Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Tinuta in Biserica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5026)
-   -   Cinstea baticului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2653)

ancah 21.11.2007 20:54:27

"eu nu simt nevoia sa -mi acopar parul

urzicuto, cunosc o sotie de preot, care cu tot doctoratului ei, cand merge la biserica isi pune batic, ca sa nu fie exemplu negativ femeilor din sat. Pot sa-ti spun, ca biserica lor este arhiplina. Mi-a spus, ca ea, ca sotie de preot trebuie sa fie exemplu.

NiCcoleta 21.11.2007 23:26:53

Ca tot e vorba de batic sau mai bine spus de acoperirea capului ,eu am observat ca in toate icoanele Maica Domnului are capul acoperit.De ce nu este una macar care face exceptie de la"regula"?De ce o fi purtat Imparateasa cerului si a pamantului,Doamne si Fecioara cea Dulce,Maica dulcelui Mantuitor intotdeauna capul acoperit????

Noesis 22.11.2007 01:52:13

Ancah, de ce nu vrei sa intelegi ca nu din mandrie unele femei nu considera basmaua necesara? Nu fiindca ar avea diploma de facultate si se considera mult mai evoluate decat femeile de la tara! Exemplu negativ nu sta in nepurtarea baticului. Atata exemplu negativ sa fie. Vai, vai, vai de cei bigoti.

Nicoleta, ai vazut tu vreo icoana a Maicii Domnului imbracata in haine care se poarta astazi?? Nu. Aici e si raspunsul la intrebarea ta. Femeile cinstite de acum doua mii de ani purtau capul acoperit. Si totusi asta nu inseamna ca o sa ne imbracam cu haine care se purtau acum 2000 de ani.

NiCcoleta 22.11.2007 02:17:37

Eu inteleg ca moda se schimba si e de inteles dupa atat timp ,dar totusi modelul nostru de urmat dupa Mantuitorul ramane Maicuta Domnului in toate,mai ales in virtuti.

Oare Maicuta Domnului daca ar trai in vremurile noastre ar umbla cu capul acoperit sau ar prefera sa umble cu capul descoperit????(Oare ar alege ea sa se tunda ??? sau eventual sa-si mai faca si niste suvite????)Oare ea ce zice de asta?

NiCcoleta 22.11.2007 02:19:19

*Doamna si Fecioara cea Dulce(nu am sesizat gresala la timp)

cozia 22.11.2007 04:05:39

Subiectul "baticul in biserica" cred ca vine si dintr-un complex capatat odata cu mutarea de la sat la oras si la "statutul" de oraseanca. Pe la tara nu are nimeni nici o nelamurire in legatura cu obligatia de a-l purta din respect pentru Traditie, pentru aproapele, se poarta baticurile intr-o veselie, chiar cu mindrie,o mare de baticuri care mai de care mai frumoase, ca la o sarbatoare,in sens bun, ziditor,... asa ar trebui sa fie...

anita 22.11.2007 09:02:59

Citat:

În prealabil postat de Noesis
Ancah, de ce nu vrei sa intelegi ca nu din mandrie unele femei nu considera basmaua necesara? Nu fiindca ar avea diploma de facultate si se considera mult mai evoluate decat femeile de la tara! Exemplu negativ nu sta in nepurtarea baticului. Atata exemplu negativ sa fie. Vai, vai, vai de cei bigoti.

Nicoleta, ai vazut tu vreo icoana a Maicii Domnului imbracata in haine care se poarta astazi?? Nu. Aici e si raspunsul la intrebarea ta. Femeile cinstite de acum doua mii de ani purtau capul acoperit. Si totusi asta nu inseamna ca o sa ne imbracam cu haine care se purtau acum 2000 de ani.

De cat timp mergi la biserica si te rogi in mod curent ,vreau sa spun duci o viata duhovniceasca ,spovedanie ,sf.Liturghie etc?
Eu cred ca dupa ce vor mai trece anii ,dupa 2,3 ani de astfel de trairi nu vei mai vorbi asa.
A nu purta basma sau esarfa pe cap echivaleaza cu a-ti face voia in biserica ,e adevarat ca multe tinere nu poarta dar cu timpul se vor schimba.
La fel si cu pantalonii mulati pe corp.

vsovi 22.11.2007 09:24:05

Citat:

În prealabil postat de NiCcoleta
Ca tot e vorba de batic sau mai bine spus de acoperirea capului ,eu am observat ca in toate icoanele Maica Domnului are capul acoperit.De ce nu este una macar care face exceptie de la"regula"?De ce o fi purtat Imparateasa cerului si a pamantului,Doamne si Fecioara cea Dulce,Maica dulcelui Mantuitor intotdeauna capul acoperit????

ba exista in mod cert cel putzin una, pot sa te asigur, in care preasfanta are capul descoperit tocmai cand ingerul Arh. Gavriil vine de o inshtiintzeaza de marele Dar a lui Dumnezeu pentru oameni... Are capul descoperit, par negru shi aranjat un pic, nu foarte lung, cam pana la umeri, shi o bluza verzuie, nu se vede cat e de lunga fiindca nu e reprezentata toata, bluza cu maneci lungi nestranse la incheieturi astfel ca ii lasa desvelit un pic din antebratz, e noapte shi pe geam se vede steaua cu opt coltzuri stralucind iar Domnul mititel, infashetzel, se vede in Duhul Sfant, ea are mana dreapta la inima intr-un gest purtat de simtzire iar mana stanga deschisa ridicata ca shi cum s-ar apara de lumina puternica a Duhului dar in acelashi timp avand dragoste shi simtzire prin mana intinsa spre copil shi Duhul care invaluie ca nishte raze de apa shi soare de cateva culori dreapta ingerului care pare ingenunchiat shi shade vorbind inaintea Acesteia, Duhul intinzandu-se pana afara in departare pe acelashi gemuletz... deci o icoana exista in mod sigur... :) pot sa-tzi marturisesc fiindca am vazut-o cu ochii mei. :)

ancah 22.11.2007 10:06:10

Noesis: si atunci ce sa intelegem din versetul urmator:
"16. Iar daca se pare cuiva ca aici poate sa ne gaseasca pricina, un astfel de obicei (ca femeile sa se roage cu capul descoperit) noi nu avem, nici Bisericile lui Dumnezeu."
Sau crezi cumva ca nu mai e valabil acest lucru?!? Sa se fi "invechit" biblia si sa nu mai corespunda vremurilor noastre prea moderne`?!? Parca nu imi vine a crede.
Si apoi chiar cred ca femeile, din mandrie nu isi pun batic pe cap. IAr mandria o are tot omul, nu numai cei cu diploma de facultate, cum zici.
Dar la urma urmei de ce nu-si pun femeile batic? Ca le strica frizura, ca nu mai sunt la fel de atractive, cochete, etc. Cunosti cumva cazuri in care nu il poarta din motive de sanatate? Putin probabil.

Saurian 22.11.2007 11:03:58

Apropo de batic si chestiile astea. Eu nu traiesc cu oamenii in jur care sa poarte batic ( de fapt nu prea am oameni credinciosi in jur ). Ce vedeam erau femei batrane cu batic. Dar mergand mai nou pe la Petru Voda am inceput sa vad persoane tinere cu batic pe cap ( chiar si copii de vreo 4 -5 ani ). Nu stiu dar pentru mine cand vad o femeie tanara cu batic mi se pare foarte frumoasa. Mai nou ma uit la fetele pe strada fara batic, cu pantoloni, cu tricouase intrate la apa si nu prea trezesc nimic frumos in mine. Dar cand vad o femeie tanara cu batic si fusta e ceva de nedescris. Parca ma indragostesc de respectiva femeie ( si am numai 21 ani ). E cum a spus un par de la Petru Voda la niste tineri: cand vede femeia in fusta si cu batic parca vede un inger. Asa si eu: parca vad un inger. Iertati-ma ca ma bag ( considerati-ma si ciudat daca vreti ) dar asta e parerea mea.

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:00:25.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.