Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   femeia si cariera (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2048)

DragosP 12.02.2013 12:06:53

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 502958)
Ti-a lasat traume cultul muncii, castanele de inceput de an scolar? :71:

Nu cred. În schimb nu suport gândirea asta de tip absolutist. Cu atât mai puțin ideile comunistoide. Și cel mai puțin elogierea comunismului.

stefan florin 12.02.2013 12:39:55

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 502953)
Dar de ce trebuie? Că așa zic comuniștii?

dar tu cum ai vrea sa fie?

Ekaterina 13.02.2013 23:07:08

Iata un punct de vedere echilibrat, pe care l-am gasit la Dr. Dmitri Avdeev in cartea Femeia si problemele ei.

"Atunci cand o femeie ajunge la mari succese in cariera este, deigur, bine. Ortodoxia nu judeca succesele in cariera. Este insa foarte important ce semnificatie da femeia acestui succes. Daca primul loc in viata il ocupa cariera, atunci nu este bine. Din pacate, viata ne arata ca, atunci cand pentru o femeie cel mai important lucru in viata este succesul in cariera, aceasta este profund nefericita. (...)

Tineti minte: omul este o valoare in sine, si nu doar pentru ca are succes. De aceea sa nu alergati dupa statutul acesta trecator al omului de succes. Adevarata menire a femeii este alta, iar Domnul a creat pe pamant Biserica Sa. De aceea multe dintre raspunsuri le veti gasi prin imbisericire."

celestial_pottery 13.02.2013 23:15:28

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 502982)
Nu cred. În schimb nu suport gândirea asta de tip absolutist. Cu atât mai puțin ideile comunistoide. Și cel mai puțin elogierea comunismului.

Nici eu nu suport ideile "privatilor", care au in cap ideea ca doar ei fac ceva, si a nu trai sau gandi ca ei, inseamna sa fii comunist. Uite, de asta sunt eu un marxist non-ateist. Ca sa nu dai in kernel panic, citeste-l pe Cuviosul Paisie Aghioritul (ca ortodox, ar fi trebuit sa ii cunosti parerea despre proprietate, si relatia ei cu imbisericirea si mantuirea, etc).
Esti subiectiv. Chiar nu puteti trece, cei ca tine, de "daca eu o duc bine, cum ar putea altii s-o duca rau?" sau de "cine nu gindeste ca mine, e rau/comunist/papistas/etc"?

cristina2012 14.02.2013 12:58:01

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 502951)
Fiecare om, indiferent ca este barbat sau femeie, trebuie sa presteze o munca legala, utila societatii, de preferinta intr-un domeniu conform cu aspiratiile fiecaruia!
Este adevarat ca sunt anumite meserii care nu ar fi potrivite pentru o femeie (tractorist, tamplar, sofer, electrician, strungar, mecanic de locomotiva, etc), meserii care au un anumit "specific"" masculin!
In privinta impacarii serviciului si carierei cu viata de familie, sunt convins ca daca exista intelegere si sentimente adevarate intre cei doi parteneri, aceste doua aspecte ale vietii sociale pot fi ïmpacate""! De altfel, inainte de 1990, atat barbatii cat si femeile erau incadrate in campul muncii si existau destule familii fericite!

Daaaa, tare bine mai era. La tara la bunica mea, toate femeile care aveau fete maritate cresteau nepoti. Cel mai adesea, copiii erau adusi la bunica la cateva saptamani dupa nastere si ramaneau acolo pana la 6 ani cand plecau la scoala. Era minunat, nu tu alaptare la san, nici ingrijire, ca bietele bunici aveau norma la CAP... stii cum se rezolva problema?... copilul era lasat legat de pat intr-o camera goala si eventual cat mai intunecata, ca sa doarma mai bine.
Alte mame se mai descurcau cu cresa... o alta minunatie. Fratele meu a beneficiat cateva luni de acest loc minunat si la 9 luni nu putea sa stea in fundulet intre perne, era muuuuult in urma fata de dezvoltarea normala a unui bebelus de varsta lui. Atunci l-a luat bunica din Bucuresti, care era pensionara si intr-o luna l-a pus pe picioare... doar urmele rahitismului au ramas amintind de lipsa laptelui matern.

Numarul mare de avorturi din perioada comunista nu se datoreaza numai lipsei de bani... imposibilitatea de a te ingriji de copii era o problema reala... Pe fondul necredintei si nonsensului se grefau toate lipsurile aduse de comunism. A fost o perioada cruda, nu trebuie niciodata data exemplu... mai ales de cei care nu o cunosc, incercand sa-i convinga pe cei care au suferit atunci.

Nu cred ca oamenii trebuie (in sensul de obligatie, datorie) sa presteze o munca utila societatii, oamenii sunt datori sa munceasca ca sa se intretina pe ei si familia lor. Cu cat familiile sunt mai bune, cu atat societatea, care este alcatuita din familii, va fi mai buna. De aici rezulta ca o femeie care isi educa copiii si ingrijeste de familie e mai utila societatii decat daca ar face o munca "utila" gen casierita la supermarket, consilier make-up, vanzatoare, secretara, etc, etc.
A nu se intelege ca am ceva impotriva angajarii femeilor, ba din contra, cred ca e foarte bine sa faci ceva util, sa castigi ceva banuti, dar o angajare serioasa ar trebui sa fie ceva ca in Japonia unde femeile foarte tinere, abia iesite din scoala lucreaza masiv, apoi se casatoresc, au copii si majoritatea se retrag de la munca si revin in campul muncii abia cand copiii sunt mari.
Ideea e ca poti munci ceva (in special chestii care se pot face de acasa), dar este imposibil sa te dedici si familiei si muncii in acelasi timp. Una va trece obligatoriu pe locul doi.

Ana Tr. 14.02.2013 14:03:24

Citat:

În prealabil postat de cristina83 (Post 35785)
Sunt de parere ca femeia poate avea o cariera a ei, poate cistiga bani, dar in acelasi timp sa nu uite ca este FEMEIE, adica sa fie mama, sa isi creasca copiii.La noi s-a creat o idee falsa, precum ca o femeie de cariera nu poate sa fie si o buna gospodina. Asta o spun femeile acelea "mironosite", care in afara de machiat, discoteci,etc. nu stiu sa faca nimic si se cred mari feministe (ele nestiind ce inseamna sa ai copii si bucuriile pe care ti le poate oferii un primul "mama",nestiind ce inseamna sa citesti o carte intradevar buna, nestiind ce minunat este sa petreci citeva ore in parc cu copilul si cu sotul -nu cu iubitul cu care are o relatie de 5-10 ani si cu care nu se casatoreste pt. ca nu are timp, nu ii leaga niste acte, etc.-). Sa fim seriosi, cite femei sunt Monica Tatoiu, Mihaela Radulescu sau Daciana Sirbu si cite doar se lauda ca au terminat nu stiu ce facultate cu nume pompos, neavind habar de nimic, dar ca o sa aiba o cariera.....care le va minca tot timpul. Este valabil si pt barbati.

Din contra "mironosite" sunt acelea care nu se machiaza, nu merg nicaieri dar nici nu sunt un exemplu. Din pacate unii barbati vor doar femei la cratita si in pat si daca se poate sa traiasca si sa tina si casa din banii ei, ar fi perfect! Eu una NU voi accepta niciodata asa ceva! Pe de alta parte sunt si femei care nu pot sa ofere altceva decat ce am mentionat mai sus. Numai daca s-ar gasi unii pe altii si sa nu le mai complice viata celor care actioneaza, gandesc si simt atfel.

costel 14.02.2013 15:27:21

Ca tot a fost duminica talantilor. Ce ne facem daca incurajam o mama sa ramana acasa spre buna crestere a copiilor? Poate exista si situatii in care ea sa se daruiasca trup si suflet copiilor, dar sa nu mai inmulteasca talantii primiti - e de ajuns sa am in vedere o mama care de exemplu a primit darul de a invata, de a fi o buna invatatoare.

adam000 14.02.2013 16:02:20

Cred ca genul acesta de discutii sint asa, vorbarie. Cati dintre barbati in ziua de azi, in Ro, sint capabili financiar sa isi tina acasa nevasta pe perioada cresterii copiilor (sau pe un job part time deci nu foarte bine platit)?
Sa ridice doua degete cine se simte in stare...

Altfel, daca amandoi au servici la fel de lung (8 ore servici + 1 - 2 ore drumul servici-acasa), chiar daca necesitatile biologice le sint satisfacute acelor copii (mama avand grija sa fie mancati, curati, spalati, etc), se poate numi ca acea femeie isi creste copii mai mult decat cariera?

Sigur ca orice mama crestina va avea grija de copii cel putin cat sa le asigure necesitatile biologice si sigur ca si tatal crestin participa si el cum poate la cresterea copilului.
Atunci despre ce extreme vorbim?

Noiembrie 14.02.2013 20:54:45

Citat:

În prealabil postat de Ana Tr. (Post 503568)
Din contra "mironosite" sunt acelea care nu se machiaza, nu merg nicaieri dar nici nu sunt un exemplu. Din pacate unii barbati vor doar femei la cratita si in pat si daca se poate sa traiasca si sa tina si casa din banii ei, ar fi perfect! Eu una NU voi accepta niciodata asa ceva! Pe de alta parte sunt si femei care nu pot sa ofere altceva decat ce am mentionat mai sus. Numai daca s-ar gasi unii pe altii si sa nu le mai complice viata celor care actioneaza, gandesc si simt atfel.

Bravooo! Ai perfecta dreptate!!!
De multe ori femeile fac pe mironositele dar ades sub aceasta masca zace o fiara, care dezlantuita arata in final ce e si cum e de fapt...

glykys 14.02.2013 21:24:47

Nu v-ati gandit ca poate or fi si femei care sunt pasionate de ceea ce fac si care nu privesc serviciul doar ca pe o corvoada sau ca pe un mijloc de a castiga bani?! Care ar prefera sa munceasca, desi nu ar duce lipsa de bani?
Ca au si ele - macar unele - mai multi talanti de inmultit, nu doar cel al familiei?

Si mie mi se pare vorbaraie aiurea acest topic.

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:42:12.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.