Omul-dumnezeu nu in dumnezeu-omul,cred in arta ,in frumos in estetic in senzatii in tot ce e palpabil.dumnezeu"dusmanu meu"?nici gand.cum ar putea sa imi fie dusman?e doar un concept.dar nu cred k are vreo importanta in ce cred io.

ancah 18.06.2007 22:37:11

Citat:

Ai confirmat cam tot ceea ce credeam deja despre acest forum. va fondati ideile pe niste impresii care sunt si gresite. Poti fii convinsa ca tot ceea ce crezi este adevarat. Asa cum sunt si eu protestanta. Daca asa esti fericita, totul este bine. Dar eu nu sunt protestanta.

Ai fi putut sa explici mai bine ce vrei sa zici.

Daca te-ai convins atat de usor de existenta lui Dumnezeu precum te-ai convins atat de repede la apartenenta mea la cultul protestant, te compatimesc

Erzbet: Ceea ce ti-am zis, este ca un ortodox va cerceta atat biblia cat si alte scrieri religioase, precum Sfintii Parinti, Patericul, atunci cand da un raspuns la o intrebare referitoare la religie. Un protestant va trece totul prin mintea sa fara sa se lase influentat de altii care stiu mai bine, considerand ca este suficienta parerea lui. Este deci vorba de atitudine. Nu am afirmat ca esti protestanta, ci ca ai o atitudine protestanta. Atitudinea noastra, dupa cum vezi este foarte importanta. Mantuirea nu se face la intamplare si oricum. Si mie mi-a trebuit timp sa inteleg acest lucru. Acum ca stiu, ma conformez.
Ai raspunsul meu mai sus, care exprima acest lucru foarte clar.
daca citesti a 2.Epistola a Sf. Petru, vei vedea acolo ca dupa credinta, a doua treapta este cunoasterea. Fara ea nu putem avansa. Deci, sa punem cu totii mana pe carte si sa ne instruim in acest sens, caci toti avem nevoie sa stim mai mult.

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:12:32.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.